30 години след “голямата екскурзия” наши изселници се завръщат от Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615484 30 години след “голямата екскурзия” наши изселници се завръщат от Турция 30 години след “голямата екскурзия” наши изселници се завръщат от Турция www.24chasa.bg
Абтурахим Исмаил е решил да остане в къщата си в Широко поле и зимата. СНИМКА: Ненко Станев

Те са като щъркелите - идват всяка пролет и наесен си заминават, казва кметът на с. Широко поле Шукри Мехмед, където дойдоха 42 семейства

Теглят ги носталгията по родното и спокойствието на Родопите

Харчат пенсиите си у нас, гледат зеленчуци и кокошки

“Те са като щъркелите - идват всяка пролет, а наесен си заминават”, казва кметът на кърджалийското с. Широко поле Шукри Мехмед.

42 семейства, които в различни периоди и по различни причини са заминали за Турция, прекарват по-голямата част от времето си в домовете си в родното си село. В повечето от случаите става въпрос за пенсионери, които се завръщат. Тук живеят средно между 9 и 10 месеца в годината. Често нашите изселници

се прибират

през февруари и

си заминават

през декември

В домовете си в Турция прекарват само зимите.

“По-лесно е през студените месеци да бъдеш в града. В Турция жилището ми е газифицирано и нямам проблем с отоплението”, казва 73-годишния Абтурахим Исмаил от град Гебзе. Той обаче обмисля тази зима да остане заедно със съпругата си Зейнеб в къщата им в Широко поле. Дори се е снабдил с дърва за отопление.

“През лятото на 1989 г. синът ми беше донаборник и нямаше как да тръгнем за Турция. Заминах през 1994 година. Първо отидоха децата, а после и съпругата ми. Останах сам и заради това взех решението”, обяснява мъжът. Преди да замине, е имал дребен бизнес, но това не го спряло. Първите 3 месеца в Гебзе бил безработен, а след това започнал във фурна. Разнасял хляб по магазините.

“Най-трудно ми беше да свикна с мисленето на местните хора. Те са много по-различни от нас. Не може да сметне две по две, а се имат на голямо”, твърди Аптурахим. Той успява да събере пари и

започва

собствен бизнес

в Турция. Купува

2 автобуса

и с тях превозва пътници. През 2006 година се пенсионира. Продава автобусите и купува с парите 2 апартамента. След това решава да стегне родната си къща в Широко поле.

“Родният край винаги те тегли, човек никога не може да го забрави. Може да имаш дворци, но винаги искаш да се завърнеш на мястото, където си роден. Като се прибера тук, първо обикалям местата, където съм играл като дете, където съм работил. Спомените се редят като мъниста от броеница, идват един след друг. Всяка чешма, всяко дърво тук ме връщат назад във времето”, твърди мъжът. Той допълва, че не може да замени за нищо спокойствието в Широко поле.

“Гебзе е промишлен център. Вече се съедини с Истанбул. Не се живее лесно. Има голям трафик, животът е напрегнат”, казва Абдулрахим. Той признава, че вече не смее да се качи на автомобил в Турция. В България шофира спокойно, често пали колата и отива в Кърджали, за да се види на кафе с приятели.

“Не ми липсва нищо, напротив, много по-доволен съм. В село има магазин и в него продават всичко, което може да ти потрябва.

Тук харча цялата си пенсия от 2000 лири”, разказва мъжът. Той и съпругата му се занимават и със земеделие. Отглеждат зеленчуци и овошки в двора на къщата си.

“Гледаме всичко

- домати, пипер,

лук

Жена ми е много привързана към земята. Ако я оставиш, ще спи на нивата, толкова обича да се занимава със земеделие”, казва пенсионерът и допълва, че доматите в оранжерията в двора им узряват още на 24 май.

Докато производството на зеленчуци е ангажимент на Зейнеб, царството на Абдулрахим са овошните дръвчета и асмата. Навремето бил бригадир в стопанството в село Орешница и е отговарял за отглеждането на черешови градини.

“Още при първите ми завръщания в България донесох нови сортове овошки от Турция. Оказа се неуспешен експеримент. Цъфтяха много рано и студът ги попарваше. После насадих местни сортове и проблемът се разреши”, казва Абдулрахим.

Най-голямата радост за семейството пенсионери настъпва, когато в Широко поле дойдат внуците им от Турция. Тази година те са им гостували 70 дни.

“Всяко дете мечтае за такава ваканция. Тук са напълно свободни, цял ден играят навън. Няма автомобили, всички на село се познават. И ние сме спокойни, и те също. Когато дойдоха да ги вземат, по-малкото внуче плачеше и не искаше да тръгва”, казва мъжът.

Незабравими са ваканциите и за внуците на 64-годишния пенсионер Фахри Садула. Той също прекарва между 9 и 10 месеца от годината в Широко поле. Единствено през зимните месеци живее в Истанбул.

“Със семейството ми

не успяхме да

заминем за

Турция през

1989 г., защото

затвориха

границата

Направихме го две години по-късно с изселнически визи. Тук бях киномеханик и останах без работа, след като закриха кината”, разказва Фахри. (Днес се навършват 30 г. от затварянето на границата - б.р.)

Освен че останал без работа, той

не успял да

преглътне

обидата от

смяната на

имената

и забраната да говори майчиния си език. Заминава за Турция и първоначално работи на бензиностанция. След това започва като работник-поддръжка в хотел. Пенсионирал се е преди 11 години.

“Не бях продал родната си къща. Върнах се и я ремонтирах. Оттогава идвам всяка година. В Истанбул вече не може да се живее. Тук е много по-спокойно, няма престъпления, хората се познават и са много по-честни”, казва Фахри. Той също преживява с пенсията си. Помага си, като обработва двора на къщата си.

“Доматът, който сам си отгледал и откъснал, има съвсем друг вкус, не е като тези от магазина. Същото е с млякото, което вземам от комшиите”, казва Фахри. Тази година той е завъдил кокошки. Договорил се със съседите си да им остави фураж и те да ги гледат през зимата, когато замине за Истанбул.

Обезценяването на турската лира удари икономиката на Кърджали

Обезценяването на турската лира сериозно удари икономиката в Кърджалийска област. Причината е, че много от търговците на дребно в района разчитат на оборота, правен от живеещите с месеци по родните си места пенсионери от Турция. Докато след деноминацията през 2009 г. лирата се търгуваше 1:1 спрямо българския лев, сега стойността ѝ е 3 пъти по-ниска. Според търговци пенсионерите от Турция, живеещи в района, харчат средно между 500 и 2000 лири на месец. Обезценяването на турската валута е накарало изселниците ни да свият потреблението, което се отразява сериозно на оборотите и печалбата в магазините.

Още по-сериозен е отливът от кафенета и заведения за хранене, които допреди няколко години се пълнеха с наши изселници. Въпреки обезценяването на лирата турските пенсионери си остават основните клиенти за магазините в малките села.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: БСП - София

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

БСП трябва да се бори за защитено право на труд на хората, които се намират под линията на бедност, категоричен е лидерът на столичните социалисти Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава. Това каза лидерът на БСП - София по време на дискусия в Хасково. Той беше поканен за участие в нея от председателя на организацията на

Външно препоръчва да не се пътува до Иран заради коронавируса СНИМКА: Ройтерс

Външно препоръчва да не се пътува до Иран заради коронавируса

Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува до Иран във връзка с повишаване на броя на заразените с коронавирус (COVID-19). Това съобщи на брифинг Бойко Христов, член на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19 и началник на отдел във външно министерство, предава БТА

СНИМКА: Pixabay

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас

62 проби бяха изследвани вчера, всички са отрицателни Няма регистриран случай на коронавирус у нас, съобщиха от оперативния щаб по време на редовния брифинг тази сутрин. 62 проби бяха изследвани вчера, всички са отрицателни. 50 души в страната обаче остават под болнично наблюдение, предава БНТ. Началникът на Военномедицинска академия ген

Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

Каракачанов инспектира границата ни с Турция и Гърция, 300 военнослужещи са в готовност

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане в готовност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Съвместните сили за специални операции, по писмено искане на министъра на вътрешните работи Марин Младенов. Екипите имат готовност за оказване на съдействие на Гранична полиция при охрана на

Доц. Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

Монтират първите термокамери по КПП-тата до края на седмицата

На големите пунктове има понякога по осем, десет трасета и няма как една камера на хване всички. Така че по-лесно се работи с безконтактни термометри Първите доставки и монтажът на термокамери по граничните контролно-пропускателни пунктове като защитна мярка срещу опасността от коронавируса трябва да се осъществят до края на седмицата

Светлан Кичиков СНИМКА: Архив

Засега армията няма да се включва по границата ни заради мигрантите

На граничен пункт „Капитан Андреево“ всичко изглежда спокойно. Стана ясно, че засега няма необходимост от включване на българската армия, след като Анкара заяви, че няма да затваря границите си за бежанците, предава Би Ти Ви. Те пък се струпаха на Пазаркуле и искат да стигнат до Европа през Гърция. Няма колони от автомобили

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Томислав Дончев КАДЪР: БНТ

Томислав Дончев: Мигрантски натиск по българската граница няма

ЕК анонсира, че ако има нужда от помощ, България ще я получи. Към момента се справяме, подчерта вицепремиерът Мигрантски натиск по българската граница няма. Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ вицеопремиерът Томислав Дончев. По думите му, ако има опити за преминаване, те са единични

Венцислав Мутафчийски КАДЪР: Би Ти Ви

Мутафчийски: Експертите недоумяват паниката, коронавирусът не е по-опасен от грип Б

Свръхинформирани, съответно свръхпаникьосани. Всички експерти недоумяват тази паника, която се развива в страните. Тази инфекция не се отличава от много други респираторни инфекции. Тя не е по-опасна от грип Б, каза пред Би Ти Ви началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус генерал-майор професор д-р

Венцислав Мутафчийски КАДЪР: БНТ

Мутафчийски: Няма потвърден случай за коронавирус на този етап в България (Обновена)

Няма потвърден случай за коронавирус към този момент в България. Това съобщи на брифинг началникът на Военномедицинска академия генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19. В Европа над 1189 са официално обявените случаите към 7.09 минути тази сутрин

Къде е предрешен краят на Людмила Живкова

Къде е предрешен краят на Людмила Живкова

Изтощена и болна, политически развенчана, съкрушена, Людмила Живкова изпада в безизходица. В Боровец е без семейство, без деца, без приятели. (Всъщност именно там тя прекарва последните дни преди смъртта си - бел. ред.) Връзките с обкръжението са прекъснати. Нито Б. Райнов, нито Ал. Лилов, нито Л. Левчев, нито Св

Ген. Боцев ни напусна на 27 март.

Траурна процесия на 1 март за началника на отбраната ген. Боцев (Обзор)

С траурна процесия на 1 март ще бъде почетена паметта на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина след тежко боледуване. Тя ще тръгне в 10 ч от Министерството на отбраната, а поклонението е от 11 ч в Централния военен клуб. Генералът ще бъде погребан на 2 март в родния му Гоце Делчев. Националният флаг във всички военни формирования

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Фейсбук/Архив

Ето как пресслужбата на Ердоган отрази разговора му с Борисов

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на турския държавен глава. Разговорът основно е бил посветен на кризата в Сирия. Специално са били обсъдени евентуалните последиците за региона от развитието на последните събития, предаде БТА

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber