София ще си връща къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7531191 София ще си връща къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър (Обзор) София ще си връща къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър (Обзор) www.24chasa.bg
Къпалнята “Мария Луиза” в Борисовата градина от повече от 10 г. стои затворена. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Фандъкова възложи правен анализ на всички обекти в Борисовата градина

Над 400 възражения по проекта за план на парка, преработват го

Скандал между ГЕРБ и ДСБ кой е дал 21 дка на Берберян срещу 15 панелки и как 54 дка в Южния парк станаха частни

Как София да си върне къпалнята “Мария Луиза”, Летния театър и други знакови имоти в Борисовата градина, станали частни след скандални сделки, ще предложат юристи. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е възложила на ресорната си заместничка Ралица Стоянова да направи правен анализ на всички имоти в парка. Освен анализ на собствеността Фандъкова иска и предложения за решаване на всеки казус, за да може къпалнята “Мария Луиза” отново да бъде отворена за софиянци.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на сесията на СОС вчера. На нея общинските съветници приеха доклад на кмета, с който общината си връща за пряко управление 4 имота в парка, на които сега са “Маймунарника”, “Веселото село” и автокъща “Капитолия”.

“Имам представа за себе си как можем да върнем къпалнята,

без да се налага

софиянци да

плащат десетки

милиони,

но ще изчакам анализа на експертите. Ще представим публично данните, когато той е готов. Както досега не допуснахме дружеството, създадено през 2002 г. с предмет на дейност хотелиерство, да направи хотел, така с проекта за план на Борисовата градина се дава възможност за решаване на проблема без никакво ново строителство. В тази битка за връщането на собствеността е много важно съдействието на районните кметове. И понеже от ДСБ имаше доста изказвания, ще напомня, че вие управлявате район “Средец”. Още през 2018 г. поисках от районния кмет в кадастралната карта да се впише собствеността на имотите и правилната им дейност, защото “Капитолия” например е записана като “автогараж”. Поисках и да започне процедура по изземване на общинските имоти и понеже това не се случи, започваме сега сами тези действия. Много е лесно да се говори, но нека да се видят и фактите”, призова Фандъкова и напомни, че в периода 1997 - 2005 г. знакови обекти в парка са станали частна собственост след продажби, заменки за няколко апартамента и апорти.

Докладът за 4-те имота предизвика спор между ГЕРБ и ДСБ кой е извършил скандалните сделки.

Шефът на правната комисия в СОС Орлин Иванов извади докладите, с които София е загубила контрола над къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър. Решението за апортирането им е взето единодушно от общинските съветници на 18. 12. 2002 г.

Според документите, цитирани от Иванов, всички апорти са правени при средно 3 пъти по-ниски цени. Причината за изказването на Иванов бяха думи на общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева пред медия, че той е бил част от модела “Софиянски” и няма право да е шеф на комисията.

“А сега, г-жо Георгиева, ми говорите за връщане на обекти, които вие сте раздали.

Срещу 15

апартамента

семейство

Берберян

получава 21 дка

в “Погребите”. Това са ваши съпартийци, г-жо Георгиева. Отидете, говорете с тях. Може да се съгласят да върнат парка, а ние ще им върнем панелките”, каза Иванов и предупреди, че на всяка сесия ще я пита какво е предприела.

Георгиева отвърна, че “тези атаки са малко от типа “а вие защо биете негрите” и целта била да ѝ се затвори устата”.

“Искаме всеки да си носи отговорността. А “София сити къмпани” - сделката, с която са апортирани 54 дка от Южния парк. Вие сте кучкарка, това е кучешката полянка зад “Хилтън”. Вашите хора са дали на безценица 54 дка в Южния парк и това е бомба, която цъка. Попитайте ги защо са го направили, пък тогава се обявявайте за спасител на Борисовата градина, защото утре ще ви се наложи и Южния парк да спасявате”, отвърна Иванов.

После обясни пред медиите, че всеки момент собственикът на 54-те дка може да реши да си ги загради.

Собственик там е офшорната компания “ДЛА Индъстриз Лимитид”, а “Софийски имоти” има миноритарен дял в смесеното дружество.

Над 400 предложения и възражения са постъпили по проекта за устройствен план на Борисовата градина, съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков след второто обществено обсъждане в сряда вечерта.

“Експертен съвет ще разгледа всички препоръки. Ще има ново преработване на проекта. Борисовата градина ще се коментира, докато този план не стане обществено приемлив. Не слагаме точка на дебата”, увери арх. Здравков.

Той не се ангажира със срок кога ще е готов новият вариант на плана, но щял да бъде поставен на обществено обсъждане.

Сред постъпилите предложения има такива, които касаят регулацията на имотите в парка, премахване на всякакво ново застрояване, да не се мести конната база, да се запазят игрищата на “Спортна София”, къпалнята “Мария Луиза” да е с режим на обществен достъп, да не се правят нови алеи, заради които се налага премахване на дървета, да няма още паркинги,

“Софияленд”

да влезе в

обхвата на плана

и др. От ЦСКА и спортното министерство са поискали да се разреши реконструкция на стадион “Българска армия”. Представители на футболния клуб гарантираха, че при изграждането на новия стадион няма да бъде засегнато нито едно дърво и той щял да е в чашката на сегашния.

От Съюза на архитектите настояха планът да се разглежда контактно с прилежащите жилищни зони.

От Съюза на ландшафтните архитекти предложиха категорията на двата стадиона в парка да се понижи и те да станат само тренировъчни игрища, което взриви агитката на ЦСКА. Чуха се и идеи общината да направи референдум, за да може софиянци да кажат какво искат да има в Борисовата градина. Остри реакции предизвика и предложението на национална асоциация “Българско Черноморие” градината да е място за диво къмпингуване.

“Ще изпълним всичко, което експертният съвет ни възложи.

Идеята за

Климатично

училище ще

отпадне

Няма да се местят и игрищата на “Спортна София”. Не приемайте този проект за завършен”, увери и шефът на екипа, разработил плана, проф. Атанас Ковачев.

Арх. Здравков обясни, че експертният съвет ще прецени дали в плана да влезе и “Софияленд”. На този етап не било ясно дали това няма да провокира съдебни дела и да спре цялата процедура. Други предложения, които ще бъдат разгледани, са планът да се разшири до зоопарка и територията при р. Аджибарица, граничеща с парка.

Промяна! Кулите на покривите - само за стълбища и асансьори

Кулите на покривите на сградите да са само общи части и да се ползват за стълбищни площадки или асансьори. Такова драстично ограничение за покривните и подпокривните пространства, за да не се използват за надстрояване на сградите над допустимите норми, ще поиска главният архитект на София Здравко Здравков с промяна в наредба 7 на регионалното министерство.

Искането идва след проверката на постройките на терасата на покрива на жилището на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. От Камарата на архитектите настояват за цялостна ревизия на строителния контрол за спазването на максималните височини на застрояване в София, след като се оказа, че шефът на общинската дирекция арх. Влади Калинов е прекратил процедурата за премахване на незаконните постройки на покрива на Георгиев. Заради това в сряда той подаде оставка пред кмета Йорданка Фандъкова.

“Като се загледате в новите сгради, над много от тях са изградени стъпаловидни конструкции, за които не е ясно кога са се появили и защо не се премахват”, каза шефът на КАБ Борислав Игнатов пред БНР.

Здравков обясни, че вече е водил разговори с МРРБ и оттам са склонни да направят промени в наредбата. Предложенията щял да внесе заедно с КАБ.

За овакантеното място на арх. Калинов ще бъде обявен конкурс. Дотогава вероятно самият Здравков ще съвместява и тази длъжност. Възможно било част от отговорностите по контрол на строителството да се предоставят на районните кметове, но това щяло да се уточни след разговор с Фандъкова.

Къщата на Яворов пак на търг,

цената с 350 000 лв. надолу

Къщата на Пейо Яворов на столичната ул. “Раковска” за пореден път се продава на търг от частен съдебен изпълнител. Цената е 1,28 млн. лв. - с 350 хил. лв. по-ниска спрямо миналата процедура, когато не се яви желаещ да я купи.

Данъчната оценка на имота е 333 хил. лв., пише в обявлението на ЧСИ Мирослав Колев. Кандидатите за къщата могат да подават оферти от 26 август до 26 септември.

Имотът, в който твори и умира великият поет, е собственост на “Дом Яворов” ЕООД. До описването му от съдебен изпълнител се стига след съдебни спорове между управителя Володя Лозанов и собственика на дружеството Васил Панчев.

От Столичната община обясниха, че още не е приключило делото за собствеността на знаковата сграда. Кметството не се е отказало от намеренията да придобие къщата, но докато не се изясни чия е тя, няма как да се харчат публични средства.

Синята зона няма да става 3 лв. на час

Синята зона в София няма да поскъпва. Това реши вчера Столичният общински съвет.

Увеличението на цената за час паркиране в нея с 50%, тоест по 3 лв. на час, бе предвидено в плана за устойчива градска мобилност, който общинарите приеха. По предложение на зам.-председателя на транспортната комисия Зафир Зарков обаче от стратегическия документ, който е с хоризонт на действие 2035 г., поскъпването отпадна.

Преди това срещу идеята в документа да се записват нови цени на платеното паркиране в центъра се обяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Не може отсега да говорим каква ще е цената на зоната след 15 г. Така само се подвеждат хората. Нито аз, нито СОС имаме намерение да увеличаваме цената”, увери Фандъкова.

Тя подчерта, че до началото на 2020 г. столицата ще има още два буферни паркинга, които се строят заедно с третата линия на метрото. Центърът за градска мобилност пък вече работи по довършването на паркинга при метростанцията на стадион “Васил Левски”.

Иначе планът за устойчива градска мобилност предвижда в бъдеще идеалният център на столицата да стане червена зона за паркиране. Престоят в нея ще е максимум 1 час и ще е най-скъп, но в документа не се посочва цена. Целта е да се ограничи автомобилният трафик в центъра, като предложението е поетапно част от него да бъде забранен за коли. До 2035 г. пък веломрежата в София трябва да е 300 км. За да се стимулира ползването на градски транспорт, се планира развитие на метромрежата, скоростни трамваи, довеждащ транспорт и др.

Целта е до 2035 г. само 20% от пътуванията в столицата да са с лични автомобили.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в събота

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от 0° до +19°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите: Варна, Добрич, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Разград, Со;остра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик

Снимки facebook.com/Meteobalkans. Автор Цветан Станков

АПИ: В района на Витиня има мъгла и обилен сняг, шофирайте внимателно

Шофьорите да си движат с повишено внимание по АМ "Хемус" в района на Витиня поради мъгла и обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на

ГЕРБ иска от Нинова да назове бизнесмените, искали да овладеят БСП заедно с Борисов

ГЕРБ иска от Нинова да назове бизнесмените, искали да овладеят БСП заедно с Борисов

ГЕРБ иска от Корнелия Нинова да назове бизнесмените, които заедно с Борисов/Бойко/ искали да овладеят БСП. Това обявиха на извънреден брифинг в централата на партията Александър Ненков и Делян Добрев. Реакцията дойде след изказване по-рано днес на лидера на левицата по времето на парламентарния контрол

72-годишен мъж от Шумен е загинал
при тежката  катастрофа на пътя София - Варна (Обновена)

72-годишен мъж от Шумен е загинал при тежката катастрофа на пътя София - Варна (Обновена)

Тежка катастрофа на пътя София - Варна, в района на Севлиево, отне човешки живот. Информацията потвърди директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово - д-р Георги Шандурков. При челен сблъсък между лек и товарен автомобил е загинал 72-годишен мъж от Шумен. Водачът на леката кола - 48-годишна жена от София

Ема Хопкинс и Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Радев говори с посланика на Англия за правата на сънародниците ни след Брекзит

Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участва и Мартин Харис, директор за Източна Европа и Централна Азия към Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Провеждането на предстоящата среща на върха на НАТО в

Васил Димитров СНИМКА: Фейсбук/Съюз на артистите в България

Поклонението пред актьора Васил Димитров ще е на 24 ноември

Поклонението пред актьора Васил Димитров ще бъде на 24 ноември, в 12.30 часа в църквата "Свети Седмочисленици", съобщиха от Нов български университет. Големият актьор, режисьор и театрален педагог почина на 21 ноември на 85-годишна възраст, предава БТА. Роден в София през 1934 г, той завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1958 г

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

"168 часа": В края на 1990 г. Тодор Живков пита финансист: Къде са парите за пенсии?

"168 часа": В края на 1990 г. Тодор Живков пита финансист: Къде са парите за пенсии?

Аз оставих хазната пълна, какво направихте с тях, недоумявал бившият Първи Превъртени са за няколко дни през руски банки, след което инфлацията ги “изяжда” След промените над $2 млрд.в осигурителния фонд изчезват Краят на 1990 г. Тодор Живков се вози в автомобил и чува по радиото, че няма средства в бюджета и няма пари за пенсии

Валери Симеонов СНИМКА: Архив

БСП призовава Валери Симеонов да се оттегли от поста заместник-председател на Народното събрание

"Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста", се казва в позиция на ПГ на "БСП за България" относно избора на Симеонов за заместник-председател на Народното събрание, предава БТА

Футболният съдия Диян Димитров даде живот на трима.

Сестрата на футболния съдия Диян Димитров седмица събирала сили, за да дари бъбреците и черния му дроб

Не беше лесно, но аз съм лекар и не позволих на емоцията да вземе връх над разума. Дадох си сметка, че нашата загуба може да предотврати мъката в някое друго семейство, казва д-р Надежда Желева Коледен футболен турнир организират в Силистра в негова памет Какво е да вземеш решение и да дариш органите на близък човек, за да спасиш животът на друг

Данаил Кирилов СНИМКА: Архив

Данаил Кирилов за избора на главен прокурор: Няма за какво да се извинявам

Правосъдният министър Данаил Кирилов не намира основание да се извинява, след като бе призован за това с писмо на над 150 съдии по повод заседанието на пленума на ВСС по избор на нов главен прокурор. Писмото на съдиите не било включено в дневния ред на ВСС, тъй като то било постъпило по-късно. Това станало след подписването на дневния ред

Село Стойките Кадър: pamporovo.me

В Смолянско заваля първият сняг (Обновена)

В района на Рожен, Стойките и високите части на Смолянска област вали сняг, според информация от Областната администрация, предава БТА. Сняг заваля днес следобед и в Пампорово, съобщиха от курорта. Връх Снежанка побелява от първия за сезона снеговалеж. Снегопочистващи машини на новата фирма, която ще извършва зимната поддръжка на републиканската

СНИМКА: Архив

Асоциацията на прокурорите: Фалшиви новини създават изкуствено напрежение между съда и прокуратурата

Асоциацията на прокурорите в България изпрати апел до медиите по повод изпратеното до членове на висшия съдебен съвет, президента Румен Радев и инспектората на Висшия съдебен съвет отворено писмо на съдии /основно представители на една от съсловните организации на съдиите в България/. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber