Цацаров нареди проверки какво горят в 4 теца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7638905 Цацаров нареди проверки какво горят в 4 теца (Обзор) Цацаров нареди проверки какво горят в 4 теца (Обзор) www.24chasa.bg
И жандармерията подпомагаше екипите на МОСВ, дошли на проверка в “Брикел”.
И жандармерията подпомагаше екипите на МОСВ, дошли на проверка в “Брикел”.

Централите се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Още в първия ден спряха два парогенератора в “Топлофикация-Перник”

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да започне незабавна проверка в четири теца - “Топлофикация - Перник”, “Бобов дол”, “Топлофикация – Сливен” и “Брикел”, съобщиха от прокуратурата.

Повод е постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества.

Цацаров иска да се установи дали са издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност. Ще се проверяват видът и количеството на отпадъците

Главният прокурор е разпоредил да се провери и дали има замърсяване на околната среда и дали е настъпила опасност за здравето на хората. Цацаров иска от министъра на вътрешните работи да окаже съдействие на МОСВ при проверката, като е дал срок от 1 месец.

От министерството съобщиха, че ще спазят срока за проверките, а разултат имаше още в първия ден. РИОСВ в Перник спря в сряда два парогенератора - 4 и 5, в пернишката топлофикация заради използване на биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството.

Във вторник

граждани на

Перник се

оплакаха от

задушлив дим,

който според тях идвал от топлофикацията. От дпужеството заявиха, че не изгарят отпадъци и твърденията не са верни. (Становището на топлофикацията виж вляво).

Във вторник министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че са постъпили близо 700 възражения срещу инвестиционното намерение на ТЕЦ “Република” за горене на отпадъци.

Преди сигнала на ДАНС до прокуратурата от екоорганизацията “Грийнпийс-България” заявиха, че вече има няколко централи, за които се смята, че са свързани една с друга, за изявени желания и дори получени разрешения за изгряне на отпадъци вместо въглища.

От екоорганизацията посочват, че в социалните медии излязла информация за споразумение между община Гълъбово и “Брикел”, според което тецът ще изгаря до 500 000 тона отпадъци годишно. За това обаче трябвало оценка върху околната среда.

Според екозащитниците

тези централи не

били предвидени

за горене на

отпадъци,

а имало риск във въздуха да се отделят различни замърсители, защото нямали подходящите филтри за пречистване. От “Грийнпийс” били притеснени, че при горенето на смесени отпадъци в атмосферата можело да отиват диоксини и флорани, които са опасни.

И четирите теца, които ще бъдат проверявани, се свързват с бизнесмена Христо Ковачки.

ТЕЦ “Бобов дол” може да изгаря отпадъци от април. Първоначално получихме временно разрешение за пробно изгаряне на точно определен вид отпадъци, но към момента притежаваме комплексно разрешително, според което имаме право да изгаряме конкретни видове отпадъци, които са ясно записани в самия документ, коментираха от ТЕЦ “Бобов дол”.

Ставало въпрос за различен тип неопасни материали. Сред тях са отпадъци от дървесина, текстил, хартия, картон и други подобни, чието оползотворяване се толерира от европейското законодателство, посочват от централата.

Отпадъците били предимно от местни депа, сключени били договори с няколко фирми за изкупуване на такива, които по принцип се депонират. Законодателството на България позволява 50% от разрешеното количество да бъде вносен отпадък, посочват от ТЕЦ “Бобов дол”. И допълват, че влаганият енергиен микс, който се използва от всяко дружество, е обект на изключително строг контрол от страна на компетентните органи - Министерството на околната среда и водите и районните му поделения, които издават и разрешителни. На институциите се представяли непрекъснато съответните документи и сертификати за качество.

Централата

притежава

всички

необходими

пречиствателни

съоръжения,

в това число електрофилтри и сероочистващи инсталации, които пречистват серните, азотните окиси, както и фините прахови частици, посочват от теца.

От “Брикел” заявиха, че имат разрешително за пробно изгаряне на неопасни отпадъци за период от 6 месеца. В предприятието функционирали всички важни съоръжения, които са необходими за пречистване.

“Топлофикация Сливен” има комплекнно разрешително, според което част от въглищата - до 20%, могат да бъдат заменени с биомаса.

Преди дни след проверка на РИОСВ в Хасково стана ясно, че в друга централа, свързвана с Христо Ковачки - в димитровградската ТЕЦ “Марица 3”, се складират отпадъци за горене. Става дума за над 600 тона, собственост на сливенската фирма “Траш еко пак”. Дружеството има лиценз да извършва дейности с отпадъци на площадката, която ползва под наем. От РИОСВ обаче установили, че складираните видове не съответстват на тези в документите на фирмата и те трябва да бъдат отстранени до 15 септември. В противен случай фирмата може да бъде глобена с до 20 000 лева. Компанията не е пряко свързана с ТЕЦ “Марица 3”, а централата няма разрешително за използване на отпадъци за гориво.

През 2013 г. тецът подаде инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за изгаряне на битови и неопасни отпадъци. РИОСВ в Хасково тогава реши, че трябва да се направи оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и компанията поиска прекратяване на процедурата. Година по-късно тецът внася искане за добавяне на биомаса към горивото, за което РИОСВ се е произнесла, че не подлежи на ОВОС.

Топлофикацията в Перник: Не горим отпадъци и не замърсяваме

Искаме категорично да опровергаем тиражираната информация от страна на малка група граждани на Перник, които твърдят, че носещите се късно вечер неприятни миризми в областта идват от ТЕЦ “Република”. Държим да изясним пред всички, че тези твърдения са абсолютно спекулативни и нямат нищо общо с истината. Това се казва в официално становище на пернишката топлофикация.

Оттам посочват, че са внесли инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци като част от обичайна производствена дейност, но към конкретния момент не е получено разрешение за това и поради това не се използват никакви отпадъци в горивните инсталации.

“В нашата производствена дейност използваме основно въглища, а

като алтернативно гориво -

биомаса, най-често слама, която

по никакъв начин не предизвиква

вредни въздействия

върху околната среда. Поредният факт в подкрепа на твърдението, че в момента не горим отпадъци, е именно, че повече от месец основната ни мощност парогенератор №5 е в планов годишен ремонт”, посочват от предприятието.

На територията на дружеството това било единственото съоръжение, в което е подходящо да се оползотворяват горива от отпадъци. Поради тази причина инвестиционното предложение е това да се случва именно в парогенератор № 5, тъй като това била главната мощност и в нито едно от останалите съоръжения подобно изгаряне не би било възможно.

От топофикацията посочват още, че във вторник срещу сряда през нощта вятърът е духал от север в посока юг, което било поредното доказателство, че не е възможно въпросните миризми да идват от комините, собственост на дружеството.

“Не бива да забравяме, че на територията на Пернишка област има и други предприятия, които също са подали инвестиционни намерения с желание за оползотворяване на отпадъци. Защо винаги се обвиняват тецовете при подобни случаи, а не се търси обективност и не се прави проверка за всички възможни източници на замърсявания, миризми”, питат от “Топлофикация-Перник”.

По всичко личало, че щом има и други дружества, които проявяват интерес към оползотворяването на отпадъци, тази дейност имала икономически смисъл. А пожарите през последните седмици в регламентирани и нерегламентирани сметища били ясен сигнал, както за институциите, така и за обществото, че е изключително важно да започнат да се полагат по-сериозни усилия във връзка с управлението на отпадъците.

“Единственото решение на проблема с депонирането, който се оказва, че в България придобива застрашителни размери, е да се намерят все повече начини и методи за оползотворяване поне на част от генерираните количества. Именно това е и нашата основна цел и поради тази причина се надяваме да получим официално разрешително за внедряване на специално сортирани отпадъци в производствената ни дейност, казват от топлофикацията.

И допълват, че в страните от Западна и Централна Европа превръщането на отпадъци в енергия посредством специализирани инсталации било изключително популярно и се радва на широко одобрение от страна на гражданите. Едновременно с това институциите, които реализират политиките по управление на отпадъците и тези, които отговарят за контрола върху дейността на въпросните съоръжения,

оценявали положително този

модел и го смятали за

изключително ефективен

От “Топлофикация Перник” се обръщат към медии и граждани да прекратят спекулациите по адрес на дружеството. Причината е, че през юли също се появили твърдения, че се носят миризми вследствие дейността на дружеството, които отново били напълно погрешни, подвеждащи и манипулативни, тъй като тогава съоръженията в централата са били в престой.

“Гарантираме, че без да сме получили официално разрешение от страна на компетентните институции, по никакъв начин нямаме намерение да внедряваме отпадъци в нашата производствена дейност. Да, факт е, че сме входирали инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци, не го отричаме, но не планираме да работим в разрез със законодателството. Винаги сме спазвали законите на България и ще продължим да го правим”, твърдят от топлофикацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Класифицирани са 1665 язовира, 540 от тях са в първа степен на потенциална опасност

Класифицирани са 1665 язовира, 540 от тях са в първа степен на потенциална опасност

Процесът на класификация на язовирите в България е изцяло приключен в 13 области. Това са София-град, Софийска, Перник, Враца, Монтана, Ловеч, Разград, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич и Шумен. Класификацията към момента обхваща 1665 язовира, като 540 от тях попадат в първа висока степен на потенциална опасност

Противно на очакванията хората не се втурнаха панически да пазаруват в моловете, веднага щом разбраха, че те ще бъдат затворени от събота до 21 декември.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Програмата в подкрепа на бизнеса чрез ББР се разширява след одобрението от ЕК.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Депутатите определиха таван на държавния дълг

Депутатите определиха таван на държавния дълг

Депутатите определиха размера на максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет. Народното събрание реши максималният размер, който може да бъде поет, да бъде в размер на 4.5 млрд. лв. Народните представители решиха максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени да е 840 млн. лв

1,12 млрд. лв. е съвкупното въздействие от дейността на Лидл България върху икономиката на страната за 2019

1,12 млрд. лв. е съвкупното въздействие от дейността на Лидл България върху икономиката на страната за 2019

Анализът е изготвен от Института за пазарна икономика 1,12 млрд. лв. е съвкупният ефект от дейността на Лидл България върху българската икономика. Това сочи докладът на Института за пазарна икономика (ИПИ), представящ оценка за социално-икономическото въздействие от дейността на компанията върху икономиката на страната за 2019 г

Министър-председателят Бойко Борисов

България става член на Агенцията за ядрена енергия

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира устава на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Ратификацията на Устава е условие за членство в АЯЕ. В момента България е в процедура по присъединяване към организацията

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Hi-Fi слушалките Huawei FreeBuds Studio вече са на българския пазар

Hi-Fi слушалките Huawei FreeBuds Studio вече са на българския пазар

Hi-Fi слушалките FreeBuds Studio, част от новата премиум аудио колекция на Huawei, вече са на българския пазар. Обявени преди месец в рамките на глобалната премиера на серията Mate 40, заедно със смарт очилата Huawei x Gentle Monster Eyewear II, те предоставят високочестотно аудио до 48kHz с висока резолюция

СНИМКА: Pixabay

Без двойно данъчно облагане между България и Нидерландия

Министерският съвет одобри подписаната на 14 септември 2020 г. Спогодба между Република България и Кралство Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане с данъци на доходите и предотвратяване на отклонението и заобикалянето на данъчно облагане и предложи на Народното събрание да я ратифицира със закон

Около 60 автобуса и 150 таксита паркираха протестно на площад "Александър Батенберг".

Автобуси и таксита си тръгнаха от площада, след като друг протест се смеси с техния

Автобуси и таксита за минути опразниха площад "Александър Батенберг", след като протеста пред Министерския съвет се опита да се смеси с техния. Кой им позволи, питаха таксиджии. Имаше два опита за освиркване на шествието, което приближаваше към тях, но бяха призовани да не се поддават на провокации.  Една от организаторките на протеста на

СНИМКА: Радио Китай

Три китайски фирми в топ 5 на най-големите производители на смартфони

Китайските производители на смартфони Хуауей, Сяоми и Oppo окупираха три позиции в челните пет места на класацията за най-големите търговци на смарт устройства на базата на извършените доставки през третото тримесечие на тази година, показва скорошен доклад на консултантската компания Gartner, предава Радио Китай

СНИМКА: Радио Китай

В Гансу се проведе конференция за глобалното партньорство в намаляването на бедността

Вчера в гр. Луннан, провинция Гансу, се проведе конференция за глобалното партньорство в намаляването на бедността. Участниците в нея разговаряха на теми свързани с глобалните иновации в сферата и сътрудничеството в постепидемичната ера, предава радио Китай. Според Чън Джъган, заместник-директор на ръководната група за борба с бедността към

СНИМКА: Радио Китай

Развитието е ключово за справяне с бедността

На 23-ти провинция Гуейджоу обяви, че последните 9 околии там, класифицирани като бедни, са се избавили от бедността. С това в цял Китай вече няма официално бедни околии. Китайският опит и практика в сферата е забележителен и дава увереността и сили за справяне с бедността в световен план, предава радио Китай

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber