Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7601125 Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години” Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години” www.24chasa.bg
Експерти от НОИ консултират хората коя формула ще им донесе по-висока пенсия.

От 4 май влязоха в сила новите правила

2200 в заварено положение са поискали преизчисление, срокът е до 4 ноември

Едва 1433 души са поискали да се пенсионират по стария ред с 3-те “златни години” стаж отпреди 1997 г. от 4 май досега. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), изготвена за “24 часа”.

Отделно 2203-ма души, които са били в заварено положение между 31 декември 2018 г. и 3 май 2019 г. (преди да влязат в сила новите правила), също са предпочели пенсиите им да се пресметнат и с трите “златни години”. Те могат да упражнят еднократно правото си на избор до 4 ноември, като подадат заявление за изчисляване на индивидуалния коефициент по старата методика, като съответно занесат документите за стаж, обясниха от НОИ.

Според експерти категорийните работници като миньорите, както и за хората,

които са вземали

заплати над

средната

преди 2000 г.,

ще е по-изгодно да се пенсионират по старата формула и да ползват за изчисление на пенсията си трите “златни години” преди 1997 г. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

От началото на годината общо

51 082 души

са подали

заявления за

лична пенсия,

свързана с трудова дейност. “За всички, които след влизането в сила на законовата промяна не са пожелали пенсията им да бъде определена при прилагане и на старата методика, тя е отпусната по новия ред”, обясниха от НОИ.

Това означава, че за над 46 хил. души е по-изгодно да се пенсионират с осигурителния доход след 2000 г.

Учителите са най-облагодетелствани от новата формула, показват изчисленията на експертите. Причината е, че през последните години заплатите им растат. За хората в сектор “Сигурност” новата формула също дава по-висока пенсия.

Няма разлика при изчисляването на пенсията по новата и старата методика при тези, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход.

Преди време изчисленията на експертите на НОИ показаха, че възможността за избор между двете формули ще даде

среден размер

от 420 лв.

на пенсиите,

отпуснати през 2019-а.

Заради двойното смятане през тази година към бюджета на НОИ бяха прехвърлени допълнителни 13,7 млн. лв. Според прогнозите в края на 2022 г. ще са нужни допълнителни 14,1 млн. лв.

Правото на избор по коя методика да се изчислява бъдещата пенсия бе дадено с промени на Кодекса за социално осигуряване, приети през април. До тях се стигна, след като хора започнаха да се оплакват, че действащите от 1 януари 2019 г. разпоредби ги ощетяват и намаляват размера на прогнозната им пенсия. От тази година във формулата за определяне на индивидуален коефициент трябваше да влиза само осигурителният стаж от 2000 г. нататък, но според експертни прогнози това намаляваше с около 5% пенсиите на част от бъдещите пенсионери.

Хората могат

да избират

между двете

методики до

началото

на 2023 г.

За да няма объркване, от 7 май НОИ автоматично смята коя пенсия е по-изгодна и дава по-високата. За целта трябва да се направи специална отметка в заявленията. Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но предоставят документи за “златните години”, експертите пак ще смятат и двете.

При подаването на документи за пенсиониране трябва да се предоставят доказателства за 3-те т. нар. златни години стаж отпреди 1997 г. - редовна трудова книжка или валидни удостоверения за пенсиониране.

При липса

на документ

от фалирало

предприятие

НОИ проверява

в архивите си

осигурителния стаж. Ако и експертите не могат да открият оригинални документи обаче, пенсията се смята с дохода след 2000 г. За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да правят отметки и да носят документи, защото годините стаж след 2000-ата ги има в регистрите на НОИ. Гражданинът директно ще получи пенсия, определена по новата методика. Това става 4 месеца след подаването на заявлението.

Мобилните експерти

отварят пак приемни

през септември, за да

помагат при смятането

Мобилни експерти отново ще тръгнат из страната през септември, за да помагат на бъдещите пенсионери да изберат кой коефициент ще е по-добър за тях. До края на август ще бъдат качени графиците в общинските центрове по места, обясниха от Националния осигурителен институт.

Мобилните приемни се правят в отдалечени градове, където няма поделения на НОИ. Така не е нужно хората да се разкарват и да харчат пари за транспорт. Консултации без почивка пък се правят във всички приемни на НОИ.

За справката кандидат-пенсионерите трябва да си носят документите за осигурителен стаж за времето до 31 декември 1996 г., както и УП-2 за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигуровки за 3 последователни години от последните 15 г. преди 1 януари 1997 г. Те трябва да знаят, че консултациите с експертите дават прогнозен размер на пенсията. Освен това в консултациите осигурителният стаж до 1 януари 1997 г. ще се третира като стаж от трета категория труд. Причината е, че той се доказва при пенсионното производство.

Преди да отиде на гишето пък всеки може да пресметне онлайн каква пенсия ще получи. Това става с комбинирания калкулатор, за който е нужен ПИК. Досега онлайн са смятали над 35 529 души.

216 037 българи продължават да работят и след пенсия, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите пет месеца на годината.

Над половината от тези, които продължават да се трудят - 124 680 пенсионери, са поискали да им се преизчислят пенсиите с осигурителен стаж и доход, придобити след пенсионирането. От тях 36 985 пък са се възползвали от новата услуга на НОИ за еднократно подаване на заявление. И занапред пенсиите им ще се преизчисляват по служебен път. Досега хората се разкарваха и чакаха по гишетата, за да носят удостоверения за зачетен трудов и осигурителен стаж.

Една от основните причини да останат на трудовия пазар, е, че част от тях са на ниски пенсии, често на минималната. Други, като военни, полицаи и учители пък продължават да се трудят, защото са се пенсионирали по-рано.

Броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането, расте постоянно от 2014 г. “Повечето от тях са специалисти, които са преценили, че могат да продължат в професията си”, обясняват експерти. Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, трудещите се могат да увеличат размера на пенсията си.

Така средната лична пенсия на работещ пенсионер е 501,96 лв. - с над 100 лв. по-висока от средната на тези, които вече не ходят на работа.

Работещите пенсионери инвалиди пък са 106 113. Но при тях средната пенсия през май е далеч по-ниска и достига едва 280,14 лв.

Възрастните хора, които и след пенсия работят, предпочитат сменния режим, при който се редуват поредица от дни в заетост и почивка. “Във всички случаи мотивът им за включване в заетост е да са на пълно осигуряване, което допринася за ръст на пенсиите им”, обясниха експертите от Агенцията по заетостта.

Продавач е и най-желаната професия от пенсионерите. Дамите с пенсия търсят професии, свързани с персонални услуги към населението - детегледачки в детски заведения, санитари, помощници в магазини, помощници в кухня, обобщават от агенцията.

216 хил. продължават да работят,

едва половината обаче

успели да вдигнат пенсията

Жените искат да са детегледачки и продавачки, а мъжете - охранители, строители и техници

Те намират препитание и като общи работници в преработвателната промишленост (консервна, хранително-вкусова), шивачи.

Жените по-лесно успяват да се реализират на високи позиции и след пенсия. Така пенсионерките работят и като преводачки, възпитателки и счетоводителки. Често срещано е жените над 65 г. да работят като социолог и анкетьор.

При мъжете пенсионери най-често срещаната професия е охранител. Веднага след това са троителни професии, техници по поддръжка. Пенсионерите намират работа и като шофьори и животновъди.

От началото на годината чрез бюрата по труда работа са започнали общо 1121 регистрирани пенсионери. Техният брой е нараснал с 37,2% спрямо същия период на миналата година.

Към края на юни в бюрата по труда са регистрирани 1954 лица, придобили право на пенсия. Жените са 1252, или 64% от всички.

Най-много пенсионери, които са си намерили работа чрез държавата, са от Пловдив. Веднага след това се нарежда най-добре развиващият се икономически район - София. Топ 3 се допълва от Бургас. В дъното на класацията са Добрич, Хасково, Ямбол и Смолян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Цацаров за освобождаването на Полфрийман: Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави

„От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров коментира предсрочното

Ученици стават ловци на трюфели в двора на гимназия, ще си купуват компютри с парите от продажбата

- Берачи разораха двора, така разбрахме за находищата, разказва директорката на училището по електроника в Търново Нели Николова - Два екоклуба ще се грижат за ваденето и пакетирането на скъпите гъби в защитената територия - Проектът е одобрен от министерството на образованието Ученическа ферма за трюфели и защитени видове откриха

За първи път в болницата в Силистра е реализирана докрай донорска ситуация (Обзор)

С бъбреците и черния дроб на мъж на 43 г. шанс за живот са получили трима души, трансплантациите са извършени във ВМА и Правителствена За първи път в сряда в силистренската болница е реализирана докрай донорска ситуация, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова. При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие

Интригата в Банско: Сегашният кмет от ГЕРБ или бившата му дясна ръка ще спечелят курорта

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”

Паргов: Мая успя да обедини необединимото в София

Ревизии на всички договори на общината и на обществените поръчки, закани се Манолова Мая Манолова направи невъзможното - обедини необединимите леви формации в столицата с желанието за промяна. Това заяви лидерът на БСП - София, Калоян Паргов по време на срещата на леви партии с кандидата за кмет. Много отдавна лявото не е било толкова единно

Бащата на убития от Полфрийман студент: Нека Калпакчиев да ни обясни решението си

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов - Христо Монов, призова Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобада. Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

БНТ се извини на посолството на Украйна за показана в ефир неточна карта

БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р.България. Грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от

Ботьо Ботев: Смятам, че доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда

В сряда близки на жестоко убити протестираха пред парламента. Пoчeрнeни рoдитeли настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc и по-точно - отмяна на съкратеното производство при самопризнания в случай на тежки престъпления. „В процеса на дебатите и от крайния резултат се установи единодушна подкрепа в полза на невинните.

Светослав Костов: Изненадан съм от твърденията за натиск в БНР

Не знам какво е имала предвид Силвия Великова за натиск. Това каза пред журналисти генералният директор на БНР Светослав Костов в отговор на въпрос откъде е дошъл натискът в радиото, за какъвто е заговорила Силвия Великова в СЕМ, предаде topnovini.bg. „Много съм изненадан от едни такива твърдения. Не мога да коментирам думи на колеги.

Бодигард на Сергей Станишев ще оглавява НСО?

НСО ще бъде оглавена от полк. Красимир Станчев, бивш охранител на премиера Сергей Станишев, а преди това в екипа от гардове на Симеон Сакскобургготски, научи DarikNews.bg. Станчев беше зам.-началник на службата по времето на Ангел Антонов, който го освободи през 2016 г. В момента той движи международния отдел на НСО

По-добри оценки, по-малко отсъствия

Или как един американски учител в България променя статуквото в класната стая Според данните от международното изследване на грамотността PISA България влиза в топ 10 по отсъствия от училище в класацията на 58-те изследвани държави. По-точно - заема незавидното осмо място. Неизвинените отсъствия на българските ученици са нараснали с 20% за

Андрей Новаков: Пакет „Мобилност” навлиза в нов етап

„Резултатът от днешното гласуване не беше положителен, но не беше и окончателен. Аз лично исках да видя по-добри резултати. Самото гласуване е плод на общи усилия на всички колеги, с които работим по темата. То не е окончателно. Пакет „Мобилност” навлиза в нов етап и ще трябва да се адаптираме към новите реалности”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber