Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7647895 Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив www.24chasa.bg
Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив

В годината, в която жена оглави Европейската комисия - германката Урсула фон дер Лайен, а начело на Международния валутен борд се очаква да застане българката Кристалина Георгиева, Медицинският университет в Пловдив за първи път има шанса ректор да стане жена. За поста се кандидатира досегашният зам.-ректор проф. д-р Мариана Мурджева. Коя е тя и какво да очакваме от нея, ако поеме ръководството на един от най-престижните университети у нас?

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила Гимназия с преподаване на английски език в Пловдив, а после и МУ-Пловдив, специалност медицина. Има две специалности - по микробиология и клинична имунология. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. Зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност в Университета два мандата. Ръководител на Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Преподава на български и англоезични студенти в МУ-Пловдив.

Обучава специализанти и докторанти. Участва в държавни изпитни комисии за специалност по микробиология и клинична имунология. Зам.-председател е на Българската асоциация по клинична микробиология и председател на Експертния съвет по клинична имунология при МЗ. Има над 200 научни публикации, над 400 цитирания, 2 патента, съавторство в 15 учебни помагала, учебници и монографии, както и участия като ръководител, координатор и изпълнител на повече от 40 научни проекта с национално и международно финансиране. Номинирана от БЛС за лекар на годината (2013).

- Проф. Мурджева, сочена сте за първата жена, която има реален шанс да стане ректор в над 70-годишната история на Медицински университет-Пловдив. Защо решихте да се кандидатирате за поста?

- Имам 16-годишен опит в академичното управление, от които 8 години като зам.-ректор по възлов ресор в МУ-Пловдив – международно сътрудничество и проектна дейност. Била съм зам.-председател на Общо събрание и зам.-декан на факултет. Познавам детайлно основните дейности в Университета и тяхното управление, включително учебната и научно-изследователската работа. Убедена съм, че постиженията, които имаме в Университета, трябва да бъдат съхранени и доразвити в името на академичността.

- Преимущество или недостатък е това, че жена е кандидат за най-високия пост в Университета?

- Качествата на един ръководител не се определят от пола. Историята познава примери, а и в съвремието ни има такива, когато жени поемат възлови функции и длъжности в управлението на много организации – научни, учебни, бизнес, политически и др. И се справят много добре.

- Дълги години ръководите катедрата по “Микробиология и имунология” на МУ-Пловдив и два мандата сте заместник-ректор. Чувствате ли се подготвена да поемете управлението на университета?

- Да, считам, че имам необходимата подготовка. Освен двата мандата като зам.-ректор, осем години ръководя катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и 9 години – Лабораторията по микробиология и имунология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Познавам не само университетската дейност, но и проблемите в здравеопазването. Благодарение на усилията на нашия екип и академичния състав МУ-Пловдив е вече разпознаваема академична структура не само на национално ниво, но и в чужбина. Познаването на спецификата на Университета и постиженията му в научен и образователен аспект са от особено значение за успеха в развитието и интегрирането с Европейските университети и директиви за образование.

- Какво бихте желала да промените, ако бъдете избрана за ректор?

- Бих искала да запазя придобивките през годините, а те са значителни в образователен, научен и дори финансов аспект. Сегашното ръководство на МУ-Пловдив в продължение на два мандата постигна значителен осезаем напредък в развитието на ВУЗ-а, който се признава и от външни оценители. Бих искала да надградя качеството на обучението и научите постижения, да привлечем повече студенти в социалния живот на университета, така че МУ-Пловдив да бъде разпознат още по-убедително като модерен европейски университет. Не мисля обаче, че резките промени и много амбициозната управленска програма в един утвърден университет с традиции в академичната дейност като нашия ще бъдат желани. Стабилност, непрекъсната постепенност в надграждането и толерантност във взаимоотношенията са основните приоритетни модели на управление, които бих следвала.

- На кого разчитате за подкрепа?

- На хората – учени, преподаватели и студенти, които искат развитието на университета да продължи, да има устойчивост на постиженията. На тези, за които Доброто в живота и на работното място е кауза. Вярвам, че те съставляват основното академично ядро, което ще милее за МУ-Пловдив и през следващия мандат.

Проф. Костянев застана зад проф. Мурджева като кандидат за ректор на МУ-Пловдив

Тази седмица Медицински университет-Пловдив ще има нов ректор. Изборите са насрочени за 13 септември. Четирима са претендентите за поста. Те трябва да представят своите програми за управление на един от най-престижните университети у нас. Това ще се случи пред Общото събрание на МУ-Пловдив.

Настоящият ректор чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев ще се оттегли след два мандата на поста. Той е един от хората, които най-добре знаят какви качества трябва да притежава новият ректор.

- Проф. Костянев, какъв трябва да бъде новият ректор на МУ-Пловдив?

- Трябва да бъде просветен и просветен оптимист. Лидер с неизчерпаема енергия и чувство на мисия. В момента при нас има 837 преподаватели и 6000 студенти, различни направления и действително ректорът трябва да има дългосрочна визия, стратегия, да бъде широко скроен и истински ентусиаст, защото това е огромен обем от работа, а работният ден е безкраен.

- Кой е човекът, който притежава нужните качества за нов ректор?

- Трябва да бъде човек от екипа. В моя екип има такъв човек. Това е проф. д-р Мариана Мурджева - великолепен специалист, много добър мениджър. Тя е човекът, който е разпознаваем в научните и в образователните среди, както и в министерствата, защото отговаря за едно от най-важните управления – проектната дейност. Тя има и великолепна езикова подготовка. По стечения на обстоятелствата целият ми екип е много добър. Управлението на университета е екипна дейност. Ако ректорът не може да си сформира екипа, то трудно би постигнал реални резултати. Проф. Мурджева е екипен играч, което ми показва, че ще успее да събере такъв екип. Това е моята преценка. Като комплекс от качества, тя е най-подходяща.

- С какво ще спечели доверието на хората?

- Проф. Мурджева е самостоятелна личност. Тя има характер, огромен опит и има подготвеност. Аз може би бях прекалено толерантен и ме обвиняваха за това, но аз го приемах като комплимент. Но се изисква и твърда ръка в управлението и аз мисля, че тя я има. На тази позиция не може да се сложи някой случаен тук, взет отнякъде. Той трябва да е минал през академията на академичния мениджмънт. Това е съвършено различно от една болница. Ректорът е като многодетен баща, той има много деца, това са много факултети и трябва според приносите, според условията, да мисли за всички и да разпределя ресурсите.

Вие знаете моят приоритет – инвестирай там, където са най-силни, ако искаш да постигнеш сериозни успехи. Ако има успехи в някои направления, то е защото решихме, че това са приоритетни направления.

Най-важното е, че създадохме една много модерна научна инфраструктура, имаме едно много добро младо поколение специалисти, които подготвихме с нашите докторантски училища, с педагогическата академия. Много направихме и много още неуспяхме да направим. Аз съжалявам, че не успяхме да направим библиотеката, да построим учебния корпус между нас и болницата.

- Какъв е призивът Ви към тези, които имат право на глас за нов ректор?

- За разумен, информиран избор. Това е, което искам да призова. Моите финални думи са: „Не свиквай с праха, дръзвай с вятъра“.

Не бива да се заблуждават от праха и да свикват с него, а да дръзват с вятъра. Ректорството изисква подготвени хора, академични хора по душа и стил, защото тук се борави с много големи средства. Трябва да бъде, каквито бяха моите помощници. Те в пълния смисъл са ВИП, защото са всеотдайни, интелигентни и предани на каузата. Трябва да има кауза. Трябва да бъде ентусиазиран и да е с чувство за мисия. Ректорът трябва да има кауза, каузата да е университета, а не личните банкови сметки. Защото в противен случай, този огромен ресурс, няма да бъде използван ефективно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Магистърската програма на SDA Bocconi и Американския университет в България – 
трамплин към успеха

Магистърската програма на SDA Bocconi и Американския университет в България – трамплин към успеха

Студентите се подготвят да намират високоефективни бизнес решения на оперативно и на стратегическо ниво Едно от водещите бизнес училища в света - SDA Bocconi, в партньорство с Американския университет в България за трета поредна година предлага магистърска програма в София. Завършилите я получават паралелно две дипломи - от SDA Bocconi и от АУБ

"Най-добрите университети" - изтегли от тук специалното приложение

"Най-добрите университети" - изтегли от тук специалното приложение

Изтегли от тук специалното приложение "Най-добрите

Русенският университет е сред десетте най-големи български университети

Русенският университет е сред десетте най-големи български университети

• Акредитирано държавно висше училище с осем факултета и три филиала - в Разград, Силистра и Видин; • Обучава повече от 8 000 студенти в 50 бакалавърски, над 80 магистърски специалности и в 50 докторски програми; • Предлага обучение за получаване на двойни дипломи с университети във Франция и Китай; • Има изградени партньорства по програма Еразъм+

Топ колежи по хотелиерство и туризъм гостуват в София

Топ колежи по хотелиерство и туризъм гостуват в София

Les Roches Marbella е една от водещите институции за обучение по хотелски мениджмънт и туризъм, официален университетски клон на Les Roches Швейцария. Кампусът на учебното заведение в Испания се намира в един от най-привлекателните курорти на Средиземно море – Марбея, популярен като перлата на европейския луксозен туризъм

Най-нови български приказки за деца

Най-нови български приказки за деца

Български приказки за деца на компактдиск, флашпамет, книжка с картинки за оцветяване и в илюстрации-картони „Забавни детски приказки 2“ автор: Владимир Наумов, художник: Мая Бочева За поръчка: www.myartfaces.com и тел. 0889 85 80 80 Героите от втората серия „Забавни детски приказки за слушане 2“ са предимно африкански животни

Даровити ученици и студенти получиха стипендии „Лука Бекяров“

Даровити ученици и студенти получиха стипендии „Лука Бекяров“

За седма поредна година ученици от XI и XII клас и студенти бяха удостоени със стипендии „Лука Бекяров“ за високи постижения в областта на математиката и информатиката. Стипендиите са учредени в памет на Лука Бекяров (1978-2013), чиито ерудиция, интелект и лидерски качества служат за пример на следващите поколения

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Образование

Снимка: Десислава Кулелиева

Проф. Димитър Цанев, ректор на Националната музикална академия: Търсят ни много чуждестранни студенти, образованието ни е на високо европейско ниво

Наши възпитаници свирят и пеят по най-елитните сцени в света - Проф. Цанев, вие от въвеждането на рейтинговата система на висшите училища сте първи в професионалното направление "Музикално и танцово изкуство", как се постига това високо качество? - Високото качество се постига с висококачествена работа и с много грижи по всички сектори

Български магистърски програми сред водещите в международни класации

Български магистърски програми сред водещите в международни класации

Класацията на най-добрите магистратури в глобален мащаб (best-masters.com) на Eduniversal поставя българска магистърска програма по туризъм на 15-то място в света В класацията сред най-добрите 1000 университета в света на рейтинга Eduniversal Best Masters (best-masters.com) за четвърта поредна година магистърската специалност на Висше училище по

МОН представи в Пазарджик резултатите от проект за ограмотяване на възрастни

МОН представи в Пазарджик резултатите от проект за ограмотяване на възрастни

Резултатите от проект за ограмотяване и придобиване на основно образование "Нов шанс за успех" представиха в Пазарджик пред педагози и директори на училища от страната специалисти от Министерството на образованието и науката. Проектът е по ОП" Наука и образование за интелигентен растеж" с продължителност 41 месеца и е на стойност малко над 19

Презентация на Politecnico di Milano в София

Презентация на Politecnico di Milano в София

Най-престижният университет за обучение по архитектура и инженерни науки в Италия – Politecnico di Milano, кани кандидатите за магистърски програми на своята презентация в София, която ще се проведе на 25.11. 2019 в х-л „Маринела“ от 18:30 ч. Регистрирайте се безплатно ТУК! Със своите 40 000 студенти Politecnico di Milano е най-голямото учебно

Най-големият частен университет в Европа с презентация в София

Най-големият частен университет в Европа с презентация в София

Universita Cattolica del Sacro Cuore е най-големият частен университет в Европа и един от най-престижните за обучение по икономика, бизнес науки и международни отношения в Италия. На 20 ноември от 18:30 ч. в х-л „Маринела“ - София, представители на елитната школа ще направят презентация с фокус върху разнообразието от бакалавърски и магистърски

Проф. Любомир Спасов, заедно с Памела и Мариян. СНИМКа: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Равносметката: 237 трансплантации направи болница “Лозенец” след първата на черен дроб у нас преди 15 г. (Снимки + видео)

Дни преди годишнината паметна среща събра Памела - първата българка с трансплантиран черен дроб, и Мариян - първия българин с трансплантиран бял дроб у нас Денят е четвъртък, а датата 18 ноември 2004 г. За лекарите от университетска болница “Лозенец”, за 7-месечната тогава Памела Пекова, за нейните родители

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber