За 10 г. в ЕС България е стигнала почти наполовина останалите по богатство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7560677 За 10 г. в ЕС България е стигнала почти наполовина останалите по богатство За 10 г. в ЕС България е стигнала почти наполовина останалите по богатство www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че анализът на социално-икономическото развитие на България след присъединяването и? към ЕС ще е основата на стратегия за развитието на страната до 2030 г.
Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че анализът на социално-икономическото развитие на България след присъединяването и? към ЕС ще е основата на стратегия за развитието на страната до 2030 г.

Харчим най-много за съдилищата, но са сред най-бързите в Европа

За първите си десет години в ЕС България е успяла да настигне почти наполовина останалите страни членки по показателя брутен вътрешен продукт на глава от населението, с който се сравнява богатството на страните. През 2017 г. този показател за икономиката ни е достигнал 49,2% от средноевропейския, като е нараснал с 10 процентни пункта спрямо 2007 г.

Констатация е записана в анализа на социално-икономическото развитие на България след присъединяването ѝ към ЕС. В понеделник той бе представен от финансовия министър Владислав Горанов пред синдикатите и бизнеса в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Документът ще е основа за изработването на стратегия за развитие до 2030 г., обясни Горанов.

“Износът се

превръща в

основен фактор

и двигател на

икономическия

растеж,

като нараства устойчиво от 42,3% от БВП през 2009 г. до 64,5% от БВП през 2018 г. При това икономиката увеличава отвореността си, като оборотът на външната търговия достига 128,1% от БВП през 2018 г.”, пише още в анализа на финансовия министър.

Изненадващо, но според доклада българската правосъдна система не е сред най-лошите в ЕС. България харчи най-много за съдилища, но се представя относително добре в необходимо време за разрешаване на гражданските и съдебните дела, както и тези за пране на пари. “Времетраенето на административните решения по защита на потребителите

поставя

България на

4-о място в ЕС”,

се казва в документа

Все още обаче България заема последните места в съюза по повечето социални показатели. В доклада е отбелязано, че населението продължава да намалява и към края на 2017 г. е достигало 7 050 0341 души. Според прогнози на НСИ за периода 2020 - 2080 г. българите ще намалеят с близо 30%, а хората над 65 г. ще са 29,4% от населението. България е една от държавите с най-ниска раждаемост измежду всички в ЕС, но с най-висока смъртност.

Въпреки икономическото оживление и възстановяването на заетостта през последните години, бедността продължава да нараства. През 2017 г. относителният дял на лицата, изложени на риск от бедност, достига 23,4%. По този показател единствено Румъния е след нас в ЕС.

Рискът от бедност сред децата с ниско образовани родители достига 77,5% през 2017 г. и е 25 пъти по-голям, отколкото сред децата от висококвалифицирано семейство.

30% от

населението

живеят и в тежки

материални

лишения

По този показател също сме №1, като той е 4,5 пъти по-висок от средната стойност за ЕС.

При 24,6% от живеещите в лишения пък те продължават поне 3 години. “Това показва, че е трудно да се излезе от бедността, дължаща се на ниски доходи. Въпреки формирана тенденция на трайно подобряване през последните години, голям процент от населението продължава да страда от изключително лоши жилищни условия - през 2017 г. това се отнася за всяко десето лице”, пише в доклада на финансовия министър.

101 123 българи са напуснали страната само за четири години, след като ЕС отвори напълно пазара си. Всеки втори от тях е бил до 30 г. “Емигрирането на млади и в много случаи високообразовани хора влияе пряко на пазара на труда, но има и косвено отражение върху възпроизводството, понижавайки потенциалната бъдеща раждаемост”, се отчита в анализа.

Българите са и сред най-нездравословно живеещите в Евросъюза. 28% от възрастните пушат, страната е

на 5-о място в ЕС

по консумация

на алкохол,

докато едва 2% спортуват.

Само Румъния има по-лоши пътища от нас в ЕС. Отбелязва се, че те не могат да поемат съществуващия сега трафик. През 2016 г. в страната са регистрирани над 3,1 млн. автомобила.

По качество на образователната система България е класирана на 83-о място в света и на 26-о място в ЕС.

Всяко четвърто циганче и всяко девето дете от турски произход никога не са посещавали училище. Според проучване на ЕС

7% от ромите у

нас не са ходили

на училище,

а около 45% от тях не завършват средно образование.

Именно статистиката за ромите даде основание от страна на бизнеса да критикуват анализа. “Няма никакъв анализ на “ромския отпечатък”, така да го наречем. Защото и големият процент рано отпаднали, и големият процент обезкуражени, и големият процент неграмотни, и големият процент бедни се дължат до голяма степен на тази немалка група”, обясни Васил Велев от АИКБ. На синдикатите пък им липсвала визия за развитие на енергетиката и индустрията.

“Идеята всъщност е на базата на тая провокация, така да го наречем, да седнем заедно и в следващата една година да напишем стратегия 2020-2030. Иначе не оспорвам нито един от коментарите ви, че материалът може да бъде още по-задълбочен, още по-аналитичен. Той е основа, върху която всички ние да седнем да работим”, обобщи дискусията финансовият министър Владислав Горанов.

Тристранката отхвърли искането за преизчисляването на пенсиите на БСП

Тристранката отхвърли искането на БСП за преизчисляване на пенсиите. Социалистите настояват отпуснати до 31 декември 2016 г. пари да се преизчислят от 1 септември с коефициент, умножен по средномесечния осигурителен доход за 2015 г.

Според Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” осъвременяването на пенсиите е наложително. “Не е нормално учител, който се е пенсионирал преди 10 г., да получава 200 лв. пенсия, а такъв, който се е пенсионирал сега – 700 лв. Аргументът, че не е допринесъл за настоящия среден осигурителен доход, не е подходящ, тъй като идеята на пенсионната система е, че сега работиш и внасяш, за да вземаш след 40 г. пенсия”, заяви Григорова.

Пенсиите ежегодно се индексират, припомни социалният министър Бисер Петков. И обясни, че това би струвало 140 млн. лв. повече.

Отхвърлени бяха и предложенията на социалистите за промени в Закона за семейните помощи за деца. Те искат да се въведе еднократна помощ при раждане на второ и трето дете в размер на 10 минимални заплати. Предлагат и еднократната помощ за пърокласници да се дава доIV клас.

Карта “България” за чужденците с български произход не срещна подкрепа от синдикатите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Постът на Иво Христов за шествието.

Смут: Радев повежда граждани, негов човек зове: Да го подкрепим. После - няма втори план, само почит към Левски

За първи път шествие от килията до бесилото на Апостола Интрига за целта на мероприятието тръгна от фейсбук, където Радев обяви събитието, а бившият шеф на кабинета му Иво Христов излезе със странния призив “Да подкрепим президента!” Организатор е Общобългарският комитет “Васил Левски”, още вицето на Плевнелиев - Маргарита Попова

Поставят до 12 души на ден под карантина - всички идват от Азия

Поставят до 12 души на ден под карантина - всички идват от Азия

Може ли да се пие китайски чай и да се ядат храни оттам, питат на телефона за коронавируса Между 8 и 12 души всеки ден биват поставяни под 14-дневна домашна карантина заради коронавируса. Средно толкова е броят на пристигащите у нас от страни от Азия, а тази мярка се прилага при всички, завръщащи се от там

Жоро Шопа (в средата) вече е в България.

Нови 8,7 млн. лв. неплатени данъци търси Горанов от милионерите Арабаджиеви (Обзор)

Съдът не уважи искането на финансовото министерство да бъде граждански ищец, за да не се затрудни процесът. Ведомството може да заведе друго дело Жоро Шопа, който криеше семейството в Испания, се прибра у нас, разследват го за пране на пари заедно с хотелиерите Специализираният наказателен съд отказа на Министерството на финансите да бъде

Мараджиев показа оферти на агенции за недвижими имоти за това, колко струват апартаментите в Слънчев бряг.

Лошо ли е да си богат? Пита кмет след сигнал за милиони и си тръгна като лидер на ГЕРБ в Пловдив (Обзор)

Не съм приватизатор - направих фабрика на гола поляна, после реших да я продам на сина, обясни градоначалникът на Стамболийски на извънредна пресконференция след тв разследване Георги Мараджиев е обвинен от общински съветник и бизнесмен, че направил фиктивна сделка в семейството си, за да “превърти пари”

София плаща на АПИ, за да няма винетки за селата

София плаща на АПИ, за да няма винетки за селата

Нови табели по пътища в районите “Кремиковци”, “Панчарево”, “Нови Искър” и “Банкя” предупреждават, че преминаването се плаща Нови табели, които предупреждават шофьорите, че за ползването на пътя се изисква платена винетна такса, стреснаха софиянци, живеещи в околностите на столицата. Те са поставени по пътища в районите “Кремиковци”, “Нови Искър”

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев седяха маса до маса на 30-ия рожден ден на КНСБ.

Забавяме темпото за еврото, докато всички не са съгласни (Видео, обзор)

До края на април институциите максимално да обясняват, заръча премиерът Борисов България може да забави кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и съответно приемането на еврото като валута, докато няма абсолютен консенсус, защото народът не е напълно убеден. Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник вечер

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Ветко и Маринела Арабаджиеви

Арабаджиеви катастрофираха с линейка на софийския затвор (Обновена)

Неприятен инцидент сполетя Ветко и Маринела Арабаджиеви след края на разпоредителното заседание в специализирания съд във вторник. Линейката на Главна дирекция на местата за лишаване от свобода, която превозва съпрузите от софийския затвор до специализирания съд и обратно, катастрофира на кръстовището на бул. “Дондуков” и ул. “Раковски”

СНИМКА: Архив

Парламентът изслушва двама министри за мерките срещу коронавируса

Парламентът ще изслуша министрите на здравеопазването и на вътрешните работи Кирил Ананиев и Младен Маринов относно мерките, които се предприемат срещу разпространение на коронавируса в България. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Изслушването е по предложение на ПГ "Воля - български родолюбци"

Валери Симеонов СНИМКА: Архив

Валери Симеонов: Няма да коментирам руските ченгета, ще се оцапам

"Да се защитавам пред кого? Пред руските ченгета? Няма да падна на това ниво. Това са хора, които работят с хибридна информация, с хибридни форми на обработка на общественото мнение. Да влизаш във война и в диалог с тях е като... Имаше една приказка: "Да влезеш в борба с нещо си, което ще те оцапа и ще му направиш удоволствие

Кирил Добрев: Конфликтите в БСП трябва да бъдат потушени максимално бързо

Кирил Добрев: Конфликтите в БСП трябва да бъдат потушени максимално бързо

Персоналният въпрос за лидерството трябва да е последен, а не първи „Вътрешнопартийната кампания за избор на председател на БСП е възможност, която не бива да пропиляваме. В идеен план трябва да очертаем приоритетите за следващите години, в политически - как да спечелим следващите избори, когато и да са те

Маринела и Ветко Арабаджиеви СНИМКА: Архив

Съдът отказа иск на финансовото министерство за 10 млн. срещу Арабаджиеви

С разочарование за държавата тръгна делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. На първото заседание от процеса съдът отказа да присъедини иск за 10 милиона от министерството на финансите. Според подателите обвиняемите трябва да платят тези пари на държавата по три отделни задължения, предава Нова тв

СНИМКА: Архив

Работната група в НС без съгласие по нито един въпрос за машинния вот

Ремонтът на Изборния кодекс забуксува. Работната група за промяна на изборните правила не постигна съгласие по нито един въпрос, свързан с машинния вот още на прага на дейността си. Това съобщиха представители на групата, които заседаваха повече от три часа на закрито заседание в Народното събрание, предава БНР

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber