Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за самолетите F-16

https://www.24chasa.bg/novini/article/7574503 Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за самолетите F-16 Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за самолетите F-16 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Архив
Румен Радев СНИМКА: Архив

В Комисията по отбрана беше преодоляно ветото на президента върху закона за ратифициране на договорите за самолетите F-16, предава БТА.

Парламентарната комисия разгледа на извънредно заседание днес наложеното от президента Румен Радев вето върху закона за ратифициране на договорите за закупуване на самолети F-16 Block 70 и необходимото оборудване. След дебат, който продължи повече от час и половина, с 13 гласа "за" и 7 "против", комисията предлага на парламента да приеме повторно закона за ратифициране на международните договори.

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който беше сред участниците в днешното заседание, на въпрос, че се разчита на подкрепата на ДПС, коментира, че това са разумни хора, които преценяват поведението си. Каквото е трябвало да кажа и да им обясня по темата за самолетите в целия период от време, съм им обяснявал, заяви той.

Каракачанов каза, че не е разговарял с президента преди той да наложи вето. И пред депутатите, и пред медиите той обясни, че не намира за резонни мотивите, че сделката за самолетите трябвало още да се обсъжда. Той посочи дългите часове парламентарно обсъждане в петък, както и това, че по темата се говори години наред, а в обществото и по този въпрос има различни мнения. Каракачанов каза, че за него е по-важно какво мислят Военновъздушните сили, а те подкрепяли инициативата.

Министърът на отбраната заяви, че уважава мнението на президента - добър пилот, командвал изтребителната ни авиация и ВВС, професионалист в областта. Според Каракачанов, обаче, всяко едно забавяне би довело само до оскъпяване и по-неблагоприятни условия за възможен бъдещ договор, ако ратификацията беше отложена с няколко или дори с един месец, което би означавало да се излезе от срока на офертите и целият процес да започне отново, но вече при по-високи цени. Според Каракачанов спорът се е политизирал.

Попитан дали очаква и вето по актуализацията на бюджета и по индустриалното сътрудничество, Каракачанов коментира, че има такава възможност, но ако това се случи, това означава, че договорът няма как да бъде изпълнен до края на юли. Може би означава, че ще нарушим сроковете на офертите и да отидем на други цени впоследствие, коментира той.

Като се позова на Конституцията и на решения на Конституционния съд, секретарят по правни въпроси на президента проф.Емилия Друмева изтъкна пред депутатите на заседанието, че приемането на закон с две гласувания в рамките на едно заседание може да бъде само по изключение, а правилото остават две четения и гласувания на две различни заседания, и посочи, че процедурата по ратифициране не е протекла съгласно основния закон. Това обаче не беше прието нито от министъра на отбраната, нито от изказали се депутати от ГЕРБ, според които има много други примери за две четения в рамките на едно заседание. Според Емил Христов от ГЕРБ до момента нито един президент не е наложил вето с мотиви, свързани с процедурата на приемане на закона в парламента.

Не беше възприета и тезата за липса на широк консенсус, като Каракачанов коментира, че такъв няма и по други важни въпроси.

Милен Михов от "Обединени патриоти" вижда в мотивите на президента "декларация", "пожелание", "опасение", "оценка", "назидание","твърдение", но не и аргументи по същество за връщането на закона. От БСП ще подкрепят ветото на президента, от ДПС отново ще подкрепят ратификацията.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви пред присъстващите, че новият боен самолет ще бъде доставен с всички необходими системи, които го правят оперативно съвместим и многоцелеви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Кирил Петков
Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Кирил Петков ще се срещне с Роберта Мецола в Брюксел

"24 часа" на 27 януари - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 януари - вижте първите страници през годините

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор)

Шест града със спецстатут на стари столици (Обзор)

Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев бяха изслушани извънредно от депутатите за кризата НАТО - Русия.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Засилваме армията си с нов батальон за бързо реагиране (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber