Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574906 Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор) Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор) www.24chasa.bg

Африканската чума вдига цената на свинското с над 40%

Работници от ветеринарно бюро в провинция в Китай дезинфекцират свинеферма като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Според различни източници заради заболяването там са избити над 1 милион прасета.
Работници от ветеринарно бюро в провинция в Китай дезинфекцират свинеферма като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Според различни източници заради заболяването там са избити над 1 милион прасета. СНИМКА: РОЙТЕРС

От Нова година досега поскъпването е с 35 на сто, но месопреработватели прогнозират до септември месото да се оскъпи с още 5%

От Нова година досега свинското е поскъпнало с 35%, но месопреработватели прогнозират, че цената му ще се вдигне с още 5 на сто до септември. Това прави общо поскъпване от над 40 процента само за няколко месеца.

Драстичното повишение на цените идва, след като през миналата година

в Китай бяха

избити над 1

милион прасета,

покосени от африканската чума по свинете.

Това наложи по-засилен внос от Европа, което доведе до недостиг на свинско на Стария континент, а това провокира увеличение на цените.

“Тази болест е само по животните, мерки се вземат, за да не се разпространява. Държа да се знае, че чумата е

безопасна

за хората

Това е важното. Другото са превенции и мерки, които се вземат, за да не се разпространи болестта”, коментира Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Урджанов обясни, че

в Румъния

има

над 1000

огнища,

но си работят. “Там няма такава паника, работят си нормално. Болестта е икономическа, защото свинекомплексите губят много пари. Лошо е, защото в цяла Европа има чума”, каза той.

“За нас свинското е основна суровина, отразява се на цените на продуктите с около 10-12%, а това и на потребителя”, коментира Урджанов.

В момента цената на някои видове свинско с кост в страната доближава 10 лева килото. Например свинските ребра на повечето места са между 9,50 и 9,70 лв. килото и при още 5% поскъпване наесен биха минали 10 лв.

Малко по-евтини са котлетите и свинският врат - между 7 и 8,50 лв. Още по-евтини са производните изделия - кайми, сурови наденици, карначета. Те са между 4 и най-много 6 лева килото и при тях поскъпването почти няма да се усети.

Според Цветан Илиев, прокурист на “Бони холдинг”,

болестта е икономическа,

а сред хората излишно се всява паника.

Илиев подчерта, че холдингът от 16 години няма нищо общо със свинекомплекса в Бръшлен, каквато информация се появи в публичното пространство. В Бръшлен е фермата, която във вторник вечерта се оказа

второто огнище

на болестта

у нас в

индустриален

свинекомплекс

В него се отглеждат над 40 хиляди свине, които ще трябва да бъдат унищожени. У нас това става с т.н. сух лед, който представлява сгъстен въглероден двуокис.

Преди две седмици правителството отпусна 3,7 милиона лева за борба с болестта, но само за компенсации за евтаназираните прасета в свинекомплекса в с. Николово ще са необходими 2 милиона лева.

Огнищата станаха 21, болесттавлезе във втора голяма ферма

Африканска чума по свинете беше открита в още един голям свинекомплекс във вторник вечерта, и то отново в Русенска област - в село Бръшлен. Там се отглеждат над 40 хил. свине. Броят на заразените лични стопанства нарасна до 19 и на практика огнищата на болестта станаха вече 21.

В Бръшлен са взети незабавни мерки - всички свине ще бъдат унищожени, а загробването ще се извършва на определено от властите място, така че да не се замърсява околната среда. Започнала е и проверка на движението на месото в последните 35 дни - кое прасе в коя кланица е закарано, какви са субпродуктите от него и къде са отишли. В търговската мрежа няма да има заразено месо, категорични бяха от агенцията по храните. Месото, което в момента е в кланиците, може да премине термична обработка, която ще убие вируса, в противен случай трябва да се унищожи.

Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен надзор и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до кланица е проверена.

Вече е поискана техническа и финансова помощ от ЕС. Тя може да е до 75% от всички направени разходи за мерките, които агенцията е приложила.

Д-р Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните”, предупреди, че битови отпадъци, изхвърлени от заведенията и от хора по магистрали, бензиностанции и други места, също могат да допринесат за разпространението на болестта.

“След първото открито огнище миналата година във Варна бяха въведени всички мерки за фуражите, изисквани от ЕС - забрана за хранене на животните с нова реколта зърно, която не е престояла 60 дни, както с прясно окосена трева и използването на слама за постеля, непрестояла 90 дни. Тези мерки са за всички стопани. Всички наши фуражни предприятия са подложени на засилен официален контрол за спазване на тези мерки и те ги спазват, а голяма част произвеждат гранулирани фуражи при температура над 90 градуса, които са доказани, че убиват чумата, казаха от БАБХ.

ЕК ни сложи в най-опасната зона със заболяването

Европейската комисия е вкарала някои области на България в най-опасната зона с африканска чума по свинете. Това е станало с решение от 19 юли. Ние сме в третата от четири зони, като четвъртата е специално създадена за италианската област Сардиния.

В зона 3 влизат целите области Плевен и Враца, както и части от Русе, Ловеч и Бургас. Части от област Варна попадат в зона 2, в която има засегнати само диви свине, има и райони, включени в зона 1, които просто са в близост до източник на заразата.

Мерките на ЕК забраняват изпращането на живи свине от областите 2,3 и 4 в други държави-членки и други области в България.

Живи прасета от зона 3 може да се изпращат извън тях само ако са за незабавно клане и при строги мерки и условия.

От областите 3 и 4 се забранява и изпращането на сперма, яйцеклетки и ембриони от свине, прясно свинско месо, заготовки и всякакви други продукти от и със свинско месо, както и странични животински продукти от животни от рода на свинете. Освен това се изисква да се въведат специални здравни маркировки и изисквания за сертифициране за прясно месо, месни заготовки и месни продукти, за които действа забраната. Транспортните средства, които превозват свине или свински продукти от стопанствата в засегнатите и рискови области, трябва да се почистват и дезинфектират незабавно след всяка операция, а превозвачът трябва да имат доказателство за това в превозното средство.

Ако се изпраща свинско месо или продукти в други държави членки от други области в България освен 2, 3 и 4, те трябва да бъдат със специална маркировка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес


С излизането от коронакризата строителите започнаха отново да усещат проблем, от който в последно време не се оплакваха - липсата на квалифицирана работна ръка.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Бизнесът оптимист, но очаква цените да се качват

17 километра от магистрала “Европа” - частта между Сливница и Драгоман, бяха изградени от “Главболгарстрой” с половин година предсрочно и вече са в експлоатация.

Магистрала “Европа” готова до 2023 г.


СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Тегленето от банкомат поскъпна с 31% за година

Министерството на финансите.

1,2 млрд. повече разходи за пенсии и помощи, но бюджетът пак е на плюс

Росен Желязков: Концесията на Летище "София" ще внесе преки ползи от 2 млрд. лева

Росен Желязков: Концесията на Летище "София" ще внесе преки ползи от 2 млрд. лева

СНИМКА: pixabay

Българите „крепят” местата за настаняване в Добричка област

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber