13 кандидата за АЕЦ “Белене”, BG компании искат да я строят и да търгуват с тока от нея (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615501 13 кандидата за АЕЦ “Белене”, BG компании искат да я строят и да търгуват с тока от нея (Обзор) 13 кандидата за АЕЦ “Белене”, BG компании искат да я строят и да търгуват с тока от нея (Обзор) www.24chasa.bg
Министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен и изпълнителният директор на НЕК Иван Йончев обявяват на брифинг кандидатите за проекта “Белене”. СНИМКА: Десислава Кулелиева

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания

13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев.

7 от заявленията са за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и 4 за миноритарен акционер и за дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията на централата.

Република

Северна

Македония

е подала

заявление

в последния

момент

от името на държавен съветник по енергетика. Той съобщава, че държавата ще участва чрез електрическата си компания, която кандидатства за миноритарен дял. Северна Македония иска и договор за дългосрочно изкупуване на ток. В ход била съгласувателна процедура в правителството и решението щяло да е факт до дни, обяви Петкова.

Първа заявление за стратегически инвеститор е подала фирма “ИПК и УП”, която е регистрирана на адрес на апартамент в Козлодуй с капитал 2 лв. на името на Петро Белпалчук. От Търговския регистър става ясно, че е украински гражданин, а финансовият отчет на фирмата за 2018 г. показва нула приходи и разходи.

На 15 август се е заявила “Росатом” чрез дъщерната си компания “Атоменергопро”. Руската държавна корпорация обяви на сайта си на 19 август, че е внесла заявление в НЕК за участие в проекта като стратегически инвеститор. “Атомстройекспорт” бе изпълнител на проекта за АЕЦ “Белене”, преди той да бъде замразен през 2012 г. Тя е и конструктор и собственик на самия проект.

Заявление за стратегически инвеститор има и от Корейската хидро- и ядрена корпорация. Тя обяви интереса си преди близо година.

Регистрираната в Германия “Бектрон лиаз техническо инженерство” също заявява интерес да инвестира стратегически в “Белене”. Такова е намерението и на консорциум “Атомна електроцентрала “Белене 2019 г.”. В него са чешката компания “Витковице хеви машинери” и българската “Груп интернешънъл”.

Консорциум “АЕЦ Белене” е вторият консорциум, който иска да е стратегически инвеститор. Водещ партньор в него е “Атоменергоремонт”, чийто мажоритарен собственик е Борис Методиев чрез “Бултрейд корпорейшън”. Партньори са Общинска застрахователна компания” (с мажоритарен собственик “Ел-Ем импекс”) “Гранд енерджи” ( с едноличен собственик Александър Спасов), “Квант” и ТЕЦ “Марица-3”.

Фирмите в този консорциум се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. (Кои са фирмите виж в карето долу).

Заявления внася и Китайската национална ядрена компания - CNNC. Това е държавната ядрена корпорация на Китай, наследник на бивше министерство на ядрената енергетика. Тази компания пуска първия реактор в Китай, в момента има проекти в чужбина.

Заявления за стратегически доставчици на оборудване има от американската “Дженерал Електрик” и френската “Фраматом”.

За нас е голяма чест, че в тази процедура участват компании от такъв ранг и това е гаранция за бъдещото развитие на проекта, заяви министър Петкова. 

“И забележете, освен с осигуряване на производство и оборудване те заявяват и участие в структуриране на финансирането на проекта, което смятам, че е изключително сериозна заявка доколко възможен е проектът АЕЦ “Белене”. Имаше доста скептицизъм дали изобщо ще има интерес към реализацията му, с тези заявени участия мисля, че скептицизмът е разсеян, защото кандидатите

наистина са едни

от световните

лидери

в областта

на ядрената

енергетика,

заяви още Петкова.

Тук са “Росатом”, CNNC, Корейската хидро- и атомна корпорация, “Фраматом”, “ Дженерал Електрик”. Те работят заедно в обекти по целия свят, това е още една заявка за бъдещи възможни обединения при реализацията на проекта.

Още във вторник комисията по процедурата, която се председателства от шефа на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, започна работа. (Какво предстои - виж по-долу).

Комисията ще направи два списъка - с кандидатите за миноритарен дял и с тези фирми, които искат да сключат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията.

Българската страна ще участва чрез НЕК и с активите си в този проект, каза още министър Петкова. Тя заяви, че държавата чрез НЕК ще държи блокираща квота. Дали ще е 34%, под или над тях, квотата ще бъде блокираща, за да влияем на тези решения, увери Теменужка Петкова. 

Четири компании искат миноритарни дялове

Четири са подадените заявления за миноритарно участие и за договори за дългосрочно изкупуване на електроенергията на бъдещата централа.

Миноритарен дял в проекта е поискал “Атоменергоремонт”, компания, която прави ремонти в АЕЦ “Козлодуй”.

“Гранд енерджи дистрибюшън” е другата фирма, която също иска акции в проектната компания за АЕЦ “Белене”, тя обаче е и кандидат за договор за изкупуване на електроенергията от централата. Фирмата е един от основните търговци на ток на свободния пазар, продава електроенергията на топлофикациите.

Тока на “Белене” иска и “Юропиън трейд ъв енерджи България”. В търговския регистър е видно, че нейн собственик е Ивелина Петрова Димитрова.

Всичките посочени компании се смятат за близки до Христо Ковачки - чрез свързани лица или регистрация на адреси, на които са други компании на бизнесмена.

В последната минута заявление е направила за участие с миноритарен дял в проектната компания и за договор за изкупуване на електроенергия и Северна Македония. Решението обаче се чака тези дни.

Очакванията, че големият бизнес в България ще прояви интерес към договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия, не се сбъднаха. Идеята за миноритарни дялове и за договори за тока е да се помогне на стратегическите инвеститори.

Проектната компания, която ще е собственик на централата, ще бъде структурирана веднага, след като бъдат изпратени поканите за обвързващи оферти. Изчаква се и долицензирането на техническия проект, който ще вдигне цената на централата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

500 компании от 34 държави показват иновации на панаира в Пловдив

Една от изненадите - онлайн връзка с международна космическа станция Акцент на изложението са лекотоварни автомобили, икономични хибридни машини, уникални системи за промишлени сгради Над 500 фирми от 34 държави се представят на Международния технически панаир в Пловдив. С най-силно участие са компаниите от Германия, Италия, Чехия и Турция

Специални екипи ще проверяват за палене на стърнища

Забранено е по закон, глобата за нарушители е от 1500 до 6000 лева Министерството на земеделието сформира специални екипи, които ще извършват проверки за палене на стърнища в страната. Включени са служители на фонд “Земеделие” и областните земеделски служби. Експертите ще имат постоянна връзка с регионалните дирекции на пожарната

Китайци ще даряват 5 години по 18 хил. евро на Момчиловци (Обзор)

Китайци ще даряват в продължение на 5 години по 18 хиляди евро на родопското село Момчиловци. Дарението е на компания, която произвежда от 10 г. мляко Momchilovtsi в Шанхай. “35 000 лв. на година допълнително финансиране не са нито малко, нито много, но с тях може да се осъществи нещо смислено. Селото ще обсъжда в какво да се инвестират -

Двойно вдигат санкции по закона за платежните услуги

Да се удвоят глобите за финансови институции, които предлагат платежни услуги, но не спазват законите и разпорежданията на БНБ. Това предлага финансовият министър Владислав Горанов с промени в закона за платежните услуги и платежните системи. Проектът е обявен за обществено обсъждане. Така санкцията за тези

5000 лева заплата за програмисти и машинни инженери в София

По 5000 лева месечна заплата могат да получат добрите системни програмисти и такива на софтуерни приложения, специалистите за тестване на софтуер, разработчиците на уеб сайтове, системните анализатори и машинните инженери в София. Това показва справка на Агенцията по заетостта. Най-високата заплата, която в момента се предлага в бюрата по труда в

"Томас Кук" продължава да преговаря с акционери и кредитори в опит да се спаси от фалит

Над 600 000 туристи, клиенти на британски туроператор "Томас Кук" (Thomas Cook) са притеснени дали ще могат да се приберат по домовете си, тъй като една от най-старите и големи туристически компании в света е на ръба на фалита, предаде Асошиейтед прес. Компанията, която в петък потвърди, че търси 200 милиона британски лири (250 милиона долара)

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Теменужка Петкова: Няма да има поскъпване на тока за домакинствата след либерализацията

Очаква се през следващия регулаторен период, от 2020 година постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара за електроенергия, каза пред журналисти във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че през миналата година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа енергия,

Ангелкова: 15 на сто повече българи на туризъм у нас, компенсират спада на чужденците

С 15% са се увеличили нощувките на българи у нас в сравнение с миналата година. Ръст се наблюдава и при чужденците, които идват в България с цел културно-исторически туризъм, каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че развитието именно на културно-историческия туризъм е ключово за превръщането на България в

Започна плановият ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Започна плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще продължи от днес до края на октомври, съобщиха от пресцентъра на атомната централа. По време на спирането на енергоблока ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено

Гугъл планира инвестиция от 3 млрд. евро в Европа

Гугъл планира да инвестира 3 милиарда евро за разширяване на своите центрове за данни в Европа през следващите две години. Изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай заяви, че общата инвестиция в интернет инфраструктурата в Европа от 2007 г. насам възлиза на 15 милиарда евро. На среща с финландския премиер Анти Рине в Хелзинки,

Електромобилите в Дженеръл мотърс може да означават по-малко и по-нископлатени работни места

Ако американците някога заменят бензиновите автомобили с електрически, тогава профсъюзът на автомобилните работници ще има проблеми, съобщава Асошиейтед прес. Ще бъдат закрити хиляди работни места в заводите за двигатели и трансмисии в индустриализирания Среден Запад. Те ще бъдат заменени от по-малко работници в предимно автоматизирани заводи

Над 2800 компании ще участват в експото Китай-АСЕАН

Повече от 2800 компании от над 30 държави ще се включат в 16-тото изложение Китай-АСЕАН, което ще се проведе в южния китайски град Наннин. Негова тема тази година ще бъде „Един пояс, един път, реализиране на визията за общност на споделената съдба". Експото ще продължи до 24 септември, предаде Радио "Китай".

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber