Ремонти по “Хемус” и догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7613614 Ремонти по “Хемус” и догодина Ремонти по “Хемус” и догодина www.24chasa.bg
През 2020 г. ще продължат ремонтите по “Хемус”. Те вероятно ще затруднят трафика по магистралата.

Ще се оправят четири моста на магистралата

Тази есен започват най-дългия тунел у нас, който е на “Струма”, а през 2020-а и участъка в Кресненското дефиле

Разширението на софийския околовръстен път ще бъде направено под контрола на археолози. СНИМКА: 24 часа

Ремонтите по “Хемус” ще продължат и догодина, въпреки че част от тях ще приключат в края на 2019-а. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” на запитване на “24 часа”.

До началото на зимния сезон се планира да приключат ремонтите по пътната плоча, асфалтовата настилка, маркировката на всички мостове на “Хемус” в областите София и Ловеч.

Работите по стълбове, колони, устои и т.н. ще продължат, ако метеорологичните условия са подходящи. Превантивните дейности на 7 км от платното за София на “Хемус” на територията на област Варна - между км 393 и км 400, ще завършат до края на следващия месец, добавиха от АПИ.

Ще продължи обаче и през следващата година работата в тръбата за София на тунел “Витиня”. През 2020 г. ще започнат и нови ремонти - на платната за София на виадуктите “Потоп” и “Коренишки дол”, както и на платната за Варна на други два - при 33-и и 34-а км. Това означва, че

тапите към

морето на север

ще ги има и през

следващия

сезон,

тъй като движението ще става само в едната лента в посока.

Освен ремонти до края на тази година и през следвщата ще стартират и едни от най-големите пътни проекти в България. В средата на септември се очаква да започне същинското строителство на 720-метровата отсечка преди тунел “Железница” на магистралата “Струма”. За самото съоръжение, което ще е най-дългото у нас - 2,04 км, и отсечката след него стартът ще е през октомври.

През 2020 г. се предвижда да започне и изграждането на най-сложния участък през Кресненското дефиле между Симитли и Кресна, който е близо 24 км. В момента се провеждат тръжните процедури за избор на изпълнители на строителството и на надзора за платното в посока София. Плановете са през тази година да е завършила процедурата по избор на изпълнители за участъка през дефилето.

Строителството на участъка ще бъде сериозно предизвикателство на строителите, защото ще трябва да се работи по изключително сложен терен, обясниха от АПИ.

В близо 24-километровото трасе само в платното за София ще има 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези. Толкова много съоръжения с подобна сложност досега не са правени на нито един магистрален участък у нас.

През октомври е предвидено да започне изграждането на още един участък от направлението София - Калотина, част от магистрала “Европа”. В момента изпълнителят на обекта, който е на инженеринг (проектиране и строителство), работи върху изработването на проекта, обясниха от пътната агенция.

В средата на май тази го9дина стартира строителството на 17-километровия участък между Драгоман и Сливница. През октомври ще започне работата и в отсечката от ГКПП Калотина до Драгоман, с дължина е 14,5 км.

В следващите месеци предстои да стартира изграждането на над 6-километров участък от софийския околовръстен път от пътен възел “Цариградско шосе” до пътен възел “Младост”. В момента в ход било издаване на разрешението за строеж, казаха от АПИ.

В периода 2019-2020 г. в Северозападна България предстои да започне дългоочакван за региона проект - модернизацията на пътя Мездра - Ботевград, част от направлението Видин - Ботевград. Изграждането на трасето ще стартира от един от най-сложните участъци като терен за преминаване. За да върви работата по-бързо,

строителството

на близо 33 км

е разделено

на два участъка

- лот 1, който е 19,3 км, и лот 2 с дължина 13,4 км. Има избран изпълнител за лот 2 и предстои подписването на договора.

Тръжната комисия по избора на изпълнител на лот 2 продължава работата си и предстои отварянето на ценовите предложения.

На 13 август бяха отворени офертите в тръжните процедури за избор на изпълнители на още 55 км - в участъка между Видин и Ружинци. Отсечката е разделена на три подучастъка Видин - пътен възел “Макреш”. Следващият започва от там и е до пътен възел “Бела”, последният стига до Ружинци. Индикативната стойност е близо 460 млн. лв.

Проектът ще се реализира също със средства от бюджета. Както и при провеждащата се в момента тръжна процедура за избор на изпълнители на 33 км от пътя между Мездра и Ботевград, така и при тази ще се приложи новата схема на плащане. Тя предвижда

цялата стойност

на договора да

се разплати на

изпълнителя

след

приключване

на дейностите

Ако няма обжалване на процедурите за избор на изпълнител и има подписани договори, е реалистично строителните работи да започнат в края на 2019 г. или през новия строителен сезон на 2020 г.

Важен проект за Североизточна България е магистралата от Русе до Велико Търново, която се предвижда да се строи успоредно с “Хемус”. Общата ѝ дължина е 133 км. Проектът повече от година бе спрян заради съдебните процедури, тъй като решението за ОВОС се обжалваше. Всички съдебни инстанции се произнесоха в полза на АПИ и до края на годината се предвижда да стартират търговете за 75 км от трасето на магистралата. Това са участъците Русе – Бяла и обходът на Бяла за около 670 млн. лв.

Разширяват част от околовръстното под контрола на археолози

Разширението на софийския околовръстен път ще бъде извършвано под контрола на археолози. Това става ясно от обществена поръчка, която Агенция “Пътна инфраструктура” откри преди дни. Тръжната процедура е за избор на изпълнител за извършване на археологическо наблюдение при строителството на софийския околовръстен път в участъка от пътен възел “Цариградско шосе” до пътен възел “Младост”.

Според Закона за културното наследство археологическото наблюдение е теренно проучване за установяване на наличието на археологически структури на дадено място. То се извършва по време на строителните дейности, за да не се допусне да бъдат унищожени или застрашени неизвестни археологически обекти.

Срокът за подаване на офертите е до 19 септември, а стойността на обществената поръчка е 10 000 лв.

6-километровата отсечка, чието изграждане предстои да стартира в кратък срок, ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

Пресичането на софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела - “Стар Лозенски път”, “ Патриарх Герман”, “Самоковско шосе” и “Младост”. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над реките Искър и Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

С реализацията на проекта ще се улесни движението на транзитния трафик и връзката между магистралите “Струма” и “Тракия”. На практита той ще бъде изведен от София, а тапите в участъка ще бъдат елиминирани. В момента в пикови часове разстоянието се изминава и за час, защото платната са само две.

Превозвачите плащат на частници толтаксите, те ги предават на АПИ

Превозвачите ще плащат на частни фирми толтаксите, а те от своя страна ще ги предават на Агенция “Пътна инфраструктура”. Това предвиждат промени в наредбата за условията и реда за функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. Те са публикувани за обществено обсъждане.

Премахва се задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства, регистрацията на ползватели на платената пътна мрежа, директното им отчитане и усвояване на суми от поддържан от тях баланс. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците, които в различните си качества предоставят услуги по електронно събиране на пътни такси, като АПИ няма да плаща допълнително за това.

Партньорите на АПИ ще обработват GPS данните и ще ги превръщат в т.нар. тол декларации, които ще изпращат към тол системата за изчисление на дължимата тол такса.

Услугите, предоставяни в разкриваните от АПИ пунктове за продажба, ще бъдат плащане на винетна такса и купуване на маршрутна карта. Толтакса ще може да се плаща в пунктовете за продажба, разкривани от националните доставчици на услуги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Вежди Рашидов: Бих подкрепил увеличение на бюджета на БНТ

"Бих подкрепил да се вдигне бюджета на БНТ, има нужда. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути. Телевизията трябва да бъде оздравена". Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов. Може да има оптимизиране на състава, ако той е раздут

Борсовият регулатор одобри листването на две компании

Китайската регулаторна комисия за ценни книжа (КРКЦК) даде зелена светлина за две компании да осъществят първоначално публично предлагане на местния пазар на А-акциите. Това са HES Technology Group Corp., Ltd. и Hangzhou Onechance Tech Corp. В съобщението на комисията обаче не се дават детайли за размера на капитала

IDC: Китайският сектор на големите данни ще продължи устойчивия си ръст

Китайският сектор на големите данни ще продължи да се разширява до 2023 г., насърчаван от политическата подкрепа и технологичната интеграция, се казва в доклад на международната агенция за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC). През тази година приходите от сектора се очаква да достигнат 9,6 милиарда долара

САЩ готови да деблокират част от своя стратегически петролен резерв

Министерството на енергетиката на САЩ обяви снощи, че е в готовност "да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, ако е необходимо да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари", предаде АП, цитирана от БТА.  Съобщението идва след нападението с безпилотни летателни апарати срещу петролно поле и най-голямата в света инсталация за

ЕС: Енергийните данъци ще помогнат в борбата с климатичните промени

Финансовите министри на страните от ЕС обсъдиха данъчното облагане в областта на енергетиката като част от общите усилия за борба с климатичните промени, по време на неформална среща във финландската столица Хелзинки, предаде ДПА. "Енергийните данъци може да допринесат за постигането на нашите климатични и енергийни цели",

Доставките на смартфони в Китай със спад от 2,8% през август

Доставките на смартфони в Китай през август са спаднали с 2,8% на годишна база до 29,6 милиона устройства, сочат данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии, съобщава Радио "Китай". Миналият месец смартфоните са били 95,9% от всички доставки на мобилни устройства в страната.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Расте броят на чуждите компании, които регистрират патенти в Китай

Китай продължава да работи активно за подобряване на ситуацията, свързана със защита правото на интелектуална собственост, благодарение на което нарастващ брой чуждестранни компании подават заявления в Националната служба за интелектуална собственост, заяви нейният зам.-директор Ган Шаонин на среща с чужди журналисти, цитиран от Радио "Китай".

Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3 (обзор)

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни екоминистърът Нено Димов в парламента. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия. В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя към Рилския манастир

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя за Рилския манастир са отпуснати, съобщи регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Средствата са заложени в аварийната програма на Агенция “Пътна инфраструктура” за 2019 г. Аврамова припомни, че през 2018 г. в засегнатите от срутища 3 участъка са извършени аварийно-възстановителни дейности

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА. Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба

Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ

Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ, коментира руският телевизионен канал „Царьград“, излъчващ в интернет в материал, представен без редакторска намеса. Поради решението на Европейския съд относно газопровода „ОПАЛ“, „Газпром“ ще трябва да намали доставките по "Северен поток-1"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber