Депутати от всички цветове получиха прокламацията на “24 часа”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7639018 Депутати от всички цветове получиха прокламацията на “24 часа” Депутати от всички цветове получиха прокламацията на “24 часа” www.24chasa.bg
Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова получи прокламацията от репортера Румина Димитрова.
Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова получи прокламацията от репортера Румина Димитрова.

Реакциите: от “ще разгледаме предложенията”, през “имате съмишленици”, до “да се чуе и мнението на магистратите”

Лидерите на парламентарните групи, народни представители и членовете на парламентарната правна комисия получиха в първия работен ден на Народното събрание прокламацията на “24 часа” със заглавие “4 аргумента да няма съкратен процес при жестоки престъпления” (виж по-долу).

На 22 август “24 часа” публикува предложение на юриста Иван Тодоров за промяна в НПК и се обърна към депутати от различни цветове дали биха подкрепили промяна в тази посока. Публикувахме и много мнения на юристи.

През годините от страниците на “24 часа” не един юрист е призовавал за отпадане на съкратеното производство при жестоки убийства. На 12.10.2018 г. в “24 часа” Иван Тодоров предложи да се направят промени в НПК и НК и съкратено съдебно следствие при убийства по особено мъчителен начин да се допуска само при съгласие на прокурора. Тогава повод бе жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Юристът и зам.-шеф на ВМРО Искрен Веселинов още през април, отново от страниците на вестника, също поиска отпадане на бързото производство.

Вече са факт законово внесени промени на БСП и “Обединени патриоти” за отпадането на бързото производство при тежки престъпления.

Когато вчера получи текста на писмото на “24 часа”, шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова каза: “Ще се запозная с проекта и

ще го разгледам

и в контекста на

това, което са

предложили

колегите”

И обясни, че от ГЕРБ все още обсъждат какви трябва да са промените.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято група наскоро внесе собствени предложения, също се ангажира да се запознае с предложението.

“Ние вече внесохме предложение съкратеното производство да не се прилага, когато има умишлено убийство и причиняване на тежка телесна повреда. Това, което предлагате, също е един от вариантите и мислихме и по него. Възможно е да се комбинират нещата, но това е въпрос на дебат”, каза съпредседателят на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Подчерта, че експертите по НК и НПК също трябва да кажат своето мнение.

Следващата

седмица

очаквали и среща

с ГЕРБ,

където това да се дообсъди.

“Имате съмишленици в лицето на ВМРО, както и на колегите от НФСБ, които също подкрепят такива промени”, категоричен бе той.

“Ще се запознаем със становището”, каза шефката на првната комисия в парламента Анна Александрова.

“24 часа” връчи писма на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на “Воля” - Веселин Марешки.

“Бързината на производството не може да бъде за сметка на справедливостта. Когато има умишлено престъпление, причиняващо смърт или тежка телесна повреда, не бива да има несправедливо малки наказания”, е мнението на зам.-шефа на правната комисия и депутат от левицата Филип Попов.

Неговият колега от ДПС, който също е зам.-председател на правната комисия - Хамид Хамид, е на мнение, че за умишлени престъпления с настъпили тежки последици може да се направи изключение и съкратено производство да не се прилага.

“Подкрепяме идеята, но смятаме, че

трябва да се

изпише всеки

член, алинея и

точка,

по която ще се провежда съкратено производство. Това е основен принцип в наказателното и наказателното процесуалното право - текстовете да са изрично посочени, а не да има една генерална норма, която да се остави на преценката на някого”, обясни Хамид Хамид.

“Затова смятам, че този общ текст, който казва да няма съкратено съдебно следствие за тежки умишлени престъпления не е прецизен”, добави той. Според него между първо и второ четене текстовете трябва да се прецизират.

Друг член на правната комисия - Емил Димитров, от гражданската квота на ВМРО пък е на мнение, че

задължително

трябва да се чуе

и мнението на

магистратите

“Трябва да питаме съдебната власт, защото, ако сега едно дело се решава за една седмица, да направим така, че то да се точи 5-6 години, и накрая подсъдимият да получи същата присъда, ще излезе, че сме затлачили съда и на хората не могат да минат останалите дела, просто, защото сме решили да усложним производството”, смята Емил Димитров.

Той даде за пример САЩ, където за извършител на тежко престъпление, който направи самопризнание, действа Закон за защита на свидителите. “Те са решили, че тази система води до много по-голяма разкриваемост и много по-големи възможности виновните да бъдат наказани”, обясни Емил Димитров.

4 аргумента да няма съкратен процес при жестоки престъпления

Промяна в закона може да затвори вратичката за намаляване на присъдите на убийци

“Воден от обществения интерес, в. “24 часа” на 22 август излезе с предложение към народните представители да се направи промяна в законодателството, така че извършителите на тежки и жестоки престъпления да не могат да получават автоматично намалени присъди по процедурата на съкратеното съдебно следствие.

Има поредица от случаи, предизвикали огромен обществен отзвук, в които извършители на жестоки убийства се възползват от тази процедура и срещу самопризнания избягват наказания с цялата строгост на закона.

Такива са случаите с Илиян Здравков, убиец на Вероника Здравкова от Велико Търново, Северин Красимиров, който изнасили и жестоко уби русенската журналистка Виктория Маринова.

По тази автоматична процедура вероятно ще мине и Мартин Трифонов, изнасилил и убил 7-годишно дете в село Сотиря.

Нищо не пречи от нея да се възползват и двамата мъже, направили самопризнания за жестокото убийство на мъжа и жената, чиито тела бяха открити в Негован.

Тези четири случая с огромен обществен отзвук са всъщност малка част от случаите, в които извършители на жестоки убийства се спасяват от доживотен затвор благодарение на съкратената съдебна процедура.

“24 часа” събра мнения на експерти за това каква конкретна законодателна промяна може да се направи.

Съкратеното съдебно следствие да е възможно само след съгласие на прокурора, предлага юристът Иван Тодоров. Според него това може да се реализира по много начини. Един от най-лесните е, като се създаде нов чл. 369а със следното съдържание:

Чл. 369а Съкратено съдебно следствие се допуска само при съгласие на прокурора. Съгласието на прокурора може да се реализира и чрез промени в чл. 370 от НПК според Тодоров. “При една законодателна промяна такова едно предложение следва да се обмисли внимателно и да се прецизира, като са възможни промени и в други текстове от НПК”, смята юристът.

Когато през август “24 часа” зададе въпрос на основните политически сили дали ще подкрепят законодателна промяна, стана ясно, че този дебат предстои.

Вече са факт внесени от БСП и “Обединени патриоти” предложения за законодателни промени - да няма съкратено производство при убийства или престъпления, които водят до тежки телесни повреди.

Вярваме, че българските законодатели могат да намерят най-подходящата форма за постигане на целта - извършителите на тежки и жестоки престъпления да не се измъкват с намалени присъди.”

Това обръщение от “24 часа” бе раздадено в първия работен ден от новата сесия на Народното събрание на депутатите от правната комисия на НС и лидерите на парламентарни групи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ася Гонева

КНСБ иска спешна среща с кабинета за пенсиите

КНСБ настоява за спешна среща между правителството, синдикатите и работодателите във връзка с тиражираните в публичното пространство намерения за промени в размерите на пенсиите. Социалният министър Деница Сачева преди дни обяви, че в управляващата коалиция се обсъждат поне три варианта за преизчисляване на пенсиите

Полагане на венци на Деня на Незавосимостта Снимка: МО

Армията тържествено отбелязва Деня на Независимостта

Денят на Независимостта на България - 22 септември, ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията по повод 112-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили

ВСС Снимка: Архив

40 съдилища работят с Единната информационна система

Общо 40 съдилища продължават да работят с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). В изпълнение на решение на Пленума на ВСС, в указания срок – 17.09.2020 г., с писма до ВСС административните ръководители на 23 съдилища са изразили желание да продължат въвеждането на нови дела в системата

СНИМКА: Pixabay

НЗОК е платила над 1 млн. лв. за PCR тестове за от април до август

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е одобрила и заплатила 1 159 440 лв. за извършване на PCR тестове за COVID-19 за периода април - август, показва справка на НЗОК, публикувана на интернет страницата й. Общият брой на изследванията е 19 324, като най-голям брой изследания са платени за областите Варна, Пловдив, Бургас

ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

Дариткова: Румен Радев се оказа най-високопоставеният говорител на протеста

"ГЕРБ сме в абсолютното си право да отстояваме своите позиции и тези на нашите избиратели. Ние сме легитимно избрани на последните избори и съгласно законите и Конституцията на страната имаме право да упражняваме мандата до февруари. Има протест с разнопосочни искания, включително и за оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев СНИМКА: Архив

Президентът Румен Радев е освободил шефа на кабинета си по свое решение

Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на своя кабинет. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава броени минути, след като самият Методиев пусна във фейсбук пост, с който обяви, че напуска "Дондуков" 2 поради "разминаване в оценките, методите и целите на политиката"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Главният прокурор Иван Гешев

Гешев: Съдът и прокуратурата дадоха справедливост за загиналите на 18.07.12 и Мустафа Кьосов

Доживотни присъди без право на замяна за свързаните с "Хизбула" подсъдими, участвали в терористичния акт в Сарафово. Българският съд и прокуратура направиха възможното, за да се получи справедливост за загиналите пет граждани на държавата Израел и българина Мустафа Кьосов. Така коментира в туитър главният прокурор Иван Гешев

Началникът на кабинета на Румен Радев напуска поста заради разминаване в целите (Обновена)

Началникът на кабинета на Румен Радев напуска поста заради разминаване в целите (Обновена)

„Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!“ Това написа преди минути във фейсбук Калоян Методиев, началник на кабинета на президента Румен Радев. Мнозина свързаха решението му с присъствието му на

Николай Малинов Кадър: bTV

Русофилите правят партия, явяват се на избори

Българските русофили ще регистрират своя партия до края на годината. Това заяви пред “Труд” председателят на движение “Русофили” Николай Малинов, който през уикенда бе преизбран на поста си. “Искаме да надградим с политически проект”, каза Малинов. Веднага след като бъде учредена партията, той ще освободи поста на председател на “Русофили”

Kaufland България е партньор на българското издание на детската образователна книга „Къде отива боклукът?“

Kaufland България е партньор на българското издание на детската образователна книга „Къде отива боклукът?“

От понеделник тя ще се предлага в хипермаркетите на компанията в цялата страна Kaufland България е партньор на българското издание на детската образователна книга „Къде отива боклукът?“. В нея Джес Френч - природозащитник и ветеринарен лекар – разказва любопитни, но стряскащи факти за това къде отиват отпадъците

ООН в доклад: България е 44-та по Индекса за развитие на е-правителство

ООН в доклад: България е 44-та по Индекса за развитие на е-правителство

България заема 44-то място сред 193 държави според Индекса за развитие на електронното правителство (EGDI) в доклад на Организацията на обединените нации (ООН). За първи път страната ни влиза в категорията много висока степен на развитие на електронното управление, заедно със страните от европейската регионална група Чехия, Словакия, Латвия

И в Плевен ръкопляскат на Борисов: Браво, Бойко, никаква оставка (Видео)

И в Плевен ръкопляскат на Борисов: Браво, Бойко, никаква оставка (Видео)

Министър-председателят Бойко Борисов реши днес да посети Плевен, за да провери как вървят строежите на новата инфраструктура за връзка с магистрала "Хемус" и довеждащи до нея пътища. Става въпрос за участъка Ловеч - Плевен.  Заедно с премиера беше и заместник-министърът на регионалнато развитие и благоустройството Николай Нанков

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber