Инвестиции в съвременни технологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7613149 Инвестиции в съвременни технологии Инвестиции в съвременни технологии www.24chasa.bg

С тях браншът непрекъснато подобрява производителността

 2019 г. е ключова за развитието на българския рудодобив. Открива се първият новоразработен рудник в България за последните 40 години - “Ада тепе” на “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 хил. т руда със съдържание на метал злато 85 700 тройунции и срок на експлоатация 8 години. Предвидената обща продължителност на живота на рудника е около 15 години, в които са включени етапите на строителство, експлоатация, закриване и рекултивация.

В етапа на строителство, стартирал през 2016 г., са открити над 300 работни места. Оперативната дейност, с планирана продължителност 8 години, ангажира 230 души 90% от които са жители на община Крумовград. Над 30 младежи се върнаха от чужбина в родното си място, за да започнат работа в “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. По време на последния етап - закриване и рекултивация, ще бъдат осигурени 50 работни места за около 5 години. За всички етапи дружеството ще използва най-нови технологии, които отговарят на световните стандарти за здраве, безопасност и опазване на околната среда.

За целия период на експлоатация на находището “Дънди Прешъс Металс Крумовград” ще инвестира 17 млн. долара за развитието на община Крумовград. Съществена промяна в средата и качеството на живот в общината вече се забелязва - нова инфраструктура, повече възможности за бизнес и туризъм, богат културен живот.

Рудник “Челопеч” е разпознат от световната минна общност като модерен дигитален рудник. Компанията получи международна награда за технологично лидерство с уникален минен проект за изземване на граничен целик в блок 150.

От края на 2018 г. се работи по иновативен проект с изпитания на безпилотен дрон за работа в рудника и днес компанията разполага с първите автономни сканиращи дронове в света, които са използвани в подземен рудник. Тази дигитална новост навлезе в работата на специалистите маркшайдери в рудник “Челопеч”, които потвърждават, че с дрон сканирането трае 2-3 минути, а събраната информация е много прецизна. Друго предимство е, че дронът се самообучава, може да се управлява от повърхността, работата му редуцира времето за престой на персонал под земята, което подобрява безопасността.

Работещият пилотен смартцентър все повече привлича вниманието на минната общност, тъй като обединява приложението на ново поколение технологии за мониторинг на производствени процеси и анализ на голям обем данни. Смартцентърът обединява мониторинг и управление на производствените процеси в рудника и фабриката. Предоставя възможност за анализ, моделиране, планиране и управление на високо ниво.

Рудник “Челопеч” е единственият рудник в света със 100% Wi-Fi покритие на 600 м под земята. Правилото е, където има хора под земята, да има и Wi-Fi връзка. Това позволява да се приема и да се предава информация в реално време и гарантира безопасните условия на труд.

Машина

подобрява

стабилността на

хвостохранилище

В управлението на отпадъци “Елаците-Мед” АД прилага съвременни технически решения за повишаване на безопасността на съоръженията. През 2018 г. на хвостохранилището “Бенковски-2” е внедрена иновативна технология по обезводняване и уплътняване на депонирания хвост с помощта на специализирана машина MudMaster. Чрез нея се повишава стабилитетът в хвостохранилището и се усвоява допълнително пространство. С внедряването на MudMaster се гарантира безопасността на хидротехническото съоръжение, осигурява се устойчивостта му, като същевременно се гарантират проектните обеми за депониране на хвостов материал.

3D софтуер

в “Елаците-мед” се внедрява от миналата година. Работата с него вече е част от всекидневието на инженерите и ръководството на компанията. Той допринесе за увеличаване на производителността на труда, многовариантност при избора за стратегия и посока за развитие на минните работи. Софтуерът е с три модула, които позволяват да се анализират и оценят оптималната последователност за отработване на открития рудник и посоката за развитие на минните работи при висока ефективност, рентабилност и безопасност.

Нов цех

се изгражда в “Каолин” През 2016 г. бе одобрено решението от компанията майка “Кварцверке” за изцяло нов филтрационно-сушилен цех в най-голямата фабрика в групата - тази във Ветово. Строителството му започна през 2018 г. Той е от два модула, първият от които се изгражда в момента. Общата проектна производствена мощност от двата модула е 200 000 тона обогатен каолин годишно.

Първият е проектиран за производството на 90 000 т. Инвестицията за него е над 7 млн. евро, а общата сума за двата модула ще надхвърли 15 млн. евро. Това ще са първите производствени мощности от такъв модерен тип. Инвестицията ще увеличи качеството на произвежданата продукция и ще редуцира до минимум загубите на готова продукция при товарене чрез директна връзка на новите цехове със съществуващата жп линия.

Модернизация

на техника и

технологии

в “Горубсо-Мадан”. През 2018 година дружеството продължи със смяната на минния модел в маданските рудници, внедрявайки най-съвременните рудодобивни машини и технологии. Инвестиционната програма за 2018 г. надхвърли 10 млн. лв. Само в механизирана техника инвестицията е на стойност 5 млн. лв. Девет нови машини на гумено-колесен ход влязоха под земята - 3 карети, 2 камиона, 4 челни товарача. Инвестицията в капитален вентилатор в рудник “Петровица” е на стойност половин милион лева. Около 2,5 млн. лв. се инвестираха в Обогатителната фабрика в Рудозем, където също се извършва технологично преоборудване.

Автоматика

управлява

водоснабдяване

в “Асарел-Медет”. С оборудване на “Сименс” е изградена изцяло нова автоматизирана диспечерска система за контрол и управление на промишленото и питейното водоснабдяване в “Асарел-Медет”. Реализацията на този проект подобри значително управлението на отдалечените една от друга помпени станции, което доведе до снижаване на разходите. Всички обекти от оборотното промишлено водоснабдяване и от питейното водоснабдяване в дружеството вече са свързани в единна система за мониториг и управление, като информацията за съоръженията постъпва в реално време чрез оптична връзка. Едно от най-големите предимства на системата са автоматично зададените прагове, при които се изпращат аларми за потенциални рискове, така че да се даде достатъчно време за превантивна реакция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Вежди Рашидов: Бих подкрепил увеличение на бюджета на БНТ

"Бих подкрепил да се вдигне бюджета на БНТ, има нужда. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути. Телевизията трябва да бъде оздравена". Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов. Може да има оптимизиране на състава, ако той е раздут

Борсовият регулатор одобри листването на две компании

Китайската регулаторна комисия за ценни книжа (КРКЦК) даде зелена светлина за две компании да осъществят първоначално публично предлагане на местния пазар на А-акциите. Това са HES Technology Group Corp., Ltd. и Hangzhou Onechance Tech Corp. В съобщението на комисията обаче не се дават детайли за размера на капитала

IDC: Китайският сектор на големите данни ще продължи устойчивия си ръст

Китайският сектор на големите данни ще продължи да се разширява до 2023 г., насърчаван от политическата подкрепа и технологичната интеграция, се казва в доклад на международната агенция за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC). През тази година приходите от сектора се очаква да достигнат 9,6 милиарда долара

САЩ готови да деблокират част от своя стратегически петролен резерв

Министерството на енергетиката на САЩ обяви снощи, че е в готовност "да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, ако е необходимо да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари", предаде АП, цитирана от БТА.  Съобщението идва след нападението с безпилотни летателни апарати срещу петролно поле и най-голямата в света инсталация за

ЕС: Енергийните данъци ще помогнат в борбата с климатичните промени

Финансовите министри на страните от ЕС обсъдиха данъчното облагане в областта на енергетиката като част от общите усилия за борба с климатичните промени, по време на неформална среща във финландската столица Хелзинки, предаде ДПА. "Енергийните данъци може да допринесат за постигането на нашите климатични и енергийни цели",

Доставките на смартфони в Китай със спад от 2,8% през август

Доставките на смартфони в Китай през август са спаднали с 2,8% на годишна база до 29,6 милиона устройства, сочат данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии, съобщава Радио "Китай". Миналият месец смартфоните са били 95,9% от всички доставки на мобилни устройства в страната.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Расте броят на чуждите компании, които регистрират патенти в Китай

Китай продължава да работи активно за подобряване на ситуацията, свързана със защита правото на интелектуална собственост, благодарение на което нарастващ брой чуждестранни компании подават заявления в Националната служба за интелектуална собственост, заяви нейният зам.-директор Ган Шаонин на среща с чужди журналисти, цитиран от Радио "Китай".

Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3 (обзор)

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни екоминистърът Нено Димов в парламента. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия. В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя към Рилския манастир

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя за Рилския манастир са отпуснати, съобщи регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Средствата са заложени в аварийната програма на Агенция “Пътна инфраструктура” за 2019 г. Аврамова припомни, че през 2018 г. в засегнатите от срутища 3 участъка са извършени аварийно-възстановителни дейности

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА. Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба

Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ

Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ, коментира руският телевизионен канал „Царьград“, излъчващ в интернет в материал, представен без редакторска намеса. Поради решението на Европейския съд относно газопровода „ОПАЛ“, „Газпром“ ще трябва да намали доставките по "Северен поток-1"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber