Борисов ще подкрепи румънката Кьовеши за главен прокурор на ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7568424 Борисов ще подкрепи румънката Кьовеши за главен прокурор на ЕС (Обзор) Борисов ще подкрепи румънката Кьовеши за главен прокурор на ЕС (Обзор) www.24chasa.bg
Бойко Борисов ще подкрепи Кьовеши за европейски главен прокурор.

Нинова: Късно ви е за смяна на позицията!

Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор.

“Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции

не е нужно

да се говори

предварително,

както

обикновено

правят от

опозицията”,

каза Борисов пред “24 часа”.

Новите евродепутати и правителствени ръководители имат няколко месеца, за да направят окончателен избор. (Виж долу.)

Подкрепата за румънската прокурорка е обещана от премиера Бойко Борисов пред Людовик Орбан, председател на Националната либерална партия на Румъния.

НЛП е румънската дясна партия, която се води сестринска на ГЕРБ и членува в ЕНП. Борисов и Орбан са обсъждали подкрепата за Кьовеши, срещу която се бори румънското социалистическо правителство, още в края на юни при среща на двамата в София.

В телефонен разговор миналата седмица българският премиер е потвърдил подкрепата си за румънката.

От началото на годината премиерът бе атакуван от лидерката на БСП Корнелия Нинова, че не подкрепя Кьовеши за европейски главен прокурор. Социалистите дори обвиниха Борисов, че е гласувал срещу нея и в подкрепа на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

В последните седмици французинът се отказа от поста европейски главен прокурор.

България е

изчаквала

общо решение

на ЕНП кой да

е фаворитът

на десните

за поста

и заради това не е обявявала публично своя фаворит.

Само два часа след като “24 часа” съобщи, че Борисов подкрепя румънката, соцлидерката отново атакува премиера. “Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли?”, написа Нинова във фейсбук.

“Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила.

Сега, когато

тя остана

единствен

кандидат -

тича пред

вятъра”,

пише още лидерката на БСП. И настоя, че е късно за смяна на позицията. “Време ви е за притеснения. Изразявам личното си мнение - подкрепях я и преди, и сега”, пише още тя. Напомни, че е отнесла много критика за тази позиция и от свои, и от други, но продължава да мисли, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Пожела на Кьовеши успех.

Коя е Лаура Кьовеши

Румънската магистратка Лаура Кьовеши е бивша ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията в родината си. Париж изрази готовност да изтегли от надпреварата кандидатурата на нейния френски конкурент Жан-Франсоа Бонер, предаде АФП.

Преди европейските избори през май въпросът кой ще заеме ръководния пост в новата институция остана висящ, тъй като Европейският съвет и Европейският парламент не успяха да стигнат до компромис. Съветът стоеше твърдо зад Бонер, а парламентът - зад Кьовеши. В петък новият състав на парламента отново изрази подкрепа за Кьовеши.

В събота румънският президент Клаус Йоханис обяви, че в телефонен разговор френският президент Еманюел Макрон му е казал, че ще изтегли кандидатурата на Жан-Франсоа Бонер и ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши. Остава Европарламентът и Европейският съвет да стигнат до окончателно споразумение.

Този път обаче никак не бе лесен, а в собствената си страна родената на 15 май 1973 г. магистратка е възприемана като противоречива фигура - обожавана от едни и силно мразена от други. Дълги години тя бе давана от ЕК като най-яркия пример сред новите демокрации за ефективна борба с корупцията. Активът ѝ от десетки, а според някои дори стотици изправени пред правосъдието, осъдени и вкарани в затвора високопоставени държавни служители e наистина забележителен. Но това ѝ спечели и много могъщи врагове.

Като млада тя е баскетболистка в младежкия женски национален отбор на Румъния. А през 1995 г. става прокурор. Между 1999 и 2012 г. оглавява Дирекцията за борба с организираната престъпност и тероризма в област Сибиу. През октомври същата година става най-младият главен прокурор в Румъния, а година по-късно оглавява Националната дирекция за борба с корупцията.

Успехите ѝ будеха и възхищение, и страхопочитание до момента, когато на власт в страната дойдоха социалдемократите на Ливиу Драгня. Те решиха да вземат реванш и направиха всичко възможно да я отстранят от поста. Драгня не успя да преглътне факта, че заради условна присъда за изборни измами той не успя да стане премиер през 2016 г. Оттогава Кьовеши е негов враг №1. Противниците ѝ я обвиняват, че е станала всесилна и неконтролируема, че прави скалъпени обвинения, за да си приписва актив пред Запада, че има прекалено тесни връзки със спецслужбите, а мащабите на подслушването в страната са огромни.

С подобни обвинения в началото на 2018 г. правосъдният министър Тудорел Тоадер поиска отстраняването ѝ от поста на главен антикорупционен прокурор. Въпреки масовите протести в нейна защита това стана факт през юли м.г. Независимо че пазеше гърба ѝ, президентът Йоханис бе принуден от Конституционния съд да подпише уволнението ѝ.

Краят на националната ѝ кариера съвпадна с момента, когато ЕС започна да си търси началник за новата Европейска прокуратура.

А атаките от враговете ѝ в Румъния се подновиха. Тоадер изпрати писмо до европейските си колеги, в което описваше сънародничката си в черни краски и опитваше да ги убеди, че тя е неподходяща за длъжността. Припомни за нейния таен съюз с разузнавателните служби. Паралелно ѝ бяха повдигнати обвинения за злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелство, а датите на разпитите ѝ по делото по странен начин съвпадаха точно с датите на важни изслушвания за европрокурор. Стигна се дори до парадокса в Европейския съвет Румъния да гласува срещу нея. Кьовеши получи безрезервната подкрепа на евродепутатите. По ирония на съдбата най-могъщият доскоро човек в Румъния - Драгня, ще следи новия ѝ възход от затворническата килия, където през май т.г. го изпрати съдът.

Европейският обвинител №1 - нова фигура. Ще гони в 22 държави престъпления, които удрят евробюджета

Европейската прокуратура е нов орган, който ще бъде базиран в Люксембург.

През ноември 2020 г. тя трябва да заработи и да подхване трансграничната корупция и престъпност в 22 държави - членки на ЕС, сред които и България. Подкрепа за новия орган все още не са заявили Дания, Ирландия, Великобритания, Полша, Унгария и Швеция.

Тя ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания за престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Ще се бори и срещу измами и изпиране на пари, като ще проверява и трансгранични измами с ДДС.

Държавите членки губят най-малко 50 млрд. евро годишно от приходи от ДДС поради трансгранични измами. Те са съобщили и за злоупотреби със структурните фондове на ЕС в размер на около 638 млн. евро през 2015 г.

Досега единствено националните органи можеха да разследват такива престъпления. Тяхната юрисдикция обаче свършва до националните граници, което оставя на националните прокурори ограничени средства за борба с широкомащабните трансгранични финансови престъпления.

Европейската прокуратура ще спомогне за преодоляването на тези недостатъци и за предприемането на строги мерки срещу престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Европейският главен прокурор ще отговаря за управлението на Европейската прокуратура и организацията на работата ѝ. А колегия от прокурори от 22-те държави ще отговаря за вземането на решения по стратегически въпроси. Българското правителство номинира Десислава Пиронева, Светлана Шопова-Колева и Теодора Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Как училището да е удоволствие, а не мъчение

Репресивните мерки са отживелица, трябват забавления Преди време по Нова телевизия се появи репортаж за връщането на ромски деца в клас. Показаното беше впечатляващо и ярко контрастиращо на всички мерки, които се вземат при нередовно посещение в училище, включващи дори полицейска намеса. Оказа се, че няколко сърцати хора с чувство за мисия са

Слаб любовник, лош работник

За връзката между ерекцията и производителността на труда Всеки мъж на земята е преживявал засечка в леглото и ако твърди, че не е така, аз го смятам за лъжец, казва холивудската двезда Дани Трехо. На 75-годишна възраст той се съгласи да бъде рекламно лице на приспособление за увеличаване на ерекцията, за което се твърди,

Десет царства на линовете в България

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Ролите на звездите според болежките им

Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Христо Мутафчиев,  Георги Кадурин са на сцената дори след инфакти и инсулти 97-годишната Стоянка Мутафова се подхлъзва по мократа ливадка на виличката си в Драгалевци. Чупи ръка и се връща на сцената с гипс. И влага подобна случка в пиесата, в която играе, за да оправдае пред публиката гипса на ръката си.

Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива

За ген. Атанасов и Костов кандидатирането на Манолова е нежелано, защото трябва да мотивират своите да дадат глас за едно от най-яркочервените лица на БСП Четиримата кандидати за кмет на София, които дотук излъчиха десните, объркват сериозно столичаните от централните квартали. Йорданка Фандъкова от ГЕРБ,

Завързаха куче на метростанция "Ломско шосе" без вода и храна (Снимки)

Това мило същество беше завързано за фермите под метростанция "Ломско шосе" без вода и без храна. Явно е оставен да умре там. Това сигнализира читател на Novini.bg. Ето и текста на Красимира Аргирова без редакторска намеса: Хората така се отблагодаряват на вярното куче за дългите години, в които е било до тях.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Ламбо вече ходи, започва рехабилитация

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Тапа на границата с Гърция

Колони от автомобили са се образували на граничен пункт „Кулата” и в двете посоки. Това съобщава „Фокус”. Трафикът е интензивен. Преминаването през границата отнема над 15 минути. Опашките от превозни средства са както на изхода за леки, така и за товарни

Авария в ТЕЦ- Перник замърси река Струма

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ “Република“ в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщи БГНЕС. Замърсяването е било в участъка от квартал “Мошино“ до моста при газостанцията до бившия завод “Кристал“. Сигнали за него са постъпили от граждани на „зеления” телефон. При извършената проверка от РИОСВ не е констатирано наличие на

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на 26 август 2019 г. на посещение в Румъния. Българският първи дипломат ще се срещне с министър-председателя на Румъния Виорика Данчила, с външният министър Рамона Манеску и с делегирания министър по европейските въпроси Джордже Чамба

Началникът на НСО не издържал с двама шефове: президента и съпругата му

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му “Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа.” Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за

Капсула на времето поставиха в курорта „Албена”

Министърът на туризма Николина Ангелкова и членовете на Съвета на директорите на "Албена" АД поставиха капсула на времето с послание към бъдещите поколения в специален постамент на честването на 50-годишнината на ваканционното селище. Капсулата съдържа част от финия пясък от плажната ивица в курорта, мед и минерална вода, произведени в региона

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber