Битката по южните курорти е за всеки турист, наематели на плажове оставят цените от 2018-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553111 Битката по южните курорти е за всеки турист, наематели на плажове оставят цените от 2018-а Битката по южните курорти е за всеки турист, наематели на плажове оставят цените от 2018-а www.24chasa.bg
Така изглежда плажът на Слънчев бряг следобед въпреки юлските жеги.

Сянката е от 1,20 до 70 лв., социалните мрежи пълни и с фалшиви новини

Водата е чиста според последните замервания на РЗИ от проби, взети на 81 места

Концесионери и наематели на плажове по Южното Черноморие запазват цените на сянката и плажните атракции по морето същите като миналата година. Не смеят да ги пипнат заради конкуренцията от Гърция, където все повече българи избират да почиват и да ползват чадър и шезлонг безплатно срещу едно фрапе.

Тази година напливът към южната съседка си пролича по празните плажове около Бургас. Докато в средата на юни това е нормална гледка, то за началото на юли картинката е стряскаща.

В 12 ч по обед

ивицата в

Слънчев бряг

е полупразна,

а в някои заведения се мярка само персоналът. Няма и много хора по алеите и привличането на клиенти се превръща в актьорско майсторство за викачите пред кръчмите.

Не по-различно е положението и в малките курорти. Най-обикновената цаца не пада под 4 лв. в крайбрежните кръчми и с една наливна бира стига 7 лв.

На фона на очаквания спад на летовници по българското море битката е за всеки турист. Според различни данни отливът за Южното Черноморие се очертава до 5%, а според други ще е над 10% заради по-малкото руснаци и германци, които са определящи за сезона у нас.

“Германците предпочитат да са на плажа, а англичаните - на басейните”, казва Елена Иванова, председател на съюза на собствениците в Слънчев бряг, за пустеещия плаж в най-големия ни черноморски курорт. На него обаче са по-малко и скандинавците. Въпреки че според предварителните записвания британските летовници тази година са повече, поне засега това не си личи около рехавото им присъствие край хотелските басейни.

Липсата на

туристи се

усеща най-вече

на големите

плажове

Малките като ивицата в Крайморие обаче пращят от народ и при цени от 6 лв. за чадър, но там отива голяма част от 80-хилядния кв. “Меден рудник”, както и хора от Ямбол, които за половин час стигат до Бургас по магистрала “Тракия”.

Докато чужденците отсядат по морето предимно в бази ол инклузив, то за българите всеки лев отгоре е негативна реклама, макар понякога да е фалшива новина.

Наскоро социалните мрежи прегряха от случай в Черноморец, където туристи публикуваха касов бон от 40 лв. за чадър и два шезлонга. После се оказа, че скъпата сянка е във ВИП зоната.

Чадърът на “Каваците” за 70 лв. излезе, че е от специален плат за предпазване от ултравиолетовите лъчи и с 4 шезлонга за 4-ма души. Същото се случи и с новината за таксувано разпъване на хавлия на централния бургаски плаж срещу 1,20 лв. После бе опровергано, че това е цена за ползване на чадър, който е най-евтиният по нашето Черноморие. Не липсваха и

реални цени от

30 лв. за пица,

10 лв. за

пърленка и 11

лв. за минерална

вода на Албена,

които после бяха коригирани след общественото недоволство.

Антирекламата обаче е факт, а съпоставката с Гърция не е в наша полза. С телефон в ръка българинът стана най-големият коректив на всяка несправедливост по морето, пълнейки фейсбук със снимки за скъпотия, мръсна вода и изливане на бетон по курортите.

Успокоителното е, че поне водата на морските плажове е чиста според последните замервания на РЗИ, взели проби от 81 места по Южното Черноморие.  

Сред като някои хотели, включително и на първа линия, останаха празни, собствениците им побързаха да намалят цените, въпреки че наближава пикът на сезона. На места пуснаха отстъпки до 20%, което извън ранните записвания през пролетта никога не се е случвало през юли, особено за бази с 4 и 5 звезди.

Заради по-слабия сезон и предупрежденията на министъра на туризма Николина Ангелкова, че ще къса договори, наемателите на плажове не си и помислят да правят по-голяма печалба срещу измислени надценки или свиване на свободната зона.

Никъде не вдигат цените, а на места даже ги свалят. Такъв е случаят със северния плаж в Бургас, където сянката падна от 7 на 6 лв., по 10 лв. се плаща за чадър и шезлонг в Слънчев бряг. На 8 е закотвена на южния в Несебър и в Свети Влас. Срещу 7 лв. се плажува на Дюни-юг, в Равда, Поморие, Китен и Оазис е 6 лв., а на къмпинг “Градина” и “Смокиня” задържат по 5 лв. за чадър и шезлонг, толкова се плаща и на ММЦ “Приморско”. В комплект екстрата излиза по 12 лв. на централния плаж в Созопол и на Харманите. След централния плаж в Бургас най-евтина е ивицата на Обзор-юг - 3 лв.

Популярни за българите, както всяка година, са безстопанствените плажове, които се ползват на собствена отговорност срещу инциденти.

Този сезон всички

са със спасители

Някои от тях са доста живописни и спокойно могат да си забият безплатно чадър.

Научили са ги и чужденците и често на тях може да се чуе руска, полска или чешка реч.

Такива са плажовете Иракли, Несебър-изток, Поморие-север, Атанасовска коса, Росенец-изток, Алепу край Созопол, по-известен като шофьорския плажq “Корал” и “Резово”, за които областната управа осигури по-рано водно спасяване.  

На тях в пиковите юли и август ще дежурят 4-ма спасители на два поста.

За спасяването на сезона с екшън план пред министър Ангелкова излезе крупният хотелиер в Слънчев бряг Венелин Ташев, който предложи

държавата да

се откаже от

втора вноска на

концесионерите

към хазната, а те

да свалят цените

на чадър и шезлонг. Загубите за бюджета се изчислявали на около 5 млн. лв., но пък по-ниските цени на плажните услуги щели да докарат повече туристи по морето и така да ги компенсират с приходи в бюджета.  

Това лято се очертава и сезонът с най-многото гастарбайтери по морето. В много хотели от пиколото до спасителя на басейна са наети украинци, беларуси и молдовци, които запълват липсата на кадри.

Никой не дава точна цифра колко са наетите чужденци, но според източници в бранша броят им по Южното Черноморие варира около 2500-3000 души, като по-голямата част от наемната работна ръка извън страните от ЕС е съсредоточена в Слънчев бряг и Несебър.

Отливът свали на 25 лв. двойната стая в Приморско

Хотелиери щели да изнасят бизнеса си в Тайланд, Сингапур и Камбоджа - там нямало да разчитат на 40-дневен сезон

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Отливът на туристи свали цените на нощувките по Южното Черноморие. За първи път двойна стая в къща за гости в Приморско през юли може да се наеме за 25 лв., което според местни е цена, с която могат да се покрият само режийните, без да се говори за печалба, плащане на данъци или кредити.

Допреди година-две цената на същата двойна стая по това време е била между 40 и 45 лв., казват предприемачи. Квартирите пък вървят около 10-15 лв.

“Истината е, че има масов отлив на туристи. Цената на стая в 2-звезден хотел падна до 40 лв., което е малко. Говорим за стая, в която през ден се сменя спалното бельо, има климатик, собствен санитарен възел.

Браншът е в апатия.

Досега всеки търсеше

някаква алтернатива, но

вече не вижда смисъл”,

коментира Здравко Василев, победител от първото издание на “Биг Брадър”. Той стопанисва ресторант и хотел в Приморско, а доскоро предлагаше и разходка с яхта.

“Вече почти не предлагам тази атракция, няма на кого”, казва Василев. И добавя, че все повече дългогодишни професионалисти от туристическия бранш изнасяли бизнеса си в чужбина - основно в Гърция, но гледали и към по-екзотични места като Тайланд, Сингапур, Камбоджа и Виетнам.

“Там работят много по-добре, не се борят за 40 дни сезон. Градчета като Приморско и Китен отварят на 1 май и затварят през септември”, допълва Здравко Василев.

“Туризъм винаги ще има, но много пада нивото”, добавя негов колега, собственик на двузвезден хотел в Китен. Там цените са идентични с тези в Приморско.

От 20 до 45 лв. е нощувката в двойна стая в къща за гости в Царево. Цената може да стигне и до 50 лв., ако има повече екстри, казва местният хотелиер Димитър Йовнов. Според него сезонът не е по-лош от миналогодишния, когато началото също беше вяло, но пикът през август компенсира. Като цяло Царево се обособи като семеен курорт дори малко над средния клас. От 60 до 120 лв. варира цената на двойна стая в двузвезден хотел според големината на помещенията и дали има гледка към морето. Добави ли се още една звезда, цените започват от 140-150 лв. на вечер.

Студио в четиризвезден хотел, предлагащ ол инклузив, е средно по 240 лв., но комплексите на този принцип в Царево са малко. Квартирите започват от 10 лв. и стигат до 25 лв., малко по-ниски са в съседния Ахтопол.

Само допреди една-две седмици 8 лв. бе най-ниската цена за нощувка по Южното Черноморие, установи репортерска проверка. За толкова се предлагаха квартири в пограничното с Турция село Резово. В близките Ахтопол и Синеморец легло под 10 лв. на вечер не може да се намери, но пък там са едни от най-красивите плажове по българския бряг.

От 10 до 15 лв.

вървят квартирите

в Созопол, над 12 лв. са в Равда. Под тази сума рядко падат и в бургаския кв. “Сарафово”, за толкова върви леглото и в Обзор. В Слънчев бряг предлагането е излючително разнородно според категорията на обекта, но в по-отдалечената и тиха зона “Запад” може да се намери студио и за 50 лв. на вечер. Обикновено това са помещения в затворени комплекси със собствени басейни. В Несебър много от къщите за гости предлагат пакети за 7 нощувки, като цените варират от 250 до 700 лв.

На фона на поевтинелите квартири по морето къмпингите вече не са най-достъпното място за летуване. Стая в бунгало с WC по Южното Черноморие се предлага за 40-45 лв. на вечер. Все по-често в сайтовете за обяви се публикуват оферти за каравани под наем, но в повечето случаи те се наемат за най-малко 4-5 нощувки. Цената е около 100-120 лв. на вечер през юни и септември и 140 лв. в пика на сезона. Предлагат се отстъпки, ако караваната се ползва за повече от 10 дни.

Далеч по-малко са това лято и хазяите, които причакват с табелки туристи на бургаската гара. “Други години тук имаше по 20-30 баби, които се карат за наематели, а сега сме двама-трима”, казва пенсионер от Бургас, който предлага нощувка в стая близо до морето с климатик и без хазяи срещу 12-15 лв. на вечер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ангелкова:Искаме да покажем по-малко познатите прекрасни места в България

Искаме да покажем по-малко познатите прекрасни места в България, които имаме за пътувания, особено в сферата на културно-историческия туризъм. Това е целта на този форум, организиран със съдействието на община Силистра. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на българо-руски бизнес форум в крайдунавския град,

Приключва строежът на високоскоростната влакова линия от Истанбул до Капъкуле

Приключват работите по изграждането на високоскоростната пътническа влакова линия, която ще свързва Халкалъ - началната гара на Истанбул с международната гранична гара Капъкуле. Пускът на линията ще превърне в привлекателен център Тракийския регион, включващ областите Къркларели, Одрин и Текирдаг с другите области на Турция и съседните й държави,

Инвестициите в железниците в Китай остават стабилни през първото полугодие

Инвестициите в железопътна инфраструктура в Китай като цяло запазват стабилно ниво през първите осем месеца на тази година, сочат официални данни. Инвестициите в дълготрайни активни възлизат на 449,6 милиарда юана (близо 63,6 млрд.долара), в основни линии изравнявайки тези за същия период на миналата година, каза Мън Уей

Изгониха директора на румънската "Транселектрика" заради фалшива диплома

Румънският държавен електроенергиен оператор "Транселектрика" изгони директора си заради фалшива диплома, съобщава информационният сайт Зиаре. Надзорният съвет на "Транселектрика" е освободил от длъжност председателя на директората Мариус Карасол, след като няколко румънски медии информираха вчера, че той е фалшифицирал биографията си,

Мими Кодели: България е пример за Албания в оползотворяване на европейските средства

По покана на председателя на Комисията по външна политика на Народното Събрание Джема Грозданова, на посещение в България бе албанска парламентарна делегация начело с председателя на Комисията по външна политика Мими Кодели. В интервю за Радио България Мими Кодели подчерта, че предмет на разговорите й в София са били реформите

ОИСР понижи рязко прогнозите си за растежа на световната икономика до посткризисно дъно

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали рязко прогнозата си за световния растеж до най-ниско ниво от последната глобална финансова и икономическа криза насам, цитирайки негативното влияние на търговската война между САЩ и Китай. ОИСР предупреди, че световната икономика рискува да влезе в нова

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Агенцията по заетостта информира за възможни професионални квалификации

Агенцията по заетостта започва нова кампания, с която ще информира работодатели, обучаващи организации, безработни и заети за възможностите за обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Информационните дни под наслов "Обучения за Вас" ще се състоят в периода 24-30 септември 2019 г

104 от монтираните камери на тол системата са на магистрали и първокласни пътища

104 от монтираните и предадени на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) 200 нови и дооборудвани стационарни контролни точки – част от Електронната система за събиране на пътни такси на база време (винетка) и на база изминато разстояние (тол), са на автомагистрали и първокласни пътища. Новите съоръжения

И банкнотите в Северна Македония ще станат "северни"

Централната банка на Северна Македония е сключила договори за печатане на нови банкноти от 10 и 500 денара, чийто дизайн ще остане същият, а единствената промяна ще бъде новото име на държавата, съобщава телевизия Алфа. На новите банкноти вместо Народна банка на Република Македония ще пише Народна банка на Република Северна Македония,

При неплатени глоби от шофьорите, да има отказ на административни услуги от всички институции

Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, бързо и ефективно събиране на наложени санкции, одитите за пътна безопасност да обхванат всички републикански и общински пътища, създаване на публичен регистрационен режим на фирмите, извършващи сервизна дейност. Това са част от препоръките в Доклада за състоянието на

Готови са новите метростанции "България" и "Красно село"

До края на 2019 г. ще са завършени още 8 километра Станциите “България” и “Красно село” от третата метролиния в София вече са готови. Там текат изпитания на системите за управление и безопасност на движението. В другите 6 станции от първия етап на линия 3 - “Медицински университет”, “НДК”, “Патриарх Евтимий”, “Орлов мост”

Киберсигурността в Китай е бизнес на стойност 8,9 милиарда долара

До края на тази година приходите в индустрията за киберсигурност в Китай вероятно ще достигнат 63,1 милиарда юана (8,9 млрд.долара), с 23% ръст на годишна база, сочи доклад на Китайската академия за информационни и телекомуникационни технологии, съобщи Радио "Китай". Данните са индикатор за възходяща тенденция

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber