Ролите на звездите според болежките им

https://www.24chasa.bg/novini/article/7622737 Ролите на звездите според болежките им Ролите на звездите според болежките им www.24chasa.bg
Стефан Данаилов на партито след премиерата на пиесата "Актрисата" - предпочете да влезе на купона на собствен ход. СНИМКА: Румяна Тонева

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти

97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Ако се налага, може и да накуцва. Налага ѝ се, защото не е тайна, че напоследък краката я предават. (Така беше и с нейния голям приятел Георги Калоянчев, който също имаше сериозни проблеми с ходенето и прекрати сценичните си изяви, но в една пиеса игра на инвалиден стол - б.а.) Но нищо не може да ѝ попречи да се развихри като “Госпожа Стихийно бедствие”. Със сиртаки.

Стефан Данаилов

излиза на сцената

на Народния театър

на старчески

датски скутер

А е 20 години по-млад от Стоянка...

Образът на стар швейцарски милионер, от години влюбен в красива актриса (Аня Пенчева), му приляга. Тръгват на турне. С успех. А само дни, след като строши тазобедрената си става, Ламбо откри нова полза от скутера - ролята не налага да ходи по сцената, може да играе и без да ходи. И да се върне на нея скоро. Вероятно ще има подходяща реплика, която да се впише в ситуацията и в пиесата...

Мутафова ползва таксита. Данаилов разчита на личен шофьор, който винаги е до него и му помага от години. Точно той се обадил да дойде линейка за него, когато състоянието му се влошило.

Стоянка почти не вижда, Стефан - също. И двамата смело се подлагат на операция на очите - сценичният текст е техният живот. И двамата не се отказват от сцената, макар понякога да се налага да отлагат представления с тяхно участие - например “Пигмалион” в Народния театър, където Мастера има основна роля. Публиката, която ги обича, им прощава. И пълни залите.

“Раненият

партизанин”

Стефан Данаилов току-що претърпя успешна операция по смяна на тазобедрена става - така твърдят от лекарския екип. Злополуката е терасата на апартамент с голяма веранда, който от години наема в Приморско. Там се подхлъзва и пада. Отказва да повярва, че е нещо сериозно. “Ще ми мине”, успокоява се Ламбо. Но болката се усилва и линейка го отвежда в “Бургасмед”.

Изследванията са категорични - налага се операция. Процесът на стабилизация и рехабилитация ще е дълъг поне 6 месеца. А Мастера е убеден, че пак ще може да работи със студентите си след два месеца... От няколко години го правеше по-често от апартамента си, отколкото от залите на НАТФИЗ. Защо?

“Той е като феникс! Какво ли не го сполетя, но оцеля и пак ще оцелее”, казват негови фенове.

На първо място

дойде левкемията

Жестокото лечение с крайни и жестоки терапии пребори коварната болест, но срина имунната система на Стефан Данаилов. Всеки вирус, безопасен за друг човек, би бил фатален за него. Той остана затворник в дома си. Но болестта имаше по-коварен ефект - тревогата за него уби съпругата му Мери. Жената, която беше винаги до него - точно както в брачните клетви - “в добро и зло”, но криеше,че самата тя има сериозни здравословни проблеми... със сърцето, с диабета. Мери издъхна до своя Ламбо - една завеса ги делеше в клиниката, където се озовават едновременно и двамата, и го остави безутешен и уязвим. Самотен. После започнаха проблемите на Данаилов със зрението. Много страда от това. Операция на ретината в Германия почти възстанови възможността да чете поне с едното око. Но с много едър шрифт. Затова често отказва да се ангажира с нови сценарии, които се трупат на бюрото му. Съдбата обаче не го пожали - последва диагноза за болестта на Паркинсон. Издаде го треморът на ръцете, но той искаше за последен път да изиграе ролята си в “Пигмалион”, за да го видят студентите му на сцената. Дано! Лекуват го добри специалисти. Студентите му го очакват. Хайде, Мастер!

Стоянка Мутафова признава, че като малка е била майсторка на всякакви пакости. Но какво ѝ се случва в последно време, което тревожи почитателите ѝ?

Беда след беда

Рана на крака, която не зараства, проблеми със сърцето? Тя споделяше открито: “Бях в банята. Сложила бях пране да съхне, протегнах си ръката, изтръпна ми палецът, ръката, после ми се изви целият гръб...

Хей, Стояно,

казах си, това е

инфаркт. Точно

така започна

при Нейчо

(покойния ѝ съпруг и голямата любов на живота ѝ - б.р.). Такива бяха симптомите. Малко преди това му целувах снимката. Сякаш беше знак отгоре! Вземай ме, викам му. Вземай ме вече при себе си, където и да те има. Искам при теб! Знак си беше. Абе, инфаркт май си беше, ама съвсем, съвсем мъничък и лекичък. Следват стендове.

За ескалатора:

Не знам какво се случи. Ескалаторът спря, после тръгна и в един момент ние с дъщеря ми Муки се оказахме заклещени в стълбите. Как не станахме на кайма”, разказва Стоянка Мутафова.

Двете отишли да дадат за поправка телефона на голямата актриса, когато се случил инцидентът. Ескалаторът първо спрял, после тръгнал и двете паднали.

“Слава богу, веднага го спряха. Муки се отърва само със синини, но аз с голяма рана на крака. Бликна много кръв. Дойде сестра от магазина, разрязаха ми чорапите, направи ми промивка на раната. Имаше много кръв. После извикаха “Бърза помощ”. В болницата под упойка ми направиха доста шевове.

Раната беше

до костта

Гледах настрани, боя се от кръв”, разказа Мутафова.

Кракът ѝ е сериозно бинтован, и то над старата рана, която получава при слизане от такси. Тя едва наскоро заздравяла.

Мутафова най-много се страхува от евентуална инфекция. Актрисата е известна с това, че има фобия от болници и дори е бягала през прозореца от една от тях.

“Няма никакви оплаквания със здравето сега”, каза за своята майка пред “24 часа” дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева - Муки, защото плъзнаха слухове, че е Мутафова е на легло.

(В доста случаи на актьори със здравословни проблеми се опитва да помогне бившият министър на културата и настоящ председател на Комисията за кутура и медии при НС Вежди Рашидов. Последната му акция беше да се спаси живота на Павел Васев - бивш директор на Народния театър и шеф на Българския център в Москва, който от 6 месеца е в будна кома, уви, все още - б.р.)

Какво се случи с

Христо Мутафчиев?

Инсулт след

снимки!

“Аз оцелявам, аз живея”, казва той. Дори издаде книга за своя живот, играе и в няколко великолепни постановки. В момента се снима в българо-китайска продукция.

Преди 10 години по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов правителственият самолет “Фолкън 2000” излетя извънредно за Бургас, откъдето транспортира до София председателя на Съюза на артистите в България. По време на снимките на нов проект в Поморие Мутафчиев получава тежък инсулт. Хематомът е бил много голям, но благодарение на бързата намеса и професионализма на лекарите е направено всичко възможно да бъде предотвратено най-страшното. Надеждата е малка, но се оказва, че Христо може да оцелее дори след инсулт. Оцелява. И пак играе. Дори има постановка заедно съ сина си на сцената на Сатиричния театър.

На няколко пъти се разнесе новината, че

Светослав Пеев е

получил инфаркт

“Наистина сърцето ми излезе от ритъм, но вече съм във форма - няма опасност”, категоричен бе актьорът от Сатирата. Той продължава да играе и режисира.

Отложи се премиерата на “Маркиз дьо Сад” в Театъра на армията, и то дни преди да излезе на сцена. Ще я очакваме  чак есента, защото Георги Кадурин, който е в ролята на развратния герой, получава т. нар. актьорско сърце. По време на предпремиерна репетиция му става зле и е в прединфарктно състояние.

“Сърцето ми изпука.

След 2 часа и два

стенда - почти нищо

ти няма”

ми казаха лекарите. Прескочих инфаркта. Чувствам се добре. Защо се случи по време на репетиция? Защото актьорът трябва да полага усилия по време на репетиция, да пробва емоциите, за да може по време на представлението да играе леко. Отстрани изглежда елегантно и лесно на сцената. Лесно е да си щастлив, лесно е да си нещастен. Диаграмата е от - до. Писецът ще го изпише, и то с голяма амплитуда. Пик и спад! И пак. Лесно е да се възвисиш, лесно е и да се издъниш. Това резонира в актьорското сърце - разказва Кадурин. - Този диапазон на чувствата! Той не е само за сърдечния мускул. Времето тече убийствено бързо. Особено при жените. Днес си секс символ, утре играеш майката на героинята. Няма как да не резонира върху сърцето, но сами сме си го избрали, нали. Всяка вечер в 19 ч сме на кафета, правим упражнения, търсим адреналина. Ние сме малко от дявола хора!”

Няма такова нещо

като болен актьор!

Не може да бъде болен!, казват хора от сцената, играли с 39 градуса температура. Последните примери са с Радина Кърджилова, която блестя в “Бащата” с тежка настинка, после едва можеше да говори, но не отложи спектакъла. Голямата Мария Стефанова забравя на сцената, че има сменена става, а и никой от зрителите не може да го предположи. А Владо Карамазов и Иван Юруков са излизали в постановки на Народния театър почти схванати от дископатия, но са изчакват падането на завесата преди да се предадат превити на две от болката. Виолета Гиндева си отиде дни след като игра със спазми в стомаха, които се оказаха фатални. Както казва великата Стоянка Мутафова -

сцената лекува

всичко. Но май не...

Певецът Михаил Белчев също има здравословни проблеми, но е убеден, че концертът му “Булевардът” в зала 1 на НДК ще се състои на обещаната дата - 8 ноември.

“Оказа се, че проблемът е по-малък, отколкото подозираха. Получило се е запушване на тънките черва вследствие на някакво срастване, което не е ясно вродено ли е, през годините ли се е появило. То обаче така се е завъртяло, че в един момент червата са станали непроходими. Вече всичко е наред”, съобщи съпругата му Кристина. Сега бардът е на “космическа диета” - специални храни, но продължава да работи по мелодии и текстове за “Булевардът”, който не сменя с “Шан-з-елизе”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Джок Полфрийман

Полфрийман: Джамбазки отново е подпийнал, в Брюксел ме покани Ирландия, не Христо Иванов

"Виж ти, колегата закононарушител май отново е подпийнал! Бях поканен от член на Европейския парламент от Ирландия, но след няколко питиета сигурно е трудно да се различи Ирландия от Христо Иванов. По отношение на затворите Джамбазки коментира от позицията на тежък конфликт на интереси, не само защото не е ангел

СНИМКА: Йордан Симеонов

Вижте как Борисов и Радев си стиснаха ръцете (Видео)

Премиерът Бойко Борисов отиде до президента Румен Радев, за да си стиснат ръцете. Двамата са на 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. В началото Радев не забеляза премиера, но след приятелско потупване по дланта прие жеста на

Красимир Ципов Кадър: БНТ

Красимир Ципов: Президентът да посочи къде вижда условия за служебен кабинет

Днешното заявление от страна на президента Румен Радев е контрапродуктивно. Това заяви пред БНТ бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му, такова създаване на ескалация не води до спазване на принципа на взаимодействие между властите. Дали премиерът знае какво прави ДАНС - отговорът е в

Почина бившият ни колега Петър Кънев

Почина бившият ни колега Петър Кънев

На 46 години почина Петър Кънев, който бе част от международния отдел на в. “24 часа” преди години. Като журналист написа много задълбочени научни статии и анализи. Преподаваше в Американския университет в Благоевград, работи и в списание “Обекти”. Поклонението е във вторник, от 12 ч, в черквата срещу румънското посолство. Светла му памет

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ СНИМКИ: Йордан Симеонов

Борисов и Радев заедно на рождения ден на КНСБ (Снимки)

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. На събитието в зала 3 на НДК са и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

Двамата български студенти, които в началото на февруари бяха транспортирани от Китай и настанени във Военномедицинска академия (ВМА), са изписани, информират от лечебното заведение във връзка с постъпили множество запитвания от медии. Резултатите от направените им входящи и изходящи тестове за новия коронавирус са отрицателни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Корицата на книгата

Нови документи за Васил Левски

Там е и снимката, използвана за издирването му В края на 2018 г. в Османския архив в Истанбул са открити неизвестни документи, съдържащи информация за следствието срещу участниците в Арабаконашкия обир и издирването на Васил Левски. Те са публикувани в “Известия на държавните архиви” - кн.115-116, а вече и в самостоятелно издание “Нови документи

Васил Божков

Изпратиха до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Министерството на правосъдието изпрати на 15 февруари до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото искане на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков и приложените към него документи, преведени на арабски език, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Върховният административен съд (ВАС) е осъден да плати 939 107 лв. на белгийска фирма, която води дело за обезщетение срещу него, тъй като твърди, че в разрез с правото на Европейския съюз той е отказал да ѝ признае право на данъчен кредит. Решението, с което ВАС е осъден да плати огромното обезщетение

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова показа на президента зайчарник

Днешните нападки на президента Румен Радев срещу премиера Бойко Борисов предизвикаха различни реакции в социалните мрежи. "Демонстрация на функционална неграмотност и "осветено скривалище на скандали". Митко, разрешенията по Закона за СРС ги дава Съдът!" Това написа народната представителка Десислава Атанасова към снимка във фейсбук

КАДЪР: NOVA

Политолози в сблъсък в ефир за престрелките между Борисов и Радев

Това, което катализира реакцията на президента Радев, както и все по-изострящият се сблъсък с премиера, а и с главния прокурор, са записите, които излязоха, в които се говореше за държавна измяна. А в крайна сметка не излезе кой знае какво”. Така политологът Слави Василев коментира пред NOVA обвиненията

Досегашната и.д.  шефка на Стария Пловдив Рая Маринова връчи ключа на Богомил Грозев за общинския институт. Снимки: Авторът

Богомил Грозев: Ще докарам софиянци в Стария Пловдив (Обновена, снимки)

Новият шеф на архитектурния резерват поиска време и кредит на доверие от подчинените си Да направи всичко по силите си Старият Пловдив да се върне там, където му е мястото - най-голямото културно-историческо бижу у нас. Това бяха първите думи на новоизбрания директор на архитектурния резерват Богомил Грозев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber