Две индустриални ферми вече са засегнати от Африканска чума по свинете

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574679 Две индустриални ферми вече са засегнати от Африканска чума по свинете Две индустриални ферми вече са засегнати от Африканска чума по свинете www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обяви ново огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ в индустриална ферма в село Бръшлен, община Сливо поле, област Русе, предаде БТА.

Положителните проби бяха лабораторно потвърдени късно вчера, 23 юли 2019 г. от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, посочват от агенцията. Това е втората индустриална свинеферма с АЧС.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат над 40 000 свине.

Това е вторият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма в областта.

В първия свинекомплекс с констатирано огнище в село Николово, община Русе, област Русе продължават дейностите по хуманно умъртвяване и на заразените, и на контактните свине.

Две други огнища при домашни свине са установени в задни дворове в област Враца (в 10 км надзорна зона на огнището в Мизия) и за първи път в област Велико Търново, община Свищов, село Морава.

Първи случай на дива свиня положителна за АЧС се потвърди и в община Лом, област Монтана късно вчера.

С оглед овладяване на ситуацията и предпазване от по-голямо разпространение на болестта в страната, започват незабавно действията по хуманно умъртвяване на всички заразени и контактни свине, включително свине в нерегистрирани обекти и обекти, които са без приложени мерки за биосигурност (лични стопанства) в засегнатите населени места и 3 км зони около огнищата, информират от БАБХ.

В 10 км надзорни зони ще се извършват клинични прегледи и лабораторен надзор. В резултат от епизоотичното развитие на заболяването с решение на Европейската комисия бяха увеличени зоните, подлежащи на регионализация в страната ни.

Областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, общини от областите Ловеч и Бургас попадат в Част III на Решението, а именно инфектирана зона с АЧС при домашни и диви свине. Фермите с домашни свине са обект на засилен ежеседмичен лабораторен контрол. Забранява се движението на домашни свине от тези зони с изключение на свине от индустриални свинекомплекси и фамилни ферми - тип А, след извършен предварителен клиничен и лабораторен надзор.

Към днешната дата са обявени 19 огнища в 6 (шест) области - Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Две индустриални и една фамилна ферма (тип А) в област Русе са засегнатите от АЧС, 16 са огнищата в нерегистрирани задни дворове.

Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви свине в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.

От БАБХ апелират за отговорност на стопаните и стриктно спазване на правилата за превенция при отглеждане на свине. Човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло, предупреждават от Агенцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

След три инстанции Янев е осъден – условно СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Условна присъда за пенсионера, прегазил 6-годишния Мартин в Сандански

Таня Михайлова КАДЪР: Би Ти Ви

Според Таня Михайлова от февруари учениците постепенно ще се връщат в клас

Премиерът Бойко Борисов пристигна на проверка в Сливница КАДРИ: Фейсбук

Борисов: Оглушително е мълчанието на Радев за задържането на Навални (Видео)

Политологът проф. Румяна Коларова КАДЪР: БНТ

Проф. Коларова: При победа на ГЕРБ ще се окаже, че Радев е креслива алтернатива

Петър Марков. Снимка Би Ти Ви

Д-р Петър Марков: Английският щам е по-смъртоносен

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

Малките стъпки към големите мечти за 7 700 000 лева

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber