Какво постигна Румъния след срещата Тръмп - Йоханис

https://www.24chasa.bg/novini/article/7618247 Какво постигна Румъния след срещата Тръмп - Йоханис Какво постигна Румъния след срещата Тръмп - Йоханис www.24chasa.bg
Доналд Тръмп и Клаус Йоханис по време на срещата в Белия дом. Снимка РОЙТЕРС

Увеличаване на американското военно присъствие в Румъния, поддръжка в борбата срещу корупцията и подкрепа за премахване на визите за румънците са сред обещанията, дадени от Доналд Тръмп на Клаус Йоханис по време на срещата в Белия дом.

Втората среща на Тръмп и Йоханис през последните две години беше последвана от множество обещания, идващи и от двете страни, но най-вече от администрацията във Вашингтон.

Президентът Тръмп започна с окуражаване на Йоханис по отношение на президентските избори през ноември и с няколко похвални думи по адрес на румънската диаспора в САЩ. "Чух, че в Румъния предстоят серия от избори, но мисля, че ще се справите много добре, защото сте много талантлив и обичате гражданите си. Ние имаме много добри отношения с Румъния. Съединените щати и Румъния имат по-добри връзки от всякога. Искам да ви благодаря за това. Също така развиваме съществени търговски отношения, имаме много търговски връзки с Румъния. Румънците са едни много талантливи хора. Ние купуваме, те купуват. Има много румънци в САЩ. Изключителни хора, които работят много и постигат успехи", заяви лидерът на Белия дом.

Нещо повече, американският президент представи Йоханис като основната политическа фигура в Румъния, която се бори с корупцията. "Смятам, че този човек (Клаус Йоханис) може да реши проблема с корупцията в Румъния и е положил много усилия, доколкото съм чувал", посочи Тръмп.

След това двамата държавни глави разгледаха в дискусия с журналистите други теми от дневния ред, включително въпроси, свързани с енергийната сигурност в Източна Европа и зоната на Черно море, дискусията за премахване на визите за румънците, както и теми, свързани със сигурността на НАТО.

УВЕЛИЧАВАНЕ НА АМЕРИКАНСКОТО ВОЕННО ПРИСЪСТВИЕ В РУМЪНИЯ

По-късно, след дискусиите, проведени от двамата държавни глави заедно с екипите им от специалисти, Клаус Йоханис заяви, че голяма част от темите, обсъдени на срещата с Доналд Тръмп, са били съсредоточени около важността на увеличаването на американското военно присъствие в Румъния. "Посочих на г-н президента Тръмп важността на увеличаването на американското военно присъствие в Румъния. В тази рамка обсъдихме и аспектите от взаимен интерес по отношение на сигурността в Черно море, която е изключително важна, и Източния фланг на НАТО, подчертавайки важността на укрепването на способностите на алианса за отбрана и обезкуражаване и на кохезията на целия Източен фланг (. . .) Изразих готовността ни да приемем по-големи американски контингенти и президентът Тръмп беше отворен към идеята. Искаме да имаме повече войници, например в многонационалната бригада, в регионалното командване, което искаме да създадем, във въздушната полиция . . . Президентът Тръмп проявява голям интерес и темата ще бъде проследена по-нататък от министъра на отбраната и ще бъде задълбочена", заяви Клаус Йоханис на пресконференция след срещата в Белия дом.

Клаус Йоханис заяви още, че президентът Тръмп е дал висока оценка на факта, че Румъния е била първата страна съюзничка, която е постигнала по време на неговия мандат нивото от 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и продължава да спазва този свой ангажимент чрез значими стратегически покупки за сигурността на Румъния и НАТО. "Също така президентът Тръмп ни благодари за същественото румънско присъствие в Афганистан, където сме на пето място по принос сред страните, които са там, заедно с американските сили", подчерта президентът.

Костин Джорджеску, бивш директор на Румънската разузнавателна служба, казва, че стъпките на президента са актуални, като се има предвид ситуацията в региона на Черно море. "Украйна кипи, Русия е все по-агресивна, а основният съюзник на НАТО в зоната - Турция, се ориентира все повече към Москва. Нормално е да поискаме помощ от нашите американски съюзници. Сега искането беше направено официално, а решенията ще се вземат на ниво експерти. Би било добре за начало Пентагонът да изпрати поне 1000 военни в Румъния по модела на Полша. Имаме бази, където да ги настаним, но най-подходящата е Когълничану (в окръг Констанца-бел.ред.) Черно море е наблизо, има удобен достъп до магистрала и летище, което вече е оборудвано по стандартите на НАТО", подчерта Костин Джорджеску.

МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ И В ИЗНОСИТЕЛИ НА ОРЪЖИЕ

Президентът Клаус Йоханис заяви още, че важно място в дискусиите са заемали и двустранните икономически отношения и откриването на нови възможности за "разширяване на сътрудничеството в сфери като енергетиката, компютърните технологии или отбранителната индустрия". Експертът в отбранителната индустрия Аурел Казаку твърди, че румънските фирми от тази област сега имат възможност, която не трябва да пропускат. "Американските компании, които са лидери в областта, са решени да произвеждат в Румъния бронирани машини, бойни хеликоптери и не само. Всичко в "офсет режим", така че и румънската страна да печели. Само че това сътрудничество с румънската индустрия трябва да се направи на базата на многогодишен план, може би за над 10 години, приет от Върховния съвет за национална отбрана. За да може независимо какво правителство дойде на власт, стратегическият план за въоръжаване да върви напред. Много е важно, че тези американски партньори, които разполагат с най-модерни военни технологии, са отворени към това след като произведем за нуждите на министерството на отбраната, процесът на производство да бъде продължен, а въоръжението да бъде доставяно за износ. Пазарите ще бъдат осигурени, а ние ще намалим по този начин разходите за въоръжаване. Ще има и други ползи. По модела на Дачия и Форд в автомобилната индустрия ще се развие и хоризонтална индустрия, защото един боен хеликоптер например има хиляди компоненти", уточни военният експерт Аурел Казаку.

АНАЛИЗЪТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Специалистите по външна политика смятат, че посещението на Клаус Йоханис във Вашингтон е успех за Румъния и за дипломацията в Букурещ, най-вече в настоящия глобален контекст. Мирча Джоана, бъдещ заместник на генералния секретар на НАТО, подчерта факта, че чрез визитата на Йоханис във Вашингтон САЩ са показали, че Румъния е "привилегирован съюзник". "Момент на пълна зрялост в стратегическото румънско-американско партньорство. Новото посещение на президента на Румъния във Вашингтон потвърждава ролята на Румъния на привилегирован съюзник на Америка в Европа. Приветствам потвърждаването на стратегическата важност на зоната на Черно море за трансатлантическата сигурност и на енергийната сигурност като неотменна част от националната и регионална сигурност", заяви Мирча Джоана в съобщение във Фейсбук.

На свой ред Кристиан Дяконеску, бивш министър на външните работи, е на мнение, че на срещата между двамата държавни глави са били обсъдени теми, които облагодетелстват Румъния. "На такова ниво срещите предполагат взаимен интерес по добре очертани теми. Ясен е фактът, че САЩ имат интерес Румъния да се възползва от военно-политическа сигурност, но и от енергийна сигурност. Когато говорим за политическа сигурност, имаме предвид най-вече продължаването на борбата срещу корупцията, защото е необходима една силна Румъния", заяви Дяконеску за "Адевърул".

От своя страна бившият президентски съветник Юлиан Фота има друга интерпретация на проведените в Белия дом разговори. "Друг ключ за тълкуване на визитата е по-скоро доктринарен. Ако искате на ваша страна САЩ, които тъкмо са обявили стратегическата важност на Черно море, ще трябва да гарантирате добро управление в Румъния, да смятате енергийната сигурност за въпрос на национална сигурност и да внимавате с Китай, особено в кибернетичен и ядрен аспект. САЩ ще останат стратегически партньор, ако защитавате демокрацията, правовата държава, пазарната икономика и принадлежността към НАТО", отбелязва Фота в анализ, публикуван на страницата му във Фейсбук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Белгийската прокуратура извършва предварителна проверка на Дидие Рейндерс

Белгийската прокуратура потвърждава, че води предварителна проверка по твърденията, че вицепремиерът Дидие Рейндерс е замесен в корупция и пране на пари, съобщиха местни медии. Рейндерс е предложен за следващ европейски комисар по правосъдието и предстои да положи изпит пред евродепутатите в следващите дни

Никола Димитров: Опозицията да не разпространява неистини и да не създава объркване

Да не навлизаме в противопоставяне и взаимно надхитряване, защото няма да направим добро, заяви външният министър Никола Димитров в телевизионен дебат със заместник-председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, цитиран от в. "Слободен печат". Димитров каза, че опозицията трябва да "премине през катарзис"

Най-малко 20 убити при атентат в Афганистан, талибаните поеха отговорност

Най-малко 20 души бяха убити при атентат с камион бомба в Афганистан днес. Талибаните поеха отговорност за нападението, предаде Асошиейтед прес. Мощната експлозия отекнала рано тази сутрин пред болница в Калат, главния град на южната афганистанска провинция Забул. Председателят на регионалния съвет съобщи за най-малко 20 убити и до 90 ранени

Скандал заради снимка на Джъстин Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице (Снимка)

Скандална снимка на канадския премиер Джъстин Трюдо стана повод за гневни коментари по негов адрес.Става дума за снимка от 2001 г, на която той позира маскиран като сикх - с тюрбан на главата и боядисано в кафяво лице, предава БНТ. Кадърът беше публикуван в списание "Тайм" и скоро след това канадският премиер беше обвинен в расизъм от асоциацията

В. "Адевърул": Съветът на ЕС обсъжда избора на главен прокурор, очаква се решение в полза на Лаура Кодруца Кьовеши

Съветът на ЕС ще обсъди днес избора на главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура, като се очаква решение в полза на (бившата ръководителка на румънската антикорупционна прокуратура) Лаура Кодруца Кьовеши, пише днес в. "Адевърул". Първите преговори между представители на Европейския парламент и Съвета на ЕС на тема избора на главен

Путин и Зеленски нямат да се срещнат скоро, но Киев започва да изтегля войски от Донбас

"Контактната група провали контакта - Владимир Путин и Володимир Зеленски бяха лишени от повод за скорошна среща", пише в. "Комерсант", цитиран от БТА. Очакваният форум на "нормандската четворка", на който трябваше да се срещнат за пръв път президентите на Русия и на Украйна, няма да се състои в близко бъдеще

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Турският печат: "Пясъчният часовник" отброява последните 2 седмици преди операцията в Сирия

Турция е готова да извърши военна операция на изток от р. Ефрат в Сирия независимо от тактиките за размотаване, които САЩ прилагат в подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК), пише турският в. "Милят" днес в информация, озаглавена "Готовност за Ефрат". "ПКК е обкръжена от Северен Ирак до Сирия", отбелязва още изданието

Откриха 2 млн. евро в колата на трафиканти на дрога във Франция

Френската жандармерия е заловила два милиона евро в колата на двама заподозрени, задържани на френско-испанската граница миналата седмица в рамките на разследване на трафик на канабис, предаде Франс прес, като цитира източници от разследването. Опакованите пачки с банкноти били открити в багажника на кола

Барак Обама към екоактивистката Грета Тунберг: Ние сме един отбор! (Снимки + видео)

Барак Обама и екоактивистката Грета Тунберг се срещнаха във Вашингтон. Обама прие шведката в личния си офис. Двамата разговаряха за мисията на момичето и действията, които политиците трябва да направят, за да забавят климатичните промени, предаде bTV. В края на разговора Обама се обърна към Грета с думите: Ние сме един отбор

Полският посланик в Лондон към сънародниците си: Върнете се у дома след Брекзит

Посланикът на Полша в Лондон призова сънародниците си, живеещи във Великобритания, да помислят сериозно за връщане в родината след Брекзит заради евентуални административни усложнения, предаде Франс прес. Съветвам ви да обмислите сериозно възможността да се върнете в страната ни, написа дипломатът Аркади Жегоцки в писмо до сънародниците си във

Съдът на ЕС в Люксембург открива трети небостъргач

Съдът на Европейския съюз в Люксембург ще открие официално днес вечерта третата си кула - висок 115 метра 29-етажен небостъргач, проектиран от френския архитект Доминик Перо, предаде Франс прес. Небостъргачът е най-високото здание в тази малка страна с 600 000 жители, предава БТА. Новата сграда бележи петото разширяване на създадената през 1952 г

Италия и Франция: Мигрантите трябва да бъдат разпределяни в ЕС

Европейският съюз трябва да въведе нова, автоматична система за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море, заявиха лидерите на Италия и Франция, които се стремят да оправят обтегнатите отношения между своите страни, предаде Ройтерс. "Не подценявам това, което Италия е преживяла от 2015 г. Тя също така е претърпяла много недоразумения и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber