Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7560659 Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор) Електрически нашийник изнервил питбула, който нахапа стопанката си (Обзор) www.24chasa.bg
Питбулът е настанен в прют, съдбата му ще се реши от управата. КАДЪР: НОВА ТВ

Експерти съветват треньорите на кучета да се избират внимателно, много практикували без лиценз

“По разкази на свидетели с кучето е работено с електрически нашийник, който предполага то да се изнерви по някакъв начин и да реагира агресивно.” Това разказа в понеделник Нина Огнянова от организация “Вотан - нов живот за питбула” пред Нова тв.

В неделя питбул, взет за отглеждане от приют, нахапа стопанката си. Освен нея

пострадаха

приятелят ѝ

и треньорът

на животното

След нападението кучето избяга, а няколко полицейски коли блокираха движението по околовръстния път, за да го хванат. В крайна сметка то бе прибрано от “Екоравновесие” и отведено в приют в София.

Най-сериозно пострадалата млада жена е освободена за домашно лечение, след като раните ѝ били обработени от лекари в “Пирогов”.

“Питбулът бил изоставен в приюта миналата година от първите си стопани, които го гледали от бебе. Стопанката - младо, съвсем неопитно момиче, твърди, че кучето я ухапало. Питбулът е прекарал там 4 месеца, разхождан е от служители и доброволци и не е показал проблемно поведение”, каза Огнянова.

Животното е осиновено от приятеля на нахапаното в неделя момиче. Той потърсил треньор, който да превъзпита кучето, след като и той бил ухапан. Пред Огнянова свидетели разказали, че животното е било обучавано с електрически нашийник. Според нея този вид нашийници трябва да се използват много внимателно от професионалисти.

“Кучето не е

пускано в боеве

Явно предишната собственичка не се е грижила добре за възпитанието му и това е причина за поведението му”, казва пък Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

“Знам много малко за тези треньори, което ме кара изобщо да се съмнявам в способностите им”, допълва той.

“Съветът ми към хората, които си търсят треньор за проблемно куче, особено от по-едрите породи, е много внимателно да избират с кого да работят, да изискват някаква професионална квалификация и предишен опит със съответната порода, защото иначе се стига до такива инциденти”, обясни той.

Какво ще стане

с питбула, ще

реши управата

на приюта,

където е настанен в момента. Трябва първо да се види дали отново ще покаже агресия, коментира Огнянова. Според нея проблемите на кучетата идват още от лошото развъждане извън легитимните развъдници. По-късно идвала и ролята на стопанина.

“Това е и лош подбор на стопани, защото очевидно това момиче не е имало никаква подготовка да се справи с обучението на едно по-сериозно куче независимо от породата. Допуснало е то да излезе извън контрол, да реши, че е лидер вкъщи, да започне да проявява характер и да се стигне до изоставянето му”, казва тя за първата стопанка на кучето.

Александър Георгиев: Питбулът е порода, която не се подчинява лесно

Питбулът е подходящ за домашен любимец, ако се гледа, както трябва. Но това важи за всички кучета. Бих посъветвал всеки, който си взема куче, да се запознае с породата. След това да прецени дали е в състояние да се наложи над тази порода. Дори и да я познаваме, пак трябва да сме внимателни, съветва зоопсихологът Александър Георгиев.

Според него има кучета, които лесно се подчиняват, но и такива с по-силни характери. За такова, което се отглежда от бебе, има възможност да се направи т.нар. импринтинг - вживяване на животното с хора, реакцията му към тях да е нормална, да привикне още докато е малко.

Нормално е питбул да се вземе от човек, който има силата да го удържи, коментира той.

Ако жена не може да овладее куче физически, трябва сериозно да наблегне на възпитанието. Аз имам клиентка, която е 50 кг и има алабай, тежащ 65 кг. Пример е за това, че има ли контрол върху кучето, килограмите не са толкова от значение, обясни Георгиев. В практиката си е видял една от най-честите грешки на стопаните - кучетата да се възпитават като деца.

“Когато вземаме куче, трябва да започнем да го възпитаваме като куче, а не като дете. Когато вкараме човешки черти във възпитанието, се получават много проблеми. Най-често, ако кучето е отглеждано с твърде много любов, но без строгост, то прави проблеми. Ако е поставено като водещо от семейството, проблемите стават сериозни”, обяснява зоопсихологът.

“Има случаи, при които кучетата са били агресивни. Фактът, че това конкретно идва от приют, означава, че никой не е имал контакт с него. Това са първи стъпки на опознаване, говорим за отраснало куче, което трудно би се подчинило, както би се подчинило малко кученце. Куче, отглеждано при условия, в които е трябвало да се защитава или е било натискано повече от стопаните си, а след това осиновено от непознат, е нормално да влезе в защитен режим”, обясни още Георгиев.

На базата на известното до момента по случая с нахапаната от питбула си жена той коментира: “Тя не му е собственичка, взела го е няколко дни преди инцидента. Опитвала се е да го възпитава, сериозна грешка е да се позволява на вече отраснал питбул да се взема от някого, който няма понятие от породата. Тя е имала доброто желание, но определено питбулът не е куче, което позволява да бъде подчинявано лесно”.

Безстопанствени кучета бродят из села и тормозят жителите им, кметовете нямат полезен ход

Два големи песа в Миндя прибрани в приют, след месец може да ги върнат

Жена, нападната от домашно куче, получи инфаркт в центъра на Дебращица

В Рилци помияр нахапа чистачка на улицата

Често жители на села или вилни зони се страхуват да вървят по улиците заради свободно движещи се кучета - някои от тях пуснати от собствениците си, други - избягали от дворовете, за да търсят храна.

На 6 юни 5 кучета от породата “Кане корсо” разкъсаха млад мъж в софийското село Владо Тричков, излязъл от дома си, за да си купи кафе. Според местни жители животните били оставени без надзор от собственика им Йордан Карагьозов.

Историята провокира депутатите и те спешно приеха промени в Закона за ветеринарно медицинската дейност. Все пак са необходими усилията на собствениците на животни, местната и изпълнителната власт, за да се предотвратят драстичните случаи, зачестили напоследък.

Две едри кучета, които се разхождат свободно извън високите дувари на местен бизнесмен, довеждат до ужас жителите на великотърновското село Миндя с настървения си лай. Хората се страхуват да преминават покрай имота на предприемача, за да не ги нападнат четириногите - едното с тегло 18-20 кг.

“Има две кучета, които си позволяват да излизат. Трябваше да ги регистрираме според изискването на фирмата, сключила договор с общината да се грижи за безстопанствените кучета - да ги кастрира, обезпаразитява и т.н. Тях обаче никой не ги припозна като собственик.

Не са нападнали никого досега, но мен ме притеснява, понеже са две, към тях се присъединява и още едно - на англичани, които в момента не са в Миндя, и вече действа рефлексът на глутницата”, обясни кметът Иван Иванов.

Животните не са породисти. Бизнесменът ги прибрал от пътя, за да ги отглежда и да не гладуват. Казвал, че му било жал за тях.

Така вече втора година често са навън от имота и посрещат с лай всеки, който се приближи. По чудо няма пострадали от песовете, които са без каишка или намордник.

При кмета на селото вече има три жалби срещу страховитите животни.

“Водим разговори със стопанина повече от месец. Уговорихме, ако иска да ги гледа, нека да бъдат вътре в къщата, да нямат възможност да излизат или да бъдат вързани. Той се съгласява и после нищо не предприема”, разказва кметът. Той пише предписания до собственика и се кани, че ще направи всичко възможно кучетата да бъдат премахнати.

“След толкова усилия преди седмица дойде кола, взе ги и ги откара в общинския приют”, обясни Иванов. Той обаче се притеснява, че след като престоят около месец там и никой не ги осинови, отново ще бъдат върнати на мястото, откъдето са взети. Евтаназират се само агресивните.

Кметът разказва, че проблемът с кучетата е особено сериозен в Миндя през късната есен и през зимата. Тогава стопани от Еленския балкан пускат в селото по 10-12 четириноги месечно, напускайки вилите. Казва, че преди години, когато ловните дружинки имали право на отстрел извън селото, кметовете се справяли успешно с популацията на безстопанствените четириноги. “Сега за едно куче може да влезеш в затвора за по-дълго, отколкото, ако си убил човек”, казва Иванов.

През април 56-годишна жена от пазарджишкото село Дебращица получи инфаркт, след като беше нападната в центъра на селото от домашно куче. Случайно преминаващ жител на селото, станал неволен свидетел на инцидента, прогонил кучето и извикал Бърза помощ.

След инцидента кметът на Дебращица Латинка Вълчева съобщи, че същото куче нападнало и дете седмица преди това. Възрастни жители на селото тогава заявиха, че се страхуват от кучето и не смеят да излизат сами на улицата. За случая бяха сезирани полицията и ръководството на община Пазарджик.

“Вече нямаме проблеми. Жената, която получи инфаркт, се възстанови. Стопанинът на кучето започна да го връзва и да не допуска то да излиза извън двора”, съобщи пред “24 часа” кметицата на Дебращица Латинка Вълчева.

Преди седмица домашно куче ухапа жена през оградата в благоевградското село Рилци малко преди обед.

65-годишната Цветанка Бакалска помагала на сина си да чисти улици и тротоари в селото. Мъжът бил нает по програма за временна заетост на хора с увреждания. Пенсионерката се навела до оградата на двор, за да събере боклук.

През това време домашното куче си подало главата през телената ограда и ухапало жената. Оказана ѝ е медицинска помощ.

“Вероятно се е приближила до мрежата и се е навела, което е довело до инцидента, за щастие, се е разминала леко”, коментира кметът на Рилци Живко Чукарски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 0° до +19°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Добрич, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Разград, Со;остра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик

Снимки facebook.com/Meteobalkans. Автор Цветан Станков

АПИ: В района на Витиня има мъгла и обилен сняг, шофирайте внимателно

Шофьорите да си движат с повишено внимание по АМ "Хемус" в района на Витиня поради мъгла и обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на

ГЕРБ иска от Нинова да назове бизнесмените, искали да овладеят БСП заедно с Борисов

ГЕРБ иска от Нинова да назове бизнесмените, искали да овладеят БСП заедно с Борисов

ГЕРБ иска от Корнелия Нинова да назове бизнесмените, които заедно с Борисов/Бойко/ искали да овладеят БСП. Това обявиха на извънреден брифинг в централата на партията Александър Ненков и Делян Добрев. Реакцията дойде след изказване по-рано днес на лидера на левицата по времето на парламентарния контрол

72-годишен мъж от Шумен е загинал
при тежката  катастрофа на пътя София - Варна (Обновена)

72-годишен мъж от Шумен е загинал при тежката катастрофа на пътя София - Варна (Обновена)

Тежка катастрофа на пътя София - Варна, в района на Севлиево, отне човешки живот. Информацията потвърди директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово - д-р Георги Шандурков. При челен сблъсък между лек и товарен автомобил е загинал 72-годишен мъж от Шумен. Водачът на леката кола - 48-годишна жена от София

Ема Хопкинс и Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Радев говори с посланика на Англия за правата на сънародниците ни след Брекзит

Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участва и Мартин Харис, директор за Източна Европа и Централна Азия към Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Провеждането на предстоящата среща на върха на НАТО в

Васил Димитров СНИМКА: Фейсбук/Съюз на артистите в България

Поклонението пред актьора Васил Димитров ще е на 24 ноември

Поклонението пред актьора Васил Димитров ще бъде на 24 ноември, в 12.30 часа в църквата "Свети Седмочисленици", съобщиха от Нов български университет. Големият актьор, режисьор и театрален педагог почина на 21 ноември на 85-годишна възраст, предава БТА. Роден в София през 1934 г, той завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1958 г

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

"168 часа": В края на 1990 г. Тодор Живков пита финансист: Къде са парите за пенсии?

"168 часа": В края на 1990 г. Тодор Живков пита финансист: Къде са парите за пенсии?

Аз оставих хазната пълна, какво направихте с тях, недоумявал бившият Първи Превъртени са за няколко дни през руски банки, след което инфлацията ги “изяжда” След промените над $2 млрд.в осигурителния фонд изчезват Краят на 1990 г. Тодор Живков се вози в автомобил и чува по радиото, че няма средства в бюджета и няма пари за пенсии

Валери Симеонов СНИМКА: Архив

БСП призовава Валери Симеонов да се оттегли от поста заместник-председател на Народното събрание

"Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста", се казва в позиция на ПГ на "БСП за България" относно избора на Симеонов за заместник-председател на Народното събрание, предава БТА

Футболният съдия Диян Димитров даде живот на трима.

Сестрата на футболния съдия Диян Димитров седмица събирала сили, за да дари бъбреците и черния му дроб

Не беше лесно, но аз съм лекар и не позволих на емоцията да вземе връх над разума. Дадох си сметка, че нашата загуба може да предотврати мъката в някое друго семейство, казва д-р Надежда Желева Коледен футболен турнир организират в Силистра в негова памет Какво е да вземеш решение и да дариш органите на близък човек, за да спасиш животът на друг

Данаил Кирилов СНИМКА: Архив

Данаил Кирилов за избора на главен прокурор: Няма за какво да се извинявам

Правосъдният министър Данаил Кирилов не намира основание да се извинява, след като бе призован за това с писмо на над 150 съдии по повод заседанието на пленума на ВСС по избор на нов главен прокурор. Писмото на съдиите не било включено в дневния ред на ВСС, тъй като то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред

Село Стойките Кадър: pamporovo.me

В Смолянско заваля първият сняг (Обновена)

В района на Рожен, Стойките и високите части на Смолянска област вали сняг, според информация от Областната администрация, предава БТА. Сняг заваля днес следобед и в Пампорово, съобщиха от курорта. Връх Снежанка побелява от първия за сезона снеговалеж. Снегопочистващи машини на новата фирма, която ще извършва зимната поддръжка на републиканската

СНИМКА: Архив

Асоциацията на прокурорите: Фалшиви новини създават изкуствено напрежение между съда и прокуратурата

Асоциацията на прокурорите в България изпрати апел до медиите по повод изпратеното до членове на висшия съдебен съвет, президента Румен Радев и инспектората на Висшия съдебен съвет отворено писмо на съдии /основно представители на една от съсловните организации на съдиите в България/. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber