Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7604991 Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи www.24chasa.bg
Ако наследи Сотир Цацаров, Иван Гешев обещава да надгражда и променя прокуратурата. СНИМКА: Йордан Симeонов

Ще създаде “гореща” телефонна линия за сигнали за подкупи, няма да се подминават и съобщенията в социалните мрежи

Ще полага усилия за отпадане на мониторинга на ЕК и за по-голяма публичност

Ще продължи реформата на съдебната карта за окрупняване на прокуратури, започната от Сотир Цацаров и настоящия състав на ВСС

“При законодателна промяна, която да декриминализира провокацията към подкуп, в срок до 1 година ще се намали чувствително корупцията по ниските и средните етажи на държавната администрация. Такава промяна обаче е само и единствено в компетентността на законодателната власт”.

Това коментира по телефона пред “24 часа” кандидатът за главен прокурор Иван Гешев за една от идеите, залегнали в концепцията му, ако застане начело на прокуратурата през следващите 7 г.

Стратегическият документ, който се състои от 32 страници, бе публикуван във вторник на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще остане там до 24 октомври. За тогава е насрочен избор за нов главен прокурор.

“Няма как да бъде обяснено на българските граждани,

че например

магистрат, взел

пари, може да

продължи да

работи като

такъв,

ако се приеме по сегашната редакция на Наказателния кодекс (НК), че е невинен, тъй като е провокиран да вземе тези пари”, разясни Гешев защо иска отпадане на текста от НК. - Вземането на пари по служба е най-малко поне морално укоримо и несъвместимо с магистратската професия”.

Друго законодателно предложение на Гешев е прокуратурата да може да сключва споразумения при обвинение за подкуп. Само обаче когато рушветът е равен на минимална работна заплата. “Това ще съдейства за своевременно наказание на извършителите и намаляване на времето за приключване на съдебната фаза на процеса”, обяснява Гешев.

Според кандидата за главен прокурор

човек, който е

дал подкуп,

може да бъде

освободен от

наказателна

отговорност

и да му бъде наложена глоба, но ако доброволно е съобщил за престъплението.

Гешев обещава, че ако бъде избран за следващ обвинител №1, ще положи всички необходими мерки за окончателното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка. “Продължителното функциониране на мониторинговия механизъм в настоящата му форма постепенно започва във вътрешен план да

се ползва като

инструмент за

политическо

противопоставяне”,

коментира Гешев. И допълва: “Не мисля, че е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост”.

Според него прокуратурата се реформира и той ще финализира този процес. Казва и нещо друго - че ще положи усилия за премахване на усещането, че “главният прокурор притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата”. Посочва, че на практика и по закон това е невъзможно.

От концепцията на зам. главния прокурор става яно, че той е застъпник за окрупняването на районните прокуратури. Реформата е дело на Сотир Цацаров и настоящия състав на ВСС. От 1 януари т.г. бяха закрити 11 районни прокуратури. На тяхно място се откриха териториални отделения. От догодина ще има оптимизация и за още 28 районни прокуратури.

“Ще работя за завършване на този процес съвместно и със съдийската колегия (при пълно зачитане на самостоятелната ѝ компетентност) с оглед осигуряване на необходимата предвидимост за функциониране на териториалните отделения”, заявява Гешев.

Любопитно е, че Гешев предлага да създаде организация за подаване на сигнали за корупция и за престъпления по чл. 108 от НК (свързани с антисемитизма, фашизма и други форми на антидемократични идеологии). Това ще става в реално време чрез въвеждане на “гореща” телефонна линия и имейл.

Нещо повече -

готов е да

осъвремени

каналите за

комуникация с

гражданите

и на практика прокуратурата да може да получава сигнали за престъпления и през социалните мрежи.

В концепцията си Гешев очертава и някои проблеми пред разследващите. Един от тях е ненавременното изготвяне на веществени доказателства за резултатите от прилагани СРС. “Това се дължи на недостатъчна ресурсна обезпеченост както материално-техническа, така и кадрова на ДАТО и ДАНС”, казва Гешев. И обяснява, че това забавя разследванията и приключването им с прокурорски акт по същество.

Кандидатът за главен прокурор не подминава и проблемите в Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието. “Заради недостатъчния кадрови състав има пряко отражение върху ефективността на контрола на свободно внасяните забранени за държане и притежание вещи и предмети в местата за лишаване от свобода (наркотични вещества и техни аналози, мобилни апарати, алкохол и др.)”, подчертава Гешев.

Той обещава, че ако стане новият главен прокурор, ще положи усилия за “изграждане на хармонични отношения както със съда, така и с всички разследващи органи, в името на общата цел – успешното противодействие на престъпността”.

Какво още предлага Гешев:

Утвърждаване на екипите за разследване по дела с обществен интерес и най-вече за корупция по високите етажи на властта.

Утвърждаване на приоритетната роля на прокуратурата в разследването на трансгранични престъпления и тероризъм.

Създаване на стандарти за определяне на оптимални срокове за приключване на разследвания за конкретен вид престъпления

Оптимизиране на кадровия ресурс на следствените отдели и Националната следствена служба чрез организационно преструктуриране и преразпределяне, което да доведе до възстановяване на престижа на професията следовател.

Преодоляване на наследените принципи на формиране на трудовото възнаграждение еднакво за съответната длъжност на съответното ниво, без да се отчита обемът и качеството на свършената работа.

Лична мотивация: цената за т. нар. криминален преход не може да бъде плащана само от обикновените български граждани

“На първо място е доверието, гласувано ми с номинирането ми от 11 членове на прокурорската колегия на ВСС. Това за мен е оценка не толкова и само за моята професионална дейност до момента, колкото за тази на колегите от ПРБ, с които работим съвместно след 2016 г. (в качеството ми на административен ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на главния прокурор при ВКП). Смятам, че с тях започнахме заедно да променяме ефективността и ефикасността на ПРБ в посоката, очаквана от българските граждани. Резултатите са видими за всеки непредубеден и добросъвестен зрител.

Вследствие на тях доверие започва да се формира и в обществото и всичко това е отговорност, която съм длъжен да оправдая”, казва Иван Гешев за личната му мотивация да приеме номинацията.

И добавя: “Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да му дадем “продукта”, който те очакват от нас. Този продукт се нарича “справедливост”.

Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона. Съдебната власт, и в частност прокуратурата, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. Цената за т.нар. криминален преход не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Гори старото сметище на завод „Арсенал”

Пожар избухна на старото сметище на завод "Арсенал" в Казанлък. Инцидентът е станал около 21 ч. Първи са се озовали ведомствените пожарникари на оръжейния зъвод. В гасенето на огнената стихия се е присъединил екип на пожарната в Казанлък, предаде БГНЕС. По първоначална информация, няма опасност за производството и работниците

Колеги на Кристиян Бойков трили тайните си чатове, “ТАД Груп” хакнала и система за разплащане с биткойни

“ТАД Груп” има данните ни, а не сме ги наемали. Това заявяват четирима свидетели, разпитани по разследването за кибертероризъм. Прокуратурата публикува в петък още доказателства срещу тримата обвиняеми за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров. Експертна справка от МВР показва

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите. През следващите 20-ина години все повече ще се увеличава броят на азиатските тигрови комари, които до края на века ще нараснат двойно заради по-топлите и влажни зими

Най-великият мъж, прости се с Жорж любимата му Шуши (Обзор)

Изпратиха го политически мъже, приятели и двете му дъщери, пристигнали от САЩ Дойдох да се простя с един приятел с голямо сърце, прям и откровен, който обичаше България.” Това бяха най-честите думи на близките и приятелите, дошли да кажат последно сбогом на Жорж Ганчев. Многократният кандидат за президент

Мъжът, открил заловещата находка край Негован: Видях череп на брега

В събота Иван отива за риба на водоема в Негован. Придружава го приятелката му. Не са сами край водата, за риба са дошли още хора. Привечер мъжът се натъква на зловещата находка. „Само един череп видях и това беше на брега. На човек, то си личи. звъннах на полицията”, спомня си пред bTV Иван. Въпреки че не е единствен свидетел

Голям пожар в Калояново, пет екипи на пожарната го гасят

Екипи с пет противопожарни автомобила гасят пожар на територията на община Калояново, област Пловдив, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът за възникнал огън в сухи треви и храсти в землището на селата Бегово и Отец Паисиево, община Калояново, област Пловдив е получено в ранния следобед в РДПБЗН - Пловдив

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Голям пожар гори до село Бегово

Голям пожар гори до калояновското село Бегово. Засега няма опасност за населението, предаде NOVA.  Пламъците са обхванали около 15 декара широколистна гора и над 300 декара частни розови насаждения. Огнената стихия се разраства, заради силните пориви на вятъра. Това затруднява гасенето. Първи на място се отзоваха екипи на пожарната в Хисаря

Затварят тунела на "Люлин" в столицата тази нощ

В събота през нощта ще бъде извършено миене на транспортния тунел на „Люлин“ и той ще бъде затворен, съобщиха от Столична община. От 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Царица Йоана“ в участъка от бул. „Д-р Петър Дартлиев“ и бул. „Вардар“.

Стига депутатска милост за жестоки убийци!

Твърде много млади жени бяха изнасилвани и брутално убивани в последните години и твърде много техни насилници отърваха доживотните присъди. Всичко това с любезната подкрепа на българския парламент, който упорито не желае да промени съответния текст в наказателния закон. Вратичка, която дава обидна привилегия на жестоки психопати за сметка на

Стефан Данаилов вече сяда на леглото след операцията

В неделя го извеждат от интензивното Стефан Данаилов се раздвижва след операцията и вече сяда на леглото. Това съобщи пред "24 часа" директорът на "Бургасмед" д-р Стоил Апостолов. В четвъртък следобед в бургаската болница му бе направена тежка операция със смяна на тазобедрената става от екип начело със светилото в травматологията проф

БАБХ следи фуражна суровина от Бразилия със съмнение за салмонела

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 26.07.2019 г. Хърватия разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина – соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела. Засегнатата фуражна суровина е с произход Бразилия,

Обявиха конкурс за 198 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 198 вакантни войнишки длъжности във военни формирования от Сухопътните войски. Свободните места са в гарнизоните София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Казанлък, Шумен, Свобода, Белене, Асеновград, Мусачево, Горна Оряховица, Смолян и Пловдив

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber