САЩ прецакват Бъз Олдрин да стъпи първи на Луната, бил неуправляем

https://www.24chasa.bg/novini/article/7567369 САЩ прецакват Бъз Олдрин да стъпи първи на Луната, бил неуправляем САЩ прецакват Бъз Олдрин да стъпи първи на Луната, бил неуправляем www.24chasa.bg
Бъз Олдрин до американското знаме на Луната. Той е трябвало да бъде първия там според НАСА.

Президентът Никсън имал готова реч при провал. След успеха още 10 човека стъпват там

“Тук база “Спокойствие”. “Орелът кацна”. С тези думи човечеството стига до Луната. На 20 юли преди 50 години Едуард Олдрин-Бъз прилунява меко лунния модул в Морето на спокойствието, а Нийл Армстронг стъпва първи на повърхността на сателита на Земята. Часът е 2:56:15 сутринта нюйоркско време.

Нийл Армстронг се отразява в шлема на Бъз Олдрин.

“Орелът” е кодовото име на мисията на “Аполо 11”. Около нея всичко е ясно до последната подробност. С изключение на някои моменти, които излязоха на бял свят доста по-късно.

Бъз Олдрин всъщност е бил прецакан от най-високо ниво, за да не е първият, който прави стъпки на Луната. “Егото му е огромно. Не смятаме, че той може да представлява САЩ пред световната общественост”, се казва в документ, разсекретен преди няколко години.

Тогава на помощ идва люкът на лунния модул. Той се отваря от дясно на ляво, а не от долу нагоре, както е сега. И Олдрин, като пилот, остава без директен изход. И Армстронг слиза първи.

Според НАСА Бъз е по-добрият вариант като астронавт. Неговите мисии винаги са били успешни, докато Армстронг има и една неуспешна (виж графиката).

Този момент обяснява и киселото настроение на Олдрин, което продължава и до днес. Той остави пилота на “Аполо 11” Майкъл Колинс сам по време на церемонията за юбилея от изстрелването на космическия кораб преди няколко дни.

Егото на Олдрин дори бе показано в култов епизод на сериала “Теория на

големия взрив”, когато Хауърд Уоловиц побърква приятелите си с истории от Космоса, след като се завърна на Земята.

Причината Олдрин да не комуникира с центъра за полети след слизането на повърхността е доста по-прозаична и няма нищо общо с егото му.

Америка е била подготвена и за неуспех на “Аполо 11”. Президентът Ричърд Никсън дори направил няколко сухи тренировки.

“Съдбата определи, че хората, които отидоха на Луната, остават там завинаги. Тези храбри мъже - Нийл Армстронг и Едуин Олдрин знаят, че нямат шанс да бъдат спасени. Но знаят, че има надежда за човечеството заради тяхната саможертва.

Тези двама мъже се простиха с живота си за най-големия идеал на хората - търсенето на истината и познанието”, се казва в речта, която има дата 18 юли.

Всъщност на косъм е било точно тази реч да бъде произнесена. Всичко се разминава заради една обикновена химикалка, или по-точно заради металния връх на пълнителя.

Лунният модул дава дефект, преди двамата да тръгнат обратно към кораба, където ги чака техният колега. Станало е късо в една от веригите. И е много вероятно двамата да останат завинаги на Луната. В крайна сметка Бъз Олдрин с помощта на металното парче успява да оправи всичко и ги връща обратно на Земята.

850 пъти са рестартирали програмата, за да могат героите на Америка да се качат обратно на кораба и да се върнат.

Така вместо траурната реч Никсън провежда, както сам го нарича, най-историческия разговор в историята на президентството. Скрит в малка сграда до Белия дом, той гледа всеки един момент от кацането на Луната.

“Здравейте, Нийл и Бъз. Говоря с вас от Овалния кабинет на Белия дом. Това вероятно е най-историческият разговор, който ще бъде направен от Белия дом. Искам само да ви кажа колко съм горд от това, което свършихте. За всеки американец този ден ще е най-гордият, както и за хората по цялата земя. Защото това, което вие направихте в небето, стана част от живота на хората”, казва Никсън.

Той с право се притеснява. Защото в САЩ са доста турбулентни времена, хората започват да протестират и да са недоволни от живота. На този фон са изхарчени 26 милиарда долара по програмата “Аполо”, което в днешни пари е над 136 милиарда долара.

Кацането на Луната е отчетено и като кинжален удар по СССР. До този момент Москва печели състезанието в Космоса. Те са пратили първия човек в орбита, първата жена, реализират и първото излизане в открития Космос. Имат и стройна програма за атака на Луната, която започва доста преди началото на усилията на американците през 1958 г. Няколко неуспеха обаче ги забавят фатално и съперникът им печели.

650 милиона души са гледали прякото предаване по телевизията на кацането на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Гагарин е забравен.

Заради това от СССР обявяват, че никога не са имали дори и намерение да стъпват на Луната. Което си е чиста лъжа. Дори според някои точно по време на мисията е имало и кораб на СССР в орбита Заради това са и думите на Нийл Армстронг, че има някой, който ги наблюдава по време на кацането.

Думите на Нийл “Една малка крачка за човека, един гигантски скок за човечеството” също са били предварително режисирани, твърди братът на първия човек на Луната. Той ги споделил със семейството си по време на почивка в Кейп Код във Флорида два месеца преди полета.

А най-странно е мълчанието на Бъз Олдрин. Причината за това е доста прозаична. При скока на повърхността той чупи уринатора си и ботушът му се пълни. Докато го оправи и смени, Армстронг вече е провел абсолютно цялата комуникация със Земята. Защото престоят им е фиксиран на 20 минути.

Точно торбичките с човешки екскременти са вторият по популярност боклук на лунната повърхност. Най-много, разбира се, са остатъците от различни кораби, сонди и луноходи, които са забравени там. Дори тази година на Луната се разбиха един израелски и един индийски сателит.

187 400 килограма сме оставили на повърхността до момента. Срещу това сме взели около 380 килограма лунен камък.

Единствената апаратура, която все още работи, са лазерните показалци, които бяха оставени от три мисии на “Аполо” и две на съветския “Луноход”.

Там са всички плаки, които са били на лунарните модули по време на всички кацания на повърхността, сребърна астронавтска значка, оставана от Алън Бийн в памет на Клифърд Уилямс, който умира по време на тренировки и е сменен от него, Библията на Дейвид Скот, статуята на падналия астронавт, оставена от “Аполо 15”, дискът със съобщения към извънземния разум от “Аполо 11” и топките за голф на Алън Шепърд. Той е единственият до момента, който е спортувал на повърхността на друга планета.

След Армстронг и Олдрин още 10 души стигат до повърхността на Луната. Това са Пийт Конрад, Алън Бийн, Алън Шепърд, Едгар Мичъл, Дейвид Скот, Джеймс Ъруин, Джон Йънг, Чарлз Дюк, Юджин Кернан и Харисън Шмит.

От тях в момента са живи само четирима - Олдрин, Скот, Дюк и Шмит.

Шмит всъщност е последният, който до момента е стъпвал на Луната. Той се прибира последен в модула, където вече е Юджин Кернан, неговият пилот. Двамата държат и рекорда по продължителен престой. Остават на Луната цели 22 часа и 2 минути в края на 1972 г.

Шмит е и първият и единствен учен, който участва в мисия до сателита на Земята. Той е отговорен за събирането на най-много проби в историята.

В момента Индия, Китай, Република Корея, САЩ, Русия и дори КНДР работят върху куп мисии до Луната. Вече има и частни проекти.

На 22 юли трябва да тръгне индийската мисия, която е насочена към доставката на апаратура и трябва да кацне на мястото на “Аполо 17”.

Полети с хора обаче ще има евентуално след 2024 година. За тогава НАСА подготвя четири полета с кораба “Артемис”. За след 2030-а се готвят още една американска, две руски и по една японска и китайска мисия, която да върне хората на Луната.

50 години след кацането на Луната не спират и конспиративните теории около полета на Армстронг и Олдрин.

Според повече от тях човешки крак не е стъпвал все още на Луната. Всичко е било режисирано от Лесли Кюбик.

Началото дава един човек - Бил Кайсинг, който от 1956 до 1963 година работи в “Рокетдайн”, компанията, която помага на НАСА при проектирането на ракетата “Сатурн 5”, извела всички кораби “Аполо” в орбита.

През 1976 година той самопубликува памфлета си “Ние никога не сме стъпвали на Луната: Американската измама за 30 милиарда долара”.

Там пуска измислени снимки и доста фантастични теории. Но и до този момент има милиони, които вярват в неговите думи.

Заради това дори бяха снимани и филми, а форумите се пълнят с “доказателства”, че всичко е било измислено.

Интересното е, че тези, които най-много подкрепят теориите на Кайсинг, са сред лидерите на движението срещу ваксините. Именно то върна на хората болести, за които човечеството вярваше, че се е справило преди десетилетия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Трети британски военен кораб се насочва към Персийския залив

Трети британски военен кораб се насочва към Персийския залив, съобщи Кралският флот в събота на фона на засиленото напрежение в региона, предава АФП, цитирана от "Фокус". Великобритания вече изпрати военният кораб „Кент“, за да замести фрегата „Монтроуз“, докато тя е на ремонт в Бахрейн и сега пренасочва разрушителя „Дефендър“ от мисията му в

Първо космическо престъпление: Астронавтка хакнала сметката на бившата си от борда

НАСА разследва първото космическо престъпление, предава BBC, цитирано от македонското електронно издание „МКД“ и "Фокус". Става дума за американската астронавтка Ан Маклейн, която е обвинена, че е хакнала банковата сметка на бившата си партньорка Самър Уордън от борда на Международната космическа станция.

Русия тества балистични ракети от ядрени подводници (Видео)

От подводниците "Тула" и "Юрий Долгоруки" бяха изстреляни ракети "Булава" и "Синева" от Северния ледовит океан и Баренцово море. Ракетите поразиха учебни мишени в района на Архангелск и в Камчатка. Техническите им характеристики бяха потвърдени. "Булава" е междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, "Синева" е с течно гориво,

Британската икономика се ориентира към стагнация през третото тримесечие

Управителят на британската централна банка Марк Карни заяви днес, че британската икономика изглежда се ориентира към стагнация през третото тримесечие и че основният икономически растеж изглежда все още ограничен, дори и като се изключи въздействието на Брекзита, предаде Ройтерс. Карни каза това в реч на икономически форум в американския град

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи. Интензивното отглеждане на говеда е основният фактор за обезлесяването на Амазония. Малко над 65 процента от обезлесените терени в Амазония днес са заети от пасища, казва Ромуло Батиста,

Джонсън: Унищожаването на Амазония не бива да влияе върху търговските сделки с Бразилия

Британският премиер Борис Джонсън каза, че унищожаването на горите в Амазония не трябва да влияе на търговските сделки с Бразилия, предадоха ДПА и БТА. Така той де факто влезе в противоречие със страни членки на ЕС, които намекнаха, че унищожаването на Амазония може да засегне търговските споразумения с Бразилия.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Макрон: Ще направим всичко за повече работни места и по-малко неравенства

Френският президент Еманюел Макрон обяви в Туитър, че срещата на Г-7 в Биариц е започнала, предадоха ДПА и БТА. "Може да не постигнем всичко, което сме си поставили за цел, но ще направим всичко, което е по силите ни, за да бъдем ефикасни и да гарантираме вашата сигурност, да създадем повече работни места и да се борим с неравенствата,

Бившият крал на Испания Хуан Карлос е в реанимация, сложили му три байпаса

Абдикиралият крал на Испания Хуан Карлос, който е на 81 години, беше подложен днес на сърдечна операция, която е протекла без проблеми, предадоха световните агенции, като се позоваха на ръководителката на частната клиника, в която беше направена интервенцията. Сега пациентът се намира в реанимация и е под наблюдение, допълни Лусия Алонсо,

Протестният поход срещу Г-7 приключи мирно при дискретно присъствие на силите на реда

Протестният поход днес срещу срещата на върха на Г-7 във френския атлантически курорт Биариц приключи мирно при засилени мерки за сигурност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Активисти, поддържащи най-различни каузи, изминаха 4-километровото разстояние от град Андай, Южна Франция, до испанския граничен град Ирун.

Опасност от горски пожари за шест района на Гърция

Висок риск от горски пожари през почивните дни има в шест района на Гърция, съобщи Генералният секретариат за гражданска защита, цитиран от в. "Катимерини", цитиран от БТА. Властите в Атика, включително на остров Китос, в северния Егейски район, в части от Пелопонес и в в райони на Централна и Западна Гърция,

Международно авиошоу в Букурещ ще продължи 12 часа без прекъсване

Групата за въздушна акробатика "Балтик бийс" (Baltic Bees) от Латвия, италианският пилот Лука Бертосио, който е световен шампион по планеризъм, легендата на въздушната акробатика Юргис Кайрис, както и сензационните акробатики на командира и пилот инструктор Адриан Преда с пътнически самолет Еърбъс А318,

Принц Андрю: Никога не съм подозирал Епстайн в сексуални посегателства

Синът на британската кралица Елизабет Втора - принц Андрю, критикуван от британската преса заради връзките си Джефри Епстайн, заяви днес, че никога не е виждал, нито е подозирал за извършени сексуални посегателства от страна на американския финансист. Епстайн беше задържан за изнасилвания на непълнолетни и беше намерен мъртъв в затвора,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber