7 факта, които правят дядо Николай вероятен наследник на патриарх Неофит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7567318 7 факта, които правят дядо Николай вероятен наследник на патриарх Неофит 7 факта, които правят дядо Николай вероятен наследник на патриарх Неофит www.24chasa.bg

Навърши 50 г., патриархът, царят и целият синод - на юбилея му

Успя да обедини около себе си свещеници, миряни, политици и бизнесмени

Ремонтира разрушени храмове и построи нови

Създаде духовна академия в града на тепетата

Пусна първата православна телевизия

Има активна позиция по злободневните проблеми в обществото, но от година спря публичните коментари

Въведе неделното вероучение

Пловдивският митрополит Николай стана на 50 години. Юбилеят му беше отбелязан на 19 юли със света литургия в манастира “Св. св. Кирик и Юлита” край Асеновград, на която присъстваха патриарх Неофит, целият синод, Симеон Сакскобургготски, областният управител Здравко Димитров, представители на висшия клир и гръцки владици, политици, бизнесмени, кметове.

Патриарх Неофит връчи

орден “Св. св.

Кирил и Методий

I степен”

на юбиляря

Премиерът Бойко Борисов пък му изпрати юбилейна монета за създаването на Българската екзархия, изработена от злато и сребро. Дарът от президента Румен Радев е книжно издание за християнската аскетика от 1821 г.

“Не е случайно, че владиката избра именно “Св. св. Кирик и Юлита”. Шест години той водеше съдебна битка със съюза на архитектите за обителта. Накрая

успя да я върне

на църквата и

това е една от

големите му

победи”,

казват присъствали на литургията. Според духовници дядо Николай е вероятен наследник на патриарх Неофит. Те изброяват 7 факта, които го правят претендент за патриаршеския жезъл.

1. Пловдивският митрополит вече отговаря на най-важното условие, записано в Устава на българската православна църква - да е навършил 50 г. Първият български патриарх след Евтимий Търновски е Кирил. Той е избран през 1953-а, когато е на 52. Патриарх Максим става глава на Българската православна църква на 56 г., а Негово Светейшество патриарх Неофит заема поста на 68 години.

Митрополит Николай е изпълнил и второто условие, записано в устава - да има минимум 5 г. като владика -

той е начело на

Пловдивската

епархия 12 г.

2. Другото изискване е да е добър религиозен водач и страж на православието. Владиката се доказа като такъв. Успя да обедини около себе си както свещениците, така и миряните, общинарите, бизнеса, военните. Във всенародни тържества се превръщат церемониите по посрещането на свети мощи под тепетата. В тях участват представителни военни подразделения и духов оркестър. Литийните шествия се провеждат по главната улица и към тях се присъединяват много граждани. Последната реликва, донесена под тепетата, бе честната глава на света Марина. Светинята пристигна от Гърция във вторник, в навечерието на празника на църквата “Св. Марина” в Пловдив.

Хиляди вярващи

чакаха на опашка

с часове,

за да се поклонят пред мощите. В същия храм се намират и мощи на свети Лука, дарени на Пловдивската митрополия от Руската православна църква.

В традиция се превърна тържествената служба в катедралната църква “Св. Богородица” по случай празника на Пловдив - 6 септември. Тогава в храма един до друг застават представителите на местната власт и политици от различни цветове. А дядо Николай не пропуска да призове към единение и да разкритикува разкола, който е обхванал душите и сърцата на народа.

“Владиката

е духовната

адреналинова

инжекция,

от която Пловдив имаше нужда. Не знам дали жителите му си дават сметка какъв изключителен човек е. Вероятно след години ще се оцени, че сме били късметлии да бъдем негови съвременници”, каза Радомир Чолаков, който е бивш епархийски съветник на дядо Николай и член на Върховния църковен съвет.  

3. Още през 2007-а, когато бе избран за митрополит, дядо Николай захвана големи реформи. Първата задача, която си постави, бе да прочисти храмовете от вехтории и да ги превърне в приятни места за молитва, каквато е основната им функция.

Ремонтира запуснатите църкви и започна строителство на нови, като успя да привлече спомоществователи.

“Епархията се простира върху 9 духовни околии - Пловдивска, Пазарджишка, Асеновградска, Смолянска, Пещерска, Панагюрска, Хасковска, Карловска и Ивайловградска. Броят на църквите е около 470.

Някои се намират в труднодостъпни райони, но няма такива, които владиката да не е посетил”, твърдят свещеници. Пловдивският митрополит погна и тях.

При неговия предшественик дядо Арсений мнозина се появяваха в църквите с омазнени бради и захабени раса, което отблъскваше миряните. Дядо Николай подари на всички попове по два комплекта плат, за да имат чист и угледен вид.

4, 5 и 6. Негова заслуга е създаването на Пловдивската духовна академия, на православна телевизия, както и въвеждането на неделните вероучения. Жителите на Куклен са му благодарни, тъй като след намесата му се осуети изграждането на крематориум. През февруари 2017 г. дядо Николай отиде на събрание на местните, на което анатемоса намерението на инвеститорите.

“Изгарянето на мъртъвци не е християнско. Човекът е създаден от пръст и след приключване на земния му път останките му трябва да отидат там”, отсече владиката.

7. Според привържениците му, освен че е ревностен бранител на църквата, Пловдивският митрополит има и активна гражданска позиция.

Дядо Николай категорично се обяви

срещу абортите,

гейпарадите,

съжителството

без брак

и сурогатното майчинство. Обяви се и против приема на бежанци.

“Християнската традиция повелява състрадателност. Добре, помагаме им и ще го правим с каквото можем. Но не ви ли притеснява, че ИДИЛ не проявява човеколюбие не само към своите, но и към чуждите”, казва владиката. Не всички действия на Пловдивския митрополит обаче се посрещат радушно. Интелектуалци скочиха срещу него, след като обнови с винили митрополитската църква “Св. Марина” в Пловдив. Те дори сезираха прокуратурата.

“Наричат ни с обидни имена, сипят клевети, обявяват ни за престъпници. Защо? Защото сме се осмелили да ремонтираме и да се погрижим за благолепието на няколко храма. Без да искаме консултации от специалисти атеисти, за да ни обясняват как трябва да изглежда една православна църква и какъв е нейният автентичен вид”, заяви владиката.

В крайна сметка не се стигна до привличане към наказателна отговорност. Преди година обаче Николай спря да коментира злободневни проблеми в държавата.

След всяко

празнично

богослужение

винаги се обръща

към миряните

Дядо Николай бе атакуван и заради луксозните автомобили, които получи от бизнесмени. Отговорът му беше, че ги е приел, защото са му необходими да обхожда голямата си епархия.

“За 12-те години, откакто е митрополит, той изнесе голяма тежест на гърба си. Това проличава и по прошарената му брада и коса”, отбелязват миряни. Според тях епархията досега не е имала такъв ярък духовен водач, който би бил и достоен патриарх.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кола уби мъж на бул. “Сливница” в София, гонил последния тролей по пътното платнo

Кола уби мъж на бул. “Сливница” в София, гонил последния тролей по пътното платнo

Кола помете възрастен мъж на бул. “Сливница” в София в нощта на вторник срещу сряда, научи “24 часа”. Човекът е починал на място, потвърдиха от МВР. Жертвата пресичала големия булевард неправилно. На мястото няма пешеходна пътека. От другата страна е спирката към кв. “Люлин”. Мъжът бил от страната на Западен парк

СНИМКА: Pixabay

Арестуваха антимафиот в Пловдив

Служител на БОП в Пловдив е бил арестуван днес. Шефът на областната дирекция на МВР комисар Йордан Рогачев потвърди информацията пред "24 часа". Той уточни, че акцията е на окръжната прокуратура в гради и на отдел "Вътрешна сигурност". От държавното обвинение все още няма информация за какво е задържан антимафиотът

Обявиха конкурс за 50 гвардейци

Обявиха конкурс за 50 гвардейци

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за вакантни войнишки длъжности в Националната гвардейска част (НГЧ) в София. Обявени са 50 вакантни длъжности за „гвардеец“, както и още 10 длъжности за „младши шофьор“ и др., съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната. Кандидатите за приемане на военна служба в НГЧ трябва да

Министър Десислава Танева връчи дипломите на магистрите, които завършиха Аграрния университет

Министър Десислава Танева: Плащаме помощта на земеделците на 20 декември (обновена)

Схемата за единно плащане на площ е планирана за 16 декември. Земеделците ще получат помощта си четири дни по-късно - на 20-и. На същата дата ще се преведат и средствата за необлагодетелстваните райони, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Десислава Танева. По повод на исканията на пчеларите за по-голяма подкрепа заради ниската изкупна цена

Македонски историк: Отношенията между Скопие и София са абсурдни

Македонски историк: Отношенията между Скопие и София са абсурдни

Съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси Драги Георгиев заяви по повод изразената вчера позиция на БАН, че не вижда нищо ново в нея, съобщава Дойче веле. "Това е общата позиция на всички лингвисти в България. Но това довежда до абсурдна ситуация и отношенията между двете страни

ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение с поредно високо отличие за лидери в сектора

ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение с поредно високо отличие за лидери в сектора

Двете компании за четвърти път станаха носители на приза TRUE LEADERS от ICAP Компаниите от Групата ЧЕЗ в България - ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България, получиха за четвърти път наградите True Leaders за лидери в енергийния сектор и за прилагане на добри бизнес практики. Отличията се присъждат от ICAP България на компании

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Архив

ВАС отказа регистрация на брак на еднополова двойка, сключен във Великобритания

Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд София град и окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак между две жени, сключен във Великобритания, съобщиха от пресцентъра на съда. Първоначално кметът на район "Люлин" е отказал актуализиране на семейно положение в личен картон

Спецсъдът пуска кмета на Несебър срещу 40 000 гаранция, прокуратурата протестира

Спецсъдът пуска кмета на Несебър срещу 40 000 гаранция, прокуратурата протестира

Спецсъдът промени мярката за неотклонение на кмета на Несебър Николай Димитров от задържане под стража в парична гаранция в размер на 40 000 лева. Той бе задържан дни преди местния вот като част от група за купуване на гласове. Заедно с него в ареста попаднаха и още четирима. Преди месец Димитров бе конвоиран до Несебър, за да положи клетва

За болница, в която взимат такса от 7 лв. за мерене на кръвно, сигнализираха от Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане.

Болница иска 300 лева от пациент за консултация как да не пада от леглото

В една проверка инспекторите установили 406 нарушения на лечебно заведение за пакет услуги Въпреки че раждането се покрива от здравната каса, задължително се дават между 800 и 2700 лв. Пациенти търсят допълнителни грижи от медсестри, тарифата за услугата е от 50 лв. на ден до 5 лв. на час 300 лева такса за консултация как пациент да не пада от

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора. Снимка Архив

Извършиха чернодробна трансплантация във ВМА

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) са извършили чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът - жена от Варна. Реципиентът е в добро състояние, контактен, адекватен. През последните 12 години във ВМА са били извършени над

СНИМКА: Pixabay

Военноморските сили получават два минни ловеца до средата на 2020 г.

До средата на 2020 г. Военноморските сили ще разполагат с два нови минни ловеца, които ще бъдат купени от Холандия, каза днес командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, който откри благотворителен Коледен базар в Адмиралтейството, цитира думите му БТА. По традиция набраните средства се даряват за децата

Десислава Танева получи огромни лимони, ябълки, грейпфрут, произведени в опитните полета на Аграрния университет в Пловдив. СНИМКИ: Авторката

Вижте какви гигантски плодове подариха на министър Танева (Снимки)

Кошница с гигантски плодове - лимони, ябълки, грейпфрут подариха на земеделския министър Десислава Танева при гостуването й в Аграрния университет в Пловдив. "Без ГМО са. Отгледали сме ги на нашите полета", каза студент, който изненада министър Танева с големите плодове. Сред тях са лимон, който тежи над килограм

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber