НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Илияс грабна балканското злато по математика

Конкуренцията вдига нивото му и го амбицира да се състезава и търси успеха

Златото от Младежката балканска олимпиада по математика за ученици до 15,5 години вече е в колекцията на Илияс Номан от Софийската математическа гимназия. 15-годишното момче успява да грабне медала, при това с пълен сбор от точки в конкуренцията ученици от 10 страни от Балканите и още 7 гостуващи. Тази година състезанието се проведе от 20 до 25 юни в кипърското градче Агрос.

Състезанието продължава 4 часа и половина и включва 4 задачи от областите алгебра, геометрия, теория на числата, комбинаторика.

На състезанието не само Илияс, а

целият отбор

се представя

блестящо, като

се класира втори

след Румъния

от официалните 10 държави и трети сред всички 17 отбора.

Иван Тагарев от СМГ също печели златен медал, докато Никола Цачев от ПЧМГ си тръгва със сребърен медал. Сребро спечелиха и Божидар Димитров от ПМГ - Силистра, и Ивайла Радкова от 125-о СУ - София, а бронз - Мария Дренчева от СМГ.

“Доволен съм от представянето си. В началото имаше напрежение, но когато видях задачите, то изчезна, концентрирах се само върху тях и ги реших”, разказва за успеха си Илияс. За състезанието той се готви през цялата година, като по-интензивно решава задачи месец преди надпреварата.

Как минава подготовката на един олимпиец? “С решаване на задачи”, отговаря с усмивка момчето. Бързо обаче добавя: “Решавам колкото и когато искам. Има дни без задачи, но ако седна, може и до вечерта да откарам”. Предизвикателство пред него е да реши задачата, ако е трудна, може да търси отговора и цял ден, защото не обича да оставя нищо нерешено. Зад успехите му стоят учителите от СМГ и по специално Илия Костов.

С математика започва да се занимава в IV клас, когато майка му го записва на курсове. “Първоначално бях скептичен дали ще ми хареса. Отидох и след няколко занятия разбрах, че ми харесва да се занимавам с математика, и така започна състезателната ми кариера”, разказва Илияс за първите си стъпки. Все пак числата и формулите са в ДНК-то на момчето, защото майка му е учителка по математика, а баща му е архитект.

С влизането в СМГ започват и големите успехи. В училище има много състезатели, а конкуренцията вдигна нивото ми и ме мотивира да се състезавам, разказва той. Категоричен е, че конкуренцията приключва след битката за местата в отбора.

“Още щом влезем в него, всички състезатели се стремим да представим България по най -добрия начин и, естествено, си помагаме”, казва още Илияс.

Според него

формулата за

успеха е

постоянство,

последователност

и да обичаш

това, което

правиш

“Може да си добър по математика и без да ходиш на уроци, защото тя е мислене. Има и достатъчно материали, с които можеш да се подготвиш и сам”, допълва той.

В математиката му харесва, че всяко нещо свързва друго. Удават му се и информатиката, и физиката. Ако можеше, би намалил големината на преподавания материал в училище, защото според него е твърде много. Ако ученик е добър по математика или друг предмет, трябва да има допълнителни часове, смята 15-годишното момче. Според него е добре в час да влязат и технологиите, защото, “ако се използват правилно, имат много добър ефект”. Даде пример, че учителят може да прати бързо и лесно задачи до всички ученици. А практиката според него трябва да е в пъти повече от теорията.

Сред хобитата на момчето е спортът. Обича да чете, а свободното си време прекарва с приятели и разходки. Едно от любимите му занимания е да гледа криминални филми. Лятото Илияс си почива, а следващото му състезание ще е есенният математически кръг. Следващата цел пред момчето е голямата Балканиада и Международната олимпиада по математика. “Ще продължа да се занимавам с математика, защото след състезание се нахъсвам и продължавам напред. Искам да съм все по-добър”, сподели амбициите си Илияс.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още