Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7560659 Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор) Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор) www.24chasa.bg
Питбулът е настанен в прют, съдбата му ще се реши от управата. КАДЪР: НОВА ТВ

Експерти съветват треньорите на кучета да се избират внимателно, много практикували без лиценз

“По разкази на свидетели с кучето е работено с електрически нашийник, който предполага то да се изнерви по някакъв начин и да реагира агресивно.” Това разказа в понеделник Нина Огнянова от организация “Вотан - нов живот за питбула” пред Нова тв.

В неделя питбул, взет за отглеждане от приют, нахапа стопанката си. Освен нея

пострадаха

приятелят ѝ

и треньорът

на животното

След нападението кучето избяга, а няколко полицейски коли блокираха движението по околовръстния път, за да го хванат. В крайна сметка то бе прибрано от “Екоравновесие” и отведено в приют в София.

Най-сериозно пострадалата млада жена е освободена за домашно лечение, след като раните ѝ били обработени от лекари в “Пирогов”.

“Питбулът бил изоставен в приюта миналата година от първите си стопани, които го гледали от бебе. Стопанката - младо, съвсем неопитно момиче, твърди, че кучето я ухапало. Питбулът е прекарал там 4 месеца, разхождан е от служители и доброволци и не е показал проблемно поведение”, каза Огнянова.

Животното е осиновено от приятеля на нахапаното в неделя момиче. Той потърсил треньор, който да превъзпита кучето, след като и той бил ухапан. Пред Огнянова свидетели разказали, че животното е било обучавано с електрически нашийник. Според нея този вид нашийници трябва да се използват много внимателно от професионалисти.

“Кучето не е

пускано в боеве

Явно предишната собственичка не се е грижила добре за възпитанието му и това е причина за поведението му”, казва пък Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

“Знам много малко за тези треньори, което ме кара изобщо да се съмнявам в способностите им”, допълва той.

“Съветът ми към хората, които си търсят треньор за проблемно куче, особено от по-едрите породи, е много внимателно да избират с кого да работят, да изискват някаква професионална квалификация и предишен опит със съответната порода, защото иначе се стига до такива инциденти”, обясни той.

Какво ще стане

с питбула, ще

реши управата

на приюта,

където е настанен в момента. Трябва първо да се види дали отново ще покаже агресия, коментира Огнянова. Според нея проблемите на кучетата идват още от лошото развъждане извън легитимните развъдници. По-късно идвала и ролята на стопанина.

“Това е и лош подбор на стопани, защото очевидно това момиче не е имало никаква подготовка да се справи с обучението на едно по-сериозно куче независимо от породата. Допуснало е то да излезе извън контрол, да реши, че е лидер вкъщи, да започне да проявява характер и да се стигне до изоставянето му”, казва тя за първата стопанка на кучето.

Александър Георгиев: Питбулът е порода, която не се подчинява лесно

Питбулът е подходящ за домашен любимец, ако се гледа, както трябва. Но това важи за всички кучета. Бих посъветвал всеки, който си взема куче, да се запознае с породата. След това да прецени дали е в състояние да се наложи над тази порода. Дори и да я познаваме, пак трябва да сме внимателни, съветва зоопсихологът Александър Георгиев.

Според него има кучета, които лесно се подчиняват, но и такива с по-силни характери. За такова, което се отглежда от бебе, има възможност да се направи т.нар. импринтинг - вживяване на животното с хора, реакцията му към тях да е нормална, да привикне още докато е малко.

Нормално е питбул да се вземе от човек, който има силата да го удържи, коментира той.

Ако жена не може да овладее куче физически, трябва сериозно да наблегне на възпитанието. Аз имам клиентка, която е 50 кг и има алабай, тежащ 65 кг. Пример е за това, че има ли контрол върху кучето, килограмите не са толкова от значение, обясни Георгиев. В практиката си е видял една от най-честите грешки на стопаните - кучетата да се възпитават като деца.

“Когато вземаме куче, трябва да започнем да го възпитаваме като куче, а не като дете. Когато вкараме човешки черти във възпитанието, се получават много проблеми. Най-често, ако кучето е отглеждано с твърде много любов, но без строгост, то прави проблеми. Ако е поставено като водещо от семейството, проблемите стават сериозни”, обяснява зоопсихологът.

“Има случаи, при които кучетата са били агресивни. Фактът, че това конкретно идва от приют, означава, че никой не е имал контакт с него. Това са първи стъпки на опознаване, говорим за отраснало куче, което трудно би се подчинило, както би се подчинило малко кученце. Куче, отглеждано при условия, в които е трябвало да се защитава или е било натискано повече от стопаните си, а след това осиновено от непознат, е нормално да влезе в защитен режим”, обясни още Георгиев.

На базата на известното до момента по случая с нахапаната от питбула си жена той коментира: “Тя не му е собственичка, взела го е няколко дни преди инцидента. Опитвала се е да го възпитава, сериозна грешка е да се позволява на вече отраснал питбул да се взема от някого, който няма понятие от породата. Тя е имала доброто желание, но определено питбулът не е куче, което позволява да бъде подчинявано лесно”.

Безстопанствени кучета бродят из села и тормозят жителите им, кметовете нямат полезен ход

Два големи песа в Миндя прибрани в приют, след месец може да ги върнат

Жена, нападната от домашно куче, получи инфаркт в центъра на Дебращица

В Рилци помияр нахапа чистачка на улицата

Често жители на села или вилни зони се страхуват да вървят по улиците заради свободно движещи се кучета - някои от тях пуснати от собствениците си, други - избягали от дворовете, за да търсят храна.

На 6 юни 5 кучета от породата “Кане корсо” разкъсаха млад мъж в софийското село Владо Тричков, излязъл от дома си, за да си купи кафе. Според местни жители животните били оставени без надзор от собственика им Йордан Карагьозов.

Историята провокира депутатите и те спешно приеха промени в Закона за ветеринарно медицинската дейност. Все пак са необходими усилията на собствениците на животни, местната и изпълнителната власт, за да се предотвратят драстичните случаи, зачестили напоследък.

Две едри кучета, които се разхождат свободно извън високите дувари на местен бизнесмен, довеждат до ужас жителите на великотърновското село Миндя с настървения си лай. Хората се страхуват да преминават покрай имота на предприемача, за да не ги нападнат четириногите - едното с тегло 18-20 кг.

“Има две кучета, които си позволяват да излизат. Трябваше да ги регистрираме според изискването на фирмата, сключила договор с общината да се грижи за безстопанствените кучета - да ги кастрира, обезпаразитява и т.н. Тях обаче никой не ги припозна като собственик.

Не са нападнали никого досега, но мен ме притеснява, понеже са две, към тях се присъединява и още едно - на англичани, които в момента не са в Миндя, и вече действа рефлексът на глутницата”, обясни кметът Иван Иванов.

Животните не са породисти. Бизнесменът ги прибрал от пътя, за да ги отглежда и да не гладуват. Казвал, че му било жал за тях.

Така вече втора година често са навън от имота и посрещат с лай всеки, който се приближи. По чудо няма пострадали от песовете, които са без каишка или намордник.

При кмета на селото вече има три жалби срещу страховитите животни.

“Водим разговори със стопанина повече от месец. Уговорихме, ако иска да ги гледа, нека да бъдат вътре в къщата, да нямат възможност да излизат или да бъдат вързани. Той се съгласява и после нищо не предприема”, разказва кметът. Той пише предписания до собственика и се кани, че ще направи всичко възможно кучетата да бъдат премахнати.

“След толкова усилия преди седмица дойде кола, взе ги и ги откара в общинския приют”, обясни Иванов. Той обаче се притеснява, че след като престоят около месец там и никой не ги осинови, отново ще бъдат върнати на мястото, откъдето са взети. Евтаназират се само агресивните.

Кметът разказва, че проблемът с кучетата е особено сериозен в Миндя през късната есен и през зимата. Тогава стопани от Еленския балкан пускат в селото по 10-12 четириноги месечно, напускайки вилите. Казва, че преди години, когато ловните дружинки имали право на отстрел извън селото, кметовете се справяли успешно с популацията на безстопанствените четириноги. “Сега за едно куче може да влезеш в затвора за по-дълго, отколкото, ако си убил човек”, казва Иванов.

През април 56-годишна жена от пазарджишкото село Дебращица получи инфаркт, след като беше нападната в центъра на селото от домашно куче. Случайно преминаващ жител на селото, станал неволен свидетел на инцидента, прогонил кучето и извикал Бърза помощ.

След инцидента кметът на Дебращица Латинка Вълчева съобщи, че същото куче нападнало и дете седмица преди това. Възрастни жители на селото тогава заявиха, че се страхуват от кучето и не смеят да излизат сами на улицата. За случая бяха сезирани полицията и ръководството на община Пазарджик.

“Вече нямаме проблеми. Жената, която получи инфаркт, се възстанови. Стопанинът на кучето започна да го връзва и да не допуска то да излиза извън двора”, съобщи пред “24 часа” кметицата на Дебращица Латинка Вълчева.

Преди седмица домашно куче ухапа жена през оградата в благоевградското село Рилци малко преди обед.

65-годишната Цветанка Бакалска помагала на сина си да чисти улици и тротоари в селото. Мъжът бил нает по програма за временна заетост на хора с увреждания. Пенсионерката се навела до оградата на двор, за да събере боклук.

През това време домашното куче си подало главата през телената ограда и ухапало жената. Оказана ѝ е медицинска помощ.

“Вероятно се е приближила до мрежата и се е навела, което е довело до инцидента, за щастие, се е разминала леко”, коментира кметът на Рилци Живко Чукарски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Христина Вучева: Черният списък на кредитополучатели няма да навреди на клиентите на банките

В новите правила за отпускане на кредити, влезли в сила след 30 юни, според които забавена вноска автоматично ни вкарва в черен списък и получаваме по-рисков профил, няма нищо притеснително за получателите на кредити. Това заяви по Би Ти Ви финансистът Христина Вучева. „Банките нямат изгода да изгонят клиентите си,

Делото за катастрофата край Своге се бави заради издирване на наследници на жертвите (Обзор)

1 г. по-късно: 8 обвинени за трагедията, при която загинаха 20 души, шофьорът на рейса с три неуспешни опита за самоубийство, пътят убиец – ремонтиран “Животът си върви и ние си клефуцаме полека-лека напред! Всеки се справя поединично”, споделя Ваня от софийското село Световрачене. Тя е от малцината оцелели след зверската катастрофа с

Безлов: Служител може да е помогнал на молдовците да избягат от затвора в Стара Загора

Двамата избягали молдовци от общежитието с отворен тип в Стара Загора, които бяха задържани за разбиване на банкомат в Казанлък, най-вероятно са планирали бягството си, предава Нова тв. Те са се срещали със свои близки преди това. Охранителите не можели да разберат дали престъпниците планират бягство, защото не разбирали румънски език

Шефът на НЗОК Дечо Дечев: Има опасност бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частни фондове

Предлаганият нов здравноосигурителен модел със създаването на частни фондове има опасност да направи така че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. Това заяви пред Би Ти Ви шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. Предлаганият от здравния министър Кирил Ананиев нов модел не решава според Дечев основния проблем – в

Шефът на НЗОК: Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване

Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев пред Би Ти Ви. „В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не“, каза Дечев. По думите му проблемът с наредбата за доплащане е,

Комисар Вълчев: Пожарът край Харманли е овладян, но има притеснения от нови огнища

Пожарът край Харманли е овладян, но има притеснения за ново възпламеняване заради вятъра. Това каза директорът на пожарната комисар Николай Вълчев пред Би Ти Ви. Предстои наблюдение, но ни притесняват новите пожари, които ще възникнат, понеже ще има вятър и високи температури, добави той. Пожар на площ около 1000 декара възникна вчера между селата

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Родители правят подписка в защита на шефката на Музикалното училище

Група родители са направили подписка в защита на директорката на Средното музикално училище в София и ще я представят днес в Министерството на кутурата, което е принципал на учебното заведение. Това се разбра от репортаж на Би Ти Ви.   Директорката на училището Столина Добрева разказа пред телевизията,

Проверяват хотела, в който бяха двамата британци, починали от легионела

Проверяват хотела, в който бяха настанени двамата британци, починали от легионерска болест. Министерството на туризма ще инспектира хотела, заедно с Агенцията по храните, Здравната инспекция и Комисията за защита на потребителя, предава Нова тв. Според чужди медийни публикации двамата британци са се заразили именно в България.

Работниците от фирмата за вторични суровини в Дупница на протест

„Справедливост за Кольо“, лозунги с такъв текст носят работниците от фирмата за вторични суровини край Дупница, която се смята за виновна за пожара на магистрала „Струма“, предава Нова тв. Те протестират, за да защитят работодателя си Кольо Илиев. „Той е добър човек, осигурява ни прехрана“, казва една от протестиращите и отрича собственикът да е

Как училището да е удоволствие, а не мъчение

Репресивните мерки са отживелица, трябват забавления Преди време по Нова телевизия се появи репортаж за връщането на ромски деца в клас. Показаното беше впечатляващо и ярко контрастиращо на всички мерки, които се вземат при нередовно посещение в училище, включващи дори полицейска намеса. Оказа се, че няколко сърцати хора с чувство за мисия са

Слаб любовник, лош работник

За връзката между ерекцията и производителността на труда Всеки мъж на земята е преживявал засечка в леглото и ако твърди, че не е така, аз го смятам за лъжец, казва холивудската двезда Дани Трехо. На 75-годишна възраст той се съгласи да бъде рекламно лице на приспособление за увеличаване на ерекцията, за което се твърди,

Десет царства на линовете в България

Мистичната риба е един от най-големите деликатеси Линовете, линяците, калениците или блатните пъстърви са рибите с най-много имена у нас. Като прибавим и латинското му име Tinca tinca, става ясно защо това е най-мистичната риба. Вкусът на розовото ѝ месо е невероятен, по структура напомня дори крехката плът на калкана.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber