Ролите на звездите според болежките им

https://www.24chasa.bg/novini/article/7622737 Ролите на звездите според болежките им Ролите на звездите според болежките им www.24chasa.bg
Стефан Данаилов на партито след премиерата на пиесата "Актрисата" - предпочете да влезе на купона на собствен ход. СНИМКА: Румяна Тонева

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти

97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Ако се налага, може и да накуцва. Налага ѝ се, защото не е тайна, че напоследък краката я предават. (Така беше и с нейния голям приятел Георги Калоянчев, който също имаше сериозни проблеми с ходенето и прекрати сценичните си изяви, но в една пиеса игра на инвалиден стол - б.а.) Но нищо не може да ѝ попречи да се развихри като “Госпожа Стихийно бедствие”. Със сиртаки.

Стефан Данаилов

излиза на сцената

на Народния театър

на старчески

датски скутер

А е 20 години по-млад от Стоянка...

Образът на стар швейцарски милионер, от години влюбен в красива актриса (Аня Пенчева), му приляга. Тръгват на турне. С успех. А само дни, след като строши тазобедрената си става, Ламбо откри нова полза от скутера - ролята не налага да ходи по сцената, може да играе и без да ходи. И да се върне на нея скоро. Вероятно ще има подходяща реплика, която да се впише в ситуацията и в пиесата...

Мутафова ползва таксита. Данаилов разчита на личен шофьор, който винаги е до него и му помага от години. Точно той се обадил да дойде линейка за него, когато състоянието му се влошило.

Стоянка почти не вижда, Стефан - също. И двамата смело се подлагат на операция на очите - сценичният текст е техният живот. И двамата не се отказват от сцената, макар понякога да се налага да отлагат представления с тяхно участие - например “Пигмалион” в Народния театър, където Мастера има основна роля. Публиката, която ги обича, им прощава. И пълни залите.

“Раненият

партизанин”

Стефан Данаилов току-що претърпя успешна операция по смяна на тазобедрена става - така твърдят от лекарския екип. Злополуката е терасата на апартамент с голяма веранда, който от години наема в Приморско. Там се подхлъзва и пада. Отказва да повярва, че е нещо сериозно. “Ще ми мине”, успокоява се Ламбо. Но болката се усилва и линейка го отвежда в “Бургасмед”.

Изследванията са категорични - налага се операция. Процесът на стабилизация и рехабилитация ще е дълъг поне 6 месеца. А Мастера е убеден, че пак ще може да работи със студентите си след два месеца... От няколко години го правеше по-често от апартамента си, отколкото от залите на НАТФИЗ. Защо?

“Той е като феникс! Какво ли не го сполетя, но оцеля и пак ще оцелее”, казват негови фенове.

На първо място

дойде левкемията

Жестокото лечение с крайни и жестоки терапии пребори коварната болест, но срина имунната система на Стефан Данаилов. Всеки вирус, безопасен за друг човек, би бил фатален за него. Той остана затворник в дома си. Но болестта имаше по-коварен ефект - тревогата за него уби съпругата му Мери. Жената, която беше винаги до него - точно както в брачните клетви - “в добро и зло”, но криеше,че самата тя има сериозни здравословни проблеми... със сърцето, с диабета. Мери издъхна до своя Ламбо - една завеса ги делеше в клиниката, където се озовават едновременно и двамата, и го остави безутешен и уязвим. Самотен. После започнаха проблемите на Данаилов със зрението. Много страда от това. Операция на ретината в Германия почти възстанови възможността да чете поне с едното око. Но с много едър шрифт. Затова често отказва да се ангажира с нови сценарии, които се трупат на бюрото му. Съдбата обаче не го пожали - последва диагноза за болестта на Паркинсон. Издаде го треморът на ръцете, но той искаше за последен път да изиграе ролята си в “Пигмалион”, за да го видят студентите му на сцената. Дано! Лекуват го добри специалисти. Студентите му го очакват. Хайде, Мастер!

Стоянка Мутафова признава, че като малка е била майсторка на всякакви пакости. Но какво ѝ се случва в последно време, което тревожи почитателите ѝ?

Беда след беда

Рана на крака, която не зараства, проблеми със сърцето? Тя споделяше открито: “Бях в банята. Сложила бях пране да съхне, протегнах си ръката, изтръпна ми палецът, ръката, после ми се изви целият гръб...

Хей, Стояно,

казах си, това е

инфаркт. Точно

така започна

при Нейчо

(покойния ѝ съпруг и голямата любов на живота ѝ - б.р.). Такива бяха симптомите. Малко преди това му целувах снимката. Сякаш беше знак отгоре! Вземай ме, викам му. Вземай ме вече при себе си, където и да те има. Искам при теб! Знак си беше. Абе, инфаркт май си беше, ама съвсем, съвсем мъничък и лекичък. Следват стендове.

За ескалатора:

Не знам какво се случи. Ескалаторът спря, после тръгна и в един момент ние с дъщеря ми Муки се оказахме заклещени в стълбите. Как не станахме на кайма”, разказва Стоянка Мутафова.

Двете отишли да дадат за поправка телефона на голямата актриса, когато се случил инцидентът. Ескалаторът първо спрял, после тръгнал и двете паднали.

“Слава богу, веднага го спряха. Муки се отърва само със синини, но аз с голяма рана на крака. Бликна много кръв. Дойде сестра от магазина, разрязаха ми чорапите, направи ми промивка на раната. Имаше много кръв. После извикаха “Бърза помощ”. В болницата под упойка ми направиха доста шевове.

Раната беше

до костта

Гледах настрани, боя се от кръв”, разказа Мутафова.

Кракът ѝ е сериозно бинтован, и то над старата рана, която получава при слизане от такси. Тя едва наскоро заздравяла.

Мутафова най-много се страхува от евентуална инфекция. Актрисата е известна с това, че има фобия от болници и дори е бягала през прозореца от една от тях.

“Няма никакви оплаквания със здравето сега”, каза за своята майка пред “24 часа” дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева - Муки, защото плъзнаха слухове, че е Мутафова е на легло.

(В доста случаи на актьори със здравословни проблеми се опитва да помогне бившият министър на културата и настоящ председател на Комисията за кутура и медии при НС Вежди Рашидов. Последната му акция беше да се спаси живота на Павел Васев - бивш директор на Народния театър и шеф на Българския център в Москва, който от 6 месеца е в будна кома, уви, все още - б.р.)

Какво се случи с

Христо Мутафчиев?

Инсулт след

снимки!

“Аз оцелявам, аз живея”, казва той. Дори издаде книга за своя живот, играе и в няколко великолепни постановки. В момента се снима в българо-китайска продукция.

Преди 10 години по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов правителственият самолет “Фолкън 2000” излетя извънредно за Бургас, откъдето транспортира до София председателя на Съюза на артистите в България. По време на снимките на нов проект в Поморие Мутафчиев получава тежък инсулт. Хематомът е бил много голям, но благодарение на бързата намеса и професионализма на лекарите е направено всичко възможно да бъде предотвратено най-страшното. Надеждата е малка, но се оказва, че Христо може да оцелее дори след инсулт. Оцелява. И пак играе. Дори има постановка заедно съ сина си на сцената на Сатиричния театър.

На няколко пъти се разнесе новината, че

Светослав Пеев е

получил инфаркт

“Наистина сърцето ми излезе от ритъм, но вече съм във форма - няма опасност”, категоричен бе актьорът от Сатирата. Той продължава да играе и режисира.

Отложи се премиерата на “Маркиз дьо Сад” в Театъра на армията, и то дни преди да излезе на сцена. Ще я очакваме  чак есента, защото Георги Кадурин, който е в ролята на развратния герой, получава т. нар. актьорско сърце. По време на предпремиерна репетиция му става зле и е в прединфарктно състояние.

“Сърцето ми изпука.

След 2 часа и два

стенда - почти нищо

ти няма”

ми казаха лекарите. Прескочих инфаркта. Чувствам се добре. Защо се случи по време на репетиция? Защото актьорът трябва да полага усилия по време на репетиция, да пробва емоциите, за да може по време на представлението да играе леко. Отстрани изглежда елегантно и лесно на сцената. Лесно е да си щастлив, лесно е да си нещастен. Диаграмата е от - до. Писецът ще го изпише, и то с голяма амплитуда. Пик и спад! И пак. Лесно е да се възвисиш, лесно е и да се издъниш. Това резонира в актьорското сърце - разказва Кадурин. - Този диапазон на чувствата! Той не е само за сърдечния мускул. Времето тече убийствено бързо. Особено при жените. Днес си секс символ, утре играеш майката на героинята. Няма как да не резонира върху сърцето, но сами сме си го избрали, нали. Всяка вечер в 19 ч сме на кафета, правим упражнения, търсим адреналина. Ние сме малко от дявола хора!”

Няма такова нещо

като болен актьор!

Не може да бъде болен!, казват хора от сцената, играли с 39 градуса температура. Последните примери са с Радина Кърджилова, която блестя в “Бащата” с тежка настинка, после едва можеше да говори, но не отложи спектакъла. Голямата Мария Стефанова забравя на сцената, че има сменена става, а и никой от зрителите не може да го предположи. А Владо Карамазов и Иван Юруков са излизали в постановки на Народния театър почти схванати от дископатия, но са изчакват падането на завесата преди да се предадат превити на две от болката. Виолета Гиндева си отиде дни след като игра със спазми в стомаха, които се оказаха фатални. Както казва великата Стоянка Мутафова -

сцената лекува

всичко. Но май не...

Певецът Михаил Белчев също има здравословни проблеми, но е убеден, че концертът му “Булевардът” в зала 1 на НДК ще се състои на обещаната дата - 8 ноември.

“Оказа се, че проблемът е по-малък, отколкото подозираха. Получило се е запушване на тънките черва вследствие на някакво срастване, което не е ясно вродено ли е, през годините ли се е появило. То обаче така се е завъртяло, че в един момент червата са станали непроходими. Вече всичко е наред”, съобщи съпругата му Кристина. Сега бардът е на “космическа диета” - специални храни, но продължава да работи по мелодии и текстове за “Булевардът”, който не сменя с “Шан-з-елизе”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Даниел Панов: Нека бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява

"Независимостта успява, защото царят и правителството действат в синхрон с целокупния български народ. Уроците от историята, родолюбието, свободата духом и вярата - това са тези здравини, които са ни нужни, за да вървим напред. И ако отворим сърцето и съзнанието си, ще усетим, че ги имаме, че те са пред нас.

Каракачанов: БНР не е частна собственост на група от хора, то е национално

„Изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално и кадрово в ръководството на БНР. Не може и определени неправителствени организации и партийно пристрастни групички в Радиото да смятат, че то им е частна собственост и могат да си правят каквото си искат с държавните средства, които получават от бюджета на всички

Цвета Караянчева: Честита Независимост! 22 септември е паметна дата

"Честит празник! Честита Независимост!!!", написа в официалния си Фейсбук профил председателят на парламента Цвета Караянчева. "С обявяването на Независимостта в старопрестолния град Търново преди 111 години България окончателно се утвърждава като суверенна и равноправна държава и пред нея се разкриват нови перспективи за възход и развитие.

Радев: Независима България означава развитие

И преди столетие, и днес независима България означава справедливост, развитие, европейска перспектива. Това написа президентът Румен Радев в профила си във фейсбук. „На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна

Ретро влак потегли от София за Черепиш

Ретро влак с парен локомотив потегли днес сутринта от София за Черепиш по повод Деня на независимостта. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир „Успение Богородично“ и да разгледат музейната част в комплекса. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще тръгне в 14,15 ч., уточняват от БДЖ.

Борисов: Нека да бъдем по-уверени в нашите възможности и по-единни в нашите действия

Честит празник! Обявяването на независимостта е едно смело и значимо събитие, с което българският народ се гордее!". С тези думи своят поздрав отправи премиерът Бойко Борисов по повод 111 години от обявяването на независимостта на България. "Постижение, сложило край на дългия път към националното освобождение,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Фандъкова: С Борисов не си поставяме условия, водим разговори и взимаме решения

Историческият център на София е затворен и за поредна година нашата столица се включва в Европейската инициатива "Ден без автомобили" в празничния неделен ден. Целта е да обърнем внимание на алтернативите за предвижване, за това, че е възможно да оставим автомобилите си и да използваме градски транспорт.

Честваме 111 години от Независимостта на България

Днес честваме Деня на независимостта и по традиция Велико Търново е в центъра на събитията. През целия ден в старата столица ще има събития, свързани с паметната дата.  На този ден през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя. Политическата и финансова зависимост,

Езерото с лилиите в София ще е като ново през 2020 г.

Тази година в Борисовата градина бе възстановен розариумът с фонтана 120 нови детски площадки в кварталите още тази есен Догодина Столичната община планира да обнови емблематичното езеро с лилиите в Борисовата градина. Малкото езеро в сърцето на най-големия столичен парк е създадено през 80-те г. на XIX в

Кръвни братя се срещат 3 години след шанса за нов живот

Момче от Пловдив, болно от левкемия, е здраво, благодарение на непознат от Израел, историята разказа бТВ. Кръвни братя - Ноам живее в Израел, а Николай в България. Преди три години младежът от Израел дарява кръвта си на Ники, който се нуждае от костномозъчна трансплантация, за да живее. Двамата не се познават до преди няколко месеца

Оставиха Маргарита Хранова без пожизнена парична награда

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията, съобщи бТВ. Идеята на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива. Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни

Дете загина при тежък удар между две коли на "Хемус" (Обновена)

Дете е загинало при тежка катастрофа на магистрала "Хемус" край Шумен, съобщиха от полицията в Шумен. Детето е на 6 години. Катастрофата е станала между два автомобила до надлеза на кв. Макак, Шумен. Сигнал за произшествието е получен малко след 18:15 часа. Произшествието е между два автомобила - фолксваген "Голф" с варненска регистрация и форд

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber