Какво постигна Румъния след срещата Тръмп - Йоханис

https://www.24chasa.bg/novini/article/7618247 Какво постигна Румъния след срещата Тръмп - Йоханис Какво постигна Румъния след срещата Тръмп - Йоханис www.24chasa.bg
Доналд Тръмп и Клаус Йоханис по време на срещата в Белия дом. Снимка РОЙТЕРС
Доналд Тръмп и Клаус Йоханис по време на срещата в Белия дом. Снимка РОЙТЕРС

Увеличаване на американското военно присъствие в Румъния, поддръжка в борбата срещу корупцията и подкрепа за премахване на визите за румънците са сред обещанията, дадени от Доналд Тръмп на Клаус Йоханис по време на срещата в Белия дом.

Втората среща на Тръмп и Йоханис през последните две години беше последвана от множество обещания, идващи и от двете страни, но най-вече от администрацията във Вашингтон.

Президентът Тръмп започна с окуражаване на Йоханис по отношение на президентските избори през ноември и с няколко похвални думи по адрес на румънската диаспора в САЩ. "Чух, че в Румъния предстоят серия от избори, но мисля, че ще се справите много добре, защото сте много талантлив и обичате гражданите си. Ние имаме много добри отношения с Румъния. Съединените щати и Румъния имат по-добри връзки от всякога. Искам да ви благодаря за това. Също така развиваме съществени търговски отношения, имаме много търговски връзки с Румъния. Румънците са едни много талантливи хора. Ние купуваме, те купуват. Има много румънци в САЩ. Изключителни хора, които работят много и постигат успехи", заяви лидерът на Белия дом.

Нещо повече, американският президент представи Йоханис като основната политическа фигура в Румъния, която се бори с корупцията. "Смятам, че този човек (Клаус Йоханис) може да реши проблема с корупцията в Румъния и е положил много усилия, доколкото съм чувал", посочи Тръмп.

След това двамата държавни глави разгледаха в дискусия с журналистите други теми от дневния ред, включително въпроси, свързани с енергийната сигурност в Източна Европа и зоната на Черно море, дискусията за премахване на визите за румънците, както и теми, свързани със сигурността на НАТО.

УВЕЛИЧАВАНЕ НА АМЕРИКАНСКОТО ВОЕННО ПРИСЪСТВИЕ В РУМЪНИЯ

По-късно, след дискусиите, проведени от двамата държавни глави заедно с екипите им от специалисти, Клаус Йоханис заяви, че голяма част от темите, обсъдени на срещата с Доналд Тръмп, са били съсредоточени около важността на увеличаването на американското военно присъствие в Румъния. "Посочих на г-н президента Тръмп важността на увеличаването на американското военно присъствие в Румъния. В тази рамка обсъдихме и аспектите от взаимен интерес по отношение на сигурността в Черно море, която е изключително важна, и Източния фланг на НАТО, подчертавайки важността на укрепването на способностите на алианса за отбрана и обезкуражаване и на кохезията на целия Източен фланг (. . .) Изразих готовността ни да приемем по-големи американски контингенти и президентът Тръмп беше отворен към идеята. Искаме да имаме повече войници, например в многонационалната бригада, в регионалното командване, което искаме да създадем, във въздушната полиция . . . Президентът Тръмп проявява голям интерес и темата ще бъде проследена по-нататък от министъра на отбраната и ще бъде задълбочена", заяви Клаус Йоханис на пресконференция след срещата в Белия дом.

Клаус Йоханис заяви още, че президентът Тръмп е дал висока оценка на факта, че Румъния е била първата страна съюзничка, която е постигнала по време на неговия мандат нивото от 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и продължава да спазва този свой ангажимент чрез значими стратегически покупки за сигурността на Румъния и НАТО. "Също така президентът Тръмп ни благодари за същественото румънско присъствие в Афганистан, където сме на пето място по принос сред страните, които са там, заедно с американските сили", подчерта президентът.

Костин Джорджеску, бивш директор на Румънската разузнавателна служба, казва, че стъпките на президента са актуални, като се има предвид ситуацията в региона на Черно море. "Украйна кипи, Русия е все по-агресивна, а основният съюзник на НАТО в зоната - Турция, се ориентира все повече към Москва. Нормално е да поискаме помощ от нашите американски съюзници. Сега искането беше направено официално, а решенията ще се вземат на ниво експерти. Би било добре за начало Пентагонът да изпрати поне 1000 военни в Румъния по модела на Полша. Имаме бази, където да ги настаним, но най-подходящата е Когълничану (в окръг Констанца-бел.ред.) Черно море е наблизо, има удобен достъп до магистрала и летище, което вече е оборудвано по стандартите на НАТО", подчерта Костин Джорджеску.

МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ И В ИЗНОСИТЕЛИ НА ОРЪЖИЕ

Президентът Клаус Йоханис заяви още, че важно място в дискусиите са заемали и двустранните икономически отношения и откриването на нови възможности за "разширяване на сътрудничеството в сфери като енергетиката, компютърните технологии или отбранителната индустрия". Експертът в отбранителната индустрия Аурел Казаку твърди, че румънските фирми от тази област сега имат възможност, която не трябва да пропускат. "Американските компании, които са лидери в областта, са решени да произвеждат в Румъния бронирани машини, бойни хеликоптери и не само. Всичко в "офсет режим", така че и румънската страна да печели. Само че това сътрудничество с румънската индустрия трябва да се направи на базата на многогодишен план, може би за над 10 години, приет от Върховния съвет за национална отбрана. За да може независимо какво правителство дойде на власт, стратегическият план за въоръжаване да върви напред. Много е важно, че тези американски партньори, които разполагат с най-модерни военни технологии, са отворени към това след като произведем за нуждите на министерството на отбраната, процесът на производство да бъде продължен, а въоръжението да бъде доставяно за износ. Пазарите ще бъдат осигурени, а ние ще намалим по този начин разходите за въоръжаване. Ще има и други ползи. По модела на Дачия и Форд в автомобилната индустрия ще се развие и хоризонтална индустрия, защото един боен хеликоптер например има хиляди компоненти", уточни военният експерт Аурел Казаку.

АНАЛИЗЪТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Специалистите по външна политика смятат, че посещението на Клаус Йоханис във Вашингтон е успех за Румъния и за дипломацията в Букурещ, най-вече в настоящия глобален контекст. Мирча Джоана, бъдещ заместник на генералния секретар на НАТО, подчерта факта, че чрез визитата на Йоханис във Вашингтон САЩ са показали, че Румъния е "привилегирован съюзник". "Момент на пълна зрялост в стратегическото румънско-американско партньорство. Новото посещение на президента на Румъния във Вашингтон потвърждава ролята на Румъния на привилегирован съюзник на Америка в Европа. Приветствам потвърждаването на стратегическата важност на зоната на Черно море за трансатлантическата сигурност и на енергийната сигурност като неотменна част от националната и регионална сигурност", заяви Мирча Джоана в съобщение във Фейсбук.

На свой ред Кристиан Дяконеску, бивш министър на външните работи, е на мнение, че на срещата между двамата държавни глави са били обсъдени теми, които облагодетелстват Румъния. "На такова ниво срещите предполагат взаимен интерес по добре очертани теми. Ясен е фактът, че САЩ имат интерес Румъния да се възползва от военно-политическа сигурност, но и от енергийна сигурност. Когато говорим за политическа сигурност, имаме предвид най-вече продължаването на борбата срещу корупцията, защото е необходима една силна Румъния", заяви Дяконеску за "Адевърул".

От своя страна бившият президентски съветник Юлиан Фота има друга интерпретация на проведените в Белия дом разговори. "Друг ключ за тълкуване на визитата е по-скоро доктринарен. Ако искате на ваша страна САЩ, които тъкмо са обявили стратегическата важност на Черно море, ще трябва да гарантирате добро управление в Румъния, да смятате енергийната сигурност за въпрос на национална сигурност и да внимавате с Китай, особено в кибернетичен и ядрен аспект. САЩ ще останат стратегически партньор, ако защитавате демокрацията, правовата държава, пазарната икономика и принадлежността към НАТО", отбелязва Фота в анализ, публикуван на страницата му във Фейсбук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: Pixabay

Земетресение с магнитуд 4,4 удари италианската област Калабрия

Земетресение с магнитуд 4,4 разтърси италианската област Калабрия, съобщиха АНСА и ТАСС. Няма информация за пострадали или щети. Епицентърът на труса е бил на дълбочина 10 км 2 км от Ренде в провинция Козенца в северната част на тази южна италианска област, съобщи в Туитър Националният институт по геофизика и вулканология, предава БТА

Снимка Ройтерс

Румънски университети затварят заради опасността от коронавирус

Два университета в Румъния обявиха, че временно спират учебните занятия заради "настоящия епидемиологичен контекст", съобщи министерството на образованието, цитирано от Аджерпрес, предаде БТА. Западният университет "Василе Голдиш" в Арад спира провеждането на учебните занятия от днес до 8 март, а Университетът "Константин Брънкуш" в град Търгу Жиу

Теодора Стефанова КАДЪР: БНТ

Гадателката на Берлускони: До юни ще има лекарство срещу коронавируса (Обновена)

"Търговската улица, Миланската скала, музеи - всичко е затворено. Толкова безлюдно никога не съм го виждала Милано. За магазините, хората се запасяват храна, повече храна отиват да си купуват. Има затворени магазини". Това разказва българката Теодора Стефанова, която живее в Милано. Тя е известна още като гадателката на Берлускони

Мишел Барние  СНИМКА: Ройтерс

ЕС даде мандат за преговори на Барние за търговските отношения с Лондон

Постоянните представители на 27-те страни от ЕС одобриха мандата на главния си преговарящ Мишел Барние с условията за бъдещите търговски отношения с Великобритания, съобщиха европейски източници, цитирани от Франс прес, предаде БТА. След съгласието на постоянните представители предстои мандатът да бъде официално приет на министерска среща в

СНИМКА: Pixabay

Паника в Албания заради коронавируса в съседна Италия

Частно училище в Тирана бе затворено от страх от разпространение на коронавирус, съобщава информационният сайт Албениън дейли нюз. Училището съобщи, че ще бъде затворено най-малко две седмици като предпазна мярка срещу вируса. През това време заниманията ще продължат онлайн. Въпреки че здравните власти в страната заявиха

Катрин Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Почина 101-годишна математичка от НАСА

Математичката Катрин Джонсън, работила по първите мисии на НАСА, почина на 101 години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Джонсън е един от живите "компютри" на НАСА, изчислявали ракетни траектории и земни орбити на ум в началото на космическата ера. За нея и други чернокожи математически гении е филмът "Скрити числа", предава БТА

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Клаус Йоханис Снимка: Ройтерс

Йоханис няма да номинира премиер от социалдемократите

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че няма да номинира премиер от Социалдемократическата партия (СДП), след като Конституционният съд реши, че номинирането на лидера на либералите Лудовик Орбан повторно за премиер, след като правителството му беше свалено с вот на недоверие, е неконституционно, съобщава Медиафакс, цитирана от БТА

СНИМКА: Pixabay

Белгийско летище въвежда предпазни мерки заради полетите от Италия

Белгийското летище Шарльороа въведе инструктаж за служителите си заради полетите от Италия и опасността от разпространение на вируса Ковид-19, съобщиха местни медии. Служителите са били уведомени как да разпознават пътници, които вероятно са болни, и какво да предприемат в такива случаи. Инструктажът е бил извършен от спасителните служби

Kола се вряза в карнавално шествие в германския град Фолкмарзен СНИМКИ: РОЙТЕРС

Германската полиция: Колата е врязана в карнавалното шествие умишлено

Шофьорът на колата, която се вряза в карнавално шествие в германския град Фолкмарзен, е 29-годишен германски гражданин, съобщи полицейски говорител, цитиран от Ройтерс. Полицията смята, че шофьорът е действал умишлено, но не смята, че става дума за терористична проява. Мотивът за нападението още не е известен, предава БТА

Младоженци носят маски на сватбата си в Хонконг

Галерия на Ройтерс: Светът под сянката на коронавируса

Опасенията от пандемия от новия коронавирус се увеличават заради регистрирането на нови случаи в целия свят, пишат световните медии. Повечето заболели са в Китай, но и в други страни като Южна Корея, Италия и Иран, броят на заразените също расте. Досега в Китай, откъдето тръгна заразата, засегнатите са около 77 000 души, а близо 2600 са загинали

СНИМКА: Туитър/Rachel Kim

40 хиляди пчели нападнаха квартал в Калифорния (Снимки)

Огромен рояк от около 40 хил. пчели стана причина за хоспитализирането на няколко души и отцепването на цял квартал в американския щат Калифорния, пише британското издание The Guardian. Полицията и пожарникарите в град Пасадина били извикани на местопроизшествието, след като местните забелязали огромния рояк от африканизирани пчели

Кола се вряза в карнавално шествие в малкия германски град Фолкмарзен

Кола се вряза в карнавално шествие в Германия, над 30 са ранени (Обновена + Видео)

Кола се вряза в карнавално шествие в малкия германски град Фолкмарзен, в централната провинция Хесен, предаде в. "Билд".  По данни на изданието над 30 души са ранени, като състоянието на една трета от тях е тежко.  Шофьорът е задържан, съобщи полицията. Според телевизия А Ер Де сред пострадалите има деца

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber