Битка за надмощие между съдии може да опорочи делото за детето в куфара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7604996 Битка за надмощие между съдии може да опорочи делото за детето в куфара Битка за надмощие между съдии може да опорочи делото за детето в куфара www.24chasa.bg
Герман Костин на едно от заседанията по делото

Правата на подсъдимия руснак Герман Костин, който на почти всяко заседание крещеше на градския съдия Атанас Н. Атанасов “п**ераст” и “изрод”, са нарушени, установява Софийският апелативен съд

Всеки, който прочете решението на Софийския апелативен съд (САС), който отменя доживотната присъда без замяна на руснака Герман Костин, може да си помисли, че това е съдийска война. Чужденецът е осъден за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чийто труп бе открит през 2015 г. край с. Пасарел.

Решението е на състав на САС с председател и докладчик по делото Калин Калпакчиев и членове Виолета Магдалинчева и Атанас С. Атанасов. Тримата връщат делото за ново разглеждане на Софийския градски съд. Причината - основните права на Костин в процеса били игнорирани по вина на съдия Атанас Н. Атанасов. Актът е обоснован с куп разпоредби на Европейската конвенция за правата на човека и решения на Съда в Страсбург. Фактите по най-зловещото убийство на дете през последните години САС изобщо не е коментирал.

“Съдебните заседания по делото пред градския съд са се превърнали в арена за надмощие между състава на съда и неговия председател, от една страна, и подсъдимия и неговия защитник, от друга. Създадена е обща

представа за

ожесточаване и

преднамерена

конфронтация,

при което съдът е демонстрирал предубеждение към подсъдимия”. Така се аргументират Калпакчиев и колегите му.

Апелативният съд твърди, че съдия Атанас Н. Атанасов отказвал много пъти писмен превод на документи по делото. “А в заседание, на което Костин не присъствал, градският съд си позволил да постанови определение, в което записал, че руснакът владее писмено и говоримо български език”, коментира САС. И обобщава, че това е грубо потъпкване на правото на писмен превод.

“С изключение на частта от съдебните протоколи, в които се е разглеждало искането на Костин за изменение на мярката му за неотклонение, нито един документ от делото не е предоставен на подсъдимия в превод на руски език въпреки десетките искания от негова страна”, пише в решението на апелативния съд.

Въпреки това магистратите не отстраняват това нарушение и връщат делото за ново разглеждане,

макар че сами

пишат, че

нарушението за

превода е

отстранимо

Апелативният съд все пак приема, че правото на устен превод по време заседанията на Костин било гарантирано.

Подчертава обаче, че преводачът не можел да чува добре, тъй като

съдия Атанас Н.

Атанасов водел

заседанията с

бързо темпо

САС установява, че за Костин нямало справедлив процес и безпристрастен съд. Съдия Атанасов ограничавал правото му и неговата защита да участват в разпита на свидетелите и вещите лица. Без да излага мотиви, магистратът не допускал въпроси, прекратявал разпити, като не давал възможност на страните да отправят питания, недоволстват Калпакчиев и другите 2-ма съдии.

Критиките към съдия Атанасов не приключват с това. Колегите му констатират, че когато отстранявал Костин от залата заради лошо поведение, след това му чел протокол, без той да бъде готов.

“Между подсъдимия и председателя на съдебния състав са се установили отношения на нетърпимост, което се е отразило на цялостното протичане на съдебните заседания”, пише в мотивите си САС.

Магистратите обаче не дават много конкретика. За отбелязване е, че съдия Атанасов никога не повиши тон в залата, когато на почти всяко заседание Костин го наричаше “п**дераст” и “изрод”. Неведнъж подсъдимият е показвал неуважение към съда, слагайки си слънчеви очила. След серия от предупреждения да спазва дисциплината, руснакът така и не се подчиняваше на разпорежданията на съда. При подобни извънредни ситуации освен с глоба съдът има право и да го отстрани от залата.

Според апелативния съд друго доказателство за пристрастност на съдия Атанасов е, че по време на цялото съдебно следствие не била изготвена медицинска експертиза на Костин заради многото му здравословни оплаквания. Лекарите излезли със заключение едва след прочитането на присъдата. По отношение на нея апелативният съд казва, че са допуснати “немислими съществени процесуални нарушения” – вещите лица били разпитани поотделно.

Освен това САС роптае, че градският съд трябвало да назначи експертиза с вещи лица, които не работят в МВР болница. Причината -

Костин

възразявал, тъй

като не вярвал

на тамошните

медици и не се

явявал на

прегледи

Другите нарушения, които САС изтъква, са на неприкосновеността на отношенията между подсъдим и защитник, Калпакчиев и колегите му видели пристрастие и в приемането на произволни утежняващи факти за Костин, които дори прокуратурата не поддържала.

Делото пред Софийския градски съд приключи за три години. Убийството на 5-годишния Никита станало през февруари 2015 г. Телцето му бе открито дни по-късно в зелен куфар “Самсонайт”. Според обвинението Костин е удушил, а след това е вкарал трупчето в куфара и го изхвърлил в язовир “Искър” край Кокаляне.

По кърпа, с която

беше увито

телцето,

разследващите

откриха

ДНК материал,

който съответства на този на Костин. През март 2015 г. минувачи случайно се натъкнаха на тялото. Дни преди това край Приморско беше открита без глава и майката на Никита – Ана Леонтиева. Разследващите предполагаха, че Костин е убил и нея, но доказателства не бяха събрани и той не е обвинен.

Според прокуратурата мотивът за убийството на детето е свързан със стотици хиляди евро, които Костин е получил от семейството на жертвите. Той имал бизнес с недвижими имоти със съпруга на Леонтиева в Северен Кипър. Бащата на Никита се включил в няколко проекта, които Костин му предложил. През 2014 г. Ана Леонтиева решила да се разведе със съпруга си и Костин се притеснил, че тя може да има претенции към инвестициите. Жената започнала да го пита за сделките с нейните имоти в Северен Кипър. Така той решил да извърши убийството.

От градския съд съобщиха, че след отмяната на присъдата делото е разпределено на нов състав с председател Александра Йорданова.

През януари “24 часа” писа, че Костин и убиецът Николай Русинов - Чеци, удушил 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина, кроели план за бягство от затвора през 2018 г. По данни на разследването това трябвало да стане по време на конвой, когато съдебни охранители карат Костин и Чеци с бус по делата им към различните съдилища.

Задачата на руснака била да осигури оръжие за нападението на охраната в колата.

Информацията обаче била засечена от ръководството на Софийския затвор и то осуетило плановете, като предприело крути мерки срещу тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Бащата на 14-годишното момче Кадър: Би Ти Ви

Прокуратурата протестира оправдателната присъда на стоматолога, обвинен за смъртта на 14-годишен

Софийска апелативна прокуратура протестира оправдателната присъда спрямо стоматолог, обвинен за причиняване на смърт на четиринадесетгодишен пациент, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Мъжът е признат за невиновен за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност

СНИМКИ: Архив

Съдът отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетините в Добрич

Административният съд в Добрич отхвърли искането на партия "Воля" повторно да бъдат броени бюлетините от вота за общински съветници в областния град. Съдът не допусна по делото, на което бе даден ход, да бъде изготвена и съдебно-математическа експертиза за резултатите от изборите, съобщиха от БТА. В жалба до съда от "Воля" твърдят

Задържаха двама, нахлули в къщата на 93 г. жена в Брацигово и ранили сина й с нож

Задържаха двама, нахлули в къщата на 93 г. жена в Брацигово и ранили сина й с нож

Двама мъже са задържани от полицията в Брацигово, след като нахлули за грабеж в къщата на 93-годишна местна жителка и ранили сина й с нож, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Във вторник 71-годишният А.Т. от Пловдив пристигнал да види възрастната си майка в Брацигово и останал да пренощува в къщата й

Мъж проследява жена си със семейния приятел, който след разправията е убит

Мъж проследява жена си със семейния приятел, който след разправията е убит

На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура в Добрич е предала 54-годишния И. Ж. за извършено убийство по особено жесток и мъчителен начин. Тежкото криминално деяние било предизвикано от убития Р.Р., който бил приятел на семейството, съобщават от Апелативната прокуратура - Варна. Въпреки това от години жертвата Р.Р.

СНИМКА: Pixabay

3 години затвор за таксиджия, пуснал в обръщение фалшиви евро банкноти

Окръжен съд – Монтана призна за виновен подсъдимия И. И. М. от София, обвинен за прокарване в обръщение на подправени парични знаци, и го осъди на една година „Лишаване от свобода“, но определи по това дело и завършили с присъди четири предишни дела срещу И. И. М. общо наказание в размер на две години „Лишаване от свобода“. 32 годишният И. И. М

Евстати Евстатиев (на преден план) . Снимка от архива на автора.

Осъден за опит за убийство получи и присъда за изнасилване

Присъда от осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим постанови районният съд в Козлодуй за Евстати Евстатиев за изнасилване на непълнолетната му приятелка. Обвинението срещу него беше за изнасилване, блудство, нанасяне на лека телесна повреда и заканване спрямо непълнолетно момиче. Той е признат за виновен в това, че през юли м

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Кадър: Rusemedia

Обвиниха шофьора, премазал 5-годишно дете в Русе. Съседи: Петко винаги караше бързо (Видео)

Окръжна прокуратура – Русе привлече като обвиняем и задържа за 72 часа шофьора, причинил смърт на 5-годишно дете в кв. Долапите, съобщи Темида. Води се досъдебно производство, образувано на 12 ноември, във връзка с пътно-транспортното произшествие, при което бе причинена смъртта на 5-годишната Рая. В сряда водачът на товарния автомобил Петко С

Обискирани са къщите, в които живеят заподозрените мъже, както и имоти, в които са работели някои от жените СНИМКА: BulNews

Стана ясно кои са задържаните при спецакцията на ГДБОП във Враца

Стана ясно кои са задържаните в специализираната акция на ГДБОП, която тази сутрин удари Враца. Информацията за извършените арести все още е оскъдна, предава BulNews. Рано сутринта  са били атакувани имотите на членовете на бандата на Атанас М. – Яшката във врачанския квартал "Кулата". 52-годишният мъж от дълги години се занимава с трафик на жени

СНИМКА: Pixabay

Съдят жена, предизвикала тежка катастрофа с трима загинали

Окръжна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ц.П. (на 28 години) за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 2, б. „б“, пр. 1 от НК. Обвиняемата Петкова притежава шофьорска книжка, като към датата на деянието имала стаж като водач на МПС три месеца, съобщиха от Прокуратурата

СНИМКА: Pixabay

ГДОП с мащабна акция във Враца, седем са задържаните

Мащабна акция на ГДБОП се провежда на територията на Враца. Акцията е срещу организирана престъпна група, която се занимава с трафик на жени и склоняването им към проституция, предаде БНР. Седем души са задържани до момента. Обиските

Осъдиха трима иманяри от Банско и Белица

Осъдиха трима иманяри от Банско и Белица

Присъди за иманярство получиха трима мъже от Белица и Банско. Състав на Окръжен съд - Благоевград с председател Росица Бункова призна тримата за виновни за търсене на археологически обекти без съответно разрешение. И.Д.Д. от Банско получи 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 5 хил. лв, М.А.Ч

Задържаха криминален тип, опитал 
да избяга от полицейска проверка край Горна Оряховица

Задържаха криминален тип, опитал да избяга от полицейска проверка край Горна Оряховица

28-годишен от с. Драганово се е озовал в полицейския арест, след като се е опитал да осуети полицейска проверка, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново. Във вторник следобед в с. Драганово служители на РУ – Г. Оряховица са предприели проверка на лек автомобил «Мерцедес», управляван от 28-годишен местен жител, добре известен на полицията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber