Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7604991 Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи www.24chasa.bg
Ако наследи Сотир Цацаров, Иван Гешев обещава да надгражда и променя прокуратурата. СНИМКА: Йордан Симeонов

Ще създаде “гореща” телефонна линия за сигнали за подкупи, няма да се подминават и съобщенията в социалните мрежи

Ще полага усилия за отпадане на мониторинга на ЕК и за по-голяма публичност

Ще продължи реформата на съдебната карта за окрупняване на прокуратури, започната от Сотир Цацаров и настоящия състав на ВСС

“При законодателна промяна, която да декриминализира провокацията към подкуп, в срок до 1 година ще се намали чувствително корупцията по ниските и средните етажи на държавната администрация. Такава промяна обаче е само и единствено в компетентността на законодателната власт”.

Това коментира по телефона пред “24 часа” кандидатът за главен прокурор Иван Гешев за една от идеите, залегнали в концепцията му, ако застане начело на прокуратурата през следващите 7 г.

Стратегическият документ, който се състои от 32 страници, бе публикуван във вторник на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще остане там до 24 октомври. За тогава е насрочен избор за нов главен прокурор.

“Няма как да бъде обяснено на българските граждани,

че например

магистрат, взел

пари, може да

продължи да

работи като

такъв,

ако се приеме по сегашната редакция на Наказателния кодекс (НК), че е невинен, тъй като е провокиран да вземе тези пари”, разясни Гешев защо иска отпадане на текста от НК. - Вземането на пари по служба е най-малко поне морално укоримо и несъвместимо с магистратската професия”.

Друго законодателно предложение на Гешев е прокуратурата да може да сключва споразумения при обвинение за подкуп. Само обаче когато рушветът е равен на минимална работна заплата. “Това ще съдейства за своевременно наказание на извършителите и намаляване на времето за приключване на съдебната фаза на процеса”, обяснява Гешев.

Според кандидата за главен прокурор

човек, който е

дал подкуп,

може да бъде

освободен от

наказателна

отговорност

и да му бъде наложена глоба, но ако доброволно е съобщил за престъплението.

Гешев обещава, че ако бъде избран за следващ обвинител №1, ще положи всички необходими мерки за окончателното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка. “Продължителното функциониране на мониторинговия механизъм в настоящата му форма постепенно започва във вътрешен план да

се ползва като

инструмент за

политическо

противопоставяне”,

коментира Гешев. И допълва: “Не мисля, че е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост”.

Според него прокуратурата се реформира и той ще финализира този процес. Казва и нещо друго - че ще положи усилия за премахване на усещането, че “главният прокурор притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата”. Посочва, че на практика и по закон това е невъзможно.

От концепцията на зам. главния прокурор става яно, че той е застъпник за окрупняването на районните прокуратури. Реформата е дело на Сотир Цацаров и настоящия състав на ВСС. От 1 януари т.г. бяха закрити 11 районни прокуратури. На тяхно място се откриха териториални отделения. От догодина ще има оптимизация и за още 28 районни прокуратури.

“Ще работя за завършване на този процес съвместно и със съдийската колегия (при пълно зачитане на самостоятелната ѝ компетентност) с оглед осигуряване на необходимата предвидимост за функциониране на териториалните отделения”, заявява Гешев.

Любопитно е, че Гешев предлага да създаде организация за подаване на сигнали за корупция и за престъпления по чл. 108 от НК (свързани с антисемитизма, фашизма и други форми на антидемократични идеологии). Това ще става в реално време чрез въвеждане на “гореща” телефонна линия и имейл.

Нещо повече -

готов е да

осъвремени

каналите за

комуникация с

гражданите

и на практика прокуратурата да може да получава сигнали за престъпления и през социалните мрежи.

В концепцията си Гешев очертава и някои проблеми пред разследващите. Един от тях е ненавременното изготвяне на веществени доказателства за резултатите от прилагани СРС. “Това се дължи на недостатъчна ресурсна обезпеченост както материално-техническа, така и кадрова на ДАТО и ДАНС”, казва Гешев. И обяснява, че това забавя разследванията и приключването им с прокурорски акт по същество.

Кандидатът за главен прокурор не подминава и проблемите в Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието. “Заради недостатъчния кадрови състав има пряко отражение върху ефективността на контрола на свободно внасяните забранени за държане и притежание вещи и предмети в местата за лишаване от свобода (наркотични вещества и техни аналози, мобилни апарати, алкохол и др.)”, подчертава Гешев.

Той обещава, че ако стане новият главен прокурор, ще положи усилия за “изграждане на хармонични отношения както със съда, така и с всички разследващи органи, в името на общата цел – успешното противодействие на престъпността”.

Какво още предлага Гешев:

Утвърждаване на екипите за разследване по дела с обществен интерес и най-вече за корупция по високите етажи на властта.

Утвърждаване на приоритетната роля на прокуратурата в разследването на трансгранични престъпления и тероризъм.

Създаване на стандарти за определяне на оптимални срокове за приключване на разследвания за конкретен вид престъпления

Оптимизиране на кадровия ресурс на следствените отдели и Националната следствена служба чрез организационно преструктуриране и преразпределяне, което да доведе до възстановяване на престижа на професията следовател.

Преодоляване на наследените принципи на формиране на трудовото възнаграждение еднакво за съответната длъжност на съответното ниво, без да се отчита обемът и качеството на свършената работа.

Лична мотивация: цената за т. нар. криминален преход не може да бъде плащана само от обикновените български граждани

“На първо място е доверието, гласувано ми с номинирането ми от 11 членове на прокурорската колегия на ВСС. Това за мен е оценка не толкова и само за моята професионална дейност до момента, колкото за тази на колегите от ПРБ, с които работим съвместно след 2016 г. (в качеството ми на административен ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на главния прокурор при ВКП). Смятам, че с тях започнахме заедно да променяме ефективността и ефикасността на ПРБ в посоката, очаквана от българските граждани. Резултатите са видими за всеки непредубеден и добросъвестен зрител.

Вследствие на тях доверие започва да се формира и в обществото и всичко това е отговорност, която съм длъжен да оправдая”, казва Иван Гешев за личната му мотивация да приеме номинацията.

И добавя: “Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да му дадем “продукта”, който те очакват от нас. Този продукт се нарича “справедливост”.

Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона. Съдебната власт, и в частност прокуратурата, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. Цената за т.нар. криминален преход не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Сплит, Хърватия

Хърватия поема председателството на ЕС сред масова емиграция на гражданите й

В очите на своите балкански съседи Хърватия е щастливата избраница, която успя да се присъедини към ЕС преди шест години. При все това жителите й продължават да емигрират масово, мотивирани от проблеми, които подкопават целия регион, пише БТА. Хърватия ще поеме на 1 януари за първи път ротационното председателство на Европейския съюз

Сотир Цацаров Снимка: Архив

Радев издаде указ за освобождаването на Цацаров от длъжността главен прокурор

Държавният глава Румен Радев издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на президента. Това става по предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията, се посочва в

Проф. Генчо Начев КАДЪР: БНТ

Проф. Генчо Начев: Повече от 120-130 болници в България не са необходими

Болниците в страната са твърде много и всички си затварят очите. Повече от 120-130 болници в България не са необходими, а в момента са над 300. Това преструктуриране ще доведе до отделяне на повече средства и за възнаграждения и ще натовари структурите с реална дейност, защото много от тези болници имат изкуствена дейност

Малина Крумова: След 7 клас задължителен първи изпит за движение по пътищата

Малина Крумова: След 7 клас задължителен първи изпит за движение по пътищата

Обучението на шофьорите, осъзнаването на тяхната отговорност на пътя трябва да започва още от най-ранна детска възраст. Това заяви шефката на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова на дискусията на „24 часа“ „Карай умно, стигни жив“. „Бих разширила темата на дебата за подготовката на шофьорите не само с водачите

Маринов: 97% от катастрофите са след човешки грешки

Маринов: 97% от катастрофите са след човешки грешки

97% от всички настъпили катастрофи са след човешки грешки на водачите или другите участници в движението. Това каза на дискусията „Карай умно, стигни жив“, организирана от „24 часа“, вътрешният министър Младен Маринов. "Отдаваме много голямо значение на контрола, а в перспектива не е добре. Трябва участниците в движението да осъзнаят

90% от автоинструкторите имат професията си за хоби

90% от автоинструкторите имат професията си за хоби

Крайни и непопулярни мерки може да са увеличението на часовете за кормуване и готвените промени, това заяви Красимир Георгиев, председател на асоциацията за квалификация на автомобилистите в България по време на дебата на в. "24 часа". В една огромна част от кормуването над 80% от подготовката на бъдещите водачи минава по 8-10 улици

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Да помогнем на Мария да диша сама

Да помогнем на Мария да диша сама

Мария е болна от неизлечимата болест прогресивна мускулна атрофия. От 20 години е на легло, неподвижна, със 100% увреждания на цялото тяло. Движи единствено пръстите на ръцете си. Диша с апарат. "Без апарат животът ми е същински ад. Сега се нуждая от друг апарат, подобен на моя, който трябва да се закупи от Америка, за да живея

Изчезналата Росица Кадър: Нова тв

Бабата на отровените деца от Кардам за изчезналата си дъщеря: От сутрин говореше с различни мъже

Очаквах, че ще направи нещо подобно. От сутрин телефонът й звънеше и говореше с различни мъже. Това каза по Нова тв Стоянка. Тя е баба на отровените деца в Кардам и майка на Росица Маринова, която е изчезнала от дни с детските на децата си. Тя не е взела даренията, които се събират за децата, защото нямала достъп до тях

Кадър: БНТ

Протестиращите сестри пред Министерския съвет искат среща с Борисов

Продължава протестът на медицинските специалисти в София. Снощи те разпънаха палатков лагер пред Министерския съвет и заплашиха, че ще останат в него, докато не бъдат приети от премиера Бойко Борисов. Протестиращите настояват за реформа в сектора, ясни правила при разпределението на публичните средства

Десислава Радева СНИМКА: Архив

Десислава Радева: Най-хубавото на президентството на Румен е, че е временно

„С приятелки ходехме на "Старата фрегата" лятото и гледахме чужденците. Имаше възрастни двойки от Германия, Сърбия, които слушаха валс. Тук беше пълно с чужденци и ние гълтахме от тяхната култура в онзи затворен социалистически ред“, припомни си в ефира на радио Power FM съпругата на президента Румен Радев - Десислава Радева, и допълни

Снимка: Архив

14-годишното момиче, пострадало при катастрофа в София, вече е по-добре

Подобрява се състоянието на 14-годишното момиче, което пострада при катастрофа на столичния булевард "Никола Вапцаров" в петък. Детето е в стабилно състояние, след претърпяна операция. Лечението му продължава в Детската травматология на "Пирогов", с него вече работи рехабилитатор, предаде БНТ. При инцидента загина друго 13-годишно момиче

Росен Рапчев Кадър: БНТ

Експерт: На година средно губим по един клас деца по пътищата

На година средно губим по един клас деца по пътищата, губим ги като велосипедисти, като пешеходци, като пасажери. Всяка година губим близо 190 пешеходци. Това е огромен проблем, каза пред БНТ експертът от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Росен Рапчев. "Сега в момента, по-голямата част от денонощието е тъмно и пешеходците

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber