US милионер става най-големият меценат на Велико Търново, след като го обират в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615511 US милионер става най-големият меценат на Велико Търново, след като го обират в София US милионер става най-големият меценат на Велико Търново, след като го обират в София www.24chasa.bg

Започна разчистването на терена на Стамболовия хан - дело на Колю Фичето, за да го върне в автентичния му вид

Едмънд Бек научава за България в самолета за Прага, когато студенти му подаряват туристически справочник

Разчистването на руините на Стамболовия хан трябва да приключи до 20 септември.
Разчистването на руините на Стамболовия хан трябва да приключи до 20 септември. СНИМКА: Дима Максимова

Всяко лято прелита океана, за да следи възстановяването на сгради паметници в старата столица, инвестирал е над $ 4 млн.

Ханът “Хаджи Николи” е първата инвестиция на американския милионер, който получи награда за опазване на историческото наследство на Велико Търново.
Ханът “Хаджи Николи” е първата инвестиция на американския милионер, който получи награда за опазване на историческото наследство на Велико Търново. СНИМКА: Дима Максимова

85-годишният тексаски милионер Едмънд Бек всяко лято прелита океана, за да спасява сгради в България - паметници в Старо Търново. Бившият военен пилот и ветеран от Виетнам, който има успешен бизнес в САЩ,

вече притежава

9 имота от

културното

наследство на

старата столица

и за повече от десетилетие е инвестирал в тях над 4 млн. долара.

“Идва за седмица, за да даде задачите за цялата година и да нагледа напредъка по възстановяването им. Прави го, защото е емоционално свързан с Велико Търново и продължава да инвестира, което е добре и за нас, българите, и за търновци”, казва местният представител на предприемача Любо Марков.

През 2005 г. желанието на тексасеца да даде парите си в затворения от години шедьовър на Колю Фичето - хана “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, звучеше като екзотика за търновци и бе посрещнато с недоверие. Днес обаче всички знаят, че Едмънд Бек е най-големият меценат на родните светини.

Той открива България съвсем случайно. Съпругата му Юта е чехкиня, пътуват всяко лято до Чехия. В едно от пътуванията през 2005 г. в самолета среща български студенти, които му подаряват туристически пътеводител. Така с жена си решават, че биха могли да се разходят до България.

Отсядат в София,

пред “Шератон”

го обират

и докато чака нови документи, правят екскурзия.

“На път за Варна спират във Велико Търново, така се запознахме. Разходиха се по Чаршията и си харесаха първо Старата поща, но тя е държавна собственост и там нищо не се случи. Тогава се насочи към хана. Като видя, че “Хаджи Николи” е изобразен на българската банкнота от 2000 лв. преди деноминацията, заедно с Колю Фичето, той разбра какво всъщност си е купил”, допълва шеговито Любо Марков.

Четири години и половина продължава ремонтът на творението на Колю Фичето. В него са вложени близо 3 милиона долара. С много внимание и усърдие той върна към нов живот емблематичната сграда.

Вече започва възстановяването и на друг знаков градеж на ненадминатия възрожденски майстор - Стамболовия хан. Наскоро Бек придоби руините на хана в старинната част на града и вече започна разчистването на терена. Предстои геодезично изследване и проектиране на обновяването, каза Любо Марков.

Намеренията на американеца са

да възстановят

фасадата в

автентичния ѝ

вид по запазени

фотоси и планове

Предвижда се под хана да има паркинг, да бъде възстановена вътрешната му градина, както и самата сграда, след като американският собственик, а след това и Институтът за недвижимо културно наследство одобрят проекта на арх. Драгомир Йосифов.

Стамболовия хан, който сега е само руини на пътя на туристите към Царевец, е строен през 1842 г. от Колю Фичето. Бил е собственост на чичото и бащата на големия български държавник Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен, била е на три етажа с вътрешен двор. На първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях - стаите за работа на майстори абаджии и терзии. Ханът е работил до 1945 г., после е одържавен, а през 80-те години сградата е опожарена.

“Там е било сметище години наред, всеки си е изхвърлял боклука. В самата сграда, като е горяла, се е срутило всичко навътре и за да се направят проучвания за коти, нива и т.н., трябва да разчистим. Срокът ни е до 20 септември”, обясни Марков. Новата сграда ще има съвременно предназначение, но стаите може и да приютят колекцията от близо 170 творби - картини и малки пластики, на български класици и съвременни автори, която Едмънд Бек притежава.

Тази есен

започва и

реконструкцията

на друго бижу,

собственост на тексасеца - хотел “Царъ Борисъ” на ул.“Опълченска”. Първият български хотел след Освобождението ще бъде възстановен и разширен. Той ще има и малък амфитеатър с мизансцен крепостите Царевец и Трапезица.

“Тъй като много се влошава състоянието на сградата, спешно трябва да започнем работа не само за укрепване, но и за премахване на опасните части. Проектът на арх. Йосифов беше одобрен от г-н Бек. Даден му е срок 1 седмица да го съгласува и спешно да внесе в общината искане за вадене на строително разрешение”, каза Марков.

“Царъ Борисъ” се очертава и най-голямата инвестиция досега на Бек в старата столица. Той ще е с големи стаи с бани, ориентирани към хълма Трапезица.

Силуетът за възстановяването на красивата сграда от 1894 г. вече е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство. Нищо в облика -

от стила на Виена

отпреди 150 г.,

няма да се

променя,

категоричен е Бек.

В стила на архитектурния ансамбъл на терен в съседство ще има двуетажен паркинг с 30 места. Ще се разшири и панорамната тераса с изглед към Царевец и Трапезица. Тя, както и камерният амфитеатър с 40 места на скалите, ще бъдат най-атрактивното място в новия хотел.

През годините Едмънд Бек е показал, че не търси печалба от инвестициите си в Търново. За него е важно да съхрани старинните сгради и да ги върне към живот. “Доставя му удоволствие, пък и може да си го позволи. Прави го по начин, по който да покаже добрия пример”, убеден е Любо Марков.

Миналата година Едмънд Бек бе удостоен с наградата “Велико Търново” за опазване на историческото наследство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Красимир Вълчев СНИМКА: Йордан Симеонов/Архив

Красимир Вълчев: Ще предложим интегрален изпит в 7-и клас от 2022/2023 г.

Имаме намерение да предложим интегрален изпит в седми клас от 2022/2023 учебна година, но е необходима добра комуникация с учителите и родителите. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в МОН в отговор на въпрос дали ще има интегрален изпит след седми клас и кога се предвижда да бъде въведен

Елена Динева, съпруга на Васил Божков, на влизане в съда  СНИМКА: Йордан Симеонов

Служебни адвокатки жалят 72-часовия арест на Божков и съдружника му в тяхно отсъствие

2 служебни адвокатки обжалват 72-часовият арест на Васил Божков и бизнес партньора му Георги Попов в тяхно отсъствие. Делото се гледа в Апелативния специализиран съд като председател на състава е шефът на съда Георги Ушев. Според Милена Миланова, която е служебен защитник на собственика на "Нове холдинг", всеки прокурорски акт подлежи на обжалване

СНИМКА: Ройтерс

Завърнала се от Италия жена ще бъде изследвана за коронавирус в Хасково

Завърнала се от Италия у нас жена ще бъде изследвана за коронавирус, съобщиха от РЗИ-Хасково. Тя е била приета вчера следобяд в Инфекциозното отделение на местната болница с висока температура, но без грипоподобна симптоматика, посочва БТА.  Досега няколко души вече минаха през карантина в МБАЛ - Хасково

д-р Хасан Адемов

Адемов: Карантина за хората с хронични заболявания, върнали се от заразени региони

“Личните лекари са тези, които познават своите пациенти. Хората, които се връщат от региони със зараза, имат хронични заболявания, компрометирана имунна система или са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат карантинирани, а не всички. Всички останали, когато имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система"

Освободиха селата около София и Варна от винетки
СНИМКА: Архив

Освободиха селата около София и Варна от винетки

Пътищата, които свързват прилежащи села със София и Варна, бяха извадени от списъка на шосетата, за които се събират толтакси и винетки. Това реши правителството по искане на премиера Бойко Борисов. Продължават преговорите и с други общини, уточни той. Ваденето на пътищата се наложи след бунтове на хора от прилежащи на големите градове села

Болничните за карантина да се плащат от НОИ СНИМКА: Архив

Болничните за карантина да се плащат от НОИ

Болничните за карантина да се плащат от НОИ - това ще предложи премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, стана ясно днес на изслушването на премиера в парламента. Притеснено ми е при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ, заяви Борисов. "Аз внимателно слушах госпожа Нинова, радвам се

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Таня Михайлова СНИМКА: Архив

МОН: Всички ученици, които се връщат от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи

Всички ученици, които се връщат в организирани групи от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи - заради превенцията, а не защото има симптоматика, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция в МОН. Тя каза, че от МОН са забранили пътуванията на ученици към Италия и към Китай

Деница Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

Деница Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не го правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов

Борисов: Държавата ще дотира издаването на вестници

Държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им. Това обяви в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов. От 1 март разпространението на вестници си поема от пощите като ще бъде намалена отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а бюджетът ще покрива загубата на пощите от тази дейност

Поставят термокамери на всички КПП-та СНИМКА: МВР

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та

Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та, обяви директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков на брифинг пред ВМА, цитиран от агенция „Фокус“. „За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. На “Калотина” беше регистрирано лице с температура

Корнелия Нинова СНИМКА: Велислав Николов

Нинова към Борисов: Не може да проведете една модерна реформа като хората

Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, обслужващи тол системата, които ще приберат 32 млн. лева. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова по повод поисканото от левицата изслушване на министър-председателя Бойко Борисов относно въвеждането на тол системата, предаде БТА

СНИМКА: pixabay

Спират временно водата в части от кв. „Панчарево“

В четвъртък „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от район „Панчарево“, съобщават от „Софийска вода“. Прекъсването на водата се налага заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цар Асенов път“ в с. Бистрица. От 9.00 до 21.00 часа вода няма да има в района на вилна зона „Косанин

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber