Убиецът на Дамла няма да излежи цялата присъда от 25 г., ще е на свобода 9 г. по-рано

https://www.24chasa.bg/novini/article/7649456 Убиецът на Дамла няма да излежи цялата присъда от 25 г., ще е на свобода 9 г. по-рано Убиецът на Дамла няма да излежи цялата присъда от 25 г., ще е на свобода 9 г. по-рано www.24chasa.bg
25 години затвор е окончателната присъда срещу убиеца Мехмед Хасан.

Мехмед Хасан ще излезе от затвора, преди да навърши 45 г., пресмята адвокатът на родителите на убитото 7-годишно дете Дойчо Гелимачев

Младият мъж удуши братовчедка си, докато майка ѝ бе нощна смяна

Убиецът на малката Дамла вероятно няма да излежи цялата си присъда от 25 г. затвор, а ще излезе на свобода на 16-ата година.

Това прогнозира Дойчо Гелимачев, адвокат на родителите на убитото 7-годишно дете. Той допълни, че вероятно осъденият Мехмед Хасан ще полага общественополезен труд, докато е в затвора. В този случай два дни се зачитат за три излежани, което означава, че

ще бъде

приспадната

1/3 от присъдата

и престъпникът ще излезе на свобода предсрочно.

Окончателното решение по случая с убийството на Дамла беше обявено в понеделник от Върховния касационен съд. Той подвърди присъдата, издадена срещу Мехмед Хасан от Пловдивския апелативен съд - 25 години лишаване от свобода. Пловдивските магистрати увеличиха с 2 години наказанието, наложено от първоинстанционния Кърджалийски окръжен съд.

Мехмед Хасан е осъден също да изплати по 150 хил. лева обезщетение на родителите на пострадалата и 100 хил. лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

В решението на магистратите се посочва, че увеличеното наложено наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на престъплението и на много високата степен на обществена опасност на самия извършител.

Като утежняващо отговорността обстоятелство магистратите приеха, че

момиченцето

било силно

привързано към

осъдения и дори

изпитвало обич

Родителите ѝ също се намирали в близки роднински отношения с Мехмед Хасан, имали му доверие, с което той злоупотребил.

Тялото на малката Дамла беше намерено рано сутринта на 17 декември 2017 г. в жилището на родителите ѝ в центъра на Момчилград. Откри го майката Садет Муса, която се върнала от нощна смяна. Жената заварила дъщеричката си да лежи безжизнена, а главата ѝ била омотана с тиксо.  

Майката започнала да вика за помощ, а на виковете се отзовали съседи. Те извикали линейка, но пристигналите медици само констатирали смъртта на детето.

При аутопсията бе установено, че детето е било удушено. Вестта за убийството на малката Дамла се разпространи мълниеносно в малкото родопско градче. Ден след извършването на тежкото престъпление жителите на Момчилград бяха сковани от страх, защото нямаше яснота кой е убиецът.

Родителите водеха и вземаха децата си от училище и не ги пускаха да играят на улицата. Последваха няколко протеста на местни жители пред полицията.

На четвъртия ден престъпникът беше задържан. Той се оказа първи братовчед на невръстната жертва. Арестуваният Мехмед Хасан, на 25 г., направи пълни самопризнания пред разследващите. От тях стана ясно, че е влязъл в жилището на Дамла с ключовете на майката, която ги изпуснала в автомобила на Мехмед Хасан. Той бил изключително близък до семейството и често вършел услуги на леля си. Особено грижовен бил към братовчедка си Дамла.

Садет си мислела, че е загубила ключовете, а Мехмед не споделил с никого, че е намерил връзката в колата си. Той работел в един и същи завод с леля си и бил наясно с това кога тя е на смяна.

На 16 декември Садет била извикана да работи извънредно през нощта. Майката не е имала време да реагира. Според близки до семейството в предишни случаи, когато работела нощни смени, отвеждала Дамла при баба ѝ.  

Племенникът решил, че това е удобният момент да проникне в жилището. Малко след полунощ на 17 декември Мехмед Хасан се изкачил до последния етаж на блока, където се намира жилището на семейство Муса, влязъл в него, отключвайки с намерените в автомобила ключове.

Той спокойно обходил и огледал всички стаи на апартамента. Накрая влязъл в спалнята, където спяла Дамла. Неволно Мехмед Хасан вдигнал шум, който събудил детето. То отворило очи и видяло братовчед си.

Мехмед се

стреснал,

притиснал носа и

устата на детето

и го задушил

с ръце, на които били надянати латексови ръкавици. Смъртта на детето е настъпила за броени минути.

Според съдебни медици тя е била особено болезнена и мъчителна.

След като момиченцето вече било мъртво, убиецът извадил ролка широко тиксо, което носел у себе си. С него увил главата и раменете на мъртвото дете. По този начин Мехмед Хасан е искал да обърка криминалистите и да насочи разследването в съвсем друга посока.

Минути след като извършил убийството, напуснал апартамента и потеглил към дома си с автомобила. Край жилището си убиецът изхвърлил в улична шахта ролката тиксо, латексовите ръкавици и ключовете от дома на семейство Муса.

Сред вещите криминалистите открили в шахтата и два презерватива, които вероятно Мехмед Хасан изхвърлил по невнимание.

Братовчедът на Дамла бил сред първите разпитани по случая, но с държанието си с нищо не показал, че е замесен. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторния му разпит. Тогава той направил пред разследващите пълни самопризнания.

Още същия ден Мехмед Хасан повторил казаното и на разпит пред съдия.

По време на процеса убиецът поиска съкратено съдебно следствие, като по този начин си гарантира намаляване на присъдата с 1/3. Така от прокуратурата редуцираха исканата доживотна присъда до 29 години.

В крайна сметка кърджалийските магистрати постановиха присъда от 23 години.

“Моето мнение е, че

съкратено

съдебно

следствие не би

трябвало да се

допуска в такива

тежки случаи

По този начин отпада доживотната присъда, защото трябва да се наложи по-ниско наказание. Самопризнанието единствено облекчава работата на съдебната система”, твърди Дойчо Гелимачев.

Той е категоричен, че доверениците му не приемат дори увеличената с 2 години от Пловдивския апелативен съд и потвърдена от Върховния касационен съд присъда като достатъчно наказание.

“Трябва да има възмездие. В съдебната зала той се държеше, все едно нищо не е извършил. Това ни възмущаваше най-много - неговото безчувствено отношение към случилото се. Затова и смятаме, че наказанието не е достатъчно. Но така или иначе това е последна инстанция и ние трябва да се съгласим с решението, защото нямаме възможност за друго обжалване”, категоричен е адвокатът.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Продължава гасенето на пожара в Сухото езеро

Хеликоптерът МИ-17, единственият, който е останал за гасене на горски пожари в България, излита сутринта, за да се включи в гасенето на Сухото езеро в Рила, предаде vesti.bg.  Началник-щаба главен инспектор Стефан Тафтаджийски от РСПБЗН-Рила е установил връзка с авиобаза „Крумово”, където му е съобщено това

Последен кастинг в БСП за кметове, Варна най-инфарктна

Последен кастинг за червени кандидати за кметове започва в този час на "Позитано" 20. Националният съвет на партията ще одобри последните си имена, сред които и на повечето големи градове. Очакванията са пленумът да потвърди решението на градската конференция в София за подкрепа на Мая Манолова. Весела Лечева ще бъде издигната за Велико Търново

Четирима са загинали, а 33 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

Четирима души са загинали, а 33 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 26 тежки пътнотранспортни произшествия. В София са регистрирани 23 леки и три тежки катастрофи, при които са пострадали 7

Министър Вълчев: „Иновации и младеж“ е изключително голям ресор, бяха два отделни

„Иновации и младеж“ е изключително голям ресор. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Признавам, че в първия момент, когато чух наименованието на ресора попитах кой комисар ще отговаря за образованието и кой ще отговаря за научните изследвания и по-късно разбрах

Вежди Рашидов: Бих подкрепил увеличение на бюджета на БНТ

"Бих подкрепил да се вдигне бюджета на БНТ, има нужда. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути. Телевизията трябва да бъде оздравена". Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов. Може да има оптимизиране на състава, ако той е раздут

18-годишен младеж с изключителни научни постижения

Няма възраст за красивите умове. Той е само на 18, а името му вече е добре познато в научните и технологични среди. Младият български учен и предприемач - Звездин Бесарабов, тази седмица представя България на Европейския конкурс за млади учени. Той е носител на няколко престижни международни награди в сферата на науката и технологиите

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Кораб от военноморските сили на САЩ е навлязъл във водите на Черно Море

Експедиционен кораб „Юма“ от Военноморските сили на САЩ е навлязъл във водите на Черно море, съобщи порталът Bosphorus Observer, който проследява преминаването на кораби през Босфора, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".  Това е третото подобно преминаване на кораба през Черно Море за тази година

Обновиха 435 училища и детски заведения, и 13 университета в 112 български общини

Над 203 хил. ученици и преподаватели ще се обучават и работят в модерна среда 435 училища, детски градини и комплекси, както и 13 университета в 112 български общини получават нова модерна визия и оборудване. Ремонтите дейности са за 624 млн. лв., които се осигуряват от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Весела Лечева: Няма защо Мая Манолова да не подкрепи платформата на БСП

БСП ще подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Това обяви пред bTV Весела Лечева, кандидат за кмет във Велико Търново. Тя описа Манолова като борбен човек, който избира трудния път за справяне с решенията. На въпрос дали Манолова ще изпълни условието на БСП за подкрепата, а именно - да застане зад платформата на партията

Жена почина при взрив на бензиностанция в Добрич (Обновена)

Жена почина при взрив на бензиностанция в Добрич. Още една жена е пострадала. Инцидентът е станал около 20 ч. снощи на изхода за Варна. По предварителни данни е избухнала газова бутилка на автомобил по време на зареждане. Взривената кола е почти напълно унищожен. В нея е имало две жени – майки и дъщеря, научи bTV

Ученик дари 5000 лв. от кръщенето си за дрехи и тетрадки на 46 деца

Юли Александров обича математиката, физиката и информатиката, а за благотворителността се заразил от майка си 13-годишно момче се отказа от подаръци и цветя за кръщенето си. Вместо това Юли Александров от София помоли поканените гости да дарят средства, с които да подкрепи семейства в неравностойно положение от Кюстендил,

Фандъкова: Софийската синагога 11 десетилетия е един от символите на града (Снимки)

С тържествена церемония тази вечер беше отбелязана 110-та годишнина на Централната софийска синагога. На нея присъства кметът на столицата Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, председателят на Организацията на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България" Ино

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber