Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7647895 Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив www.24chasa.bg

В годината, в която жена оглави Европейската комисия - германката Урсула фон дер Лайен, а начело на Международния валутен борд се очаква да застане българката Кристалина Георгиева, Медицинският университет в Пловдив за първи път има шанса ректор да стане жена. За поста се кандидатира досегашният зам.-ректор проф. д-р Мариана Мурджева. Коя е тя и какво да очакваме от нея, ако поеме ръководството на един от най-престижните университети у нас?

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила Гимназия с преподаване на английски език в Пловдив, а после и МУ-Пловдив, специалност медицина. Има две специалности - по микробиология и клинична имунология. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. Зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност в Университета два мандата. Ръководител на Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Преподава на български и англоезични студенти в МУ-Пловдив.

Обучава специализанти и докторанти. Участва в държавни изпитни комисии за специалност по микробиология и клинична имунология. Зам.-председател е на Българската асоциация по клинична микробиология и председател на Експертния съвет по клинична имунология при МЗ. Има над 200 научни публикации, над 400 цитирания, 2 патента, съавторство в 15 учебни помагала, учебници и монографии, както и участия като ръководител, координатор и изпълнител на повече от 40 научни проекта с национално и международно финансиране. Номинирана от БЛС за лекар на годината (2013).

- Проф. Мурджева, сочена сте за първата жена, която има реален шанс да стане ректор в над 70-годишната история на Медицински университет-Пловдив. Защо решихте да се кандидатирате за поста?

- Имам 16-годишен опит в академичното управление, от които 8 години като зам.-ректор по възлов ресор в МУ-Пловдив – международно сътрудничество и проектна дейност. Била съм зам.-председател на Общо събрание и зам.-декан на факултет. Познавам детайлно основните дейности в Университета и тяхното управление, включително учебната и научно-изследователската работа. Убедена съм, че постиженията, които имаме в Университета, трябва да бъдат съхранени и доразвити в името на академичността.

- Преимущество или недостатък е това, че жена е кандидат за най-високия пост в Университета?

- Качествата на един ръководител не се определят от пола. Историята познава примери, а и в съвремието ни има такива, когато жени поемат възлови функции и длъжности в управлението на много организации – научни, учебни, бизнес, политически и др. И се справят много добре.

- Дълги години ръководите катедрата по “Микробиология и имунология” на МУ-Пловдив и два мандата сте заместник-ректор. Чувствате ли се подготвена да поемете управлението на университета?

- Да, считам, че имам необходимата подготовка. Освен двата мандата като зам.-ректор, осем години ръководя катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и 9 години – Лабораторията по микробиология и имунология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Познавам не само университетската дейност, но и проблемите в здравеопазването. Благодарение на усилията на нашия екип и академичния състав МУ-Пловдив е вече разпознаваема академична структура не само на национално ниво, но и в чужбина. Познаването на спецификата на Университета и постиженията му в научен и образователен аспект са от особено значение за успеха в развитието и интегрирането с Европейските университети и директиви за образование.

- Какво бихте желала да промените, ако бъдете избрана за ректор?

- Бих искала да запазя придобивките през годините, а те са значителни в образователен, научен и дори финансов аспект. Сегашното ръководство на МУ-Пловдив в продължение на два мандата постигна значителен осезаем напредък в развитието на ВУЗ-а, който се признава и от външни оценители. Бих искала да надградя качеството на обучението и научите постижения, да привлечем повече студенти в социалния живот на университета, така че МУ-Пловдив да бъде разпознат още по-убедително като модерен европейски университет. Не мисля обаче, че резките промени и много амбициозната управленска програма в един утвърден университет с традиции в академичната дейност като нашия ще бъдат желани. Стабилност, непрекъсната постепенност в надграждането и толерантност във взаимоотношенията са основните приоритетни модели на управление, които бих следвала.

- На кого разчитате за подкрепа?

- На хората – учени, преподаватели и студенти, които искат развитието на университета да продължи, да има устойчивост на постиженията. На тези, за които Доброто в живота и на работното място е кауза. Вярвам, че те съставляват основното академично ядро, което ще милее за МУ-Пловдив и през следващия мандат.

Проф. Костянев застана зад проф. Мурджева като кандидат за ректор на МУ-Пловдив

Тази седмица Медицински университет-Пловдив ще има нов ректор. Изборите са насрочени за 13 септември. Четирима са претендентите за поста. Те трябва да представят своите програми за управление на един от най-престижните университети у нас. Това ще се случи пред Общото събрание на МУ-Пловдив.

Настоящият ректор чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев ще се оттегли след два мандата на поста. Той е един от хората, които най-добре знаят какви качества трябва да притежава новият ректор.

- Проф. Костянев, какъв трябва да бъде новият ректор на МУ-Пловдив?

- Трябва да бъде просветен и просветен оптимист. Лидер с неизчерпаема енергия и чувство на мисия. В момента при нас има 837 преподаватели и 6000 студенти, различни направления и действително ректорът трябва да има дългосрочна визия, стратегия, да бъде широко скроен и истински ентусиаст, защото това е огромен обем от работа, а работният ден е безкраен.

- Кой е човекът, който притежава нужните качества за нов ректор?

- Трябва да бъде човек от екипа. В моя екип има такъв човек. Това е проф. д-р Мариана Мурджева - великолепен специалист, много добър мениджър. Тя е човекът, който е разпознаваем в научните и в образователните среди, както и в министерствата, защото отговаря за едно от най-важните управления – проектната дейност. Тя има и великолепна езикова подготовка. По стечения на обстоятелствата целият ми екип е много добър. Управлението на университета е екипна дейност. Ако ректорът не може да си сформира екипа, то трудно би постигнал реални резултати. Проф. Мурджева е екипен играч, което ми показва, че ще успее да събере такъв екип. Това е моята преценка. Като комплекс от качества, тя е най-подходяща.

- С какво ще спечели доверието на хората?

- Проф. Мурджева е самостоятелна личност. Тя има характер, огромен опит и има подготвеност. Аз може би бях прекалено толерантен и ме обвиняваха за това, но аз го приемах като комплимент. Но се изисква и твърда ръка в управлението и аз мисля, че тя я има. На тази позиция не може да се сложи някой случаен тук, взет отнякъде. Той трябва да е минал през академията на академичния мениджмънт. Това е съвършено различно от една болница. Ректорът е като многодетен баща, той има много деца, това са много факултети и трябва според приносите, според условията, да мисли за всички и да разпределя ресурсите.

Вие знаете моят приоритет – инвестирай там, където са най-силни, ако искаш да постигнеш сериозни успехи. Ако има успехи в някои направления, то е защото решихме, че това са приоритетни направления.

Най-важното е, че създадохме една много модерна научна инфраструктура, имаме едно много добро младо поколение специалисти, които подготвихме с нашите докторантски училища, с педагогическата академия. Много направихме и много още неуспяхме да направим. Аз съжалявам, че не успяхме да направим библиотеката, да построим учебния корпус между нас и болницата.

- Какъв е призивът Ви към тези, които имат право на глас за нов ректор?

- За разумен, информиран избор. Това е, което искам да призова. Моите финални думи са: „Не свиквай с праха, дръзвай с вятъра“.

Не бива да се заблуждават от праха и да свикват с него, а да дръзват с вятъра. Ректорството изисква подготвени хора, академични хора по душа и стил, защото тук се борави с много големи средства. Трябва да бъде, каквито бяха моите помощници. Те в пълния смисъл са ВИП, защото са всеотдайни, интелигентни и предани на каузата. Трябва да има кауза. Трябва да бъде ентусиазиран и да е с чувство за мисия. Ректорът трябва да има кауза, каузата да е университета, а не личните банкови сметки. Защото в противен случай, този огромен ресурс, няма да бъде използван ефективно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

ТУ-Варна организира Втора педагогическа конференция "Клъстери и иновации в образованието“

Технически университет - Варна в партньорство с РУО-Варна и Община Варна организира Втора педагогическа конференция "КЛЪСТЕРИ И ИНОВАЦИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО", която ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември 2019 г. Основната цел на конференцията е да даде възможност на учителите да споделят опита си, да обсъдят резултатите от свои педагогически

В ТУ-Варна започна Месецът на науката – октомври 2019

Технически университет – Варна и тази година се включва активно с поредица от специални събития в Месеца на науката, организиран традиционно през октомври от Съюза на учените във Варна с участието на научните структури в града. Инициативата стратира със седмата по ред изложба-конкурс „Научни постижения на звената в ТУ-Варна”

Италия – една от най-търсените образователни дестинации в Европа

Известна със своя стил, античност и архитектура, Италия е привлекателна не само като туристическа, но и като образователна дестинация. Страната привлича ежегодно 80 000 международни студенти от цял свят с многобройните си бакалавърски програми, магистратури и докторантури, които се предлагат както на италиански, така и на английски език

Студентски кредит с лихва 4.95 % предлага БАКБ

„Първата ти работа е да завършиш, а не да търсиш временни решения, за да си плащаш таксите за обучението“. Това е посланието на банката към младите хора, които искат да продължат образованието си. Много студенти днес са принудени да търсят временна работа, за да могат да плащат семестриалните си такси или да издържат детето си,

Изтича срокът за кандидатстване за безплатното обучение по Programming Basics на СофтУни

До 26 септември е отворено кандидатстването за безплатния курс по Programming Basics на СофтУни. Курсът е насочен към всички, които искат да придобият основни познания по програмиране, както и да разберат дали искат да се развиват в една от най-бурно развиващите се и успешни сфери на 21 век – тази на информационните технологии.

По-добри оценки, по-малко отсъствия

Или как един американски учител в България променя статуквото в класната стая Според данните от международното изследване на грамотността PISA България влиза в топ 10 по отсъствия от училище в класацията на 58-те изследвани държави. По-точно - заема незавидното осмо място. Неизвинените отсъствия на българските ученици са нараснали с 20% за

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

МУ-Варна откри модерни зали за симулационно обучение по дентална медицина

Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална медицина в Медицински университет – Варна бяха открити днес с водосвет за здраве и успех. Лентата прерязаха министърът на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов и кметът на град Варна г-н Иван Портних

Академия "Никола Тесла" създава бъдещите олимпийци по програмиране

С помощта на преподавателите там компютърът прави полезни неща Дигиталната ера настъпи някак неусетно. Никой вече не може да си представи как сме се справяли без телефон и интернет. Как да помогнем на децата да не пропилеят времето си в дигитални изкушения, а да превърнат новите технологии в мощен инструмент за сбъдване на мечти?

МУ-Варна откри новата учебна година

С тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, днес бе открита новата академична 2019/2020 година в Медицински университет – Варна. Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите, които за 58-ма поредна година прекрачиха прага на университета: „Предстои ви да се срещнете с

Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив

В годината, в която жена оглави Европейската комисия - германката Урсула фон дер Лайен, а начело на Международния валутен борд се очаква да застане българката Кристалина Георгиева, Медицинският университет в Пловдив за първи път има шанса ректор да стане жена. За поста се кандидатира досегашният зам.-ректор проф. д-р Мариана Мурджева.

200 деца с хромбук в 6 пловдивски училища, вместо с тетрадки

Близо 200 деца в 6 пловдивски училища заместват т.г. хартиените учебници и тетрадки с chromebook (хромбук). Устройството е подобно на лаптоп, но е по-леко и евтино и служи единствено за образователни цели. Ефикасността му вече е тествана в езикова гимназия "Иван Вазов", известна като Руската, където м.г. с хромбук бе оборудван цял един клас.

Столичният Супермаркет КООП Ви очаква

Нека ЗАЕДНО да открием НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА Готови ли сте за училище! Лятото почти си отиде и класните стаи Ви очакват, но все още има време за игри и награди! За осма поредна година Централният кооперативен съюз Ви кани да отбележим ЗАЕДНО новата учебна година с тържество на 14 септември от 11:00 часа в столичния Супермаркет КООП кв.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber