Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574906 Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор) Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор) www.24chasa.bg

Африканската чума вдига цената на свинското с над 40%

Работници от ветеринарно бюро в провинция в Китай дезинфекцират свинеферма като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Според различни източници заради заболяването там са избити над 1 милион прасета.
Работници от ветеринарно бюро в провинция в Китай дезинфекцират свинеферма като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Според различни източници заради заболяването там са избити над 1 милион прасета. СНИМКА: РОЙТЕРС

От Нова година досега поскъпването е с 35 на сто, но месопреработватели прогнозират до септември месото да се оскъпи с още 5%

От Нова година досега свинското е поскъпнало с 35%, но месопреработватели прогнозират, че цената му ще се вдигне с още 5 на сто до септември. Това прави общо поскъпване от над 40 процента само за няколко месеца.

Драстичното повишение на цените идва, след като през миналата година

в Китай бяха

избити над 1

милион прасета,

покосени от африканската чума по свинете.

Това наложи по-засилен внос от Европа, което доведе до недостиг на свинско на Стария континент, а това провокира увеличение на цените.

“Тази болест е само по животните, мерки се вземат, за да не се разпространява. Държа да се знае, че чумата е

безопасна

за хората

Това е важното. Другото са превенции и мерки, които се вземат, за да не се разпространи болестта”, коментира Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Урджанов обясни, че

в Румъния

има

над 1000

огнища,

но си работят. “Там няма такава паника, работят си нормално. Болестта е икономическа, защото свинекомплексите губят много пари. Лошо е, защото в цяла Европа има чума”, каза той.

“За нас свинското е основна суровина, отразява се на цените на продуктите с около 10-12%, а това и на потребителя”, коментира Урджанов.

В момента цената на някои видове свинско с кост в страната доближава 10 лева килото. Например свинските ребра на повечето места са между 9,50 и 9,70 лв. килото и при още 5% поскъпване наесен биха минали 10 лв.

Малко по-евтини са котлетите и свинският врат - между 7 и 8,50 лв. Още по-евтини са производните изделия - кайми, сурови наденици, карначета. Те са между 4 и най-много 6 лева килото и при тях поскъпването почти няма да се усети.

Според Цветан Илиев, прокурист на “Бони холдинг”,

болестта е икономическа,

а сред хората излишно се всява паника.

Илиев подчерта, че холдингът от 16 години няма нищо общо със свинекомплекса в Бръшлен, каквато информация се появи в публичното пространство. В Бръшлен е фермата, която във вторник вечерта се оказа

второто огнище

на болестта

у нас в

индустриален

свинекомплекс

В него се отглеждат над 40 хиляди свине, които ще трябва да бъдат унищожени. У нас това става с т.н. сух лед, който представлява сгъстен въглероден двуокис.

Преди две седмици правителството отпусна 3,7 милиона лева за борба с болестта, но само за компенсации за евтаназираните прасета в свинекомплекса в с. Николово ще са необходими 2 милиона лева.

Огнищата станаха 21, болесттавлезе във втора голяма ферма

Африканска чума по свинете беше открита в още един голям свинекомплекс във вторник вечерта, и то отново в Русенска област - в село Бръшлен. Там се отглеждат над 40 хил. свине. Броят на заразените лични стопанства нарасна до 19 и на практика огнищата на болестта станаха вече 21.

В Бръшлен са взети незабавни мерки - всички свине ще бъдат унищожени, а загробването ще се извършва на определено от властите място, така че да не се замърсява околната среда. Започнала е и проверка на движението на месото в последните 35 дни - кое прасе в коя кланица е закарано, какви са субпродуктите от него и къде са отишли. В търговската мрежа няма да има заразено месо, категорични бяха от агенцията по храните. Месото, което в момента е в кланиците, може да премине термична обработка, която ще убие вируса, в противен случай трябва да се унищожи.

Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен надзор и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до кланица е проверена.

Вече е поискана техническа и финансова помощ от ЕС. Тя може да е до 75% от всички направени разходи за мерките, които агенцията е приложила.

Д-р Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните”, предупреди, че битови отпадъци, изхвърлени от заведенията и от хора по магистрали, бензиностанции и други места, също могат да допринесат за разпространението на болестта.

“След първото открито огнище миналата година във Варна бяха въведени всички мерки за фуражите, изисквани от ЕС - забрана за хранене на животните с нова реколта зърно, която не е престояла 60 дни, както с прясно окосена трева и използването на слама за постеля, непрестояла 90 дни. Тези мерки са за всички стопани. Всички наши фуражни предприятия са подложени на засилен официален контрол за спазване на тези мерки и те ги спазват, а голяма част произвеждат гранулирани фуражи при температура над 90 градуса, които са доказани, че убиват чумата, казаха от БАБХ.

ЕК ни сложи в най-опасната зона със заболяването

Европейската комисия е вкарала някои области на България в най-опасната зона с африканска чума по свинете. Това е станало с решение от 19 юли. Ние сме в третата от четири зони, като четвъртата е специално създадена за италианската област Сардиния.

В зона 3 влизат целите области Плевен и Враца, както и части от Русе, Ловеч и Бургас. Части от област Варна попадат в зона 2, в която има засегнати само диви свине, има и райони, включени в зона 1, които просто са в близост до източник на заразата.

Мерките на ЕК забраняват изпращането на живи свине от областите 2,3 и 4 в други държави-членки и други области в България.

Живи прасета от зона 3 може да се изпращат извън тях само ако са за незабавно клане и при строги мерки и условия.

От областите 3 и 4 се забранява и изпращането на сперма, яйцеклетки и ембриони от свине, прясно свинско месо, заготовки и всякакви други продукти от и със свинско месо, както и странични животински продукти от животни от рода на свинете. Освен това се изисква да се въведат специални здравни маркировки и изисквания за сертифициране за прясно месо, месни заготовки и месни продукти, за които действа забраната. Транспортните средства, които превозват свине или свински продукти от стопанствата в засегнатите и рискови области, трябва да се почистват и дезинфектират незабавно след всяка операция, а превозвачът трябва да имат доказателство за това в превозното средство.

Ако се изпраща свинско месо или продукти в други държави членки от други области в България освен 2, 3 и 4, те трябва да бъдат със специална маркировка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Затварянето на моловете точно преди коледните празници е в състояние да докара много търговци до фалит, твърдят от бранша.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Гневен, бизнесът: Първо ясни мерки за оцеляване и едва тогава затваряйте!

Часове преди решението на правителството за локдаун търговци, ресторантьори, хотелиери настояват за компенсации - искат не всичко да е под ключ, държавата да поеме 80% от заплатите,  мораториум върху кредитите за 1 година, без лихви върху данъци от март 2020 г. Ще затворим, но първо държавата да обяви ясни мерки и правила за конкретна компенсация

Фалшивите новини за бързо забогатяване с биткойни са замаскирани като сериозни материали с цитирани известни тв водещи.

Фалшива новина рекламира милиони на Ковачки от биткойни

Фалшиви новини, че бизнесменът Христо Ковачки е изкарал милиони от биткойни, пускат сайтове с неизяснена собственост. В една от версиите на измислената реклама Ковачки не разбрал, че микрофонът му не е изключен след гостуване при водещата Цветанка Ризова, и разкрил тайната как всеки може да стане милионер

Последен ден за помощ за животновъдите

Последен ден за помощ за животновъдите

Днес е последният ден за заявяване на държавна помощ “де минимис” за реализация на българско говеждо месо, съобщиха от фонд “Земеделие”. Бюджетът на субсидията е 1,5 млн. лв. Тя покрива разходите на животновъдите за клане, транспорт и административни документи. Говедата, за които се кандидатства, следва да са отглеждани поне 6 месеца до датата на

Над 60% от фирмите не са на загуба през октомври

Над 60% от фирмите не са на загуба през октомври

Половината компании у нас не отчитат загуби през октомври в сравнение със септември, а 16% дори имат увеличение на приходите. Това показват резултатите от кратко бизнес изследване на НСИ относно ефекта на извънредното положение и епидемичната обстановка, свързана с COVID-19, върху нефинансовите предприятия

Изпълнителният директор на ББР Живко Тодоров участва в банково-инвестиционния форум “Бъдещето на парите”.

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

Магазините за строителни материали в Европа масово останаха отворени по време на блокадата, както пролетта, така и сега.

Много магазини, освен хранителните, отворени и при блокада в Европа, вижте кои

Ден преди правителството да реши какви ще са новите противоепидемични мерки у нас, ето отговорите на 3 ключови въпроса за различни държави: - Отворени ли са в момента нехранителните магазини? - Има ли ограничения? - Дали продажбите и търсенето са толкова високи, колкото през лятото? Във втората вълна от пандемията на COVID-19

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Скопие се пренасочва от АЕЦ "Белене" към Александруполис. Временно.

Скопие се пренасочва от АЕЦ "Белене" към Александруполис. Временно.

Не сме уведомени официално, казаха от Министерството на енергетиката Северна Македония се отказва временно от бъдещи инвестиции в АЕЦ "Белене" и ги пренасочва  към  терминала за втечнен газ край Александруполис. Това става ясно от онлайн участие на генералния директор на ЕСМ („Електрани“ АД) Васко Ковачески в енергиен форум

А1 дарява 1000 бързи антигенни теста на УМБАЛ „Света Екатерина“

А1 дарява 1000 бързи антигенни теста на УМБАЛ „Света Екатерина“

Ново дарение обяви днес А1, като бенефициентът този път е столичната болница УМБАЛ „Св. Екатерина“. Лечебното заведение ще получи 1000 бързи теста за диагностициране на COVID-19. Тестовете са от типа „бърз комбиниран антигенен тест“, като в комплектите са включени тампони за вземане на проби. Това е второто поредно дарение на бързи тестове

СНИМКА: Pixabay

Скопие инвестира 50 млн. евро в пътища към България

Република Северна Македония инвестира 50 милиона евро в пътна инфраструктура, свързваща я с България, заяви днес при посещение в Делчево министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, цитиран от агенция МИА. Министърът отбеляза, че инвестициите в нови пътища в източната част на страната са "инвестиции в добросъседство" и те ще осигурят

В първото заседание от работата на комисията ще вземат участие министърът на икономиката на България Лъчезар Борисов (на снимката) и турският министър на търговията  Рухсар Пекджан. Снимка Архив

Комисията за икономическо сътрудничество с Турция заседава утре в Истанбул

Заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Турция с участието на министъра на икономиката на България и на министъра на търговията на Турция ще се състои утре (25 ноември) в Истанбул, съобщи БТА. В първото заседание от работата на комисията ще вземат участие министърът на икономиката на България

Близо 60% от хотелите отчитат спад в приходите си за октомври

Близо 60% от хотелите отчитат спад в приходите си за октомври

През октомври 59.9 на сто от управителите на места за настаняване отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 33.8 на сто посочват, че няма промяна. Данните са от последното месечното анкетно проучване на НСИ. В краткосрочен план (през следващия един месец) 48.3 на сто от мениджърите прогнозират

СНИМКА: КРИБ

КРИБ предлага отсрочване на плащането на данъци и осигуровки по специална схема

Най-голямата работодателска организация в България - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) предлага на правителството във връзка с евентуалното въвеждане на локдаун да се организира схема за подпомагане на затворените бизнеси.  По същество тя представлява отсрочване на плащането на данъци и осигуровки до средата на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber