Бай Дафо - гайдарят виртуоз, който не познава нотите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7589655 Бай Дафо - гайдарят виртуоз, който не познава нотите Бай Дафо - гайдарят виртуоз, който не познава нотите www.24chasa.bg
Бай Дафо Трендафилов е роден преди 100 години, почина през 2010 г. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Вдигат му триметров гранитен паметник в Родопите

Макетът на паметника на гайдаря СНИМКА: Валентин Хаджиев

Учител без диплома и музикант, който не познава нотите. Това е бай Дафо Трендафилов - гайдарят, който е безспорен авторитет и кумир на поколения родопчани. Негови почитатели и последователи стягат триметров гранитен паметник, предстои и обсъждане къде да бъде поставен.

Тодор Живков надува гайда пред погледа на бай Дафо. СНИМКА: Архив

Макетът бе представен на традиционното надсвирване в родното село на гайдаря Гела. Автор е скулпторът Ангел Каравланов, който също свири на гайда.

“Когато владика пее, попът мълчи!”, казал ученикът му Петър Янев, гайдарят на Валя Балканска, когато му предложили да свири в присъствието на бай Дафо. “За мен освен изключителен музикант бе и голям човек”, коментира един от най-известните му ученици. Като ученик в Широка лъка Янев е бил пред изключване през 1984 г. За него се застъпил бай Дафо, оставили го във фолклорното училище и го завършил.

Бай Дафо е

първият преподавател

по гайда в България

- в Националното училище по фолклор в Широка лъка. Дори самото училище е разкрито не без неговата протекция пред Тодор Живков.

“Другари, в много страни съм ходил, на много тържества съм присъствал, но тая хубава задушевна атмосфера с тая каба гайда никъде я няма. Аз ще разреша тук да се направи средно музикално училище за изучаване и разпространяване на родопската песен. Ползвайте ме, докато съм тук на този пост и аз имам връзки”, отсякъл Живков.

Две години след това след непрекъснати настоявания от местното население училището станало факт. По-късно Живков разяснил пред Дафо Трендафилов действията си с репликата: “Държавен ръководител, който не отстъпва пред исканията на народа, и шофьор, който не може да даде заден ход, не стават за нищо”.

Двамата с Тодор Живков

се обръщали един към

друг с “баджанак”

“Живков ми викаше баджанак, защото и двамата бяхме харесали две булки - сестри, от Широка лъка. Дал съм му дума още тогава, че няма да гъкна по въпроса, и сега няма нищо да кажа за двете хубавици”, казваше приживе гайдарят.

Бай Дафо преподава 21 години на хонорар към училището, без да има диплома за музикално образование. Обучавал по “слухово-подражателния метод”, който според него много по-лесно се учи. И до края си през 2010 г. не признаваше обучение на гайда по ноти.

Обичал да свири стари песни пред питомците си. Знаел над 250. Учел ги и като текст, и като мелодия. Нито записвал нотите, нито правел модерния сега аранжимент, а ги запаметявал.

Бай Дафо учил до 7-и клас. Когато поискал да запише гимназия, по-големите му братя Ангел и Георги възразили. Как той ще учи, пък те ще се бъхтят на село. Така и Дафо тръгнал да пасе овцете. Роден е в семейство с двама братя и четири сестри. Баща му Манол изхранвал многолюдната си челяд със 120 овце.

На гайда се научава да свири на 16-годишна възраст. В къщата им имало една гайда, която била за брат му Ангел.

Баща му отказал да купи инструмент за Дафо, защото Ангел не се научил да свири както трябва, и затова решил, че музиката не е попрището на Трендафилови.

След като станал овчар обаче,

с парите от първата овца,

която продал на човек

от село Мугла, Дафо

си купува гайда

След това му я откраднали. По-късно, когато станал горски, с първите си доходи поръчал инструмент при най-добрия майстор тогава - Тодор Шишков от Солища. Свирел на нея до последните си дни.

“Гайдата му е при мен. Свири перфектно още. Като инструмент иска грижи, защото се разсъхва. Просвирвам я през 10-ина дни с минимални настройки, а звукът ѝ е уникален”, казва ученикът му Петър Янев. Бай Дафо му я подарил, преди да умре, със заръката, когато го полагат в гроба, да изсвири една от любимите му песни - “Остани сбогом, Стара планино”. Янев изпълнил заръката на учителя си.

Бай Дафо е

участник в няколко филма.

Първият е “Краят на песента”

Оттогава са приятели с актьора Васил Михайлов. “Аз го научих на родопска песен, но трудно прихващаше в началото, щото е старозагорец”, обясняваше приживе на поляните на надсвирванията с гайда в Гела той. После се срещнали с актьора и на снимачната площадка на сериала “Капитан Петко войвода”. Снимал е и във “Време разделно” в прословутия епизод със сватбата на Манол, когато Караибрахим стреля по надутата гайда, разярен от непримиримостта на местните хора да запазят вярата си.

Освен че е изкусен изпълнител, родопчанинът е

измайсторил над

800 инструмента,

пръснати из целия свят

Обичал, като направи гайдата, да се качи на някой хълм в Гела да я просвири. Когато чуел ехото ѝ и му харесало, тогава смятал, че инструментът е готов. Повечето от тях са направени с инструментите на Тодор Шишков от Солища. След като Шишков се споминал при злополука, бай Дафо отишъл при жена му и купил инструментите му.

“Беше природно интелигентен. Учеше ни първо да бъдем хора, а след това музиканти. Помня, че имаше най-красивия почерк, който съм виждал. Може би затова и гайдите, които правеше, бяха изкусни”, казва Янев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Разпоредба от Закона за митниците e противоконституционна

Конституционният съд е обявил за противоконституционна разпоредба от Закона за митниците, информира в началото на пленарното заседание заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, предаде БТА. В съобщението, цитирано от Христов, Конституционният съд обявява за противоконституционна разпоредбата на чл. 10, ал. 1, изр

През денонощието в страната са станали 16 тежки катастрофи, при които има 20 ранени

През изминалото денонощие в страната са станали 16 тежки пътни произшествия, при които има 20 ранени. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София през денонощието са регистрирани 48 леки катастрофи, при които няма загинали и

ВСС е домакин на среща на Европейската мрежа на съдебните съвети

Висшият съдебен съвет на Република България е домакин на съвместната среща на проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети. В събитието, което се провежда на 19 и 20 септември в Sofia Hotel Balkan, участват около 60 представители на съдебните системи на 23 европейски държави – членове и наблюдатели на ЕМСС

Лечението на Стефан Данаилов продължава в санаториума на ВМА в Хисаря

Възстановяването на големия български актьор Стефан Данаилов ще продължи в Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Хисаря към Военномедицинската академия. Това съобщиха от ВМА, предаде БТА. След инцидент през август 2019 г. Стефан Данаилов беше приет по спешност в болница "Бургасмед", а операцията на тазобедрената му става беше

Малина Крумова: Трябва да бъдат проследени причините защо шофьорите грешат

Председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова представи в "Сутрешен блок" акцентите от доклада за безопасността на движението по пътищата, които изследва комплексните причини за пътнотранспортните проишествия. Малина Крумова представи основните изводи от доклада за безопасността на движението по

Каракачанов: Различни външни фактори опитват да влияят на вътрешната ни политика

"Презумпцията, че Националното радио и телевизия като институции, които са стратегически обект на националната сигурност и оповестяват, недай си боже, за бедствия, аварии, войни и не може да бъдат спирани, не е неоспорима - извън БНР и БНТ има много други медии, които в такива случаи ще сторят това"

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Варненец разказа за атаката от питбул, случила се пред децата на собственика

Млад мъж беше жестоко нахапан по ръката от питбул в центъра на Варна. Инцидентът е станал на метри от сградата на училище в събота срещу неделя около 1 часа през нощта. Кучето е било без намордник и каишка. По времето на инцидента Мартин Янчев е бил с неговия приятел Николай Генов. Били близо до оживена улица в центъра на града

СЕМ обявява решението си за БНР

Съветът за електронни медии се очаква да обяви днес решението си за събитията в БНР около свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и безпрецедентното спиране на сигнала на програма „Хоризонт“ за няколко часа на 13 септември, съобщават от радиото. Преди това СЕМ ще изслуша представители на Редколегията на програмата

Нападнатата за 150 лева в детска градина готвачка: Опря ми ножчето на гърлото

Двама мъже нахлуха в детска градина и обраха готвачката там. Инцидентът е станал в петричкото село Кърналово. Жената не успяла да види лицата на крадците, защото били вдигнали яките на връхните си дрехи. Нападателите откраднали 150 лева от чантата й. "Идвам на работа, за да чакам доставчика по-рано. Бях спокойна и си работех и се обърнах и видях

Парламентът ще разгледа годишните доклади на службите за 2018 г.

Парламентът ще разгледа годишните доклади на службите за 2018 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрани Докладите ще бъдат разгледани на закрити врата. На вниманието на депутатите се поставят годишния доклад на ДАНС, на Държавна агенция „Разузнаване“ и за дейността на служба „Военна информация“ и на Държавната комисия по

Потушиха пожарите до летище София, вероятно са причинени от небрежност

Напълно изгасени са двата пожара, които горяха вчера в непосредствена близост до летище "София", съобщава БНТ. Запалиха се сухи треви и храсти, както и нерегламентирано сметище. Столичните огнеборци са локализирали пожара веднага и са го пресекли, съобщи Красимир Димитров, директор на " Аварийна помощ и превенция" към Столичната община

Архитект Ивайло Петков е първият нов играч в отбора на Фандъкова (Обзор)

Кметът постави три задачи - визията на града, наредбата за единен дизайн и звено за инвестициите Архитект Ивайло Петков е първото ново лице, което ще влезе в листата на ГЕРБ за общински съветници в София. Той бе представен вчера от столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителството на нова детска градина в “Курило”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber