Китайското образование е над средното ниво за света

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608817 Китайското образование е над средното ниво за света Китайското образование е над средното ниво за света www.24chasa.bg
СНИМКА: http://bulgarian.cri.cn

Според доклад на Държавното статистическо управление, степента на обхванатите от образователната система деца в Китай е над средното ниво за света, информира Радио "Китай".

При основаването на Китайската народна република (КНР) през 1949 г. над 80% от населението ѝ бе неграмотно, докато в 2018 г. 94,2% от децата са били включени в 9-годишното задължително образование. Студентите във висшите учебни заведения са били 28,31 милиона, а средната продължителност на образованието на китайците над 15 години е 9,6 години. Всички тези успехи са резултат от непрекъснатото развитие и популяризиране на науката, технологиите и образованието през 70-те години от основаването на КНР.

В началото на 50-те години на миналия век образователното ниво на китайците бе много ниско, над 80% от тях бяха неграмотни и едва 20% от децата са посещавали училища. Впоследствие правителството полага огромни усилия за популяризация на основното образование, особено след началото на политиката за реформи и отваряне, и това доведе до осезаемо повишаване на образователното ниво на народа. До 2018 г. в страната са регистрирани около 519 хиляди учебни заведения, в които се обучават 276 милиона ученици и студенти. Директорът на отдел „Развитие и планиране" към Министерството на образованието Лиу Чан'я казва, че в момента непрекъснато се повишава обхвата на образованието и хората имат повече възможности за обучение в различни форми. „Бързо се развива предучилищното образование и се запазва високото ниво на задължителното. Подобряват се образователните условия и се регулира структурата на висшето образование", добавя той.

Същевременно, за да намали различията в образователното ниво между градовете и селата от една страна, и между отделните региони на Китай от друга, правителството полага усилия за цялостно подобряване на условията, свързани с образованието в бедните райони, като целта е до края на 2019 г. да бъдат удовлетворени базовите им нужди в тази сфера.

Инспекторът към министерството Ху Йенпин казва, че в момента най-главните цели са реализирани: „В рамките на цялата страна близо 310 хиляди училища или 99,6% от тези в системата на задължителното образование разполагат с базови условия за нормален учебен процес".

Китай полага усилия за развитието и висшето образование. Данните на статистиката показват, че в момента в страната има 1245 университета, приемът в които достига 48,1%. Заместник-началникът на отдел „Висше образование" към министерството Фан Хайлин казва, че са публикували „Националният стандарт за качеството на образованието за бакалавърски специалности във висшите учебни заведения" и полагат големи усилия за подобряване структурата на специалностите, като се увеличават новите в областта на инженерните и селскостопанските науки, медицината и хуманитаристиката. „Разполагаме с най-мащабната система на висше образование в света, което в момента преминава от етапа на универсално развитие към популяризиране", добавя Фан Хайлин.

Зад постигналите резултати стоят огромни инвестиции. От началото на политиката за реформи и отваряне, капиталовложенията в образованието са били 36,26 трилиона юана със среден годишен ръст от 17,1%. През 2018 г. бюджетът за образование бе 4,6 трилиона юана, което представлява увеличение от 8,4% спрямо по-миналата година. Целта на страната е да се създаде добро образование, което да е полезно и задоволява нуждите на хората, като и да се насърчи справедливия достъп до образование, да се повиши качеството му, да се регулира и подобри неговата структура и да се реализира скокообразно развитие на обучението в различни нива и форми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Шанхай подготви подробна карта за инвестициите за Международното изложение за внос

За участниците на предстоящото Международно изложение за внос в Китай Шанхай подготви подробна китайско-английска двуезична карта като ръководство за инвестициите по 50 специални туристически маршрута около града. Тя показва разпределението на индустриите, възможностите за инвестиции, както и развитието на града,

В Шанхай са открити над 700 регионални центъра на мултинационални корпорации

До края на август броят на международните корпорации с регионални централи в Шанхай достигна 701, сочат данни на общинската търговска комисия. 106 от тях са от азиатско-тихоокеанския регион, което показва, че градът е важен оперативен център за много мултинационални корпорации. Центровете с чужди инвестиции за научноизследователска и развойна

Екостандартите за автомобили в Китай са се подобрили драстично през последните 5 години

Екостандартите за автомобили в Китай са се подобрили драстично през последните пет години, се казва в доклад на Министерството на екологията и околната среда. От 2013 до 2018 г. емисиите от вредни газове в страната са намалели с 11,1%, като междувременно броят на автомобилите е нараснал с 32,7%, предава Радио "Китай"

До 2022 г. провинция Шаанси трябва да има 30 000 базови станции за 5G мрежата

До 2022 г. в северната провинция Шаанси ще бъдат поставени 30 000 базови станции за 5G мрежата, които ще покриват всички ключови райони, се казва в информация на местните власти. Мрежата ще бъде използвана в широк спектър от области като образование, финансови, здравни услуги и транспорт, както и във високотехнологични индустриални паркове.

Преносът на товари между Китай и Европа с влакове продължава да се увеличава

Товарните влакове между Китай и Европа са се увеличили през първите осем месеца на годината, съобщиха от Китайската държавна железопътна компания (China State Railway Group Co., Ltd.), цитирани от Радио "Китай". За този период са били осъществени 5266 курса. Броят на влаковите композиции от Китай за Европа е достигнал 2845 като те са превозили 250

Борсовият регулатор одобри листването на две компании

Китайската регулаторна комисия за ценни книжа (КРКЦК) даде зелена светлина за две компании да осъществят първоначално публично предлагане на местния пазар на А-акциите. Това са HES Technology Group Corp., Ltd. и Hangzhou Onechance Tech Corp. В съобщението на комисията обаче не се дават детайли за размера на капитала

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

IDC: Китайският сектор на големите данни ще продължи устойчивия си ръст

Китайският сектор на големите данни ще продължи да се разширява до 2023 г., насърчаван от политическата подкрепа и технологичната интеграция, се казва в доклад на международната агенция за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC). През тази година приходите от сектора се очаква да достигнат 9,6 милиарда долара

Китайските финансови институции с активи за $43,61 трилиона в края на август

Към края на юни общият размер на активите на китайските финансови институции е бил 308,96 трилиона юана (около 43,61 трилиона долара), се казва в съобщение на централната банка, цитирано от Радио "Китай". Това представлява ръст от 8,4% на годишна база. Активите на заемодателите са достигнали 281,58 трилиона юана, на брокерски агенции – 7,

Доставките на смартфони в Китай със спад от 2,8% през август

Доставките на смартфони в Китай през август са спаднали с 2,8% на годишна база до 29,6 милиона устройства, сочат данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии, съобщава Радио "Китай". Миналият месец смартфоните са били 95,9% от всички доставки на мобилни устройства в страната.

Китай приветства положителните контакти и създаването на приятелска атмосфера със САЩ

Вчера Пекин съобщи, че ще насърчава китайските предприятия да купуват американска селскостопанска продукция, включително соя и свинско месо, и няма да налага допълнителни мита върху тях, съобщи Радио "Китай". С тези мерки страната показва своето искрено желание да се намери решение на търговските проблеми с Вашингтон.

Расте броят на чуждите компании, които регистрират патенти в Китай

Китай продължава да работи активно за подобряване на ситуацията, свързана със защита правото на интелектуална собственост, благодарение на което нарастващ брой чуждестранни компании подават заявления в Националната служба за интелектуална собственост, заяви нейният зам.-директор Ган Шаонин на среща с чужди журналисти, цитиран от Радио "Китай".

Китай и Унгария подписаха сделка за доставка на локомотиви

На 11 септември в Будапеща Китайската компания за производство на електрически локомотиви CRRC ZELC и унгарската компания за железопътен превоз Rail Cargo Hungaria подписаха сделка за закупуване на локомотиви. Това означава, че китайски локомотиви ще обслужват транспорта на стоки по жп линии в Унгария и други страни от Централна и Източна Европа,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber