Получаваме третия ресор по бюджет в ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7648344 Получаваме третия ресор по бюджет в ЕС (Обзор) Получаваме третия ресор по бюджет в ЕС (Обзор) www.24chasa.bg
На Мария Габриел Еврокомисията ще разчита да работи занапред за създаването на перспективи пред младите поколения. СНИМКА: Николай Литов

В него са обединени два предишни - иновации и образование

Урсула фон дер Лайен пише на Мария Габриел да утрои програмата “Еразъм +” до 45 млрд. евро

Българският еврокомисар ще отговаря и за културата и спорта

Ресорът “Иновации и младеж” е поверен на българската еврокомисарка Мария Габриел от новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения”, заяви Фон дер Лайен при представянето в Брюксел във вторник. Тя подчерта, че заради изключителната работа на Габриел в предишната Еврокомисия сега е логично тя да поеме въпросите за младежта и иновациите, които стоят в основата на икономическия успех. “Това са най-успешните европейски политики, носят огромна отговорност. Познавам Габриел като много способен човек, с голяма решимост”, добави Фон дер Лайен.

В новия ресор на българката са обединени предишни два - иновации и образование. Той е третият по ресурс в ЕС след земеделието и кохезионната политика.

Мария Габриел ще отговаря също за културата и спорта.

“Много голяма и смела амбиция - високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора, това е признание за България”, заяви Мария Габриел пред журналисти в Брюксел. Тя поздрави Урсула фон дер Лайен за смелостта

да обедини под

една шапка

т.нар. златен

триъгълник - наука, бизнес и образование.

“За мене беше важно новият ресор да бъде голяма част от нещата, които сме успели да свършим в цифровизацията”, добави Мария Габриел.

В писма до всеки член на екипа си Фон дер Лайен разкрива какво точно очаква от всеки еврокомисар. В посланието до Мария Габриел тя отбелязва, че младите хора са най-добрата инвестиция в бъдещето. “Образованието, научните изследвания и иновациите ще бъдат ключови за нашата конкурентоспособност и способността ни да водим в прехода към чиста икономика и в новата цифрова ера”, пише председателката на ЕК.

Тя пояснява, че в следващите пет години задачата пред Габриел ще бъде да използва възможностите на ЕС, така че образованието, научните изследвания и иновациите да помагат за постигането на набелязаните цели. “Трябва да осигурите бързо споразумение и пълно прилагане на бъдещата програма “Хоризонт Европа”, като работите с държавите от ЕС, изследователската общност, гражданското общество и останалите еврокомисари”, се посочва в писмото. Програмата за научни изследвания и иновации “Хоризонт Европа”, досега “Хоризонт 2020”, която е основен приоритет на ЕС, минава изцяло под ръководството на Габриел. Тя включва както финансирането на киберсигурността, така и на суперкомпютрите, и на дигиталните хъбове.

“Трябва да подкрепите целта за утрояване на програмата “Еразъм +” (до 45 млрд. евро - б.р.) в следващия бюджет на ЕС, подчертава още Фон дер Лайен. Постигането на бързо споразумение по програмата е от съществено значение, за да може всички получатели на средства да се възползват максимално от възможностите, давани от ЕС, се отбелязва в писмото.

Фон дер Лайен призовава Габриел да ръководи работата по обособяването на Европейското образователно пространство до 2025 г., в тясно сътрудничество с местните и националните власти. Очаква се тези усилия да подобрят достъпа до качествено образование и да улеснят движението на учащите в ЕС. Новоизбраният председател на ЕК предлага съставянето на мрежи сред европейските университети, което да даде възможност на студентите да получат образователна степен чрез съчетаване на обучение в няколко европейски държави и да допринесат за международния образ и конкурентоспособността на висшите училища.

“Бих желала

да се насочите

към цифровата

грамотност

и образованието, за да бъде преодоляна пропастта в цифровите умения. Трябва да се насочите към осъвременяването на плана за действие в областта на цифровото образование и да потърсите възможност как да увеличим онлайн курсовете. Трябва също да оцените как да помогнете за повишаване на осведомеността от ранна възраст за дезинформацията и други онлайн заплахи”, пише Фон дер Лайен. На Габриел е поверена и програмата “Творческа Европа”. “Трябва да разработите допълнителни начини Европа да запази и защитава културното си наследство, особено с използването на цифровите технологии”, заръчва ѝ още шефката на ЕК.

Правителството доволно от ресора, имал 100 млрд. евро

Ресорът “Иновации и младеж”, който получи българската еврокомисарка Мария Габриел, е стратегически за ЕС. Това бе първият коментар за ресора на Габриел, направен от българското правителство.

Габриел ще отговаря за иновациите, за концепцията за европейски университет, реално за един от най-важните ресори за ЕС, каза зам.-министърката на образованието Деница Сачева. Тя също води такива ресори в българското правителство. При Габриел са двете най-големи програми “Хоризонт” и “Еразъм +”, с общ бюджет 100 милиарда евро, допълни Сачева. “Неслучайно това са двете програми, в които Великобритания иска да остане и след Брекзит”, посочи тя. Програмата - “Хоризонт Европа” пък ще финансира реално всички проекти в областта на суперкомпютрите и киберсигурността.

Ресорът се покрива и с приоритетите на българското правителство, каза още тя. България настояваше за повече връзки между Западна и Източна Европа, а програмата “Еразъм” ще позволи точно това - повече младежи от Запада да пътуват на Изток, каза Сачева.

Освен това образованието бе изведено като стратегически приоритет на ЕС с решение на съвета по време на българското председателство, обясни още Сачева. Тогава бе решено и създаването на общо образователно пространство.

Ресорът “Иновации и младеж” е значим, каза президентът Румен Радев. “Не ги меря с това колко средства ще разпределят. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа. Очаквам България да има активна роля в този ресор. Той е важен”, обясни държавният глава.

“Ресорът на Габриел безспорно е значим в рамките на общия бюджет на ЕС - това е третият по ресурс ресор. Но в сравнение с първи възможности за България - върховен представител по външна политика, земеделие, това безспорно е по-слаб ресор за нас, коментира пък зам.-шефката на БСП Деница Златева. България е на предпоследно място сред държавите - членки по внедряване на иновации, по публичен ресурс и дано ресорът доведе до приоритетно използване на тези средства и за българската наука. Много е важно този ресор да бъде изпълнен със съдържание и да има конкретни ползи за България, допълни тя.

Комисията “Фон дер Лайен” - нова структура, 8 заместници, 13 жени

Представената от Фон дер Лайен във вторник нова Еврокомисия има различна структура и ресорите в нея са преструктурирани по различен начин, което отговаря на приоритетите и вижданията на новата ръководителка на изпълнителната власт в Европа.

“Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани”, обяви германката при обявяването на екипа си. Председателката на ЕК се закани да намали бумащината, но да разшири демокрацията и да даде повече възможности на обикновените хора да вземат участие в решенията, които се обсъждат в Брюксел.

Комисията ще се състои от осем заместник-председатели, трима от които са определени като изпълнителни заместник-председатели, тъй като, освен че ще са еврокомисари, ще отговарят и за някоя от трите основни теми в дневния ред на новоизбраната председателка.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията. Мария Габриел ще работи под нейно пряко ръководство.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги. Той е най-високопоставеният източноевропеец в новия екип. Изпълнителните заместник-председатели ще работят в тясно сътрудничество със съответните генерални дирекции в ЕК.

Сред останалите петима зам.-председатели регионът на Централна и Източна Европа е представен от още трима комисари - чехкинята Вера Йоурова, словака Марош Шефчович и хърватката Дубравка Шуица. В ръководната осмица са още избраният по-рано за върховен представител за външната политика и сигурността - испанецът Жозеп Борел, както и гъркът Маргаритис Схинас.

Разпределението на ресорите на останалите - виж в инфографиката.

При избора на членовете от екипа си Урсула фон дер Лайен е спазила половия паритет. Сред еврокомисарите има 14 мъже и 13 жени. 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Предстои новите членове на Еврокомисията да бъдат изслушани от комисиите на Европарламента и да бъдат гласувани в пленарна зала на 23 октомври. Комисията ще започне работа на 1 ноември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Възрастен мъж е арестуван за кражбата на златна тоалетна

Мъж на 66 години е арестуван във връзка с кражбата на тоалетна от масивно злато от замъка "Бленъм", но самото произведение на изкуството не е намерено, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.  Златната тоалетна, оценена на повече от 5 милиона щатски долара, е от изложбата на италианския концептуалист Маурицио Кателан

От 25 до 29 септември в Гуейян ще се проведе международно изложение за селскостопански продукти

От 25 до 29 септември в град Гуейян, провинция Гуейджоу, ще се проведе десетото Международно изложение за специални селскостопански продукти. До момента участие в него са потвърдили 56 компании от 28 страни, включително Германия, Великобритания, Турция и Малайзия. Изложбената площ на панаира е близо 60 000 кв.м

Стрелба в Торонто, множество хора са ранени

Най-малко един човек е убит, а множество хора са ранени при стрелба в предградие на Торонто, съобщи регионалното управление на полицията в окръг Пийл, предаде Спутник, цитиран от Dariknews.  Все още няма информация за стрелеца. Полицаите са повикани на „Морнинг Стар Драйв“ и „Дарчел Авеню” малко преди 18:30 ч.местно време в събота

Един човек загина и 21 бяха ранени при пожар в старчески дом в Германия

Един човек загина при пожар в старчески дом в западна Германия тази нощ, съобщи говорител на полицията, цитиран от ДПA. Най-малко 21 души са ранени, някои от които са в тежко състояние, в резултат на пожара в Идар-Оберщайн, добавил говорителят. Пламъците вече били обхванали няколко стаи на горния етаж на сградата, когато пожарникарите пристигнали

Илхан Кючюк от Лондон: Стоим с вас в борбата за спиране на Brexit

Вицепрезидентът на партия АЛДЕ оказа подкрепа на колегите си в последните решаващи седмици преди развръзката по излизането на Великобритания от ЕС. Евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк посети Великобритания, за да вземе участие в годишната конференция на партията на Либералните демократи. Кючюк

В интервю Борис Джонсън е оприличил себе си със супергероя от комиксите Хълк

Британският премиер Борис Джонсън е оприличил себе си с буйния персонаж от комиксите Невероятния Хълк в дадено вчера интервю, в което е изразил също готовността си да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Вестник "Мейл он сънди" цитира Джонсън да казва, че ще намери начин да заобиколи решението на

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Едуард Сноудън се надява да получи убежище във Франция

Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън изразява надежда, че ще получи убежище във Франция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  В интервю за радио "Франс ентер" той казва, че "ще му е приятно", ако френският президент Еманюел Макрон направи жест и му позволи да живее във Франция. Интервюто ще бъде излъчено в понеделник

Мнимо съобщение за стрелба предизвика паника в кинотеатър в щата Вирджиния

Властите в щата Вирджиния, обявиха, че не са открити доказателства за стрелба в кинотеатър в популярен мол в северния окръг Арлингтън, , предаде АП, цитирана от БТА.  Съобщенията за стрелба вчера вечерта предизвикаха паника сред посетителите на мол "Балистън куортър", евакуация и масирано полицейско присъствие

В Япония са изклани стотици свине заради епидемия от свинска треска в Токио

Властите в японската префектура Сайтама, северно от Токио, са изклали вчера 753 свине, след като в района е възникнала епидемия от свинска треска (класическа чума), съобщи днес вестник "Йомиури", цитиран от Ройтерс и БТА.  Унищожаването на животните се е наложило, след като било установено зараза у свине

Иран арестува австралийска преподавателка и двойка блогъри на фона на растящото напрежение със Запада

Австралийка е осъдена на 10 години затвор в Иран. Кайли-Мур Гилбърт, която има и британски корени, е специалист по Близкия изток в университета в Мелбърн. От няколко месеца младата жена е задържана, без да са ясни причините за това, казват от австралийското правителство. Д-р Мур-Гилбърт е третият чуждестранен гражданин,

Снимка на Google отведе до останките на мъж, изчезнал преди 20 години

Тленни останки на мъж, изчезнал безследно преди 20 години в американския щат Флорида, бяха намерени в потънала кола, която се вижда върху карта на Google, предаде БГНЕС. 40-годишният Уилям Молдт изчезнал на 7 ноември 1997 година. Той не се върнал у дома, след като прекарал вечерта в нощен клуб. Разследването на полицията не постигнало резултати.

Земетресение от 5,9 по Рихтер разтърси бреговете на Индонезия

Земетресение от 5,9 по Рихтер разтърси бреговете на Индонезия, съобщи Американската служба за геоложки проучвания, циттирана от РИА Новости и dariknews.bg. Трусовете бяха регистрирани в днес следобeд. Епицентърът е бил разположен на 108 километра североизточно от село Лайвуи (провинция Северен Малуку).

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber