Енергията на Европа е застрашена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7607810 Енергията на Европа е застрашена Енергията на Европа е застрашена www.24chasa.bg
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Продължаващ български правен цирк заплашва енергийното разнообразие в Европа.

Във времена на глобални предизвикателства в много отношения - от изменението на климата до икономическата и политическата несигурност, Южна Европа е изправена пред друга сериозна заплаха. Това представлява заплаха за нейната енергийна сигурност, което може да доведе до сериозно междунационално напрежение и драматични последици за Европа.

Един от ключовите участници в тази заплаха е политическата и икономическата криза в Украйна. Тази страна, разкъсвана от ендемичната корупция, политическо разделение и надигаща се война в бунтарския й регион Донбас, е в процес на формиране на ново правителство след парламентарните избори, проведени в средата на юли.

Украйна е от решаващо значение като енергиен коридор за Европа. Неспособността да се справи с вътрешните проблеми и да гарантира ролята на надежден транзитен хъб, заедно с несигурно бъдеще пред договорните си задължения с руския доставчик Газпром, представлява реална заплаха за следващите зимни месеци.

Бичът на украинската корупция и частните интереси на олигарсите, които имат предимство пред обществените интереси, изглежда се разпространяват в други страни на Европа. България е поредната жертва на такава корупция.

Причината за внедряването на такива дейности е, защото българският участък на газопровода за природен газ Турски поток е трябвало да се превърне в един от основните маршрути за доставка на газ за Южна Европа, допринасяйки за многообразието на доставките на газ за Сърбия, Унгария, Хърватия и други страни от региона.

Газопроводът от 480 км ще се движи между Турция и Сърбия през България, предлагайки ефективен маршрут за транзит на газ и намаляване на зависимостта на региона от доставка на газ от Украйна.

Въпреки това е напълно възможно този конкретен тръбопровод да не бъде завършен до 2021-2022 г. Причината за забавянето е продължаващи и ожесточени правни спорове между Булгартрансгаз и консорциума ARKAD, ръководен от Arkad Engineering от Саудитска Арабия.

Историята зад това дело е доста своебразна. ARKAD печели търга за строителство, като предлага най-ниската цена, което изненадва противниците на ARKAD от консорциума Gas Development and Expansion in Bulgaria (GDEB) . ARKAD предложил да изгради разширението от 474,7 км за 1,1 милиарда евро до края на 2020 г. в сравнение с 1,6 милиарда евро, предлагани от неговия съперник.

Най-вероятната причина за победата на ARKAD е помощ от политически свързани български олигарси. Въпреки успеха на търга, Булгартрансгаз и Аркад Инженеринг не успяват да подпишат договор, тъй като саудитската фирма не предоставя всички документи, изисквани по закон, въпреки няколкото отлагания, предоставени от Булгартрансгаз.

Междувременно GDEB заяви пред Bulgartransgaz, че е готов да предложи 31,1% отстъпка от цената, която първоначално е предложила, за да съответства на цената на ARKAD. Като се имат предвид тези фактори и важността на проекта, Булгартрансгаз заяви, че променя първоначалното си решение и възлага договора за строителство на консорциума Bonatti-Max Streicher.

ARKAD действа бързо и подава жалба срещу решението на Bulgartransgaz да го дисквалифицира като победител в българския орган по конкуренция.

Комисията за защита на конкуренция, антимонополният орган, натоварен с решаването на спорове за обществени поръчки, заяви, че решението на Булгартрансгаз е незаконосъобразно, тъй като не отговаря на законовите изисквания, необходими на компанията да измени решението си за възлагане на обществена поръчка.

В началото на юли консорциумът GDEB обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд, като възобновява правния спор. В резултат строителството ще се забави. Забавянето на българския участък означава, че Газпром ще може да използва TurkStream единствено за доставка на газ до България, а от България до Гърция, Македония и Румъния чрез съществуващата мрежа.

Засега Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия ще останат изцяло зависими от украинския път. Липсата на прозрачност в тръжния процес оставя мнозина да се чудят какво се случва с уж ясен и прозрачен проект, който трябва да доставя газ до домовете и топло през зимата.

По-големият стратегически въпрос обаче е дали ЕС наистина е ангажиран да диверсифицира своите пътища за доставка на енергия, за да намали зависимостта от ненадеждни политически фактори. Човек би могъл да очаква, че новото ръководство на ЕС ще приеме много сериозно корупцията в енергийния сектор и ще възприеме позиция на нулева толерантност към вътрешно-сенчести сделки, които се отразяват негативно върху живота на милиони европейци.

Източник: http://freewestmedia.com/2019/08/14/europes-energy-under-threat/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Премиерът Бойко Борисов обеща държавата да изпълни ангажимента си да осигури магистрала “от Севлиево до Германия” по време на церемонията по откриването на обновената мощност. Лентата прерязаха той и изпълнителният директор на Ideal Standard International Торстен Тюрлинг във вторник.

Роботи шлайфат продукцията в “Идеал Стандарт” в Севлиево

Откритата във вторник обновена мощност е най-голямата в Европа от своя вид Откритата тържествено във вторник в Севлиево обновена и модернизирана мощност на “Идеал Стандарт - Видима” за производство на санитарна арматура е най-голямата от своя род в Европа, каза по време на церемонията Торстен Тюрлинг

Летище Стара Загора, което е към Министерството на икономиката, очаква своя инвеститор

Трима инвеститори с интерес към летището в Стара Загора (Обзор)

България дръпнала с 11 места напред в дигитализация на икономиката Трима инвеститори разглеждат възможността да развиват летището в Стара Загора, след като Министерството на икономиката го презентира като международен каргоцентър. Това заяви министър Емил Караниколов в парламента в петък. Той се надява скоро да има конкретен проект за затворения

Само в Гърция, Хърватия и Италия работят по-малко от българите

Само в Гърция, Хърватия и Италия работят по-малко от българите

В Европейския съюз има само три държави, в които очакваната продължителност на трудовия стаж е по-ниска от тази в България. Това са Гърция, Хърватия и Италия, се посочва в данни на Евростат, публикувани в петък. В България според данните за 2018 г. средната очаквана продължителност на трудовия стаж е 33

Сградата “Златен век” на “Артекс” в столичния квартал “Лозенец”.

Кмет пожела да събори “Златен век”, строителният контрол му отказа

ДНСК: Сградата на “Артекс” не е незаконна, а с нарушения Органите на строителния контрол не са установили незаконен строеж в случая със сградата “Златен век” на фирма “Артекс” в столичния квартал “Лозенец”, а такъв с нарушения. Това се казва в прессъобщение на ДНСК по повод искането на районния кмет на “Лозенец” до началника на строителния контрол

А1 е първият телеком у нас, който въвежда електронен касов бон

А1 е първият телеком у нас, който въвежда електронен касов бон

А1 е първият български телеком, който въвежда електронен касов бон, който се изпраща на клиенти по имейл при плащане с кредитна или дебитна карта през a1.bg. Това става възможно след успешното внедряване на интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД). Нововъведението ще улесни клиентите, като освен време

Хърбърт Диес Снимка: Ройтерс

ЕС иска VW да се отдръпне от Турция

След влизането на турски войски в Сирия VW забавя окончателното решение за нов завод в Турция, предаде германската телевизия N-TV. Обаче в Анкара все още се надяват, че концернът ще реши в полза на Турция. Еврокомисията обаче откри причини, поради които VW трябва да стои настрани от инвестициите за милиарди долари в Турция

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Караниколов: България е подобрила позицията си по "свобода на икономиката"с 11 места

Караниколов: България е подобрила позицията си по "свобода на икономиката"с 11 места

Само за тази календарна година България с 11 места е подобрила позицията си по "свобода на икономиката" и с 11 позиции - мястото си по "дигитализация на българската икономика". Този ефект от европейските средства по линия на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ отчете по време на парламентарния контрол министърът на

СНИМКА: bulgarian.cri.cn.

Китай ускорява интелигентното събиране на пътни такси

Китай завърши модернизацията на съоръженията за електронно събиране на пътни такси по магистралите и навлезе в решаващ етап от премахването на пунктовете за плащане на тол такси между провинциите. Популяризирането на електронното събиране на такси ще намали разходите за емисии и логистика, съобщава bulgarian.cri.cn

СНИМКА: Pixabay

Технологичният път към "по-зелените" градове минава през включването на гражданите

Високотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места вече съществуват - от местните мрежи на чиста енергия до центрове за електрически транспорт и т.нар. умни сгради. Достатъчно бързото им разпространение и прилагане, за да се намалят климатичните промени, обаче е предизвикателство

"Майкрософт" се сдоби с лиценз за търговия с "Хуавей"

"Майкрософт" се сдоби с лиценз за търговия с "Хуавей"

"Майкрософт" се сдоби с лиценз от Министерството на търговията на САЩ за търговия с китайския технологичен гигант "Хуавей". Американската компания ще може да изнася софтуер, пише Ройтерс. "На 20 ноември Министерството на търговията на САЩ одобри молбата на Microsoft за лиценз за износ на софтуер за масовия пазар на "Хуавей".

iCard Visa Infinite може да управлява свободното ни време.

С банкова карта вече може да управляваме нe само парите, но и свободното си време

Истинско ВИП отношение може да получи всеки само чрез една дебитна карта. Тя може да помогне не само с управление на парите, но и на времето и преживяванията ни. Личен асистент 24 часа в денонощието, застраховка при пътуване и специални оферти получава всеки собственик на карта Visa Infinite. В България тя се предлага само от една банка от

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, Снимки: Десислава Кулелиева

Херо Мустафа: До 3 г. България може да е най- привлекателната дестинация за американските компании в региона

След 3 г. България може да е най-привлекателната дестинация за американските компании в региона, ако постигне върховенство на закона и се пребори с корупцията. Това прогнозира американската посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа по време на бизнес закуска с Американската търговска камара в петък сутринта

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber