Как Данчо Релето ще прати в затвора до гроб Любо Гребеца от Наглите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7558800 Как Данчо Релето ще прати в затвора до гроб Любо Гребеца от Наглите Как Данчо Релето ще прати в затвора до гроб Любо Гребеца от Наглите www.24chasa.bg
Любомир Димитров-Гребеца

Приятелството между двамата отдавна е история, от години

те са смъртни врагове. Предстои да се произнесе и ВКС

37-годишният Любомир Димитров-Гребеца е на път да го отнесе най-тежко от всичките си някогашни приятели от групата за отвличания Наглите. За разлика от останалите трима - Прокопи Прокопиев- Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи и Даниел Димитров-Релето, които в най-лошия случай ще напуснат Софийския затвор след около 8 години, той може да остане зад решетките до гроб.

Само преди дни Софийският апелативен съд потвърди като втора инстанция доживотната му присъда за убийствата на Юлиан Лефтеров-Кокошката, известен в медиите и на полицията като Кунгфуто, и на Иван Пайнавелов-Сапата.

Всъщност Любо Гребеца

пръв проговаря

за отвличанията

на Наглите

Това обаче не го превръща нито в защитен свидетел, какъвто стана Валентин Михайлов-Ихтиманския, нито му издейства по-лека присъда. Напротив, закован е за двете убийства благодарение на показанията на приятеля си Даниел Димитров-Релето, който разказва пред разследващите за екзекуциите. После потвърди думите си пред Софийския градски съд и пред апелативния. Приятелството между двамата отдавна е в миналото.

В затвора Гребеца, който на два пъти поиска условно предсрочно освобождаване, докато делото за убийствата вървеше в градския съд, не си губи времето. Той е на крачка да задмине по цитиране на алинеи и параграфи от Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс друг виден затворник - осъдения за убийството на Яна Николай Русинов-Чеци. Не е изключено именно Чеци да го е въвел в дебрите на правото.

Юридическите си знания Гребеца разкри в пълния им блясък пред апелативния съд, където в продължение на

петнайсетина

минути

изброяваше

алинеи и правеше

искания

за призоваване на нови свидетели. Отказа се и от адвокатите си. Това обаче не му помогна. Сега предстои да демонстрира правни знания и пред върховните магистрати.

Основните герои в кървавата история отпреди 10 години, за която Гребеца получи най-тежкото наказание, са още Сапата, Кокошката, Данчо Релето и неизвестен с маска, чиято самоличност досега не е разкрита.

Мъжете се познават от години и минават за приятели. Най-близки, “нещо като братя”, били Сапата и Релето.

В края на 2008 г. компанията замисля да инсценират отвличане на Кокошката, за да вземат откуп от заможния му вуйчо Александър Чонков. По това време роднината живее в Келона, Канада. Планът е Сапата и Гребеца уж да нападнат Лефтеров пред дома му на софийската улица “Плана планина”. По ирония на съдбата трупът на Кокошката ще бъде заровен именно в Плана. Релето кара колата, а задачата на мнимата жертва е да им даде знак, че ги приближава.

На 8 януари 2009 г. към 17 ч Гребеца и Релето отиват в кв. “Лозенец” при Сапата и мъж, когото Релето твърди, че не познава. Четиримата се качват в сив джип “Мерцедес” с полицейска лампа. Когато стигат до блок 6 на ул. “Плана планина”, слагат маски и остават в джипа да чакат сигнала на Кокошката. След 30-40 минути той звъни 2 пъти от джиесема си на Сапата. После си паркира мерцедеса до блока и трима маскирани го нападат.

“Не мърдай!”, вика единият, другите му слагат белезници и го мятат в багажника на джипа. С “товара” Гребеца и Релето поемат към Бистрица. Сапата и маскираният ги следват с втора кола. Спират на черен път между Бистрица и Симеоново и Кокошката звъни на вуйчо си. Казва му, че е отвлечен, но да не се обажда в полицията, а да чака есемес от похитителите за откуп. После прекъсва разговора. Неочаквано обаче планът се пропуква.

Въодушевен от “успешната реализация”, Кокошката обявява колко добре се получило, че отвличането ще бъде видяно от много хора, защото в кооперацията има камери. Споменаването на камери вбесява останалите и те гневно го питат защо не ги е предупредил.

Лефтеров настоява, че им е казал и че техниката е част от схемата за “отвличането”. Избухва спор с крясъци и взаимни обвинения. Мъжете са силно притеснени.

Най-бесен е Гребеца, който налита да бие приятеля си. След като отнася няколко удара, Кокошката иска да си тръгне, но е спрян.

Сапата и непознатият с маската потеглят с колата, а Гребеца увива сребристо тиксо около очите на Кокошката и го затваря в джипа. Сяда до него и казва на Релето да кара към Железница. Джипът спира в м. Елата между селата Плана и Железница. Наблизо светят фаровете на колата на Сапата. Маскираният също е там.

В гората вече бил изровен трап. Кокошката е завлечен и хвърлен в него. Според обвинителната теза Гребеца вади пистолет “Браунинг” и стреля 2 пъти в главата на Кокошката. После затрупва тялото с пръст, качва се в джипа и с Релето се връщат в София.

В следващите дни

богатият вуйчо

получава

обаждания

за откуп

Преговорите се водят близо месец, родителите на Кокошката се молят синът им да е добре. Пред тях Релето се преструва, че нищо не знае. Даже безцеремонно уверява: “Ще ги намерим тия гадове, ще ги убием.” Накрая Александър Чонков оставя откуп от 40 000 евро под микробус в Бояна, но племенникът му така и не се появява.

Трупът на 34-годишния Юлиан Лефтеров е изровен на 8 януари 2010 г. в Плана - на място, където той е ловувал с баща си. На другия ден в съседната местност Умни дол е намерен и трупът на Сапата с куршум в лявото слепоочие.

Той е застрелян с “Макаров” с нестандартна цев при твърде неясни обстоятелства. Съдът приема като основен мотив “неразрешен финансов спор” за джип БМВ Х5 на цена 145 хил. лв.

Гребеца искал да го купи от братовчед на Сапата, който пък трябвало да бъде гарант по вноските. Купувачът плаща около 20 хил. лв. и спира, после автомобилът изчезва и е обявен за откраднат, а Гребеца престава дори да вдига телефона си при позвънявания от продавача.

На 12 април 2009 г. Сапата оставя джиесемите си вкъщи, излиза без връхна дреха и не се връща. Отишъл е в местността Косанин дол край Бистрица. Там на черен път били Гребеца, Релето и мъж с маска. Гребеца

стрелял в

главата на

Сапата, докато

двамата стояли

зад джип

Релето седял в колата. След изстрела мъжът с маската излязъл, видял трупа и се разкрещял на Гребеца.

После обаче му помогнал да сложи Сапата в джипа и да заличи следите.

Пайнавелов е обявен за издирване на 15 април 2009 г. по молба на сестра му Кристина.

Гребеца твърди, че не е убивал, макар да имал “известно участие в събитията”. Отрича вражда със Сапата заради лизинговия джип.

“Това са глупости и всички го знаят.” На разпита на Релето е много активен в задаването на въпроси.

Той дава и обяснения пред съда, в които отрича да е убивал когото и да е.

Допреди време Гребеца бе на по-лек режим в затвора в Казичене, защото присъдата му по делото “Наглите” бе най-лека - 10 г. Останалите трима са осъдени на 18 г. решетки.

Наказанието му за отвличанията изтече през лятото на м.г. 3 месеца преди да излезе на свобода, получи доживотната са присъда, която бе потвърдена и от апелативния съд. Сега последната дума има ВКС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Брутален педофил, насилвал 9-годишната си дъщеря, в затвора за 10 г.

10 г. затвор постанови Бургаският окръжен съд за 35-годишния Живко Петров от айтоското село Караново. Той бе признат за виновен, че от ноември 2017 г. до 17 март, 2018 г. многократно е изнасилвал 9-годишната си дъщеря. Присъдата е постановена по реда на съкратеното следствие, а наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в

15 месеца ще лежи в затвора мъж, запалил къщата на бившата си жена

Районен съд -  Дупница, под председателството на съдия Ели Скоклева, призна подсъдимия Г.Д.Г. за виновен в умишлен палеж на къща с гараж в Кочериново и му наложи наказание- една година и три месеца затвор при първоначален "общ" режим на изтърпяване. На 19 юли 2015 г. Г. Г. е запалил еднофамилна, едноетажна къща с гараж в  Кочериново,

Изгоря магазин в добричкото село Дъбрава

За пожар в магазин за хранителни стоки в село Дъбрава, област Добрич, е получено съобщение на 14 октомври, около 03:30 ч. – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Огънят е унищожил търговската част на обекта. По случая е образувано досъдебно

Изправят на съд клошар, свил карта на пациент в Горна Оряховица и изтеглил 530 лв.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу клошар, теглил пари от чужда дебитна карта, предадоха от държавното обвинение.   Мъжът живеел сам в изоставена сграда в Горна Оряховица. На 02.09.2018 г., рано сутринта отишъл да си вземе кафе от автомат, но нямал пари и решил да открадне нещо от болницата, която била близо

Хулиган отива на съд за побой на ученик във великотърновска дискотека

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за хулиганство. Обвинението срещу К.А. е за това, че на 28.06.2019 г. в гр. Велико Търново, в дискотека, чрез нанасяне на удари с юмруци в тялото, умишлено причинил на 18-годишен ученик лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето като деянието е

Мъж простреля куче в Кърджали

68-годишен мъж прострелял с пневматичен пистолет куче и причинил увреждане на животното в Кърджали, съобщават от полицията. В управлението постъпила жалба за случай на 11 октомври, когато 68-годишен мъж прострелял с пневматичен пистолет куче и причинил увреждане на животното. Инцидентът станал във вилната зона "Сердика" в областния град

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Хванаха подпалвач на сграда в стопански двор във Воден

За часове служители от ОДМВР - Ямбол разкриха извършител на палеж. Разследването започнало в ранните часове на 7 октомври, когато минути след полунощ в РСПБЗН- Елхово бил подаден сигнал за горяща сграда в стопанския двор на село Воден, съобщи БТА. След приключване на пожарогасителните дейности на местопроизшествието и извършен оглед е образувано

Задържаха мъж, спукал гумите на няколко коли пред блок в София

Постоянна мярка "задържане под стража" е наложена на 47-годишен, увредил леки автомобили на 11 октомври в столичния квартал "Стрелбище". Както съобщихме, на посочената дата, към 20.30 часа, на ул. "Траянови врата" бяха спукани гумите на няколко автомобила, паркирани пред жилищна кооперация. Това съобщиха от МВР

Кола помете 78-годишна на зебра в Пазарджик

Възрастна жена е била блъсната на пешеходна пътека на централния бул. "България" на Пазарджик, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Пострадалата е с фрактура на рамото, но без опасност за живота, съобщиха от областната болница в града. Инцидентът е станал около 10ч. във вторник, когато 78-годишната Люба С.

Задържаха трима в Ловеч за притежание на наркотични вещества

Трима мъже са арестувани в Ловеч вчера, след като у тях са били открити наркотични вещества, съобщиха от полицията. Криминалисти от ОД МВР и РУ-Ловеч спрели за проверка лек автомобил "Мерцедес", управляван от 31-годишен мъж от Ловеч и двама пътници на 30 и 28 години, също от Ловеч. При претърсване на автомобила полицаите се натъкнали на

Убиец отърва доживотния затвор заради съкратеното производство

23-годишният Тодор Тодоров се размина с доживотна присъда, "благодарение" на съкратеното събедно производство. Състав на Варненския окръжен съд му определи най-тежкото наказание за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, но бе задължен да намали присъдата му на 25 години затвор

Запорираха имущество за над 310 милиона лева на Арабаджиеви

Антикорупционната комисия поиска обезпечителни мерки на имущество на стойност над 310 милиона лева върху имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица. Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ. Причината за искането на комисията е образувано производство по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за участие на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber