Държавата гледа децата на 5000 семейства, бавачката - над 54 г., със средно образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570924 Държавата гледа децата на 5000 семейства, бавачката - над 54 г., със средно образование Държавата гледа децата на 5000 семейства, бавачката - над 54 г., със средно образование www.24chasa.bg
Майките с 3 или повече деца до 12 г. също могат да получат държавна бавачка.

По програмата "Родители в заетост"

Родителите могат да сменят детегледачката по всяко време, ако не са доволни

От септември започва новият прием

Общо около 5000 семейства ще имат държавна бавачка, която ще се грижи за децата им, за да могат да ходят родителите на работа. За целта ще се отделят общо 35 млн. лв. до края на 2023 г.,  по програмата "Родители в заетост", съобщи социалният зам.-министър Зорница Русинова пред "24 час". 

4851 родители вече са поискали безплатна гледачка от държавата. От тях 216 са многодетни семейства. Одобрени са заявленията на 2980.

"На последното си заседание Комитетът по наблюдение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси взе решение за увеличаване на бюджета на операция "Родители в заетост" с 5 млн. лв. Така общият бюджет стигна 35 млн. лв., а продължителността се увеличава до 2023 г.", обясни Русинова. 

Майките с три или повече деца на възраст до 12 г. от тази година също могат да получат държавна бавачка. Условието е поне едно от децата да ходи на училище или детска градина, като най-малкото трябва да е до 12 г. “Въведохме тази възможност, защото двама

родители

трудно се

справят,

ако няма

баба”,

която да помага, обясни Русинова.

Право на гледачки имат и родители на деца до 5 години, за които няма места в ясли или детска градина. Тук условието обаче е родителите да имат работно място, на което не могат да се върнат, ако няма кой да им гледа децата. Безработните родители също имат право на безплатна бавачка. Те обаче трябва да започнат работа до 4 месеца след като им е била отпусната детегледачка.

“Причината е, че не искаме да насърчаваме родителите да остават по-дълго в бюрата по труда”, каза Русинова. И обясни, че времето е достатъчно, за да отидат на преквалификация, допълнителен курс или на интервю. Услугата обаче е до 18 месеца.

Най-много кандидати за държавна бавачка има от София, Пловдив, Плевен, Пазарджик и Бургас.

“Очаквахме тази тенденция, защото в тези градове са и основните проблеми с намирането на места в яслите и детските градини”, обясни Русинова.

3433 пък са кандидатите да гледат деца и държавата да им плаща минималната заплата от 560 лв. и осигуровките за 8-часов работен. Още половин заплата - 280 лв., добавят 68 гледачки, защото се грижат за повече от едно дете. Ако се грижат за тях по-малко от 8 часа на ден, заплатата им намалява.

Профилът на държавните бавачки показва, че това са предимно жени над 54 г. със средно образование. Детегледачките между 30 и 54 г. са 21, или 8%. Едва 1,7% от детегледачите са на възраст до 29 г.

Да са бавачки,

искат и шест

18-годишни

от Стара Загора, Самоков, Своге, с. Еница, Пловдив и Юндола.

Всяка втора бавачка е със средно образование, а 21% са с основно.

С висше пък са 18,9%, като те са главно с педагогическо образование. По този начин им предоставяме възможност за упражняване на професията, обясни Русинова.

Родителите сами избират най-подходящата гледачка след интервюта.

Баби, дядовци и

братовчеди също

могат да

получават

заплата от

държавата,

но задължително трябва да са регистрирани в бюрата по труда. Статистика за роднинска връзка не се води.

Родителите могат да сменят детегледачката по всяко време, ако не са доволни от грижите.

Най-честата

смяна е заради

дълъг болничен,

сочат досегашните данни.

Подписани са общо 1 600 тристранни споразумения на обща стойност 14,6 млн. лв., от които около 200 са прекратени поради откази на родители и детегледачи, изтичане на срок, записване на детето в ясли или градини и др. До 12 април 2019 г. са сключени 1 513 трудови договора с детегледачи. Очакванията са общо в процедурата да се включат 4 200 безработни лица, а 3 740 родители да бъдат подкрепени да се върнат на работното си място.

От септември ще започне нов прием на заявления по програмата “Родители в заетост”, като заявления могат да се подават в бюрата по труда или онлайн.

“Приемът, който ще обявим през есента, ще обхваща същия кръг от родители”, обясни заместник-министърът.

“Ще изчакам окончателното класиране през август и ако все още нямаме място в яслата, ще кандидатствам по програмата”, разказа младата майка Диляна, която е безработна. Според нея това ще е добра възможност, за да успее да си намери работа.

“Няма да се притеснявам на кого да оставя детето, защото не мога да разчитам на бабите и дядовците, които живеят далече”, каза още тя.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика:

Подкрепяме майките, за да се върнат на работа

Кандидатстването става онлайн и е опростено

- Г-жо Русинова, защо програмата “Родители в заетост” е толкова успешна?

- Програмата “Родители в заетост” е една от най-популярните и най-търсени, защото отговаря на една много важна потребност на младите семейства в България. Когато майката или бащата нямат възможност да се върнат на работа, защото бебето не е записано в ясла или в детска градина, тогава с тази програма социалното министерството осигурява т.нар. “безплатна бавачка”. Целта е да има по-добро съвместяване на личния с професионалния живот, за да могат работещите жени да се чувстват пълноценни на работното си място. 

- Кога започва новият прием?

- Програмата стартира преди 3 г. До момента сме получили 3400 заявления. На последното си заседание Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ взе решение за увеличаване бюджета на операция „Родители в заетост“ с 5 млн. лв. Така общият бюджет на процедурата достига 35 млн. лв., а продължителността й е увеличена до 2023 г. Кандидатстването ще започне през септември, а онлайн процедурата е опростена. Ако родителите не могат да запишат детето си в ясли или детска градина, то това е и пречка да се върнат на работа. Така се предоставени възможности на родителите да продължат не само своето кариерно развитие, но и да осигурят сигурна и качествена грижа за децата си.

- Предвиждате ли да разширите кръга на хората, които могат да кандидатстват за безплатна бавачка?

- По програмата вече могат да се възползват и многодетни родители с три или повече деца на възраст от 0 до 12 г., които са се върнали на работа и децата им посещават ясли, градини или училище. Заявление в бюрата по труда или онлайн могат да подадат и родители на деца от 0 до 5 г., които не са записани в детска ясла или градина, а родителите имат осигурено работно място или са самоосигуряващи се, но към момента полагат грижи за децата си. Кандидати за детегледачи могат да бъдат и безработни родители, които са регистрирани в бюрата по труда, ако имат деца от 0 до 5 г.,  ако детето им не е прието в ясла или градина. 

- Колко родители досега са наели детегледачка по програмата?

- От стартирането на проекта през септември 2017 г. до момента са подадени общо 4 851 заявления от родители. По първия прием са подадени 2119 заявления, по втория - 858, а по третия - 1877 заявление. Покриваме разходите за трудови възнаграждения на наетите детегледачи в размер на минималната работна заплата, както и разходите за осигуровки на лицето, което полага грижи за едно дете за 8-часов работен ден. Ако даден детегледач полага грижи за второ или повече деца от семейството, той получава допълнително възнаграждение в размер на половината минимална заплата. Максималната продължителност на програмата е до 18 месеца.

- А колко са желаещите да бъдат бавачки?

-  До момента 4 882 безработни са заявили желание, от тях са  одобрени около 3500. Важно е да споменем, че се подписват тристранни споразумения между родителите, държавата и детегледачите. Родителите сами избират кой да се грижи за децата им.

- 76% от детегледачите са жени над 54 г., защо?

- За нас тази програма има двупосочен ефект не само защото ще осигурим възможност на младите хора, които искат да се върнат на работа, но и даваме възможност за хора в предпенсионна възраст да се включат в пазара на труда и да имат шанс на достойно пенсиониране.

- Имате ли запитвания от работещи родители?

- Имаме, но работещи родители не могат да използват тази програма, защото социализацията на децата е най-важното нещо. Преди няколко години въведохме стимули за майките, които искат да се върнат по-скоро на работа. Заедно с общините търсим начин за по-добро включване на децата в образователната система. Центровете за ранно детско развитие, които сме изградили в над 60 общини, дават много добър ефект. Целта е хора, които не са активни и не могат да си намерят работа, да бъдат подкрепени.

- Държавната бавачка помага ли на родителите да си намерят работа?

- Да, досега всички родители по тази програма са успели да се върнат или да си намерят работа. За нас обратната връзка е много важна. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пробите за легионерска болест в Слънчев бряг са отрицателни

Пробите за заболяването т. нар. легионерска болест (легионелоза), взети от хотел в Слънчев бряг преди началото на летния туристически сезон са отрицателни, съобщава министерството на здравеопазването. Съобщението е по повод съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване на двама британци. Водещи страни по брой заболявания са Франция,

Временно спира да работи цехът за преработка на дивечово месо в ДЛС "Витошко- Студена"

Цехът за преработка на дивечово месо в Държавно ловно стопанство "Витошко- Студена" спира да работи заради регистриран случай на болно от африканска чума прасе на територията на стопанството, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Цялото налично количество месо в обекта ще бъде унищожено

Десислава Радева: Пишете ме отговорна за всичко: НАП, свинската чума, "Графа"

Съпругата на президента Румен Радев Десислава заяви иронично, че е "виновна" за всички трусове в държавата чрез пост в социалната мрежа. Публикацията на първата дама идва след статия, в която се посочва, че шефът на НСО Данчо Дяков е подал оставка след натиск от нейна страна. "Приятели споделиха, че днес фактор

Мъж е обвиняем за пожара, засегнал 40 декара край Реброво

Под ръководството на Районна прокуратура – Своге се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 331, ал. 1, вр. чл. 330, ал. 1 от от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. Около 13:40 ч. на 20.08.2019 г., в с. Реброво, община Своге, махала „Ямата“

Получават се сигнали за убийствата в Негован на 112, но засега без успех

Все още не е установена самоличността на убитите мъж и жена, открити във водоема близо до софийското село Негован преди дни. Пред "Хоризонт" по БНР заместник-началникът на Криминална полиция комисар Димитър Кошов отправя апел към гражданите, ако имат информация по случая, да я подават на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР

“Пътуващо кино” с предпремиера в събота във Варна

“Любовта е лудост” показва лентата на Илия Костов с куп звезди в нея Новият български игрален филм “Пътуващо кино”, чийто режисьор и сценарист е Илия Костов, ще бъде показан за първи път тази събота, 24 август, от 20 ч в зала 1 на Фестивалния комплекс във Варна в рамките на “Любовта е лудост”. В главните роли са Катерина Евро, Любен Чаталов,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

116 сметища, заради които ЕС за малко да ни глоби, може да пламнат

Само 25% от общините са кандидатствали за европейски средства, с които да рекултивират стари депа В България има 116 сметища, които са като това, което се възпламени миналата седмица край Свищов – затворени, но нерекултивирани, съобщиха от екоминистерството. Те трябва да бъдат надеждно погребани под тонове почва и за това има предвидени средства

2 коли се удариха на изхода на Сандански, единият шофьор е пострадал

Два леки автомобила са катастрофирали на изхода на града. Това съобщи Йони Гатовска, временно изпълняващ длъжността говорител на ОДМВР-Благоевград. Единият от водачите е пострадал с травма на главата и е транспортиран в Спешния център в

Все повече пластмасови отпадъци в Черно море, най-много боклуци се вливат от Дунав

А в Черно море се увеличава количеството на пластмасови отпадъци. Това са наблюденията на учените от Института по океанология във Варна. Те се върнаха от поредната експедиция, на която изследваха и качеството на водата. Река Дунав е най-големият замърсител на Черно море. Пластмасовите отпадъци на половин Европа се изливат в румънски териториални

26-годишен е в болница след катастрофа на пътя Добринище - Банско

26-годишен мъж от Добринище, движейки се по пътя Добринище – Банско, поради несъобразена скорост, на ляв завой губи контрол над управлявания от него лек автомобил “Пежо 406”, излиза вдясно от пътното платно и се преобръща. Водачът на автомобила е пострадал – със счупване на ломбални прешлени, без опасност за живота.

Жена със спукан апендицит роди близнаци в София

30-годишно жена, бременна в седмия месец с близнаци, роди с перфориран апендицит в столичната болница "Света София"(бившата "Тина Киркова"), съобщиха от лечебното заведение, цитирано от БНР.  Жената постъпила на 5 август в болницата със силни болки в корема и втрисане. Наличието на данни за остър хирургичен корем накарали специалистите в болницата

С 500 лв. увеличават заплатата на някои учители

Заплатите на учителите, които обучават ученици с незадоволителни образователни резултати и нисък социален статус в проблемни области на страната, ще бъдат увеличени с 500 лв. от началото на новата учебна година, предаде БНР.  Парите са осигурени по програма „Мотивирани учители“ на просветното ведомство, чийто общ бюджет е 1 млн. и 700 хил. лв

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber