За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553132 За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 лв. За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 лв. www.24chasa.bg
Демонстрация на машина за гласуване Снимка: Архив
Демонстрация на машина за гласуване Снимка: Архив

ЦИК: Ако останат 6000 устройства, отчитането ще се забави, трудно ще се броят преференциите за общински съветници

Близо 40% от протоколите на секциите с машинно гласуване на отминалите европейски избори през май съдържат грешки при отчитането на действителните гласове или преференциите. Тези несъответствия не са довели до промяна на резултатите от вота както при разпределяне на мандатите, така и при пренареждане на кандидатските листи според преференциите. Не такава обаче може да се окаже ситуацията на местните избори наесен, ако остане предвиденото в Изборния кодекс машинно гласуване в 6000 секции.

Това предупреждава Централната избирателна комисия в анализа си за евровота, на който бе тествано как работи масово машинното гласуване. На предишните евроизбори през 2014 г. имаше само експериментално такова в 100 секции. Сега устройствата бяха 30 пъти повече, а вотът - реален.

Осигуряването на

3000 устройства

за гласуване

струваше

7,5 млн. лв.

без ДДС, машините бяха взети под наем.

Още преди насрочването на вота ЦИК прати писма до Българския институт за стандартизация, Българския институт по метрология, ДАНС, Държавна агенция “Електронно управление”, Държавна агенция по метрология и технически надзор и до МВР да направят одит и сертифициране на машините. Всички те отказаха. После ЦИК прати писмо до МС да посочи орган, който да направи това, но отговор не беше получен. В крайна сметка след молба от ЦИК експерти от БАН и СУ направиха одита, но от ЦИК признават, че това се е случило буквално в последния момент поради големия брой машини, документи, кратки срокове и непредставяне в срок на нужните данни от изпълнителя. Окончателният доклад е приет едва на 24 май. Това се е случило непосредствено преди транспортирането на устройствата до секциите. Именно липсата на държавен орган, който да сертифицира машините, е сред проблемите, които според ЦИК трябва да бъдат уредени законово. Така ще се гарантира сигурността на този вид гласуване.

Комисията посочва, че е имало затруднения при координацията между всички институции и представителите на доставчика на машините, че на много членове на секции им се е наложило в деня преди вота да чакат дълго доставката на устройствата, както и че е имало проблеми с обучението на СИК.

Така в крайна сметка при 3000 секции на 26 май с машина са гласували 158 967 избиратели, или 7,59% от всички участвали на евровота. В секциите с машинен вот само 27,7% са гласували с тях, а 72,3% са предпочели традиционната хартиена бюлетина. Така цената на 1 машинен глас възлиза на 59 лв., тоест похарчени са 9,4 млн. лв. за осигуряване на вота с устройствата за 158 967 избиратели. Това прави тази форма на гласуване неоправдано скъпа. За сравнение: цената на глас с хартиена бюлетина е 0,77 лв. - 1,4 млн. лв. разходи при гласували над 1,9 млн. избиратели, са изчислили от ЦИК.

В 146 секции с машинно гласуване, или 4,9%, няма нито един избирател, ползвал устройствата. В 295 секции, или 9,9%, машинно са гласували под 10 избиратели. В 26 секции не е отчетено машинно гласуване, като в 10 то изобщо не е стартирало, в 4 е прекъснало поради проблеми с устройствата и др. В 77 секции са установени несъответствия между данните от машините и попълнените в протокола за разпределението на гласовете по листи. В

1139 секции има

разминавания

между данните

от машините

и тези в протокола за преференциите. Общата разлика в преференциите на национално ниво е 4168. От ЦИК предупреждават, че при 6000 машини за гласуване наесен цената на вота ще е доста по-висока, но не се наемат с конкретна цифра.

“Спецификата на местния вот изисква специфична и уникална настройка на машините за отделните секции, тъй като на места ще трябва да се настроят за 3 вида бюлетини, на други - за 4. Бюлетините ще са 265 вида за общински съветници, 265 вида за кметове, 35 вида за районни кметове и 3187 вида за кметове на кметства”, пише в анализа.

ЦИК предупреждава, че може да има сериозни затруднения още на първия тур на местния вот при преброяването на преференциите за общински съветници. А “повечето машини вероятно ще доведат и до повече несъответствия и грешки в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултатите”. Комисията прогнозира, че ще се удължи времето за отчитане на вота, и предупреждава, че за балотажа машините трябва да бъдат върнати в централния склад, да се пренастроят с актуалните бюлетини, пак да се сертифицират и да се върнат обратно по места.

От ЦИК напомнят, че законодателната уредба е пестелива относно отговорностите за машинния вот, което, макар и въведено в Изборния кодекс още през 2014 г., на практика е влязло в сила 5 г. по-късно. ЦИК настоява за яснота кой ще произвежда машините и дали това ще е държавна политика. В случай че те се купуват, комисията предлага Министерският съвет да отговаря за организацията по придобиването, актуализирането на софтуера за всеки вид избори, транспортирането до секциите, наемането на складове, както и за съхраняването между избори.

За 5 г. процентът на избирателите, гласували с машини, не се е увеличил, а е намалял, отчита комисията. А до 31 март 2020 г. трябва да приемат пътна карта за експериментално дистанционно гласуване.

Именно такова -

от компютъра

вкъщи, поискаха

над 1,8 млн.

избиратели

на националния референдум през 2015 г. Тогава на въпроса “Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдуми?” с “Да” отговориха 69,5%. Електронното дистанционно гласуване е различно от вота с машини. То става чрез компютър или смартфон и не е нужно да се ходи до секцията. Сред основните му предимства е, че ще облекчи българите в чужбина и ще даде възможност на повече хора да упражнят правото си на глас.

ДПС против отмяната на машините за вота, иска такива и за броенето

На местните избори наесен няма да има машини за гласуване. Това решиха депутатите от правната комисия, които с 12 гласа “за” и 9 “против” приеха промени в Изборния кодекс на първо четене. Те бяха внесени от ГЕРБ, ОП и “Воля” и предвиждат отпадането на машините за местни и парламентарни избори. Против бяха БСП и ДПС.

Не подкрепяме отмяната на машините за гласуване и искаме въвеждането на машини за броенето на бюлетините, каза зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев. Той обясни, че е участвал във всички избори от 1990 г. насам и най-тежкият проблем е броенето на бюлетините в секционните комисии (СИК). Там, освен некомпетентност, се извършват манипулации на вота - от дребни балкански хитринки до много тежки манипулации, обясни той.

Машинното гласуване на тези избори бе съзнателно компрометирано, критикува Цонев. И предупреди ГЕРБ, че ако на следващите парламентарни избори няма машини, а само броене в СИК, ще срещнат сериозен отпор. Колегата му Хамид Хамид пък обяви, че “държавата е отишла за гъби” на евровота и затова е имало проблеми с машините. Правителството изпълни всичките си ангажименти, отвърна му правосъдният министър Данаил Кирилов, който в началото на заседанието изрично уточни, че участва в лично качество и не ангажира МС с позицията си. Винаги когато сме действали политически конюнктурно, сме допускали правни несъответствия, обясни Кирилов защо смята, че разписването на текста в кодекса за машини и на местния вот е грешка.

Отказът от машинно гласуване е крачка назад от прозрачността и модерността, все едно от дигиталния век да се върнем в каменната ера, критикува омбудсманът Мая Манолова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бойко Борисов

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Словакия

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Словашката република Петер Пелегрини по повод трагичната катастрофа край Нитра на 13 ноември 2019 г., отнела живота на много хора и причинила огромно страдание. Това съобщиха от правителствената информационна служба

Станислав Владимиров

Кметът на Перник: Комуникацията ми с премиера е по-добра отколкото с шефа на ВиК

„Ние сме на скрит воден режим от няколко месеца, без да е обявен официално от властите. Във високите квартали на Перник няма достатъчно налягане. Изправени сме пред една голяма криза. Язовир „Студена” в момента е в много критичен минимум. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA кметът на Перник Станислав Владимиров

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще посети Света гора

Държавният глава Румен Радев ще бъде на 15 и 16 ноември на посещение в Света гора, съобщиха от прессекретариата на президента. Българският президент ще посети административния център на Света гора – Карея, където ще проведе среща с протоепистата йеромонах Стефан и духовното ръководство. В Света гора Румен Радев ще посети и българската духовна и

Елена Йончева

Елена Йончева: Случаят "Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България

Днес, 14 ноември, в интервю за предаването „12+3“ на радио „Хоризонт“, евродепутатът от групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Елена Йончева коментира скандала „Ало, Банов съм”. Да припомним, че в началото на тази година, Йончева пycнa автентични зaпиcи, oт който cтaвa яcнo ?a?, по времето, когато е бил зам

Кадър: Нова телевизия

3 катастрофи с тирове станаха на пътя към Дунав мост 2

Три катастрофи с тежкотоварни автомобили станаха в четвъртък следобед за няколко минути по пътя за Дунав мост 2. Първият сблъсък се е случил малко след Околовръстния път на Монтана, в посока Видин. На мокър път, тир е поднесъл и е паднал в дълбоко дере. Шофьорът е бил заклещен в кабината. Той е откаран в монтанската болница без сериозни

Боил Банов

Боил Банов за Ларгото: Моята е здрава карловска глава, не пада лесно

Казусът с Ларгото не е случаен, ще сезирам прокуратурата. Това каза днес министърът на културата Боил Банов на прескоференция в министерството. В началото на годината от БСП обвиниха, че Министерството на културата е опростило 700 хил. лв. на фирми-строители на етапи от Ларгото като неустойка за забавено изпълнение

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Розалина Апостолова. Снимка РАДКО ПАУНОВ

Известната адвокатка Розалина Апостолова почина след масивен инфаркт

Известната адвокатка Розалина Апостолова е починала след масивен инфаркт, съобщава trafficnews.bg. Това стана ясно по време на делото в Окръжен съд – Пловдив срещу убиеца от Куртово Конаре – Илиян Рангелов, чийто защитник бе именно Апостолова. Розалина Апостолова водеше едни от знаковите дела не само в София, но и в града под тепетата

Румен Радев

Румен Радев поднесе съболезнования на словашкия си колега заради катастрофата край Нитра

Президентът Румен Радев поднесе съболезнования на словашкия си колега Зузана Чапутова по повод жертвите на катастрофата край град Нитра. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до президента на Словашката република Зузана Чапутова по повод жертвите, сред които и деца

Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

Борисов ще участва в Четвъртата среща на върха в Солун

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Гърция за участие в Четвъртата среща на върха в Солун. Форумът е под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос и ще се проведе на 14 и 15 ноември. На срещата ще бъдат и премиерите на Гърция и Република Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова се срещна с посланика на Съединените американски щати в България Н. Пр. г-жа Херо Мустафа. Снимка БСП

Корнелия Нинова се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова се срещна с посланика на Съединените американски щати в България Н. Пр. г-жа Херо Мустафа в централата на партията на "Позитано 20", съобщиха от пресцентъра на БСП. В рамките на срещата, в която взе участие и зам.-председателят на БСП Деница Златева, бяха дискутирани редица въпроси

Данаил Кирилов КАДЪР: БНТ

Данаил Кирилов очаква президентът да подпише указа за Гешев до седмица

Нормално е указът за избора на Иван Гешев за главен прокурор да бъде подписан между три и седем дни, прогнозира правосъдният министър Данаил Кирилов.  Предположението той направи въз основа това как е действал държавният глава при подписването на други укази. Той припомни, че на 7-ми ноември, когато Радев върна избора на Гешев след неговото

Иван Гешев

Гешев: Благодаря, че не се поддадохте на политическия натиск

"Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на професионалната общност. Благодаря, че не се поддадоха на политическия натиск." Това бяха първите думи на Иван Гешев, след като повторно бе избран за главен прокурор от Висшия съдебен съвет. През петте часа, докато траеше дебата на кадровиците

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber