Радев пред дипломатите ни: ЕС е силен, когато се чува гласът на всяка държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/7565904 Радев пред дипломатите ни: ЕС е силен, когато се чува гласът на всяка държава Радев пред дипломатите ни: ЕС е силен, когато се чува гласът на всяка държава www.24chasa.bg
Радев говори пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина. Снимки прессекретариат на президента
Радев говори пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина. Снимки прессекретариат на президента

Европейският съюз е силен, само когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения. Затова предизвикателствата пред българската дипломация изискват консолидация, координация и изключително добра комуникация. Това заяви днес президентът Румен Радев пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина, цитиран от прессекретариата на държавния ни глава. Държавният глава участва в годишната среща на посланиците на Република България и ги поздрави с отбелязването на 140-годишнината на българската дипломатическа служба.

„140 години българската дипломация отстоява националния интерес и допринася за просперитета на държавата“, заяви президентът и благодари на дипломатите ни, че продължават с всеотдайност да работят за България.

Способността на ЕС да взема бързи и адекватни решения, беше откроена от държавния глава като основно предизвикателство пред Съюза. По думите на Румен Радев в сравнение с другите стратегически играчи в света – САЩ, Русия и Китай, ЕС отстъпва по скорост на взимане на решения. „А скоростта в съвременния свят е сила“, посочи президентът и призова дипломатите ни да следят за предложенията, които водещи държави от ЕС правят за промени в механизма за работа на Съвета по външни работи, за провеждането на по-ефективна външна политика и за формирането на Европейски съвет за сигурност, в който ще участват ограничен брой държави и за критериите за тяхното определяне и ротация.

Президентът припомни дебата в ЕС за формирането на европейска армия, която да не дублира НАТО и по думите му Европейският фонд за отбрана предоставя „златна възможност“ България не само да усвоява средства, но и пълноценно да интегрира военната ни индустрия и наука в големите европейски проекти в областта на отбраната. Държави-членки от ЕС вече обединяват усилията си за създаването на общ европейски изтребител и друга военна техника.

Да бъдат използвани по-ефективно европейските инструменти като Дунавската стратегия за насърчаването на българската икономика и особено за „съживяването“ на Северна България, призова още Румен Радев. Президентът припомни резултатите от тристранната среща, която се проведе по негова инициатива през май 2018 г. в Русе, с държавните глави на Австрия и Румъния, на която беше изразена обща позиция за засилване на европейските инвестиции в региона на река Дунав. Държавният глава добави, че без образователна, научна и технологична свързаност не може да има реална икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа и отново призова за общи усилия на страните от региона за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии.

България е фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, посочи Румен Радев и открои приноса на страната ни за европейската перспектива на съседите ни от Западните Балкани и развитие на партньорството с Република Турция. „Турция е наш съсед, голям търговски партньор и съюзник и нещата, които се случват в Турция рефлектират върху бизнеса, социалната среда в България и върху средата на сигурност“, коментира президентът. Държавният глава отново посочи необходимостта от по-ефективна европейска политика по отношение на миграцията и недопускането на хуманитарни кризи.

Румен Радев оцени високо позитивната промяна в двустранните отношения с Република Северна Македония /РСМ/ през последните години. Двустранният договор за приятелство и добросъседство отключи вратата за югозападната ни съседка към НАТО и ЕС и България трябва да продължи да бъде сред най-активните поддръжници за нейната европейска интеграция. „Трябва да е ясно обаче, че нашата подкрепа не е безусловна и безрезервна“, добави президентът и призова за откровеност в двустранния диалог и ясно поставяне на „червена линия“ по отношение на историческите факти и обучението по история, книгите, издателствата и медиите, за да се изчисти всичко, което ни разделя, и да започне да ни обединява. След като РСМ се стреми към ЕС, нашите отношения ще бъдат още по-чисти и ясни, като се спазват европейските критерии за добросъседство, а двустранният договор за приятелство залегне и в документите за присъединяването на РСМ към Обединена Европа.

Пред дипломатите ни държавният глава подчерта, че не е против изтребителя F-16 и досега не е коментирал конкретни самолети. „Ние обаче трябва не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и този самолет да бъде със способности“, подчерта Румен Радев. По думите му цената, която в момента сме договорили в съвсем близко време ще нарасне сериозно, а правителството е притиснато както от високата за обществото цена, така и от доближаването до критериите от Маастрихт за бюджетен дефицит с оглед заявеното намерение за присъединяване към еврозоната. Държавният глава призова за откровен подход към българските данъкоплатци и да не се спекулира с отношенията ни със САЩ. „Проблемите са си чисто наши, вътре в страната – амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало е да се настоява да се спази финансовата рамка и… поетите обещания за разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет и пълно въоръжение – нищо не остана от тях“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава открои позитивните резултати от посещението си в Руската федерация и „съживяването“ на двустранния диалог. „Отдавна говорим за прагматизъм, но вече стъпваме на една прагматична основа“ посочи Румен Радев. Президентът припомни и за поставения от него на срещата с президента Владимир Путин въпрос за намаляване на цената на газовите доставки от Русия за България, която да отговаря на промените в „газовата карта на Европа“.

Румен Радев призова българското правителство да използва в максимална степен и приетата по време на държавното му посещение в Китайската народна република декларация за стратегическо партньорство с България, за привличането на реални инвестиции и задълбочаване на партньорството в сферата на туризма.

„От българския дипломат се очаква изключително много“, посочи още президентът и призова посланиците ни да се ръководят в работата си от чл. 24 от Конституцията на Република България, според който основните цели на външната ни политика са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.

Българският посланик днес е лицето на България, който я представлява в дадена държава със своето поведение, обноски, езикови способности и е основен рекламен агент на страната ни, добави Румен Радев. Президентът призова за адаптиране към новата ситуация, в която големи български общности живеят в други държави и се нуждаят не само от административно обслужване, но и от подкрепа за съхраняване на българския език и националната си идентичност. „Имаме огромно разминаване – България изтича навън през последните десетилетия, общините тук се изпразват, но администрацията им стои и някъде дори се увеличава, докато във външните мисии няма увеличение, а се съкращава персонал“, заяви президентът и подчерта, че ще подкрепи усилия за попълване на екипите на българските посолства зад граница.

Държавният глава призова също така да не се бърза с продажбата на имотите на дипломатическите ни мисии в чужбина, собственост на българската държава, които ще са нужни на страната ни в бъдеще.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

МВР призовава хората да подават заявления сега, за да не чакат на опашки за нови документи.

2 249 711 лични документа изтичат, под 1% заявили нови (Обзор)

По-малко от 1% са хората, които са подали заявления за издаване на нови лични документи, въпреки че вече има организация за това, сочат данните на МВР. Валидността на 2 249 711 лични карти, шофьорски книжки и паспорти изтича през 2020 г., съобщават от дирекция БДС. Само личните карти, които трябва да се сменят, са близо 1 милион

Кадър БНТ

Шофьорът на джипа, убил дете: Минавах на зелено и карах бавно

"Следствие се води... не карах бързо, на зелен светофар минавах. Децата изскочиха от процеп, който не е пешеходна пътека, след светофара. Спрях по възможно най-бързия начин и веднага се обадих на 112, като видях, че децата паднаха". Това каза пред БНТ шофьорът на джипа, който блъсна тази вечер две деца на столичния булевард "Никола Вапцаров"

Петър Стоянов: Един ден ще ни управляват блестящи актьори, а не блестящи интелектуалци

Петър Стоянов: Един ден ще ни управляват блестящи актьори, а не блестящи интелектуалци

"Важно е в какво време управляваш. Има време, което те кара да бъдеш не просто политик, а държавник", каза в студиото на "Панорама" по БНТ Петър Стоянов, президент на Република България (1997 - 2002 г.). "Има време, когато можеш да вземеш поредица от грешни решения, в които могат да ти провалят донякъде политическата кариера и това да не е фатално

Пресъхналият азовир "Студена"

Районната прокуратура в Перник насочи към министри разследването за водната криза (Обзор)

Затова го изпрати на колегите си в София Специализираната прокуратура трябва да разследва причините за водната криза в Перник и околността, защото за състоянието вина може да носят и министри. Това става ясно от постановлението на прокурор Красимира Минчева от районната прокуратура в Перник. Тя изпратила преписката от 150 листа на колегите си от

Разследващи правят оглед на мястото на инцидента.

Висши чиновници без право на кола от НСО – депутатите почват дебат

Премиерът: Не информираха навреме и коректно Гардът не е нарушил правилата, но преди това два пъти го късали на изпит за повишение Да се ограничи ли обхватът на лицата, които може да се пазят и обслужват от Националната служба за охрана? След поредния инцидент с кола на НСО - блъснатото дете в четвъртък вечерта в София

Зорница Русинова

800 наши медици на обучение при най-добрите в Европа за донорството

Договорен е европроект за 12 млн. лв., търсят се възможности за осигуряване на апартура за трансплантации и по други програми 800 български лекари, сестри и друг медицински персонал ще бъдат обучавани в реномирани европейски центрове по донорнски програми. “Благодарение на инициативата на Министерството на здравеопазването и на ИА “Медицински

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Младен Маринов разговаря с посланик Херо Мустафа на откриването на форума.

Херо Мустафа: За САЩ е важно Балканите да са в ЕС и НАТО (Обзор)

Вътрешният министър Младен Маринов успокои, че няма българи, които да са воювали в Сирия или Ирак “Силни Западни Балкани означава силна Европа, която е ключов американски партньор. За САЩ е важно страните от този регион да са част от Европейския съюз и от НАТО, ако се стремят към това. ” Това заяви в петък посланичката на САЩ в България Херо

Проф. Николай Драчев подаде оставка като ректор на Художествената академия

Проф. Николай Драчев подаде оставка като ректор на Художествената академия

Проф. Николай Драчев е подал оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академическия съвет, съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Проф. Петер Цанев, член на съвета, коментира за БНР: "Тази оставка все пак трябва да бъде приета от Общото събрание, насрочени са избори за 15 януари

Председателят на БАН акад.Юлиан Ревалски и заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Отличници в конкурс за наука ще ни представят в САЩ и Люксембург

Четирима лауреати от общо 15 участници ще могат да участват в най-големия световен конкурс за научно-изследователски ученически проекти International Science and Engineering Fair в Анахайм, САЩ през май 2020 г., както и на панаира Expo Science в Люксембург. Националния конкурс "Панаир на иновациите и науката"

Снимки 24 ЧАСА

Джип блъсна 2 деца на пешеходна пътека на метри от НСО, едното почина (Снимки)

Полиция затвори булевард “Никола Вапцаров” в София в посока Телевизионната кула, след като джип удари две деца. Едното от тях почина на път за болницата, за другото няма опасност за живота, съобщиха за "24 часа" от МВР. Починалото дете било на видима възраст около 14 години, другото е вече в болница. Към 19

Иван Гавалюгов

ВАС потвърди конфликт на интереси при кмета на Ботевград Иван Гавалюгов

Върховният административен съд със свое решение е потвърдил конфликт на интереси при кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от БТА. Решението е окончателно. Гавалюгов е бил съдружник във фирма, като през 2015 г. е прехвърлил своя дял на жената, с която към онзи момент е живеел на семейни начала и с която имат

Спецпрокуратурата за водната криза в Перник: Има данни за безстопанственост

Спецпрокуратурата за водната криза в Перник: Има данни за безстопанственост

На 12 и 13 декември 2019 г. Районна прокуратура–Перник и Окръжна прокуратура–Перник внесоха в Специализираната прокуратура материалите от приключили техни предварителни проверки по реда на надзора за законност за изясняване на причините, довели до режим на водоснабдяването от язовир „Студена“. Това съобщиха от Специализираната прокуратура

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber