Инвестиции в съвременни технологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7613149 Инвестиции в съвременни технологии Инвестиции в съвременни технологии www.24chasa.bg
Инвестиции в съвременни технологии

С тях браншът непрекъснато подобрява производителността

 2019 г. е ключова за развитието на българския рудодобив. Открива се първият новоразработен рудник в България за последните 40 години - “Ада тепе” на “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 хил. т руда със съдържание на метал злато 85 700 тройунции и срок на експлоатация 8 години. Предвидената обща продължителност на живота на рудника е около 15 години, в които са включени етапите на строителство, експлоатация, закриване и рекултивация.

В етапа на строителство, стартирал през 2016 г., са открити над 300 работни места. Оперативната дейност, с планирана продължителност 8 години, ангажира 230 души 90% от които са жители на община Крумовград. Над 30 младежи се върнаха от чужбина в родното си място, за да започнат работа в “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. По време на последния етап - закриване и рекултивация, ще бъдат осигурени 50 работни места за около 5 години. За всички етапи дружеството ще използва най-нови технологии, които отговарят на световните стандарти за здраве, безопасност и опазване на околната среда.

За целия период на експлоатация на находището “Дънди Прешъс Металс Крумовград” ще инвестира 17 млн. долара за развитието на община Крумовград. Съществена промяна в средата и качеството на живот в общината вече се забелязва - нова инфраструктура, повече възможности за бизнес и туризъм, богат културен живот.

Рудник “Челопеч” е разпознат от световната минна общност като модерен дигитален рудник. Компанията получи международна награда за технологично лидерство с уникален минен проект за изземване на граничен целик в блок 150.

От края на 2018 г. се работи по иновативен проект с изпитания на безпилотен дрон за работа в рудника и днес компанията разполага с първите автономни сканиращи дронове в света, които са използвани в подземен рудник. Тази дигитална новост навлезе в работата на специалистите маркшайдери в рудник “Челопеч”, които потвърждават, че с дрон сканирането трае 2-3 минути, а събраната информация е много прецизна. Друго предимство е, че дронът се самообучава, може да се управлява от повърхността, работата му редуцира времето за престой на персонал под земята, което подобрява безопасността.

Работещият пилотен смартцентър все повече привлича вниманието на минната общност, тъй като обединява приложението на ново поколение технологии за мониторинг на производствени процеси и анализ на голям обем данни. Смартцентърът обединява мониторинг и управление на производствените процеси в рудника и фабриката. Предоставя възможност за анализ, моделиране, планиране и управление на високо ниво.

Рудник “Челопеч” е единственият рудник в света със 100% Wi-Fi покритие на 600 м под земята. Правилото е, където има хора под земята, да има и Wi-Fi връзка. Това позволява да се приема и да се предава информация в реално време и гарантира безопасните условия на труд.

Машина

подобрява

стабилността на

хвостохранилище

В управлението на отпадъци “Елаците-Мед” АД прилага съвременни технически решения за повишаване на безопасността на съоръженията. През 2018 г. на хвостохранилището “Бенковски-2” е внедрена иновативна технология по обезводняване и уплътняване на депонирания хвост с помощта на специализирана машина MudMaster. Чрез нея се повишава стабилитетът в хвостохранилището и се усвоява допълнително пространство. С внедряването на MudMaster се гарантира безопасността на хидротехническото съоръжение, осигурява се устойчивостта му, като същевременно се гарантират проектните обеми за депониране на хвостов материал.

3D софтуер

в “Елаците-мед” се внедрява от миналата година. Работата с него вече е част от всекидневието на инженерите и ръководството на компанията. Той допринесе за увеличаване на производителността на труда, многовариантност при избора за стратегия и посока за развитие на минните работи. Софтуерът е с три модула, които позволяват да се анализират и оценят оптималната последователност за отработване на открития рудник и посоката за развитие на минните работи при висока ефективност, рентабилност и безопасност.

Нов цех

се изгражда в “Каолин” През 2016 г. бе одобрено решението от компанията майка “Кварцверке” за изцяло нов филтрационно-сушилен цех в най-голямата фабрика в групата - тази във Ветово. Строителството му започна през 2018 г. Той е от два модула, първият от които се изгражда в момента. Общата проектна производствена мощност от двата модула е 200 000 тона обогатен каолин годишно.

Първият е проектиран за производството на 90 000 т. Инвестицията за него е над 7 млн. евро, а общата сума за двата модула ще надхвърли 15 млн. евро. Това ще са първите производствени мощности от такъв модерен тип. Инвестицията ще увеличи качеството на произвежданата продукция и ще редуцира до минимум загубите на готова продукция при товарене чрез директна връзка на новите цехове със съществуващата жп линия.

Модернизация

на техника и

технологии

в “Горубсо-Мадан”. През 2018 година дружеството продължи със смяната на минния модел в маданските рудници, внедрявайки най-съвременните рудодобивни машини и технологии. Инвестиционната програма за 2018 г. надхвърли 10 млн. лв. Само в механизирана техника инвестицията е на стойност 5 млн. лв. Девет нови машини на гумено-колесен ход влязоха под земята - 3 карети, 2 камиона, 4 челни товарача. Инвестицията в капитален вентилатор в рудник “Петровица” е на стойност половин милион лева. Около 2,5 млн. лв. се инвестираха в Обогатителната фабрика в Рудозем, където също се извършва технологично преоборудване.

Автоматика

управлява

водоснабдяване

в “Асарел-Медет”. С оборудване на “Сименс” е изградена изцяло нова автоматизирана диспечерска система за контрол и управление на промишленото и питейното водоснабдяване в “Асарел-Медет”. Реализацията на този проект подобри значително управлението на отдалечените една от друга помпени станции, което доведе до снижаване на разходите. Всички обекти от оборотното промишлено водоснабдяване и от питейното водоснабдяване в дружеството вече са свързани в единна система за мониториг и управление, като информацията за съоръженията постъпва в реално време чрез оптична връзка. Едно от най-големите предимства на системата са автоматично зададените прагове, при които се изпращат аларми за потенциални рискове, така че да се даде достатъчно време за превантивна реакция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Теменужка Петкова

Петкова поиска готова газова връзка с Гърция до октомври

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде срок газовата връзка с Гърция да е готова през октомври. Тя извика на среща в министерството директорите на проектната компания Ай Си Джи Би от българска и от гръцка страна - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби “Коринт Пайпуър”

Министърът на екологията Емил Димитров се срещна с представители на рециклиращия бизнес в четвъртък и се обединиха около мерки срещу сивия сектор в бранша.

Отпадъци ще се внасят през осем КПП-та

Рециклиращият бизнес и министър Емил Димитров с общи мерки срещу сивия сектор в бранша Само през осем КПП-та да могат да се внасят отпадъци, за да има завишен контрол. Това е една от марките, около която са се обединили Емил Димитров и представители на рециклиращия бизнес. Граничните пунктове са Русе, Калотина, Гюешево, Капитан Андреево

Проверките на НАП на хора със скъпо имущество ще продължат и през тази година.

НАП взела 157 млн. лв. от бизнесмени, фалирали умишлено, за да скрият данъци

През 2019 г. направени 559 такива ревизии, възложени са нови 453 559 бизнесмени, които са фалирали умишлено фирмите си, или са знаели за това, но не са попречили да се случи, са се разделили с лично имущество, което е продадено на търг, за да бъдат погасени дълговете на компаниите. Това е станало след проверки и ревизии от Националната агенция за

Кирил Дмитриев СНИМКА: Ройтерс

Русия поиска от Европейския съюз подкрепа за "Северен поток-2"

Русия призова Европейския съюз да даде пълната си подкрепа дза газопровода "Северен поток 2", защото иначе - с политиката си на санкции - Съединените щати ще застрашат Зеления пакт на Европа, предаде "Ройтерс", цитирайки изказване на Световния икономически форум в Давос на председателя на руския национален инвестиционен фонд Кирил Дмитриев

Язовирните стени вече с критерии колко са опасни

Язовирните стени вече с критерии колко са опасни

Критерии, които показват нивото на опасност на язовирните стени, и специфични изисквания за разработване на аварийни планове прие правителството на заседанието си в четвъртък. Те са подробно разписани в променена наредба за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Така например висока степен на потенциална опасност имат

СНИМКА: Pixabay

"Дойче Банк": ЕЦБ изпусна възможността за промяна на лихвите

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Зевинг заяви, че Европейската централна банка е пропуснала възможността да прехвърли на положителна територия лихвените си проценти, докато икономиката все още е била силна, предаде "Investor.bg". С това той се присъединява към групата на други високопоставени мениджъри

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Джефри ван Орден СНИМКА: Румяна Тонева

Джефри ван Орден: ЕС сгреши, като затвори блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

ЕС прави всичко възможно, за да отнеме правомощията на страните членки и да ги делегира изцяло на Брюксел. Това заяви пред БНР британският евродепутат Джефри ван Орден, който е от групата на Европейските консерватори и реформисти. "Една от областите, в които работих доста време, е сигурност и отбрана

Германска компания обмисля да придобие "Идеал Стандарт - Видима"

Германска компания обмисля да придобие "Идеал Стандарт - Видима"

Германската семейна компания "Villeroy & Boch AG" обмисля придобиването на групата Ideal Standard, която притежава заводи и в България, предаде Money.bg. Информацията идва от официално съобщение на немската компания, като реакция на публикация на списание Manager Magazin. "В отговор на медийните спекулации, "Villeroy & Boch AG" съобщава

СНИМКА: Ройтерс

Уолстрийт стартира с понижения заради китайската вирусна епидемия

Търговията на Уолстрийт стартира с понижения, следвайки негативното представяне на борсите в Азия и Европа на фона на засилващите се притеснения относно епидемията на новия коронавирус в Китай, която вече доведе до пълната блокада на два многомилионни града в азиатска държава и до опасения, че може да прерасне в пандемия, предаде БНР

Снимка: 168 часа

"Главболгарстрой": Никога не са начислявани лихви по задължението на "Левски"

От Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" изпратиха позиция във връзка с изложените от ръководството на ПФК „Левски“ твърдения относно взаимоотношенията между футболния клуб и „Главболгарстрой“, свързани със строителните дейности на Стадион „Георги Аспарухов“. Ето какво пише в нея: Към днешна дата задълженията на ФК „Левски“ към

Гинес рекордът на „Краси” с награда „Златно сърце”

Гинес рекордът на „Краси” с награда „Златно сърце”

Наградата за благотворителност и корпоративна социална отговорност спечели успешният световен рекорд на Фабрика за майонеза „Краси”, който имаше и своето благотворително продължение. Цялото количество майонеза, което участва в рекордното постижение бе дарено на Дом за стари хора-Русе, на сдружение "Надежда за достоен живот" от Пловдив

Снимка: Pixabay

Фонд "Социална закрила" финансира проекти за модернизиране на социални услуги

Фонд "Социална закрила" /ФСЗ/ към Министерството на труда и социалната политика набира проектни предложения за модернизация и подобряване на материалната база на социални услуги и в подкрепа на социални предприятия, които ще се финансират през 2020 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството. Проектите ще се финансират в две направления

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber