По духа на хората личи къде работи „Дънди Прешъс Металс“

https://www.24chasa.bg/novini/article/7612590 По духа на хората личи къде работи „Дънди Прешъс Металс“ По духа на хората личи къде работи „Дънди Прешъс Металс“ www.24chasa.bg
В Челопеч те добиват медно-златно-пиритни руди под земята, а фабриката ги прерабова в концентрати

Една от иновативните минни компании в света обединява високите технологии с традиционните методи на добив

„В „Дънди Прешъс Металс“ и дружествата й в България измерваме успеха с желанието на хората да идват на работа и да работят без злополуки, без екологични инциденти, да постигат резултати с оптимизирани разходи”, споделя част от корпоративната философия изпълнителният директор д-р инж. Илия Гърков.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД са сред минните компании с място в модерния бизнес, който стъпва върху отговорността за здравето и безопасността, залага на развитието и ясните ползи за служителите си, наред с акционерите си, който анализира и подобрява представянето си в сфери като грижа за околната среда, развитие на местните общности и регионите. Там, където работят тези компании, си личи не само по облика на селищата, но и по духа на хората, по очите им, които виждат бъдеще за себе си и децата си.

Дружествата на „Дънди” развиват и усъвършенстват технологиите за добив и преработка на руда, с което се нареждат сред най-иновативните компании в световната минна общност. Предизвикателството да се добива безопасно, но с висока ефективност и ценова конкурентоспособност, при все по-намаляващо съдържание на полезни компоненти в добиваната руда, е стимул за обединяване на постиженията на ИТ индустрията и високите технологии с традиционните методи на добив.

Рудник „Челопеч“ - единствен в света с Wi-Fi покритие на 600 м под земята

Правилото е, където има хора под земята, да има и интернет. Това позволява да се приема и да се предава информация – това не просто гарантира безопасните условия на труд, но осигурява обмен на данни за производството в реално време.

Благодарение на wi-fi свързаността успешно в работата в рудника се ползва самообучаващ се дрон. Пилотният СМАРТ център все повече привлича вниманието на минната общност, тъй като обединява специалисти от различни звена и приложението на ново поколение технологии за анализ на голям обем данни от едно място в полза на по-високата ефективност на работа.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД е българско дружество за добив и преработка на медно-златно-пиритни руди, концесионер на находище „Челопеч“. Добивът се извършва по подземен способ, а добитата руда се преработва до минерални концентрати – медно-златен и пиритен. Непрекъснатият стремеж на екипа на дружеството към напредък и развитие не само по отношение на технологиите, но и във връзка с устойчивото развитие и осъзнатата грижа за околната среда, е оценен с редица национални и международни награди.

Средногорието става предпочитана дестинация за кратък отдих

За петнадесетте години, в които дружеството е оператор на находище „Челопеч“, на преден план излязоха безопасността и здравето на служителите и местните общности, опазването на околната среда и устойчивото развитие на Средногорието. Изцяло модернизираното производство, инвестираните средства в опазване на околната среда, инвестициите в обществото доведоха до видимо подобрение на облика на региона, допринесоха за значително развитие в селищата, в които рудодобивът е традиционен поминък повече от век.

В случай че сте пътували по подбалканския път София-Бургас, със сигурност сте минали през Челопеч – това е общината, на чиято територия се намира рудник „Челопеч“. Само за последните пет години общината се е преобразила – кокетен и озеленен център, богат културен афиш, детска градина с плувен басейн, изцяло обновено и санирано основно училище, частната езикова гимназия на „Дънди Прешъс Металс”, спортен център, рехабилитирана улична мрежа, детски площадки и беседки и много други. Всичко това е постигнато в партньорство между „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и община Челопеч.

Подобна е картинката и в община Чавдар, разположена между три хвостохранилища. Станала популярна дестинация за еднодневна разходка или уикенд сред природата, общината предлага уютна атмосфера, разходка в неолитното минало и активности на открито за деца. Не пропускайте да похапнете в местната пекарна, да се включите в празника на плодородието и да вкусите от традиционните гозби и плодовете на земята през септември. И тук зад постигнатото с работата на администрацията прозира подкрепата на минния бизнес.

„Ада тепе“ - първият рудник за последните 40 години

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД е дружество за търсене, проучване, добив и преработка на златосъдържащи руди. Петнадесет години след началото, производствените дейности от участък „Ада тепе“ край Крумовград са вече в ход, а официалното откриване на първия новоразработен рудник в България за последните десетилетия ще се състои на 23 август.

Строителните дейности и производството породиха раздвижване в Крумовград и значителна динамика в икономиката на общината. Междувременно започна да се забелязва и ефектът от прилаганата социална политика на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, особено след 2015 г. с подписването на меморандум за разбирателство между дружеството и община Крумовград.

Подкрепа за устойчивото развитие на общината и партньорство чрез инвестиции в здравеопазване, образование, култура и спорт, инфраструктура, грижа за околната среда и туризъм са във фокуса на съвместните усилия. Инвестираните до момента средства за подкрепа на проекти и инициативи от страна на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ възлизат на 3,8 млн. лева.

В подкрепа на устойчивото развитие и създаването на среда за предприемачество „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ инвестира 5 млн. долара в създаден съвместно с община Крумовград фонд за микро, малък и среден бизнес. Финансирането на първите проекти предстои в началото на есента.

Важна стъпка в процеса на получаване на разрешителни, беше провеждането на спасителни археологически проучвания. Възможността да се води диалог и да се чуват добрите препоръки даде резултат, който прерасна в дългогодишно партньорство и развитие на нова за България научна дисциплина – тази на минната археология.

Осигурявайки финансирането на спасителните археологически проучвания на Ада тепе, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД съдейства за съхраняване на важна за културно-историческото наследство на страната ни информация и осигури възможност за популяризиране историята на региона и на минерално-суровинния бранш. Множеството събрани досега данни показват колко тясно свързани с историята на нашите земи са рударството и металургията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

ВАС разреши строителството на "Турски поток" през България

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България. Така съдът разрешава строителството през територията на страната, предаде dariknews

ТЕЦ „Бобов дол” с официална позиция по повод публикации във в.„Капитал”

По повод публикациите във вестник „Капитал”, твърдения на “експерти” и изразени мнения на неправителствени организации, финансиращи се по съмнителен и непрозрачен начин, ТЕЦ “Бобов Дол” изразява следното мнение: Потресени сме от качеството и чистоплътността на определени медии, на начина, по който те смятат, че се прави журналистика

Ще отпушват най-тежката тапа на околовръстното на части - почват първо от Герман

От общо 6 км само върху 2 км терените са напълно свободни Само двама собственици са си поискали парите досега Разширяването на околовръстното шосе на столицата между “Младост” и началото на магистрала “Тракия” ще се извършва на части, тъй като далеч не навсякъде отчуждителните процедури са завършили

Шанхай подготви подробна карта за инвестициите за Международното изложение за внос

За участниците на предстоящото Международно изложение за внос в Китай Шанхай подготви подробна китайско-английска двуезична карта като ръководство за инвестициите по 50 специални туристически маршрута около града. Тя показва разпределението на индустриите, възможностите за инвестиции, както и развитието на града,

Мръсния и грозен ТЕЦ Брикел – мнението, което в. Капитал се опитва да наложи сред обществото. Но каква е истината?

Енергийният микс на България е съставен от 40 % ядрена енергия, 40 % енергия произведена от въглища, и останалите 20 % са енергия от възобновяеми източници и природен газ. Някъде в този енергиен микс на нашата държава влиза и производството на Брикел. Замисляйки се кога е създадена тази централа осъзнаваме, че е преди десетилетия

В Шанхай са открити над 700 регионални центъра на мултинационални корпорации

До края на август броят на международните корпорации с регионални централи в Шанхай достигна 701, сочат данни на общинската търговска комисия. 106 от тях са от азиатско-тихоокеанския регион, което показва, че градът е важен оперативен център за много мултинационални корпорации. Центровете с чужди инвестиции за научноизследователска и развойна

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Започва Европейската седмица на мобилността 2019

Днес започва 18-тото издание на Европейската седмица на мобилността – емблематична кампания на Европейската комисия в подкрепа на екологосъобразното придвижване в градска среда. Това съобщиха от представителството на ЕК в България. До 22 септември почти 3 000 населени места в 54 държави в Европа ще участват с различни инициативи под мотото „Върви

VOX KNSB - мобилното приложение за сигнали за некоректни и добри работодатели

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков представи мобилното приложение VOX KNSB, което събира сигнали за некоректни и добри работодатели. Това стана на пресконференция в пресклуба на БТА, на която присъстваха представили и на НАП и Инспекция по труда. КНСБ от години се бори срещу сивия сектор в икономиката

И споделени скутери се предлагат вече в София

Компания пусна под наем в София 30 скутера, които се таксуват на минута използване или могат да бъдат наети за цял ден или една седмица при фиксирани тарифи, съобщи Канал 3. Потребителите не заплащат първоначална такса, а цената на една минута е 0.29 лв., която включва и горивото. В случай че решат да паркират скутера, без да прекратят наема му

Екостандартите за автомобили в Китай са се подобрили драстично през последните 5 години

Екостандартите за автомобили в Китай са се подобрили драстично през последните пет години, се казва в доклад на Министерството на екологията и околната среда. От 2013 до 2018 г. емисиите от вредни газове в страната са намалели с 11,1%, като междувременно броят на автомобилите е нараснал с 32,7%, предава Радио "Китай"

България и Индонезия разширяват обмена си в IT технологиитe, образованието и туризма

Секторите на информационните технологии, земеделието, туризма и образованието имат голям потенциал за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Индонезия. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и индонезийския министър на външните работи Рътно Марсуди, които се срещнаха днес на „Дондуков“ 2

"Фолксваген" плаща 80 млн. евро в Австралия за дизеловия скандал от 2015-a

Германският автомобилен концерн „Фолксваген“ е съгласен за прати на своите клиенти в Австралия до 127 милиона австралийски долара, което прави почти 79 милиона евро по колективния иск, заведен срещу него заради дизеловия скандал, съобщи БГНЕС. Окончателното решение предстои да бъде взето от федералния съд на страната

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber