Покупката на изтребители F-16 - главна тема за коментари срещу САЩ и ЕС в медиите през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7545508 Покупката на изтребители F-16 - главна тема за коментари срещу САЩ и ЕС в медиите през юни Покупката на изтребители F-16 - главна тема за коментари срещу САЩ и ЕС в медиите през юни www.24chasa.bg
Покупката на изтребители F-16  - главна тема за коментари срещу САЩ и ЕС в медиите през юни

Предстоящата сделка между България и САЩ за покупка на 8 изтребителя F-16 предизвиква най-много новини и коментари в българските медии през юни.

Най-активен по темата е българският президент Румен Радев. Той полага големи усилия да дискредитира сделката. Позициите на държавния глава не са изненадващи – от дълго време той открито се обявява срещу американските самолети и открито подкрепя конкурентната оферта на шведските Gripen.

В интервю пред Българската национална телевизи Румен Радев заявява, че САЩ продават на България самолети F-16 без необходимата екипировка на твърде висока цена. Той също така смята, че САЩ няма да финансират изграждането на ресурси за поддръжка на техниката и че тази инвестиция също ще остане за сметка на българската държава.

Президентът Радев коментира в негативен план самолетите F-16 по време на военни демонстрации на летището в Граф Игнатиево в края на юни. Той отново настоява, че намаляването на цената по сделката, за което настоява българското правителство, ще бъде за сметка на бойните възможности на самолета.

Според Радев по този начин самолетите няма да са в състояние да извършват дори минимума от планираните си възможности. В същото време независими, както и проправителствени експерти опровергават постоянно твърденията на Радев в коментари пред медиите.

Подобни на президента Радев коментари изразява и лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров. Той е известен с проруските си пристрастия и критиките към САЩ. При последния кабинет на премиера Бойко Борисов „Атака” е част от управляващата коалиция, поради което коментарите на Волен Сидеров по темата F-16 остават сравнително умерени.

Все пак негативното отношение към САЩ не се прикрива в коментарите на Сидеров. В интервю пред Нова телевизия от 12 юни Сидеров заявява, че сделката за F-16 е очевиден приятелски жест към САЩ от страна на българското правителство, но той тя ще донесе щети за българската държава. Лидерът на „Атака” твърди още, че САЩ са дали такива самолети на Египет и Индонезия „като подарък”, докато на България ще се наложи да плати за тях 3 млрд. долара.

Реалните факти по сделката обаче не потвърждават думите на Сидеров. Въпреки това той настоява, че неговата мисия е да се бори срещу тази сделка и да се стреми парите да бъдат използвани за „по-полезни неща в социалната сфера”.

Негативни коментари по сделката за F-16 изразяват и други, освен президента Радев и Волен Сидеров. Вестник „Труд” публикува редакционен коментар, според който цената по сделката е твърде висока и „САЩ се опитват да излъжат България”. В подкрепа на твърденията си „Труд” привежда факти от подобни сделки за F-16 между САЩ и Бахрейн и Словакия.

Медията на опозиционната Българска социалистическа партия – вестник „Дума” също критикува българското правителство по повод предстоящата сделка за F-16.

"Най-вероятно България няма да успее да договори отложено плащане по сделката, твърди вестникът, като се позовава на финансовия министър Владислав Горанов.

Това, според коментара на „Дума”, както и в някои други медии, се представя като финансова заплаха за цялостната модернизация на българската армия и дори като възможна пречка за навременното изплащане на заплатите на българските военни.

Критична нотка към сделката с F-16 се усеща дори в икономическата медия „Капитал”, която е от медийна група, известна с проамериканската си политика. В анализа на „Капитал” се налага тезата, че твърде високата цена на самолетите ще повлияе негативно на планирания бюджетен дефицит на България – нещо, което носи потенциален риск от проблеми с европейските институции.

В края на юни в българските медии все по-често се налага темата за започналите дебати между лидерите на ЕС за ръководството на важните институции в ЕС - Европейската комисия, Европейският съвет и Европейският парламент. Сериозните разногласия между лидерите на ЕС, които се отчитат в медийните коментари, предизвикват чувството за несигурност за бъдещето на европейските институции.

Dnevnik.bg публикува анализ, в който се казва, че ЕС спешно прави нов опит да проправи пътя за заемане на най-високите си позиции, като по този начин се стреми да запази стабилността на европейските институции. Медията подчертава, че е добре за бъдещето на ЕС възможно най-скоро да се стигне до решение за 5-те най-високи длъжности - началник на Европейската комисия, шеф на Европейския парламент, шеф на Европейския съвет, шеф на централната банка, както и на ръководител на дипломацията на ЕС.

Българският президент Румен Радев не пропуска да отбележи безпокойството си от несигурността на ЕС в Санкт Петербург, където се среща с руския президент Владимир Путин. В изказването си Радев директно призова за по-сериозно развитие на отношенията на България с Русия, вместо да се акцентира на българското членството в ЕС.

Отчасти мнението на Радев се споделя и от българката Кристалина Георгиева, която временно е начело на Световната банка. В интервю пред Българското национално радио Теоргиева заявява, че „Европа е твърде малка, трябва да бъдем по-отворени към света”. Призивът й е, че „трябва да преосмислим това, което приемаме като конкуренция, и да се опитаме да не бъдем фрагментирани само в ЕС”.

Президентът Радев говори за несигурността в ЕС и по време на посещението си в Будапеща, където се среща с унгарския премиер Виктор Орбан. И двамата се съгласяват, че има огромна нужда от реформа в политиката на ЕС относно бежанците. Радев заявява, че ЕС все още няма план за криза в случай на внезапен миграционен натиск по външните граници на съюза и това трябва да се промени.

Френският президент Емануел Макрон също говори за кризата в ЕС в коментари, публикувани в български медии през юни. Той смята, че в близко бъдеще светът може да бъде във военна ситуация. Макрон изразява своята загриженост от „хаоса в ЕС” и призова за действие срещу популизма в съюза.

Българският вицепрезидент Илияна Йотова също критикува политиката на ЕС в интервю пред БНТ. Тя смята, че Брюксел е допуснал голяма грешка, като е отложил за октомври решението за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания в ЕС.

Един от най-обсъжданите политици в българските медии през юни е президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите действия срещу Иран и Китай. Неговата икономическа политика и санкциите му са анализирани от много медии в страната чрез публикуваните местни и международни коментари.

В един от тях френският министър на икономиката и финансите Бруно ле Майр казва, че търговската война между Китай и САЩ ще доведе до криза в Европа. Той също така смята, че ако този конфликт се засили, това ще доведе до негативни последици в глобален икономически аспект.

"Тръмп отново показа зъбите си към Иран" е коментарът на медиите за новите санкции, които американският президент обявява срещу Техеран. Китай също е представен в медийни коментари като засегнат от политиката на Тръмп, което обаче може да повлияе негативно в глобален план – Китай предупреждава САЩ, че е готова да реагира с ответни действия срещу мерките на Тръмп.

ЕС е загрижен за действията на Тръмп и това се забелязва в мнението на френския президент за американския му колега в коментар, публикуван от „Дневник”. Макрон критикува икономическата война, поведена от Тръмп и припомня, че Франция е против възможността за започване на икономически преговори между ЕС и САЩ.

Вестник „Труд” също публикува анализ по темата, озаглавен „ирационална политика на Тръмп”. Експертът Никола Филипов смята, че най-големият провал на Тръмп е, че той продължава да санкционира държави, които са водещи икономически партньори на САЩ. Според Филипов това може да намали шансовете на Тръмп да бъде преизбран през 2020 година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Емил Караниколов КАДЪР: БНТ

Караниколов: Арестите няма да докарат вода в Перник

Арестите няма да докарат вода в Перник.  Не мога да кажа дали Нено Димов е единствения виновен или дали изобщо е виновен - това го казват прокуратурата и съда. Това каза пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.  Той заяви, че не счита да има вина по казуса "Перник". "Досега гледахме да държим язовирите на 60% обем

Министър Кирилов към служителите в затворите: Пазете честта на професията

Министър Кирилов към служителите в затворите: Пазете честта на професията

Пазете честта на вашата професията и с добросъвестни действия съхранявайте авторитета на системата.  С тези думи министърът на правосъдието Данаил Кирилов се обърна към служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“(ГДИН), които днес отбелязват своя професионален празник. Това съобщиха от Министерството на правосъдието

Радев: Работим за многостранно споразумение със Саудитска Арабия

Радев: Работим за многостранно споразумение със Саудитска Арабия

България работи за изграждането на многостранно споразумение с Кралство Саудитска Арабия за развитие на нашите отношения в области като икономика, инвестиции, инфраструктура, селско стопанство, туризъм, високи технологии и иновации. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с външния министър на Кралство Саудитска Арабия принц Файсал бин

Принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд и Екатерина Захариева СНИМКИ: Министерството на външните работи

Захариева: Саудитска Арабия е наш ценен партньор

„Саудитска Арабия е наш ценен партньор, както по линия на многостранната дипломация, така и в областта на икономиката, инвестициите, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията. България е един от най добрите приятели на Саудитска Арабия в ЕС. Тази година отбелязваме 25 г. от установяването на дипломатически отношения между страните ни и се

Собственикът на "Нове Холдинг" Васил Божков СНИМКА: Архив

"Нове Холдинг": Целта е принудително да бъде отнет законен бизнес

Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното. Tова се посочва в позиция на "Нове Холдинг" АД. "Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции

СНИМКА: Христо Николов

Протестиращите освободиха движението при Орлов мост

В 17:20 протестиращите потеглиха от Орлов мост и движението бе възстановено.  Протестът започна зад гърба на паметника на Цар Освободител, но към 12:20 организаторите му внезапно решиха да се преместят от към страната на парламента, като блокираха движението по бул. Цар Освободител. Около 1000 човека събраха на пл

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Васил Божков СНИМКА: Архив

Васил Божков учуден, че е обвинен: Не знам за какво ме издирват, като могат да ми се обадят

“Главният прокурор го каза това? Никой не ми се е обадил”. Това заяви за БГНЕС Васил Божков във връзка с повдигнатите 7 обвинения срещу него, и че е обявен за общодържавно и международно издирване. Васил Божков бе учуден, че срещу него са повдигнати обвинения, той попита за какво са му повдигнати. “Не знам, ако съм обявен за издирване

Снимка: Пиксабей

МВР: 360 са тежките катастрофи за последните 28 дни у нас

53 тежки пътнотранспортни произшествия по-малко са регистрирани от 1 до 28 януари 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 година. За този период са станали общо 360 тежки пътни инциденти, при 413 за миналата година. Пострадали са 78 души по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, а загиналите са с един по-малко

СНИМКА: Архив

ИАРА: Унищожена е екосистемата в зона от 30 км по поречието на Марица

Унищожена е екосистемата в близо 30-километровата зона по поречието на Марица, където замърсяване с пестициди доведе до измирането на тонове риба. Това коментира на национална среща на риболовците във Велико Търново доц. Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), предава БНР

Снимка: Пиксабей

Разсипан товар затрудни движението при км 63 на магистрала "Тракия"

Временно движението при км 63 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в изпреварващата лента поради почистване на платното от разсипан товар. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е движението в активната лента. Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост

Генерал-майор Цанко Стойков Снимка utroruse.com

Няма да махат ген. Стойков от ВВС, има големи заслуги в сделката за F-16

Ген. Цанко Стойков няма да бъде сменен на този етап от поста командващ на ВВС въпреки публикуваните от прокуратурата записи, в които си твърди, че се чува как той и президентът Румен Радев обсъждат доказателства по проверка за конфликт на интереси на държавния глава. Ген. Стойков няма да бъде хвърлен на кучетата

СНИМКА: Христо Николов

Орлов мост ще бъде блокиран поне до 17 ч. заради протестиращите

Към 16:15 протестиращите освободиха блокираното от тях кръстовище при Ректората. Групичката от около 100 - 150 човека се преместиха при останалите протестиращи на Орлов мост, които се бяха стопили до 50 човека.  Според организаторите на протеста кръстовището на Орлов мост ще остане блокирано до 17:00

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber