По духа на хората личи къде работи „Дънди Прешъс Металс“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7612590 По духа на хората личи къде работи „Дънди Прешъс Металс“ По духа на хората личи къде работи „Дънди Прешъс Металс“ www.24chasa.bg
В Челопеч те добиват медно-златно-пиритни руди под земята, а фабриката ги прерабова в концентрати

Една от иновативните минни компании в света обединява високите технологии с традиционните методи на добив

„В „Дънди Прешъс Металс“ и дружествата й в България измерваме успеха с желанието на хората да идват на работа и да работят без злополуки, без екологични инциденти, да постигат резултати с оптимизирани разходи”, споделя част от корпоративната философия изпълнителният директор д-р инж. Илия Гърков.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД са сред минните компании с място в модерния бизнес, който стъпва върху отговорността за здравето и безопасността, залага на развитието и ясните ползи за служителите си, наред с акционерите си, който анализира и подобрява представянето си в сфери като грижа за околната среда, развитие на местните общности и регионите. Там, където работят тези компании, си личи не само по облика на селищата, но и по духа на хората, по очите им, които виждат бъдеще за себе си и децата си.

Дружествата на „Дънди” развиват и усъвършенстват технологиите за добив и преработка на руда, с което се нареждат сред най-иновативните компании в световната минна общност. Предизвикателството да се добива безопасно, но с висока ефективност и ценова конкурентоспособност, при все по-намаляващо съдържание на полезни компоненти в добиваната руда, е стимул за обединяване на постиженията на ИТ индустрията и високите технологии с традиционните методи на добив.

Рудник „Челопеч“ - единствен в света с Wi-Fi покритие на 600 м под земята

Правилото е, където има хора под земята, да има и интернет. Това позволява да се приема и да се предава информация – това не просто гарантира безопасните условия на труд, но осигурява обмен на данни за производството в реално време.

Благодарение на wi-fi свързаността успешно в работата в рудника се ползва самообучаващ се дрон. Пилотният СМАРТ център все повече привлича вниманието на минната общност, тъй като обединява специалисти от различни звена и приложението на ново поколение технологии за анализ на голям обем данни от едно място в полза на по-високата ефективност на работа.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД е българско дружество за добив и преработка на медно-златно-пиритни руди, концесионер на находище „Челопеч“. Добивът се извършва по подземен способ, а добитата руда се преработва до минерални концентрати – медно-златен и пиритен. Непрекъснатият стремеж на екипа на дружеството към напредък и развитие не само по отношение на технологиите, но и във връзка с устойчивото развитие и осъзнатата грижа за околната среда, е оценен с редица национални и международни награди.

Средногорието става предпочитана дестинация за кратък отдих

За петнадесетте години, в които дружеството е оператор на находище „Челопеч“, на преден план излязоха безопасността и здравето на служителите и местните общности, опазването на околната среда и устойчивото развитие на Средногорието. Изцяло модернизираното производство, инвестираните средства в опазване на околната среда, инвестициите в обществото доведоха до видимо подобрение на облика на региона, допринесоха за значително развитие в селищата, в които рудодобивът е традиционен поминък повече от век.

В случай че сте пътували по подбалканския път София-Бургас, със сигурност сте минали през Челопеч – това е общината, на чиято територия се намира рудник „Челопеч“. Само за последните пет години общината се е преобразила – кокетен и озеленен център, богат културен афиш, детска градина с плувен басейн, изцяло обновено и санирано основно училище, частната езикова гимназия на „Дънди Прешъс Металс”, спортен център, рехабилитирана улична мрежа, детски площадки и беседки и много други. Всичко това е постигнато в партньорство между „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и община Челопеч.

Подобна е картинката и в община Чавдар, разположена между три хвостохранилища. Станала популярна дестинация за еднодневна разходка или уикенд сред природата, общината предлага уютна атмосфера, разходка в неолитното минало и активности на открито за деца. Не пропускайте да похапнете в местната пекарна, да се включите в празника на плодородието и да вкусите от традиционните гозби и плодовете на земята през септември. И тук зад постигнатото с работата на администрацията прозира подкрепата на минния бизнес.

„Ада тепе“ - първият рудник за последните 40 години

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД е дружество за търсене, проучване, добив и преработка на златосъдържащи руди. Петнадесет години след началото, производствените дейности от участък „Ада тепе“ край Крумовград са вече в ход, а официалното откриване на първия новоразработен рудник в България за последните десетилетия ще се състои на 23 август.

Строителните дейности и производството породиха раздвижване в Крумовград и значителна динамика в икономиката на общината. Междувременно започна да се забелязва и ефектът от прилаганата социална политика на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, особено след 2015 г. с подписването на меморандум за разбирателство между дружеството и община Крумовград.

Подкрепа за устойчивото развитие на общината и партньорство чрез инвестиции в здравеопазване, образование, култура и спорт, инфраструктура, грижа за околната среда и туризъм са във фокуса на съвместните усилия. Инвестираните до момента средства за подкрепа на проекти и инициативи от страна на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ възлизат на 3,8 млн. лева.

В подкрепа на устойчивото развитие и създаването на среда за предприемачество „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ инвестира 5 млн. долара в създаден съвместно с община Крумовград фонд за микро, малък и среден бизнес. Финансирането на първите проекти предстои в началото на есента.

Важна стъпка в процеса на получаване на разрешителни, беше провеждането на спасителни археологически проучвания. Възможността да се води диалог и да се чуват добрите препоръки даде резултат, който прерасна в дългогодишно партньорство и развитие на нова за България научна дисциплина – тази на минната археология.

Осигурявайки финансирането на спасителните археологически проучвания на Ада тепе, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД съдейства за съхраняване на важна за културно-историческото наследство на страната ни информация и осигури възможност за популяризиране историята на региона и на минерално-суровинния бранш. Множеството събрани досега данни показват колко тясно свързани с историята на нашите земи са рударството и металургията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Нов тренд в имотните инвестиции в ЕС -  влагат пари в старчески домове

Нов тренд в имотните инвестиции в ЕС - влагат пари в старчески домове

След инвестирането в изграждане и придобиване на молове и офис сгради на имотния пазар в Европа се задава нов хит - строителство, експлоатация и купуване на домове за възрастни хора. Това сочи нов доклад на консултантската компания Knight Frank. Насочените към този сегмент от пазара инвестиции през последните 5 години са се удвоили до 6,5 млрд

Камионите все пак ще се връщат на 8 седмици.

Микробусите, които правят международни превози - с тахографи

Комисията по транспорт на европарламента подкрепя споразумението с министрите на ЕС за пакета "Мобилност" Камионите ще се връщат на всеки 8 седмици  Споразумение между преговарящите от Европейския парламент и Финландското председателство за реформата в сектора на автомобилния транспорт бе одобрено от комисията по транспорт и туризъм във вторник

Над 4000 лв. заплата в авиационния контрол

Над 4000 лв. заплата в авиационния контрол

С до 60% да се увеличат заплатите на служителите в Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” предвижда проект за наредба. Възнаграждението на главен и старши инспектор става до 4240 лв., в момента е съответно 2900 и 2650 лв. Инспектор ще взема до 4000 лв. при 2500 сега. В мотивите към наредбата е посочено

Скъп ток вдигна вноса с 66 на сто

Скъп ток вдигна вноса с 66 на сто

Борсовите цени у нас от 1 до 20 януари средно са 54,86 евро за мегаватчас при по-ниски в Унгария, Турция, Румъния и Сърбия Скъпият ток на борсата у нас отвори вноса от съседни страни и от Унгария. Справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периода 1 - 19 януари 2020 г. показва увеличение на електроенергията, доставена у нас с 66

Ангелкова: Испания е изключително важен и желан партньор в туризма

Ангелкова: Испания е изключително важен и желан партньор в туризма

Испания е изключително важен и желан партньор за България в туризма. Оценявайки опита, приноса и влиянието на страната като една от водещите туристически дестинации в Европа и света, ние се стремим да развиваме и задълбочаваме двустранните отношения в този изключително важен за България икономически отрасъл

Тръмп в Давос: САЩ са в разгара на невиждан икономически бум (Видео, снимки)

Тръмп в Давос: САЩ са в разгара на невиждан икономически бум (Видео, снимки)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник на Световния икономически форум в Давос, че Америка е "в разгара на икономически бум, подобен на който светът никога не е виждал досега". "Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега", похвали се той, цитиран от БНР

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Завършен бе най-дългият подводен жп тунел в Китай

Завършен бе най-дългият подводен жп тунел в Китай

Изграждането на най-дългия подводен жп тунел в Китай приключи в понеделник в крайбрежния град Циндао в провинция Шандун, предаде Радио "Китай". Дългият 5,4 км. тунел, между станции Даян и Циндао Север, е част от проекта за линия 8 на метрото в града. При строителството са използвани редица мерки, включително промишлена роботизирана ръка

Правителството на Хонконг „силно разочаровано" от решението на „Мудис" да намали кредитния рейтинг на района

Правителството на Хонконг „силно разочаровано" от решението на „Мудис" да намали кредитния рейтинг на района

Правителството на Хонконг обяви вчера, че е „силно разочаровано" от последното решение на агенция „Мудис" да понижи кредитния рейтинг на специалния административен район от AA3 на AA2 и кредитната перспектива от „стабилна" на „негативна". Това информира Радио "Китай". „Абсолютно несъгласни сме с оценката на „Мудис" за настоящата ситуация в Хонконг

Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates: Нараства делът на купувачите от милениал поколението

Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates: Нараства делът на купувачите от милениал поколението

Вицепрезидентът на Leading Real Estate Companies of the World Крис Дийц прави прогнози за 2020 Компанията за луксозни недвижими имоти Unique Estates изпрати 2019 г. с няколко значителни събития, на които специален гост беше Крис Дийц. Той е вицепрезидент „Глобални операции” на международната мрежа Leading Real Estate Companies of the World

Еколози искат АПИ да спре процедурите за строежа на Лот 3.2 на "Струма" (Видео)

Еколози искат АПИ да спре процедурите за строежа на Лот 3.2 на "Струма" (Видео)

Екологични организации искат Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ да спре процедурите за избор на изпълнител и възлагане на строителството на Лот 3.2 на автомагистрала "Струма" през Кресненския пролом. Те искат да се изготви подробен устройствен план /ПУП/ на източния вариант Г20, стана ясно на пресконференция от изявлението на Петко Ковачев от

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank

Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank

Г-н Никола Бакалов се присъединява към управленския екип на Fibank като член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Г-н Бакалов ще отговаря за следните дирекции: „Банкиране на дребно“, „Главна каса“, „Дигитално банкиране“, „Злато и нумизматика“, „Картови разплащания“, „Клонова мрежа“, „Организация и контрол на клиентското обслужване“ и

Минимум по 120 хил. лева на община да си прави план

Минимум по 120 хил. лева на община да си прави план

Регионалното министерство ще финансира през 2020 г. изготвянето и приемането на общи устройствени планове на общините в България, като им даде между 50 и 80% от необходимата за това сума. Това личи от заповед на министър Петя Аврамова, публикувана тези дни. За финансиране на тези дейности в бюджета на ведомството са предвидени към 5 млн. лв

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber