Убиецът на Дамла няма да излежи цялата присъда от 25 г., ще е на свобода 9 г. по-рано

https://www.24chasa.bg/novini/article/7649456 Убиецът на Дамла няма да излежи цялата присъда от 25 г., ще е на свобода 9 г. по-рано Убиецът на Дамла няма да излежи цялата присъда от 25 г., ще е на свобода 9 г. по-рано www.24chasa.bg
25 години затвор е окончателната присъда срещу убиеца Мехмед Хасан.

Мехмед Хасан ще излезе от затвора, преди да навърши 45 г., пресмята адвокатът на родителите на убитото 7-годишно дете Дойчо Гелимачев

Младият мъж удуши братовчедка си, докато майка ѝ бе нощна смяна

Убиецът на малката Дамла вероятно няма да излежи цялата си присъда от 25 г. затвор, а ще излезе на свобода на 16-ата година.

Това прогнозира Дойчо Гелимачев, адвокат на родителите на убитото 7-годишно дете. Той допълни, че вероятно осъденият Мехмед Хасан ще полага общественополезен труд, докато е в затвора. В този случай два дни се зачитат за три излежани, което означава, че

ще бъде

приспадната

1/3 от присъдата

и престъпникът ще излезе на свобода предсрочно.

Окончателното решение по случая с убийството на Дамла беше обявено в понеделник от Върховния касационен съд. Той подвърди присъдата, издадена срещу Мехмед Хасан от Пловдивския апелативен съд - 25 години лишаване от свобода. Пловдивските магистрати увеличиха с 2 години наказанието, наложено от първоинстанционния Кърджалийски окръжен съд.

Мехмед Хасан е осъден също да изплати по 150 хил. лева обезщетение на родителите на пострадалата и 100 хил. лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

В решението на магистратите се посочва, че увеличеното наложено наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на престъплението и на много високата степен на обществена опасност на самия извършител.

Като утежняващо отговорността обстоятелство магистратите приеха, че

момиченцето

било силно

привързано към

осъдения и дори

изпитвало обич

Родителите ѝ също се намирали в близки роднински отношения с Мехмед Хасан, имали му доверие, с което той злоупотребил.

Тялото на малката Дамла беше намерено рано сутринта на 17 декември 2017 г. в жилището на родителите ѝ в центъра на Момчилград. Откри го майката Садет Муса, която се върнала от нощна смяна. Жената заварила дъщеричката си да лежи безжизнена, а главата ѝ била омотана с тиксо.  

Майката започнала да вика за помощ, а на виковете се отзовали съседи. Те извикали линейка, но пристигналите медици само констатирали смъртта на детето.

При аутопсията бе установено, че детето е било удушено. Вестта за убийството на малката Дамла се разпространи мълниеносно в малкото родопско градче. Ден след извършването на тежкото престъпление жителите на Момчилград бяха сковани от страх, защото нямаше яснота кой е убиецът.

Родителите водеха и вземаха децата си от училище и не ги пускаха да играят на улицата. Последваха няколко протеста на местни жители пред полицията.

На четвъртия ден престъпникът беше задържан. Той се оказа първи братовчед на невръстната жертва. Арестуваният Мехмед Хасан, на 25 г., направи пълни самопризнания пред разследващите. От тях стана ясно, че е влязъл в жилището на Дамла с ключовете на майката, която ги изпуснала в автомобила на Мехмед Хасан. Той бил изключително близък до семейството и често вършел услуги на леля си. Особено грижовен бил към братовчедка си Дамла.

Садет си мислела, че е загубила ключовете, а Мехмед не споделил с никого, че е намерил връзката в колата си. Той работел в един и същи завод с леля си и бил наясно с това кога тя е на смяна.

На 16 декември Садет била извикана да работи извънредно през нощта. Майката не е имала време да реагира. Според близки до семейството в предишни случаи, когато работела нощни смени, отвеждала Дамла при баба ѝ.  

Племенникът решил, че това е удобният момент да проникне в жилището. Малко след полунощ на 17 декември Мехмед Хасан се изкачил до последния етаж на блока, където се намира жилището на семейство Муса, влязъл в него, отключвайки с намерените в автомобила ключове.

Той спокойно обходил и огледал всички стаи на апартамента. Накрая влязъл в спалнята, където спяла Дамла. Неволно Мехмед Хасан вдигнал шум, който събудил детето. То отворило очи и видяло братовчед си.

Мехмед се

стреснал,

притиснал носа и

устата на детето

и го задушил

с ръце, на които били надянати латексови ръкавици. Смъртта на детето е настъпила за броени минути.

Според съдебни медици тя е била особено болезнена и мъчителна.

След като момиченцето вече било мъртво, убиецът извадил ролка широко тиксо, което носел у себе си. С него увил главата и раменете на мъртвото дете. По този начин Мехмед Хасан е искал да обърка криминалистите и да насочи разследването в съвсем друга посока.

Минути след като извършил убийството, напуснал апартамента и потеглил към дома си с автомобила. Край жилището си убиецът изхвърлил в улична шахта ролката тиксо, латексовите ръкавици и ключовете от дома на семейство Муса.

Сред вещите криминалистите открили в шахтата и два презерватива, които вероятно Мехмед Хасан изхвърлил по невнимание.

Братовчедът на Дамла бил сред първите разпитани по случая, но с държанието си с нищо не показал, че е замесен. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторния му разпит. Тогава той направил пред разследващите пълни самопризнания.

Още същия ден Мехмед Хасан повторил казаното и на разпит пред съдия.

По време на процеса убиецът поиска съкратено съдебно следствие, като по този начин си гарантира намаляване на присъдата с 1/3. Така от прокуратурата редуцираха исканата доживотна присъда до 29 години.

В крайна сметка кърджалийските магистрати постановиха присъда от 23 години.

“Моето мнение е, че

съкратено

съдебно

следствие не би

трябвало да се

допуска в такива

тежки случаи

По този начин отпада доживотната присъда, защото трябва да се наложи по-ниско наказание. Самопризнанието единствено облекчава работата на съдебната система”, твърди Дойчо Гелимачев.

Той е категоричен, че доверениците му не приемат дори увеличената с 2 години от Пловдивския апелативен съд и потвърдена от Върховния касационен съд присъда като достатъчно наказание.

“Трябва да има възмездие. В съдебната зала той се държеше, все едно нищо не е извършил. Това ни възмущаваше най-много - неговото безчувствено отношение към случилото се. Затова и смятаме, че наказанието не е достатъчно. Но така или иначе това е последна инстанция и ние трябва да се съгласим с решението, защото нямаме възможност за друго обжалване”, категоричен е адвокатът.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на центъра по заразни и паразитни болети проф. Тодор Кандаржиев (в средата) дават данни за ситуацията в страната.

Грипът захапа 1/3 от държавата с 2 щама

В 1/3 от областите в страната вече е обявена грипна епидемия. В част от тях са засегнати отделни общини, а други са изцяло обхванати от грипната вълна. До 2-3 дни се очаква и други региони да се включат. До момента заболеваемостта е 227 на 10 000 души. Пикът се очаква до няколко дни, но до национална епидемия е малко вероятно да се стигне -

Иван Витанов от свидетел по делото за водната криза стана обвиняем

Още 2 ареста заради водата в Перник - на кметица и на бивш шеф на ВиК (Обзор)

Иван Витанов е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки, а Севдалина Ковачева, която бе временно на кметския стол в предизборната кампания - че не въвела навреме режим в града Бившият шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на изборите през 2019 г. Севделина Ковачева са новите обвиняеми по делото за водната криза в

Директорът на полицията в Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев, окръжният прокурор Васил Малинов и директорът на РИОСВ Костадин Гешев ( от ляво на дясно) обясняват как ще накажат фирмата, замърсила р. Марица.

Фирма за преработка на отпадъци глобена със 100 000 лв. заради умрялата риба в Марица (Обзор)

Прокуратурата е повдигнала обвинение на управителя на фирма “Екоинвест” Орлин Тасев по чл. 352 от НК за замърсяването на река Марица. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на съвместна пресконференция с директорите на ОД на МВР в Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев и на РИОСВ Костадин Гешев

Главният прокурор Иван Гешев прати първото си питане до Конституционния съд.

Гешев неочаквано попита КС може ли да разследва президента за стари провинения (Обзор)

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известени, че са налице признаци за извършено престъпление. Това питане отправи главният прокурор Иван Гешев към Конституционния съд (КС)

Копейкин - неуспелият кандидат кмет на Варна, щурмува министерство от името на Перник (Обзор)

Копейкин - неуспелият кандидат кмет на Варна, щурмува министерство от името на Перник (Обзор)

Лидерът на партия “Възраждане” бе подкрепен от БСП на балотажа срещу Портних На протеста уж за водата на Перник участваха предимно хора от Варна и Стара Загора  Двама полицаи пострадаха в мелето пред регионалното министерство Протест, организиран от ПП “Възраждане” на неуспелия кандидат за кмет на Варна Костадин Костадинов

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери контролния център на “Софийска вода”. Ръководството на концесионера - изпълнителният директор Васил Тренев (вляво) и заместникът му Станислав Станев, увериха, че ВиК мрежата може да осигури допълнително количества за Перник.

СНИМКА: “СОФИЙСКА ВОДА”

Тестваха системата на София - може да подава 300 л вода в сек. на Перник (Обзор)

Направили го в “Софийска вода”, магистралните тръбопроводи издържали допълнителното количество Фандъкова: Софиянци да са спокойни - всички данни се следят в реално време и няма риск за водоподаването на столицата Тест на “Софийска вода” е показал, че ВиК мрежата на София може да поеме още до 300 литра в секунда, които да стигнат до Перник

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Шефът на полицията Христо Терзийски (от ляво на дясно), Сийка Милева, говорител на главния прокурор, и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев дадоха подробности за задържането на украинеца.

Арест в Бургас за украинец, залял в Херсон жена с киселина - сменил походка, пуснал коса (Обзор)

Украинец, поръчал заливане с киселина на активистка от Херсон през юли 2018 г., бе задържан в България. Той пуснал дълга коса и брада, сменил и походката си, но въпреки това издирвачите на МВР влезли в следите му. Олексий Москаленко е обвинен в родината си за покушението над Катерина Хандзюк. Тя беше помощник на кмета на Херсон и гражданска

Всички рисунки в отделението са направено от художници-доброволци

От 3 февруари столичната педиатрия отново ще приема спешни пациенти

С дарения от 50 хил. лв., доброволци реновираха интензивното отделение на болницата  От 3 февруари столичната педиатрия отново ще приема спешни пациенти. Ремонтът на интензивното отделение там приключи и дейността е възстановена. То разполага с 12 легла - 6 интензивни и 6 пулмологични. Тази седмица обаче отделението ще работи само като

Проф. Димитър Димитров

Ректорът на УНСС обсъди рейтинговата система с ръководителя на екипа ѝ

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров обсъди вчера методологията на Рейтинговата система на висшите училища в България с Георги Стойчев - ръководител на консорциума, който изготвя тази система за оценяване на висшите училища. По време на срещата си двамата говориха за възможностите за бъдещо развитие и

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев - снимка Би Ти Ви

“Гебрев” и “Скрипал” - покушения близнаци с участието на “човека с шапката” Федотов (Видео)

Часове след посещението на мистериозен тип в паркинга на “Емко” бизнесменът колабира Кола излиза от гаража на офис сграда, където е седалището на фирмата “Емко”, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Веднага след нея в гаража се шмугва мъж с шапка тип високо бомбе Носи тъмни ръкавици. Вади от вътрешния джоб на якето си нещо като

Милка Христова

Милка Христова: Подкрепяме доклада за решаване на водната криза в Перник, но ще търсим политическа отговорност

Съществува много сериозно разминаване между това, което тримата министри искат от СОС в писмото си и онова, което двамата вносители предлагат на общинските съветници за гласуване, заяви зам.-председателят на СОС от БСП Групата на БСП в Столичния общински съвет ще подкрепи Доклада за предприемане на действия за осигуряване на допълнително

СНИМКА: Архив

Африканска чума при дивите прасета в ямболското село Голямо Крушево

Нови четири положителни проби за африканска чума при диви прасета са регистрирани в землището на ямболското село Голямо Крушево, съобщи д-р Стоян Колев от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол. Прасетата са били отстреляни при лов на 24 януари в района на село Голямо Крушево, община Болярово. Това засега е най-южната точка в областта

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber