Без машини на местните и парламентарните избори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7551230 Без машини на местните и парламентарните избори (Обзор) Без машини на местните и парламентарните избори (Обзор) www.24chasa.bg
Анна Александрова и Александър Ненков на брифинга

Управляващите и “Воля” внесоха промените в Изборния кодекс

На президентските и за евродепутати - може, защото са по-прости като провеждане и броене

Различните и дълги листи с кандидатите за съветници ще доведат до грешки при отчитането на резултата и са риск да се касира вотът, аргументират се от ГЕРБ

На общински и парламентарни избори да не се гласува с машини. Това предложиха от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”, като внесоха изменение и допълнение в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс.

Точката ще бъде разгледана още днес от правната комисия на Народното събрание и е разпределена за пленарната зала в петък.

Мотивът за отмяна на гласуването с машини са сериозните опасения от ЦИК и “Информационно обслужване”, че вотът за кметове и общински съветници може да се опорочи и провали. Основание за мярката са множеството грешки при отчитането на гласовете и преференциите, подадени за евродепутати през тези устройства.

На местните се провеждат до 4 вида избори - за кмет на общината, на района, на населеното място и за общински съветници. Навсякъде бюлетините са различни, което налага използването на сложен софтуер и различна база данни, гласи аргументът на управляващите. Освен това на много места има балотаж за кмет. При кандидатите за съветници пък се отбелязват преференции.

“Европейските избори в София приключиха чак в 9 ч сутринта, при положение че имаме 33% активност и няма втори тур, а в местните активността ще надхвърли 60%”, обяви на брифинг в парламента с шефката на правната комисия Анна Александрова депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. На местните избори ще ни е много трудно да попълним комисиите. Машините не допринесоха нито за по-честни, нито за по-лесни избори - напротив, правят процеса по-сложен. Казват го самите членове на комисиите - те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Във всяка комисия, в която има машини, имаше и грешки, и то огромни, но не членовете на комисиите са виновни за това, изтъкна Ненков.

С машините

рискуваме масово

всяка една

политическа

сила да обжалва

резултатите във

всяка община,

категорични са в ГЕРБ.

26 коалиции и 14 инициативни комитета е имало на миналите местни избори само за кмет на София. На този вид вот има и два тура, напомни Ненков. И добави: “Парите не са водещото, но безспорно това е много скъпо удоволствие, което го няма никъде в Европа. Дори Холандия се отказа от това.” От ГЕРБ помолиха хората да си представят колко дълги “чаршафи” с информация ще трябва да се вкарат в машината във всяка община.

Никъде в ЕС

не се гласува

с машини,

повтори Ненков.

Според предложената промяна занапред с машини ще може да се гласува само за президент и за евродепутати, защото тези избори са по-леки като организация.

Парламентарните избори не са изрично упоменати, но това, че се говори за отмяна на машинното гласуване при вотове с многомандатни избирателни райони, означава, че и Народното събрание ще се избира само с хартиена бюлетина.

12 500 машини ще са нужни за местните избори, ако не се промени Изборният кодекс, където пише, че трябва да ги има поне в 6000 секции - 67% от всички в големите населени места. На евровота през май с такива бяха оборудвани 3000 секции.

60 тира трябва

да извозят тези

12 500 машини,

а преди това да се съхраняват в достатъчно голямо и сигурно помещение. Нужно е да се назначат експерти за обслужване, поддръжка и инсталиране. Където ще има втори тур - връщане в централния склад, за да се пренастроят отново само с актуалните за съответната секционна избирателна комисия кандидати, стигнали до балотажа, да се сертифицират отново и да се върнат в секцията, пише в анализа на управляващите, основан на този, изготвен от ЦИК. Нямало и държавен орган за одит и сертифициране на машините. Но най-важният въпрос е свързан с доверието на гражданите, а последните избори сочат, че целите за намаляване на грешките в протоколите не са постигнати, точно обратното, пише още в мотивите за исканото изменение.

Машините не ядат кебапчета, но те на практика не вършат работа, каза председателят на НС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цвета Караянчева в коментар на реакцията на омбудсмана Мая Манолова (виж долу). Шефката на парламента подчерта, че анализът на ЦИК за европейските избори е изключително аргументиран и задълбочен. Цената е най-малкият проблем, защото ние трябва да гарантираме прозрачността на изборите. Ако остане машинното гласуване на местните избори, това

ще намали

избирателната

активност,

защото хората ще трябва да чакат и това ще ги откаже да гласуват, предупреди Караянчева.

“Машинно не се гласува никъде в Европа. Ние го въведохме, защото беше под натиск”, категорична е тя. По повод критиките у опозицията Караянчева каза, че често политиците се опитват да оправдаят загубите си с различни твърдения.

Шефката на ЦИК вече

предупреди пред “24 часа”,

че наесен ще има хаос

Риск от масови искания за касиране на местните избори наесен, позовани на машинното гласуване, може да има, ако остане изискването в Изборния кодекс с устройства да може да се гласува в 6000 секции. Това предупреди преди дни в интервю за “24 часа” председателката на ЦИК Стефка Стоева.

Освен това в закона липсвали правила - къде да се съхраняват устройствата, кой орган да ги сертифицира и одитира и т.н. Стоева посочи, че ако машинното гласуване остане в този обем за вота наесен, е възможно да не може да бъде спазен срокът от 1 седмица за провеждане на балотаж. Причината е, че в машините ще трябва да се въвеждат отново бюлетините за втория тур и пак да се сертифицират и одитират.

Според сметките на ЦИК машинното гласуване оскъпява значително изборите. Глас, подаден с хартиена бюлетина, струвал 0,77 лв., а с машина - 59 лв.

БСП: Обратното броене явно започна,

да върнем тогава и цветните бюлетини

Махат ги, защото изобличиха кражбата на вот, твърди омбудсманката

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА,

РУМИНА ДИМИТРОВА

Машинното гласуване бе съзнателно опорочено на евроизборите, абсолютно неприемливо е то да бъде отменено, ще се борим за демокрацията, отсече зам.-шефът на БСП Кирил Добрев. Местните избори имат най-голяма нужда от машинен вот, защото само 1-2 гласа могат да направят човек общински съветник. Близо 2,5 млн. пенсионери и социално слаби получават парите си на банкомат и се справят - да им дадем шанс и за машините за избори. Как си представяте държавата, която ще има суперкомпютър, да се притеснява от сложен софтуер на едни машини, или ни правят на идиоти, продължи Добрев.

Днес е паметен ден за българската демокрация, обратното броене започна. С орязването на държавната субсидия и премахването на машинното гласуване се връщаме 30 г. назад - в 1989 г., времето на нулева субсидия и на цветните бюлетини, да ги върнем и тях, каза той. И разказа как преди 30 г. баща му Николай Добрев го събудил да гласува, но да внимава с розовата бюлетина, имитираща тази на БСП.

Зам.-шефът на червената група Крум Зарков пък определи това като пореден епизод от сериала “Опраскване на Изборния кодекс” и призова граждани и институции да дадат отпор.

Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв. Те изобличиха кражбата на вот, затова искат да ги махнат. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на извънреден брифинг, свикан в отговор на инициативата на управляващите да премахнат машинния вот.

Аргументът, че машинното гласуване е малко използвано, не е верен. Преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите за ползването на машини и 54% от българите казаха “да”, посочи тя.

По данни от евровота през май, когато за първи път с устройствата можеше да се гласува в общо 3000 секции в цялата страна, в 310 от тях над 50% от избирателите са избрали да гласуват именно с машини. А в други 340 секции вот по този начин са дали между 40 и 50% от избирателите. Манолова подчерта, че това е станало “въпреки липсата на информационна кампания, въпреки издадените указания в последния момент и въпреки пречките, създавани от някои СИК”.

“Вторият аргумент: че машинният вот не е намалил недействителните гласове, е абсолютно неверен. Няма как да има недействителен глас с тях, отсече омбудсманката. И не е вярно, че машините са оскъпили вота и той излизал над 50 лв. Направи го ЦИК, продължи гневна тя. Заподозря, че наемът на машините е бил 100% от цената, а не, както се твърди, 70%

Зам.-шефовете на БСП Кирил Добрев и на червената група Крум Зарков обявиха, че ще бранят до последно машинното гласуване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кръвни братя се срещат 3 години след шанса за нов живот

Момче от Пловдив, болно от левкемия, е здраво, благодарение на непознат от Израел, историята разказа бТВ. Кръвни братя - Ноам живее в Израел, а Николай в България. Преди три години младежът от Израел дарява кръвта си на Ники, който се нуждае от костномозъчна трансплантация, за да живее. Двамата не се познават до преди няколко месеца

Оставиха Маргарита Хранова без пожизнена парична награда

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията, съобщи бТВ. Идеята на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива. Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни

Дете загина при тежък удар между две коли на "Хемус" (Обновена)

Дете е загинало при тежка катастрофа на магистрала "Хемус" край Шумен, съобщиха от полицията в Шумен. Детето е на 6 години. Катастрофата е станала между два автомобила до надлеза на кв. Макак, Шумен. Сигнал за произшествието е получен малко след 18:15 часа. Произшествието е между два автомобила - фолксваген "Голф" с варненска регистрация и форд

Кола пламна на магистрала "Тракия" край Карнобат

Кола пламна по обяд днес на магистрала "Тракия" в района на Карнобат. По данни на МВР става въпрос за самозапалване на лекия автомобил, предаде Нова ТВ. В него е пътувал един човек, който обяснил на дошлите на място служители на "Пътна полиция", че най-вероятно техническа повреда е причина за изпепеленото возило

3000 деца са спасени от изоставяне, 769 пък са върнати на родителите им

Стратегията за детето оттеглена от месеци, но едни хора продължават да плашат как някой ще отнема български деца От началото на миналата година до юли 2019 г. Социалните търсят работа на майките и бащите, оказват им психологическа помощ и съдействие за битови нужди Изоставянето на около 3000 деца са предотвратили социалните от началото на

Военни унищожиха този невзривен боеприпас в Кюстендилско (Снимка)

Военнослужещи от сухопътните войски унищожиха открит невзривен боеприпас в Кюстендилско, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Модулното формирование от Трети механизиран батальон в Благоевград, от състава на бригадното командване, с ръководител капитан Борислав Войнов, е действало след отправено искане от МВР и по заповед на командира

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Джо Кенеди обяви кандидатурата си за Сената

Американският конгресмен Джо Кенеди се включи днес в предизборната надпревара за Сената, предадоха Асошиейтед прес и БТА. Демократът от Масачузетс официално обяви кандидатурата си в имейл преди проява в Бостън. Джо Кенеди е внук на Робърт Кенеди и праплеменник на някогашния президент на САЩ Джон Кенеди

БАН изложи картата на Дунавска България от Феликс Каниц

Българската академия на науките отбеляза 150-годишнината от създаването на своята Библиотека с изложба на картографски карти, предаде БГНЕС. Най-ценната карта, която можем да видим е тази на Дунавска България от прочутия пътешественик Феликс Каниц. Неговата богата колекция е завещана на академията. Библиотеката разполага с 450 карти и картографски

Николай Младенов: Работим усилено в посока осигуряване на стабилност в Газа

В Ню Йорк специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов представи снощи пред Съвета за сигурност редовния си тримесечен доклад. През последните години усилията на целия му екип са били фокусирани върху предотвратяването на поредната война в Близкия изток, „която изглеждала неизбежна“, предаде БНР

Наръчник и карта за Местни избори 2019, информация по региони

"24 часа" осигурява на своите читатели изчерпателни и навременни данни за основните кандидати във всички области "24 часа" ще улесни своите читатели при избора им на кметове и общински съветници в цялата страна. За целта сме подготвили специална секция с информация по региони, както и две интерактивни карти

ГЕРБ в СОС: Изявленията на Манолова за обществените поръчки са заплаха

Групата на ГЕРБ в СОС определи като заплаха за спечелените проекти изявленията на Манолова за обществените поръчки, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, цитиран от БТА. В позиция по повод изявления на кандидата за кмет на София Мая Манолова за обществените поръчки на града групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет определя действията на Манолова като

Голям трафик по Е-79 при Кресна

Силно интензивен е трафикът по главен път Е-79 в района на Кресна в двете посоки, съобщи Фокус. В Кресна е разположен полицейски патрул с номер 01-82 в платното посока

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber