Без прецедент! Иван Гешев номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570926 Без прецедент! Иван Гешев номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров (Обзор) Без прецедент! Иван Гешев номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров (Обзор) www.24chasa.bg
Иван Гешев, заснет със зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев по време на акция. Всъщност през последните години Гешев неизменно бе там, където се провеждаха акциите на Специализираната прокуратура. Ако в 15 ч е в съдебна зала, облечен в червена тога и поддържа обвинението срещу банкера Цветан Василев за източването на КТБ, в 15,20 ч може да го видите в костюм и вратовръзка пред сградата на Държавен фонд “Земеделие” в София, за да е при разследващите, които търсят доказателства. СНИМКА: Йордан Симeонов

По всяка вероятност той ще е единствен претендент

Съдебни кадровици обсъждали кандидатурата на Гешев с часове в негово присъствие, преди да го номинират

Може да стане първият обвинител от системата, който ще я оглави

Зам.главният прокурор Иван Гешев е първият, а и по всяка вероятност единствен, кандидат за главен прокурор. Той беше номиниран за поста от всичките 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров.

Номинацията на съдебните кадровици е без прецедент, тъй като досега кандидатите за постовете на тримата големи (главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища) получаваха подкрепа от 3-ма до 5-има членове на ВСС.

На практика зад Гешев застават както членове на ВСС, избрани от професионалната квота, така и кадровици, посочени от парламента.

Гешев отговаря на профила, зададен от съсловните организации на прокурорите и следователите -

следващият

главен прокурор

да е човек от

системата,

обясни членът на ВСС Даниела Машева, която представи кандидатурата му.

След приемането на новата конституция нито един от главните прокурори не е бил действащ обвинител - покойният вече Иван Татарчев бе адвокат, Никола Филчев - зам.-министър на правосъдието, Борис Велчев - университетски преподавател, а настоящият Сотир Цацаров - наказателен съдия и председател на Пловдивския окръжен съд.

Гешев е бил и следовател, и редови прокурор. Има повече от 20 г. стаж в системата.

Членовете на прокурорската колегия пишат отлична оценка на Гешев и като ръководител на Специализираната прокуратура, на която той бе начело от 2016 до 2018 г. Те цитираха доклади на Брюксел, с които се оценяват резултатите у нас срещу организираната престъпност и корупцията.

“Постигането на високи резултати в работата на Специализираната прокуратура в условията на безпрецедентна натовареност показва не само, че кандидатът може да мотивира магистратите, но и доверието, с което се ползва в прокуратурата”, заключи Машева.

И подчерта, че сега като зам.главен прокурор “продължава в своята професионална изява умело да ръководи прокуратурата,

да е много

оперативен и да

демонстрира

добри

организационни

качества

Машева коментира и реплика на Гешев от преди месеци: “99% няма да участвам в състезанието за главен прокурор. 100% дава само Господ”.

“Преценихме, че за нас той има нужния опит, поканихме го на една неформална среща, за да обсъдим тук, във ВСС, евентуалното му предлагане и той се съгласи.

Това е едно много важно, нелесно решение да се кандидатираш за тази висша магистратска длъжност и той след известно мислене се мотивира”, обясни зародиша на номинацията съдебната кадровичка.

Преди по-малко от 2 седмици “24 часа” прогнозира, че има 1% вероятност Гешев да приеме кандидатура за главен прокурор, тъй като е непредсказуем.

С номинацията му в понеделник стана ясно, че заради атаките срещу него и семейството му той е размислил и е приел номинация.

Според членовете на прокурорската колегия на ВСС

стилистиката на

работата на

Специализираната

прокуратура по

шумни акции е

съобразена със

закона

Прозрачността понякога става повод за критики, увери Машева.

Тя опроверга спекулациите, че Гешев преждевременно е обявил настоящата кампания за главен прокурор като мръсна. Той е коментирал свидетелски показания по делото за фалита на КТБ, които се отнасят за предишна кампания за главен прокурор, стана ясно от думите на Машева.

Една от знаковите му реплики е: “Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната”. Друга гласи: “Имаме доказателства, за които всеки разследващ и прокурор мечтае”.

Негови са и думите за осъдените за подкуп на първа инстанция Десислава Иванчева, кметица на “Младост”, и заместничката ѝ Биляна Петрова: “Двете светнаха като коледни елхи. Тоест има доказателства, че са пипали парите”.

Заради езика му критиците му плашат, че България ще бъде осъдена от евросъда в Страсбург. Всъщност началото на

всяко интервю

на Гешев започва

така: “Всеки е

невинен до

доказване на

противното”

Не може да се отрече и друго - заедно с Цацаров издействаха нова сграда за спецсъдилищата и прокуратурите от столичната ул. “Черковна” 90 в бившия Механотехникум на бул. “Александър Стамболийски” 82. Сега предстои ВСС да започне ремонтът му.

Кое е слабото място на Гешев - от месеци търсят противниците му. Първо публикация в сайта “Фрогнюз”, близък до банкера Цветан Василев, пресъздаде анонимен сигнал за жената до Гешев - Детелина Ханчева. Обвиниха я, че е свързана с Марио Кърковски, който имал общи фирми с изнудвания бизнесмен от Иванчева Александър Ваклин. Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова започнаха “разследване” срещу Гешев, оплитайки и баща му.

Гешев най-вероятно ще е единствена кандидатура, тъй като членовете на прокурорската колегия няма да проявят шифозрения - едни и същи кадровици да издигнат втори, увериха от ВСС.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече обяви, че няма да се възползва от правото си да излъчи претендент за поста на Сотир Цацаров.

В понеделник

Гешев не

коментира

номинацията си

Очаква се това да стане в следващите дни.

Пред него сега стои задачата да напише концепция, с която да получи подкрепа на поне 17 членове на ВСС.

Най-вероятно 11-те членове, които го номинираха, ще го подкрепят по време на избора на 24 октомври т.г.

Така че Гешев ще трябва да убеди и най-малко 6-има членове на съдийската колегия на ВСС в професионализма и високите си нравствени и морални качества.

Засега настроенията в съдийската колегия са загадка.

Преди старта на процедурата представляващият ВСС Боян Магдалинчев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков заявиха, че следващият обвинител №1 трябва да е прокурор.

Кой е Иван

Гешев?

До 2014 г. той бе известен само на юристите и журналистите, които следят работата на Софийската градска прокуратура. Познаваха го като прокурор, силен в разследванията на стопански престъпления. Точно заради това му професионално качество на него се падна мегаделото КТБ. Няма спор, че трудът, който заедно с колегите си хвърли по КТБ, е огромен. Процесът от 2017 г. се решава в специализирания съд и е на етап разпити на свидетели.

“За мен делото КТБ не е смисълът на живота ми. Просто бях връзката на разследващия екип с медиите да обяснявам на хората какво сме свършили, като избегна сложната терминология”, каза той в интервю за “24 часа” през 2018 г..

Специализираната прокуратура по времето на Гешев се прероди. Под негово наблюдение през последните 2 г. се проведоха акции срещу бандитски босове, олигарси, терористи и т.н. Предстои резултатът по тях в съда.

На критиците на Гешев не се нрави образният език, който той използва, за да представя работата на колегите си пред медиите.

Герджиков и Филчев смятат кандидатурата за силна

“Той е активен човек и има качества. Номинацията е добра и не се нуждае от кой знае какъв коментар”, коментира по адрес на Иван Гешев проф. Огнян Герджиков, дългогодишен преподавател по право, бивш служебен премиер и някогашен председател на парламента.

“Много важно е, че той има подкрепата на съсловните организации, както и цялата прокурорска колегия. Хората, които са около него, най-добре виждат и знаят какви са качествата му. Затова от тази гледна точка смятам, че Гешев е един добър възможен избор”, заяви още Герджиков. Според него в този избор ключова роля имат независимите колегии на ВСС и той не бива да се политизира.

“Няма да противореча на Европа за добрата оценка за работата на Специализираната прокуратура. Щом е дадена оттам такава оценка, тя е важна”, допълни юристът.

Проф. Герджиков заяви, че не знае какви са нагласите на съдийската колегия във ВСС за кандидатурата на Гешев, но се надява да го подкрепят. “Би било добре да получи подкрепа и от съдийската колегия, но не знам какви са техните оценки”, коментира юристът.

Бившият главен прокурор Никола Филчев също коментира номинацията. “Днес е станало нещо, което няма прецедент в най-новата ни история. Всичките 11 членове на прокурорската колегия на ВСС се обединяват и предлагат за главен прокурор сегашния зам.главен прокурор Иван Гешев. Ако беше за холивудски филм, може би по-подходящ щеше да е Марлон Брандо или Ален Делон”, каза той пред ПИК.

И добави: “Но за суровата българска действителност, за нашите балкански нрави главен прокурор трябва да е човек като Иван Гешев. Поведе борба с олигархията и организираната престъпност. Не се страхува да поеме отговорност пред обществото за защитата на българските граждани от престъпни посегателства.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как училището да е удоволствие, а не мъчение

Репресивните мерки са отживелица, трябват забавления Преди време по Нова телевизия се появи репортаж за връщането на ромски деца в клас. Показаното беше впечатляващо и ярко контрастиращо на всички мерки, които се вземат при нередовно посещение в училище, включващи дори полицейска намеса. Оказа се, че няколко сърцати хора с чувство за мисия са

Слаб любовник, лош работник

За връзката между ерекцията и производителността на труда Всеки мъж на земята е преживявал засечка в леглото и ако твърди, че не е така, аз го смятам за лъжец, казва холивудската двезда Дани Трехо. На 75-годишна възраст той се съгласи да бъде рекламно лице на приспособление за увеличаване на ерекцията, за което се твърди,

Десет царства на линовете в България

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Ролите на звездите според болежките им

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти 97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива

За ген. Атанасов и Костов кандидатирането на Манолова е нежелано, защото трябва да мотивират своите да дадат глас за едно от най-яркочервените лица на БСП Четиримата кандидати за кмет на София, които дотук излъчиха десните, объркват сериозно столичаните от централните квартали. Йорданка Фандъкова от ГЕРБ,

Завързаха куче на метростанция "Ломско шосе" без вода и храна (Снимки)

Това мило същество беше завързано за фермите под метростанция "Ломско шосе" без вода и без храна. Явно е оставен да умре там. Това сигнализира читател на Novini.bg. Ето и текста на Красимира Аргирова без редакторска намеса: Хората така се отблагодаряват на вярното куче за дългите години, в които е било до тях.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Ламбо вече ходи, започва рехабилитация

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Тапа на границата с Гърция

Колони от автомобили са се образували на граничен пункт „Кулата” и в двете посоки. Това съобщава „Фокус”. Трафикът е интензивен. Преминаването през границата отнема над 15 минути. Опашките от превозни средства са както на изхода за леки, така и за товарни

Авария в ТЕЦ- Перник замърси река Струма

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ “Република“ в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщи БГНЕС. Замърсяването е било в участъка от квартал “Мошино“ до моста при газостанцията до бившия завод “Кристал“. Сигнали за него са постъпили от граждани на „зеления” телефон. При извършената проверка от РИОСВ не е констатирано наличие на

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на 26 август 2019 г. на посещение в Румъния. Българският първи дипломат ще се срещне с министър-председателя на Румъния Виорика Данчила, с външният министър Рамона Манеску и с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба

Началникът на НСО не издържал с двама шефове: президента и съпругата му

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му “Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа.” Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за

Капсула на времето поставиха в курорта „Албена”

Министърът на туризма Николина Ангелкова и членовете на Съвета на директорите на "Албена" АД поставиха капсула на времето с послание към бъдещите поколения в специален постамент на честването на 50-годишнината на ваканционното селище. Капсулата съдържа част от финия пясък от плажната ивица в курорта, мед и минерална вода, произведени в региона

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber