Социално предприемачество в помощ на малките ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/7608148 Социално предприемачество в помощ на малките ученици Социално предприемачество в помощ на малките ученици www.24chasa.bg

Възможно ли е качествено обучение чрез забавление и без стрес?

Това е мисията на Кунка и Нина от „Неща с душа“ – социално предприятие за изработка на детски образователни материали и помагала.

- Какво са „Неща с душа“?

- Ние създаваме и разпространяваме образователни игри и материали за деца на възраст от 0 до 12 години. Всеки продукт е преминал през ума и сърцата ни. Замислен и тестван е съвместно със специалисти, които ежедневно работят с деца от различни възрастови групи и с различни потребности - педагози, логопеди, психолози, сензорни терапевти.

Асортиментът ни се обогатява постоянно, а на сайта ни www.neshtasdusha.com има блог с полезни и актуални статии и, разбира се, електронен магазин.

- Какъв е вашият съвет към родителите на първокласници?

- На първо място да подкрепят и ценят децата. Да знаят, че за тях училището е както вълнуващо, така и много трудно. Да помислят отвъд униформата, раницата и тетрадките и да участват пряко и ежедневно в обучителния процес.

Нашата задача е да ги подпомогнем в това начинание. Погрижихме се да приготвим набор обучителни материали, съобразен с учебния материал за първи клас, който можете да разгледате на https://neshtasdusha.com/product-tag/pyrvi-klas/

- С какво сте различни?

- Нашите материали са липсващото звено между играчката и учебника, с което неусетно, докато играе, детето усвоява учебния материал – писане, четене, смятане, природни закономерности. Особено полезни са при чувствителния преход между детската градина и училището, когато стресът за детето и родителите е много осезателен.

Стремим се да използваме естественото любопитство на децата и да ги насърчаваме да фантазират, да се упражняват не по задължение, а с желание и по собствена инициатива. Материалите ни стимулират използването на всички сетива, което е важно за ранното детско развитие. Децата са привлечени от нашите „Неща с душа“ - да ги докосват, проследяват, гледат, слушат, изговарят, разказват, сравняват, подреждат.

- Дайте пример, моля.

- В детската градина децата се учат да разпознават и копират на лист печатните букви, без все още да учат конкретен модел за изписването им. Следва шокът от ръкописното писане в първи клас – все едно детето учи нов език.

Много от децата имат психологически проблем като преминат от писането с молив към писането с химикал – започват да пишат по-бавно, притесняват се, ръчичката трепери, стиска силно химикалката. На помощ идват нашите уникални тренажори за проследяване – главни и малки букви и цифри за проследяване.

Буквите са разположени на индивидуални дървени плочки в начертани тесни и широки редове, а цифрите - в квадратчета, като с точка е указано началото, а със стрелкички – посоката на изписване. Самите букви/цифри представляват вдлъбнати в дървото улеи, а детето се учи да ги изписва, като ги проследява със специален инструмент.

- Но с какво те са незаменими?

- Нищо не може да замени ученето без стрес и напрежение. В случая с материалите за проследяване от “Неща с душа” детето ползва инструмент, който наподобява молив без графит и реално не е подложено на страх от грешка. То следва улеите със специалния инструмент и си създава мускулна памет за начина и посоката на изписване, усъвършенства детайлите при изписването и точното поместване на буквите в редовете и на цифрите в квадратчетата. Те подготвят детето за същинското писане, дават му увереност, преди да започне да пише на хартия с молив или химикалка.

Реално буквите за проследяване не могат да се “изхабят”, изработени са от висококачествен дървен материал. Същевременно са и много практични. Удобни са за използване както индивидуално, така и в група - с един комплект и няколко инструмента за проследяване можете да ангажирате всички деца.

- Каква е вашата кауза?

- Социалното предприятие защитава двойна кауза. От една страна, подпомагаме хората с увреждания, като им осигуряваме работа, за да упражняват правото си на труд, да са полезни и социално значими. А от друга, подкрепяме децата в предучилищна и начална училищна възраст, както и тези със специални образователни потребности, за да откриват света чрез нашите обучителни помагала, които изработваме с много любов и грижа.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

По-добри оценки, по-малко отсъствия

Или как един американски учител в България променя статуквото в класната стая Според данните от международното изследване на грамотността PISA България влиза в топ 10 по отсъствия от училище в класацията на 58-те изследвани държави. По-точно - заема незавидното осмо място. Неизвинените отсъствия на българските ученици са нараснали с 20% за

МУ-Варна откри модерни зали за симулационно обучение по дентална медицина

Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална медицина в Медицински университет – Варна бяха открити днес с водосвет за здраве и успех. Лентата прерязаха министърът на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов и кметът на град Варна г-н Иван Портних

Най-влиятелният холандски технически университет с презентация в София

University of Twente е водещ технически университет в Холандия На 26 септември от 18:30 в х-л „Маринела“, София негов представител ще направи презентация с фокус върху програмите на английски език и условията за кандидатстване в учебното заведение! БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ! University of Twente се нарежда на 25-то място в Европа и попада в топ 200 на

Академия "Никола Тесла" създава бъдещите олимпийци по програмиране

С помощта на преподавателите там компютърът прави полезни неща Дигиталната ера настъпи някак неусетно. Никой вече не може да си представи как сме се справяли без телефон и интернет. Как да помогнем на децата да не пропилеят времето си в дигитални изкушения, а да превърнат новите технологии в мощен инструмент за сбъдване на мечти?

МУ-Варна откри новата учебна година

С тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, днес бе открита новата академична 2019/2020 година в Медицински университет – Варна. Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите, които за 58-ма поредна година прекрачиха прага на университета: „Предстои ви да се срещнете с

200 деца с хромбук в 6 пловдивски училища, вместо с тетрадки

Близо 200 деца в 6 пловдивски училища заместват т.г. хартиените учебници и тетрадки с chromebook (хромбук). Устройството е подобно на лаптоп, но е по-леко и евтино и служи единствено за образователни цели. Ефикасността му вече е тествана в езикова гимназия "Иван Вазов", известна като Руската, където м.г. с хромбук бе оборудван цял един клас.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Столичният Супермаркет КООП Ви очаква

Нека ЗАЕДНО да открием НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА Готови ли сте за училище! Лятото почти си отиде и класните стаи Ви очакват, но все още има време за игри и награди! За осма поредна година Централният кооперативен съюз Ви кани да отбележим ЗАЕДНО новата учебна година с тържество на 14 септември от 11:00 часа в столичния Супермаркет КООП кв.

Стани магистър за една година

От есента на 2019 г. Нов български университет предлага едногодишни магистърски програми с обучение в два семестъра. През септември бъдещите студенти могат да избират между огромно разнообразие от програми с редовна и дистанционна форма на обучение - над 60 бакалавърски, над 100 магистърски и 40 докторски програми. ( повече информация на www.nbu.

SOS - първи клас! Първокласни идеи за справяне в училище от Неща с душа

Първият учебен ден е време на очакване, вълнение и …. доза притеснение. Тези емоции се утрояват, когато прага на училището за първи път престъпва вашето дете. Първи клас е важен, защото се изучават основните умения за писане, четене и смятане, а постигнатите успехи при тяхното усвояване изграждат бъдещото отношение на детето към ученето и

Бъди в час с нас

В първите дни на месец септември, лятото бавно отива към своя край, а с него и безгрижните дни за учениците. За да е по-лесно преминаването от почивка към режим на ранно ставане, контролни и задължения, книжарници Сиела са подготвили пълен набор от ученически принадлежности, учебници и помагала. Ето какво не трябва да забраяте да купите ако

ВУСИ с нови преференции за кандидат-студентите в „Национална сигурност“

Условията са без аналог в България и са валидни за целия курс на обучение Висшето училище по сигурност и икономика обявява ексклузивни преференции за кандидат-студентите в направление „Национална сигурност“. От уникалните условия могат да се възползват всички, които желаят да получат качествено образование,

Дайте бъдеще на децата си

Свързваме образованието не само със способността да четем и пишем, но и как да оползотворяваме тези умения по най-добрия начин, да ни помагат да трупаме и развиваме качествата си все по-напред във всяка сфера на житейския си път. Също така се научаваме, че можем сами да ръководим своята посока в живота,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber