30 години след “голямата екскурзия” наши изселници се завръщат от Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7615484 30 години след “голямата екскурзия” наши изселници се завръщат от Турция 30 години след “голямата екскурзия” наши изселници се завръщат от Турция www.24chasa.bg
Абтурахим Исмаил е решил да остане в къщата си в Широко поле и зимата. СНИМКА: Ненко Станев

Те са като щъркелите - идват всяка пролет и наесен си заминават, казва кметът на с. Широко поле Шукри Мехмед, където дойдоха 42 семейства

Теглят ги носталгията по родното и спокойствието на Родопите

Харчат пенсиите си у нас, гледат зеленчуци и кокошки

“Те са като щъркелите - идват всяка пролет, а наесен си заминават”, казва кметът на кърджалийското с. Широко поле Шукри Мехмед.

42 семейства, които в различни периоди и по различни причини са заминали за Турция, прекарват по-голямата част от времето си в домовете си в родното си село. В повечето от случаите става въпрос за пенсионери, които се завръщат. Тук живеят средно между 9 и 10 месеца в годината. Често нашите изселници

се прибират

през февруари и

си заминават

през декември

В домовете си в Турция прекарват само зимите.

“По-лесно е през студените месеци да бъдеш в града. В Турция жилището ми е газифицирано и нямам проблем с отоплението”, казва 73-годишния Абтурахим Исмаил от град Гебзе. Той обаче обмисля тази зима да остане заедно със съпругата си Зейнеб в къщата им в Широко поле. Дори се е снабдил с дърва за отопление.

“През лятото на 1989 г. синът ми беше донаборник и нямаше как да тръгнем за Турция. Заминах през 1994 година. Първо отидоха децата, а после и съпругата ми. Останах сам и заради това взех решението”, обяснява мъжът. Преди да замине, е имал дребен бизнес, но това не го спряло. Първите 3 месеца в Гебзе бил безработен, а след това започнал във фурна. Разнасял хляб по магазините.

“Най-трудно ми беше да свикна с мисленето на местните хора. Те са много по-различни от нас. Не може да сметне две по две, а се имат на голямо”, твърди Аптурахим. Той успява да събере пари и

започва

собствен бизнес

в Турция. Купува

2 автобуса

и с тях превозва пътници. През 2006 година се пенсионира. Продава автобусите и купува с парите 2 апартамента. След това решава да стегне родната си къща в Широко поле.

“Родният край винаги те тегли, човек никога не може да го забрави. Може да имаш дворци, но винаги искаш да се завърнеш на мястото, където си роден. Като се прибера тук, първо обикалям местата, където съм играл като дете, където съм работил. Спомените се редят като мъниста от броеница, идват един след друг. Всяка чешма, всяко дърво тук ме връщат назад във времето”, твърди мъжът. Той допълва, че не може да замени за нищо спокойствието в Широко поле.

“Гебзе е промишлен център. Вече се съедини с Истанбул. Не се живее лесно. Има голям трафик, животът е напрегнат”, казва Абдулрахим. Той признава, че вече не смее да се качи на автомобил в Турция. В България шофира спокойно, често пали колата и отива в Кърджали, за да се види на кафе с приятели.

“Не ми липсва нищо, напротив, много по-доволен съм. В село има магазин и в него продават всичко, което може да ти потрябва.

Тук харча цялата си пенсия от 2000 лири”, разказва мъжът. Той и съпругата му се занимават и със земеделие. Отглеждат зеленчуци и овошки в двора на къщата си.

“Гледаме всичко

- домати, пипер,

лук

Жена ми е много привързана към земята. Ако я оставиш, ще спи на нивата, толкова обича да се занимава със земеделие”, казва пенсионерът и допълва, че доматите в оранжерията в двора им узряват още на 24 май.

Докато производството на зеленчуци е ангажимент на Зейнеб, царството на Абдулрахим са овошните дръвчета и асмата. Навремето бил бригадир в стопанството в село Орешница и е отговарял за отглеждането на черешови градини.

“Още при първите ми завръщания в България донесох нови сортове овошки от Турция. Оказа се неуспешен експеримент. Цъфтяха много рано и студът ги попарваше. После насадих местни сортове и проблемът се разреши”, казва Абдулрахим.

Най-голямата радост за семейството пенсионери настъпва, когато в Широко поле дойдат внуците им от Турция. Тази година те са им гостували 70 дни.

“Всяко дете мечтае за такава ваканция. Тук са напълно свободни, цял ден играят навън. Няма автомобили, всички на село се познават. И ние сме спокойни, и те също. Когато дойдоха да ги вземат, по-малкото внуче плачеше и не искаше да тръгва”, казва мъжът.

Незабравими са ваканциите и за внуците на 64-годишния пенсионер Фахри Садула. Той също прекарва между 9 и 10 месеца от годината в Широко поле. Единствено през зимните месеци живее в Истанбул.

“Със семейството ми

не успяхме да

заминем за

Турция през

1989 г., защото

затвориха

границата

Направихме го две години по-късно с изселнически визи. Тук бях киномеханик и останах без работа, след като закриха кината”, разказва Фахри. (Днес се навършват 30 г. от затварянето на границата - б.р.)

Освен че останал без работа, той

не успял да

преглътне

обидата от

смяната на

имената

и забраната да говори майчиния си език. Заминава за Турция и първоначално работи на бензиностанция. След това започва като работник-поддръжка в хотел. Пенсионирал се е преди 11 години.

“Не бях продал родната си къща. Върнах се и я ремонтирах. Оттогава идвам всяка година. В Истанбул вече не може да се живее. Тук е много по-спокойно, няма престъпления, хората се познават и са много по-честни”, казва Фахри. Той също преживява с пенсията си. Помага си, като обработва двора на къщата си.

“Доматът, който сам си отгледал и откъснал, има съвсем друг вкус, не е като тези от магазина. Същото е с млякото, което вземам от комшиите”, казва Фахри. Тази година той е завъдил кокошки. Договорил се със съседите си да им остави фураж и те да ги гледат през зимата, когато замине за Истанбул.

Обезценяването на турската лира удари икономиката на Кърджали

Обезценяването на турската лира сериозно удари икономиката в Кърджалийска област. Причината е, че много от търговците на дребно в района разчитат на оборота, правен от живеещите с месеци по родните си места пенсионери от Турция. Докато след деноминацията през 2009 г. лирата се търгуваше 1:1 спрямо българския лев, сега стойността ѝ е 3 пъти по-ниска. Според търговци пенсионерите от Турция, живеещи в района, харчат средно между 500 и 2000 лири на месец. Обезценяването на турската валута е накарало изселниците ни да свият потреблението, което се отразява сериозно на оборотите и печалбата в магазините.

Още по-сериозен е отливът от кафенета и заведения за хранене, които допреди няколко години се пълнеха с наши изселници. Въпреки обезценяването на лирата турските пенсионери си остават основните клиенти за магазините в малките села.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Омбудсманът на БНТ - денонощната връзка на телевизията със зрителите

41,5% от българите не биха подали сигнал към контролните органи, ако станат лично свидетели или имат информация за корупционно действие, а ще предпочетат медиите. Всеки четвърти българин би потърсил помощ от журналисти, ако изпадне в подобна ситуация. Това са данни от социологическо проучване на “Алфа рисърч”, направено през юни 2018 г

Влак от София за Варна престоя 175 минути на гара Търнак

Бързият влак щ 8651 от София за Варна престоя 175 минути на гара Търнак поради възникнала повреда в локомотива и извършване на последващ оглед от следствени органи. Предприети са действия по изтеглянето на влака с помощен локомотив и придвижването му до гара Варна, като престояващите във влака 186 пътници са превозени с пътническа композиция

Скандално: Как и кога съдиите се убедиха, че австралийският убиец вече е добър? (Обзор)

Излязоха мотивите за освобождаване на Полфрийман. Той не бил дисциплиниран, но напоследък станал примерен – отговарял за спалното и значи е започнал процес по поправяне Съдебният състав, воден от Калин Калпакчиев, пусна на свобода убиеца на 20-годишен студент, защото прие, че има убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил

Държавата против първите 3 дни болничен да не се плащат от никого. Но иска реформа (обзор)

Идеи: джипито да дава до 7 дни, а бизнесът да поема до 15 годишно “Всеки 4-и издаден болничен е на здрав човек. Тези измамници крадат 50 млн. лв. от колегите си, 150 млн. лв. от НОИ. Пропуските за БВП са за над 1 млрд. лв., а хазната е ощетена с 350-400 млн. лв.” Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)

Цветан Василев дал на Малинов пари за паметни знаци, осъденият за изнасилване Иван Евстатиев сред наградените

“Съдържанието се диктува от Москва” и “Така искат кукловодите. Ние сме просто изпълнители” в разговорите от интернет на дясната му ръка Юрий Борисов Нови доказателства по разследването за шпионаж срещу Николай Малинов публикува прокуратурата в петък. Това са разговори от чатове, дарение от фирма на Цветан Василев,

Данаил Кирилов получи оставката на зам.-директора на Софийския затвор, до вторник ще е ясно дали ще я приеме

Заместник-директорът на Софийския затвор Десислав Трайков подаде оставка. Причината, която той посочи, е изказване на Румен Петков за системата на затворите и за затвора в София. Това стана на брифинг в Министерството на правосъдието, даден от Трайков и министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Миналия месец Трайков подаде оставка от поста и.д

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Мъж счупи шийни прешлени при удар с кола в крайпътно дърво

21-годишен е с фрактура на шийни прешлени, след като се ударил с фолксвагена си в крайпътно дърво. Произшествието е станало вчера около 13:30 часа по пътя Силистра – Русе, в близост до разклона за село Цар Самуил, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Силистра. Пострадалият е настанен в болница

Полицията в Кърджали затяга контрола по пътя за Гърция

Полицията в Кърджали затяга контрола по пътя за Гърция в предстоящите три почивни дни. В отсечката до граничния пункт "Маказа" ще бъдат разположени пет коли с видеонаблюдение. Целта е да се ограничат предпоставките за инциденти по една от най-натоварените артерии към южната ни съседка, предаде БНР.  По трасето ще се движи и необозначен автомобил,

Йотова: Мирът не е даденост, всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към опазването му

"Нашето поколение е поколение на мира – приемаме го за постоянна величина, върху него градим живота си. Но мирът не е даденост и всеки ден всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към неговото опазване“ това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в своето обръщение по време на церемонията по отбелязване на Международния ден на мира в София

Над 230 хил. българи тръгват на път

Над 230 хил. българи се очаква да се възползват от удължения уикенд по повод Деня на независимостта. Именно затова се предвижда засилен трафик по пътищата у нас, посочи бТВ. Традиционно най-натоварени ще са магистралите. Към момента няма образувани тапи. Движението по АМ "Хемус" в района на тунел "Витиня" се осъществява нормално, в двете ленти

КРС състави акт на БНР, санкциите са между 10 000 и 100 000 лева

Заради 5-часовото прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември Комисията за регулиране на съобщенията е съставила акт на Българското национално радио, от който произтичат санкции между 10 000 и 100 000 лева. Това съобщиха от комисията, като уточниха, че издаденият на 17 септември акт не е бил обжалван в предвидения от закона

Радев ще бъде на работно посещение в САЩ за участие в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН

От 22 до 26 септември президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Ню Йорк, САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще ръководи българската делегация и ще представи страната ни в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. На 22 септември президентът Румен Радев и неговата съпруга

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber