18 служители на “Пътни такси” на съд през октомври заради присвоени близо 4 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7650065 18 служители на “Пътни такси” на съд през октомври заради присвоени близо 4 млн. лв. 18 служители на “Пътни такси” на съд през октомври заради присвоени близо 4 млн. лв. www.24chasa.bg
Марин Бърдаров (вдясно) и Христо Танчев в съдебната зала преди 13 г., когато бяха задържани при акция на РЗБОП-Благоевград.

Вече 10 г. не се вижда краят на делото срещу контрольорите от ГКПП Кулата

Разследващите са описали всички намерени над 100 хил. квитанции в пликове, върху които имало инициали

Делото срещу 18 служители на “Пътни такси” на ГКПП Кулата е на път да запише рекорд по продължителност. Процесът е минал само на първа инстанция в Кюстендилския районен съд, който оправда т.нар. кантарджии по обвиненията, че са присвоили общо близо 4 млн. лв. от преминаващи автомобили през граничния пункт.

Прокурорът по делото Лидия Манолова протестира решението и делото е в окръжния съд. Поредното заседание е насрочено за края на октомври. Още докато беше в районния съд,

един от

подсъдимите се

разболя от тежко

онкозаболяване

и срещу него делото бе спряно. Сега втори подсъдим е сериозно болен и бе назначена съдебномедицинска експертиза, която установи, че той не е в състояние да се явява в съда. На поредното заседание се очаква и срещу него делото да бъде спряно.

“Всички тези хора, както и семействата им, са съсипани. От 2006 г. те ходят по разпити, по дела, уволнени бяха от работа. Това са 13 г. и наистина едва издържат. Някои от тях са безработни, не могат да отидат и на работа в чужбина. Забраната им за напускане на страната преди няколко години падна, но заради съдебния процес няма как да излязат навън, защото почти всеки месец има заседание”, каза адвокат Албина Анева, която заедно с колегата си Росен Недин е защитник на 12 от подсъдимите, които са от Петрич и Сандански.

До делото срещу 18-те се стигна след

сигнал в РЗБОП

за незаконно

притежание

на оръжие

и боеприпаси в къщата на Велик Христов от петричкото с. Марино поле.

На 25 май 2006 г. антимафиотите атакуват имота на Христов. Там откриват пушка с оптика, близо 800 патрона, щик, шомполи за пушка, четка за почистване на оръжие, гилзи, 2 бронежилетки, металотърсач.

Най-интересното обаче, на което се натъкват, се оказват 18 чувала и 10 кашона с квитанции за платени такси, кантарни бележки и други отчетни документи на тогавашното Управление “Пътни такси и разрешителни” към Изпълнителната агенция “Пътища”, 2000 винетни стикера категория К-1 на стойност 72 хил. евро и няколко банкноти на обща стойност 905 евро. Велик

Христов е

фермер, но и

първи братовчед

на шефа

на “Пътни такси” на Кулата по онова време Иван Тиньоков.

Разследващите започнали описи на всички намерени над 100 хил. квитанции в пликове, върху всеки от които имало инициали на контрольори от службата.

След продължило близо 2 г. разследване прокурор Лидия Манолова написа рекордния обвинителен акт от над 21 хил. листа, а цялото дело е 270 тома, събрани в над 100 кашона без веществените доказателства.

Всички 18 служители бяха обвинени, че за периода от юни 2002 до декември 2004 г. са присвоили около 3,7 млн. лв.  

Според обвинението по време на работа кантарджиите събирали такси от автомобили за ползване на пътната инфраструктура, издавали оригинални квитанции за по-ниски такси, които отчитали в управлението, но в същото време събирали по-големи суми, които запазвали за себе си -

водели двойно

счетоводство с

паралелен

софтуер

От направените описи на квитанциите станало ясно, че първенец в присвояването според обвинителния акт е служителят Атанас Иванов с 461 675 лв. След него е Марин Бардаров с 449 107 лв. Следват ги Огнян Башлиев с 426 770 лв., Георги Божудов с 424 524 лв., Костадин Карабельов, Иван Дончев, Христо Панчев, Георги Смилянов, Николай Тренев, Румен Бърдаров, Георги Хаджиев, Никола-Илия Арменов, Димитър Талев, Владимир Киряков, Георги Силянов, Иван Дончев, които са се облагодетелствали с по-малки суми.

След внасянето на обвинителния акт в Петричкия районен съд обаче

всички

магистрати си

направиха отвод,

защото сред обвиняемите е братът на прокурор Ирина Арменова - Никола-Илия Арменов.

Другият мотив е, че в Петрич всеки магистрат има познат или е близък с някой от обвиняемите - градчето е малко. Така делото бе разпределено в районния съд в Кюстендил. Обвинителният акт бе връщан за несъответствия и накрая делото влезе в съда. Материалите по него бяха превозени от Петрич до Кюстендил с микробус.

Съдът назначи комплексна експертиза, като бяха сравнени отчетените в Управление “Пътни такси и разрешителни” 547 253 квитанции и намерените в дома на Велик Христов 96 674.

Съвпадащи са били 81 833 квитанции. Анализирайки тези 81 833 броя, вещите лица са заключили, че през периода юни 2002 г. - декември 2004 г. обвиняемите контрольори са събрали 175 371 лв., 2 319 765 евро и 19 184 щатски долара, на обща стойност 4 746 395 лв.  

За всеки месец от анализирания период се твърди, че има разлики между посочените общо като събрани от обвиняемите суми от пътни такси и тези, отчетени и внесени в управлението.

Заключението на

комплексната

експертиза от

6026 листа

сочи, че левовата равностойност на констатираната разлика е 3 743 709 лв., които не са постъпили в бюджета.

Съдът обаче отчете, че намерените квитанции наподобяват оригиналните, но са втори екземляри и върху нито една от тях не е поставен личен печат на контрольор и няма подпис.

Графологична експертиза установи, че всеки от обвиняемите е надписал различен брой пликове, в които са били квитанциите.

735 броя пликове не са анализирани от експертите, тъй като върху тях ръкописният текст е с недостатъчно графически признаци за сравнително изследване, а върху някои от тях липсва ръкописен текст.

Разпитаните автори на програмния продукт, който се използвал за плащане на пътните такси, казват, че теоретично е възможно създаването на паралелна програма с цел отклоняване на пари, но не твърдят, че такава е имало.

“От сървъра

не е извличана

информация

за работа на паралелна програма.

Но вместо незабавно да бъдат иззети компютрите и сървърите, тези показания само са прибавени към протоколите по делото. Затова и когато съдът потърси компютрите и сървъра, за да ги подложи на експертиза, същите се оказаха изчезнали безследно.

Така на практика съдът бе лишен от възможност да провери истинността, достоверността на твърдяното съществуване на подобна, наречена от обвинението паралелна програма”, се казва в решението на съдия Пламен Деянов.

Поради липсата на компютрите и сървъра, събиращ информацията, тезата за съществуването и използването на паралелна програма съдът прие за недоказана. Намерените квитанции са различни от оригиналните и заради това съдът прие, че те може да са бракувани заради грешки или пък квитанции, с които е провеждано обучение на контрольорите и др.

“Възможно е тези квитанции да са създадени само с цел да станат обществено достояние и мотив за уволнение на всички непокорни служители”, допуска дори съдия Деянов и не приема, че тези квитанции са финансово-счетоводни документи, послужили за извършване на престъпление. Не стана ясно обаче откъде тези чували с документи са се озовали в дома на частно лице. При обиска стопанинът на къщата Велик

Христов обяснил,

че ги приготвил

за изгаряне

Съдът е категоричен, че нямало доказателства, че отразената сума в поне една от квитанциите действително е платена от шофьор при преминаване на ГКПП. Няма как да се докаже и осчетоводяването на такива документи от превозвачите, ако те наистина са заплатили подобни такси на Кулата, защото фирмите пазят подобни първични счетоводни документи 3 г.

За да оправдае всички кантарджии, съдът е категоричен, че няма доказателства, че подсъдимите са присвоили посочените суми.

Обстоятелството, че са намерени чували и кашони с квитанции, наподобяващи оригиналните, поставени в надписани пликове, не доказвало несъмнено присвояване на пари, категоричен е съдът. Приема, че са намерени отчетни документи, но не и доказателства, че сумите, отразени в тях, са изплатени на когото и да било.

Доказателствата

не били

достатъчни,

за да се установи за всеки подсъдим, че е прибрал незаконно посочените суми. Имало само предположения, че намерените квитанции наистина са изготвени от всеки един и отразените в тях суми са наистина изплатени.

Дали втората инстанция обаче ще открие доказателства за присвоените огромни средства, каквото е мнението на прокуратурата, тепърва ще се разбере.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Цацаров за освобождаването на Полфрийман: Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави

„От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров коментира предсрочното

Ученици стават ловци на трюфели в двора на гимназия, ще си купуват компютри с парите от продажбата

- Берачи разораха двора, така разбрахме за находищата, разказва директорката на училището по електроника в Търново Нели Николова - Два екоклуба ще се грижат за ваденето и пакетирането на скъпите гъби в защитената територия - Проектът е одобрен от министерството на образованието Ученическа ферма за трюфели и защитени видове откриха

За първи път в болницата в Силистра е реализирана докрай донорска ситуация (Обзор)

С бъбреците и черния дроб на мъж на 43 г. шанс за живот са получили трима души, трансплантациите са извършени във ВМА и Правителствена За първи път в сряда в силистренската болница е реализирана докрай донорска ситуация, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова. При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие

Интригата в Банско: Сегашният кмет от ГЕРБ или бившата му дясна ръка ще спечелят курорта

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”

Паргов: Мая успя да обедини необединимото в София

Ревизии на всички договори на общината и на обществените поръчки, закани се Манолова Мая Манолова направи невъзможното - обедини необединимите леви формации в столицата с желанието за промяна. Това заяви лидерът на БСП - София, Калоян Паргов по време на срещата на леви партии с кандидата за кмет. Много отдавна лявото не е било толкова единно

Бащата на убития от Полфрийман студент: Нека Калпакчиев да ни обясни решението си

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов - Христо Монов, призова Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобада. Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

БНТ се извини на посолството на Украйна за показана в ефир неточна карта

БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р.България. Грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от

Ботьо Ботев: Смятам, че доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда

В сряда близки на жестоко убити протестираха пред парламента. Пoчeрнeни рoдитeли настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc и по-точно - отмяна на съкратеното производство при самопризнания в случай на тежки престъпления. „В процеса на дебатите и от крайния резултат се установи единодушна подкрепа в полза на невинните.

Светослав Костов: Изненадан съм от твърденията за натиск в БНР

Не знам какво е имала предвид Силвия Великова за натиск. Това каза пред журналисти генералният директор на БНР Светослав Костов в отговор на въпрос откъде е дошъл натискът в радиото, за какъвто е заговорила Силвия Великова в СЕМ, предаде topnovini.bg. „Много съм изненадан от едни такива твърдения. Не мога да коментирам думи на колеги.

Бодигард на Сергей Станишев ще оглавява НСО?

НСО ще бъде оглавена от полк. Красимир Станчев, бивш охранител на премиера Сергей Станишев, а преди това в екипа от гардове на Симеон Сакскобургготски, научи DarikNews.bg. Станчев беше зам.-началник на службата по времето на Ангел Антонов, който го освободи през 2016 г. В момента той движи международния отдел на НСО

По-добри оценки, по-малко отсъствия

Или как един американски учител в България променя статуквото в класната стая Според данните от международното изследване на грамотността PISA България влиза в топ 10 по отсъствия от училище в класацията на 58-те изследвани държави. По-точно - заема незавидното осмо място. Неизвинените отсъствия на българските ученици са нараснали с 20% за

Андрей Новаков: Пакет „Мобилност” навлиза в нов етап

„Резултатът от днешното гласуване не беше положителен, но не беше и окончателен. Аз лично исках да видя по-добри резултати. Самото гласуване е плод на общи усилия на всички колеги, с които работим по темата. То не е окончателно. Пакет „Мобилност” навлиза в нов етап и ще трябва да се адаптираме към новите реалности”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber