САЩ прецакват Бъз Олдрин да стъпи първи на Луната, бил неуправляем

https://www.24chasa.bg/novini/article/7567369 САЩ прецакват Бъз Олдрин да стъпи първи на Луната, бил неуправляем САЩ прецакват Бъз Олдрин да стъпи първи на Луната, бил неуправляем www.24chasa.bg
Бъз Олдрин до американското знаме на Луната. Той е трябвало да бъде първия там според НАСА.

Президентът Никсън имал готова реч при провал. След успеха още 10 човека стъпват там

“Тук база “Спокойствие”. “Орелът кацна”. С тези думи човечеството стига до Луната. На 20 юли преди 50 години Едуард Олдрин-Бъз прилунява меко лунния модул в Морето на спокойствието, а Нийл Армстронг стъпва първи на повърхността на сателита на Земята. Часът е 2:56:15 сутринта нюйоркско време.

Нийл Армстронг се отразява в шлема на Бъз Олдрин.
Нийл Армстронг се отразява в шлема на Бъз Олдрин.

“Орелът” е кодовото име на мисията на “Аполо 11”. Около нея всичко е ясно до последната подробност. С изключение на някои моменти, които излязоха на бял свят доста по-късно.

САЩ прецакват Бъз Олдрин да стъпи първи на Луната, бил неуправляем

Бъз Олдрин всъщност е бил прецакан от най-високо ниво, за да не е първият, който прави стъпки на Луната. “Егото му е огромно. Не смятаме, че той може да представлява САЩ пред световната общественост”, се казва в документ, разсекретен преди няколко години.

Тогава на помощ идва люкът на лунния модул. Той се отваря от дясно на ляво, а не от долу нагоре, както е сега. И Олдрин, като пилот, остава без директен изход. И Армстронг слиза първи.

Според НАСА Бъз е по-добрият вариант като астронавт. Неговите мисии винаги са били успешни, докато Армстронг има и една неуспешна (виж графиката).

Този момент обяснява и киселото настроение на Олдрин, което продължава и до днес. Той остави пилота на “Аполо 11” Майкъл Колинс сам по време на церемонията за юбилея от изстрелването на космическия кораб преди няколко дни.

Егото на Олдрин дори бе показано в култов епизод на сериала “Теория на

големия взрив”, когато Хауърд Уоловиц побърква приятелите си с истории от Космоса, след като се завърна на Земята.

Причината Олдрин да не комуникира с центъра за полети след слизането на повърхността е доста по-прозаична и няма нищо общо с егото му.

Америка е била подготвена и за неуспех на “Аполо 11”. Президентът Ричърд Никсън дори направил няколко сухи тренировки.

“Съдбата определи, че хората, които отидоха на Луната, остават там завинаги. Тези храбри мъже - Нийл Армстронг и Едуин Олдрин знаят, че нямат шанс да бъдат спасени. Но знаят, че има надежда за човечеството заради тяхната саможертва.

Тези двама мъже се простиха с живота си за най-големия идеал на хората - търсенето на истината и познанието”, се казва в речта, която има дата 18 юли.

Всъщност на косъм е било точно тази реч да бъде произнесена. Всичко се разминава заради една обикновена химикалка, или по-точно заради металния връх на пълнителя.

Лунният модул дава дефект, преди двамата да тръгнат обратно към кораба, където ги чака техният колега. Станало е късо в една от веригите. И е много вероятно двамата да останат завинаги на Луната. В крайна сметка Бъз Олдрин с помощта на металното парче успява да оправи всичко и ги връща обратно на Земята.

850 пъти са рестартирали програмата, за да могат героите на Америка да се качат обратно на кораба и да се върнат.

Така вместо траурната реч Никсън провежда, както сам го нарича, най-историческия разговор в историята на президентството. Скрит в малка сграда до Белия дом, той гледа всеки един момент от кацането на Луната.

“Здравейте, Нийл и Бъз. Говоря с вас от Овалния кабинет на Белия дом. Това вероятно е най-историческият разговор, който ще бъде направен от Белия дом. Искам само да ви кажа колко съм горд от това, което свършихте. За всеки американец този ден ще е най-гордият, както и за хората по цялата земя. Защото това, което вие направихте в небето, стана част от живота на хората”, казва Никсън.

Той с право се притеснява. Защото в САЩ са доста турбулентни времена, хората започват да протестират и да са недоволни от живота. На този фон са изхарчени 26 милиарда долара по програмата “Аполо”, което в днешни пари е над 136 милиарда долара.

Кацането на Луната е отчетено и като кинжален удар по СССР. До този момент Москва печели състезанието в Космоса. Те са пратили първия човек в орбита, първата жена, реализират и първото излизане в открития Космос. Имат и стройна програма за атака на Луната, която започва доста преди началото на усилията на американците през 1958 г. Няколко неуспеха обаче ги забавят фатално и съперникът им печели.

650 милиона души са гледали прякото предаване по телевизията на кацането на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Гагарин е забравен.

Заради това от СССР обявяват, че никога не са имали дори и намерение да стъпват на Луната. Което си е чиста лъжа. Дори според някои точно по време на мисията е имало и кораб на СССР в орбита Заради това са и думите на Нийл Армстронг, че има някой, който ги наблюдава по време на кацането.

Думите на Нийл “Една малка крачка за човека, един гигантски скок за човечеството” също са били предварително режисирани, твърди братът на първия човек на Луната. Той ги споделил със семейството си по време на почивка в Кейп Код във Флорида два месеца преди полета.

А най-странно е мълчанието на Бъз Олдрин. Причината за това е доста прозаична. При скока на повърхността той чупи уринатора си и ботушът му се пълни. Докато го оправи и смени, Армстронг вече е провел абсолютно цялата комуникация със Земята. Защото престоят им е фиксиран на 20 минути.

Точно торбичките с човешки екскременти са вторият по популярност боклук на лунната повърхност. Най-много, разбира се, са остатъците от различни кораби, сонди и луноходи, които са забравени там. Дори тази година на Луната се разбиха един израелски и един индийски сателит.

187 400 килограма сме оставили на повърхността до момента. Срещу това сме взели около 380 килограма лунен камък.

Единствената апаратура, която все още работи, са лазерните показалци, които бяха оставени от три мисии на “Аполо” и две на съветския “Луноход”.

Там са всички плаки, които са били на лунарните модули по време на всички кацания на повърхността, сребърна астронавтска значка, оставана от Алън Бийн в памет на Клифърд Уилямс, който умира по време на тренировки и е сменен от него, Библията на Дейвид Скот, статуята на падналия астронавт, оставена от “Аполо 15”, дискът със съобщения към извънземния разум от “Аполо 11” и топките за голф на Алън Шепърд. Той е единственият до момента, който е спортувал на повърхността на друга планета.

След Армстронг и Олдрин още 10 души стигат до повърхността на Луната. Това са Пийт Конрад, Алън Бийн, Алън Шепърд, Едгар Мичъл, Дейвид Скот, Джеймс Ъруин, Джон Йънг, Чарлз Дюк, Юджин Кернан и Харисън Шмит.

От тях в момента са живи само четирима - Олдрин, Скот, Дюк и Шмит.

Шмит всъщност е последният, който до момента е стъпвал на Луната. Той се прибира последен в модула, където вече е Юджин Кернан, неговият пилот. Двамата държат и рекорда по продължителен престой. Остават на Луната цели 22 часа и 2 минути в края на 1972 г.

Шмит е и първият и единствен учен, който участва в мисия до сателита на Земята. Той е отговорен за събирането на най-много проби в историята.

В момента Индия, Китай, Република Корея, САЩ, Русия и дори КНДР работят върху куп мисии до Луната. Вече има и частни проекти.

На 22 юли трябва да тръгне индийската мисия, която е насочена към доставката на апаратура и трябва да кацне на мястото на “Аполо 17”.

Полети с хора обаче ще има евентуално след 2024 година. За тогава НАСА подготвя четири полета с кораба “Артемис”. За след 2030-а се готвят още една американска, две руски и по една японска и китайска мисия, която да върне хората на Луната.

50 години след кацането на Луната не спират и конспиративните теории около полета на Армстронг и Олдрин.

Според повече от тях човешки крак не е стъпвал все още на Луната. Всичко е било режисирано от Лесли Кюбик.

Началото дава един човек - Бил Кайсинг, който от 1956 до 1963 година работи в “Рокетдайн”, компанията, която помага на НАСА при проектирането на ракетата “Сатурн 5”, извела всички кораби “Аполо” в орбита.

През 1976 година той самопубликува памфлета си “Ние никога не сме стъпвали на Луната: Американската измама за 30 милиарда долара”.

Там пуска измислени снимки и доста фантастични теории. Но и до този момент има милиони, които вярват в неговите думи.

Заради това дори бяха снимани и филми, а форумите се пълнят с “доказателства”, че всичко е било измислено.

Интересното е, че тези, които най-много подкрепят теориите на Кайсинг, са сред лидерите на движението срещу ваксините. Именно то върна на хората болести, за които човечеството вярваше, че се е справило преди десетилетия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Бойци на "Ислямска държава" СНИМКА: Архив/Ройтерс

Разузнаването на САЩ: "Ислямска държава" готви удар след шест месеца

Трета доза в Италия ще се поставя на всички от януари

Италия ще поставя трета доза от ваксините на всички от януари

Ангела Меркел

Меркел стана служебен канцлер на ФРГ

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву СНИМКА: Ройтерс

Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

Елизабет Втора

Обрат: Лекари съветват Елизабет Втора да си почива

Българско семейство лежи тежко болно от COVID oт десетина дни в болницата на Падуа.

СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Български съпрузи антиваксъри интубирани един до друг в Падуа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber