Битката по южните курорти е за всеки турист, наематели на плажове оставят цените от 2018-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7553111 Битката по южните курорти е за всеки турист, наематели на плажове оставят цените от 2018-а Битката по южните курорти е за всеки турист, наематели на плажове оставят цените от 2018-а www.24chasa.bg
Така изглежда плажът на Слънчев бряг следобед въпреки юлските жеги.

Сянката е от 1,20 до 70 лв., социалните мрежи пълни и с фалшиви новини

Водата е чиста според последните замервания на РЗИ от проби, взети на 81 места

Концесионери и наематели на плажове по Южното Черноморие запазват цените на сянката и плажните атракции по морето същите като миналата година. Не смеят да ги пипнат заради конкуренцията от Гърция, където все повече българи избират да почиват и да ползват чадър и шезлонг безплатно срещу едно фрапе.

Тази година напливът към южната съседка си пролича по празните плажове около Бургас. Докато в средата на юни това е нормална гледка, то за началото на юли картинката е стряскаща.

В 12 ч по обед

ивицата в

Слънчев бряг

е полупразна,

а в някои заведения се мярка само персоналът. Няма и много хора по алеите и привличането на клиенти се превръща в актьорско майсторство за викачите пред кръчмите.

Не по-различно е положението и в малките курорти. Най-обикновената цаца не пада под 4 лв. в крайбрежните кръчми и с една наливна бира стига 7 лв.

На фона на очаквания спад на летовници по българското море битката е за всеки турист. Според различни данни отливът за Южното Черноморие се очертава до 5%, а според други ще е над 10% заради по-малкото руснаци и германци, които са определящи за сезона у нас.

“Германците предпочитат да са на плажа, а англичаните - на басейните”, казва Елена Иванова, председател на съюза на собствениците в Слънчев бряг, за пустеещия плаж в най-големия ни черноморски курорт. На него обаче са по-малко и скандинавците. Въпреки че според предварителните записвания британските летовници тази година са повече, поне засега това не си личи около рехавото им присъствие край хотелските басейни.

Липсата на

туристи се

усеща най-вече

на големите

плажове

Малките като ивицата в Крайморие обаче пращят от народ и при цени от 6 лв. за чадър, но там отива голяма част от 80-хилядния кв. “Меден рудник”, както и хора от Ямбол, които за половин час стигат до Бургас по магистрала “Тракия”.

Докато чужденците отсядат по морето предимно в бази ол инклузив, то за българите всеки лев отгоре е негативна реклама, макар понякога да е фалшива новина.

Наскоро социалните мрежи прегряха от случай в Черноморец, където туристи публикуваха касов бон от 40 лв. за чадър и два шезлонга. После се оказа, че скъпата сянка е във ВИП зоната.

Чадърът на “Каваците” за 70 лв. излезе, че е от специален плат за предпазване от ултравиолетовите лъчи и с 4 шезлонга за 4-ма души. Същото се случи и с новината за таксувано разпъване на хавлия на централния бургаски плаж срещу 1,20 лв. После бе опровергано, че това е цена за ползване на чадър, който е най-евтиният по нашето Черноморие. Не липсваха и

реални цени от

30 лв. за пица,

10 лв. за

пърленка и 11

лв. за минерална

вода на Албена,

които после бяха коригирани след общественото недоволство.

Антирекламата обаче е факт, а съпоставката с Гърция не е в наша полза. С телефон в ръка българинът стана най-големият коректив на всяка несправедливост по морето, пълнейки фейсбук със снимки за скъпотия, мръсна вода и изливане на бетон по курортите.

Успокоителното е, че поне водата на морските плажове е чиста според последните замервания на РЗИ, взели проби от 81 места по Южното Черноморие.  

Сред като някои хотели, включително и на първа линия, останаха празни, собствениците им побързаха да намалят цените, въпреки че наближава пикът на сезона. На места пуснаха отстъпки до 20%, което извън ранните записвания през пролетта никога не се е случвало през юли, особено за бази с 4 и 5 звезди.

Заради по-слабия сезон и предупрежденията на министъра на туризма Николина Ангелкова, че ще къса договори, наемателите на плажове не си и помислят да правят по-голяма печалба срещу измислени надценки или свиване на свободната зона.

Никъде не вдигат цените, а на места даже ги свалят. Такъв е случаят със северния плаж в Бургас, където сянката падна от 7 на 6 лв., по 10 лв. се плаща за чадър и шезлонг в Слънчев бряг. На 8 е закотвена на южния в Несебър и в Свети Влас. Срещу 7 лв. се плажува на Дюни-юг, в Равда, Поморие, Китен и Оазис е 6 лв., а на къмпинг “Градина” и “Смокиня” задържат по 5 лв. за чадър и шезлонг, толкова се плаща и на ММЦ “Приморско”. В комплект екстрата излиза по 12 лв. на централния плаж в Созопол и на Харманите. След централния плаж в Бургас най-евтина е ивицата на Обзор-юг - 3 лв.

Популярни за българите, както всяка година, са безстопанствените плажове, които се ползват на собствена отговорност срещу инциденти.

Този сезон всички

са със спасители

Някои от тях са доста живописни и спокойно могат да си забият безплатно чадър.

Научили са ги и чужденците и често на тях може да се чуе руска, полска или чешка реч.

Такива са плажовете Иракли, Несебър-изток, Поморие-север, Атанасовска коса, Росенец-изток, Алепу край Созопол, по-известен като шофьорския плажq “Корал” и “Резово”, за които областната управа осигури по-рано водно спасяване.  

На тях в пиковите юли и август ще дежурят 4-ма спасители на два поста.

За спасяването на сезона с екшън план пред министър Ангелкова излезе крупният хотелиер в Слънчев бряг Венелин Ташев, който предложи

държавата да

се откаже от

втора вноска на

концесионерите

към хазната, а те

да свалят цените

на чадър и шезлонг. Загубите за бюджета се изчислявали на около 5 млн. лв., но пък по-ниските цени на плажните услуги щели да докарат повече туристи по морето и така да ги компенсират с приходи в бюджета.  

Това лято се очертава и сезонът с най-многото гастарбайтери по морето. В много хотели от пиколото до спасителя на басейна са наети украинци, беларуси и молдовци, които запълват липсата на кадри.

Никой не дава точна цифра колко са наетите чужденци, но според източници в бранша броят им по Южното Черноморие варира около 2500-3000 души, като по-голямата част от наемната работна ръка извън страните от ЕС е съсредоточена в Слънчев бряг и Несебър.

Отливът свали на 25 лв. двойната стая в Приморско

Хотелиери щели да изнасят бизнеса си в Тайланд, Сингапур и Камбоджа - там нямало да разчитат на 40-дневен сезон

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Отливът на туристи свали цените на нощувките по Южното Черноморие. За първи път двойна стая в къща за гости в Приморско през юли може да се наеме за 25 лв., което според местни е цена, с която могат да се покрият само режийните, без да се говори за печалба, плащане на данъци или кредити.

Допреди година-две цената на същата двойна стая по това време е била между 40 и 45 лв., казват предприемачи. Квартирите пък вървят около 10-15 лв.

“Истината е, че има масов отлив на туристи. Цената на стая в 2-звезден хотел падна до 40 лв., което е малко. Говорим за стая, в която през ден се сменя спалното бельо, има климатик, собствен санитарен възел.

Браншът е в апатия.

Досега всеки търсеше

някаква алтернатива, но

вече не вижда смисъл”,

коментира Здравко Василев, победител от първото издание на “Биг Брадър”. Той стопанисва ресторант и хотел в Приморско, а доскоро предлагаше и разходка с яхта.

“Вече почти не предлагам тази атракция, няма на кого”, казва Василев. И добавя, че все повече дългогодишни професионалисти от туристическия бранш изнасяли бизнеса си в чужбина - основно в Гърция, но гледали и към по-екзотични места като Тайланд, Сингапур, Камбоджа и Виетнам.

“Там работят много по-добре, не се борят за 40 дни сезон. Градчета като Приморско и Китен отварят на 1 май и затварят през септември”, допълва Здравко Василев.

“Туризъм винаги ще има, но много пада нивото”, добавя негов колега, собственик на двузвезден хотел в Китен. Там цените са идентични с тези в Приморско.

От 20 до 45 лв. е нощувката в двойна стая в къща за гости в Царево. Цената може да стигне и до 50 лв., ако има повече екстри, казва местният хотелиер Димитър Йовнов. Според него сезонът не е по-лош от миналогодишния, когато началото също беше вяло, но пикът през август компенсира. Като цяло Царево се обособи като семеен курорт дори малко над средния клас. От 60 до 120 лв. варира цената на двойна стая в двузвезден хотел според големината на помещенията и дали има гледка към морето. Добави ли се още една звезда, цените започват от 140-150 лв. на вечер.

Студио в четиризвезден хотел, предлагащ ол инклузив, е средно по 240 лв., но комплексите на този принцип в Царево са малко. Квартирите започват от 10 лв. и стигат до 25 лв., малко по-ниски са в съседния Ахтопол.

Само допреди една-две седмици 8 лв. бе най-ниската цена за нощувка по Южното Черноморие, установи репортерска проверка. За толкова се предлагаха квартири в пограничното с Турция село Резово. В близките Ахтопол и Синеморец легло под 10 лв. на вечер не може да се намери, но пък там са едни от най-красивите плажове по българския бряг.

От 10 до 15 лв.

вървят квартирите

в Созопол, над 12 лв. са в Равда. Под тази сума рядко падат и в бургаския кв. “Сарафово”, за толкова върви леглото и в Обзор. В Слънчев бряг предлагането е излючително разнородно според категорията на обекта, но в по-отдалечената и тиха зона “Запад” може да се намери студио и за 50 лв. на вечер. Обикновено това са помещения в затворени комплекси със собствени басейни. В Несебър много от къщите за гости предлагат пакети за 7 нощувки, като цените варират от 250 до 700 лв.

На фона на поевтинелите квартири по морето къмпингите вече не са най-достъпното място за летуване. Стая в бунгало с WC по Южното Черноморие се предлага за 40-45 лв. на вечер. Все по-често в сайтовете за обяви се публикуват оферти за каравани под наем, но в повечето случаи те се наемат за най-малко 4-5 нощувки. Цената е около 100-120 лв. на вечер през юни и септември и 140 лв. в пика на сезона. Предлагат се отстъпки, ако караваната се ползва за повече от 10 дни.

Далеч по-малко са това лято и хазяите, които причакват с табелки туристи на бургаската гара. “Други години тук имаше по 20-30 баби, които се карат за наематели, а сега сме двама-трима”, казва пенсионер от Бургас, който предлага нощувка в стая близо до морето с климатик и без хазяи срещу 12-15 лв. на вечер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Радио "Китай"

Туристическите забележителности в Китай постепенно отварят врати

Китай бе принуден да затвори туристическите атракции временно като една от извънредните мерки за справяне с епидемията от Ковид-19. Но в много райони на страната ситуацията изглежда се подобрява, затова част от забележителности отварят врати, но в същото време не забравят за предпазните мерки, предава радио "Китай"

Бойко Борисов СНИМКИ: Велислав Николов

Борисов: Изваждаме 115 км от обхвата на толситемата в община София (Обновена)

"Изваждаме от обхвата 115 км от община София и 40 км от община Варна, с другите 12 общини, след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата, това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на изслушването в парламента, поискано от БСП във връзка с въвеждането на толсистемата

Николай Нанков КАДЪР: Би Ти Ви

Нанков: Днес изключват от винетки спорните отсечки в Столична община

От днес официално ще бъдат изключени от винетки спорните отсечки в Столична община. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред "Би Ти Ви". Той уточни, че протестите са били инициирани от хора, които са целели дестабилизация на системата. „Няма нито един глобен от тези конфликтни зони

Петя Аврамова Кадър: БНТ

Аврамова за толсистемата: Средствата в бюджета за ремонт на пътищата не стигат

Това е най-мащабната реформа в пътния сектор от 20 години може би. Системата цели генериране на повече приходи за пътната система в България. До момента тази тежест е поета от леките автомобили - винетните стикери, 2/3 от тях се купуват от коли и само 1/3 от тежкотоварни автомобили. Толсистемата ще има връзка с МВР и митниците

СНИМКА: Pixabay

Цената на петрола падна под 52 долара за барел за първи път от декември 2018 г.

Цената на петрол тип Брент падна на борсата в Лондон под 52 долара за барел за първи път от 26 декември 2018 година, предаде ТАСС. Цената при фючърсни сделки с доставка за април е спаднала с 1,64 процента до 51,94 долара за барел, сочат данни от търговете към 4 ч бълг. време тази сутрин. Цената на петрола тип WTI е паднала с 1,40 на сто до 48

СНИМКА: Марияна Бойкова

Борисов даде отсрочка да оборудват камиони и автобуси за тола до 27 март (Видео, обновена)

Министър-председателят Бойко Борисов даде отсрочка до 27 март на превозвачите да оборудват камионите и автобусите си с бордови устройства до 27 март. Той заедно с министрите си Петя Аврамова, Владислав Горанов и Росен Желязков се срещнаха с представители на превозвачите в сградата на Министерския съвет заради напрежението от въвеждането на

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Владислав Горанов

Горанов и Нанков ще се срещнат днес с превозвачи

Министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще се срещнат с представители на превозвачите днес в 18.30 часа в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената

Над 175 хил. гръцки автомобила са купили е-винетка от стартирането на системата

Над 175 хил. гръцки автомобила са купили е-винетка от стартирането на системата

Над 175 хиляди превозни средства с гръцка регистрация, които са преминали през петте гранични пункта между България и Гърция, са купили електронна винетка след въвеждането й. От тях близо 20 000 са тежкотоварните автомобили и камиони. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на двустранна среща с

Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук

Борисов за инициативата "Три морета": Вече сме вложили над 1 млрд. лв. (Видео)

Като се говори за инициативата „Три Морета“, България вече е вложила над 1 млрд. лв, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след края на междуправителственото заседание в Гърция. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът изтъкна изграждането на интерконектора с Гърция

СНИМКА: Pixabay

Проучване: Британците ходят на работа най-вече заради колегите

Парите не са основната мотивация за британците да ходят на работата - за мнозинството от тях основният стимул са колегите в службата, пише в. "Дейли стар". Проучването, направено по поръчка на Пъркбокс, е обхванало 2000 служители. Резултатите показват, че за жителите на Острова основната мотивация са хората, с които работят

Боб Чапек СНИМКА: РОЙТЕРС

Боб Чапек е новият главен изпълнителен директор на "Дисни"

Главният изпълнителен директор на компанията "Дисни" Боб Айгър ще се оттегли от поста си в края на годината, като ще предаде щафетата на Боб Чапек, който отговаря за атракционните паркове "Дисни" и вдъхновените от филмите на компанията продукти, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. "Боб Айгър ще ръководи творческата дейност на компанията и ще

СНИМКА: Pixabay

Люксембург - първата държава в света с безплатен обществен транспорт

Люксембург ще стане първата държава в света, в която общественият транспорт ще бъде безплатен от 1 март, с цел да насърчи хората да се откажат от колите си, предаде БГНЕС. Пътниците ще трябва само да представят документ за самоличност, за да използват автобусите, трамваите и влаковете на страната. В допълнение към тази мярка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber