Получаваме третия ресор по бюджет в ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7648344 Получаваме третия ресор по бюджет в ЕС (Обзор) Получаваме третия ресор по бюджет в ЕС (Обзор) www.24chasa.bg
На Мария Габриел Еврокомисията ще разчита да работи занапред за създаването на перспективи пред младите поколения. СНИМКА: Николай Литов

В него са обединени два предишни - иновации и образование

Урсула фон дер Лайен пише на Мария Габриел да утрои програмата “Еразъм +” до 45 млрд. евро

Българският еврокомисар ще отговаря и за културата и спорта

Ресорът “Иновации и младеж” е поверен на българската еврокомисарка Мария Габриел от новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения”, заяви Фон дер Лайен при представянето в Брюксел във вторник. Тя подчерта, че заради изключителната работа на Габриел в предишната Еврокомисия сега е логично тя да поеме въпросите за младежта и иновациите, които стоят в основата на икономическия успех. “Това са най-успешните европейски политики, носят огромна отговорност. Познавам Габриел като много способен човек, с голяма решимост”, добави Фон дер Лайен.

В новия ресор на българката са обединени предишни два - иновации и образование. Той е третият по ресурс в ЕС след земеделието и кохезионната политика.

Мария Габриел ще отговаря също за културата и спорта.

“Много голяма и смела амбиция - високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора, това е признание за България”, заяви Мария Габриел пред журналисти в Брюксел. Тя поздрави Урсула фон дер Лайен за смелостта

да обедини под

една шапка

т.нар. златен

триъгълник - наука, бизнес и образование.

“За мене беше важно новият ресор да бъде голяма част от нещата, които сме успели да свършим в цифровизацията”, добави Мария Габриел.

В писма до всеки член на екипа си Фон дер Лайен разкрива какво точно очаква от всеки еврокомисар. В посланието до Мария Габриел тя отбелязва, че младите хора са най-добрата инвестиция в бъдещето. “Образованието, научните изследвания и иновациите ще бъдат ключови за нашата конкурентоспособност и способността ни да водим в прехода към чиста икономика и в новата цифрова ера”, пише председателката на ЕК.

Тя пояснява, че в следващите пет години задачата пред Габриел ще бъде да използва възможностите на ЕС, така че образованието, научните изследвания и иновациите да помагат за постигането на набелязаните цели. “Трябва да осигурите бързо споразумение и пълно прилагане на бъдещата програма “Хоризонт Европа”, като работите с държавите от ЕС, изследователската общност, гражданското общество и останалите еврокомисари”, се посочва в писмото. Програмата за научни изследвания и иновации “Хоризонт Европа”, досега “Хоризонт 2020”, която е основен приоритет на ЕС, минава изцяло под ръководството на Габриел. Тя включва както финансирането на киберсигурността, така и на суперкомпютрите, и на дигиталните хъбове.

“Трябва да подкрепите целта за утрояване на програмата “Еразъм +” (до 45 млрд. евро - б.р.) в следващия бюджет на ЕС, подчертава още Фон дер Лайен. Постигането на бързо споразумение по програмата е от съществено значение, за да може всички получатели на средства да се възползват максимално от възможностите, давани от ЕС, се отбелязва в писмото.

Фон дер Лайен призовава Габриел да ръководи работата по обособяването на Европейското образователно пространство до 2025 г., в тясно сътрудничество с местните и националните власти. Очаква се тези усилия да подобрят достъпа до качествено образование и да улеснят движението на учащите в ЕС. Новоизбраният председател на ЕК предлага съставянето на мрежи сред европейските университети, което да даде възможност на студентите да получат образователна степен чрез съчетаване на обучение в няколко европейски държави и да допринесат за международния образ и конкурентоспособността на висшите училища.

“Бих желала

да се насочите

към цифровата

грамотност

и образованието, за да бъде преодоляна пропастта в цифровите умения. Трябва да се насочите към осъвременяването на плана за действие в областта на цифровото образование и да потърсите възможност как да увеличим онлайн курсовете. Трябва също да оцените как да помогнете за повишаване на осведомеността от ранна възраст за дезинформацията и други онлайн заплахи”, пише Фон дер Лайен. На Габриел е поверена и програмата “Творческа Европа”. “Трябва да разработите допълнителни начини Европа да запази и защитава културното си наследство, особено с използването на цифровите технологии”, заръчва ѝ още шефката на ЕК.

Правителството доволно от ресора, имал 100 млрд. евро

Ресорът “Иновации и младеж”, който получи българската еврокомисарка Мария Габриел, е стратегически за ЕС. Това бе първият коментар за ресора на Габриел, направен от българското правителство.

Габриел ще отговаря за иновациите, за концепцията за европейски университет, реално за един от най-важните ресори за ЕС, каза зам.-министърката на образованието Деница Сачева. Тя също води такива ресори в българското правителство. При Габриел са двете най-големи програми “Хоризонт” и “Еразъм +”, с общ бюджет 100 милиарда евро, допълни Сачева. “Неслучайно това са двете програми, в които Великобритания иска да остане и след Брекзит”, посочи тя. Програмата - “Хоризонт Европа” пък ще финансира реално всички проекти в областта на суперкомпютрите и киберсигурността.

Ресорът се покрива и с приоритетите на българското правителство, каза още тя. България настояваше за повече връзки между Западна и Източна Европа, а програмата “Еразъм” ще позволи точно това - повече младежи от Запада да пътуват на Изток, каза Сачева.

Освен това образованието бе изведено като стратегически приоритет на ЕС с решение на съвета по време на българското председателство, обясни още Сачева. Тогава бе решено и създаването на общо образователно пространство.

Ресорът “Иновации и младеж” е значим, каза президентът Румен Радев. “Не ги меря с това колко средства ще разпределят. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа. Очаквам България да има активна роля в този ресор. Той е важен”, обясни държавният глава.

“Ресорът на Габриел безспорно е значим в рамките на общия бюджет на ЕС - това е третият по ресурс ресор. Но в сравнение с първи възможности за България - върховен представител по външна политика, земеделие, това безспорно е по-слаб ресор за нас, коментира пък зам.-шефката на БСП Деница Златева. България е на предпоследно място сред държавите - членки по внедряване на иновации, по публичен ресурс и дано ресорът доведе до приоритетно използване на тези средства и за българската наука. Много е важно този ресор да бъде изпълнен със съдържание и да има конкретни ползи за България, допълни тя.

Комисията “Фон дер Лайен” - нова структура, 8 заместници, 13 жени

Представената от Фон дер Лайен във вторник нова Еврокомисия има различна структура и ресорите в нея са преструктурирани по различен начин, което отговаря на приоритетите и вижданията на новата ръководителка на изпълнителната власт в Европа.

“Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани”, обяви германката при обявяването на екипа си. Председателката на ЕК се закани да намали бумащината, но да разшири демокрацията и да даде повече възможности на обикновените хора да вземат участие в решенията, които се обсъждат в Брюксел.

Комисията ще се състои от осем заместник-председатели, трима от които са определени като изпълнителни заместник-председатели, тъй като, освен че ще са еврокомисари, ще отговарят и за някоя от трите основни теми в дневния ред на новоизбраната председателка.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията. Мария Габриел ще работи под нейно пряко ръководство.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги. Той е най-високопоставеният източноевропеец в новия екип. Изпълнителните заместник-председатели ще работят в тясно сътрудничество със съответните генерални дирекции в ЕК.

Сред останалите петима зам.-председатели регионът на Централна и Източна Европа е представен от още трима комисари - чехкинята Вера Йоурова, словака Марош Шефчович и хърватката Дубравка Шуица. В ръководната осмица са още избраният по-рано за върховен представител за външната политика и сигурността - испанецът Жозеп Борел, както и гъркът Маргаритис Схинас.

Разпределението на ресорите на останалите - виж в инфографиката.

При избора на членовете от екипа си Урсула фон дер Лайен е спазила половия паритет. Сред еврокомисарите има 14 мъже и 13 жени. 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Предстои новите членове на Еврокомисията да бъдат изслушани от комисиите на Европарламента и да бъдат гласувани в пленарна зала на 23 октомври. Комисията ще започне работа на 1 ноември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: РОЙТЕРС

Амстердам откри сезона на лалетата с килим от цветя

Производители на лалета в Нидерландия превърнаха днес площад на Амстердам в многоцветен килим сред сивотата на зимата, отбелязвайки Националния ден на лалето, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Няколко хиляди души се събраха на площад "Дам" пред кралския дворец, за да се насладят на гледката и да си направят пъстри букети от 200 000-те

Снимка РОЙТЕРС

Десетки са ранени при сблъсъци на демонстранти и полиция в Бейрут

Силите за сигурност в Бейрут използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстранти край ливанския парламент днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. След затишие във вълната от мирни протести срещу състоянието на икономиката, обхванали страната от октомври, тази седмица хората отново излязоха на улиците

Ивица Дачич СНИМКА: Ройтерс

Черна гора обвини Дачич, че пласирал фалшиви новини срещу страната

Черногорското правителство реагира днес на изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич, който заяви в телевизионно предаване, че братът на шефа на неговата охрана е бил уволнен, защото е сърбин, съобщава сръбският вестник "Блиц", цитиран от БТА. В предаването Дачич казва, че 29 процента от гражданите на Черна гора се обявяват за сърби

Българинът извадил мачете и започнал да го размахва наоколо. Кадър и видео CNN Turk

Очевидец на трагедията с българина в Истанбул: Размахваше мачете и нищо не говореше (Видео)

Турските медии съобщават подробности по случая с криминално проявен българин, който бе убит от полицията в Истанбул, след като нахлул в заведение с мачете и предизвикал безредици снощи, съобщи кореспондентът на БТА в Турция. Инцидентът станал в кафе-ресторанта "Шехит Камил Балкан" в кв. Байрамхаша в Истанбул

Красимир Къртиков

Николай Живков е обвинен за убийството на сънародник в Лондон

Английската полиция повдигна обвинение на 44-годишния Николай Живков за смъртта на Красимир Къртиков в Лондон. 60-годишният електротехник бе открит мъртъв в дома си в британската столица, където живеел сам. Съдебномедицинска експертиза установи, че той е починал от множество наранявания, извършени през миналия уикенд

Зоран Заев СНИМКА: РОЙТЕРС

Заев готов за коалиция с всички, освен с ВМРО-ДПМНЕ

Лидерът на управляващия в Северна Македония СДСМ Зоран Заев заяви днес, че е готов да разговаря за коалиция с всички политически партии, освен с ВМРО-ДПМНЕ, съобщават македонските медии, съобщава БТА. "Готов съм да разговарям с всекиго за бъдещо сътрудничество. Сътрудничил съм с всички политически партии като политик

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Хорст Зеехофер СНИМКА: РОЙТЕРС

Германия засега не може да изгради 5G мрежа без "Хуауей"

Германия не може да изгради 5G мрежата си без китайския технологичен гигант Huawei, поне засега. Това посочва министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер и интервю за в. "Франкфуртер алгемайне", цитирано от Асошиейтед прес, съобщи БТА. Вашингтон притиска съюзниците си да изключат "Хуауей", който е най-големият световен доставчик на

Столицата на Сърбия Белград. Снимка: Pixabay

В Сърбия живеят по-малко от 7 милиона, страната е сред най-застаряващите

По оценка на Статистическия институт в Сърбия живеят по-малко от седем милиона души, най-малко в новата история на страната, а причина за това са негативният естествен прираст и изселването, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Министърът без портфейл Славица Джукич-Деянович заяви, че преброяването на населението през април 2021 г

Матеуш Моравецки Снимка: Ройтерс

Премиерът на Полша: Колко още глупости ще изфабрикува Москва? А Катин?

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки окачестви като поредни спекулации публикуваните вчера от министерството на отбраната на Русия архивни документи от 1945 година. Според тях бойци от полската съпротива били избивали евреи и украинци по време на Втората световна война. В профила си във "Фейсбук" Моравецки пита реторично какви ли други "глупости"

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Ердоган: Европа трябва да подкрепи либийското правителство в Триполи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европейския съюз да подкрепи международно признатото либийско правителство в Триполи преди конференцията за Либия в Берлин, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В статия, публикувана в уебсайта Политико в събота, Ердоган заяви, че европейските лидери трябва да говорят малко по-малко и да се

Милен Бахчеванов е пристигнал от България в Турция през Къркларели на 14 януари. Не е ясно къде е пребивавал оттогава до снощи, нито с кого се е срещал. Кадър и видео CNN Turk

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го застреля (Видео)

Криминално проявен българин е убит от полицията в Истанбул, след като нахлул в заведение с мачете и предизвикал безредици снощи, информираха от МВР. 32-годишният българин има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи. Действието се развило около 23.30 часа в ресторант, намиращ се на ул."Шехит Камил Балкан" в кв."Байрампаша"

СНИМКА: Ройтерс

Иран ще предаде на Украйна черните кутии на сваления самолет

Иранските власти ще предадат на украинската страна черните кутии на сваления на 8 януари край Техеран пътнически самолет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според шефа на отдела за разследване на катастрофи към Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар, решение на Киев да бъдат предаде черните кутии на самолета е било взето след

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber