Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7583685 Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България www.24chasa.bg

Делото във ВАС на отстранения изпълнител е насрочено за 24 септември

Странно е, че на 26 юли руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в Анталия, че втората линия на газопровода “Турски поток” ще мине през България, Сърбия и Унгария. Странното е по-точно това, че мнозина у нас сметнаха за новина, че “Турски поток” ще мине през България. Защото от 31 януари, след третия пазарен тест за продължението на газопровода през България, се знае, че

има сключени

договори за

капацитета на

тръбата за

20 години

Да припомним, че целият капацитет на входа от Турция е 18 млрд. куб. м газ на година, резервирани са 90% от него, 10% според правилата на ЕС остават за свободния пазар. На изхода при Зайчар в Сърбия капацитетът е 13 млрд. куб. м на година, резервирани са 79% от него, 21 на сто са оставени свободни.

Първата и втората фаза на пазарния тест не успяха, но третата завърши успешно.

Така след месеци на спекулации откъде ще мине тръбата, дали през България, или през Гърция, се отпуши процедурата за избор на строител на трасето.

По-скоро сега новината е, че изграждането на продължението на “Турски поток” през България може да се забави, заради обжалванията на участниците в процедурата за избор на строител.

Във вторник “Стандарт енд пуърс” в свой анализ прогнозира, че е възможно заради съдебните обжалвания изграждането на продължението на “Турски поток” през България да се забави и до края на 2021 г.

А транспортирането на газ по новоизградените тръби трябваше да започне в началото на 2020 г.

Какво включва проектът за тръбата, която ще пренася газа от “Турски поток” от турската до сръбската граница?

Остават за доизграждане 11 км газопровод от турската граница до компресорната станция “Странджа” и още 484 км тръби от Провадия до Зайчар с две компресорни станции. Това ще струва 2,28 млрд. лв. Тези тръби са липсващата инфраструктура и са част от хъб “Балкан”.

Всичко по процедурата за избор на изпълнител на северната тръба от Провадия до Зайчар вървеше в приемливи срокове, докато не се стигна до промяна на избрания изпълнител, след което започнаха обжалванията в КЗК и ВАС.

Справка в сайта на ВАС показва, че делото по обжалваното решение на КЗК е насрочено за 24 септември. Антимонополната комисия се произнесе, че отменя избора на втория в класирането за изпълнител и връща поръчката.

Как процедурата

попадна в

съдебния капан?

Обществената поръчка за разширение на газопреносната система на “Булгартрансгаз” паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница беше обявена на 21 декември 2018 г., още преди да са ясни резултатите от третия пазарен тест.

Срокът за подаване на оферти от кандидатите да строят беше 15 февруари.

Оферти подадоха три консорциума, но единият от тях - унгарският, бе отстранен.

На 3 март бяха отворени ценовите оферти на двата консорциума. Саудитско-италианският “Аркад” даде 1,28 млрд. евро цена за построяване на газопровода за 250 дни, а при срок от 615 дни цената е 1,102 млрд. Лихвеният процент, който предлагат саудитците, е твърдо 4,1%.

Италиано-люксембургският консорциум “Газово развитие и разширение в България” оферира, че ще построи за 250 дни участъка срещу 2,41 млрд евро. Втората им оферта за срок от 615 дни е за над 1,6 млрд евро. Лихвеният процент, който дава сдружението при дългосрочното възстановяване на инвестицията от 120 месеца, бе от 7 до 9%.

Тогава шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви, че

има оферта,

която се вписва в

прогнозната цена

Така на първо място бе класиран консорциумът “Аркад”.

На 28 май “Булгартрансгаз” обяви, че сменя изпълнителя, тъй като, въпреки дадения допълнително срок за представяне на документи “Аркад” представил 4 от 30-те искани документа.

Затова възложителят взе решение да подпише договор с втория участник - консорциума “Газово разширение и развитие в България”.

На 17 май консорциумът бе представил отстъпка в офертата си за построяване на газопровода за 615 дни, тя е 31,15% от първоначално предложената цена. Те са предложили да построят газопровода за 1,102 197 332,19 евро, с около 6000 евро под офертата на “Аркад”. Подобрили са и лихвения процент на 4,1, колкото е на саудитците. Поели са ангажимент да построят газопровода от Полски Сеновец до българо-сръбската граница (308 км) за 250 дни. А останалата част от тръбата да построят в срока от 615 дни.

“Аркад” обжалва в КЗК, а “Газово разширение и развитие в България” поиска предварително изпълнение. КЗК уважи жалбата на “Аркад” и отхвърли тази на консорциума. ВАС също отхвърли искането за предварително изпълнение.

Четирима обжалват във ВАС решението за връщане на процедурата, делото е насрочено за 24 септември.

“24 часа” попита Министерството на енергетиката какво ще се случи, ако газопроводът не бъде готов до 31 декември. Оттам ни отговориха, че по договорите транспортирането на газ ще започне, когато е готов техническият капацитет, тоест, когато газопроводът е построен.

 

11 км тръби от турската

граница са вече в строеж 

11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа” вече се строят. Това е част от липсващата инфраструктура към продължението на “Турски поток”. Изгражда се и газоизмервателна станция “Странджа”. Двата проекта струват 75 млн. лв., инвестицията е на “Булгартрансгаз”. Предвижда се съоръженията да се въведат в експлоатация през октомври 2019 г., така че да се даде възможност природен газ от входна точка Турция да постъпва на българска територия от януари 2020 г. Изпълнител на проекта е “Главболгарстрой”.

Другата процедура по пътя на газа от Турция към Сърбия през България е за изграждането на две компресорни станции. Поръчката, която бе обявена на 24 април тази година, е за инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорната станция “Расово” и компресорната станция “Нова Провадия”. Прогнозната стойност е над 351 млн. лв.

Тази поръчка също мина през обжалване пред КЗК и ВАС, по жалба от “Дж. Кристоф Е&П Сървисиз” срещу разяснение на “Булгартрансгаз” .

На 28 юни КЗК отхвърля жалбата, а ВАС потвърждава решението на антимонополния орган на 11 юли.

Комисията за избор на изпълнител на “Булгартрансгаз” възобновява работата си за извършване на подбор на участниците, разглеждане и оценка на офертите по тази процедура. Това става на 15 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Премиерът Бойко Борисов обеща държавата да изпълни ангажимента си да осигури магистрала “от Севлиево до Германия” по време на церемонията по откриването на обновената мощност. Лентата прерязаха той и изпълнителният директор на Ideal Standard International Торстен Тюрлинг във вторник.

Роботи шлайфат продукцията в “Идеал Стандарт” в Севлиево

Откритата във вторник обновена мощност е най-голямата в Европа от своя вид Откритата тържествено във вторник в Севлиево обновена и модернизирана мощност на “Идеал Стандарт - Видима” за производство на санитарна арматура е най-голямата от своя род в Европа, каза по време на церемонията Торстен Тюрлинг

Летище Стара Загора, което е към Министерството на икономиката, очаква своя инвеститор

Трима инвеститори с интерес към летището в Стара Загора (Обзор)

България дръпнала с 11 места напред в дигитализация на икономиката Трима инвеститори разглеждат възможността да развиват летището в Стара Загора, след като Министерството на икономиката го презентира като международен каргоцентър. Това заяви министър Емил Караниколов в парламента в петък. Той се надява скоро да има конкретен проект за затворения

Само в Гърция, Хърватия и Италия работят по-малко от българите

Само в Гърция, Хърватия и Италия работят по-малко от българите

В Европейския съюз има само три държави, в които очакваната продължителност на трудовия стаж е по-ниска от тази в България. Това са Гърция, Хърватия и Италия, се посочва в данни на Евростат, публикувани в петък. В България според данните за 2018 г. средната очаквана продължителност на трудовия стаж е 33

Сградата “Златен век” на “Артекс” в столичния квартал “Лозенец”.

Кмет пожела да събори “Златен век”, строителният контрол му отказа

ДНСК: Сградата на “Артекс” не е незаконна, а с нарушения Органите на строителния контрол не са установили незаконен строеж в случая със сградата “Златен век” на фирма “Артекс” в столичния квартал “Лозенец”, а такъв с нарушения. Това се казва в прессъобщение на ДНСК по повод искането на районния кмет на “Лозенец” до началника на строителния контрол

А1 е първият телеком у нас, който въвежда електронен касов бон

А1 е първият телеком у нас, който въвежда електронен касов бон

А1 е първият български телеком, който въвежда електронен касов бон, който се изпраща на клиенти по имейл при плащане с кредитна или дебитна карта през a1.bg. Това става възможно след успешното внедряване на интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД). Нововъведението ще улесни клиентите, като освен време

Хърбърт Диес Снимка: Ройтерс

ЕС иска VW да се отдръпне от Турция

След влизането на турски войски в Сирия VW забавя окончателното решение за нов завод в Турция, предаде германската телевизия N-TV. Обаче в Анкара все още се надяват, че концернът ще реши в полза на Турция. Еврокомисията обаче откри причини, поради които VW трябва да стои настрани от инвестициите за милиарди долари в Турция

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Караниколов: България е подобрила позицията си по "свобода на икономиката"с 11 места

Караниколов: България е подобрила позицията си по "свобода на икономиката"с 11 места

Само за тази календарна година България с 11 места е подобрила позицията си по "свобода на икономиката" и с 11 позиции - мястото си по "дигитализация на българската икономика". Този ефект от европейските средства по линия на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ отчете по време на парламентарния контрол министърът на

СНИМКА: bulgarian.cri.cn.

Китай ускорява интелигентното събиране на пътни такси

Китай завърши модернизацията на съоръженията за електронно събиране на пътни такси по магистралите и навлезе в решаващ етап от премахването на пунктовете за плащане на тол такси между провинциите. Популяризирането на електронното събиране на такси ще намали разходите за емисии и логистика, съобщава bulgarian.cri.cn

СНИМКА: Pixabay

Технологичният път към "по-зелените" градове минава през включването на гражданите

Високотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места вече съществуват - от местните мрежи на чиста енергия до центрове за електрически транспорт и т.нар. умни сгради. Достатъчно бързото им разпространение и прилагане, за да се намалят климатичните промени, обаче е предизвикателство

"Майкрософт" се сдоби с лиценз за търговия с "Хуавей"

"Майкрософт" се сдоби с лиценз за търговия с "Хуавей"

"Майкрософт" се сдоби с лиценз от Министерството на търговията на САЩ за търговия с китайския технологичен гигант "Хуавей". Американската компания ще може да изнася софтуер, пише Ройтерс. "На 20 ноември Министерството на търговията на САЩ одобри молбата на Microsoft за лиценз за износ на софтуер за масовия пазар на "Хуавей".

iCard Visa Infinite може да управлява свободното ни време.

С банкова карта вече може да управляваме нe само парите, но и свободното си време

Истинско ВИП отношение може да получи всеки само чрез една дебитна карта. Тя може да помогне не само с управление на парите, но и на времето и преживяванията ни. Личен асистент 24 часа в денонощието, застраховка при пътуване и специални оферти получава всеки собственик на карта Visa Infinite. В България тя се предлага само от една банка от

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, Снимки: Десислава Кулелиева

Херо Мустафа: До 3 г. България може да е най- привлекателната дестинация за американските компании в региона

След 3 г. България може да е най-привлекателната дестинация за американските компании в региона, ако постигне върховенство на закона и се пребори с корупцията. Това прогнозира американската посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа по време на бизнес закуска с Американската търговска камара в петък сутринта

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber