За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553132 За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 лв. За машините - факти без политика: грешки в 40% от секциите на евровота, един глас с клик излезе 59 лв. www.24chasa.bg
Демонстрация на машина за гласуване Снимка: Архив

ЦИК: Ако останат 6000 устройства, отчитането ще се забави, трудно ще се броят преференциите за общински съветници

Близо 40% от протоколите на секциите с машинно гласуване на отминалите европейски избори през май съдържат грешки при отчитането на действителните гласове или преференциите. Тези несъответствия не са довели до промяна на резултатите от вота както при разпределяне на мандатите, така и при пренареждане на кандидатските листи според преференциите. Не такава обаче може да се окаже ситуацията на местните избори наесен, ако остане предвиденото в Изборния кодекс машинно гласуване в 6000 секции.

Това предупреждава Централната избирателна комисия в анализа си за евровота, на който бе тествано как работи масово машинното гласуване. На предишните евроизбори през 2014 г. имаше само експериментално такова в 100 секции. Сега устройствата бяха 30 пъти повече, а вотът - реален.

Осигуряването на

3000 устройства

за гласуване

струваше

7,5 млн. лв.

без ДДС, машините бяха взети под наем.

Още преди насрочването на вота ЦИК прати писма до Българския институт за стандартизация, Българския институт по метрология, ДАНС, Държавна агенция “Електронно управление”, Държавна агенция по метрология и технически надзор и до МВР да направят одит и сертифициране на машините. Всички те отказаха. После ЦИК прати писмо до МС да посочи орган, който да направи това, но отговор не беше получен. В крайна сметка след молба от ЦИК експерти от БАН и СУ направиха одита, но от ЦИК признават, че това се е случило буквално в последния момент поради големия брой машини, документи, кратки срокове и непредставяне в срок на нужните данни от изпълнителя. Окончателният доклад е приет едва на 24 май. Това се е случило непосредствено преди транспортирането на устройствата до секциите. Именно липсата на държавен орган, който да сертифицира машините, е сред проблемите, които според ЦИК трябва да бъдат уредени законово. Така ще се гарантира сигурността на този вид гласуване.

Комисията посочва, че е имало затруднения при координацията между всички институции и представителите на доставчика на машините, че на много членове на секции им се е наложило в деня преди вота да чакат дълго доставката на устройствата, както и че е имало проблеми с обучението на СИК.

Така в крайна сметка при 3000 секции на 26 май с машина са гласували 158 967 избиратели, или 7,59% от всички участвали на евровота. В секциите с машинен вот само 27,7% са гласували с тях, а 72,3% са предпочели традиционната хартиена бюлетина. Така цената на 1 машинен глас възлиза на 59 лв., тоест похарчени са 9,4 млн. лв. за осигуряване на вота с устройствата за 158 967 избиратели. Това прави тази форма на гласуване неоправдано скъпа. За сравнение: цената на глас с хартиена бюлетина е 0,77 лв. - 1,4 млн. лв. разходи при гласували над 1,9 млн. избиратели, са изчислили от ЦИК.

В 146 секции с машинно гласуване, или 4,9%, няма нито един избирател, ползвал устройствата. В 295 секции, или 9,9%, машинно са гласували под 10 избиратели. В 26 секции не е отчетено машинно гласуване, като в 10 то изобщо не е стартирало, в 4 е прекъснало поради проблеми с устройствата и др. В 77 секции са установени несъответствия между данните от машините и попълнените в протокола за разпределението на гласовете по листи. В

1139 секции има

разминавания

между данните

от машините

и тези в протокола за преференциите. Общата разлика в преференциите на национално ниво е 4168. От ЦИК предупреждават, че при 6000 машини за гласуване наесен цената на вота ще е доста по-висока, но не се наемат с конкретна цифра.

“Спецификата на местния вот изисква специфична и уникална настройка на машините за отделните секции, тъй като на места ще трябва да се настроят за 3 вида бюлетини, на други - за 4. Бюлетините ще са 265 вида за общински съветници, 265 вида за кметове, 35 вида за районни кметове и 3187 вида за кметове на кметства”, пише в анализа.

ЦИК предупреждава, че може да има сериозни затруднения още на първия тур на местния вот при преброяването на преференциите за общински съветници. А “повечето машини вероятно ще доведат и до повече несъответствия и грешки в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултатите”. Комисията прогнозира, че ще се удължи времето за отчитане на вота, и предупреждава, че за балотажа машините трябва да бъдат върнати в централния склад, да се пренастроят с актуалните бюлетини, пак да се сертифицират и да се върнат обратно по места.

От ЦИК напомнят, че законодателната уредба е пестелива относно отговорностите за машинния вот, което, макар и въведено в Изборния кодекс още през 2014 г., на практика е влязло в сила 5 г. по-късно. ЦИК настоява за яснота кой ще произвежда машините и дали това ще е държавна политика. В случай че те се купуват, комисията предлага Министерският съвет да отговаря за организацията по придобиването, актуализирането на софтуера за всеки вид избори, транспортирането до секциите, наемането на складове, както и за съхраняването между избори.

За 5 г. процентът на избирателите, гласували с машини, не се е увеличил, а е намалял, отчита комисията. А до 31 март 2020 г. трябва да приемат пътна карта за експериментално дистанционно гласуване.

Именно такова -

от компютъра

вкъщи, поискаха

над 1,8 млн.

избиратели

на националния референдум през 2015 г. Тогава на въпроса “Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдуми?” с “Да” отговориха 69,5%. Електронното дистанционно гласуване е различно от вота с машини. То става чрез компютър или смартфон и не е нужно да се ходи до секцията. Сред основните му предимства е, че ще облекчи българите в чужбина и ще даде възможност на повече хора да упражнят правото си на глас.

ДПС против отмяната на машините за вота, иска такива и за броенето

На местните избори наесен няма да има машини за гласуване. Това решиха депутатите от правната комисия, които с 12 гласа “за” и 9 “против” приеха промени в Изборния кодекс на първо четене. Те бяха внесени от ГЕРБ, ОП и “Воля” и предвиждат отпадането на машините за местни и парламентарни избори. Против бяха БСП и ДПС.

Не подкрепяме отмяната на машините за гласуване и искаме въвеждането на машини за броенето на бюлетините, каза зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев. Той обясни, че е участвал във всички избори от 1990 г. насам и най-тежкият проблем е броенето на бюлетините в секционните комисии (СИК). Там, освен некомпетентност, се извършват манипулации на вота - от дребни балкански хитринки до много тежки манипулации, обясни той.

Машинното гласуване на тези избори бе съзнателно компрометирано, критикува Цонев. И предупреди ГЕРБ, че ако на следващите парламентарни избори няма машини, а само броене в СИК, ще срещнат сериозен отпор. Колегата му Хамид Хамид пък обяви, че “държавата е отишла за гъби” на евровота и затова е имало проблеми с машините. Правителството изпълни всичките си ангажименти, отвърна му правосъдният министър Данаил Кирилов, който в началото на заседанието изрично уточни, че участва в лично качество и не ангажира МС с позицията си. Винаги когато сме действали политически конюнктурно, сме допускали правни несъответствия, обясни Кирилов защо смята, че разписването на текста в кодекса за машини и на местния вот е грешка.

Отказът от машинно гласуване е крачка назад от прозрачността и модерността, все едно от дигиталния век да се върнем в каменната ера, критикува омбудсманът Мая Манолова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Машинното гласуване падна на 1-о четене (Обзор)

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Атака срещу държавата - всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван (Обзор)

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими, заяви Горанов Българските власти пробват контакт с хакера, който плаши да публикува още информация Опит за атака срещу правителството и политическа дестабилизация на България, който обаче не идва от чужда държава.

Радев с вето върху финансирането на партии от бизнеса (Обзор)

Само БСП и ВМРО го подкрепят Вето върху текстовете, с които се разрешава партиите да бъдат финансирани и от фирми, наложи президентът Румен Радев. Той върна за ново обсъждане промените в Закона за държавния бюджет, с чиито преходни разпоредби пада досегашната забрана - компенсация за това, че субсидията стана само 1 лв.

Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите

Облагането няма да се пипа в този мандат Срещу предложението на вицепремиера Томисла Дончев след изборите да се проведе дебат - дали общините да не получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите, се обяви премиерът Бойко Борисов. “Данъци в този мандат няма да се променят”, коментира вчера пред “24 часа” министър-председателят.

Къща се срути в родопско село, хората отказват да я напуснат

Къща се срути от дъждовете в доспатското село Црънча, но обитателите й майка и син отказват да я напуснат. Сградата рухнала изведнъж при поредния порой. През това време минавала жена през улицата, но е невредима. В къщата живеят Фиданка и синът й Красимир Долапчиеви. "От срутването от едната страна на къщата вече се вижда всичко вътре в стаите,

Говорителят на НАП Бъчваров: В хакнатата база данни няма електронни подписи

„Изтеклите данни са чувствителни и са на малко над 5 млн. души. В базата не се съхраняват подписи или електронни подписи”. Това каза пред Нова тв говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че „към момента има данни за външен опит за достигане до тази информация”. Услугата, чрез която се смята, че е извършена атаката, вече е прекратена.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центърът за оценка на риска по хранителната верига към

Пловдив посрещна с почести мощите на Св. Марина (Снимки)

С почетен военен строй Пловдив посрещна мощите на света Марина. Те бяха донесени от Гърция за храмовия празник на едноименната митрополитска църква под тепетата. Честната глава на света Марина ще бъде пренесена в храм Св. Марина, където ще остане до 18 юли. Църквата ще е отворена денонощно, за да могат всички желаещи да се помолят пред мощите,

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И LOCKHEED MARTIN GLOBAL INC ОТНОСНО ПРОГРАМА ЗА ПРОМИШЛЕНО СЪТРУДНИЧЕСТВО F-16 БЛОК 70. Внася: министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИ № 411 НА

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

Първи случай на морбили в Старозагорско

Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града. Предприети са превантивни мерки за ограничаване на заболяването. Най-вероятно инфекцията е внесена. Случаят е бил регистриран на 12 юли. Мъж от град Гурково е бил приет в Клиниката по инфекциозни болести.

Ангелкова се срещна с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и с членове на организацията. По време на дискусията бяха обсъдени мерки за привличане на повече туристи през настоящия сезон и подготовката на лято 2020 и 2021 г., както и за удължаване крилата на активните сезони.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber