Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574906 Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор) Африканската чума вдига цената на свинското с над 40% (Обзор) www.24chasa.bg

Африканската чума вдига цената на свинското с над 40%

Работници от ветеринарно бюро в провинция в Китай дезинфекцират свинеферма като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Според различни източници заради заболяването там са избити над 1 милион прасета.
Работници от ветеринарно бюро в провинция в Китай дезинфекцират свинеферма като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Според различни източници заради заболяването там са избити над 1 милион прасета. СНИМКА: РОЙТЕРС

От Нова година досега поскъпването е с 35 на сто, но месопреработватели прогнозират до септември месото да се оскъпи с още 5%

От Нова година досега свинското е поскъпнало с 35%, но месопреработватели прогнозират, че цената му ще се вдигне с още 5 на сто до септември. Това прави общо поскъпване от над 40 процента само за няколко месеца.

Драстичното повишение на цените идва, след като през миналата година

в Китай бяха

избити над 1

милион прасета,

покосени от африканската чума по свинете.

Това наложи по-засилен внос от Европа, което доведе до недостиг на свинско на Стария континент, а това провокира увеличение на цените.

“Тази болест е само по животните, мерки се вземат, за да не се разпространява. Държа да се знае, че чумата е

безопасна

за хората

Това е важното. Другото са превенции и мерки, които се вземат, за да не се разпространи болестта”, коментира Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Урджанов обясни, че

в Румъния

има

над 1000

огнища,

но си работят. “Там няма такава паника, работят си нормално. Болестта е икономическа, защото свинекомплексите губят много пари. Лошо е, защото в цяла Европа има чума”, каза той.

“За нас свинското е основна суровина, отразява се на цените на продуктите с около 10-12%, а това и на потребителя”, коментира Урджанов.

В момента цената на някои видове свинско с кост в страната доближава 10 лева килото. Например свинските ребра на повечето места са между 9,50 и 9,70 лв. килото и при още 5% поскъпване наесен биха минали 10 лв.

Малко по-евтини са котлетите и свинският врат - между 7 и 8,50 лв. Още по-евтини са производните изделия - кайми, сурови наденици, карначета. Те са между 4 и най-много 6 лева килото и при тях поскъпването почти няма да се усети.

Според Цветан Илиев, прокурист на “Бони холдинг”,

болестта е икономическа,

а сред хората излишно се всява паника.

Илиев подчерта, че холдингът от 16 години няма нищо общо със свинекомплекса в Бръшлен, каквато информация се появи в публичното пространство. В Бръшлен е фермата, която във вторник вечерта се оказа

второто огнище

на болестта

у нас в

индустриален

свинекомплекс

В него се отглеждат над 40 хиляди свине, които ще трябва да бъдат унищожени. У нас това става с т.н. сух лед, който представлява сгъстен въглероден двуокис.

Преди две седмици правителството отпусна 3,7 милиона лева за борба с болестта, но само за компенсации за евтаназираните прасета в свинекомплекса в с. Николово ще са необходими 2 милиона лева.

Огнищата станаха 21, болесттавлезе във втора голяма ферма

Африканска чума по свинете беше открита в още един голям свинекомплекс във вторник вечерта, и то отново в Русенска област - в село Бръшлен. Там се отглеждат над 40 хил. свине. Броят на заразените лични стопанства нарасна до 19 и на практика огнищата на болестта станаха вече 21.

В Бръшлен са взети незабавни мерки - всички свине ще бъдат унищожени, а загробването ще се извършва на определено от властите място, така че да не се замърсява околната среда. Започнала е и проверка на движението на месото в последните 35 дни - кое прасе в коя кланица е закарано, какви са субпродуктите от него и къде са отишли. В търговската мрежа няма да има заразено месо, категорични бяха от агенцията по храните. Месото, което в момента е в кланиците, може да премине термична обработка, която ще убие вируса, в противен случай трябва да се унищожи.

Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен надзор и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до кланица е проверена.

Вече е поискана техническа и финансова помощ от ЕС. Тя може да е до 75% от всички направени разходи за мерките, които агенцията е приложила.

Д-р Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните”, предупреди, че битови отпадъци, изхвърлени от заведенията и от хора по магистрали, бензиностанции и други места, също могат да допринесат за разпространението на болестта.

“След първото открито огнище миналата година във Варна бяха въведени всички мерки за фуражите, изисквани от ЕС - забрана за хранене на животните с нова реколта зърно, която не е престояла 60 дни, както с прясно окосена трева и използването на слама за постеля, непрестояла 90 дни. Тези мерки са за всички стопани. Всички наши фуражни предприятия са подложени на засилен официален контрол за спазване на тези мерки и те ги спазват, а голяма част произвеждат гранулирани фуражи при температура над 90 градуса, които са доказани, че убиват чумата, казаха от БАБХ.

ЕК ни сложи в най-опасната зона със заболяването

Европейската комисия е вкарала някои области на България в най-опасната зона с африканска чума по свинете. Това е станало с решение от 19 юли. Ние сме в третата от четири зони, като четвъртата е специално създадена за италианската област Сардиния.

В зона 3 влизат целите области Плевен и Враца, както и части от Русе, Ловеч и Бургас. Части от област Варна попадат в зона 2, в която има засегнати само диви свине, има и райони, включени в зона 1, които просто са в близост до източник на заразата.

Мерките на ЕК забраняват изпращането на живи свине от областите 2,3 и 4 в други държави-членки и други области в България.

Живи прасета от зона 3 може да се изпращат извън тях само ако са за незабавно клане и при строги мерки и условия.

От областите 3 и 4 се забранява и изпращането на сперма, яйцеклетки и ембриони от свине, прясно свинско месо, заготовки и всякакви други продукти от и със свинско месо, както и странични животински продукти от животни от рода на свинете. Освен това се изисква да се въведат специални здравни маркировки и изисквания за сертифициране за прясно месо, месни заготовки и месни продукти, за които действа забраната. Транспортните средства, които превозват свине или свински продукти от стопанствата в засегнатите и рискови области, трябва да се почистват и дезинфектират незабавно след всяка операция, а превозвачът трябва да имат доказателство за това в превозното средство.

Ако се изпраща свинско месо или продукти в други държави членки от други области в България освен 2, 3 и 4, те трябва да бъдат със специална маркировка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Танцьорите от “Българе” предизвикаха истинско събитие на изложението - успяха да накарат посетители от цял свят да се хванат поне веднъж на хоро.

Български мед по космически метод, суджук с коняк и скакалци с кетчуп в Берлин

Панаирът “Зелена седмица” събра производители на храни от над 70 държави Български мед, произведен по космически метод чрез лиофилизация, картофи от марципан и лилава водка са сред интересните предложения на изложителите на международния панаир “Зелена седмица” в Берлин. Това е най-голямото изложение за храни и селскостопански продукти в света и

В България над 50% от жилищата се отпляват с подобни печки.

Как въздухът да е чист, като 53,9% от домовете са на дърва и въглища

Само 15% от семействата имат централно парно Внушителен е броят на българите, които се отопляват на ток - 28,6% Независимо от мерките за чистотата на въздуха, 53,9% от жилищата в България продължават да се отопляват с дърва и въглища. Делът на топлофицираните с централно топлоснабдяване е повече от скромен – едва 15,1%, а тези

Снимка: Пиксабей

Фонд "Земеделие" увеличи безвъзмездната помощ за промоции на вино в трети страни

Държавен фонд "Земеделие" увеличава безвъзмездната помощ за промоции на вино в трети държави през 2020 г.  Увеличението тази година е на на 80 на сто вместо досегашните 50 процента, съобщиха от пресцентъра на фонда. От там уточняват, че търговците ще могат да кандидатстват за субсидията за периода от 17 февруари до 6 март

Бойко Борисов и Кристалина Георгиева Снимки: МС

Борисов отчете успехите ни във фискалната политика пред Кристалина Георгиева (Видео, снимки)

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Основен акцент в разговора им в Министерския съвет беше сътрудничеството на България с международната организация и възможностите то да се развива с оглед приоритетите на Кристалина

Емил Димитров Снимка: Архив

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София

„Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Магистралният мост между Китай и Русия е готов за голямото откриване

Първият магистрален мост, свързващ Китай и Русия над река Хейлундзян, неотдавна приключи с финалния тест, информираха местните транспортни власти този петък. Това предаде Радио "Китай". Експерти от Харбинският технологичен институт и колегите им от руска страна участваха в теста във вторник. Очаква се мостът да бъде пуснат в експлоатация през

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

КАДЪР: NOVA

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството. Неслучайно статистиката отчете рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %. „Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента и няма

Министърът на икономиката Емил Караниколов СНИМКИ: Велислав Николов

Перник ще пие вода от Белмекен след 45 дни (Видео)

Ще стигне до него през софийски водопровод, цената за перничани няма да се вдига Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. Бели Искър и ще стигне до града през столичната преносна мрежа. Икономическият министър Емил Караниколов представи решението премиера Бойко Борисов, колегите си министри на финансите Владислав Горанов

БАБХ въвежда нови стандарти за месните продукти

БАБХ въвежда нови стандарти за месните продукти

Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни. Кюфтето вече никога няма да е същото

АЕЦ в Североизточен Китай с рекордно ниво произведено електричество за миналата година

АЕЦ в Североизточен Китай с рекордно ниво произведено електричество за миналата година

Произведеното количество електроенергия в АЕЦ „Хунйенхъ", първата в Североизточен Китай, достигна рекордното ниво от 30 милиарда kWh през 2019 г., предаде "Радио Китай.  Базирана в провинция Ляонин, атомната електроцентрала съобщи, че е произвела с близо 9% повече електричество на годишна база. Благодарение на АЕЦ е било спестено потреблението на

И в България вече има бензиностанции, които работят изцяло на самообслужване.

Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите

Тенденцията - да минат изцяло на самообслужване, вече пробват пазара с няколко обекта Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише. Това установи проверка на “24 часа” на част от пътищата в Северна България

След посещение на министър Емил Димитров в ТЕЦ "Бобов дол" спират да горят отпадък

След посещение на министър Емил Димитров в ТЕЦ "Бобов дол" спират да горят отпадък

ТЕЦ "Бобов дол" се очаква да изключи едната си инсталация за горене на отпадък. Това стана ясно след посещението на министъра на околната среда Емил Димитров в централата. "Тази инсталация няма комплексно разрешително, въпреки че са в процедура на издаване на всички документи. Очаква се до месец-два да получат разрешителното

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber