Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7583685 Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България www.24chasa.bg

Делото във ВАС на отстранения изпълнител е насрочено за 24 септември

Странно е, че на 26 юли руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в Анталия, че втората линия на газопровода “Турски поток” ще мине през България, Сърбия и Унгария. Странното е по-точно това, че мнозина у нас сметнаха за новина, че “Турски поток” ще мине през България. Защото от 31 януари, след третия пазарен тест за продължението на газопровода през България, се знае, че

има сключени

договори за

капацитета на

тръбата за

20 години

Да припомним, че целият капацитет на входа от Турция е 18 млрд. куб. м газ на година, резервирани са 90% от него, 10% според правилата на ЕС остават за свободния пазар. На изхода при Зайчар в Сърбия капацитетът е 13 млрд. куб. м на година, резервирани са 79% от него, 21 на сто са оставени свободни.

Първата и втората фаза на пазарния тест не успяха, но третата завърши успешно.

Така след месеци на спекулации откъде ще мине тръбата, дали през България, или през Гърция, се отпуши процедурата за избор на строител на трасето.

По-скоро сега новината е, че изграждането на продължението на “Турски поток” през България може да се забави, заради обжалванията на участниците в процедурата за избор на строител.

Във вторник “Стандарт енд пуърс” в свой анализ прогнозира, че е възможно заради съдебните обжалвания изграждането на продължението на “Турски поток” през България да се забави и до края на 2021 г.

А транспортирането на газ по новоизградените тръби трябваше да започне в началото на 2020 г.

Какво включва проектът за тръбата, която ще пренася газа от “Турски поток” от турската до сръбската граница?

Остават за доизграждане 11 км газопровод от турската граница до компресорната станция “Странджа” и още 484 км тръби от Провадия до Зайчар с две компресорни станции. Това ще струва 2,28 млрд. лв. Тези тръби са липсващата инфраструктура и са част от хъб “Балкан”.

Всичко по процедурата за избор на изпълнител на северната тръба от Провадия до Зайчар вървеше в приемливи срокове, докато не се стигна до промяна на избрания изпълнител, след което започнаха обжалванията в КЗК и ВАС.

Справка в сайта на ВАС показва, че делото по обжалваното решение на КЗК е насрочено за 24 септември. Антимонополната комисия се произнесе, че отменя избора на втория в класирането за изпълнител и връща поръчката.

Как процедурата

попадна в

съдебния капан?

Обществената поръчка за разширение на газопреносната система на “Булгартрансгаз” паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница беше обявена на 21 декември 2018 г., още преди да са ясни резултатите от третия пазарен тест.

Срокът за подаване на оферти от кандидатите да строят беше 15 февруари.

Оферти подадоха три консорциума, но единият от тях - унгарският, бе отстранен.

На 3 март бяха отворени ценовите оферти на двата консорциума. Саудитско-италианският “Аркад” даде 1,28 млрд. евро цена за построяване на газопровода за 250 дни, а при срок от 615 дни цената е 1,102 млрд. Лихвеният процент, който предлагат саудитците, е твърдо 4,1%.

Италиано-люксембургският консорциум “Газово развитие и разширение в България” оферира, че ще построи за 250 дни участъка срещу 2,41 млрд евро. Втората им оферта за срок от 615 дни е за над 1,6 млрд евро. Лихвеният процент, който дава сдружението при дългосрочното възстановяване на инвестицията от 120 месеца, бе от 7 до 9%.

Тогава шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви, че

има оферта,

която се вписва в

прогнозната цена

Така на първо място бе класиран консорциумът “Аркад”.

На 28 май “Булгартрансгаз” обяви, че сменя изпълнителя, тъй като, въпреки дадения допълнително срок за представяне на документи “Аркад” представил 4 от 30-те искани документа.

Затова възложителят взе решение да подпише договор с втория участник - консорциума “Газово разширение и развитие в България”.

На 17 май консорциумът бе представил отстъпка в офертата си за построяване на газопровода за 615 дни, тя е 31,15% от първоначално предложената цена. Те са предложили да построят газопровода за 1,102 197 332,19 евро, с около 6000 евро под офертата на “Аркад”. Подобрили са и лихвения процент на 4,1, колкото е на саудитците. Поели са ангажимент да построят газопровода от Полски Сеновец до българо-сръбската граница (308 км) за 250 дни. А останалата част от тръбата да построят в срока от 615 дни.

“Аркад” обжалва в КЗК, а “Газово разширение и развитие в България” поиска предварително изпълнение. КЗК уважи жалбата на “Аркад” и отхвърли тази на консорциума. ВАС също отхвърли искането за предварително изпълнение.

Четирима обжалват във ВАС решението за връщане на процедурата, делото е насрочено за 24 септември.

“24 часа” попита Министерството на енергетиката какво ще се случи, ако газопроводът не бъде готов до 31 декември. Оттам ни отговориха, че по договорите транспортирането на газ ще започне, когато е готов техническият капацитет, тоест, когато газопроводът е построен.

 

11 км тръби от турската

граница са вече в строеж 

11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа” вече се строят. Това е част от липсващата инфраструктура към продължението на “Турски поток”. Изгражда се и газоизмервателна станция “Странджа”. Двата проекта струват 75 млн. лв., инвестицията е на “Булгартрансгаз”. Предвижда се съоръженията да се въведат в експлоатация през октомври 2019 г., така че да се даде възможност природен газ от входна точка Турция да постъпва на българска територия от януари 2020 г. Изпълнител на проекта е “Главболгарстрой”.

Другата процедура по пътя на газа от Турция към Сърбия през България е за изграждането на две компресорни станции. Поръчката, която бе обявена на 24 април тази година, е за инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорната станция “Расово” и компресорната станция “Нова Провадия”. Прогнозната стойност е над 351 млн. лв.

Тази поръчка също мина през обжалване пред КЗК и ВАС, по жалба от “Дж. Кристоф Е&П Сървисиз” срещу разяснение на “Булгартрансгаз” .

На 28 юни КЗК отхвърля жалбата, а ВАС потвърждава решението на антимонополния орган на 11 юли.

Комисията за избор на изпълнител на “Булгартрансгаз” възобновява работата си за извършване на подбор на участниците, разглеждане и оценка на офертите по тази процедура. Това става на 15 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

24% от младите се научили да шофират преди курса

24% от младите се научили да шофират преди курса

33% са придобили умения с инструктор 24% от младите шофьори са се научили да шофират, преди да се запишат на курс. Това показва анкета сред хора на възраст между 18 и 27 г. с книжка, взета до 5 г. Близо половината от тях са на възраст между 18 и 20 г. и със стаж зад волана от 1 година. Най-голяма част от тях са жители на София град

СНИМКА: Министерство на туризма

Марияна Николова разговаря с посланика на Египет в България

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Н.Пр. Халид Ибрахим Емара, извънреден и пълномощен посланик на Египет в България. Двамата обсъдиха идеи и конкретни инициативи за насърчаване на туристопотока между страните си и развитието на взаимното сътрудничество. Това съобщиха от министерството на туризма

СНИМКА: Дойче веле

Катастрофа за турската икономика, Ердоган е бесен

Чуждите инвеститори обръщат гръб на Турция, която за две години беше ударена от две тежки кризи. Лирата продължава да се обезценява, бюджетът да изтънява, а БВП да намалява. Какво се случва с турската икономика? Турските държавни облигации вече се оценяват от рейтинговата агенция Мудис на B2 – рекордно ниско за южната съседка на България

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

Пламен Димитров: Пенсиите трябва да се вдигат с увеличаване на индивидуалния коефициент

"Пенсионната система в България се базира на принос - права. Тя не казва колко трябва да получа, защото толкова ми трябват, за да живея, а казва колко ще получа, защото толкова съм внесъл. Тя трябва постепенно да се изчиства, ако искаме наистина и младите хора да виждат смисъла от това". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на

СНИМКА: Pixabay

Черногорският БВП се е свил с 20,2% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт /БВП/ на Черна гора се е свил през второто тримесечие на годината с 20,2 процента, съобщава в. "Виести". По данни на националния статистически институт Монстат БВП през второто тримесечие е възлизал на 900,5 милиона евро, докато през същия период миналата година е бил 1,15 милиарда, предава БТА

Премиерът Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите СНИМКА: Правителствена информационна служба.

50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на преподавателите в университетите

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Чакъл Снимка: Архив

Влагат 1,5 млн. лв. за добив на пясъци и чакъли от находище „Кайметлий”

„ТОТ-8” ЕООД, гр. София, ще добива строителни материали - пясъци и чакъли от находище „Кайметлий”, разположено в землището на с. Величково, община Пазарджик. Това е регламентирано в прието решение на Министерския съвет, с което дружеството е определено за концесионер на находището. Концесията се предоставя за срок от 25 години

Правителството с промени за таксите в Тракийски университет - Стара Загора

Правителството с промени за таксите в Тракийски университет - Стара Загора

Министерският съвет прие промени в Решението за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Това става след постъпили предложения от доц. д-р Добри Ярков — ректор на Тракийския университет - Стара Загора и се отнася за таксите

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Проблем има само при фактурата на "Топлофикация София"

И тази година се появиха сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани. "Може би малко се преувеличава с този т. нар. "проблем"", каза в студиото на БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Според него проблеми не би трябвало да има при самите фактури

МАЙК ПОМПЕЙО

САЩ правят коалиция да спрат “Северен поток 2”

САЩ създават коалиция срещу завършването на газовия проект “Северен поток 2”. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо в интервю за германския в. “Билд”. По думите му Съединените щати смятат, че тръбата, която трябва да удвои руските доставки на природен газ за Германия през Балтийско море, е заплаха за Европа

Марк Зукърбърг

Зукърбърг заплашва с изтегляне на Фейсбук и Инстаграм от Европа

Ирландската комисия за защита на данните реши миналия месец, че Фейсбук не трябва да „прехвърля“ частни данни на своите потребители от Европейския съюз в САЩ, а да ги съхранява на сървъри в ЕС, от страх, че данните ще бъдат наблюдавани от САЩ. Ако това решение наистина бъде приложено, последиците за потребителите и много компании в Европа биха

Приходите от толсистемата засега са наполовина от предвидените. От пътната агенция ще имат нови разговори с превозвачите, за да обсъдят дали ще има промени в цените и пътищата, за които се плаща такса.

Приходите от толтакси наполовина от планираните

При очаквани 1 млн. дневно се събират по 450 хил. лева Анализът за приходите от толсистемата, която стартира през март, вече е готов. Резултатите показват, че планът за приходите се изпълнява само наполовина и дори по-малко. При заложени по 1 млн. лв. на ден се събират 450 хиляди лева. В същото време спадът на трафика през март-август в сравнение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber