Храни, с които ще се простим заради жегите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7611019 Храни, с които ще се простим заради жегите Храни, с които ще се простим заради жегите www.24chasa.bg
Работник в нова плантация за кафе
Работник в нова плантация за кафе СНИМКА: РОЙТЕРС

Сред застрашените са кафе, шоколад и френски коняк

Kогато Андреа Пасанизи изкоренява семейните лозя в подножието на вулкана Етна, за да засади на тяхно място манго и авокадо, местните хора го смятат за луд. Тогава той е 17-годишен и начинанието му не вдъхва много доверие. Оттогава обаче са минали 18 г., фирмата му за екологично земеделие изнася плодове в цяла Европа и Пасанизи принадлежи към новото поколение италиански фермери, които адаптират насажденията си към климатичните изменения. “Исках да напиша нова глава в историята на Сицилия и да започна отглеждането на екзотични плодове и зеленчуци, тъй като температурите тук непрекъснато се покачват”, обяснява бившият студент по право пред “Дойче веле”.

Той вече въобще не е сам в тези опити. Необичайните горещини, които няколко поредни години тормозят Европа, карат много селскостопански производители да сменят насажденията си, за да гарантират бъдеще на своите стопанства. Това обаче създава притеснения, че много скоро храни, с които сме свикнали в момента, ще се превърнат в лукс, ако глобалното затопляне продължи в същите темпове.

Екип от учени от Швейцария, САЩ, Испания и Норвегия са установили, че сегашното затопляне е без прецедент в последните 2000 г. и е предизвикано от човешката дейност на Земята, а не от някакви циклични процеси в активността на Слънцето. Освен това то покрива 98% от повърхността на планетата, докато предишни по-продължителни отклонения не са засягали повече от половината ѝ. “Трудът на тези учени трябва да накара отричащите човешката роля за климатичните промени да спрат да твърдят, че сегашното затопляне е просто етап от естествен цикъл и затова няма нужда да се предприема нищо”, казва професор Марк Маслин от Юнивърсити колидж в Лондон.

Той не е единственият представител на научните среди, който предупреждава, че е необходимо да се предприемат много сериозни стъпки срещу глобалното затопляне, ако не искаме храната да се превърне в дефицитна стока за още по-голяма част от населението, и други неща, които днес приемаме за даденост, да се окажат лукс.

Например кафето е сред сериозно застрашените. Различни проучвания показват, че площта, подходяща за отглеждането му, ще намаление на половина до 2050 г., ако не бъдат открити устойчиви сортове. В Танзания, един от основните доставчици на кафе на зърна, реколтата през последните 50 г. е отбелязала спад от 50%. Това се дължи не само на високите температури, но и на факта, че екстремното време допринася за разпространението на болести и вредители, срещу които трудно се води борба. Затова гъбична инфекция унищожи голяма част от кафеените плантации в Централна Америка преди 7 г.

С чая положението е почти същото, като индийски учени откриха, че вкусът и ароматът му станали по-слаби заради обилните дъждове, които все повече носят мусоните в Азия, съобщава Би Би Си.

Прочутият френски коняк е поредната жертва на глобалното затопляне. Повече от 600 г. в Югозападна Франция се отглежда сорт грозде, виното от което става жълтеникаво, кисело и безвкусно, но след варене, двойна дестилация и отлежаване в дъбови бъчви се превръща в известната ароматна напитка. Заради топлото време обаче гроздето става по-сладко и вече не е подходящо за коняк. Фермерите се опитват да измамят природата, като го берат по-рано, но се оказва, че дори няколко особено горещи седмици в началото на лятото правят реколтата негодна. Стотици хиляди евро се харчат от няколко години, за да се разработят други сортове, които зреят по-дълго, но до момента без особен успех.

Заради необичайните горещини през миналата година няколко фирми за шотландско уиски се принудиха да спрат работа за близо месец, тъй като потоците с прясна вода, която използват, пресъхнаха. Пред същия проблем се изправиха и някои производители на бира в Чехия и Калифорния.

Шоколадът също може да се окаже дефицитна стока, ако затоплянето продължи, тъй като какаовите дървета се нуждаят от постоянна висока температура, влажност, плодородна почва и защита от силни ветрове. Дори и минимална промяна в тези условия води до спад на добива. През последните 40 г. площта, подходяща за отглеждането им, вече е намаляла с 40 на сто. Две трети от световния износ на какао се осигурява от Гана и Кот д'Ивоар и ако температурите в тези две страни се увеличат трайно с два градуса през следващите 40 г., е възможно това да сложи край на шоколадовата индустрия, съобщава Би Би Си.

Учени предупреждават, че производството на мед е под въпрос заради увеличаването на въглеродните емисии, които намаляват протеина в цветния прашец, с който пчелите се хранят. Освен това заради използването на много химикали в селското стопанство пчелните семейства загиват. В Китай например в някои региони се налага опрашването на растенията да става ръчно, тъй като пчелите са измрели.

“Анализът ни показва, че ако тенденцията към затопляне се запази, реколтата от зеленчуци ще намалее с около 30% до 2100 г. Затова трябва да се вземат спешни мерки, включително да се подкрепи по-резистентното към климатичните промени земеделие”, посочва Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина.

Първите негативни резултати обаче вече са налице. Европейската асоциация на производителите на плодове обяви миналогодишната реколта за най-слабата от 40 г. Тази година службата за наблюдение на посевите към Европейската комисия предупреди, че насажденията от царевица и соя сериозно са изостанали в развитието си заради рекордната жега през юли. В Латвия дори се наложи да бъде обявено извънредно положение, за да може правителството да компенсира частично селскостопанските производители за големите загуби вследствие на сушата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Стоян Братоев СНИМКА: Архив

Релси в новото метро се надигнаха, влакчетата до "Театрална" за седмица

Синът на Милен Цветков към баща си: Знам, че винаги ще си до мен (Видео)

Синът на Милен Цветков към баща си: Знам, че винаги ще си до мен (Видео)

СНИМКА: btvnovinite

За продан: Автокъща предлага кола на Тодор Живков за 12 хил. евро

Вижте българката, заподозряна във връзки с Калабрийската мафия

Вижте българката, заподозряна във връзки с Калабрийската мафия

24 494 по-малко болни за седмица и 2,5 пъти спрямо декември (Таблица)

24 494 по-малко болни за седмица и 2,5 пъти спрямо декември (Таблица)

Едва 1734 жени със сигурност ще вземат истинска втора пенсия през 2021 г.

Едва 1734 жени със сигурност ще вземат истинска втора пенсия през 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber