Ползвали метал от Черно море за строежа на египетските пирамиди?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7538207 Ползвали метал от Черно море за строежа на египетските пирамиди? Ползвали метал от Черно море за строежа на египетските пирамиди? www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Мореплаватели с тръстикова лодка ще доказват това, отплавайки от Варна

През това лято от Варна ще тръгне международна експедиция, чиято цел ще бъде да докаже, че при строежа на египетските пирамиди се е ползвал метал, добиван в Черноморския регион. Поне такова твърдение се среща при Херодот, разказа за БТА ръководителят на мореплавателите д-р Доминик Гьорлиц от Германия.

Ентусиастите, които ще изучат дали това е възможно наистина, ще плават с тръстиков съд. В момента примитивният кораб се строи в Белослав. Майсторите са индианци от Боливия, живеещи край езерото Титикака. Това племе е единственото в света, което все още съхранява старите традиции за строеж на тръстикови лодки, обясни д-р Гьорлиц. Край Варна боливийските лодкостроители творят съд дълъг 14 метра, широк 4, с два метра борд. Освен тръстика, ползват въжета, тъй като е доказано, че хората от праисторическия период са ги познавали добре. Били са направени от коноп, лен, а в някои е имало и вплетени кожени нишки.

На въпроса дали чудото на древното корабоплаване, построено край Варна, има опасност да потъне, германският археолог отговаря категорично отрицателно. По думите му тръстиковият съд е много стабилен и дори преобръщането му е почти невъзможно. Причината е, че има странични дъски, наречени швертове, които го стабилизират и предпазват от обръщане. Те помагат и за навигирането, тъй като играят ролята на кормило, разказва д-р Гьорлиц.

За себе си германският учен разказа, че е доктор на археологически науки. От 30 години се занимава с експериментална археология, като специалността му е древното корабоплаване. Д-р Гьорлиц допълни, че проучванията му се базират не на писмени източници, а на изображения.

Контактите между отделните общества в древни времена са били на база размяната на различни стоки, каза д-р Гьорлиц. Според него интересното е, че където са открити останки от хора, има и изображения, сред които пък има и такива на плавателни съдове. В Египет, например, има много изображения на лодки от материал, какъвто се намира в Индия, а няма данни да е се е осъществявал търговски обмен между двете държави, посочи д-р Гьорлиц. По думите му самото наличие на този материал обаче показва, че все пак е имало някакво движение на стоки, но по-скоро едностранно - от Индия към Египет.

Д-р Гьорлиц посочи, че следва идеите на Тур Хейердал. Само че норвежецът е смятал етиптяните за основа на човешкото общество, за най-развитата цивилизация, докато позицията на германския археолог е, че при по-ранните общества, от праисторията, още преди да има държави, е имало много по-добри мореплаватели. Въпросът кои народи визира го кара да поклати глава - тези общности са нямали народностни имена, просто групи от хора, които обаче са имали умения.

За името на експедицията - АБОРА, д-р Гьорлиц разкрива, че думата идва от езика на гуанчите - вече изчезнало население от Канарските острови. Значението й е светлината, която огрява океана при изгрев и залез , т.е. , когато слънцето докосва водата. В езика на гуанчите се е произнасяло като аора, което пък е много близко до аврора - богинята на зората, обяснява археологът.

Какви отговори ще търси експедицията, освен да доказва твърденията на Херодот, археологът не коментира в подробности. Споделя, че в това отношение се придържа по-скоро към мисълта на Айнщайн, че в едно такова изследване е важно не толкова знанието, колкото въображението, защото човешкото знание има граници, но въображението - не. Все пак уточни, че най-важната цел на пътуването е да докаже, че такива примитивни плавателни съдове е напълно възможно да са били използвани още през праисторическия период в района на Черно море. Това автоматично ще потвърди и сведенията на Херодот, че египтяните са внасяли желязо от района на Черно море, най-вероятно от Кавказ. За д-р Гьорлиц е много важно плаването да докаже и че такава примитивна конструкция може да плава в две посоки. Тя не е служела просто моряците да се доберат до някаква суша, а и да се върнат обратно, у дома, защото типът използвано платно е позволявал да управляват корабчето си, въпреки теченията и посоката на вятъра.

Въпросът как се организира нещо толкова екзотично и мащабно като експедицията АБОРА 4, кара д-р Гьорлиц да се усмихне малко накриво. Признава, че преди 20 години му е било значително по-лесно, тъй като тогава не е имало толкова тежка бюрокрация и решенията са се вземали много по-бързо и лесно. От друга страна, финансирането също започва да става все по-сложно, тъй като с годините всичко поскъпва. Все пак пречките са преодолени и предстои старта на експедицията, обобщава с оптимизъм германският учен. Спомня си, как в началото са били съвсем малка група приятели-фенове на Тур Хейредал, които са правели дребни експерименти. Постепенно групата се разраснала, опитите станали по-сложни. Накрая Гьорлиц създал асоциация "АБОРА", към която започнали да се присъединяват съмишленици от цял свят.

"Най-приятната изненада за мен беше, когато открих и в България хора, които прегръщат идеята за настоящата експедиция и започнахме да работим по осъществяването й", казва археологът. В крайна сметка екипажът на предстоящата експедиция ще бъде от 12 ентуасиасти, които ще плават на смени. Сред тях има представители на 8 националности. Българският участник ще бъде археологът от Варненския исторически музей Теодор Роков. След отплаването от Варна тръстиковият плавателен съд ще премине през Босфора и Истанбул, през Мраморно море, Чанак кале, Троя, Дарданелите, Милос, за да стигне до Александрия.

Всъщност, идеята на експедицията е близка до нас, тъй като се знае, че живот по тези земи е имало още 4 200 години преди Христа, допълни Данко Калчев, управител на фондация "Белославско стъкло", която предостави безвъзмездно терен и техника за строежа на тръстиковата лодка. Според него е изумително, че 6 хиляди години преди нас тук е имало цивилизация, хората са можели да обработват метали. И не само това, но са и търгували с други общности, дори от Средиземноморието.

Калчев уточни, че когато отплава корабът, ще бъде обособена музейна експозиция, която ще разказва подробности за експедицията. Такава сбирка ще бъде направена и в Германия. Разказът за АБОРА 4 ще си кореспондира много добре и с експонирането на последната българска подводница "Слава", която също ще бъде разположена в музея в Белослав. Според Калчев посетителите ще имат възможност да видят с очите си как много преди да започне да прави метални кораби, човекът пак е плавал по моретата, макар и с тръстикови лодки. А мечтата на Калчев е всеки разгледал експозицията да запомни, че трябва да щадим максимално околната среда. Тръстиката във Варненското и Белославското езеро, макар и неподходяща за кораби, е белите дробове на района, без нея промишлеността щеше да е убила всичко наоколо, обобщи Калчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Снимка: medicalxpress.com

Роботи мерят температура и откриват COVID-19

Роботи, говорещи повече от 53 езика, откриват треска и определят дали хората носят правилно маските си за лице в Белгия – на първа линия за контрол в болници и в магазини, съобщи БГНЕС. Хората, които пристигат в Университетската болница в Антверпен, от вторник ще трябва да отговарят на въпроси онлайн или в интерактивен павилион

Китай успешно изстреля ракета с два спътника (Видео)

Китай успешно изстреля ракета с два спътника (Видео)

Китай успешно изстреля ракетата Changzheng-2D, Long March - 2D с два спътника на борда. Както съобщава Централната телевизия на Китай, сателитите успешно са навлезли в предварително зададените орбити, предаде NOVA.  Според телевизията изстрелването е извършено от космодрума Цзюцюан (провинция Джансу, Северозападен Китай) в 16:53 местно време

СНИМКА: pixabay

Ген, свързан с бременността, доказва връзката на някои хора с неандерталците

Бремеността при хората все още в много отношения е загадка. Днес все още не знаем защо жените раждат понякога твърде трудно и дълго и защо са изложени на толкова голям риск, докато раждат, пише МедикълЕкспрес, цитирана от БТА.  Хормонът прогестерон е ключов в размножаването на много бозайници, но по неизвестна причина той действа по различен начин

СНИМКА: pixabay

Смартфонът ще ни показва дали спазваме социалната дистанция

Google пусна инструмент в помощ на хората, които трудно преценяват разстоянията на око, така че да могат да използват смартфона си и да спазват социална дистанция срещу коронавируса, предаде БТА От тази седмица той е на разположение на телефоните с операционна система Android. Инструментът, наречен Sodar

СНИМКА: SpaceX

Двамата астронавти в капсулата на SpaceX я кръстиха "Индевър"

Астронавтите на борда на частния космически кораб на компанията SpaceX - Робърт Бенкен и Дъглас Хърли, спазиха традицията и кръстиха капсулата при успешния й първи пилотиран полет до Международната космическа станция, пише БТА. Името, което двамата астронавти дадоха на кораба от типа Dragon е Капсула "Индевър" (Endeavour - в превод от английски:

"Гугъл" пусна инструмент в помощ на спазването на социална дистанция (Видео)

"Гугъл" пусна инструмент в помощ на спазването на социална дистанция (Видео)

"Гугъл" (Google) пусна инструмент в помощ на хората, които трудно преценяват разстоянията на око, така че да могат да използват смартфона си и да спазват социална дистанция срещу коронавируса, предаде Франс прес. От тази седмица той е на разположение на телефоните с операционна система "Андроид" (Android)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Телескопът "Чандра" за пръв път засне изхвърляне на снопове материя от малка черна дупка

Орбиталната рентгенова обсерватория "Чандра" за пръв проследи как черна дупка със звездна маса изхвърля снопове материя, ускоряваща се до 60 процента от скоростта на светлината, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира съобщение на пресслужбата на проекта "Чандра". "Нашите наблюдения показват

СНИМКА: Pixabay

Американски учени създадоха безопасно лекарство срещу кокаинова зависимост

Американски молекулярни биолози са създали лекарство срещу кокаинова зависимост,у което не притежава никакви тежки странични ефекти и с него са били проведени успешни опити с лабораторни мишки, пише сп. "Сел". Разработката е дело на екипа на Марк Керън от университета "Дюк" в град Дърам, щата Северна Каролина, предава БТА

СНИМКА: Ройтерс

Сондата "Солар орбитър" ще прелети през опашката на кометата Атлас

Европейската сонда "Солар орбитър",предназначена за изучаване на Слънцето от близко разстояние, ще получи уникалната възможност да изследва химическия състав и другите свойства на опашката на кометата Атлас през уикенда, съобщиха от Европейската космическа агенция /ЕКА/. "Ние за пръв път ще проведем изследвания от толкова близко разстояние до

КАДЪР: Youtube/E.Y.O.

Учени заснеха октопод на 7 км дълбочина в Индийския океан (Видео)

Учени заснеха октопод на най-голямата известна дълбочина досега - на 7 км в Яванската падина на Индийския океан, съобщи Би Би Си. Това е 2 км по-дълбоко от предишния рекордьор, заснет преди 50 години на 5 км дълбочина. Учените описват находката в сп. "Морска биология". Октоподът е представител на вида "Дъмбо"

КАДЪР: Youtube/GeekWire

Най-големият електрически с успешен първи полет (Видео)

Най-големият самолет в света, задвижван изцяло с електричество, извърши успешно първия си полет. Той се състоя в американския щат Вашингтон, предаде Би Ти Ви Деветместната "Чесна" летя 30 минути, преди да се приземи на летище на около 250 километра югоизточно от Сиатъл, предаде Ройтерс. Производителят се надява новият самолет да започне да

Kосмическия кораб "Старшип", създаден от компанията "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск СНИМКА: Туитър/elonmusk

"Старшип" на Илон Мъск получи разрешение за изпитателни полети

Федералното управление за гражданската авиация в САЩ даде лиценз за провеждане на изпитателни суборбитални полети на космическия кораб "Старшип", създаден от компанията "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството. "Спейс Екс" получава разрешение да осъществява многократни мисии по изстрелване на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber