Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7601125 Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години” Едва 1433 с пенсия по старата формула, за над 46 000 е по-изгодно без “златните години” www.24chasa.bg
Експерти от НОИ консултират хората коя формула ще им донесе по-висока пенсия.

От 4 май влязоха в сила новите правила

2200 в заварено положение са поискали преизчисление, срокът е до 4 ноември

Едва 1433 души са поискали да се пенсионират по стария ред с 3-те “златни години” стаж отпреди 1997 г. от 4 май досега. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), изготвена за “24 часа”.

Отделно 2203-ма души, които са били в заварено положение между 31 декември 2018 г. и 3 май 2019 г. (преди да влязат в сила новите правила), също са предпочели пенсиите им да се пресметнат и с трите “златни години”. Те могат да упражнят еднократно правото си на избор до 4 ноември, като подадат заявление за изчисляване на индивидуалния коефициент по старата методика, като съответно занесат документите за стаж, обясниха от НОИ.

Според експерти категорийните работници като миньорите, както и за хората,

които са вземали

заплати над

средната

преди 2000 г.,

ще е по-изгодно да се пенсионират по старата формула и да ползват за изчисление на пенсията си трите “златни години” преди 1997 г. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

От началото на годината общо

51 082 души

са подали

заявления за

лична пенсия,

свързана с трудова дейност. “За всички, които след влизането в сила на законовата промяна не са пожелали пенсията им да бъде определена при прилагане и на старата методика, тя е отпусната по новия ред”, обясниха от НОИ.

Това означава, че за над 46 хил. души е по-изгодно да се пенсионират с осигурителния доход след 2000 г.

Учителите са най-облагодетелствани от новата формула, показват изчисленията на експертите. Причината е, че през последните години заплатите им растат. За хората в сектор “Сигурност” новата формула също дава по-висока пенсия.

Няма разлика при изчисляването на пенсията по новата и старата методика при тези, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход.

Преди време изчисленията на експертите на НОИ показаха, че възможността за избор между двете формули ще даде

среден размер

от 420 лв.

на пенсиите,

отпуснати през 2019-а.

Заради двойното смятане през тази година към бюджета на НОИ бяха прехвърлени допълнителни 13,7 млн. лв. Според прогнозите в края на 2022 г. ще са нужни допълнителни 14,1 млн. лв.

Правото на избор по коя методика да се изчислява бъдещата пенсия бе дадено с промени на Кодекса за социално осигуряване, приети през април. До тях се стигна, след като хора започнаха да се оплакват, че действащите от 1 януари 2019 г. разпоредби ги ощетяват и намаляват размера на прогнозната им пенсия. От тази година във формулата за определяне на индивидуален коефициент трябваше да влиза само осигурителният стаж от 2000 г. нататък, но според експертни прогнози това намаляваше с около 5% пенсиите на част от бъдещите пенсионери.

Хората могат

да избират

между двете

методики до

началото

на 2023 г.

За да няма объркване, от 7 май НОИ автоматично смята коя пенсия е по-изгодна и дава по-високата. За целта трябва да се направи специална отметка в заявленията. Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но предоставят документи за “златните години”, експертите пак ще смятат и двете.

При подаването на документи за пенсиониране трябва да се предоставят доказателства за 3-те т. нар. златни години стаж отпреди 1997 г. - редовна трудова книжка или валидни удостоверения за пенсиониране.

При липса

на документ

от фалирало

предприятие

НОИ проверява

в архивите си

осигурителния стаж. Ако и експертите не могат да открият оригинални документи обаче, пенсията се смята с дохода след 2000 г. За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да правят отметки и да носят документи, защото годините стаж след 2000-ата ги има в регистрите на НОИ. Гражданинът директно ще получи пенсия, определена по новата методика. Това става 4 месеца след подаването на заявлението.

Мобилните експерти

отварят пак приемни

през септември, за да

помагат при смятането

Мобилни експерти отново ще тръгнат из страната през септември, за да помагат на бъдещите пенсионери да изберат кой коефициент ще е по-добър за тях. До края на август ще бъдат качени графиците в общинските центрове по места, обясниха от Националния осигурителен институт.

Мобилните приемни се правят в отдалечени градове, където няма поделения на НОИ. Така не е нужно хората да се разкарват и да харчат пари за транспорт. Консултации без почивка пък се правят във всички приемни на НОИ.

За справката кандидат-пенсионерите трябва да си носят документите за осигурителен стаж за времето до 31 декември 1996 г., както и УП-2 за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигуровки за 3 последователни години от последните 15 г. преди 1 януари 1997 г. Те трябва да знаят, че консултациите с експертите дават прогнозен размер на пенсията. Освен това в консултациите осигурителният стаж до 1 януари 1997 г. ще се третира като стаж от трета категория труд. Причината е, че той се доказва при пенсионното производство.

Преди да отиде на гишето пък всеки може да пресметне онлайн каква пенсия ще получи. Това става с комбинирания калкулатор, за който е нужен ПИК. Досега онлайн са смятали над 35 529 души.

216 037 българи продължават да работят и след пенсия, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите пет месеца на годината.

Над половината от тези, които продължават да се трудят - 124 680 пенсионери, са поискали да им се преизчислят пенсиите с осигурителен стаж и доход, придобити след пенсионирането. От тях 36 985 пък са се възползвали от новата услуга на НОИ за еднократно подаване на заявление. И занапред пенсиите им ще се преизчисляват по служебен път. Досега хората се разкарваха и чакаха по гишетата, за да носят удостоверения за зачетен трудов и осигурителен стаж.

Една от основните причини да останат на трудовия пазар, е, че част от тях са на ниски пенсии, често на минималната. Други, като военни, полицаи и учители пък продължават да се трудят, защото са се пенсионирали по-рано.

Броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането, расте постоянно от 2014 г. “Повечето от тях са специалисти, които са преценили, че могат да продължат в професията си”, обясняват експерти. Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, трудещите се могат да увеличат размера на пенсията си.

Така средната лична пенсия на работещ пенсионер е 501,96 лв. - с над 100 лв. по-висока от средната на тези, които вече не ходят на работа.

Работещите пенсионери инвалиди пък са 106 113. Но при тях средната пенсия през май е далеч по-ниска и достига едва 280,14 лв.

Възрастните хора, които и след пенсия работят, предпочитат сменния режим, при който се редуват поредица от дни в заетост и почивка. “Във всички случаи мотивът им за включване в заетост е да са на пълно осигуряване, което допринася за ръст на пенсиите им”, обясниха експертите от Агенцията по заетостта.

Продавач е и най-желаната професия от пенсионерите. Дамите с пенсия търсят професии, свързани с персонални услуги към населението - детегледачки в детски заведения, санитари, помощници в магазини, помощници в кухня, обобщават от агенцията.

216 хил. продължават да работят,

едва половината обаче

успели да вдигнат пенсията

Жените искат да са детегледачки и продавачки, а мъжете - охранители, строители и техници

Те намират препитание и като общи работници в преработвателната промишленост (консервна, хранително-вкусова), шивачи.

Жените по-лесно успяват да се реализират на високи позиции и след пенсия. Така пенсионерките работят и като преводачки, възпитателки и счетоводителки. Често срещано е жените над 65 г. да работят като социолог и анкетьор.

При мъжете пенсионери най-често срещаната професия е охранител. Веднага след това са троителни професии, техници по поддръжка. Пенсионерите намират работа и като шофьори и животновъди.

От началото на годината чрез бюрата по труда работа са започнали общо 1121 регистрирани пенсионери. Техният брой е нараснал с 37,2% спрямо същия период на миналата година.

Към края на юни в бюрата по труда са регистрирани 1954 лица, придобили право на пенсия. Жените са 1252, или 64% от всички.

Най-много пенсионери, които са си намерили работа чрез държавата, са от Пловдив. Веднага след това се нарежда най-добре развиващият се икономически район - София. Топ 3 се допълва от Бургас. В дъното на класацията са Добрич, Хасково, Ямбол и Смолян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Станислав Владимиров

Кметът на Перник: Комуникацията ми с премиера е по-добра отколкото с шефа на ВиК

„Ние сме на скрит воден режим от няколко месеца, без да е обявен официално от властите. Във високите квартали на Перник няма достатъчно налягане. Изправени сме пред една голяма криза. Язовир „Студена” в момента е в много критичен минимум. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA кметът на Перник Станислав Владимиров

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще посети Света гора

Държавният глава Румен Радев ще бъде на 15 и 16 ноември на посещение в Света гора, съобщиха от прессекретариата на президента. Българският президент ще посети административния център на Света гора – Карея, където ще проведе среща с протоепистата йеромонах Стефан и духовното ръководство. В Света гора Румен Радев ще посети и българската духовна и

Елена Йончева

Елена Йончева: Случаят "Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България

Днес, 14 ноември, в интервю за предаването „12+3“ на радио „Хоризонт“, евродепутатът от групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Елена Йончева коментира скандала „Ало, Банов съм”. Да припомним, че в началото на тази година, Йончева пycнa автентични зaпиcи, oт който cтaвa яcнo ?a?, по времето, когато е бил зам

Кадър: Нова телевизия

3 катастрофи с тирове станаха на пътя към Дунав мост 2

Три катастрофи с тежкотоварни автомобили станаха в четвъртък следобед за няколко минути по пътя за Дунав мост 2. Първият сблъсък се е случил малко след Околовръстния път на Монтана, в посока Видин. На мокър път, тир е поднесъл и е паднал в дълбоко дере. Шофьорът е бил заклещен в кабината. Той е откаран в монтанската болница без сериозни

Красимир Каракачанов. Снимка Архив

Каракачанов: Тече съгласуване военен разузнавач №1 да стане титуляр

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни в ресорната парламентарна комисия, че в момента тече съгласувателна процедура с президентската институция, за да може временно изпълняващият длъжността директор на службата "Военна информация" полк. Велко Атанасов да стане титуляр, съобщи БТА. След рапорта за напускане на предишния директор

Розалина Апостолова. Снимка РАДКО ПАУНОВ

Известната адвокатка Розалина Апостолова почина след масивен инфаркт

Известната адвокатка Розалина Апостолова е починала след масивен инфаркт, съобщава trafficnews.bg. Това стана ясно по време на делото в Окръжен съд – Пловдив срещу убиеца от Куртово Конаре – Илиян Рангелов, чийто защитник бе именно Апостолова. Розалина Апостолова водеше едни от знаковите дела не само в София, но и в града под тепетата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Румен Радев

Румен Радев поднесе съболезнования на словашкия си колега заради катастрофата край Нитра

Президентът Румен Радев поднесе съболезнования на словашкия си колега Зузана Чапутова по повод жертвите на катастрофата край град Нитра. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до президента на Словашката република Зузана Чапутова по повод жертвите, сред които и деца

Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Гърция за участие в Четвъртата среща на върха в Солун. Форумът е под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос и ще се проведе на 14 и 15 ноември. На срещата ще бъдат и премиерите на Гърция и Република Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова се срещна с посланика на Съединените американски щати в България Н. Пр. г-жа Херо Мустафа. Снимка БСП

Корнелия Нинова се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова се срещна с посланика на Съединените американски щати в България Н. Пр. г-жа Херо Мустафа в централата на партията на "Позитано 20", съобщиха от пресцентъра на БСП. В рамките на срещата, в която взе участие и зам.-председателят на БСП Деница Златева, бяха дискутирани редица въпроси

Данаил Кирилов КАДЪР: БНТ

Данаил Кирилов очаква президентът да подпише указа за Гешев до седмица

Нормално е указът за избора на Иван Гешев за главен прокурор да бъде подписан между три и седем дни, прогнозира правосъдният министър Данаил Кирилов.  Предположението той направи въз основа това как е действал държавният глава при подписването на други укази. Той припомни, че на 7-ми ноември, когато Радев върна избора на Гешев след неговото

Иван Гешев

Гешев: Благодаря, че не се поддадохте на политическия натиск

"Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на професионалната общност. Благодаря, че не се поддадоха на политическия натиск." Това бяха първите думи на Иван Гешев, след като повторно бе избран за главен прокурор от Висшия съдебен съвет. През петте часа, докато траеше дебата на кадровиците

Иван Гешев

ВСС повторно избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 "против"

ВСС повторно избра Иван Гешев за главен прокурор. Той отново получи подкрепа на 20 от членовете на кадровия орган. Против бяха четирима - Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. На предишното гласуване на 24 октомври тя беше в отпуск. Решението на ВСС трябва да се изпрати на президента незабавно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber