София ще си връща къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7531191 София ще си връща къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър (Обзор) София ще си връща къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър (Обзор) www.24chasa.bg
Къпалнята “Мария Луиза” в Борисовата градина от повече от 10 г. стои затворена. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Фандъкова възложи правен анализ на всички обекти в Борисовата градина

Над 400 възражения по проекта за план на парка, преработват го

Скандал между ГЕРБ и ДСБ кой е дал 21 дка на Берберян срещу 15 панелки и как 54 дка в Южния парк станаха частни

Как София да си върне къпалнята “Мария Луиза”, Летния театър и други знакови имоти в Борисовата градина, станали частни след скандални сделки, ще предложат юристи. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е възложила на ресорната си заместничка Ралица Стоянова да направи правен анализ на всички имоти в парка. Освен анализ на собствеността Фандъкова иска и предложения за решаване на всеки казус, за да може къпалнята “Мария Луиза” отново да бъде отворена за софиянци.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на сесията на СОС вчера. На нея общинските съветници приеха доклад на кмета, с който общината си връща за пряко управление 4 имота в парка, на които сега са “Маймунарника”, “Веселото село” и автокъща “Капитолия”.

“Имам представа за себе си как можем да върнем къпалнята,

без да се налага

софиянци да

плащат десетки

милиони,

но ще изчакам анализа на експертите. Ще представим публично данните, когато той е готов. Както досега не допуснахме дружеството, създадено през 2002 г. с предмет на дейност хотелиерство, да направи хотел, така с проекта за план на Борисовата градина се дава възможност за решаване на проблема без никакво ново строителство. В тази битка за връщането на собствеността е много важно съдействието на районните кметове. И понеже от ДСБ имаше доста изказвания, ще напомня, че вие управлявате район “Средец”. Още през 2018 г. поисках от районния кмет в кадастралната карта да се впише собствеността на имотите и правилната им дейност, защото “Капитолия” например е записана като “автогараж”. Поисках и да започне процедура по изземване на общинските имоти и понеже това не се случи, започваме сега сами тези действия. Много е лесно да се говори, но нека да се видят и фактите”, призова Фандъкова и напомни, че в периода 1997 - 2005 г. знакови обекти в парка са станали частна собственост след продажби, заменки за няколко апартамента и апорти.

Докладът за 4-те имота предизвика спор между ГЕРБ и ДСБ кой е извършил скандалните сделки.

Шефът на правната комисия в СОС Орлин Иванов извади докладите, с които София е загубила контрола над къпалнята “Мария Луиза” и Летния театър. Решението за апортирането им е взето единодушно от общинските съветници на 18. 12. 2002 г.

Според документите, цитирани от Иванов, всички апорти са правени при средно 3 пъти по-ниски цени. Причината за изказването на Иванов бяха думи на общинската съветничка от ДСБ Марта Георгиева пред медия, че той е бил част от модела “Софиянски” и няма право да е шеф на комисията.

“А сега, г-жо Георгиева, ми говорите за връщане на обекти, които вие сте раздали.

Срещу 15

апартамента

семейство

Берберян

получава 21 дка

в “Погребите”. Това са ваши съпартийци, г-жо Георгиева. Отидете, говорете с тях. Може да се съгласят да върнат парка, а ние ще им върнем панелките”, каза Иванов и предупреди, че на всяка сесия ще я пита какво е предприела.

Георгиева отвърна, че “тези атаки са малко от типа “а вие защо биете негрите” и целта била да ѝ се затвори устата”.

“Искаме всеки да си носи отговорността. А “София сити къмпани” - сделката, с която са апортирани 54 дка от Южния парк. Вие сте кучкарка, това е кучешката полянка зад “Хилтън”. Вашите хора са дали на безценица 54 дка в Южния парк и това е бомба, която цъка. Попитайте ги защо са го направили, пък тогава се обявявайте за спасител на Борисовата градина, защото утре ще ви се наложи и Южния парк да спасявате”, отвърна Иванов.

После обясни пред медиите, че всеки момент собственикът на 54-те дка може да реши да си ги загради.

Собственик там е офшорната компания “ДЛА Индъстриз Лимитид”, а “Софийски имоти” има миноритарен дял в смесеното дружество.

Над 400 предложения и възражения са постъпили по проекта за устройствен план на Борисовата градина, съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков след второто обществено обсъждане в сряда вечерта.

“Експертен съвет ще разгледа всички препоръки. Ще има ново преработване на проекта. Борисовата градина ще се коментира, докато този план не стане обществено приемлив. Не слагаме точка на дебата”, увери арх. Здравков.

Той не се ангажира със срок кога ще е готов новият вариант на плана, но щял да бъде поставен на обществено обсъждане.

Сред постъпилите предложения има такива, които касаят регулацията на имотите в парка, премахване на всякакво ново застрояване, да не се мести конната база, да се запазят игрищата на “Спортна София”, къпалнята “Мария Луиза” да е с режим на обществен достъп, да не се правят нови алеи, заради които се налага премахване на дървета, да няма още паркинги,

“Софияленд”

да влезе в

обхвата на плана

и др. От ЦСКА и спортното министерство са поискали да се разреши реконструкция на стадион “Българска армия”. Представители на футболния клуб гарантираха, че при изграждането на новия стадион няма да бъде засегнато нито едно дърво и той щял да е в чашката на сегашния.

От Съюза на архитектите настояха планът да се разглежда контактно с прилежащите жилищни зони.

От Съюза на ландшафтните архитекти предложиха категорията на двата стадиона в парка да се понижи и те да станат само тренировъчни игрища, което взриви агитката на ЦСКА. Чуха се и идеи общината да направи референдум, за да може софиянци да кажат какво искат да има в Борисовата градина. Остри реакции предизвика и предложението на национална асоциация “Българско Черноморие” градината да е място за диво къмпингуване.

“Ще изпълним всичко, което експертният съвет ни възложи.

Идеята за

Климатично

училище ще

отпадне

Няма да се местят и игрищата на “Спортна София”. Не приемайте този проект за завършен”, увери и шефът на екипа, разработил плана, проф. Атанас Ковачев.

Арх. Здравков обясни, че експертният съвет ще прецени дали в плана да влезе и “Софияленд”. На този етап не било ясно дали това няма да провокира съдебни дела и да спре цялата процедура. Други предложения, които ще бъдат разгледани, са планът да се разшири до зоопарка и територията при р. Аджибарица, граничеща с парка.

Промяна! Кулите на покривите - само за стълбища и асансьори

Кулите на покривите на сградите да са само общи части и да се ползват за стълбищни площадки или асансьори. Такова драстично ограничение за покривните и подпокривните пространства, за да не се използват за надстрояване на сградите над допустимите норми, ще поиска главният архитект на София Здравко Здравков с промяна в наредба 7 на регионалното министерство.

Искането идва след проверката на постройките на терасата на покрива на жилището на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. От Камарата на архитектите настояват за цялостна ревизия на строителния контрол за спазването на максималните височини на застрояване в София, след като се оказа, че шефът на общинската дирекция арх. Влади Калинов е прекратил процедурата за премахване на незаконните постройки на покрива на Георгиев. Заради това в сряда той подаде оставка пред кмета Йорданка Фандъкова.

“Като се загледате в новите сгради, над много от тях са изградени стъпаловидни конструкции, за които не е ясно кога са се появили и защо не се премахват”, каза шефът на КАБ Борислав Игнатов пред БНР.

Здравков обясни, че вече е водил разговори с МРРБ и оттам са склонни да направят промени в наредбата. Предложенията щял да внесе заедно с КАБ.

За овакантеното място на арх. Калинов ще бъде обявен конкурс. Дотогава вероятно самият Здравков ще съвместява и тази длъжност. Възможно било част от отговорностите по контрол на строителството да се предоставят на районните кметове, но това щяло да се уточни след разговор с Фандъкова.

Къщата на Яворов пак на търг,

цената с 350 000 лв. надолу

Къщата на Пейо Яворов на столичната ул. “Раковска” за пореден път се продава на търг от частен съдебен изпълнител. Цената е 1,28 млн. лв. - с 350 хил. лв. по-ниска спрямо миналата процедура, когато не се яви желаещ да я купи.

Данъчната оценка на имота е 333 хил. лв., пише в обявлението на ЧСИ Мирослав Колев. Кандидатите за къщата могат да подават оферти от 26 август до 26 септември.

Имотът, в който твори и умира великият поет, е собственост на “Дом Яворов” ЕООД. До описването му от съдебен изпълнител се стига след съдебни спорове между управителя Володя Лозанов и собственика на дружеството Васил Панчев.

От Столичната община обясниха, че още не е приключило делото за собствеността на знаковата сграда. Кметството не се е отказало от намеренията да придобие къщата, но докато не се изясни чия е тя, няма как да се харчат публични средства.

Синята зона няма да става 3 лв. на час

Синята зона в София няма да поскъпва. Това реши вчера Столичният общински съвет.

Увеличението на цената за час паркиране в нея с 50%, тоест по 3 лв. на час, бе предвидено в плана за устойчива градска мобилност, който общинарите приеха. По предложение на зам.-председателя на транспортната комисия Зафир Зарков обаче от стратегическия документ, който е с хоризонт на действие 2035 г., поскъпването отпадна.

Преди това срещу идеята в документа да се записват нови цени на платеното паркиране в центъра се обяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Не може отсега да говорим каква ще е цената на зоната след 15 г. Така само се подвеждат хората. Нито аз, нито СОС имаме намерение да увеличаваме цената”, увери Фандъкова.

Тя подчерта, че до началото на 2020 г. столицата ще има още два буферни паркинга, които се строят заедно с третата линия на метрото. Центърът за градска мобилност пък вече работи по довършването на паркинга при метростанцията на стадион “Васил Левски”.

Иначе планът за устойчива градска мобилност предвижда в бъдеще идеалният център на столицата да стане червена зона за паркиране. Престоят в нея ще е максимум 1 час и ще е най-скъп, но в документа не се посочва цена. Целта е да се ограничи автомобилният трафик в центъра, като предложението е поетапно част от него да бъде забранен за коли. До 2035 г. пък веломрежата в София трябва да е 300 км. За да се стимулира ползването на градски транспорт, се планира развитие на метромрежата, скоростни трамваи, довеждащ транспорт и др.

Целта е до 2035 г. само 20% от пътуванията в столицата да са с лични автомобили.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Верижна катастрофа край Владая

Верижна катастрофа е станала в района на Владая. Това съобщи за Фокус говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска. Сигналът за инцидента е подаден в 20.33 часа. Линейката е тръгнала веднага, като тя и в момента се намира на мястото на катастрофата. Дотук са прегледани трима души с много леки наранявания, тип охлузвания

СЕМ дава БНР на прокуратурата заради Силвия Великова (Обзор)

Съветът глоби два пъти обществената медия и отложи решението си за Светослав Костов за петък Две глоби наложи Съветът за електронни медии на БНР заради спирането на сигнала на “Хоризонт” в петък, 13 септември. Според членовете на СЕМ е нарушена лицензията за подаване на радиосигнал 24 часа в денонощието

Медсестрата от протестите се оттегля от комитета зад Манолова, не иска да е част от политически игри

Мая Илиева не разбира защо името ѝ било в списъка. Присъствала при издигането на обмудсманката само заради каузата ѝ за медиците Не съм част от Инициативния комитет на Мая Манолова и това може да се види на сайта на Столична община. Това заяви медицинската сестра Мая Илиева вчера. Макар да не е сред онези

Прочутият кардиолог проф. Иво Петров в тима на Фандъкова (Обзор)

Медицинският директор на “Аджибадем Сити Клиник” ще има за задача въвеждане на модерно електронно здравеопазване и електронни здравни карти Световноизвестният кардиолог проф. Иво Петров е второто ново и надпартийно лице, което влиза в листата за общински съветници на ГЕРБ в София. Той бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова вчера при

Цацаров за съдиите, пуснали Полфрийман: Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави

„От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров коментира предсрочното

За първи път в болницата в Силистра е реализирана докрай донорска ситуация (Обзор)

С бъбреците и черния дроб на мъж на 43 г. шанс за живот са получили трима души, трансплантациите са извършени във ВМА и Правителствена За първи път в сряда в силистренската болница е реализирана докрай донорска ситуация, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова. При доказана мозъчна смърт на 43-годишен мъж и след съгласие

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Интригата в Банско: Сегашният кмет от ГЕРБ или бившата му дясна ръка ще спечелят курорта

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”

Паргов: Мая успя да обедини необединимото в София

Ревизии на всички договори на общината и на обществените поръчки, закани се Манолова Мая Манолова направи невъзможното - обедини необединимите леви формации в столицата с желанието за промяна. Това заяви лидерът на БСП - София, Калоян Паргов по време на срещата на леви партии с кандидата за кмет. Много отдавна лявото не е било толкова единно

Албена Михова и Румен Григоров четоха на деца в парка в “Младост”

Текстовете от най-обичаните детски книги зазвучаха в парк „Сто години София“ в столичния квартал “Младост” 2. А произведенията четоха една от най-усмихнатите български актриси Албена Михова и нейният колега Румен Григоров. Нетрадиционното събитие събра десетки деца и техните родители, които слушаха с увлечение български и световни приказки,

Бащата на убития от Полфрийман студент: Нека Калпакчиев да ни обясни решението си

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов - Христо Монов, призова Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобада. Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме.

БНТ се извини на посолството на Украйна за показана в ефир неточна карта

БНТ поднася своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия от 18 септември 2019 г. карта на страната. Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на Р.България. Грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от

Ботьо Ботев: Смятам, че доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда

В сряда близки на жестоко убити протестираха пред парламента. Пoчeрнeни рoдитeли настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc и по-точно - отмяна на съкратеното производство при самопризнания в случай на тежки престъпления. „В процеса на дебатите и от крайния резултат се установи единодушна подкрепа в полза на невинните.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber