Бизнесът иска да се проследяват инертните материали до влагането им в сграда или път

https://www.24chasa.bg/novini/article/7613157 Бизнесът иска да се проследяват инертните материали до влагането им в сграда или път Бизнесът иска да се проследяват инертните материали до влагането им в сграда или път www.24chasa.bg
Бизнесът иска да се проследяват инертните материали до влагането им в сграда или път

Национален софтуер може да елиминира незаконния добив

 Инертните материали не са само подложката на пътя, релсите или пък чакъл за бетона. Експертите на Българската асоциация на производителите на инертни материали казват, че те са пълнители – в бетоните, в строителните смеси, използват се в производството на бои, на тръби, на пластмасови изделия.

Калциевият карбонат, който е инертен материал, се използва в производството на фуражи. Влагат се в някои типове филтри, бентонитите пък се вкарват в пречистващи съоръжения. Всички сметища ползват бентонит за хидроизолация, с тях се прави предпазен екран, за спира дождовните води да не проникват в сметището и след това да се замърсяват почвата и подпочвените води.

Кварцовите пясъци са основна суровина в стъкларството. В леярството формите, в които се излива металът, се правят от кварц. Имат приложение и в химическата индустрия.

Нормативната уредба за добив на инертни материали е доста стегната и задава правилата. Голяма част от фирмите са внедрили системи за управление на качеството, на околната среда, за безопасни условия на труд, казва Ирина Колева - главен секретар на Асоциацията на производителите на инертни материали.

Добивът е доста подреден и не изглежда като кариера отпреди 50 години. Има системи за оросяване, с които се намалява запрашаемостта на околните обекти. Една голяма част от компаниите на светло

имат контрол

на добива в

реално време,

както и на разхода на горива с GPS системи. Така, освен че се предотвратяват кражбите на гориво и се контролира за разливи, има пълно наблюдение какво се случва в кариерата. Голяма част от кариерите са снабдени с камери, които позволяват не само схематично да се вижда кой къде се намира, а и кой какво прави.

Големи компании имат лаборатории, в които всеки ден се извършва проверка на крайния продукт. По-малките, които нямат ресурс да си изградят свои, са длъжни през определен период да предоставят материали за изследване във външни лаборатории. Дори фирмите със собствени са длъжни да предоставят материал за външно изследване, за да бъде контролирано производството им от независими лица.

Така че фирмите на светло в сектора са достигнали до ниво на качество, което прави добро и качеството на крайния продукт – път, сграда, индустриална стока.

Проблемът бил в това не какъв е самият материал, той зависи от природната даденост на едно находище, а от това кой, как и къде го влага.

Основните проблеми в бранша са, че голяма част от инертните материали не са добити от реални фирми и концесионери.

Има изцяло

незаконни,

други са добити

под някаква

форма, която

заобикаля закона

Да кажем, една фирма прави изкоп за трасе на път, стига се до скали, пясъци, изпълнителят ги добива и ги влага в проекта. А те в 99% от случаите не отговарят за съответния клас път, дават пример експертите на асоциацията.

Фирмите от тази индустрия влагат доста усилия в работата си, за да отговорят на изискванията на държавата. Действията им са обвързани и се контролират от горски, полиция, КОС, тъй като се извършват взривни работи. Така контролът върху светлите фирми, регламентиран нормативно, ги вкарва в рамки, от които трудно могат да излязат.

В конкуренцията със сенчестия бизнес над вода ги държи единственият коз срещу незаконния добив - качеството.

Българската асоциация на производителите на инертни материали има идея да разработи

методика за

контрол на

влаганите

инертните

материали

в сферата на строителството чрез баркод. Целта е да се осигури проследяемост на материалите и да се елиминира влагането на крадени или некачествени с документи на светли фирми.

При доставка на инертни материали производителят им издава декларация за съответствие. Например една строителна фирма купува 100 т фракция за строителен обект. Със същата декларация за тези 100 т, строителят доказва незаконно добит материал за друг свой обект. Така един документ може да се използва няколко пъти и така да доказва съответствие с изискваните по проект материали, а те всъщност са некачествени и незаконно придобити.

Така светлите фирми един път губят възможност да реализират продукцията си и търпят загуби, втори път техни документи се използват за прикритие на незаконен добив.

За да се избегне това, асоциацията иска декларацията за съответствие да е проследима с баркод система. Така че при влагане на материала, който е удостоверен, тя да не може да бъде използвана за друг обект. Това може да стане, като се създаде един общ софтуер на национално ниво, който да се използва от надзорните фирми и строителния надзор и в която да има база данни какви материали и от кого са вложени във всеки строителен обект. Това става, като при доставката на инертни материали декларацията с баркода се чекира от всеки един получател по веригата до крайния продукт. Примерно – в бетоновия възел се сканира баркодът на фракцията. Баркодът, който се издава на бетона, включва като подномер и този на вложената фракция. При влагане на бетона в обект строителният надзор чекира декларацията и отписва бетона и фракцията, вложена в него, при приемането на обекта.

Ако недобросъвестен строител изпише в системата бетон и фракция със същия баркод, ще му излезе, че е грешка.

Софтуерът да се поддържа на държавно ниво, трябва да е достъпен за фирмите, ползващи баркодове, които да са уникални. При всяко чекиране на баркод той да се отписва от системата, за да не може да се дублира.

За да стане това, са необходими много промени в нормативните документи, в законите за строителството, за подземните богатства, за концесиите, дори в този за движение по пътищата. Сега асоциацията прави анализ какво нормативно трябва да се промени. Държавата има добро намерение нещата да се случат, но се иска технически и юридически да се изработят правилата. Вече има няколко добри примера на взаимодействие между бизнеса и държавата. Единият е, че от година и нещо е

криминализиран

незаконният

добив

Доскоро той бе третиран като административно нарушение и се санкционира с глоби. Сега за него се предвиждат до 6 години затвор, тъй като е криминално деяние. Вече има няколко дела за незаконен добив, но ефектът за фирмите, които се прехранваха с него, е най-вече психологически с тези предвидени 6 години лишаване от свобода.

Другият пример е забраната за добив на инертни материали от речните корита. Във всички европейски държави този добив е забранен, тъй като променя речните корита, фауната и води до екологични промени.

При нас доскоро често почистването на коритата бе използвано за “прикритие” на незаконното ровене из реките. Сега това е забранено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Теменужка Петкова

Петкова поиска готова газова връзка с Гърция до октомври

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде срок газовата връзка с Гърция да е готова през октомври. Тя извика на среща в министерството директорите на проектната компания Ай Си Джи Би от българска и от гръцка страна - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби “Коринт Пайпуър”

Министърът на екологията Емил Димитров се срещна с представители на рециклиращия бизнес в четвъртък и се обединиха около мерки срещу сивия сектор в бранша.

Отпадъци ще се внасят през осем КПП-та

Рециклиращият бизнес и министър Емил Димитров с общи мерки срещу сивия сектор в бранша Само през осем КПП-та да могат да се внасят отпадъци, за да има завишен контрол. Това е една от марките, около която са се обединили Емил Димитров и представители на рециклиращия бизнес. Граничните пунктове са Русе, Калотина, Гюешево, Капитан Андреево

Проверките на НАП на хора със скъпо имущество ще продължат и през тази година.

НАП взела 157 млн. лв. от бизнесмени, фалирали умишлено, за да скрият данъци

През 2019 г. направени 559 такива ревизии, възложени са нови 453 559 бизнесмени, които са фалирали умишлено фирмите си, или са знаели за това, но не са попречили да се случи, са се разделили с лично имущество, което е продадено на търг, за да бъдат погасени дълговете на компаниите. Това е станало след проверки и ревизии от Националната агенция за

Кирил Дмитриев СНИМКА: Ройтерс

Русия поиска от Европейския съюз подкрепа за "Северен поток-2"

Русия призова Европейския съюз да даде пълната си подкрепа дза газопровода "Северен поток 2", защото иначе - с политиката си на санкции - Съединените щати ще застрашат Зеления пакт на Европа, предаде "Ройтерс", цитирайки изказване на Световния икономически форум в Давос на председателя на руския национален инвестиционен фонд Кирил Дмитриев

Язовирните стени вече с критерии колко са опасни

Язовирните стени вече с критерии колко са опасни

Критерии, които показват нивото на опасност на язовирните стени, и специфични изисквания за разработване на аварийни планове прие правителството на заседанието си в четвъртък. Те са подробно разписани в променена наредба за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Така например висока степен на потенциална опасност имат

СНИМКА: Pixabay

"Дойче Банк": ЕЦБ изпусна възможността за промяна на лихвите

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг заяви, че Европейската централна банка е пропуснала възможността да прехвърли на положителна територия лихвените си проценти, докато икономиката все още е била силна, предаде "Investor.bg". С това той се присъединява към групата на други високопоставени мениджъри

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Джефри ван Орден СНИМКА: Румяна Тонева

Джефри ван Орден: ЕС сгреши, като затвори блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

ЕС прави всичко възможно, за да отнеме правомощията на страните членки и да ги делегира изцяло на Брюксел. Това заяви пред БНР британският евродепутат Джефри ван Орден, който е от групата на Европейските консерватори и реформисти. "Една от областите, в които работих доста време, е сигурност и отбрана

Германска компания обмисля да придобие "Идеал Стандарт - Видима"

Германска компания обмисля да придобие "Идеал Стандарт - Видима"

Германската семейна компания "Villeroy & Boch AG" обмисля придобиването на групата Ideal Standard, която притежава заводи и в България, предаде Money.bg. Информацията идва от официално съобщение на немската компания, като реакция на публикация на списание Manager Magazin. "В отговор на медийните спекулации, "Villeroy & Boch AG" съобщава

СНИМКА: Ройтерс

Уолстрийт стартира с понижения заради китайската вирусна епидемия

Търговията на Уолстрийт стартира с понижения, следвайки негативното представяне на борсите в Азия и Европа на фона на засилващите се притеснения относно епидемията на новия коронавирус в Китай, която вече доведе до пълната блокада на два многомилионни града в азиатска държава и до опасения, че може да прерасне в пандемия, предаде БНР

Снимка: 168 часа

"Главболгарстрой": Никога не са начислявани лихви по задължението на "Левски"

От Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" изпратиха позиция във връзка с изложените от ръководството на ПФК „Левски“ твърдения относно взаимоотношенията между футболния клуб и „Главболгарстрой“, свързани със строителните дейности на Стадион „Георги Аспарухов“. Ето какво пише в нея: Към днешна дата задълженията на ФК „Левски“ към

Гинес рекордът на „Краси” с награда „Златно сърце”

Гинес рекордът на „Краси” с награда „Златно сърце”

Наградата за благотворителност и корпоративна социална отговорност спечели успешният световен рекорд на Фабрика за майонеза „Краси”, който имаше и своето благотворително продължение. Цялото количество майонеза, което участва в рекордното постижение бе дарено на Дом за стари хора-Русе, на сдружение "Надежда за достоен живот" от Пловдив

Снимка: Pixabay

Фонд "Социална закрила" финансира проекти за модернизиране на социални услуги

Фонд "Социална закрила" /ФСЗ/ към Министерството на труда и социалната политика набира проектни предложения за модернизация и подобряване на материалната база на социални услуги и в подкрепа на социални предприятия, които ще се финансират през 2020 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството. Проектите ще се финансират в две направления

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber