И Ндрангета наднича зад разбитите фабрики за цигари до село Труд?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7611864 И Ндрангета наднича зад разбитите фабрики за цигари до село Труд? И Ндрангета наднича зад разбитите фабрики за цигари до село Труд? www.24chasa.bg
Антимафиоти атакуват фабриката за нелегални цигари край село Труд. Снимка МВР

Структури на италианската мафия заедно с българи и румънци освен с производство и контрабанда на цигари менте се занимават с трафик на кокаин, източване на ДДС и еврофондове, финансови измами и фалшиви фалити

Сериозно участие, включително с милионни инвестиции, от страна на италианската мафия е засечено при разбиването в началото на юли на фабриката за контрабандни цигари в пловдивското село Труд и свързания с нея цех в село Ръжево Конаре (Виж видео тук).

Това потвърдиха пред “24 часа” представители на няколко български служби, които са по петите на мафиотите както у нас, така и с помощта на колегите си в Италия.

Щетата за държавния бюджет от разкритите фабрики за производство на контрабандни цигари е около 180-200 млн. лв. на година. Материалните активи и готовата продукция са били на стойност около 25 млн. лв. Тази информация съобщи официално в началото на юли зам. главният прокурор Иван Гешев.

Съвместно разследване на “24 часа” и румънската Asociatia LINX a Jurnalistilor de Investigatie

разкри

множество

структури,

свързани с

италианската

мафия,

които оперират на българска и румънска територия, често в партньорство помежду си. Освен с производство и контрабанда на цигари менте те се занимават с трафик на кокаин, източване на ДДС и средства от европейските фондове, създаване на мрежи за финансови измами и фалшиви фалити, чрез които се ощетяват бюджетът и частният сектор, както и много други схеми.

Журналистическото ни разследване се концентрира основно върху структурите на

калабрийската

Ндрангета

в България и

Румъния,

но често схемите се преплитат с колегите им от неаполитанската Коза ностра и апулийската Сакра корона унита.

И трите мафии са много добре представени както в България и Румъния, така и в цяла Източна Европа. Ндрангета е с най-мощни позиции, със световен оборот от над 50 милиарда долара годишно, контролирайки 80% от трафика на кокаин.

Такава огромна сума нито се генерира, нито се пере лесно, затова Ндрангета масово инвестира и в чисти бизнеси, включително като купува фирми на закъсали бизнесмени. В България се наблюдава присъствие на Ндрангета както в “чисти” компании, така и в други, в които участват представители на българския ъндърграунд.

Проверява се дали инвестициите на италианци в нелегалните фабрики в Труд и Ръжево Конаре са директно от Ндрангета, или са на “чисти” бизнесмени, принудени да допуснат мафиотите в бизнеса си заради натрупани големи задължения. Служби в Италия и България изясняват генезиса на структурите, инвестирали в незаконния бизнес с цигари в Пловдивско.

Невинаги връзките при Ндрангета преминават през официални структури, като примерът с Брендо е най-показателен.

Кокаиновият бос Евелин Банев-

Брендо е свързан

основно с

разклонението

на Ндрангета

в Пиемонт -

Каталано,

както и с клана Белоко от Милано, въпреки че официално няма съвместни фирми с тях. Заедно те обаче генерираха десетки милиони евро от доставки на кокаин от Южна Америка, преди мрежата им да бъде разбита, стана ясно от разследването на Банев.

Сега Брендо има дългогодишни присъди в България, Италия и Румъния, но изчезна, преди да го вкарат в затвора, за да си ги излежи.

При последните удари на българските служби по фабриките за нелегални цигари в село Труд и до Ръжево Конаре

отново излезе

италианска

връзка

Две отделни групи италиански граждани имат отношение към собствеността както на фабриката за нелегални цигари в село Труд, така и към склада, където се е подготвял тютюнът за тях - между Ръжево Конаре и Ръжево. Част от италианците са от областта Пиемонт, където беше основният канал към Ндрангета на Брендо.

Едната група италианци живеят в България от над 10 години и имат множество бизнес активности, макар повечето от тях да са претърпели фиаско и дължат милиони. Със своя фирма те са били собственици и на промишления имот, в който е разкрита нелегалната цигарена фабрика в село Труд, но са я продали на български граждани, които произвеждат мебели и ги изнасят към Италия. В момента се проучва дали италианци не са останали собственици в сянка на фабриката, контролирайки престъпния бизнес с цигари.

Италианците от тази група не са намерени на територията на страната след разбиването на нелегалната фабрика, затова в момента се събира информация за тях също в Италия и в други държави, съобщиха за “24 часа” ангажирани с разследването.

Установихме, че в една от техните фирми, регистрирани в Пловдив, пълномощник им е български адвокат, който има офис както в града под тепетата, така и в София, показват данни от Търговския регистър. Интересно е, че същият адвокат е вписан като пълномощник на българската фирма на друг италианец - Доменико Мартино.

Доменико

Мартино, братята

му и българската

им връзка

“Ам трейдинг груп” е регистрирана през март 2012 г. с адрес в апартамент в столичния квартал “Мусагеница” и с предмет на дейност търговия с алкохолни и други напитки. Според запознати фирмата е търгувала основно с вино.

В нея участват 52-годишният Доменико Мартино и 43-годишният Здравко Георгиев Иванов. Братята на Доменико Джулио и Винченцо Мартино са босове на Ндрангета от клана Либри в Милано. И двамата имат множество престъпления зад гърба си и от години са в затвора.

За разлика от братята си Доменико Мартино се стреми да пази имиджа си неопетнен от криминални прояви, за да може да движи бизнеса на клана Либри.

Неговият български партньор Здравко е известен повече с прякорите Паскал или Французина.

Той е отговарял за калабрийския внос от България на

стотици

килограми

кокаин, хашиш

и марихуана

според италианската “Антимафия”. Здравко Иванов е бил подчинен на друг българин от мрежата - Атанас Спасов Ангелов, който е начело на престъпната група “Клуб 777”, която се създава в Сливен и разгръща дейността си в Пловдив и на други места.

Здравко и Атанас се запознават с босовете на клана Мартино в италиански затвор в началото на 90-те години и спечелват доверието им. След поредица от доставки на наркотици от България към Италия в крайна сметка мрежата им е разбита.

“АМ трейдинг груп” е имала дейност само през 2012 и 2013 г., показват данните на Търговския регистър. По това време българският адвокат е бил пълномощник на Доменико Мартино, като е представлявал и една от фирмите на другите италианци, които са били собственици чрез своя компания на разбитата неотдавна фабрика за контрабандни цигари в село Труд.

Телефонът на адвоката и досега стои в регистрацията на фирмата. Потърсихме го за коментар и той уточни, че няма връзка с италианските граждани от с. Труд от години, когато им помогнал при регистрация на фирмите.

Адвокатът си

спомни и за

Доменико

Мартино

и учудено попита: “Ама вие защо се занимавате с него?”. Адвокатът уточни, че е имал отношения с българския партньор на Мартино - Здравко Иванов. Юристът обаче отказа да ни свърже с него и уточни, че Иванов най-вероятно е в чужбина.

“24 часа” е готов да публикува коментарите на засегнатите по случая, ако ни се обадят.

Текат паралелни

проверки в

България

и Италия

и скоро ще стане ясно имат ли друга връзка италианците с фирми в село Труд с Ндрангета. Според запознати те от години демонстрират солидни парични средства и ги инвестират в България, най-вече в недвижими имоти, включително покрай сделката за изгорелия тютюнев склад на ул. “Одрин” 8, около който постоянно се вихрят скандали. Част от фирмите на италианците са в списъка на длъжниците към НАП със солидни задължения.

Анализ в Търговския регистър показва, че социално слаб от квартал “Кючук Париж” в Пловдив е наследил компании с огромни дългове към хазната, свързани именно с фирми на италианците от село Труд. Общо трите дружества “висят” към хазната с над 950 хил. лева. Те имат и дългове към банки и частни дружества, а общите им задължения са за милиони.

Кой е собственик

на цеха в

Ръжево Конаре

Имотът е собственост на фирмата “Импло” според Имотния регистър и се управлява от друг италианец - Пиер Луиджи Бруно, който има български паспорт и е бил женен за българката Катерина. Тя също е била съдружник във фирмата, но е продала дяловете си.

В “Импло” участват още италианци - Гуидо ло Яконо, Рикардо Гизлери, Джовани Вила, Корадо Гизлери, Клаудио Ронкароло и Пиер Джузепе Ронкароло. Върху фирмата е имало запор, но е вдигнат, показват данните от Търговския регистър. В регистрацията на фирмата е посочен мобилен номер за връзка, който обаче не е действащ.

Въпреки че имат имоти на различни места, и “Импло”, и другите фирми на тази група италианци са регистрирани също в село Труд. През тази година бившата съпруга на италианеца Пиер Бруно - Катерина, става съдружник в нова фирма, отново с италианско участие.

Тя придобива 10% от дяловете в “Еурорент” - компания, създадена година по-рано във Варна от 58-годишния италианец Аниело Романо. Миналия юли той прехвърля фирмата на пловдивски адрес и приема Катерина за съдружник. В тази фирма не е посочен телефон за връзка. Готови сме да публикуваме позицията на Романо и Катерина веднага, щом ни я предоставят.

Случайно или не, адресът, на който е регистрирана фирмата им в Пловдив, е на ул. “Янко Сакъзов” 37. Буквално на няколко метра от сградата - на номер 27, е кооперацията, в която живее Антон Арабаджиев, там са регистрирани и фирмите му.

Арабаджиев според неофициална информация има отношение към разбитата контрабандна фабрика в Труд и в момента е обявен за издирване, защото спешно е заминал за Гърция. Задържан беше братовчед му Александър Арабаджиев, за когото се знае, че е посрещнал на летището работниците от чужбина, намерени по-късно в контрабандната фабрика в Труд.

Виж по темата: Кой стои зад тайния милионер и император на контрабандни цигари у нас Антон Арабаджиев

През септември 2018 г. “24 часа” публикува разследване, според което в началото на 2018 г. британските служби са изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името на Арабаджиев като организатор на нов канал за контрабандни цигари. През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на таен цех в с. Патриарх Евтимово до Пловдив.

За да не влезе в затвора, тогава Арабаджиев се съгласява да посочи други “колеги” от бизнеса. Сключва споразумение с прокуратурата и получава само 3 г. условно.

Според информация на “24 часа” впоследствие Арабаджиев е подал информацията и за петте нелегални фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри през 2018 г. Според зам. главния прокурор Иван Гешев се проверява връзка между разбитата нелегална фабрика в Карнобат и фабриката в Труд. “Проверяваме хора, които “протичат” и в карнобатската фабрика”, заяви Гешев.

Случайна ли е близостта на фирмата на Катерина, бившата съпруга на италианеца Пиер Бруно,

до кооперацията

на Антон

Арабаджиев?

Да, възможно е съвпадение. Но съвпаденията стават много, ако прибавим, че на същия адрес и етаж на “Янко Сакъзов” 37 е регистрирана фирмата “Випера груп”, в която е бил съдружник Йордан Джермански.

А той участва във фирмата “Стенимахос” - една от основните структури на Антон Арабаджиев.

Виж още: Виктория Г. - българката до боса на клана Сарконе от Ндрангета

Разследването е подготвено с помощта на Journalismfund.eu

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Ирен Савова

Поискаха постоянен арест за обвинения в палеж на къщата на адвокат Ирен Савова

Съдът ще разгледа утре искането на районната прокуратура в Ихтиман за постоянен арест на обвинения за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. По-рано днес стана известно, че 34-годишен мъж е задържан във връзка с извършеното през нощта на 15 януари престъпление

СНИМКА: Pixabay

Осъдиха чужденци на по 10 г. затвор за контрабанда на 16 т материали за дрога

51-годишният гражданин на Нидерландия Р. Писени и 56-годишният белгиец К. Миделдорп бяха признати днес от състав на Варненския окръжен съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на синтетична дрога. Престъплението е извършено в съучастие и като продължавано деяние, е особено тежък случай и в особено големи размери

Снимка Архив

Задържаха за 72 часа мъж, блудствал с 14-годишна в Разград

Районната прокуратура в Разград привлече към наказателна отговорност 27-годишният Октай З. и го задържа за срок до 72 часа. Мъжът е обвинен в извършване на блудствени действия спрямо 14-годишно момиче, съобщиха от прокуратурата на своя сайт. В началото на декември миналата година 27-годишният обвиняем забелязал непознато момиче

Наркотици на прах. Снимката е илюстритивна

Издирват 4-ма по делото на Разпространителите

Специализираният съд разпореди четирима души да бъдат обявени за издирване, за да се установят адресите им и да бъдат разпитани като свидетели по дело за наркобанда. До 3 март МВР трябва да открие Ерол Джамал, Мартин Стоянов, Андрей Стоянов и Весела М. Призовкари на няколко пъти безуспешно опитали да ги открият

Обраха гараж в Тервел

Обраха гараж в Тервел

Електрически инструменти, туристическо оборудване и автомобилни гуми са откраднати от гараж в Тервел. Около 16.30 часа на 20 януари в полицията е получено съобщение за извършена взломна кражба от гаражно помещение по ул. „Трети март” в град Тервел. По данни на тъжителя е извършена кражба на 3 ръчни електрически инструмента

Снимка Архив

Спипаха лихвари, давали заеми в Бойчиновци

Досъдебно производство за незаконна лихварска дейност е образувано вчера, след получен сигнал в Участък-Бойчиновци. Това съобщиха от МВР. В хода на предприетите действия са установени и разпитани жители на селото и е изяснено, че за периода от средата на 2019 г. до момента в селото са давани заеми срещу лихва от частни лица

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Исмаил Асан (вдясно) се появи с маска на лицето, до него е съучастникът му Митко Асенов

15-годишен, обвинен за жестоко убийство, с още 3 дела (Снимки)

Три висящи досъдебни производства за кражби има 15-годишният Исмаил Асан, обвинен за жестоко убийство в Асеновград. Това се разбра на разпоредителното дело срещу него в пловдивския окръжен съд, по което е привлечен към наказателна отговорност за тежкото престъпление. Негов съучастник е Митко Асенов, също непълнолетен, на 17 г

Снимка: Агенция "Митници"

Спряха над 80 000 къса цигари, маскирани като авточасти за Великобритания

Над 80 000 къса цигари, опаковани за изпращане към Великобритания като авточасти, иззеха митнически служители от ГД “Митническо разузнаване и разследване” при проверка в София. Това съобщиха от Агенция "Митници". На 13-14.01.2020 г. по метода на анализ на риска са селектирани за проверка съмнителни пратки в спедиторски склад

Съдят румънец, ловко измамил крупиета 
в казино във Велико Търново

Съдят румънец, ловко измамил крупиета в казино във Велико Търново

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу румънски гражданин за измама. Обвинението срещу А.Л. е за това, че на 06.09.2019 г. в игрална зала във Велико Търново при извършване на обмен на валута заблудил двама служители, с което причинил на дружеството, за което работят, вреда от 400 лв

СНИМКА: pixabay

Румънски гражданин на съд във Велико Търново за измама в игрална зала

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу румънски гражданин за измама. Обвинението срещу А.Л. е за това, че на 06.09.2019 г. в гр. Велико Търново, в игрална зала, при условията на повторност в немаловажен случай, с цел да набави за себе си имотна облага, при извършване на обмен на валута

12 спипани пияни или дрогирани зад волана при спецакция във Великотърновско

12 спипани пияни или дрогирани зад волана при спецакция във Великотърновско

12 бързи производства за шофиране в нетрезво състояние и под въздействие на наркотични вещества са започнати по време на специализирана полицейска операция, проведена в периода 10-19 януари на територията на ОДМВР – В. Търново, информират от дирекцията. Акцията беше насочена към подобряване безопасността и организацията на движение по пътищата и

Арестуваха 29-годишен в момент на кражба в Павликени

Арестуваха 29-годишен в момент на кражба в Павликени

Служители на РУ – Павликени спипаха в момента на кражба 29-годишен местен жител, съобщиха от ОДМВР- Велико Търново. Вчера след получен сигнал за влязъл през прозорец на мазе на жилищен блок мъж към адреса незабавно е бил насочен полицейски екип. Той е заварил извършителя в момент на кражба на месингови батерии и водопроводни кранчета

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber