Това е с 15% по-малко от “старите” препоръки, но се увеличават белтъците и мазнините
От пълноценното хранене в ученическа възраст зависи не само правилното физическо развитие, а и пълноценното разгръщане на възможностите на мозъка. Затова и наскоро променените съвети за здравословно хранене имат специални уточнения за видовете и количествата хранителни вещества, които са съобразени с изискванията на детския организъм в различните възрасти.
Кои са новите препоръки според физиологичните норми, обясни проф. Стефка Петрова, дмн, специалист по хранене и диететика и ръководител на експертната група, разработила правилата. Най-съществената разлика в сравнение със “старите” препоръки е
намаляването
на калориите
и на захарите,
защото всички днес - от деца до възрастни, изразходват по-малко енергия. За всяка възраст е изчислено колко калории дневно са нужни за добро здраве. Например за 10-годишните момичета са 1824, а за момчетата - 1919. Докато за 18-годишните са съответно 2202 и 2923. В предишните препоръки въглехидратите бяха 55-75% от въпросните оптимални калории, сега съветът е да бъдат 45-60%. Тази промяна се базира на многогодишни проучвания, които доказват, че когато въглехидратите съставляват повече от 60%, се увеличава рискът от
наднормено
тегло
и затлъстяване,
диабет, сърдечни
и съдови
заболявания
Но енергията от въглехидрати не трябва да пада и под 45% - ако е по-малко, ще страдат мозъчната дейност и работата на мускулите. Въглехидратите са източникът на глюкоза - “горивото”, с което работят мозъкът и мускулите.
В проценти, разбира се, човек не може да се ориентира практически. Единственият начин е да се гледат етикетите на храните и да се има предвид, че
всеки 1 грам
въглехидрати
е равен на
4 калории
Препоръчва се намалението на приема на въглехидрати да бъде основно за сметка на добавената захар в сладкиши от всякакъв вид, а не на плодовете и пълнозърнестите храни, които съдържат въглехидрати. Честият прием на добавени захари значително увеличава риска от зъбен кариес, а големите количества допринасят за увеличаване на теглото и затлъстяване.
Препоръките на Световната здравна организация са добавените захари да са поне под 10% от всички калории за деня, най-добре - под 5%. Това означава, че ако при умерена физическа активност за момиче на 10 г. се препоръчват 1824 калории за деня,
лимитът на
добавена захар
ще е 23 г рама
общо във всички
храни и напитки
За да се ориентирате колко малко е това всъщност: в една супена лъжица се събират 20 грама захар. Толкова захар може да се съдържа например в 200 мл безалкохолна напитка. За разлика от въглехидратите препоръчителният дял на мазнините е увеличен с новите физиологични стойности.
За децата на 7-18 г. е увеличена горната граница и сега препоръчаният интервал е 25-35% от оптималните за възрастта калории. Новите проучвания доказват, че когато приемът на мазнини е нисък, има риск от недостиг на незаменими мастни киселини и мастноразтворими витамини.
Променят се съветите и за белтъчините - оказва се, че в бебешка възраст не е нужно да са така много, както доскоро се смяташе. Има нови категорични доказателства, че високият белтъчен прием при бебетата увеличава риска от затлъстяване в детска възраст и след това в по-късните етапи на живота. За възрастта от 3 до 65 г. обаче тенденцията е обратна. Новите препоръки вдигат с 1/3 горната граница на препоръчителния интервал за белтъчен прием - от 10-15 на 10-20%.