Трудното раждане на една мина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7613117 Трудното раждане на една мина Трудното раждане на една мина www.24chasa.bg

Парадоксът е, че колкото по-зелени ставаме, толкова повече ресурси ползваме. Бъдещето изисква рудници

 

Мините сякаш са наследство от един свят, в който няма модерни технологии. Независимо че грижата за планетата е на дневен ред и вниманието е насочено към “зеленото”, модерният градски човек е все по-отдалечен от земята и индустриите, които осигуряват базовите ресурси за живота и икономиката ни. Нужно е само да се огледате - всичко, с което сме заобиколени, е продукт или на минната индустрия, или на селскостопанската. Масовата представа за минния бизнес се описва най-често така: “Копаш, трупаш печалби, а след теб остават осакатени хора и природа”.

Всъщност е по-сложно и едновременно с това по-просто. Първо, ние сме напълно зависими от природните ресурси - превръщаме ги в полезни за нас материали. В основата на всеки технологичен скок от края на каменната ера до днес е добивът на руди и производството на метали. И ако древните са били първи с достъп до суровините в естествения им вид, то намирането и разработката на нови находища днес изисква огромно количество отговорност, знания, умения, техника и капитали.

Парадоксът е, че колкото по-зелени ставаме, толкова повече ресурси ползваме. Бъдещето изисква мини.

Началото

Всичко започва с търсенето и проучването на природни ресурси. С това се занимават или компании, специализирани в геологопроучвателните дейности, или минни компании, които, освен че добиват полезни изкопаеми, извършват проучвателни дейности за разширяване и развитие на минералната си база. Това е гаранция за най-добро използване на създадената от тях инфраструктура и максимизира ефекта за икономиката.

Всеки минен проект започва с проучване на полезните изкопаеми. В началото специалистите имат нужда от информация - дали този терен е проучван, къде се намира на геоложката карта, какви процеси са се развивали далеч назад във времето. Те ползват данни от научни публикации, държавен геофонд, полеви изследвания и сателитни изображения, международен опит, исторически сведения и консултации с колеги. В страната има регистър за действащите разрешителни за търсене и карта на площите, върху които се извършват такива дейности. Освен това огромният труд на специалисти от държавните предприятия в миналото, които през годините са доказвали запаси, и данните и знанията в тази област, които днес продължават да се трупат от докладите по проучванията на всички фирми за търсене, проучване и добив, се съхраняват в Националния геоложки фонд. Данни за вече известно находище могат да се получат срещу заплащане на такса.

Следващата стъпка, ако на дадена площ вече има регистрирано откритие, е да се участва в търг. В случай че се иска разрешение за търсене в непроучена площ, е необходимо да се подаде заявление за търсене и проучване. Ако цялата процедура премине без забавяне, очакваното време, което това ще отнеме, е около година.

Проучването

Самото геоложко проучване преминава през няколко етапа и може да отнеме от 4 до 10 години. Още при кандидатстване трябва предварително да се направи сметка за инфраструктура, достъп, покритие на телефони, здравно обслужване, наличието на хора с образование, умения и опит. Геолозите се приобщават и сливат с общността за дълъг период от време. За компаниите в етапа на проучване се трупат само разходи, които достигат милиони левове.

Всичко това обаче ползва хората по места, които са основните ангажирани, много често в изключително бедни и отдалечени региони. Очакваната средна успеваемост не е много висока - едва един от осем проучвани обекта завършва с доказване на запаси, за които си струва да се правят следващите стъпки.

Концесията

за добив

Концесия за добив на полезни изкопаеми се получава от Министерство на енергетиката след решение на Министерския съвет, при изпълнение на изискванията, разписани в Закона за подземните богатства.

След доказване на запаси заедно с по-голямото финансиране за сондиране и изграждане на геоложки модели започва етапът на предпроектни проучвания. В него се включват технико-икономически оценки и оценки на въздействието върху околната и социалната среда. Правят се технологични анализи за характеристиките на съответния минерал и за избор на метод на извличане. С увеличаване на обемите се увеличават и пробите, правят се обединения от различните руди, стига се до опити за извличане в пилотни инсталации и в полупромишлени условия.

В този етап започва работата по получаване на разрешителни за строеж на пътища, инфраструктура, ВИК и електричество. Следва проектиране и разрешителни за всяка една площадка. Наличието на хора с разнообразна експертиза е критично на фона на избора на последните налични иновации.

Консенсусът

с общността

Едновременно с това се работи на терен с хората, в чието населено място се планира да се роди мината - местни власти, институции и медии, граждански организации и отделни личности. Този етап се оказва критичен за съвременния минен бизнес. Колкото и да създава една компания за дадена общност в предварителните етапи на търсенето и проучването, тя няма шансове да продължи да работи, ако не е в състояние да постигне консенсус със заинтересованата местна общност. Отключва се нов процес в развитието на минния проект - по оста на човешките очаквания и притеснения. В намирането на консенсус се крие разковничето и отговорът на трудния въпрос възможен ли е баланс между индустрия и природа.

Рисковете

Компанията, която развива проекта, вече е хвърлила десетки милиони левове, а мината тепърва трябва да се изгражда. Идват големите капиталови инвестиции, обикновено в размер на стотици милиони. През цялото това време търсенето на суровини е силно променливо, цените на металите се колебаят в широки граници.

Трябва да може да се предвиди какво ще се търси в период от 10 години в бъдещето, защото докато един рудник бъде изграден, може да се окаже, че няма икономически смисъл от него. Дори и базови метали като желязо, мед, алуминий, които са толкова важни за производството на практически всичко по света, че нужда от тях винаги има, могат да бъдат засегнати от икономическа криза. Пример е кризата през 2008 г., която доведе до срив в цените и покоси много минни компании.

Раждането

и растежът

Рудникът е построен и започва добив. Той е изчислен на база определени параметри, заложени в по-ранен етап. Само че растежът на една минна компания е бурен, тъй като методите на добив се променят в крачка, стават все по-добри и по-надеждни, правят се по-точни оценки и проучвания.

Инвестициите в проучвателни дейности не спират и вървят успоредно с разработването на действащото находище, защото увеличават живота на рудника. Чрез проучвателните дейности се увеличава знанието за земята, геоложките данни, осигуряват се запаси за бъдеще време, осигурява се бъдеще и добро портфолио - гарант за стабилност. Именно тази задълбочена подготовка за разгръщане на една мина във времето е дефиницията за устойчиво развитие на минния бизнес.

В края на

дните си

Всяка компания е задължена да има план за закриване и рекултивация. Рекултивацията е периодът, когато по безопасен начин се приключва ползването на минния обект и се предприемат действия за връщане на територията към съществуващия ландшафт.

Дори и след края на един минен проект животът на полезните компоненти и извличането им може да продължи. Ако преди години методите са били много несъвършени и редица елементи не е било възможно да се оценят, с развитието на технологиите се увеличават възможностите след изчерпването на рудника да продължи експлоатация от съоръженията за съхранение на отпадъци (хвостохранилища).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Вежди Рашидов: Бих подкрепил увеличение на бюджета на БНТ

"Бих подкрепил да се вдигне бюджета на БНТ, има нужда. Дефицит, който е трупан години наред, не може да се оправи за пет минути. Телевизията трябва да бъде оздравена". Това заяви в "Денят започва" с Георги Любенов председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов. Може да има оптимизиране на състава, ако той е раздут

Борсовият регулатор одобри листването на две компании

Китайската регулаторна комисия за ценни книжа (КРКЦК) даде зелена светлина за две компании да осъществят първоначално публично предлагане на местния пазар на А-акциите. Това са HES Technology Group Corp., Ltd. и Hangzhou Onechance Tech Corp. В съобщението на комисията обаче не се дават детайли за размера на капитала

IDC: Китайският сектор на големите данни ще продължи устойчивия си ръст

Китайският сектор на големите данни ще продължи да се разширява до 2023 г., насърчаван от политическата подкрепа и технологичната интеграция, се казва в доклад на международната агенция за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC). През тази година приходите от сектора се очаква да достигнат 9,6 милиарда долара

САЩ готови да деблокират част от своя стратегически петролен резерв

Министерството на енергетиката на САЩ обяви снощи, че е в готовност "да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, ако е необходимо да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари", предаде АП, цитирана от БТА.  Съобщението идва след нападението с безпилотни летателни апарати срещу петролно поле и най-голямата в света инсталация за

ЕС: Енергийните данъци ще помогнат в борбата с климатичните промени

Финансовите министри на страните от ЕС обсъдиха данъчното облагане в областта на енергетиката като част от общите усилия за борба с климатичните промени, по време на неформална среща във финландската столица Хелзинки, предаде ДПА. "Енергийните данъци може да допринесат за постигането на нашите климатични и енергийни цели",

Доставките на смартфони в Китай със спад от 2,8% през август

Доставките на смартфони в Китай през август са спаднали с 2,8% на годишна база до 29,6 милиона устройства, сочат данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии, съобщава Радио "Китай". Миналият месец смартфоните са били 95,9% от всички доставки на мобилни устройства в страната.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Расте броят на чуждите компании, които регистрират патенти в Китай

Китай продължава да работи активно за подобряване на ситуацията, свързана със защита правото на интелектуална собственост, благодарение на което нарастващ брой чуждестранни компании подават заявления в Националната служба за интелектуална собственост, заяви нейният зам.-директор Ган Шаонин на среща с чужди журналисти, цитиран от Радио "Китай".

Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3 (обзор)

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни екоминистърът Нено Димов в парламента. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия. В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя към Рилския манастир

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя за Рилския манастир са отпуснати, съобщи регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Средствата са заложени в аварийната програма на Агенция “Пътна инфраструктура” за 2019 г. Аврамова припомни, че през 2018 г. в засегнатите от срутища 3 участъка са извършени аварийно-възстановителни дейности

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА. Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба

Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ

Как България и ЕС помагат на Украйна да запази транзита на руски газ, коментира руският телевизионен канал „Царьград“, излъчващ в интернет в материал, представен без редакторска намеса. Поради решението на Европейския съд относно газопровода „ОПАЛ“, „Газпром“ ще трябва да намали доставките по "Северен поток-1"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber