Маршала отказал билети за концерт на Лили Иванова - да не си помисли някой, че са рушвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7599242 Маршала отказал билети за концерт на Лили Иванова - да не си помисли някой, че са рушвет Маршала отказал билети за концерт на Лили Иванова - да не си помисли някой, че са рушвет www.24chasa.bg
Стефан Бадев-Маршала бе смятан за най-строгия катаджия и най-големия зевзек.

По-добре грубо отношение, отколкото културно погребение, бил любимият лаф на легендарния смолянски катаджия

“Гледам през бинокъла какво става отгоре от завоя на Рожен и като хвана нарушител, го спирам. Вдигам палката и на следващия - за свидетел. Така виновният няма как да не си признае.”

Това обясняваше приживе Стефан Бадев-Маршала, смятан за най-строгия катаджия и най-големия зевзек в страната. Тези дни в Смолян бе отбелязана неговата 100-годишнина.

Маршала бил единственият катаджия в България, който

имал право да

наблюдава с

бинокъл шосето

и да глобява шофьорите за нарушение на базата на това техническо средство. Той си намерил идеално място, от което се виждал целият път. Дори окастрил клони от елите, които му пречели. Сега хората наричат този завой Маршаловия.

Прякора си получил още като ученик. Ходел е в гимназията с голяма фуражка. Тогава Сава Попсавов от Момчиловци го оприличил на маршал. За да прилича на военните от снимките, си пуснал и големи мустаци - от 1937-а до смъртта си през 1991 г. се носел с тях.

За Бадев се говори, че глобявал за щяло и нещяло. От човек на човек върви следната случка: “Откъде идеш?” “От Златоград.”

“56 километра,

няма начин да

не си настъпил

поне веднъж

осовата линия,

5 лева глоба!”

Спира жена с москвич по средата на осовата линия я и пита: “Защо я настъпи?”. Тя му отговаря шеговито: “Като съм я настъпила, да не съм я строшила!”. Той веднага: “Не си я строшила, ама главата си може да строшиш. Дай книжката!”.

Като водещ автоконтрольор той смятал, че пресичането на осовата линия е много голямо нарушение. Според него заради многото завои по пътищата в Родопите често ставали челни удари.

Малко са били късметлиите като Лили Иванова, на които прощавал. Тя пътувала с кучето си за Смолян за концерт, а Маршала като постови на връх Рожен я спрял, понеже карала в лявото платно, а на всичкото отгоре била и без колан. Строгият мъж не я глобил, но не пропуснал възможността да ѝ изнесе лекция за осовата линия. За благодарност певицата му предложила два билета за концерта, но той отказал - да не си помисли, че взема рушвет. По-късно дни наред съпругата му се сърдила.  

Друг път човек, късан 7-8 пъти на изпит за шофьорска книжка, му пратил дамаджана с малиново вино. Маршала напъдил пратеника с думите, че

няма да вземе

книжка, понеже не

е научил, че пие

само бяло вино

Бадев изпитвал и огромна неприязън към шофьорите, които карат пияни. Веднъж край Пампорово спрял пийнал пловдивчанин. Оня, за да смекчи навъсения катаджия, почнал да се кара на жена си, че му дала да яде винен кебап и от това дрегерът отчел алкохол. След като му написал акта, катаджията го посъветвал следващия път, като дойде в Пампорово, да не яде винен, а тас кебап.

Друг път спрял мотор с кош, защото шофьорът е бил без каска на главата. Карал синът, а в коша била майката. Тя чистосърдечно обясниля, че без каска по-бързо ще го поодуха вятърът, защото пил до сутринта.

Друг моторист минал покрай него, но вместо каска сложил на главата си кратуна. Маршала бил много строг и хич не обичал тарикатите. Спрял шофьор, който карал с висока скорост: “Е-ей,

залетял си са, га

че ша форкнеш!”

“Ядох пиле на Пампорово, другарю майор!”, отговорил водачът. “Брей, ами ако беше ял риба,трябваше да те трося в дерьона ( да те търся в дерето - б.а.)”, засякъл го Маршала.

Шофьор от Варна искал да го преметне, че има вериги за сняг. Катаджията бил спрял движението в Соколовци и не пускал никого без вериги, защото буксували по нанагорнището и пречели на другите. Варненецът му дръннал с някакви щанги и железа и му казал, че това са веригите, но щял да ги сложи 20-ина метра по-нагоре. Още като чул дрънченето, Маршала го хванал, че лъже. Разпоредил да кара след снегорин и като иде в Чепеларе, да му се обади, че си е купил вериги.

В кариерата си е

глобявал

зам.-министър на

вътрешните работи,

шеф на КАТ и десетки големци.

Веднъж спрял мерцедес до с. Фатово за превишена скрост. Вътре били футболен съдия, който бързал да свири мач на “Родопа”, и шефът на КАТ - Сливен. Оня започнал да мрънка, че щял да закъснее, а Маршала го скастрил: “Ти си съдия на мача, а аз - съдия на пътя, и ще те глобя.”  

Често се оплаквали, че бил груб с шофьорите. Маршала обаче си имал лаф и за това: “По-добре грубо отношение, отколкото културно погребение.” Бил сладкодумец и често го викали на беседи из учережденията за безопасността на движението. За известно време е бил дори главен редактор на издаваното в Смолян сп. “Безаварийко”.

И за пиенето му има легенди.

Никога не сядал на

маса, понеже много

искали да го черпят

Пиел любимото си бяло вино направо на тезгяха. Често сервитьорите намазвали от навика му. Прибирали поръчаните за него бутилки и ги продавали отново.

“Давам си цялата пенсия за една година, ако някой си спомни Маршала да е бил на работа неопрятен, с неизгладен брич. Винаги бе с лъснати ботуши, опната фуражка и неизменния бинокъл”, обяви на юбилея последният му началник Лазар Френкев. Годишнината бе почетена от бившите кметове Дора Янкова и Костадин Чаталбашев, двама бивши началници на полицията - ген. Никола Михайлов и Кирил Хаджихристев, както и от настоящия зам.-шеф Димитър Ежев. Сред гостите имаше близки, интелектуалци и доста зевзеци.

Преди да му дадат да вдига палката, Бадев, който е израснал като сирак, е бил какво ли не. Пишел стихове, имал публикации в “Литературен фронт”, припомни писателят Георги Чаталбашев.

Като войник Бадев карал камион на фронта от 1941 до 1945 г. Бил

шофьор на първия

градски автобус

в Смолян

Това всъщност бил камион с пригодени седалки. Пътувал 3 пъти на ден между трите квартала на Смолян. Хората го наричали Огнения рейс. След това бил шофьор 12 г. в МВР. При обединението на трите квартала в общ град през 1959 г. станал автоконтрольор. След като се пенсионирал като щатен катаджия в средата на 70-те, до началото на 90-те години е работил като нещатен. Маршала работил любимия занаят и след навършване на 70 г.

Награждаван е няколко пъти за добра служба. При уволнението му го правят “почетен служител на МВР”. За 85-годишнината му тогавашният вътрешен министър проф. Георги Петканов, който е родом от Соколовци - в подножието на връх Рожен, го награди с кортик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Спад на желаещите да учат във Великобритания след Брекзит

Наблюдава се спад на българските кандидат-студенти за британските университети след Брекзит, съобщава Би Ти Ви. Тази година документи за прием в университети във Великобритания са подали малко над 1700 зрелостници. Това е с 10% по-малко в сравнение с миналата година, когато те са били 1900. Въпреки това най-предпочитани държави остават

Проф. Огнян Герджиков Кадър: БНТ

Проф. Огнян Герджиков?: Политиката у нас взема връх над правото

Проф. Огнян Герджиков изрази положителното си отношение към действията на главния прокурор Иван Гешев, който е "мотивиран и амбициран" в борбата с престъпността. Що се отнася до питането на Гешев до Конституционния съд във връзка с имунитета на президента, юристът определи огласяването на СРС-тата като "непремерено", предаде БНТ. Проф

Джок Полфрийман

Полфрийман: Джамбазки отново е подпийнал, в Брюксел ме покани Ирландия, не Христо Иванов

"Виж ти, колегата закононарушител май отново е подпийнал! Бях поканен от член на Европейския парламент от Ирландия, но след няколко питиета сигурно е трудно да се различи Ирландия от Христо Иванов. По отношение на затворите Джамбазки коментира от позицията на тежък конфликт на интереси, не само защото не е ангел

Вижте как Борисов и Радев си стиснаха ръцете (Видео)

Вижте как Борисов и Радев си стиснаха ръцете (Видео)

Премиерът Бойко Борисов отиде до президента Румен Радев, за да си стиснат ръцете. Двамата са на 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. В началото Радев не забеляза премиера, но след приятелско потупване по дланта прие жеста на

Красимир Ципов Кадър: БНТ

Красимир Ципов: Президентът да посочи къде вижда условия за служебен кабинет

Днешното заявление от страна на президента Румен Радев е контрапродуктивно. Това заяви пред БНТ бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му, такова създаване на ескалация не води до спазване на принципа на взаимодействие между властите. Дали премиерът знае какво прави ДАНС - отговорът е в

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ СНИМКИ: Йордан Симеонов

Борисов и Радев заедно на рождения ден на КНСБ (Снимки)

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. На събитието в зала 3 на НДК са и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Военнослужещи от Сухопътните войски у, открити край гр. Смядово, област Шумен СНИМКА: МО

Военни унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Смядово

Специализиран екип от 29-и механизиран батальон - Шумен от състава на Единния център за начална подготовка беше задействан днес, 17 февруари, за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити до стария жп прелез край град Смядово, област Шумен. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Под ръководството на капитан Ангел Иванов военнослужещите

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

Двамата български студенти, които в началото на февруари бяха транспортирани от Китай и настанени във Военномедицинска академия (ВМА), са изписани, информират от лечебното заведение във връзка с постъпили множество запитвания от медии. Резултатите от направените им входящи и изходящи тестове за новия коронавирус са отрицателни

Корицата на книгата

Нови документи за Васил Левски

Там е и снимката, използвана за издирването му В края на 2018 г. в Османския архив в Истанбул са открити неизвестни документи, съдържащи информация за следствието срещу участниците в Арабаконашкия обир и издирването на Васил Левски. Те са публикувани в “Известия на държавните архиви” - кн.115-116, а вече и в самостоятелно издание “Нови документи

Васил Божков

Изпратиха до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Министерството на правосъдието изпрати на 15 февруари до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото искане на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков и приложените към него документи, преведени на арабски език, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Върховният административен съд (ВАС) е осъден да плати 939 107 лв. на белгийска фирма, която води дело за обезщетение срещу него, тъй като твърди, че в разрез с правото на Европейския съюз той е отказал да ѝ признае право на данъчен кредит. Решението, с което ВАС е осъден да плати огромното обезщетение

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова показа на президента зайчарник

Днешните нападки на президента Румен Радев срещу премиера Бойко Борисов предизвикаха различни реакции в социалните мрежи. "Демонстрация на функционална неграмотност и "осветено скривалище на скандали". Митко, разрешенията по Закона за СРС ги дава Съдът!" Това написа народната представителка Десислава Атанасова към снимка във фейсбук

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber