Без прецедент! Иван Гешев номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570926 Без прецедент! Иван Гешев номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров (Обзор) Без прецедент! Иван Гешев номиниран от всички прокурори във ВСС за наследник на Цацаров (Обзор) www.24chasa.bg
Иван Гешев, заснет със зам.-шефа на КПКОНПИ Антон Славчев по време на акция. Всъщност през последните години Гешев неизменно бе там, където се провеждаха акциите на Специализираната прокуратура. Ако в 15 ч е в съдебна зала, облечен в червена тога и поддържа обвинението срещу банкера Цветан Василев за източването на КТБ, в 15,20 ч може да го видите в костюм и вратовръзка пред сградата на Държавен фонд “Земеделие” в София, за да е при разследващите, които търсят доказателства. СНИМКА: Йордан Симeонов

По всяка вероятност той ще е единствен претендент

Съдебни кадровици обсъждали кандидатурата на Гешев с часове в негово присъствие, преди да го номинират

Може да стане първият обвинител от системата, който ще я оглави

Зам.главният прокурор Иван Гешев е първият, а и по всяка вероятност единствен, кандидат за главен прокурор. Той беше номиниран за поста от всичките 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров.

Номинацията на съдебните кадровици е без прецедент, тъй като досега кандидатите за постовете на тримата големи (главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища) получаваха подкрепа от 3-ма до 5-има членове на ВСС.

На практика зад Гешев застават както членове на ВСС, избрани от професионалната квота, така и кадровици, посочени от парламента.

Гешев отговаря на профила, зададен от съсловните организации на прокурорите и следователите -

следващият

главен прокурор

да е човек от

системата,

обясни членът на ВСС Даниела Машева, която представи кандидатурата му.

След приемането на новата конституция нито един от главните прокурори не е бил действащ обвинител - покойният вече Иван Татарчев бе адвокат, Никола Филчев - зам.-министър на правосъдието, Борис Велчев - университетски преподавател, а настоящият Сотир Цацаров - наказателен съдия и председател на Пловдивския окръжен съд.

Гешев е бил и следовател, и редови прокурор. Има повече от 20 г. стаж в системата.

Членовете на прокурорската колегия пишат отлична оценка на Гешев и като ръководител на Специализираната прокуратура, на която той бе начело от 2016 до 2018 г. Те цитираха доклади на Брюксел, с които се оценяват резултатите у нас срещу организираната престъпност и корупцията.

“Постигането на високи резултати в работата на Специализираната прокуратура в условията на безпрецедентна натовареност показва не само, че кандидатът може да мотивира магистратите, но и доверието, с което се ползва в прокуратурата”, заключи Машева.

И подчерта, че сега като зам.главен прокурор “продължава в своята професионална изява умело да ръководи прокуратурата,

да е много

оперативен и да

демонстрира

добри

организационни

качества

Машева коментира и реплика на Гешев от преди месеци: “99% няма да участвам в състезанието за главен прокурор. 100% дава само Господ”.

“Преценихме, че за нас той има нужния опит, поканихме го на една неформална среща, за да обсъдим тук, във ВСС, евентуалното му предлагане и той се съгласи.

Това е едно много важно, нелесно решение да се кандидатираш за тази висша магистратска длъжност и той след известно мислене се мотивира”, обясни зародиша на номинацията съдебната кадровичка.

Преди по-малко от 2 седмици “24 часа” прогнозира, че има 1% вероятност Гешев да приеме кандидатура за главен прокурор, тъй като е непредсказуем.

С номинацията му в понеделник стана ясно, че заради атаките срещу него и семейството му той е размислил и е приел номинация.

Според членовете на прокурорската колегия на ВСС

стилистиката на

работата на

Специализираната

прокуратура по

шумни акции е

съобразена със

закона

Прозрачността понякога става повод за критики, увери Машева.

Тя опроверга спекулациите, че Гешев преждевременно е обявил настоящата кампания за главен прокурор като мръсна. Той е коментирал свидетелски показания по делото за фалита на КТБ, които се отнасят за предишна кампания за главен прокурор, стана ясно от думите на Машева.

Една от знаковите му реплики е: “Задачата пред разследващия екип по КТБ беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната”. Друга гласи: “Имаме доказателства, за които всеки разследващ и прокурор мечтае”.

Негови са и думите за осъдените за подкуп на първа инстанция Десислава Иванчева, кметица на “Младост”, и заместничката ѝ Биляна Петрова: “Двете светнаха като коледни елхи. Тоест има доказателства, че са пипали парите”.

Заради езика му критиците му плашат, че България ще бъде осъдена от евросъда в Страсбург. Всъщност началото на

всяко интервю

на Гешев започва

така: “Всеки е

невинен до

доказване на

противното”

Не може да се отрече и друго - заедно с Цацаров издействаха нова сграда за спецсъдилищата и прокуратурите от столичната ул. “Черковна” 90 в бившия Механотехникум на бул. “Александър Стамболийски” 82. Сега предстои ВСС да започне ремонтът му.

Кое е слабото място на Гешев - от месеци търсят противниците му. Първо публикация в сайта “Фрогнюз”, близък до банкера Цветан Василев, пресъздаде анонимен сигнал за жената до Гешев - Детелина Ханчева. Обвиниха я, че е свързана с Марио Кърковски, който имал общи фирми с изнудвания бизнесмен от Иванчева Александър Ваклин. Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова започнаха “разследване” срещу Гешев, оплитайки и баща му.

Гешев най-вероятно ще е единствена кандидатура, тъй като членовете на прокурорската колегия няма да проявят шифозрения - едни и същи кадровици да издигнат втори, увериха от ВСС.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече обяви, че няма да се възползва от правото си да излъчи претендент за поста на Сотир Цацаров.

В понеделник

Гешев не

коментира

номинацията си

Очаква се това да стане в следващите дни.

Пред него сега стои задачата да напише концепция, с която да получи подкрепа на поне 17 членове на ВСС.

Най-вероятно 11-те членове, които го номинираха, ще го подкрепят по време на избора на 24 октомври т.г.

Така че Гешев ще трябва да убеди и най-малко 6-има членове на съдийската колегия на ВСС в професионализма и високите си нравствени и морални качества.

Засега настроенията в съдийската колегия са загадка.

Преди старта на процедурата представляващият ВСС Боян Магдалинчев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков заявиха, че следващият обвинител №1 трябва да е прокурор.

Кой е Иван

Гешев?

До 2014 г. той бе известен само на юристите и журналистите, които следят работата на Софийската градска прокуратура. Познаваха го като прокурор, силен в разследванията на стопански престъпления. Точно заради това му професионално качество на него се падна мегаделото КТБ. Няма спор, че трудът, който заедно с колегите си хвърли по КТБ, е огромен. Процесът от 2017 г. се решава в специализирания съд и е на етап разпити на свидетели.

“За мен делото КТБ не е смисълът на живота ми. Просто бях връзката на разследващия екип с медиите да обяснявам на хората какво сме свършили, като избегна сложната терминология”, каза той в интервю за “24 часа” през 2018 г..

Специализираната прокуратура по времето на Гешев се прероди. Под негово наблюдение през последните 2 г. се проведоха акции срещу бандитски босове, олигарси, терористи и т.н. Предстои резултатът по тях в съда.

На критиците на Гешев не се нрави образният език, който той използва, за да представя работата на колегите си пред медиите.

Герджиков и Филчев смятат кандидатурата за силна

“Той е активен човек и има качества. Номинацията е добра и не се нуждае от кой знае какъв коментар”, коментира по адрес на Иван Гешев проф. Огнян Герджиков, дългогодишен преподавател по право, бивш служебен премиер и някогашен председател на парламента.

“Много важно е, че той има подкрепата на съсловните организации, както и цялата прокурорска колегия. Хората, които са около него, най-добре виждат и знаят какви са качествата му. Затова от тази гледна точка смятам, че Гешев е един добър възможен избор”, заяви още Герджиков. Според него в този избор ключова роля имат независимите колегии на ВСС и той не бива да се политизира.

“Няма да противореча на Европа за добрата оценка за работата на Специализираната прокуратура. Щом е дадена оттам такава оценка, тя е важна”, допълни юристът.

Проф. Герджиков заяви, че не знае какви са нагласите на съдийската колегия във ВСС за кандидатурата на Гешев, но се надява да го подкрепят. “Би било добре да получи подкрепа и от съдийската колегия, но не знам какви са техните оценки”, коментира юристът.

Бившият главен прокурор Никола Филчев също коментира номинацията. “Днес е станало нещо, което няма прецедент в най-новата ни история. Всичките 11 членове на прокурорската колегия на ВСС се обединяват и предлагат за главен прокурор сегашния зам.главен прокурор Иван Гешев. Ако беше за холивудски филм, може би по-подходящ щеше да е Марлон Брандо или Ален Делон”, каза той пред ПИК.

И добави: “Но за суровата българска действителност, за нашите балкански нрави главен прокурор трябва да е човек като Иван Гешев. Поведе борба с олигархията и организираната престъпност. Не се страхува да поеме отговорност пред обществото за защитата на българските граждани от престъпни посегателства.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Семейство откри пушки и боеприпаси в дома си в Нови Искър

Полицията - под тревога след сигнал от Нови Искър. Младо семейство събаряло къщата си, за да построи нова. В хода на дейностите по унищожаване на постройката са намерени сандъци с пушки, пистолети и боеприпаси. След откриването им младата двойка звъни на 112, за да информира органите на реда за находката. И те пристигат на място, предаде NOVA

Стефан Данаилов ще прави месец гимнастика за дишането

Актьорът е контактен и дори искал да гледа мачове на “Челси” Специална рехабилитация, която да възстанови дишането му, започва Стефан Данаилов. От петък на легендата на българското кино и театър не се прилагат спешни реанимационни действия като интубация и изкуствено дишане, защото вече диша сам и значително е подобрил състоянието си

Канада прати "Физика на тъгата" на Теодор Ушев за Оскар преди премиерата и наградите му

Лентата вече има 5 приза от 4 престижни световни фестивала Филмът на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов “Физика на тъгата” ще бъде едно от предложенията на Канада за “Оскар” в категорията късометражен филм. Това става ясно от медийни изяви на българския аниматор в Канада и САЩ. Преди дни Ушев се завърна от промоционалното турне на филма в

Затвориха пътя Попово - Бяла заради тежка катастрофа, има загинал

Затворен за движение за всички моторни превозни средства е пътят Попово - Бяла. Причината е тежка катастрофа между товарен и лек автомобил. По предварителна информация има загинал човек, съобщават от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище. Създадена е временна организация на движението. Пътният инцидент е станал малко след 19,30 часа

80 000 броят бюлетини другата неделя, минали са специално обучение

ЦИК обучи 265 общински комисии, за да намали грешките при отчитането на гласовете 80 000 души ще броят бюлетините на местните избори другата неделя. Толкова са членовете на секционните избирателни комисии, съобщиха от ЦИК. Преди вота обаче те ще преминат специално обучение за преброяването и попълването на изборните протоколи

Само проф. Анастас Герджиков кандидат за ректор на Софийския университет

Според процедура, приета от Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в 17.00 часа на 18 октомври изтече срокът за издигане на кандидатури за ректор на Софийския университет. Кандидатурата за поста е една - на проф. Анастас Герджиков. Тя е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии на СУ,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Радослав Каратанчев, независим кандидат за кмет на София

Казвам се Радослав Каратанчев, независим кандидат за кмет на София, родом от София. Спортист съм с множество отличия – два пъти републикански шампион по академично гребане, към днешна дата съм и бизнесмен с успешни проекти както в страната, така и в чужбина. Семеен съм, горд баща на четири дъщери – всички те успешно реализирани в спорта

Малина Крумова: 80% от нарушенията у нас са дело на 20% от шофьорите

80% от нарушенията по родните пътища са дело на 20% от шофьорите, разкри председателят на Държавната агенцията за „Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова в студиото на „Лице в лице”. Според нея именно към тези водачи на превозни средства, които са нарушители рецидивисти, трябва да се насочи вниманието и санкциите

Клошар, живял в хралупа на дърво, е мъртвият, открит при гасене на пожар край Звъничево

Полицията в Пазарджик е установила самоличността на мъжа открит мъртъв при гасенето на пожар в землището на местното село Звъничево. Както вече съобщихме два противопожарни екипа са се отзовали в четвъртък на сигнал за горящо вековно дърво и сухи треви в района на селото. На прага на голяма хралупа в 4-метровия ствол на дървото пожарникарите

Предизборен дебат за Младост: Aрх. Русев хвърли ръкавицата към ГЕРБ

След поредица от грешни и неверни твърдения, изговорени в медиите от кандидата на ГЕРБ Мария Илиева, кметът на район Младост арх. Румен Русев, който към момента е кандидат от ПП АТАКА, кани претендента на ГЕРБ на открит дебат за бъдещето на района. Мария Илиева беше кандидат на ГЕРБ и на частичните избори през 2016 г

Как България стана черната футболна овца (Видео)

На 14 юни в същия формат - “Видеозавещание на седмицата”, отправих две предложения към футболния съюз преди есенните мачове срещу Англия. Първото, откровено майтапчийско, беше да наемат Кинси Волански - русата гърла, която в оскъдно облекло прекъсна финала на Шампионската лига. Като прекоси два пъти терена

Външно: Протести усложняват обстановката в Каталуния, не пътувайте до там

По данни на Министерството на благоустройството на Испания, в чиито компетенции влизат транспортните инфраструктури, с оглед на общата стачка и планираните многолюдни демонстрации в Каталуния на 18 октомври са взети мерки да се гарантира обществения транспорт и свободата на придвижването в Каталуния и специално в Барселона

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber