13 кандидата за АЕЦ “Белене”, BG компании искат да я строят и да търгуват с тока от нея (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615501 13 кандидата за АЕЦ “Белене”, BG компании искат да я строят и да търгуват с тока от нея (Обзор) 13 кандидата за АЕЦ “Белене”, BG компании искат да я строят и да търгуват с тока от нея (Обзор) www.24chasa.bg
Министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен и изпълнителният директор на НЕК Иван Йончев обявяват на брифинг кандидатите за проекта “Белене”. СНИМКА: Десислава Кулелиева

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания

13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев.

7 от заявленията са за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и 4 за миноритарен акционер и за дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията на централата.

Република

Северна

Македония

е подала

заявление

в последния

момент

от името на държавен съветник по енергетика. Той съобщава, че държавата ще участва чрез електрическата си компания, която кандидатства за миноритарен дял. Северна Македония иска и договор за дългосрочно изкупуване на ток. В ход била съгласувателна процедура в правителството и решението щяло да е факт до дни, обяви Петкова.

Първа заявление за стратегически инвеститор е подала фирма “ИПК и УП”, която е регистрирана на адрес на апартамент в Козлодуй с капитал 2 лв. на името на Петро Белпалчук. От Търговския регистър става ясно, че е украински гражданин, а финансовият отчет на фирмата за 2018 г. показва нула приходи и разходи.

На 15 август се е заявила “Росатом” чрез дъщерната си компания “Атоменергопро”. Руската държавна корпорация обяви на сайта си на 19 август, че е внесла заявление в НЕК за участие в проекта като стратегически инвеститор. “Атомстройекспорт” бе изпълнител на проекта за АЕЦ “Белене”, преди той да бъде замразен през 2012 г. Тя е и конструктор и собственик на самия проект.

Заявление за стратегически инвеститор има и от Корейската хидро- и ядрена корпорация. Тя обяви интереса си преди близо година.

Регистрираната в Германия “Бектрон лиаз техническо инженерство” също заявява интерес да инвестира стратегически в “Белене”. Такова е намерението и на консорциум “Атомна електроцентрала “Белене 2019 г.”. В него са чешката компания “Витковице хеви машинери” и българската “Груп интернешънъл”.

Консорциум “АЕЦ Белене” е вторият консорциум, който иска да е стратегически инвеститор. Водещ партньор в него е “Атоменергоремонт”, чийто мажоритарен собственик е Борис Методиев чрез “Бултрейд корпорейшън”. Партньори са Общинска застрахователна компания” (с мажоритарен собственик “Ел-Ем импекс”) “Гранд енерджи” ( с едноличен собственик Александър Спасов), “Квант” и ТЕЦ “Марица-3”.

Фирмите в този консорциум се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. (Кои са фирмите виж в карето долу).

Заявления внася и Китайската национална ядрена компания - CNNC. Това е държавната ядрена корпорация на Китай, наследник на бивше министерство на ядрената енергетика. Тази компания пуска първия реактор в Китай, в момента има проекти в чужбина.

Заявления за стратегически доставчици на оборудване има от американската “Дженерал Електрик” и френската “Фраматом”.

За нас е голяма чест, че в тази процедура участват компании от такъв ранг и това е гаранция за бъдещото развитие на проекта, заяви министър Петкова. 

“И забележете, освен с осигуряване на производство и оборудване те заявяват и участие в структуриране на финансирането на проекта, което смятам, че е изключително сериозна заявка доколко възможен е проектът АЕЦ “Белене”. Имаше доста скептицизъм дали изобщо ще има интерес към реализацията му, с тези заявени участия мисля, че скептицизмът е разсеян, защото кандидатите

наистина са едни

от световните

лидери

в областта

на ядрената

енергетика,

заяви още Петкова.

Тук са “Росатом”, CNNC, Корейската хидро- и атомна корпорация, “Фраматом”, “ Дженерал Електрик”. Те работят заедно в обекти по целия свят, това е още една заявка за бъдещи възможни обединения при реализацията на проекта.

Още във вторник комисията по процедурата, която се председателства от шефа на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, започна работа. (Какво предстои - виж по-долу).

Комисията ще направи два списъка - с кандидатите за миноритарен дял и с тези фирми, които искат да сключат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията.

Българската страна ще участва чрез НЕК и с активите си в този проект, каза още министър Петкова. Тя заяви, че държавата чрез НЕК ще държи блокираща квота. Дали ще е 34%, под или над тях, квотата ще бъде блокираща, за да влияем на тези решения, увери Теменужка Петкова. 

Четири компании искат миноритарни дялове

Четири са подадените заявления за миноритарно участие и за договори за дългосрочно изкупуване на електроенергията на бъдещата централа.

Миноритарен дял в проекта е поискал “Атоменергоремонт”, компания, която прави ремонти в АЕЦ “Козлодуй”.

“Гранд енерджи дистрибюшън” е другата фирма, която също иска акции в проектната компания за АЕЦ “Белене”, тя обаче е и кандидат за договор за изкупуване на електроенергията от централата. Фирмата е един от основните търговци на ток на свободния пазар, продава електроенергията на топлофикациите.

Тока на “Белене” иска и “Юропиън трейд ъв енерджи България”. В търговския регистър е видно, че нейн собственик е Ивелина Петрова Димитрова.

Всичките посочени компании се смятат за близки до Христо Ковачки - чрез свързани лица или регистрация на адреси, на които са други компании на бизнесмена.

В последната минута заявление е направила за участие с миноритарен дял в проектната компания и за договор за изкупуване на електроенергия и Северна Македония. Решението обаче се чака тези дни.

Очакванията, че големият бизнес в България ще прояви интерес към договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия, не се сбъднаха. Идеята за миноритарни дялове и за договори за тока е да се помогне на стратегическите инвеститори.

Проектната компания, която ще е собственик на централата, ще бъде структурирана веднага, след като бъдат изпратени поканите за обвързващи оферти. Изчаква се и долицензирането на техническия проект, който ще вдигне цената на централата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Снимка: Пиксабей

Иран ще покаже ново поколение центрофуги за обогатяване на уран

Иран скоро ще покаже ново поколение центрофуги за обогатяване на уран, заяви Али Асгар Зареан, заместник директор на Иранската организация за атомна енергия, цитиран от Ройтерс. "В близко бъдеще ще покажем ново поколение центрофуги, които се произвеждат в страната", каза Зареан пред държавната телевизия, без да съобщи подробности

Дмитрий Медведев Снимка: Ройтерс

"Нафтогаз" предложи на "Газпром" "нулев вариант" чрез погасяване на дълга

"Нафтогаз Украйна" предложи на "Газпром" "нулев вариант", само след като руската страна изплати дълга си според решението на арбитражния съд в Стокхолм. Това заяви днес шефът на "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ТАСС. "Нулевият вариант е на първо място да се изпълни решението на арбитража, така че задълженията на "Газпром" към "Нафтогаз" да са

Снимка Радио "Китай"

Министерството на земеделието на Китай обяви тригодишен план за възстановяване на свинепроизводството

Министерството на земеделието и селските райони обяви тригодишен план за действие за възстановяване на свинепроизводството в опит да стабилизира доставките на това основно за страната месо, съобщи Радио "Китай". Той предвижда мерки за възстановяване на стадата от свине до края на тази година, така че през 2021 г

Горе вдясно е къщата на Патрик Паулето. Само една ограда я дели от тази на Пламен Дилков (вляво), която има и басейн в двора.

Зет италианец консултира вецовете по Искър, за които две държави разследват източване на 40 млн. евро

Български акционер твърди, че те може да бъдат продадени, за да се прикрият злоупотреби със средства Италианецът Патрик Паулето е вдъхновител и консултант на проекта за построяването на вецове на река Искър, за източването на 40 млн. евро от които сега има разследване у нас и в Италия. А то започна след сигнал до прокуратурите в двете държави

Снимка "Радио Китай".

Продължава отварянето на застрахователния сектор в Китай за чужди компании

Чуждестранни фирми вече могат да притежават повече от половината акции в съвместни животозастрахователни дружества, опериращи в Китай, предвиждат промени в наредба, представени този петък, съобщи "Радио Китай". Целта е да се улесни навлизането на чужди играчи на пазара на застрахователни услуги, съобщиха от Китайската комисия за банков и

Разсрочват екоданък за общини, за да не вдигат много такса смет

Разсрочват екоданък за общини, за да не вдигат много такса смет

Вместо догодина той ще се вдигне до 95 лв. през 2022-а Екоданъкът за общините, който догодина трябва да се вдигне от 57 на 95 лв. за тон, да бъде разсрочен на три пъти до 2022 г. Този вариант ще предложи Министерството на околната среда и водите на Националното сдружение на общините (НСОРБ), каза ресорният министър Нено Димов на среща с групата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Архив

И Съдът на ЕС потвърди - общите части за парно се плащат от всички в блока

И съдът на ЕС се произнесе, че всеки, чието жилище е в топлофицирана сграда, е задължен да плаща за общите части. Решението е взето на 5 декември. Делото е заведено по два иска на “ЕВН България” срещу собственици на имоти, които отказват да заплатят сметките си за общи части и сградна инсталация. Те са изтъкнали

Вътрешното потребление измести износа като двигател на икономическия ръст.

Банкови услуги, застрахователи и търговия с имоти печелят най-много (Обзор)

3,7% е ръстът на икономиката за третото тримесечие - четвъртият най-добър резултат в Европа Потреблението измести износа Вътрешното потребление, възстановеното търсене на имоти и финансовите услуги дърпат икономиката напред и печелят най-много. Това показват данните на националата статистика. В четвъртък тя обяви, че БВП на България е нараснал с 3

Си Дзинпин СНИМКА: Ройтерс

Китай прехвърля петролната си инфраструктура на една компания

Китайският държавен глава Си Дзинпин планира да подкрепи усилията на страната за посрещане на постоянно растящите енергийни нужди на бизнеса и населението, като в същото време свие количествата парникови газове. Идеята му е да обедини трите големи държавни дружества, които контролират всички петролопроводи и газопроводи на територията на

35% си купиха абонамент за "24 часа", по 26% - за "168 часа" и "Български фермер"

35% си купиха абонамент за "24 часа", по 26% - за "168 часа" и "Български фермер"

35% от пазарувалите абонаменти през електронната платформа на "Медийна група България" през последната седмица са избрали "24 часа", показват данните от търговската ни система. За "168 часа" (електронно или печатно издание) са се абонирали 26%, същото толкова - за "Български фермер". 13% са продадените абонаменти за "България днес"

Снимка: Pixabay

Агенцията по храните глобява магазина, продал пържолата с игла в София

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание съгласно Закона за храните на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла, за допусната опасна храна на пазара. Иглата бе открита от дете, докато се храни, родителите му закупили вратни пържоли от кварталния магазин

Снимка: Pixabay

Фонд "Земеделие" изплати близо 80 млн. лева на животновъдите

ДФ "Земеделие" продължи с изплащането на финансовата подкрепа на животновъдите за Кампания 2019. Преведени са 79 781 705,04 лева на 9315 животновъди по пет схеми за обвързано производство, съобщиха от фонд "Земеделие". По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол (ЕЖСК-мляко), бяха изплатени 29 850 823,27 лв

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber