И Ндрангета наднича зад разбитите фабрики за цигари до село Труд?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7611864 И Ндрангета наднича зад разбитите фабрики за цигари до село Труд? И Ндрангета наднича зад разбитите фабрики за цигари до село Труд? www.24chasa.bg
Антимафиоти атакуват фабриката за нелегални цигари край село Труд. Снимка МВР

Структури на италианската мафия заедно с българи и румънци освен с производство и контрабанда на цигари менте се занимават с трафик на кокаин, източване на ДДС и еврофондове, финансови измами и фалшиви фалити

Сериозно участие, включително с милионни инвестиции, от страна на италианската мафия е засечено при разбиването в началото на юли на фабриката за контрабандни цигари в пловдивското село Труд и свързания с нея цех в село Ръжево Конаре (Виж видео тук).

Това потвърдиха пред “24 часа” представители на няколко български служби, които са по петите на мафиотите както у нас, така и с помощта на колегите си в Италия.

Щетата за държавния бюджет от разкритите фабрики за производство на контрабандни цигари е около 180-200 млн. лв. на година. Материалните активи и готовата продукция са били на стойност около 25 млн. лв. Тази информация съобщи официално в началото на юли зам. главният прокурор Иван Гешев.

Съвместно разследване на “24 часа” и румънската Asociatia LINX a Jurnalistilor de Investigatie

разкри

множество

структури,

свързани с

италианската

мафия,

които оперират на българска и румънска територия, често в партньорство помежду си. Освен с производство и контрабанда на цигари менте те се занимават с трафик на кокаин, източване на ДДС и средства от европейските фондове, създаване на мрежи за финансови измами и фалшиви фалити, чрез които се ощетяват бюджетът и частният сектор, както и много други схеми.

Журналистическото ни разследване се концентрира основно върху структурите на

калабрийската

Ндрангета

в България и

Румъния,

но често схемите се преплитат с колегите им от неаполитанската Коза ностра и апулийската Сакра корона унита.

И трите мафии са много добре представени както в България и Румъния, така и в цяла Източна Европа. Ндрангета е с най-мощни позиции, със световен оборот от над 50 милиарда долара годишно, контролирайки 80% от трафика на кокаин.

Такава огромна сума нито се генерира, нито се пере лесно, затова Ндрангета масово инвестира и в чисти бизнеси, включително като купува фирми на закъсали бизнесмени. В България се наблюдава присъствие на Ндрангета както в “чисти” компании, така и в други, в които участват представители на българския ъндърграунд.

Проверява се дали инвестициите на италианци в нелегалните фабрики в Труд и Ръжево Конаре са директно от Ндрангета, или са на “чисти” бизнесмени, принудени да допуснат мафиотите в бизнеса си заради натрупани големи задължения. Служби в Италия и България изясняват генезиса на структурите, инвестирали в незаконния бизнес с цигари в Пловдивско.

Невинаги връзките при Ндрангета преминават през официални структури, като примерът с Брендо е най-показателен.

Кокаиновият бос Евелин Банев-

Брендо е свързан

основно с

разклонението

на Ндрангета

в Пиемонт -

Каталано,

както и с клана Белоко от Милано, въпреки че официално няма съвместни фирми с тях. Заедно те обаче генерираха десетки милиони евро от доставки на кокаин от Южна Америка, преди мрежата им да бъде разбита, стана ясно от разследването на Банев.

Сега Брендо има дългогодишни присъди в България, Италия и Румъния, но изчезна, преди да го вкарат в затвора, за да си ги излежи.

При последните удари на българските служби по фабриките за нелегални цигари в село Труд и до Ръжево Конаре

отново излезе

италианска

връзка

Две отделни групи италиански граждани имат отношение към собствеността както на фабриката за нелегални цигари в село Труд, така и към склада, където се е подготвял тютюнът за тях - между Ръжево Конаре и Ръжево. Част от италианците са от областта Пиемонт, където беше основният канал към Ндрангета на Брендо.

Едната група италианци живеят в България от над 10 години и имат множество бизнес активности, макар повечето от тях да са претърпели фиаско и дължат милиони. Със своя фирма те са били собственици и на промишления имот, в който е разкрита нелегалната цигарена фабрика в село Труд, но са я продали на български граждани, които произвеждат мебели и ги изнасят към Италия. В момента се проучва дали италианци не са останали собственици в сянка на фабриката, контролирайки престъпния бизнес с цигари.

Италианците от тази група не са намерени на територията на страната след разбиването на нелегалната фабрика, затова в момента се събира информация за тях също в Италия и в други държави, съобщиха за “24 часа” ангажирани с разследването.

Установихме, че в една от техните фирми, регистрирани в Пловдив, пълномощник им е български адвокат, който има офис както в града под тепетата, така и в София, показват данни от Търговския регистър. Интересно е, че същият адвокат е вписан като пълномощник на българската фирма на друг италианец - Доменико Мартино.

Доменико

Мартино, братята

му и българската

им връзка

“Ам трейдинг груп” е регистрирана през март 2012 г. с адрес в апартамент в столичния квартал “Мусагеница” и с предмет на дейност търговия с алкохолни и други напитки. Според запознати фирмата е търгувала основно с вино.

В нея участват 52-годишният Доменико Мартино и 43-годишният Здравко Георгиев Иванов. Братята на Доменико Джулио и Винченцо Мартино са босове на Ндрангета от клана Либри в Милано. И двамата имат множество престъпления зад гърба си и от години са в затвора.

За разлика от братята си Доменико Мартино се стреми да пази имиджа си неопетнен от криминални прояви, за да може да движи бизнеса на клана Либри.

Неговият български партньор Здравко е известен повече с прякорите Паскал или Французина.

Той е отговарял за калабрийския внос от България на

стотици

килограми

кокаин, хашиш

и марихуана

според италианската “Антимафия”. Здравко Иванов е бил подчинен на друг българин от мрежата - Атанас Спасов Ангелов, който е начело на престъпната група “Клуб 777”, която се създава в Сливен и разгръща дейността си в Пловдив и на други места.

Здравко и Атанас се запознават с босовете на клана Мартино в италиански затвор в началото на 90-те години и спечелват доверието им. След поредица от доставки на наркотици от България към Италия в крайна сметка мрежата им е разбита.

“АМ трейдинг груп” е имала дейност само през 2012 и 2013 г., показват данните на Търговския регистър. По това време българският адвокат е бил пълномощник на Доменико Мартино, като е представлявал и една от фирмите на другите италианци, които са били собственици чрез своя компания на разбитата неотдавна фабрика за контрабандни цигари в село Труд.

Телефонът на адвоката и досега стои в регистрацията на фирмата. Потърсихме го за коментар и той уточни, че няма връзка с италианските граждани от с. Труд от години, когато им помогнал при регистрация на фирмите.

Адвокатът си

спомни и за

Доменико

Мартино

и учудено попита: “Ама вие защо се занимавате с него?”. Адвокатът уточни, че е имал отношения с българския партньор на Мартино - Здравко Иванов. Юристът обаче отказа да ни свърже с него и уточни, че Иванов най-вероятно е в чужбина.

“24 часа” е готов да публикува коментарите на засегнатите по случая, ако ни се обадят.

Текат паралелни

проверки в

България

и Италия

и скоро ще стане ясно имат ли друга връзка италианците с фирми в село Труд с Ндрангета. Според запознати те от години демонстрират солидни парични средства и ги инвестират в България, най-вече в недвижими имоти, включително покрай сделката за изгорелия тютюнев склад на ул. “Одрин” 8, около който постоянно се вихрят скандали. Част от фирмите на италианците са в списъка на длъжниците към НАП със солидни задължения.

Анализ в Търговския регистър показва, че социално слаб от квартал “Кючук Париж” в Пловдив е наследил компании с огромни дългове към хазната, свързани именно с фирми на италианците от село Труд. Общо трите дружества “висят” към хазната с над 950 хил. лева. Те имат и дългове към банки и частни дружества, а общите им задължения са за милиони.

Кой е собственик

на цеха в

Ръжево Конаре

Имотът е собственост на фирмата “Импло” според Имотния регистър и се управлява от друг италианец - Пиер Луиджи Бруно, който има български паспорт и е бил женен за българката Катерина. Тя също е била съдружник във фирмата, но е продала дяловете си.

В “Импло” участват още италианци - Гуидо ло Яконо, Рикардо Гизлери, Джовани Вила, Корадо Гизлери, Клаудио Ронкароло и Пиер Джузепе Ронкароло. Върху фирмата е имало запор, но е вдигнат, показват данните от Търговския регистър. В регистрацията на фирмата е посочен мобилен номер за връзка, който обаче не е действащ.

Въпреки че имат имоти на различни места, и “Импло”, и другите фирми на тази група италианци са регистрирани също в село Труд. През тази година бившата съпруга на италианеца Пиер Бруно - Катерина, става съдружник в нова фирма, отново с италианско участие.

Тя придобива 10% от дяловете в “Еурорент” - компания, създадена година по-рано във Варна от 58-годишния италианец Аниело Романо. Миналия юли той прехвърля фирмата на пловдивски адрес и приема Катерина за съдружник. В тази фирма не е посочен телефон за връзка. Готови сме да публикуваме позицията на Романо и Катерина веднага, щом ни я предоставят.

Случайно или не, адресът, на който е регистрирана фирмата им в Пловдив, е на ул. “Янко Сакъзов” 37. Буквално на няколко метра от сградата - на номер 27, е кооперацията, в която живее Антон Арабаджиев, там са регистрирани и фирмите му.

Арабаджиев според неофициална информация има отношение към разбитата контрабандна фабрика в Труд и в момента е обявен за издирване, защото спешно е заминал за Гърция. Задържан беше братовчед му Александър Арабаджиев, за когото се знае, че е посрещнал на летището работниците от чужбина, намерени по-късно в контрабандната фабрика в Труд.

Виж по темата: Кой стои зад тайния милионер и император на контрабандни цигари у нас Антон Арабаджиев

През септември 2018 г. “24 часа” публикува разследване, според което в началото на 2018 г. британските служби са изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името на Арабаджиев като организатор на нов канал за контрабандни цигари. През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на таен цех в с. Патриарх Евтимово до Пловдив.

За да не влезе в затвора, тогава Арабаджиев се съгласява да посочи други “колеги” от бизнеса. Сключва споразумение с прокуратурата и получава само 3 г. условно.

Според информация на “24 часа” впоследствие Арабаджиев е подал информацията и за петте нелегални фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри през 2018 г. Според зам. главния прокурор Иван Гешев се проверява връзка между разбитата нелегална фабрика в Карнобат и фабриката в Труд. “Проверяваме хора, които “протичат” и в карнобатската фабрика”, заяви Гешев.

Случайна ли е близостта на фирмата на Катерина, бившата съпруга на италианеца Пиер Бруно,

до кооперацията

на Антон

Арабаджиев?

Да, възможно е съвпадение. Но съвпаденията стават много, ако прибавим, че на същия адрес и етаж на “Янко Сакъзов” 37 е регистрирана фирмата “Випера груп”, в която е бил съдружник Йордан Джермански.

А той участва във фирмата “Стенимахос” - една от основните структури на Антон Арабаджиев.

Виж още: Виктория Г. - българката до боса на клана Сарконе от Ндрангета

Разследването е подготвено с помощта на Journalismfund.eu

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Осъдиха условно шофьор, убил моторист при катастрофа в Кюстендилско

Окръжният съд в Кюстендил призна 33-годишния Георги Б. от с. Червен брег, община Дупница, за виновен, че по непредпазливост, при пътнотранспортно произшествие, е причинил смъртта на И.Г., и го осъди на две и половина години лишаване от свобода, като изтърпяването на наказанието се отлага за срок от четири и половина години

Съдът остави за постоянно в ареста 27-годишния мъж, убил приятелката си в Глоджево

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 27-годишния П.М., обвинен за убийство, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град. Тежкото престъпление бе извършено на 13 септември т.г. в град Глоджево. При битов скандал младежът нанесъл прободни рани на 22-годишната си приятелка, с която живеел на семейни начала

Прокуратура се самосезира за лекар, поставял стентове на здрави хора в Пазарджик

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесени в медийни публикации данни за неправомерни действия на лекари от МБАЛ в Пазарджик, и по-конкретно – за постаняне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна медицинска интервенция, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. По случая е назначна комплексна проверка

3 години затвор за мъж, ползвал фалшиви документи за пенсиониране

Районният съд в Кюстендил присъди наказание от три години "лишаване от свобода", изпълнението на което се отлага с петгодишен изпитателен срок, за Орлин Д. от Бобов дол за документна измама. 59-годишният мъж е използвал пред Териториалното поделение на НОИ в Кюстендил неистински официален документ за пенсиониране

Мъж се преобърна с кола, оцеля с комоцио

Без сериозни наранявания се е разминал водач на автомобил след катастрофа между село Карапелит и град Добрич. Инцидентът е станал в събота по обяд на около 2 км. след с. Карапелит – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На място е установено, че 67-годишен водач на лек автомобил „Рено” със силистренска регистрация,

Недоволен клиент преби таксиметров шофьор в София

Недоволен клиент преби таксиметров шофьор в София след скандал за сметката. Екшънът се е разиграл в ранния следобед в неделя на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, съобщава TrafficNews. 40-годишният пътник Огнян Аров казал на шофьора да спре на спирката до Орлов мост. 63-годишният таксиджия Илия Софков разказал на полицаите

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Молдовец нокаутира руснак в Слънчев бряг, прати го в реанимация

48-годишен руски турист е приет в тежко състояние и опасност за живота в УМБАЛ Бургас след нападение в Слънчев бряг, съобщиха от полицията. Пациентът е настанен в отделението по реанимация. Инцидентът е станал около 4 часа през нощта на 14 септември, в района на крайбрежната алея пред бар "Амиго". Руснакът е ударен по лицето от 31-годишен

Два случая на убити домашни животни във Видинско

Полицаи провеждат разследвания по две досъдебни производства за убити животни. На 13 септември в 9.38 часа, на тел. 112 постъпил сигнал за прострелян кон в ливада до пътя между селата Фалковец и Средогрив. Раненото животно било открито от собственика му - жител на село Търговище. Той потърсил помощ от ветеринарен лекар

Задържаха дилър на наркотици в София

Полицаи от Второ РУ в София задържаха дилър на наркотици. Криминално проявеният 31-годишен мъж бил арестуван на 10 септември непосредствено след продажба на наркотични вещества в ж.к. "Илиянци". При последвалите процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство, в жилището му са намерени множество разфасовки,

Спецакция в Бургас срещу група за трафик на хора и проституция

Мащабна акция на специализираната прокуратура и ГДБОП се проведе в жк "Меден рудник" и квартал "Победа" в Бургас.  По информация на NOVA операцията е насочена срещу организирана престъпна група за трафик на хора, склоняване към проституция и пране на пари. Към момента тя е приключила. Проверявани са били адреси на клубове за проститутки

Задържаха над 1000 кутии цигари на "Калотина"

1140 кутии (22 800 къса) цигари задържаха митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ на МП Калотина. На 12.09.2019 г. митническите служители отклоняват за рентгенова проверка излизащ от страната товарен автомобили. При сканирането са набелязани области с кухини в кабината на шофьора с необичайна плътност,

Спецоперация следи за ползването на телефони от водачите

Започна специализирана полицейска операция за контрол на използването на мобилни телефони от водачите на МПС От днес до 22 септември на територията България, както и във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, ще бъде извършван засилен контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber