Кристин Лагард я чака Херкулесова работа начело на ЕЦБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7547473 Кристин Лагард я чака Херкулесова работа начело на ЕЦБ Кристин Лагард я чака Херкулесова работа начело на ЕЦБ www.24chasa.bg
Кристин Лагард
Кристин Лагард СНИМКА: РОЙТЕРС

Без изненада, Кристин Лагард ще наследи Марио Драги начело на Европейската централна банка. Кои ще са основните задачи пред французойката?

Инвеститорите, които се радват на твърде вероятното номиниране на Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), вероятно не си дават сметка за Херкулесовата работа, която я чака, не само заради тясното поле за маневриране на базираната във Франкфурт институция на ЕС, но и заради липсата на доверие що се отнася до инфлацията. От европейската дъгова криза, която избухна преди седем години, ЕЦБ системно се проваля в постигането на целевото инфлационно равнище и пазарът е скептичен за нейните шансове да успява в бъдеще.

Този неуспех има икономическа цена. Той прави по-трудно понижаването на реалните лихвени проценти и прилагането на нови мерки за стимулиране при бъдещо забавяне на икономиката. Нещо още по-лошо, вече се наблюдава тенденция на самоподдържане на ниската инфлация. И тя е толкова здраво вкоренена, че финансовите пазари се съмняват в способността на ЕЦБ да постига целта сидори и след 10 години. Те се надяват сега на средна инфлация в еврозоната от едва 1,3% през следващите пет до 10 години - доста по-ниска от целевото равнище на ЕЦБ.

Възстановяване на инфлацията

Новият президент на ЕЦБ следователно ще трябва да положи усилия да възстанови инфлацията на желаните нива, започвайки от променяне на ръководните указания на банката с цел изключване, веднъж завинаги, на възможността за повишаване на лихвените проценти през 2020 година, а след това - и възобновявайки количественото облекчаване. Нито едната, нито другата от тези мерки няма да реши проблемите на еврозоната - инвеститорите отдавна са стигнали до заключението, че няма да има повишаване на лихвите през 2020 година, но те биха били важна първа крачка.

Една по-смела мярка в най-близък план би било силното понижаване на лихвения процент, при който ЕЦБ заема пари на банките в рамките на своята програма TLTRO (Целеви операции по дългосрочно рефинансиране). Това би стимулирало банковото кредитиране. Фиксираният лихвен процент би могъл да бъде по-нисък от този, който банките получават за своите депозити в ЕЦБ. Това би означавало, че ЕЦБ би възнаграждавала банките, които взимат от нея кредити, за да отпускат на свой ред други банки, а не онези, които депозират наличните си средства.

Технически този процес би й причинил загуби. Тази концепция обаче не би трябвало да струва много на една централна банка, която печата сама своята валута. И най-хубавото е, че този инструмент за парична политика вече съществува!

Преформулиране на инфлационните цели

Като бивш управляващ директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард би трябвало освен това да обяви преразглеждане на рамката на паричната политика на ЕЦБ като цяло и в нейната част за целевото равнище на инфлацията. Сегашната цел - малко под 2% - е колкото неопределена, толкова и безполезна. Никой не знае колко точно е това равнище, което автоматично подкопава доверието в тази цел. Уместно би било инфлационната цел да бъде закована точно на 2% - просто и ясно.

ЕЦБ би могла да направи още по-смела крачка, като замени инфлационната цел с целево равнище на цените. При сегашната система, когато ЕЦБ не постигне целта си, това няма последици за бъдещата й политика. Предимството на едно целево равнище на цените е в това, че евентуално недостатъчната инфлация би трябвало да бъде компенсирана след това от скок на инфлацията, за да бъде поддържано равнището на цените при една тенденция за повишаване с течение на времето. В крайна сметка това ще улесни понижаването на реалните лихвени проценти, когато настъпи необходимост от стимулиране на икономиката.

Контрол върху кривата на лихвените проценти

Новият президент на ЕЦБ би могъл да отиде още по-далеч, като добави, по примера на японската централна банка, нова тетива на своя лък: контрол върху кривата на лихвените проценти. За да направи това, ЕЦБ трябва да поеме ангажимент да фиксира доходността на държавните облигации на страните от еврозоната на едно и също равнище. Това незабавно би понижило лихвите, при които голяма част от държавите взимат кредити, стимулирайки икономическата дейност.

Това наглед радикално предложение произтича по естествен път от ангажимента на ЕЦБ никога да не позволи еврозоната да се разпадне, което чисто и просто означава, че няма риск страна от клуба да изпадане в неплатежоспособност.

Натиск за структурни реформи

Това изключително техническо решение изглежда недостижимо, по-специално като се има предвид, че то вероятно ще бъде оспорено по съдебен път. То освен това би предизвикало такива политически разделения, че е трудно да си представи човек ЕЦБ да го защитава пламенно. Ето къде е разковничето на проблема за банката. Разделенията между европейските страни им пречат да направят онова, което е във висш интерес за тях. Изобретателната парична политика е много добро нещо, но е само част от решението.

Европа има нужда преди всичко от структурни реформи и от антициклична бюджетна политика. Марио Драги, сегашният президент на ЕЦБ, не спря да защитава тази позиция, но така и не успя да убеди политическите ръководители да положат трайни усилия по въпроса. Ако неговият наследник иска да възстанови доверието в ЕЦБ за инфлацията и, в краен случай, да гарантира устойчивостта на еврозоната, то тогава Свещеният Граал за него ще бъде да накара политическите ръководители да поемат своите отговорности.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Хуан Едуардо Сунига

Почина преводачът на българска класика на испански език Хуан Едуардо Сунига

На 24 февруари почина бележитият испански писател, литературен критик и преводач Хуан Едуардо Сунига, съобщи Съюзът на преводачите. Той е автор на романи, есета, критически студии, но Сунига е известен преди всичко с майсторските си разкази за Гражданската война в Испания, обединени в цикъла "Трилогия за Гражданската война"

Еди Рама и Сергей Станишев

Станишев в Албания: ПЕС работи за старт на преговорите с ЕС през март

Благодарение на правителството на Еди Рама направихме пробив с признаването на българското малцинство в страната Ред е на България да положи усилия и да обучи учители, които да преподават съвременен български език в училищата „Постигнахме исторически пробив с признаването на българското малцинство в Албания

"Даймънд принсес"

Карантината на круизния кораб "Даймънд принсес" умножи инфекциите

Карантината, наложена от Япония на круизния кораб "Даймънд принсес", доведе до повече случаи на заразяване с новия коронавирус, които можеше да бъдат избягнати, твърдят шведски специалисти, цитирани от ДПА. "Темпът на заразяване на кораба беше около четири пъти по-висок, отколкото на сушата в най-засегнатите зони в Китай" - каза Йоким Роклов

СНИМКА: Ройтерс

Сирия опроверга твърдението, че Турция е унищожила складове за химически оръжия

Сирия опроверга твърдението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че турската армия е унищожила сирийски складове за химически оръжия на 13 км южно от град Алепо, предаде ДПА. Ердоган заяви по-рано днес, че турските сили са унищожили седем склада с химически оръжия в Сирия при нанасянето на удари по цели на сирийския режим в отговор на

СНИМКА: Ройтерс

Катар с първи случай на коронавирус в страната

Здравното министерство на Катар съобщи днес за първия случай на заразяване с новия коронавирус в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Пациентът е 36-годишен катарец, завърнал се неотдавна от Иран, посочи министерството и уточни, че той е в стабилно състояние. От всички държави в района на Персийския залив Саудитска Арабия е единствената

Гърция е спряла 4000 мигранти, полицията използва сълзотворен газ (Снимки)

Гърция е спряла 4000 мигранти, полицията използва сълзотворен газ (Снимки)

Гърция заяви в събота, че е решена да защитава границите си, след като мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция, съобщи АНА-МПА. Правителството ще направи всичко, което е необходимо, за да защити границите на страната, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас пред репортери след извънредно заседание при премиера Кириакос

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Ердоган: На границата с Европа има 18 000 мигранти, днес може да станат 30 000

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота обеща да позволи на бежанците да пътуват до Европа от Турция, допълвайки, че страната му не може вече да се справя с нови вълни от хора, които бягат от разрушената от войната Сирия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. “Какво направихме вчера (петък)? Отворихме портите”

Мария Габриел СНИМКА: Архив

Мария Габриел: Предвиждат се действия в подкрепа на предприемачеството

Образованието, талантът и развитието на умения са в основата на модела на Европейския институт за иновации и технологии. Той поддържа създаването и развитието на регионални и местни иновационни екосистеми чрез своите общности за знания и иновации, основаващи се на тясното сътрудничество на университетите, изследователските институти и индустрията

И денем, и нощем мигранти вървят на групи по гръцките пътища. Снимка: Ненко Станев

Двоен ужас в Северна Гърция - натиск от бежанци и коронавирус (Снимки)

- Мигранти вървят на орди среднощ между Свиленград и Орестиада - И аптеките в южната ни съседка без маски и дезинфектанти - Страхът от зараза отказа българите да пазаруват при комшиите, въпреки големите намаления - На ГКПП "Ново село" освен температура, готови да мерят и кръвно Близкото до Свиленград гръцко градче Орестиада е сковано от двойна

СНИМКА: Ройтерс

Турция заяви, че е унищожила "инсталация за химически оръжия" в Сирия

Турция заяви, че е унищожила "инсталация за химически оръжия" на сирийския режим в Северозападна Сирия в отговор на въздушните удари от четвъртък, в които бяха убити над 30 турски военнослужещи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. През изминалата нощ турските сили унищожиха "инсталация за химически оръжия на 13 км южно от Алепо и голям брой други

СНИМКА: Радио Китай

Китайските градове възобновяват постепенно въздушния транспорт

Редица китайски градове започнаха да възобновяват постепенно полетите, след като почти всички бяха временно отменени или ограничени зарази епидемията от новия коронавирус и авиокомпаниите трябваше да вземат превантивни мерки срещу нейното разпространение, предава "Радио Китай". Град Тиендзин възобнови някои от вътрешните полети

Коронавирусът СНИМКА: Ройтерс

Коронавирусът по света: първи случай в Монако, още заразени в Италия и Япония

Правителството на Монако съобщи за първи случай на зараза с новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Става дума за пациент, чието състояние не буди безпокойство и който сега е транспортиран към болница във Франция. Пациентът ще бъде лекуван в отделението за инфекциозни болни в университетската болница в Ница

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber