Кандидатите за войници са повече от местата, но половината не стават за армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7610090 Кандидатите за войници са повече от местата, но половината не стават за армията Кандидатите за войници са повече от местата, но половината не стават за армията www.24chasa.bg
Тренировка на командосите от 68-а бригада. Тяхната работа е една от най-желаните.
Тренировка на командосите от 68-а бригада. Тяхната работа е една от най-желаните.

При обявени 760 свободни места 974 души са подали документи, кампанията “Бъди войник” в 30 града ги активирала

Най-голям е напливът за пехотинци

Командос или снайперист е мечтата на младите

За първи път в последните шест години кандидатите да започнат работа като войници са повече от обявените свободни места. При обявени от началото на годината конкурси за 760 свободни длъжности има подадени документи от 974 души. Това показват данните на Централното военно окръжие към 15 август. В момента текат конкурсите за още 146 свободни места във военновъздушните сили, гвардейската част и Националния военен университет.

Реално за първи път може да се каже, че има възможност за подбор, след като от началото на годината започнахме с кампанията “Бъди войник”, обясни началникът на Централното военно окръжие полк. Георги Петков пред “24 часа”. “През тази година имаме средно по 1,28 кандидати за едно свободно място, като например

в Сухопътни

войски

кандидатите са

близо 3-ма души

за всяко място

За сравнение през миналата година за едно свободно място е имало средно по един кандидат. А е имало коефициент дори под 1”, обясни той.

Всъщност предишният наплив за служба като професионален войник е бил в годините на икономическата криза, когато безработицата бе много висока. През 2013 г. например за едно място са се явявали по петима кандидати, но след това е имало години, в които кандидатите са били дори по-малко от обявените свободни места.

“От години армията не присъстваше в градовете и хората не знаеха нищо за нас. Случвало се е сега на събитията от кампанията “Бъди войник” деца да ни бъркат с полицаи. Но с демонстрациите на техника, на умения успяваме да привлечем вниманието на младите”, разказва полковникът. Кампанията започна в края на миналата година, когато вече смело от щаба на отбраната обявиха, че

липсват поне

5500 войници

Неофициално обаче недокомплектът е много по-голям.

Целта е с информационни борси в 30 града да бъде привлечено вниманието на младите към професията. Според изявление на зам.-началника на отбраната ген. Димитър Илиев кампанията е довела и до 3% увеличение на одобрението към армията.

800 души трябва да постъпят тази година на работа като професионални войници, показват разчетите на Министерството на отбраната.

През миналата година целта бе 1300 нови войници, като за първи път през 2018 г. постъпилите на работа войници бяха повече от тези, които са напуснали армията.

Засега интересът е най-голям към служба в пехотата. При 185 свободни длъжности, обявени от Сухопътни войски, явилите се кандидати са 481. Във флота за 100 длъжности са кандидатствали 114 души, а в специалните сили за 42 места - 62-ма кандидати.

“Логично е младите да имат по-романтична представа за армията, включително и формирана от филми и компютърни игри. И заради това най-голям интерес има към длъжности за командоси или снайперисти. Престижна им се струва и службата във военновъздушните сили, където за 77 свободни места има 136-има кандидатстващи”, обясни полк. Георги Петков.

Въпреки наплива на кандидати обаче отново попълването на липсващите 20% от състава на армията се оказва трудно.

Причината е, че много голяма част от кандидатстващите за професионални войници не отговарят на медицинските изисквания за служба в армията, които в момента са доста занижени спрямо медицинските изисквания към наборните войници отпреди 2007 г. Например

отпадна

ограничението

за войници да

не се вземат

хора, които имат

повече от 0,5

диоптъра

увреждане на очите.

Според официалната информация 23% от кандидатите да станат професионални войници отпадат по медицински критерии. Реално обаче половината от подалите документи да работят като войници са негодни, показват справки от щаба на отбраната.

При 481 кандидатствали да са пехотинци одобрени на конкурсите са едва 209 души и са предложени за назначаване на служба в армията.

Във военновъздушините сили пък от 114 кандидатствали са одобрени само 65 и реално 30-ина места няма да бъдат заети. Като цяло при напълно приключили конкурси за 511 длъжности през тази година

одобрени за

назначаване са

само 288 души,

показва справката на щаба по отбраната.

Част от кандидатите отпадат и заради липса на грамотност, признават още военните. Въпреки че средното образование е задължително, за да може човек да кандидатства за професионален войник.

Радващо за военните обаче е, че реално всеки одобрен за назначаване почти сигурно ще започне работа в армията. Защото е отпаднало изискването първо да се получи достъп до класифицирана информация, а едва след това да става назначението. Заради бавното издаване на разрешителни, което отнема поне 3 месеца, много от одобрените кандидати за работа в армията са си намирали друга, докато чакат назначение. От тази година одобрените за професионални войници първо се назначават на специален щат към министъра на отбраната, а след като получат одобрението за работа с класифицирана информация, заемат и редовния си щат.

840 лв. е основната заплата, реалната минава 1000 лв.

840 лв. е основната заплата на професионален редник, но реално всеки войник вече получава над 1000 лв. Това показват разчетите на Министерството на отбраната.

Към основната си заплата всеки редник взема още 120 лв. порцион. Освен това

за всяка

прослужена

година

заплатата му се

увеличава с 2%

Т.е. само за срока на първия договор за професионален войник, който е 5 г., основната заплата нараства с 10 на сто. Допълнително войниците получават добавки за дежурства, за риск и пр.

Още през следващата година обаче заплатите на военните ще бъдат вдигнати с 10%, обеща министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Това означава, че основното възнаграждение за войник без никакви други добавки ще доближи 930 лв. Вероятно увеличението ще е по-голямо, защото досегашната практика в отбраната е войниците да получават по-голямо вдигане на заплащането, а офицерите по-ниско, за да се получи средно 10% ръст за цялата армия.

Кандидатите за професионални войници трябва

да са не

по-възрастни

от 28 години,

предвиждат правилата на военните. Максималният срок на службата пък е 20 години, като войниците се пенсионират на 46-48 г. Реално обаче тези, които изберат кариера в армията и останат след първия 5-годишен договор, служат повече. Причината е, че бяха въведени

облекчени

курсове за

придобиване

на сержантско

звание

И вече дори не е нужно войниците да карат сержантски колеж, а могат да минат само курсове, които се определят според длъжността, която ще заемат. Именно с тези бързи курсове за войници в последните години се попълва липсата на сержанти и старшини в армията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов влязоха заедно на заседанието на правителството вчера от врата на заседателната зала, която води към кабинета на министър-председателя.

Борисов иска гаранции, че лотариите ще са само държавни (Обзор)

l Няма национализация. Отнемаме лиценза, а фирмата си остава на собственика, обясни премиерът l “Левски” ще го има, успокои той феновете ден преди срещата им Проектозаконът на Валери Симеонов, с който се одържавяват лотарийните игри, да гарантира, че те няма да отидат в ръцете на друга частна фирма

АЛЕКСАНДЪР СИДИ

Патриотично! Още 2 дни платен отпуск, ако не пушиш на работа (Обзор)

Непушачите да се пенсионират преди миньорите. Мисля, че им трябват поне две седмици, присмя се на проекта на ВМРО техният евродепутат Андрей Слабаков Непушачите да имат право на 2 допълнителни дни платен годишен отпуск. Това допълнение към Кодекса на труда предлагат от ВМРО. С тази добавка, която внасяме

Мъж премазан между 2 трамвая след верижна катастрофа, гледал в смартфона си (Обзор)

Мъж премазан между 2 трамвая след верижна катастрофа, гледал в смартфона си (Обзор)

3 машини се нанизали в повредената Пострадали са 9 души Спирачките на всички били наред Ватманката имала 31 години стаж Мъж слезе от аварирал трамвай, тръгна да пише по смартфона си, а друга мотриса, ударена отзад от още 2 машини, го смаза и уби. Нелепият инцидент се разигра в четвъртък по обед на бул. “Искърско шосе”

Оръжейникът Емилиян Гебрев

Прокуратурата разкри отровителите на Гебрев, 3-ма руснаци се издирват с Интерпол (Обзор)

Те ще отговарят още и за опита за убийство на сина на оръжейника и на един от директорите му Трима руснаци са обвинени за отравянето на оръжейника Емилиян Гебрев, сина му Христо и един от директорите в компанията ЕМКО Валентин Тахчиев през 2015 г. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура, която води разследването

Нидерландецът молеше да го пуснат, но Софийският градски съд отказа и потвърди решение за ареста му на СРС от 16 януари

"Валиумният изнасилвач" се представил за Йохан Ван Дам, бил с палка своя жертва (Обзор)

Обвиненият за 2 брутални изнасилвания на жени в София нидерландец Йохан Стелингверф се представил на първата си жертва с името Йохан Ван Дам. Той се запознал с Дж. Пап в Будапеща на 7 октомври 2019 г. и след кратък флирт я поканил в България. Преди да пристигне в София, Пап поддържала връзка с него по интернет

Текстът, който нанесе щети за 800 000 лв. на здравната каса, пробутван до дупка

Текстът, който нанесе щети за 800 000 лв. на здравната каса, пробутван до дупка

Разследване на “24 часа” описва пътя на една лобистка промяна в закон. При първия опит в правната комисия поправката на Лъчезар Иванов е отхвърлена, 20 дни по-късно вече е приета “Най-тежките лобистки промени в българските закони се правят чрез група народни представители, което е абсолютно анонимно

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка Фейсбук

Гневни майки: Учебник учи деветокласници как да дишат лепило

Учебник обяснява на гимназистите как се диша лепило под съвсем невинна форма, като нещо напълно безобидно, алармираха великотърновски майки във Фейсбук, съобщи "Монитор". Гневът на родителките е избухнал, след като видели урок в учебника по химия и опазване на околната среда за 9-и клас, отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона

Снимка Архив

Искането на кабинета за транзит за водата в Перник дойде в Столична община

В Столичния общински съвет (СОС) е постъпило днес следобед официално искане от Министерския съвет за използване на водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник. Това съобщиха за БТА от СОС. В момента се подготвят условията и материалите така че СОС да разгледа решението, с което да предостави водопреносната мрежа на

ТЕЦ "Бобов дол" Снимка: Архив

Емил Димитров: ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци

ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци, докато не въведе в ред изискванията от комплексното си разрешително, е разпоредил министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде БТА. Това той каза след срещата, която имаше в Министерството на околната среда и водите с представители на рециклиращата индустрия

Днес бе изтеглен жребият за определяне на НПО-тата. Снимка министерство на правосъдието

Определиха НПО-тата в Съвета по съдебна реформа през 2020 г.

Определени са неправителствените организации, които ще участват в Съвета по съдебна реформа за тази година, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието. Днес в присъствието на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, заместник-министър Десислава Ахладова, членове на неправителствени организации и журналисти е изтеглен жребий за

Снимка: Pixabay

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 2° до + 14°С Времето над страната е предимно ясно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени

 Иван Гешев, Джесика Ким и  говорителят на главния прокурор  Сийка Милева

Гешев се срещна с Джесика Ким

Главният прокурор Иван Гешев се срещна днес с постоянния съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ в България Джесика Ким. "Основна тема на срещата бе надграждане на партньорството между правоприлагащите органи на България и САЩ в областта на борбата с корупцията, прането на пари, организираната престъпност и киберсигурността"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber