Депутати от всички цветове получиха прокламацията на “24 часа”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7639018 Депутати от всички цветове получиха прокламацията на “24 часа” Депутати от всички цветове получиха прокламацията на “24 часа” www.24chasa.bg
Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова получи прокламацията от репортера Румина Димитрова.
Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова получи прокламацията от репортера Румина Димитрова.

Реакциите: от “ще разгледаме предложенията”, през “имате съмишленици”, до “да се чуе и мнението на магистратите”

Лидерите на парламентарните групи, народни представители и членовете на парламентарната правна комисия получиха в първия работен ден на Народното събрание прокламацията на “24 часа” със заглавие “4 аргумента да няма съкратен процес при жестоки престъпления” (виж по-долу).

На 22 август “24 часа” публикува предложение на юриста Иван Тодоров за промяна в НПК и се обърна към депутати от различни цветове дали биха подкрепили промяна в тази посока. Публикувахме и много мнения на юристи.

През годините от страниците на “24 часа” не един юрист е призовавал за отпадане на съкратеното производство при жестоки убийства. На 12.10.2018 г. в “24 часа” Иван Тодоров предложи да се направят промени в НПК и НК и съкратено съдебно следствие при убийства по особено мъчителен начин да се допуска само при съгласие на прокурора. Тогава повод бе жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Юристът и зам.-шеф на ВМРО Искрен Веселинов още през април, отново от страниците на вестника, също поиска отпадане на бързото производство.

Вече са факт законово внесени промени на БСП и “Обединени патриоти” за отпадането на бързото производство при тежки престъпления.

Когато вчера получи текста на писмото на “24 часа”, шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова каза: “Ще се запозная с проекта и

ще го разгледам

и в контекста на

това, което са

предложили

колегите”

И обясни, че от ГЕРБ все още обсъждат какви трябва да са промените.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято група наскоро внесе собствени предложения, също се ангажира да се запознае с предложението.

“Ние вече внесохме предложение съкратеното производство да не се прилага, когато има умишлено убийство и причиняване на тежка телесна повреда. Това, което предлагате, също е един от вариантите и мислихме и по него. Възможно е да се комбинират нещата, но това е въпрос на дебат”, каза съпредседателят на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Подчерта, че експертите по НК и НПК също трябва да кажат своето мнение.

Следващата

седмица

очаквали и среща

с ГЕРБ,

където това да се дообсъди.

“Имате съмишленици в лицето на ВМРО, както и на колегите от НФСБ, които също подкрепят такива промени”, категоричен бе той.

“Ще се запознаем със становището”, каза шефката на првната комисия в парламента Анна Александрова.

“24 часа” връчи писма на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на “Воля” - Веселин Марешки.

“Бързината на производството не може да бъде за сметка на справедливостта. Когато има умишлено престъпление, причиняващо смърт или тежка телесна повреда, не бива да има несправедливо малки наказания”, е мнението на зам.-шефа на правната комисия и депутат от левицата Филип Попов.

Неговият колега от ДПС, който също е зам.-председател на правната комисия - Хамид Хамид, е на мнение, че за умишлени престъпления с настъпили тежки последици може да се направи изключение и съкратено производство да не се прилага.

“Подкрепяме идеята, но смятаме, че

трябва да се

изпише всеки

член, алинея и

точка,

по която ще се провежда съкратено производство. Това е основен принцип в наказателното и наказателното процесуалното право - текстовете да са изрично посочени, а не да има една генерална норма, която да се остави на преценката на някого”, обясни Хамид Хамид.

“Затова смятам, че този общ текст, който казва да няма съкратено съдебно следствие за тежки умишлени престъпления не е прецизен”, добави той. Според него между първо и второ четене текстовете трябва да се прецизират.

Друг член на правната комисия - Емил Димитров, от гражданската квота на ВМРО пък е на мнение, че

задължително

трябва да се чуе

и мнението на

магистратите

“Трябва да питаме съдебната власт, защото, ако сега едно дело се решава за една седмица, да направим така, че то да се точи 5-6 години, и накрая подсъдимият да получи същата присъда, ще излезе, че сме затлачили съда и на хората не могат да минат останалите дела, просто, защото сме решили да усложним производството”, смята Емил Димитров.

Той даде за пример САЩ, където за извършител на тежко престъпление, който направи самопризнание, действа Закон за защита на свидителите. “Те са решили, че тази система води до много по-голяма разкриваемост и много по-големи възможности виновните да бъдат наказани”, обясни Емил Димитров.

4 аргумента да няма съкратен процес при жестоки престъпления

Промяна в закона може да затвори вратичката за намаляване на присъдите на убийци

“Воден от обществения интерес, в. “24 часа” на 22 август излезе с предложение към народните представители да се направи промяна в законодателството, така че извършителите на тежки и жестоки престъпления да не могат да получават автоматично намалени присъди по процедурата на съкратеното съдебно следствие.

Има поредица от случаи, предизвикали огромен обществен отзвук, в които извършители на жестоки убийства се възползват от тази процедура и срещу самопризнания избягват наказания с цялата строгост на закона.

Такива са случаите с Илиян Здравков, убиец на Вероника Здравкова от Велико Търново, Северин Красимиров, който изнасили и жестоко уби русенската журналистка Виктория Маринова.

По тази автоматична процедура вероятно ще мине и Мартин Трифонов, изнасилил и убил 7-годишно дете в село Сотиря.

Нищо не пречи от нея да се възползват и двамата мъже, направили самопризнания за жестокото убийство на мъжа и жената, чиито тела бяха открити в Негован.

Тези четири случая с огромен обществен отзвук са всъщност малка част от случаите, в които извършители на жестоки убийства се спасяват от доживотен затвор благодарение на съкратената съдебна процедура.

“24 часа” събра мнения на експерти за това каква конкретна законодателна промяна може да се направи.

Съкратеното съдебно следствие да е възможно само след съгласие на прокурора, предлага юристът Иван Тодоров. Според него това може да се реализира по много начини. Един от най-лесните е, като се създаде нов чл. 369а със следното съдържание:

Чл. 369а Съкратено съдебно следствие се допуска само при съгласие на прокурора. Съгласието на прокурора може да се реализира и чрез промени в чл. 370 от НПК според Тодоров. “При една законодателна промяна такова едно предложение следва да се обмисли внимателно и да се прецизира, като са възможни промени и в други текстове от НПК”, смята юристът.

Когато през август “24 часа” зададе въпрос на основните политически сили дали ще подкрепят законодателна промяна, стана ясно, че този дебат предстои.

Вече са факт внесени от БСП и “Обединени патриоти” предложения за законодателни промени - да няма съкратено производство при убийства или престъпления, които водят до тежки телесни повреди.

Вярваме, че българските законодатели могат да намерят най-подходящата форма за постигане на целта - извършителите на тежки и жестоки престъпления да не се измъкват с намалени присъди.”

Това обръщение от “24 часа” бе раздадено в първия работен ден от новата сесия на Народното събрание на депутатите от правната комисия на НС и лидерите на парламентарни групи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мария Габриел. Кадър БНТ

Габриел: Фактът, че получих най-много гласове при избора, ми дава увереност

"Изненадващо за мене, голямо признание за добрия ми мандат като комисар, признание и за премиера Борисов". Това заяви в "Панорама" по БНТ еврокомисарят Мария Габриел по повод избирането ѝ за първи заместник-председател на Европейската народна партия. По думите ѝ постът дава много възможности и много влияние: "За мене означава най-напред

Нинова подозира Борисов в заговор да я свали от поста (Обзор)

Нинова подозира Борисов в заговор да я свали от поста (Обзор)

Соцлидерката възмутена, че ходил с държавния самолет на конгреса на ЕНП в Загреб. Той: Яд ви е, че там избраха Габриел с най-голям вот Има ли Борисов пръст в искането на оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП? Този въпрос изясняваха в пленарната зала премиерът и шефката на социалистите. Борисов пристигна да отговори в парламентарния

Сотир Цацаров и Иван Гешев приеха Станислав Владимиров в Съдебната палата.

Хитреци, не въведоха режима и загубиха изборите, каза Борисов и даде 2,7 млн. за водата на Перник и селата (Обзор)

Новият кмет при Цацаров и Гешев, почва разследване за язовир “Студена” Кой как е управлявал язовир “Студена” и защо е източен той, без перничани да бъдат предупредени, а отговорните да положат усилия да няма водна криза. В тези посоки ще проверява окръжната прокуратура в Перник, съобщиха от държавното обвинение в петък след среща на Сотир Цацаров

Снимка Pixabay

Лекар в Габрово обърка инфаркт с гастрит, пациентката почина

Лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово е освободен от работа, след като негова пациентка починала от масивен инфаркт, а часове преди това медикът я прегледал и преценил, че страда от гастрит, съобщи dariknews.bg. Случаят е от 20 октомври. Тогава починалата по-късно 72-годишна жена от Габрово се почувствала зле и близките ѝ извикали

В САЩ събират пари за врачанската болница

В САЩ събират пари за врачанската болница

Базираната в Ню Йорк фондация "Деца на България" стартира най-новия си проект за набиране на средства от живеещите в САЩ българи. Целта е да се съберат 50 хиляди долара, с които ще бъде подпомогната закъсалата врачанска болница. Със събраните средства от фондацията предвиждат да закупят оборудване за детското и родилното отделение на болницата

Младата майка с двете момченца и акушерките от “Майчин дом” на празника.

В “Майчин дом” спасиха родилка и близнаците й

На рождения си ден тя прегърна за първи път бебетата, екипът я изненада с празник Щастлива млада майка, спасена от екипа на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом”, за първи път прегърна двете си деца на 29-ия си рожден ден. Пациентката е проследявана в болницата месеци наред

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

Каракачанов: Болшевишко е да искат пак да отрежат главата на Валери Симеонов (Обзор)

“Колко пъти искат да му отрежат главата?” - така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира протестите на майките на деца с увреждания срещу избирането на Валери Симеонов за зам.-председател на НС. “Или искаме да отнемем правото на някого да говори свободно и когато греши и си понесе отговорността за това

ЛИЛИ ИВАНОВА

Парламентът в официален документ: Лили Иванова е родена през 1939 г. (Обзор)

Рождената дата на примата на българската естрада влезе в официален документ на Народното събрание . “Лили Иванова е родена на 24 април 1939 г. в Кубрат”, се посочва в одобреното от депутатите решение на МС за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската нация. Така вече е “подпечатано” и от парламента

СНИМКА: pixabay

Социалните работници не могат да постановяват настаняване на дете извън семейството

Министерството на труда и социалната политика се противопоставя категорично срещу продължаващото разпространяване на неверни твърдения в публичното пространство и социалните мрежи по повод Закона за социалните услуги (ЗСУ) и свързаните с него промени в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1 януари 2020 г

АНДРЕЙ НОВАКОВ

Андрей Новаков пое ГЕРБ в Благоевград

Изпълнителната комисия на ГЕРБ избра евродепутата Андрей Новаков за областен координатор на партията в Благоевград. Позицията заемаше Даниела Севаклиева, която сега е административен секретар на областта. Рокадите идват след загубата на Атанас Камбитов на местните избори в Благоевград. В края на следващата седмица новото ръководство ще бъде

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 0° до +19°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Добрич, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Разград, Со;остра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик

Снимки facebook.com/Meteobalkans. Автор Цветан Станков

АПИ: В района на Витиня има мъгла и обилен сняг, шофирайте внимателно

Шофьорите да си движат с повишено внимание по АМ "Хемус" в района на Витиня поради мъгла и обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber