Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7604991 Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи Гешев пред “24 часа”: Ако отпадне провокацията към подкуп, ще намалее корупцията по ниските и средните етажи www.24chasa.bg
Ако наследи Сотир Цацаров, Иван Гешев обещава да надгражда и променя прокуратурата. СНИМКА: Йордан Симeонов

Ще създаде “гореща” телефонна линия за сигнали за подкупи, няма да се подминават и съобщенията в социалните мрежи

Ще полага усилия за отпадане на мониторинга на ЕК и за по-голяма публичност

Ще продължи реформата на съдебната карта за окрупняване на прокуратури, започната от Сотир Цацаров и настоящия състав на ВСС

“При законодателна промяна, която да декриминализира провокацията към подкуп, в срок до 1 година ще се намали чувствително корупцията по ниските и средните етажи на държавната администрация. Такава промяна обаче е само и единствено в компетентността на законодателната власт”.

Това коментира по телефона пред “24 часа” кандидатът за главен прокурор Иван Гешев за една от идеите, залегнали в концепцията му, ако застане начело на прокуратурата през следващите 7 г.

Стратегическият документ, който се състои от 32 страници, бе публикуван във вторник на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще остане там до 24 октомври. За тогава е насрочен избор за нов главен прокурор.

“Няма как да бъде обяснено на българските граждани,

че например

магистрат, взел

пари, може да

продължи да

работи като

такъв,

ако се приеме по сегашната редакция на Наказателния кодекс (НК), че е невинен, тъй като е провокиран да вземе тези пари”, разясни Гешев защо иска отпадане на текста от НК. - Вземането на пари по служба е най-малко поне морално укоримо и несъвместимо с магистратската професия”.

Друго законодателно предложение на Гешев е прокуратурата да може да сключва споразумения при обвинение за подкуп. Само обаче когато рушветът е равен на минимална работна заплата. “Това ще съдейства за своевременно наказание на извършителите и намаляване на времето за приключване на съдебната фаза на процеса”, обяснява Гешев.

Според кандидата за главен прокурор

човек, който е

дал подкуп,

може да бъде

освободен от

наказателна

отговорност

и да му бъде наложена глоба, но ако доброволно е съобщил за престъплението.

Гешев обещава, че ако бъде избран за следващ обвинител №1, ще положи всички необходими мерки за окончателното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка. “Продължителното функциониране на мониторинговия механизъм в настоящата му форма постепенно започва във вътрешен план да

се ползва като

инструмент за

политическо

противопоставяне”,

коментира Гешев. И допълва: “Не мисля, че е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост”.

Според него прокуратурата се реформира и той ще финализира този процес. Казва и нещо друго - че ще положи усилия за премахване на усещането, че “главният прокурор притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата”. Посочва, че на практика и по закон това е невъзможно.

От концепцията на зам. главния прокурор става яно, че той е застъпник за окрупняването на районните прокуратури. Реформата е дело на Сотир Цацаров и настоящия състав на ВСС. От 1 януари т.г. бяха закрити 11 районни прокуратури. На тяхно място се откриха териториални отделения. От догодина ще има оптимизация и за още 28 районни прокуратури.

“Ще работя за завършване на този процес съвместно и със съдийската колегия (при пълно зачитане на самостоятелната ѝ компетентност) с оглед осигуряване на необходимата предвидимост за функциониране на териториалните отделения”, заявява Гешев.

Любопитно е, че Гешев предлага да създаде организация за подаване на сигнали за корупция и за престъпления по чл. 108 от НК (свързани с антисемитизма, фашизма и други форми на антидемократични идеологии). Това ще става в реално време чрез въвеждане на “гореща” телефонна линия и имейл.

Нещо повече -

готов е да

осъвремени

каналите за

комуникация с

гражданите

и на практика прокуратурата да може да получава сигнали за престъпления и през социалните мрежи.

В концепцията си Гешев очертава и някои проблеми пред разследващите. Един от тях е ненавременното изготвяне на веществени доказателства за резултатите от прилагани СРС. “Това се дължи на недостатъчна ресурсна обезпеченост както материално-техническа, така и кадрова на ДАТО и ДАНС”, казва Гешев. И обяснява, че това забавя разследванията и приключването им с прокурорски акт по същество.

Кандидатът за главен прокурор не подминава и проблемите в Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието. “Заради недостатъчния кадрови състав има пряко отражение върху ефективността на контрола на свободно внасяните забранени за държане и притежание вещи и предмети в местата за лишаване от свобода (наркотични вещества и техни аналози, мобилни апарати, алкохол и др.)”, подчертава Гешев.

Той обещава, че ако стане новият главен прокурор, ще положи усилия за “изграждане на хармонични отношения както със съда, така и с всички разследващи органи, в името на общата цел – успешното противодействие на престъпността”.

Какво още предлага Гешев:

Утвърждаване на екипите за разследване по дела с обществен интерес и най-вече за корупция по високите етажи на властта.

Утвърждаване на приоритетната роля на прокуратурата в разследването на трансгранични престъпления и тероризъм.

Създаване на стандарти за определяне на оптимални срокове за приключване на разследвания за конкретен вид престъпления

Оптимизиране на кадровия ресурс на следствените отдели и Националната следствена служба чрез организационно преструктуриране и преразпределяне, което да доведе до възстановяване на престижа на професията следовател.

Преодоляване на наследените принципи на формиране на трудовото възнаграждение еднакво за съответната длъжност на съответното ниво, без да се отчита обемът и качеството на свършената работа.

Лична мотивация: цената за т. нар. криминален преход не може да бъде плащана само от обикновените български граждани

“На първо място е доверието, гласувано ми с номинирането ми от 11 членове на прокурорската колегия на ВСС. Това за мен е оценка не толкова и само за моята професионална дейност до момента, колкото за тази на колегите от ПРБ, с които работим съвместно след 2016 г. (в качеството ми на административен ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на главния прокурор при ВКП). Смятам, че с тях започнахме заедно да променяме ефективността и ефикасността на ПРБ в посоката, очаквана от българските граждани. Резултатите са видими за всеки непредубеден и добросъвестен зрител.

Вследствие на тях доверие започва да се формира и в обществото и всичко това е отговорност, която съм длъжен да оправдая”, казва Иван Гешев за личната му мотивация да приеме номинацията.

И добавя: “Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да му дадем “продукта”, който те очакват от нас. Този продукт се нарича “справедливост”.

Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона. Съдебната власт, и в частност прокуратурата, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. Цената за т.нар. криминален преход не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Сменят в четвъртък тазобедрената става на Стефан Данаилов след падане на мокра тераса (Обзор)

Внукът на Ламбо с него в болницата в Бургас, обмисля се да го докарат в София за операцията Тежко падане на мокра тераса изпрати Стефан Данаилов в болница. Това се случва в любимото му местенце в Приморско - малък апартамент, в който всяка лято прекарва с вече покойната си съпруга Мария и с внуците.

България е първа в ЕС по смърт на пътя с кола

За 20 г. Европа намали смъртните случаи 2 пъти, България - само с 40% България се оказва първа в ЕС по една от най-печалните статистики - смърт при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая. В страната членка с най-малко автопроизшествия с

Парламентът дава 115 хил. лв., за да учат депутатите чужди езици два пъти седмично

Депутати и служители на парламента ще учат английски, немски и френски, за да се разбират с институциите в Брюксел. Това става ясно от обществена поръчка за чуждоезиково обучение, публикувана от Народното събрание в понеделник. Поръчката е с прогнозна стойност 115 хил. лв. без ДДС и е само за учебната 2019/2020 година

Мъж кърти перки на „Графа“, хвърля ги върху трамвайните релси

Мъж, въоръжен с щанга тип „кози крак“, откърти перки на „Граф Игнатиев“ и ги хвърли върху трамвайните релси, съобщава БГНЕС. По неофициална информация жена, придружваща вандала, се спънала в перките на Графа. Мъжът се ядосал, откъртил и три от тях. Две от тях той захвърлил върху трамвайните релси, а третата - пред магазин наблизо.

Шофьорка помете дете в Пловдив

15-годишно дете е било блъснато около 17 часа днес на Коматевско шосе в Пловдив, съобщиха от полицията. Оказана му е медицинска помощ. Най-вероятно е със счупен глезен. Няма данни за алкохол на 46-годишната шофьорка. Причините за случилото се

Нов случай на вирусен менингит във Великотърновско

Нов случай на вирусен менингоенцефалит е регистриран във Великотърновска област през миналата седмица. Пациентът е от областния център, като лечението му се провежда в града. Това съобщиха за Фокус от Регионалната здравна инспекция. От началото на годината това е единадесетият заболял от вирусен менингит или менингоенцефалит в областта

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пожар лумна на старото сметище в Перник

Пожар е избухнал в района на старото сметище в Перник, съобщи директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Емил Марков. На площ от около 200 кв. метра горят боклуци. Сметището е пламнало около 14 часа, когато се е чул и пукот, най- вероятно от възпламенените опаковки от дезодоранти и бутилки от монтажна пяна

Пожар избухна в оздравителния комплекс в Павел баня (Обновена, видео)

Пожар е избухнал в ресторант в Павел баня, преде БГНЕС. В оздравителния комплекс има настанени стотици туристи, пациенти и трудноподвижни хора. В момента няколко противопожарни екипа са на мястото и се борят с пламъците. Не е ясно дали ще се наложи евакуация. По информация на presstv.bg огънят е тръгнал от кухнята на ресторанта

От 18 до 20 ч. утре ще прекъсва интернет връзката с агенция "Митници"

На 21 август (сряда) от 18:00 до 20:00 часа ще има прекъсване на интернет свързаността към агенция „Митници“. Това е във връзка с планирана подмяна на мрежово оборудване на Министерство на финансите. В посочения период ще има нарушение на възможността за подаване на документи по електронен път към информационните системи на агенцията

Вижте какво решава Министерският съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РАЗПОРЕЖДАНЕ ЗА ПРОМЯНА НА ОРГАНА, КОЙТО УПРАЖНЯВА ПРАВАТА НА ДЪРЖАВАТА КАТО ЕДНОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК НА КАПИТАЛА НА „ЦЕНТЪР ЗА ОТДИХ КИТЕН“ ЕАД - КИТЕН. Внасят: министърът на здравеопазването министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО НА СТРОЕЖ ВЪРХУ МОРСКОТО ДЪНО НА ОБЩИНА БУРГАС.

След взрива край Архангелск: Няма завишена радиация в България

"Статусът на радиационния гама-фон по Северното Черноморие е нормален - между 0.5 и 0.15 µSv/h, което е характерно за естествения фон в страната. Категорично няма регистрирани завишения или други аномалии." Това съобщи във Варна Александър Рупчански, специалист по радиоекологичен мониторинг в АЕЦ "Козлодуй"

Кметът на Белене: Градът е създаден за АЕЦ

Градът Белене и общинската администрация сме умерени оптимисти в това, че ще бъде приключено началото на строежа на АЕЦ и дадена възможност на бизнеса да ръководи процеса за атомната централа. Това заяви кметът на община Белене Милен Дулев, цитиран от БТА. По думите му хората са раздвоени след близо 40-годишно чакане.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber