Битка за надмощие между съдии може да опорочи делото за детето в куфара

https://www.24chasa.bg/novini/article/7604996 Битка за надмощие между съдии може да опорочи делото за детето в куфара Битка за надмощие между съдии може да опорочи делото за детето в куфара www.24chasa.bg
Герман Костин на едно от заседанията по делото

Правата на подсъдимия руснак Герман Костин, който на почти всяко заседание крещеше на градския съдия Атанас Н. Атанасов “п**ераст” и “изрод”, са нарушени, установява Софийският апелативен съд

Всеки, който прочете решението на Софийския апелативен съд (САС), който отменя доживотната присъда без замяна на руснака Герман Костин, може да си помисли, че това е съдийска война. Чужденецът е осъден за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чийто труп бе открит през 2015 г. край с. Пасарел.

Решението е на състав на САС с председател и докладчик по делото Калин Калпакчиев и членове Виолета Магдалинчева и Атанас С. Атанасов. Тримата връщат делото за ново разглеждане на Софийския градски съд. Причината - основните права на Костин в процеса били игнорирани по вина на съдия Атанас Н. Атанасов. Актът е обоснован с куп разпоредби на Европейската конвенция за правата на човека и решения на Съда в Страсбург. Фактите по най-зловещото убийство на дете през последните години САС изобщо не е коментирал.

“Съдебните заседания по делото пред градския съд са се превърнали в арена за надмощие между състава на съда и неговия председател, от една страна, и подсъдимия и неговия защитник, от друга. Създадена е обща

представа за

ожесточаване и

преднамерена

конфронтация,

при което съдът е демонстрирал предубеждение към подсъдимия”. Така се аргументират Калпакчиев и колегите му.

Апелативният съд твърди, че съдия Атанас Н. Атанасов отказвал много пъти писмен превод на документи по делото. “А в заседание, на което Костин не присъствал, градският съд си позволил да постанови определение, в което записал, че руснакът владее писмено и говоримо български език”, коментира САС. И обобщава, че това е грубо потъпкване на правото на писмен превод.

“С изключение на частта от съдебните протоколи, в които се е разглеждало искането на Костин за изменение на мярката му за неотклонение, нито един документ от делото не е предоставен на подсъдимия в превод на руски език въпреки десетките искания от негова страна”, пише в решението на апелативния съд.

Въпреки това магистратите не отстраняват това нарушение и връщат делото за ново разглеждане,

макар че сами

пишат, че

нарушението за

превода е

отстранимо

Апелативният съд все пак приема, че правото на устен превод по време заседанията на Костин било гарантирано.

Подчертава обаче, че преводачът не можел да чува добре, тъй като

съдия Атанас Н.

Атанасов водел

заседанията с

бързо темпо

САС установява, че за Костин нямало справедлив процес и безпристрастен съд. Съдия Атанасов ограничавал правото му и неговата защита да участват в разпита на свидетелите и вещите лица. Без да излага мотиви, магистратът не допускал въпроси, прекратявал разпити, като не давал възможност на страните да отправят питания, недоволстват Калпакчиев и другите 2-ма съдии.

Критиките към съдия Атанасов не приключват с това. Колегите му констатират, че когато отстранявал Костин от залата заради лошо поведение, след това му чел протокол, без той да бъде готов.

“Между подсъдимия и председателя на съдебния състав са се установили отношения на нетърпимост, което се е отразило на цялостното протичане на съдебните заседания”, пише в мотивите си САС.

Магистратите обаче не дават много конкретика. За отбелязване е, че съдия Атанасов никога не повиши тон в залата, когато на почти всяко заседание Костин го наричаше “п**дераст” и “изрод”. Неведнъж подсъдимият е показвал неуважение към съда, слагайки си слънчеви очила. След серия от предупреждения да спазва дисциплината, руснакът така и не се подчиняваше на разпорежданията на съда. При подобни извънредни ситуации освен с глоба съдът има право и да го отстрани от залата.

Според апелативния съд друго доказателство за пристрастност на съдия Атанасов е, че по време на цялото съдебно следствие не била изготвена медицинска експертиза на Костин заради многото му здравословни оплаквания. Лекарите излезли със заключение едва след прочитането на присъдата. По отношение на нея апелативният съд казва, че са допуснати “немислими съществени процесуални нарушения” – вещите лица били разпитани поотделно.

Освен това САС роптае, че градският съд трябвало да назначи експертиза с вещи лица, които не работят в МВР болница. Причината -

Костин

възразявал, тъй

като не вярвал

на тамошните

медици и не се

явявал на

прегледи

Другите нарушения, които САС изтъква, са на неприкосновеността на отношенията между подсъдим и защитник, Калпакчиев и колегите му видели пристрастие и в приемането на произволни утежняващи факти за Костин, които дори прокуратурата не поддържала.

Делото пред Софийския градски съд приключи за три години. Убийството на 5-годишния Никита станало през февруари 2015 г. Телцето му бе открито дни по-късно в зелен куфар “Самсонайт”. Според обвинението Костин е удушил, а след това е вкарал трупчето в куфара и го изхвърлил в язовир “Искър” край Кокаляне.

По кърпа, с която

беше увито

телцето,

разследващите

откриха

ДНК материал,

който съответства на този на Костин. През март 2015 г. минувачи случайно се натъкнаха на тялото. Дни преди това край Приморско беше открита без глава и майката на Никита – Ана Леонтиева. Разследващите предполагаха, че Костин е убил и нея, но доказателства не бяха събрани и той не е обвинен.

Според прокуратурата мотивът за убийството на детето е свързан със стотици хиляди евро, които Костин е получил от семейството на жертвите. Той имал бизнес с недвижими имоти със съпруга на Леонтиева в Северен Кипър. Бащата на Никита се включил в няколко проекта, които Костин му предложил. През 2014 г. Ана Леонтиева решила да се разведе със съпруга си и Костин се притеснил, че тя може да има претенции към инвестициите. Жената започнала да го пита за сделките с нейните имоти в Северен Кипър. Така той решил да извърши убийството.

От градския съд съобщиха, че след отмяната на присъдата делото е разпределено на нов състав с председател Александра Йорданова.

През януари “24 часа” писа, че Костин и убиецът Николай Русинов - Чеци, удушил 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина, кроели план за бягство от затвора през 2018 г. По данни на разследването това трябвало да стане по време на конвой, когато съдебни охранители карат Костин и Чеци с бус по делата им към различните съдилища.

Задачата на руснака била да осигури оръжие за нападението на охраната в колата.

Информацията обаче била засечена от ръководството на Софийския затвор и то осуетило плановете, като предприело крути мерки срещу тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Бившият съпруг на Виктория Маринова: Трябва да се сложи край на съкратеното производство

Тежката дума не е на закона и прокуратурата. Ние, жертвите на такива деяния, се надяваме обществото да накара законодателя или другите власти да направят така, че подобни тежки престъпления да не се случват и да се извършат необходимите законодателни промени. Това заяви Свилен Максимов пред Нова телевизия бившият съпруг зверски убитата Виктория

Ботьо Ботев: Случаи като Негован с двойно убийство и двойно разчленяване не помня да сме имали досега

Случаи с двойно убийство с двойно разчленяване досега не сме имали в практиката. Ще има много спекулации по него, защото той е много интересен от криминологична гледна точка. За кратко време трябва да се свърши огромна работа от едни огромен екип. От тази аспект трябва да се прояви уважение към работата им.

Виктория Г. - българката до боса на клана Сарконе от Ндрангета

Джанлуиджи е в затвора с братята си Николино и Кармине. Има българска фирма в София - “Иновативе локинг системс”, а жена му - “Италиан билд” в Хасково Разследване на “24 часа” и румънската Asociatia LINX a Jurnalistilor de Investigatie разкри в публикация от 19 август как хора и инвестиции на италианската мафия Ндрангета се оказват свързани с

Мъж надраска епитети на некролог на магистрат в спецпрокуратурата, опитал да го скъса

М. Стефанов, на 49 години, е привлечен към наказателна отговорност за това, че е надраскал некролог на починал магистрат, написал е обидни и нецензурни думи върху него, след което се опитал да го скъса. Накрая е бил спрян от охрана на съдебната власт, съобщиха от прокуратурата: Непристойните действия са извършени на 16.08.2019 г

Откриха нови човешки останки в Негован

Кошмарът в Негован продължава. Полицията е открила тази вечер още човешки останки край софийското село, където бяха намерени два разфасовани трупа, пише TrafficNews. Първоначално разследващите са решили, че става въпрос за трета жертва. По-късно станало ясно, че това не е трети труп, а са таз и ръка от женския труп

Стотици на бдение в Сливен в памет на убитата Кристин

Бдение в памет на убитата седемгодишна Кристин от село Сотиря събра повече от двеста души пред сградата на общината в Сливен, съобщи БТА. Цветя и свещи поставиха опечалените пред една от колоните на общината. Хора от селото и от областния град изразиха съпричастността си към близките на детето. Те поискаха справедливо наказание за задържания

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Рецидивист-посредник за работа във Великобритания заблуди съпрузи, че ще пакетират плодове

Рецидивист, представял се за посредник за наемане на работа във Великобритания е с наложено наказание след споразумение с Районна прокуратура – Гоце Делчев, съобщиха от държавното обвинение. Една година „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване е наказанието, наложено на К.Д. от с. Рупите, община Петрич

Оставиха в ареста петима от обвинените за разпространение на фалшиви евробанкноти

Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата от обвинените за разпространение на фалшиви евробанкноти на територията на България. Шестият задържан излиза на свобода срещу парична гаранция, предава bTV. Обвинените са задържани на 14 август в София и Сандански при съвместна акция на Специализираната прокуратура,

Бабата на убитото дете: Сливен е Криси, не искам друго убийство!

"Не искам друго убийство след моето дете, просто искам справедливост. Искам народът да го съди. Той е изнасилвал и друг път и са го пуснали. В България няма закони. Сливен е потресен, България е потресена, всички са зад моята Криси. Сливен е Криси", сподели бабата на починалото дете пред Bulgaria ON AIR

МВР разследва тежка катастрофа със загинал

В РУ – Карлово се изясняват причините и обстоятелствата около катастрофа със загинал, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Пловдив. Сигналът е получен около 12.20 часа в неделя. Според първоначалната информация в проход „Козница“ на Подбалканския път лек автомобил „Сеат“ навлязъл в лентата за насрещно движение и последователно се блъснал

Обвиниха собственика на депото за отпадъци, запалило се до "Струма" (Обновена)

Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на фирмата, която управлявала запалилото се депо за отпадъци в района на автомагистрала "Струма", съобщиха на съвместен брифинг говорителят на Главна прокуратура, Румяна Арнаудова и окръжният прокурор на Кюстендил, Камелия Стефанова.

Убитите край Негован - възрастни хора, простреляни преди 2 месеца

Телата, открити край софийското село Негован, са на възрастни мъж и жена. Това сочат първите експертизи, съобщава bTV. Най-вероятно те са били убити преди два месеца. Първоначално са смъртоносно простреляни в главата, а след това - разчленени и изхвърлени край водоема. Криминалистите работят и по версията мъжът и жената да са убити от техен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber