Без машини на местните и парламентарните избори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7551230 Без машини на местните и парламентарните избори (Обзор) Без машини на местните и парламентарните избори (Обзор) www.24chasa.bg
Анна Александрова и Александър Ненков на брифинга
Анна Александрова и Александър Ненков на брифинга

Управляващите и “Воля” внесоха промените в Изборния кодекс

На президентските и за евродепутати - може, защото са по-прости като провеждане и броене

Различните и дълги листи с кандидатите за съветници ще доведат до грешки при отчитането на резултата и са риск да се касира вотът, аргументират се от ГЕРБ

На общински и парламентарни избори да не се гласува с машини. Това предложиха от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”, като внесоха изменение и допълнение в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс.

Точката ще бъде разгледана още днес от правната комисия на Народното събрание и е разпределена за пленарната зала в петък.

Мотивът за отмяна на гласуването с машини са сериозните опасения от ЦИК и “Информационно обслужване”, че вотът за кметове и общински съветници може да се опорочи и провали. Основание за мярката са множеството грешки при отчитането на гласовете и преференциите, подадени за евродепутати през тези устройства.

На местните се провеждат до 4 вида избори - за кмет на общината, на района, на населеното място и за общински съветници. Навсякъде бюлетините са различни, което налага използването на сложен софтуер и различна база данни, гласи аргументът на управляващите. Освен това на много места има балотаж за кмет. При кандидатите за съветници пък се отбелязват преференции.

“Европейските избори в София приключиха чак в 9 ч сутринта, при положение че имаме 33% активност и няма втори тур, а в местните активността ще надхвърли 60%”, обяви на брифинг в парламента с шефката на правната комисия Анна Александрова депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. На местните избори ще ни е много трудно да попълним комисиите. Машините не допринесоха нито за по-честни, нито за по-лесни избори - напротив, правят процеса по-сложен. Казват го самите членове на комисиите - те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Във всяка комисия, в която има машини, имаше и грешки, и то огромни, но не членовете на комисиите са виновни за това, изтъкна Ненков.

С машините

рискуваме масово

всяка една

политическа

сила да обжалва

резултатите във

всяка община,

категорични са в ГЕРБ.

26 коалиции и 14 инициативни комитета е имало на миналите местни избори само за кмет на София. На този вид вот има и два тура, напомни Ненков. И добави: “Парите не са водещото, но безспорно това е много скъпо удоволствие, което го няма никъде в Европа. Дори Холандия се отказа от това.” От ГЕРБ помолиха хората да си представят колко дълги “чаршафи” с информация ще трябва да се вкарат в машината във всяка община.

Никъде в ЕС

не се гласува

с машини,

повтори Ненков.

Според предложената промяна занапред с машини ще може да се гласува само за президент и за евродепутати, защото тези избори са по-леки като организация.

Парламентарните избори не са изрично упоменати, но това, че се говори за отмяна на машинното гласуване при вотове с многомандатни избирателни райони, означава, че и Народното събрание ще се избира само с хартиена бюлетина.

12 500 машини ще са нужни за местните избори, ако не се промени Изборният кодекс, където пише, че трябва да ги има поне в 6000 секции - 67% от всички в големите населени места. На евровота през май с такива бяха оборудвани 3000 секции.

60 тира трябва

да извозят тези

12 500 машини,

а преди това да се съхраняват в достатъчно голямо и сигурно помещение. Нужно е да се назначат експерти за обслужване, поддръжка и инсталиране. Където ще има втори тур - връщане в централния склад, за да се пренастроят отново само с актуалните за съответната секционна избирателна комисия кандидати, стигнали до балотажа, да се сертифицират отново и да се върнат в секцията, пише в анализа на управляващите, основан на този, изготвен от ЦИК. Нямало и държавен орган за одит и сертифициране на машините. Но най-важният въпрос е свързан с доверието на гражданите, а последните избори сочат, че целите за намаляване на грешките в протоколите не са постигнати, точно обратното, пише още в мотивите за исканото изменение.

Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа, каза председателят на НС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цвета Караянчева в коментар на реакцията на омбудсмана Мая Манолова (виж долу). Шефката на парламента подчерта, че анализът на ЦИК за европейските избори е изключително аргументиран и задълбочен. Цената е най-малкият проблем, защото ние трябва да гарантираме прозрачността на изборите. Ако остане машинното гласуване на местните избори, това

ще намали

избирателната

активност,

защото хората ще трябва да чакат и това ще ги откаже да гласуват, предупреди Караянчева.

“Машинно не се гласува никъде в Европа. Ние го въведохме, защото беше под натиск”, категорична е тя. По повод критиките у опозицията Караянчева каза, че често политиците се опитват да оправдаят загубите си с различни твърдения.

Шефката на ЦИК вече

предупреди пред “24 часа”,

че наесен ще има хаос

Риск от масови искания за касиране на местните избори наесен, позовани на машинното гласуване, може да има, ако остане изискването в Изборния кодекс с устройства да може да се гласува в 6000 секции. Това предупреди преди дни в интервю за “24 часа” председателката на ЦИК Стефка Стоева.

Освен това в закона липсвали правила - къде да се съхраняват устройствата, кой орган да ги сертифицира и одитира и т.н. Стоева посочи, че ако машинното гласуване остане в този обем за вота наесен, е възможно да не може да бъде спазен срокът от 1 седмица за провеждане на балотаж. Причината е, че в машините ще трябва да се въвеждат отново бюлетините за втория тур и пак да се сертифицират и одитират.

Според сметките на ЦИК машинното гласуване оскъпява значително изборите. Глас, подаден с хартиена бюлетина, струвал 0,77 лв., а с машина - 59 лв.

БСП: Обратното броене явно започна,

да върнем тогава и цветните бюлетини

Махат ги, защото изобличиха кражбата на вот, твърди омбудсманката

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА,

РУМИНА ДИМИТРОВА

Машинното гласуване бе съзнателно опорочено на евроизборите, абсолютно неприемливо е то да бъде отменено, ще се борим за демокрацията, отсече зам.-шефът на БСП Кирил Добрев. Местните избори имат най-голяма нужда от машинен вот, защото само 1-2 гласа могат да направят човек общински съветник. Близо 2,5 млн. пенсионери и социално слаби получават парите си на банкомат и се справят - да им дадем шанс и за машините за избори. Как си представяте държавата, която ще има суперкомпютър, да се притеснява от сложен софтуер на едни машини, или ни правят на идиоти, продължи Добрев.

Днес е паметен ден за българската демокрация, обратното броене започна. С орязването на държавната субсидия и премахването на машинното гласуване се връщаме 30 г. назад - в 1989 г., времето на нулева субсидия и на цветните бюлетини, да ги върнем и тях, каза той. И разказа как преди 30 г. баща му Николай Добрев го събудил да гласува, но да внимава с розовата бюлетина, имитираща тази на БСП.

Зам.-шефът на червената група Крум Зарков пък определи това като пореден епизод от сериала “Опраскване на Изборния кодекс” и призова граждани и институции да дадат отпор.

Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв. Те изобличиха кражбата на вот, затова искат да ги махнат. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на извънреден брифинг, свикан в отговор на инициативата на управляващите да премахнат машинния вот.

Аргументът, че машинното гласуване е малко използвано, не е верен. Преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите за ползването на машини и 54% от българите казаха “да”, посочи тя.

По данни от евровота през май, когато за първи път с устройствата можеше да се гласува в общо 3000 секции в цялата страна, в 310 от тях над 50% от избирателите са избрали да гласуват именно с машини. А в други 340 секции вот по този начин са дали между 40 и 50% от избирателите. Манолова подчерта, че това е станало “въпреки липсата на информационна кампания, въпреки издадените указания в последния момент и въпреки пречките, създавани от някои СИК”.

“Вторият аргумент: че машинният вот не е намалил недействителните гласове, е абсолютно неверен. Няма как да има недействителен глас с тях, отсече омбудсманката. И не е вярно, че машините са оскъпили вота и той излизал над 50 лв. Направи го ЦИК, продължи гневна тя. Заподозря, че наемът на машините е бил 100% от цената, а не, както се твърди, 70%

Зам.-шефовете на БСП Кирил Добрев и на червената група Крум Зарков обявиха, че ще бранят до последно машинното гласуване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

Спад на желаещите да учат във Великобритания след Брекзит

Наблюдава се спад на българските кандидат-студенти за британските университети след Брекзит, съобщава Би Ти Ви. Тази година документи за прием в университети във Великобритания са подали малко над 1700 зрелостници. Това е с 10% по-малко в сравнение с миналата година, когато те са били 1900. Въпреки това най-предпочитани държави остават

Проф. Огнян Герджиков Кадър: БНТ

Проф. Огнян Герджиков?: Политиката у нас взема връх над правото

Проф. Огнян Герджиков изрази положителното си отношение към действията на главния прокурор Иван Гешев, който е "мотивиран и амбициран" в борбата с престъпността. Що се отнася до питането на Гешев до Конституционния съд във връзка с имунитета на президента, юристът определи огласяването на СРС-тата като "непремерено", предаде БНТ. Проф

Джок Полфрийман

Полфрийман: Джамбазки отново е подпийнал, в Брюксел ме покани Ирландия, не Христо Иванов

"Виж ти, колегата закононарушител май отново е подпийнал! Бях поканен от член на Европейския парламент от Ирландия, но след няколко питиета сигурно е трудно да се различи Ирландия от Христо Иванов. По отношение на затворите Джамбазки коментира от позицията на тежък конфликт на интереси, не само защото не е ангел

После обаче двамата си стиснаха ръцете

Борисов изненада Радев, подаде му ръка, вижте (Видео, снимки)

Премиерът Бойко Борисов отиде до президента Румен Радев, за да си стиснат ръцете. Двамата са на 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. В началото Радев като че ли не забеляза премиера, явно беше много изненадан

Красимир Ципов Кадър: БНТ

Красимир Ципов: Президентът да посочи къде вижда условия за служебен кабинет

Днешното заявление от страна на президента Румен Радев е контрапродуктивно. Това заяви пред БНТ бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му, такова създаване на ескалация не води до спазване на принципа на взаимодействие между властите. Дали премиерът знае какво прави ДАНС - отговорът е в

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ СНИМКИ: Йордан Симеонов

Борисов и Радев заедно на рождения ден на КНСБ (Снимки)

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязват заедно 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стоят маса до маса на тържеството. На събитието в зала 3 на НДК са и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Военнослужещи от Сухопътните войски у, открити край гр. Смядово, област Шумен СНИМКА: МО

Военни унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Смядово

Специализиран екип от 29-и механизиран батальон - Шумен от състава на Единния център за начална подготовка беше задействан днес, 17 февруари, за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити до стария жп прелез край град Смядово, област Шумен. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Под ръководството на капитан Ангел Иванов военнослужещите

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

ВМА: Завърналите се от Китай студенти нямат коронавирус

Двамата български студенти, които в началото на февруари бяха транспортирани от Китай и настанени във Военномедицинска академия (ВМА), са изписани, информират от лечебното заведение във връзка с постъпили множество запитвания от медии. Резултатите от направените им входящи и изходящи тестове за новия коронавирус са отрицателни

Корицата на книгата

Нови документи за Васил Левски

Там е и снимката, използвана за издирването му В края на 2018 г. в Османския архив в Истанбул са открити неизвестни документи, съдържащи информация за следствието срещу участниците в Арабаконашкия обир и издирването на Васил Левски. Те са публикувани в “Известия на държавните архиви” - кн.115-116, а вече и в самостоятелно издание “Нови документи

Васил Божков

Изпратиха до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Министерството на правосъдието изпрати на 15 февруари до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото искане на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков и приложените към него документи, преведени на арабски език, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Белгийска фирма осъди ВАС да ѝ плати близо 1 млн. лв., от съда ще обжалват (Обновена)

Върховният административен съд (ВАС) е осъден да плати 939 107 лв. на белгийска фирма, която води дело за обезщетение срещу него, тъй като твърди, че в разрез с правото на Европейския съюз той е отказал да ѝ признае право на данъчен кредит. Решението, с което ВАС е осъден да плати огромното обезщетение

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова показа на президента зайчарник

Днешните нападки на президента Румен Радев срещу премиера Бойко Борисов предизвикаха различни реакции в социалните мрежи. "Демонстрация на функционална неграмотност и "осветено скривалище на скандали". Митко, разрешенията по Закона за СРС ги дава Съдът!" Това написа народната представителка Десислава Атанасова към снимка във фейсбук

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber