Часовете за кормуване - от 31 на 42, ще се кара и по магистрала

https://www.24chasa.bg/novini/article/7555135 Часовете за кормуване - от 31 на 42, ще се кара и по магистрала Часовете за кормуване - от 31 на 42, ще се кара и по магистрала www.24chasa.bg
Кандидатите за шофьори ще се движат и в тежък трафик, за да придобиват умения за шофиране в града.

Предлагат кандидат-шофьорите да се движат и в тежък трафик, за да свикват с натоварването

Часовете за кормуване да се увеличат от 31 до 42. Около това предложение се е обединила работна група, чиято цел е да прегледа учебната документация за обучение на кандидат-шофьори.

В нея участват представители на образователното, транспортното и вътрешното министерство, на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, на висши учебни заведения, на браншови организации, на неправителствения сектор и др., съобщават от агенцията.

Това би трябвало да доведе и до промяна на методиката за обучение, тъй като сега в нея не са записани конкретни изисквания за продължителността на курса.

Работната група е разписала и разбивка на часовете.

Предвижда се

6 часа кормуване

извън населено

място, от които

3 часа по

магистрала,

по скоростен път или с интензивен автомобилен трафик. Подобно изискване се залага за първи път - досега управлението на магистрала или скоростен път изобщо не е било включено в изискванията за провеждане на шофьорските курсове и се е организирало само при инициатива от страна на инструкторите.

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка, каза, че очаква карта от КАТ на интензивни места с пътнотранспортни произшествия, за да може да се съобрази кормуването извън градовете с тях. И даде пример с Бяла.

Предлагат се и поне 10 часа обучение за създаване на умения за управление в населено място с голяма натовареност на движението.

Нощното кормуване или управлението при намалена или ограничена видимост, което сега също не се прави, да е минимум 2 часа, е записала работната група.

Учебната документация ще влезе в сила заедно с нов механизъм на контрол от страна на изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, за да се гарантира, че тези минимални часове по отделните компоненти ще бъдат спазвани, съобщават от агенцията.

Паралелно с увеличаване на часовете за практика се предвижда

намаление на

задължителните

часове за

теоретична

подготовка

В момента те са 40, предлага се да станат 26.

Предполага се, че при подобен подход не би следвало да има съществено увеличение на цените на шофьорските курсове. Това мнение било изказано и от представителите на центровете по автообучение.

Промените се правят, за да бъдат обвързани часовете по практическо обучение на шофьорите от категория В с конкретни умения.

Агенцията оповестява и данни от анализ на пътно-транспортните произшествия през 2018 г. Той показва, че смъртността сред водачите между 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали шофьори, а тенденцията е за нарастване на негативната статистика.

Основните разисквания са били с колко часа точно да бъде увеличена практиката. Част от участниците са предложили 45 часа. Надделял подходът за по-умереното им увеличение.

Спорен въпрос е било провеждането на обучение на симулатор. Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и част от работната група са подкрепили идеята да се допусне тази възможност за 4 часа кормуване. Мнозинството от участниците в дискусиите били против и

симулаторът

е отхвърлен

Представители на бранша на автоучилищата заявиха, че не е включено и обучение на полигон.

Курсовете може да поскъпнат и

до 1000 лева с новите изисквания

Увеличението на часовете за кормуване ще доведе и до поскъпване на шофьорските курсове.

Председателят на Съюза за авто-мотоподготовка Йонко Иванов направи следната сметка. 11 часа повече правят още 150-200 лева. Средната цена на курсовете, които действително обучават кандидат-шофьори, е 700-800 лв. Така че обучението ще доближи 1000 лв.

Разбира се, има и курсове по 250 лв., но това е несериозно, казва Иванов и допълва, че при тях се записвали все по-малко курсисти, защото стигали и до сумата, която биха платили в нормална автошкола, след като бъдат скъсани 4-5 пъти.

Иванов каза още, че има предложение за отпадане на вътрешните изпити, тъй като някои недобросъвестни автоинструктори изкарвали пари и от това. Целта на подобни предложения била

цената на курса да

включва всичко и

евентуално да се

запази до 800 лв.

По повод на часовете за кормуване на магистрала експертът казва, че докато излезе учебният автомобил извън София, то трите часа ще са минали.

Предлага се при теоретичното обучение от листовките да отпаднат въпроси от типа за мощността на мотоциклети и мотопеди, които по никакъв начин не подобряват знанията на любителите шофьори. Те може да бъдат в сегмента за обучение на мотоциклетисти.

Подобни въпроси може да бъдат заменени от такива, които имат значение за поведението на пътя и познаването на правилата за движение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Бордът по туризъм: Време е да се отделят повече пари за реклама (Обзор)

Сега е време да се отделят повече средства за популяризиране на България като място за туризъм в чужбина. Така дестинацията ще стане по-разпознаваема и търсена за четири сезона в предлагането на конкурентен продукт с много добро съотношение между цена и качество. Това са заявили от ръководството на Националния борд по туризъм,

Толсистемата тръгва с тестова цена 12-14 ст./км (Обзор)

Отстъпката за пропътувани километри стига до 30% При тестовото стартиране на толсистемата на 16 август най-вероятната тарифа ще е 12-14 ст. на километър за камион над 12 тона с 3 оси и с екокатегория Евро 6. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков след второто поред заседание на обществения консултативен съвет по

"Дау Джоунс" с нов рекорден връх на Уолстрийт

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията във вторник без ясно изразена посока, въпреки че индексът на сините чипове "Дау Джоунс" успя да достигне пореден рекорден връх, като финансовите отчети за второто тримесечие на три от най-големите банки в САЩ и важни макроиндикатори обрисуваха смесена картина за икономиката и за сектора на

„Практикер” изгражда търговски център в Шумен

Наематели ще бъдат магазини за дамскa, мъжка и детска мода, за спортни облекла и дрогерия Първа копка за нов търговски център в Шумен направиха кметът Любомир Христов, управителят на „Ел Си Уайкики Ритейл Би Джи” за България, Гърция и Северна Македония Владислав Танчев и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” Тодор Белчев,

Разработват концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото в София

Разработваме концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото. В момента се работи по предложения за кварталите „Овча купел“ и „Горна Баня“. Започваме тестове на малки 6-метрови автобуси, преди да обявим поръчка за закупуването на 30 броя. Целта ни е да сме готови заедно с пускането на 4-километровия участък от третата линия,

SOpharmacy отваря аптеки във Варна, предлага продуктово разнообразие и потребителско изживяване

Отвори врати първата аптека на SOpharmacy във Варна. Компанията идва в града с висок стандарт за продуктово разнообразие, достъпна грижа за здравето, лично внимание и обслужване. Първата аптека в морската ни столица се намира в кв. „Левски”, ул. „Дубровник” 39. Предстои откриване на още два обекта до края на годината.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Тол системата тръгва с 12-14 стотинки на километър, тестово

12-14 стотинки на километър за камиона над 12 тона с 3 оси ще бъде цената, с която ще тръгне на 16 август националната тол система, това съобщи след заседанието на Консултативния съвет за въвеждането на тол системата зам-министърът на регионалното развитие Николай Ненков. "Тези пари няма да се събират от превозвачите до март догодина,

Инвестбанк успешно мигрира системите си към нова технологична платформа

Банката работи по проект за обновяване на АТМ мрежата си с модерни мултифункционални устройства. Инвестбанк АД стартира успешно експлоатацията на основната банкова система „Банкер“ и свързаните с нея картова система и системата за интернет банкиране върху нова клъстърна среда и новата версия на ORACLE – 12.

Дзин Лицюн: Качеството е най-важно за развитието на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

В своето развитие Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) се придържа най-вече към принципа за „качество" и не преследва сляпо високи показатели, заяви в интервю за агенция „Синхуа" нейният президент Дзин Лицюн, предава Радио "Китай". Когато оценява инвестиционните си цели банката отчита три фактора: финансова,

Чехия се справила с африканската чума като избили всички прасета без мерки за биосигурност

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан обмениха информация за предприетите мерки срещу африканската чума. Това обявиха от дирекцията "Връзки с обществеността" към министерството. „Чехия се справи успешно със заболяването след като приложи редица мерки,

КЕВР обсъди десетгодишен план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз"

Десетгодишен план за развитието на мрежите на "Булгартрансгаз" ЕАД за периода 2019 - 2028 г. бе разгледан днес на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. В плана е записано, че приоритетните дейности за развитие на инфраструктурата на "Булгартрансгаз" ЕАД за периода 2019 - 2028 г.

Токуда Банк АД публикува Годишния финансов отчет за 2018 г.

Токуда Банк АД публикува на своята интернет страница Годишния финансов отчет за 2018 г. и Годишно оповестяване за 2018 г. съгласно чл. 70 от ЗКИ и част VIII от Регламент на ЕС 575/2013:

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber